02/18/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Χωρίς κρούσματα σήμερα η Θεσπρωτία - 1.400 σε όλη τη χώρα με 27 θανάτους και 320 διασωληνωμένους

Φεβρουαρίου 18, 2021 0
Χωρίς κρούσματα σήμερα η Θεσπρωτία - 1.400 σε όλη τη χώρα με 27 θανάτους και 320 διασωληνωμένους

1.400 νέα κρούσματα covid-19, με 27 θανάτους και 320 διασωληνωμένους το τελευταίο 24ωρο, ανακοίνωσε σήμερα η ελληνική κυβέρνηση.
Στη Θεσπρωτία δεν ανιχνεύθηκαν νέα κρούσματα, ενώ συνολικά στην Ήπειρο καταγράφηκαν 21.

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
Π.Ε. Άρτας 5
Π.Ε. Θεσπρωτίας 0
Π.Ε. Ιωαννίνων 16
Π.Ε. Πρέβεζας 0

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.400, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 176.059 εκ των οποίων 51,8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 50 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.497 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 27, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.221 θάνατοι. Το 95,6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 320 (69,1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 88,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.256 ασθενείς. 
Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 181 (ημερήσια μεταβολή -14,22%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 215 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη). Από το σύνολο των 1.400 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 12 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Συνέχεια...

ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων: "Κρίσιμα ερωτηματικά προκύπτουν από τις δηλώσεις του κ. Καχριμάνη για την επιδημιολογική κατάσταση στα Γιάννενα"

Φεβρουαρίου 18, 2021 0
ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων: "Κρίσιμα ερωτηματικά προκύπτουν από τις δηλώσεις του κ. Καχριμάνη για την επιδημιολογική κατάσταση στα Γιάννενα"

Σε σημερινές δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης σχετικά με την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της ΠΕ Ηπείρου, που πράγματι προκύπτει για το τελευταίο διάστημα με βάση τα δεδομένα που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η εμφανιζόμενη επιδημιολογική επιβάρυνση της ΠΕ Ιωαννίνων των τελευταίων εβδομάδων κατά κύριο λόγο, οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες και ειδικότερα στις αθρόες διακομιδές και εισαγωγές στα Νοσοκομεία ασθενών από την γειτονική Αλβανία, οι οποίες αποφασίζονται και εγκρίνονται από το Υπουργείο εξωτερικών».
 
Επιπλέον, σε άλλο σημείο των δηλώσεών του αναφέρει «.. σε ορισμένες παρασπονδίες μη τήρησης των μέτρων, που δημιούργησαν εστίες διασποράς, που ελέγχθηκαν και ελέγχονται από συστηματικές ιχνηλατήσεις που πρωτοποριακά και εξαντλητικά διενεργούν οι Υπηρεσίας Υγείας και Πολιτικής Προστασίας της Ηπείρου» ενώ καταλήγει ότι «ενδεχόμενη ένταξη της ΠΕ Ιωαννίνων στις «κόκκινες» περιοχές θα προκαλέσει πολύ περισσότερα προβλήματα..

Όλα τα παραπάνω θέτουν κρίσιμα ερωτηματικά προς την κυβέρνηση και στους θεσμικούς τοπικούς φορείς, σχετικά με τους όρους διαφάνειας και δημοσιοποίησης κρίσιμων αποφάσεων που επηρεάζουν την τοπική κοινωνία και πιο συγκεκριμένα:

1) Με βάση ποια πληροφόρηση ο κ. Καχριμάνης σπεύδει να κάνει αυτές τις δηλώσεις; Γνωρίζει κάτι επιπλέον που η τοπική κοινωνία δεν γνωρίζει;

2) Ποιες είναι οι αποφάσεις του Υπουργείου εξωτερικών με βάση τις οποίες διακομίζονται ασθενείς από τη γειτονική χώρα; Υπάρχει πρωτόκολλο συνεργασίας και μια ποια κριτήρια γίνονται οι διακομιδές;

3) Είναι προφανές ότι επιδημιολογική επιβάρυνση δεν προκύπτει από τις διακομιδές, προκύπτει όμως πίεση στο σύστημα περίθαλψης. Σε ποιες παρασπονδίες άραγε αναφέρεται ο κ. Περιφερειάρχης και τι ακριβώς έλεγχοι γίνονται και ποια είναι τα αποτελέσματα και τα αντίστοιχα μέτρα που έχουν ληφθεί;

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά γίνεται φανερό σε όλους τους πολίτες και στην περιοχή μας, ότι το κυβερνητικό αλαλούμ στη διαχείριση της πανδημίας βλάπτει σοβαρά την κοινωνία, τα δε επανειλημμένα lockdown μέσα στα lockdown, υπογραμμίζουν εμφατικά τραγικές ανεπάρκειες και αποτυχίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι απέναντι σε ιατρικούς και εμβολιαστικούς εθνικισμούς, έχει από καιρό προτείνει μεταξύ των άλλων:

- Την αποκέντρωση της επιδημιολογικής επιτήρησης, με θεσμικούς όρους, και με μαζικά test και ελέγχους ιδιαίτερα σε εργασιακούς και εκπαιδευτικούς χώρους, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να γνωρίζουν και να συμμετέχουν ενεργά στις πολιτικές δημόσιας υγείας

- Τη γενναία ενίσχυση του ΕΣΥ και την ενεργό εμπλοκή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Όμως η κυβέρνηση όχι μόνο κωφεύει, αλλά επιτίθεται συνεχώς σε μια κοινωνία που φτάνει στην απόγνωση. Και μέσα σε αυτές τις συνθήκες η Νέα Δημοκρατία αποφασίζει την περικοπή κατά 600 εκ ευρώ των δαπανών για τη δημόσια υγεία και ενισχύει τους χρήσιμους συμμάχους της μεγαλοκαναλάρχες και ειδικούς, ακριβοπληρωμένους αλλά ελάχιστα αποτελεσματικούς, συμβούλους και τεχνοκράτες.
Συνέχεια...

Καχριμάνης: "Από την Αλβανία τα περισσότερα κρούσματα που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων"

Φεβρουαρίου 18, 2021 0
Καχριμάνης: "Από την Αλβανία τα περισσότερα κρούσματα που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων"

Δήλωση Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Π.Ε. Ιωαννίνων

Τα τελευταία 24ωρα από τα Μέσα Ενημέρωσης διαχέονται πληροφορίες περί επικείμενης ένταξης της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων στις «κόκκινες» για τον κορωνοϊό περιοχές της χώρας.
Σεβόμενος απόλυτα τις αποφάσεις της Επιτροπής Επιστημόνων και προς διευκόλυνσή των μελών της για να σχηματίσουν σφαιρική άποψη για την πραγματική εικόνα που υπάρχει, έχω την υποχρέωση να παραθέσω ορισμένα στοιχεία τα οποία -κατά τη γνώμη μου- πρέπει να ληφθούν υπόψη και να αξιολογηθούν.

Η Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, μετά τα μέτρα που είχαν εφαρμοστεί τον περασμένο Οκτώβριο έχει καταφέρει να ελέγξει τη διασπορά του κορωνοϊού, χάρη στους δομημένους, συστηματικούς ελέγχους στην κοινότητα, στα ιδρύματα, στα νοσοκομεία, σε μαζικούς χώρους και σε πολλές επιχειρήσεις. Οι έλεγχοι αυξάνονται συνεχώς και τον περασμένο Ιανουάριο ο αριθμός των δειγματοληψιών που έγιναν από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων ανήλθαν σε 11.307, ενώ τον τρέχοντα μήνα Φεβρουάριο μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί 14.225 δείγματα (χωρίς να περιλαμβάνονται οι της Κακαβιάς)
Αποτέλεσμα των ελέγχων και των ιχνηλατήσεων ήταν τον Ιανουάριο ο μέσος όρος κρουσμάτων να μειωθεί στο 1,5 ανά ημέρα και ταυτόχρονα να περιοριστούν στο ελάχιστο οι νοσηλείες ασθενών με Covid- 19 στα δύο Νοσοκομεία (Πανεπιστημιακό και «Χατζηκώστα»).

Με το σταδιακό άνοιγμα σχολείων και αγοράς, η Ήπειρος παρουσίασε μια μικρή αύξηση κρουσμάτων, κατά πολύ μικρότερη συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας, με τον κύριο όγκο τους να «χρεώνονται» στην Π.Ε. Ιωαννίνων. Είναι γεγονός ότι υπήρξαν ορισμένες παρασπονδίες μη τήρησης των μέτρων, που δημιούργησαν εστίες διασποράς της νόσου. Όλες αυτές ελέγχθηκαν και συνεχίζονται να ελέγχονται από τις συστηματικές ιχνηλατήσεις, που πρωτοποριακά και εξαντλητικά διενεργούν οι υπηρεσίες Υγείας και Πολιτικής Προστασίας της Ηπείρου.

Η εμφανιζόμενη επιδημιολογική επιβάρυνση όμως της Π.Ε. Ιωαννίνων των τελευταίων εβδομάδων κατά κύριο λόγο, οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες και ειδικότερα στις αθρόες διακομιδές και εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών από τη γειτονική Αλβανία, οι οποίες αποφασίζονται και εγκρίνονται από το Υπουργείο Εξωτερικών. Σήμερα το 50% των νοσηλευόμενων στις Μονάδες Λοιμωδών των νοσοκομείων των Ιωαννίνων προέρχεται από την Αλβανία, από την οποία προέρχεται και το σύνολο των νοσηλευόμενων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Από όσα προανέφερα καθίσταται σαφές ότι η ένταξη της Π.Ε. Ιωαννίνων στις «κόκκινες» περιοχές, θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα, χωρίς ταυτόχρονα να συμβάλλει στη βελτίωση της εμφανιζόμενης επιδημιολογικής εικόνας της περιοχής, η οποία είναι σαφώς καλύτερη και οφείλεται στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, τους οποίους καλούμε να συνεχίσουν με την ίδια προσήλωση στην τήρηση των μέτρων. Ταυτόχρονα ζητάμε από τους ελάχιστους εκείνους που δεν τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα, να αντιληφθούν τις επιπτώσεις που προκαλούν με τη στάση τους στην υγεία των συμπολιτών, στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της περιοχής.
Είμαστε βέβαιοι ότι η Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ότι θα πράξουν το καλύτερο, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους που υπάρχουν.
Συνέχεια...

Υπόμνημα διαμαρτυρίας για τις μονάδες παραγωγής ενέργειας από βιομάζα, από τους Προέδρους και κατοίκους Ζερβοχωρίου, Προδρομίου, Χόϊκας, Γλυκής

Φεβρουαρίου 18, 2021 0
Υπόμνημα διαμαρτυρίας για τις μονάδες παραγωγής ενέργειας από βιομάζα, από τους Προέδρους και κατοίκους Ζερβοχωρίου, Προδρομίου, Χόϊκας, Γλυκής

Χθες το πρωί στο Δημαρχείο Σουλίου κατατέθηκε από κοινού, ύστερα από σύμφωνη γνώμη των Προέδρων και συμβούλων, καθώς και κατοίκων των κοινοτήτων Προδρομίου, Ζερβοχωρίου, Χόϊκας και Γλυκής, υπόμνημα διαμαρτυρίας εκφράζοντας τις έντονες ανησυχίες μας για τις δύο βιομηχανικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιομάζας, οι οποίες έχουν ξεκινήσει και πρόκειται να υλοποιηθούν σε απόσταση αναπνοής από τις οικίες μας, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται.

Ο κύριος προορισμός του υπομνήματος αποτελεί ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας από τον οποίο αναμένουμε διευκρινίσεις.

Κοινοποιήσαμε επίσης στο συναρμόδιο υφυπουργό, βουλευτές και αντιπεριφερειάρχη του νομού μας από τους οποίους καλούμε να λάβουν θέση!

ΠΡΟΣ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ-ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ κ.ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΠΟΛ.ΜΙΧΕΛΑΚΗ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
ΔΗΜΟΣ ΣΟΥΛΙΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ κ. ΑΜΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΔ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ κ. ΓΙΟΓΙΑΚΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ κ.ΚΑΤΣΗ ΜΑΡΙΟΥ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Αξιότιμε Κύριε Γενικέ,
Ευρισκόμενοι ενώπιον μίας πρωτοφανούς για τα δεδομένα των κοινοτήτων μας δυσάρεστης κατάστασης, θα θέλαμε να εκφράσουμε τα παράπονά μας σχετικά με τη δημιουργία των δύο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος, 500ΚW εκάστη, με καύση βιομάζας στις περιοχές θέση ΠΟΓΚΑ Τ.Κ. ΓΑΡΔΙΚΊΟΥ του Δήμου μας, της εταιρείας <<ΒΙΟΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ 5 ΙΚΕ >> (κάμπος Χόικας, παράπλευρα του κεντρικού οδικού δικτύου) και θέση ΤΕΜ612 του Δ.Δ. ΠΡΟΔΡΟΜΊΟΥ του Δήμου μας, της εταιρείας <<ΣΕΡΊΦΗΣ ΑΡΣΈΝΙΟΣ ΚΑΙ ΛΈΚΚΑΣ ΧΑΡΆΛΑΜΠΟΣ Ο.Ε. >> ανάμεσα από τις Τ.Κ. Ζερβοχωρίου και Τ.Κ. Προδρομίου.

Μας θλίβει το γεγονός ότι κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης των δύο αυτών άκρως σημαντικών θεμάτων που αφορούσαν άμεσα τις κοινότητές μας, τις οικογένειές μας και την καθημερινότητά μας και εξετάστηκαν το 2017 και 2016 αντίστοιχα (Απόσπασμα από τα προοίμια της απόφασης του γενικού γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης για τη μονάδα της Χόικας – 2.3.6 Το αρ. 54910/19 Απριλίου 2016 έγγραφο της αποκεντρωμένης διοίκησης µε το οποίο διαβιβάστηκε το υποβληθέν παράρτηµα στον ∆. Σουλίου και στο Τµήµα Υδροοικονοµίας /Π.Ε.Θεσπρωτίας προκειµένου να γνωµοδοτήσουν επ’ αυτού. Καθώς επίσης και με το απόσπασμα από τα προοίμια της απόφασης του γενικού γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης που αφορά τη μονάδα στο Προδρόμι – 2.3.6 Το αρ. 54910/19 Απριλίου 2016 έγγραφο της Υπηρεσίας µας µε το οποίο διαβιβάστηκε το υποβληθέν παράρτηµα στον ∆. Σουλίου και στο Τµήµα Υδροοικονοµίας /Π.Ε.Θεσπρωτίας προκειµένου να γνωµοδοτήσουν επ’ αυτού.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΔΥΟ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΜΕ ΙΔΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΓΙΑ ΔΎΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΈΣ ΥΠΟΘΈΣΕΙΣ !!!!) θέματα λοιπόν τα οποία έθιγαν και εξακολουθούν να θίγουν άμεσα όλους τους κατοίκους των κοινοτήτων που εκπροσωπούμε ως αιρετοί θεματοφύλακες των δικαιωμάτων τους, ουδεμία ενημέρωση λάβαμε, για να διατυπώσουμε τις απόψεις μας, εκφράσουμε τις παρατηρήσεις μας, τις ενστάσεις μας, τις διαμαρτυρίες μας για τις συγκεκριμένες δραστηριότητες, παραγγέλοντας και σχετικές επιστημονικές μελέτες, τόσο για τις επιπτώσεις τις περιβαλλοντικές όσο και για την επίδραση των επενδύσεων στην υγεία των κατοίκων.

Ως εκ τούτου, έστω και εκπρόθεσμα για εσάς, αλλά όχι για εμάς, θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε την έντονη ανησυχία όλων μας για τα συγκεκριμένα έργα τα οποία έχουν δρομολογηθεί να γίνουν μέσα στους οικισμούς μας, δίπλα ακριβώς από τα σπίτια μας (40 μέτρα από οικία της κοινότητας Χόικας και 190 μέτρα από οικία της κοινότητας Ζερβοχωρίου).

Χωρίς να κατέχουμε την απαιτούμενη τεχνογνωσία για τις πρότυπες αυτές εγκαταστάσεις καύσης βιομάζας, θα ζητήσουμε άμεσα επιστημονικές γνωμοδοτήσεις, τόσο για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όσο και για την επίδραση της λειτουργίας των μονάδων αυτών στην υγεία των κατοίκων και των οικογενειών τους.

Συναφώς παρακαλούμε για τη διακοπή κάθε είδους εργασίας υλοποίησης των δύο αυτών μονάδων, ωσότου συνεκτιμώντας και τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις που θα επιμεληθούμε επανεξετάσετε εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις και οι όροι που απαιτούνται για τέτοιου τύπου βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε αγροτικές εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας και σε απόσταση αναπνοής ανάμεσα από τα σπίτια μας, από τις σταυλικές εγκαταστάσεις μας, τους ελαιώνες και αμπελώνες των περιοχών μας. Επίσης παρακαλούμε για τη διερεύνηση και συντρεχούσης περίπτωσης τον καταλογισμό ευθυνών των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων που παρέλειψαν την ενημέρωσή μας, όπως η σχετική ΚΥΑ ορίζει για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Περαιτέρω παρακαλούμε για την κοινοποίηση των συμβολαίων των επενδυτών, κατά το μέρος που αναφέρονται στον τύπο της πρώτης ύλης που θα καίνε για να παράγουν ρεύμα καθώς και οι ημερομηνίες έναρξης των αδειών λειτουργίας αυτών, προκειμένου να διερευνηθεί αν εξετάστηκαν κατά το στάδιο της περιβαλλοντολογικής αδειοδότησης των μονάδων αυτών, τα προαπαιτούμενα του άρθρου 26 ν 4496/8-11-2017/ τεύχος Α αρ φύλλου 170 που ορίζει ότι οι απαιτούμενες ποσότητες πρώτης ύλης πρέπει να προέρχονται από αγροτικές, κτηνοτροφικές ή δασικές εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων καθώς και οι σταθμοί αυτοί θα πρέπει να ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα εγγεγραμμένα στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων του ν. 3874/2010 (Α151) και να είναι εγκατεστημένες εντός της περιφερειακής ενότητας στις οποίες βρίσκονται οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Επίσης παρακαλούμε τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς να μας ενημερώσουν άμεσα για την υπηρεσία η οποία έχει οριστεί υπεύθυνη να ελέγχει τη σύννομη και τεχνικά άρτια λειτουργία των μονάδων αυτών, όπως για παράδειγμα αν όντως θα καίει 2,4 τόνους την ημέρα βιοέλαια ή ενδέχεται να καίει πλέον τούτων ή και αγνώστου προελεύσεως πρώτη ύλη. Οι τιμές των εκπεμπόμενων ρύπων θα βρίσκονται εντός των επιτρεπόμενων τιμών; 
Ποιες είναι αυτές οι επιτρεπόμενες τιμές καθώς και ένα παράδειγμα προσομοίωσης όπως λόγου χάρη οι ρύποι αυτοί είναι της τάξης 100 ΙΧ αυτοκινήτων euro 6 μαζί ή ως να πρόκειται για τρία (3) τζάκια που καίνε 24 ώρες το 24ωρο. 
Τα επίπεδα θορύβου θα ελέγχονται έτσι ώστε να μη ξεπερνούν τα προβλεπόμενα όρια; 
Για τα συγκεκριμένα προβλεπόμενα όρια θα θέλαμε να μας πληροφορήσετε όπως και για το επίπεδο του εκπεμπόμενου θορύβου ως προς την έντασή του.

Για τις οσμές από την καύση των ελαίων, πως ορίζεται το επιτρεπόμενο – ανεκτό όριό τους;
Σε περίπτωση που σε έλεγχο, αν, σε σχέση με τα παραπάνω, εντοπισθεί απόκλιση από τα προβλεπόμενα, ποιες είναι οι διαδικασίες και ποιες οι κυρώσεις για τους φορείς του έργου;

Διότι, εκτός από την εικαστική αλλοίωση της περιοχής που ούτως ή άλλως θα επιφέρει μια βιομηχανική εγκατάσταση στην περιοχή μας, υπερβάσεις σε ρύπους και ήχο θα επηρρεάσουν άμεσα αρνητικά το μικροκλίμα της περιοχής, θα επιβαρύνει την ανθρώπινη υγεία των περιοίκων και γενικά θα υποβαθμίσει τον τόπο μας.

Εξάλλου, παρακαλούμε επιπλέον, όπως μας γνωρίσετε τους λόγους για τους οποίους ενώ στην ευρύτερη περιοχή (εντός 30χλμ) υπάρχει Βιομηχανικό Πάρκο πολεοδομημένο και οργανωμένο έτσι ώστε να υποδεχτεί κάθε βιομηχανική/ βιοτεχνική δραστηριότητα χαμηλής όχλησης, παρόλα αυτά επιτρέψατε την εγκατάσταση αυτών μέσα σε οικισμούς.

Παρακαλούμε επιπλέον όπως μας ενημερώσετε εάν οι ενδιαφερόμενοι πληρούν τις προϋποθέσεις και διαθέτουν τις απαιτούμενες πολεοδομικές άδειες που συνήθως χρειάζονται για την έναρξη εργασιών καθώς έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετές μέρες να εργάζονται νυχθημερόν και υπό καταρρακτώδη βροχή σαν να ‘’διακινδυνεύει’’ η επένδυσή τους, εάν δεν ολοκληρωθεί άμεσα.

Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε εάν έχουν υποβληθεί και σε ποιο στάδιο βρίσκονται ανάλογες αιτήσεις για εγκατάσταση συναφών μονάδων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας.

Κατόπιν των παραπάνω προβληματισμών και συλλογισμών μας καταλήγουμε στο γεγονός ότι ίσως η πραγματικότητα απέχει τελικά κατά πολύ από τη θεωρία. Λόγω του ότι η προστασία του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής των ορίων των κοινοτήτων μας αλλά πρωτίστως της υγείας των συγχωριανών μας είναι αδιαπραγμάτευτη, στο ενδεχόμενο και μόνο οι συγκεκριμένου τύπου βιομηχανικές μονάδες που δεν έχουν δοκιμαστεί και αποτελούν πρόκληση, ειδικά όταν πρόκειται να εγκατασταθούν σε εσφαλμένη κατά την άποψή μας περιοχή, να διαταραχθεί και προσβληθεί η ψυχική και σωματική μας υγεία, να υποβαθμισθεί ποιοτικά η περιοχή που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε, τασσόμαστε κατά της λειτουργίας τους καθώς και οποιονδήποτε όμοιων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιομάζας στις συγκεκριμένες τοποθεσίες αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη τοποθεσία η οποία ενδέχεται να προκαλέσει τα παραπάνω προβλήματα και βρίσκεται εντός ή έστω παραπλεύρως των ορίων των κοινοτήτων μας.

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ Τ.Σ. ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΖΕΡΒΟΧΩΡΙΟΥ
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΖΕΡΒΟΧΩΡΙΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ Τ.Σ. ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΔΡΟΜΙΟΥ
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΔΡΟΜΙΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΧΟΙΚΑΣ
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΧΟΙΚΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ Τ.Σ. ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΛΥΚΗΣ
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΛΥΚΗΣ
Συνέχεια...

Θεσπρωτία: 8 πρόστιμα χθες για μάσκες και μετακινήσεις

Φεβρουαρίου 18, 2021 0
Θεσπρωτία: 8 πρόστιμα χθες για μάσκες και μετακινήσεις

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο

Στο πλαίσιο εντατικών ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες (17-02-2021) από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά (57) παραβάσεις.

Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν:

41 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ, ως εξής:
· (9) παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· (4) παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
· (18) παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
· (10) παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

12 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας με την επιβολή ισάριθμων προστίμων των (300) ευρώ, ως ακολούθως:
· (6) παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· (4) παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
· (1) παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
· (1) παράβαση στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

4 για παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ειδικότερα:
· Επιβλήθηκε πρόστιμο 3.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας 15 ημερών σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ – μπαρ) στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων για παραμονή τριών 3)πελατών στον εξωτερικό χώρο ευθύνης του καταστήματος, στους οποίους επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με αμείωτη ένταση με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.
Συνέχεια...

Παραμένει Αστυνομικός Διευθυντής Θεσπρωτίας ο Ιωάννης Παππάς

Φεβρουαρίου 18, 2021 0
Παραμένει Αστυνομικός Διευθυντής Θεσπρωτίας ο Ιωάννης Παππάς

Μετά από τις τοποθετήσεις διευθυντών, στις ετήσιες κρίσεις της αστυνομίας, παραμένει Γενικός Περιφερειακός Διευθυντής Ηπείρου ο Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Δούβαλης, ενώ Αστυνομικός Διευθυντής Θεσπρωτίας, παραμένει ο Ιωάννης Παππάς, με τον βαθμό του Αστυνομικού Υποδιευθυντή.
Συνέχεια...

Λειτουργία Υποστηρικτικής Πλατφόρμας για τους Δυνητικούς Δικαιούχους της Δράσης e-λιανικό

Φεβρουαρίου 18, 2021 0
Λειτουργία Υποστηρικτικής Πλατφόρμας για τους Δυνητικούς Δικαιούχους της Δράσης e-λιανικό


Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ενημερώνει τα μέλη του ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ), ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας OPENSHOPS.GR, με σκοπό τη ΔΩΡΕΑΝ παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών υποστήριξης προς τους δυνητικούς δικαιούχους της δράσης “e-λιανικό” και πιο συγκεκριμένα:

1) Την ενημέρωση των δυνητικών δικαιούχων σχετικά με τη δράση “e-λιανικό”.

2) Την υποβοήθηση της υποβολής της αίτησης συμμετοχής των δυνητικών δικαιούχων της δράσης “e-λιανικό”.

3) Τη συμβουλευτική προς τους τελικούς δικαιούχους σε όλα τα διοικητικά/τυπικά ζητήματα που αφορούν στην υλοποίηση της δράσης “e-λιανικό”, καθώς και σε τεχνικά ζητήματα, σχετικά με τον ορθό σχεδιασμό, υλοποίηση και αποτελεσματική λειτουργία του e-shop τους.

4) Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια θα απαιτηθεί κατά τη φάση υλοποίησης της δράσης .

Το ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ, υπό την εποπτεία και την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αναλαμβάνει την υποστήριξη των δυνητικών δικαιούχων της δράσης “e-λιανικό”, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση γι’ αυτούς.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τον ιστότοπο www.openshops.gr.

Εκ της Διοικήσεως
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
Συνέχεια...

Τρία χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ηγουμενίτσας

Φεβρουαρίου 18, 2021 0
Τρία χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ηγουμενίτσας  
Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ηγουμενίτσας, σημείο αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή, κλείνει τρία χρόνια λειτουργίας, εξυπηρετώντας πάνω από 1.500 άτομα. 

Συγκεκριμένα:
Το έτος 2017 (Νοέμβριο-Δεκέμβριο) εξυπηρετήθηκαν 151 πολίτες.
Το έτος 2018 εξυπηρετήθηκαν 371 πολίτες.
Το έτος 2019 εξυπηρετήθηκαν 612 πολίτες.
Το έτος 2020 εξυπηρετήθηκαν 550 πολίτες.

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ξανά στους συμπολίτες μας πως στο Κέντρο Κοινότητας μπορούν να απευθύνονται όλοι οι πολίτες της περιοχής για θέματα κοινωνικής υποστήριξης όπως π.χ. Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΚΕΑ), Επίδομα Ενοικίου, Προνοιακά Αναπηρικά Επιδόματα, Συμβουλευτική και Ψυχολογική Υποστήριξη κ.α.

Στελέχωση του Κέντρου
Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ηγουμενίτσας έχει στελεχωθεί με δύο Κοινωνικούς Λειτουργούς (ΠΕ/ΤΕ) και μία ΠΕ Ψυχολόγο.

Στοιχεία Επικοινωνίας
Διεύθυνση: Αγίων Αποστόλων 43, Τ.Κ. 46.100 Ηγουμενίτσα (Συστεγάζεται με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς)
Τηλ.: 26650-28140

Παρεχόμενες υπηρεσίες αναλυτικά: 

1) Υποδοχή-Ενημέρωση-Υποστήριξη των πολιτών

2) Παροχή Υπηρεσιών που αποσκοπούν στη βελτίωση επιπέδου και διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελούμενων

3) Εξυπηρέτηση και υποστήριξη παιδιών και εφήβων σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού, μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες και γενικότερα κάθε πολίτη που προσέρχεται ζητώντας να λάβει τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

4) Πληροφόρηση και παραπομπή των πολιτών στα προγράμματα πρόνοιας και κοινωνικής ένταξης όπως ΚΕΑ βοήθεια στο σπίτι ΚΗΦΗ κέντρα δια βίου μάθησης

5) Παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης για την ένταξη στην αγορά εργασίας

6) Παροχή συμβουλευτικής ψυχοκοινωνικής στήριξης σε παιδιά, ενήλικες και οικογένειες.

7) Διοργάνωση εκδηλώσεων με επιμορφωτικό επικοινωνιακό και κοινωνικό περιεχόμενο

8) Μεικτές δράσεις για την κοινωνικοποίηση και την κοινωνική ένταξη για μαθητές ΑμεΑ παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες Ρομά και Δικαιούχους Διεθνούς Προστασίας

9) Στήριξη, ενδυνάμωση και ενεργοποίηση των γυναικών

10) Ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου και άρση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής & Ψηφιακής Πολιτικής
Βασιλική Τσώτου
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα