04/21/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Θεσπρωτία: 10 πρόστιμα χθες για μάσκες και μετακινήσεις

Απριλίου 21, 2021 0
Θεσπρωτία: 10 πρόστιμα χθες για μάσκες και μετακινήσεις

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο

Στο πλαίσιο εντατικών ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες (20-4-2021) από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά 56 παραβάσεις.

Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν:

48 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ, ως εξής:
· 11 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· 8 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
· 11 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
· 18 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

8 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ, ως εξής:
· 5 παράβαση στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· 2 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και
· 1 παράβαση στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με αμείωτη ένταση με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.
Συνέχεια...

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Φιλιατών για την αλλαγή χρήσης του λιμανιού της Σαγιάδας

Απριλίου 21, 2021 0
Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Φιλιατών για την αλλαγή χρήσης του λιμανιού της Σαγιάδας

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Φιλιατών στο θέμα: Έκφραση γνώμης για τη μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου «Λειτουργία του υφισταμένου λιμένα Σαγιάδας, στη Δ.Ε. Σαγιάδας του Δήμου Φιλιατών, Π.Ε. Θεσπρωτίας, Περιφέρειας Ηπείρου, συζητήθηκε ακόμη μια φορά το θέμα της «χερσαίας ζώνης λιμένα» Σαγιαδας.

Στην εισήγηση του Δημάρχου αναφέρεται ότι:

«Η ζώνη λιμένος Σαγιάδας υπάγεται στην αρμοδιότητα του ΟΛΗΓ Α.Ε, ενώ η περιοχή υπάγεται διοικητικά στο δήμο Φιλιατών. Στη σημερινή κατάσταση ο Λιμένας Σαγιάδας εξυπηρετεί τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς καθώς και διερχόμενα σκάφη αναψυχής ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες. Σκοπός της παρούσας μελέτης αποτελεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση μιας ήδη υφιστάμενης κατάστασης. Μέσω της αδειοδότησης και της σχετικής έκδοσης Περιβαλλοντικών όρων η λειτουργία του λιμένος θα έχει θετικές επιδράσεις για τη Σαγιάδα και κατ΄επέκταση για το Δήμο εξυπηρετώντας τις ανάγκες των εντοπίων».

Για ποια εξυπηρέτηση γίνεται λόγος, αφού σύμφωνα με τα παραπάνω αυτή υπάρχει ήδη;

Και παρακάτω: «Η μελέτη εκπονείται με σκοπό την αδειοδότηση της λειτουργίας του αλιευτικού κατά κύριο λόγο λιμένα Σαγιάδας, η οποία αποτελεί υφιστάμενη εγκατάσταση και λειτουργεί δεκαετίες, καθώς και τουριστικού καταφυγίου».

Από όσο γνωρίζουμε μια μελέτη εκπονείται σε περίπτωση καινούργιας εγκατάστασης και όχι μιας ήδη υφιστάμενης εγκατάστασης, εκτός και αν πρόκειται για αλλαγή χρήσης.

Την αλλαγή δηλαδή του χαρακτηρισμού από αλιευτικό καταφύγιο σε τουριστικό (μαρίνα).

Αυτό ακριβώς ειπώθηκε από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής στη συζήτηση που προκαλέσαμε.

Τέλος ο Δήμαρχος εισηγήθηκε την έκφραση θετικής γνώμης για την εν λόγω Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων γιατί για οποιαδήποτε δραστηριότητα ή εγκατάσταση απαραίτητη για την κατασκευή έργου – συντήρησης και λειτουργίας, θα πρέπει προηγουμένως να έχουν χορηγηθεί όλες οι προβλεπόμενες άδειες. Εισήγηση που ψηφίστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία του Δ.Σ.

Θέλουμε λοιπόν να επισημάνουμε ότι:

Η αλλαγή χρήσης του λιμανιού της Σαγιάδας σε τουριστικό διευκολύνει τους σχεδιασμούς του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 67% της ΟΛΗΓ Α.Ε.

Όσο θα πλησιάζει η ώρα της πώλησης, το θέμα της «χερσαίας ζώνης» θα μπαίνει συνέχεια στην επικαιρότητα. Οι υποψήφιοι αγοραστές ήδη κάνουν τους λογαριασμούς τους τι μεγιστοποιεί την κερδοφορία τους και τι όχι.

Η διοίκηση της ΟΛΗΓ Α.Ε. ως εντολοδόχος και εκτελεστής της κεντρικής εξουσίας και της κυβερνητικής πολιτικής, φροντίζει έγκαιρα και με οποιονδήποτε τρόπο να ενισχύσει τη δύναμη και τα περιουσιακά στοιχεία του οργανισμού προκειμένου να τον κάνει πιο ελκυστικό και πιο κερδοφόρο στους επίδοξους επενδυτές και αυριανούς κυρίαρχους του Λιμανιού και του παραλιακού μετώπου. Προσπαθούν να ανεβάσουν την τιμή πώλησης τονίζοντας ότι εκτός από το λιμάνι Ηγουμενίτσας υπάρχει και η «προίκα» του παραλιακού μετώπου, τα λιμάνια σε Σύβοτα, Πλαταριά, Σαγιάδα. Οι χάρτες που συνοδεύουν τα τεύχη δημοπράτησης του ΤΑΙΠΕΔ είναι πολύ αποκαλυπτικοί.

Η απόφαση του Δ.Σ. Φιλιατών βοηθά σε αυτό.

Ο λαός μας όμως δεν πρέπει να δείξει καμία ανοχή στο έγκλημα που σχεδιάζεται.

Θα επισημάνουμε για μια ακόμα φορά.

Ο νέος ιδιοκτήτης του λιμανιού, ανάλογα με τα σχέδια που έχει για αυτό, θα καθορίσει και τη χρήση της «χερσαίας ζώνης», δηλαδή και της παραλίας της Σαγιάδας. Όμως δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτό ότι ένας επιχειρηματικός όμιλος θα καθορίζει την ανάπτυξη, τις τύχες του λαού και τόπου, με βάση την πορεία της κερδοφορίας του.

Εδώ η Δημοτική αρχή και η πλειοψηφία της μείζονος αντιπολίτευσης, πλην του κ. Λιανού που καταψήφισε, αναλαμβάνει σοβαρές ευθύνες.

Αν η Δημοτική Αρχή θέλει πραγματικά να υπερασπισθεί τα συμφέροντα των Σαγιαδινών, να εναντιωθεί εδώ και τώρα στην αρπαγή της λαϊκής περιουσίας. Να εκφράσει ΤΩΡΑ την αντίθεση της συνολικά στην παραχώρηση της ΟΛΗΓ Α.Ε. σε ιδιώτες.

Πιστεύουμε ότι άμεσα πρέπει να συνεδριάσει το Δ.Σ. με αποκλειστικό θέμα την πώληση του λιμανιού και την παραχώρηση της «χερσαίας ζώνης».

Να επικαιροποιηθούν οι διεκδικήσεις του δήμου συγκεκριμένα, με καθαρές κουβέντες.

Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Φιλιατών καταψηφίσαμε την εισήγηση και καλέσαμε στο να παρθούν μέτρα για την ενημέρωση των δημοτών μας, να συντονιστούμε με τους Μ.Φ. του τόπου και να οργανώσουμε τον αγώνα μας. Τώρα πριν να είναι αργά. Τώρα πριν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός πώλησης. Η αναμονή και ο καθησυχασμός που καλλιεργεί η δημοτική αρχή, λειτουργεί σε βάρος του λαού και του τόπου.

ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ.

Φιλιάτες 21/04/2021
Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση»
Λαέρτης Ρέγκας
Συνέχεια...

4 νέα κρούσματα σήμερα στη Θεσπρωτία - 3.015 σε όλη τη χώρα με 86 νεκρούς και 831 διασωληνωμένους

Απριλίου 21, 2021 0
4 νέα κρούσματα σήμερα στη Θεσπρωτία - 3.015 σε όλη τη χώρα με 86 νεκρούς και 831 διασωληνωμένους

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας 3
ΠΕ Θεσπρωτίας 4
ΠΕ Ιωαννίνων 29
ΠΕ Πρέβεζας 6

Ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.015, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 323.639 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 61 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.833 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 86, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.713 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 831 (62.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.976 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 556 (ημερήσια μεταβολή +36.95%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 501 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)
Συνέχεια...

Οδηγίες της Περιφέρειας Ηπείρου για τις πασχαλινές αγορές

Απριλίου 21, 2021 0
Οδηγίες της Περιφέρειας Ηπείρου για τις πασχαλινές αγορές

Οδηγίες Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Περιφέρειας Ηπείρου για τις αγορές της Πασχαλινής περιόδου

Με γνώμονα την πληρέστερη ενημέρωση και προστασία του καταναλωτικού κοινού, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ηπείρου, ενημερώνει τους πολίτες -καταναλωτές για τις αγορές που θα πραγματοποιήσουν ενόψει της εορτής του Πάσχα επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

Α. Όσον αφορά το κρέας και τα προϊόντα του:

Η σφαγή των ζώων επιτρέπεται να διενεργείται μόνο σε εγκεκριμένα σφαγεία, που διαθέτουν ειδικό κωδικό αριθμό κτηνιατρικής έγκρισης. Στην Περιφέρεια Ηπείρου λειτουργούν τρία εγκεκριμένα βιομηχανικά σφαγεία.

Τονίζουμε ότι σφάγια που έχουν σφαγεί εκτός σφαγείου και δεν έχει διενεργηθεί η προ σφαγής επιθεώρηση των προσαχθέντων ζώντων ζώων από τον επίσημο κτηνίατρο και η διενέργεια του απαραίτητου κρεοσκοπικού ελέγχου, είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ για τους κάτωθι λόγους:

• δεν έχει ελεγχθεί η υγεία του ζώου πριν από τη σφαγή,

• δεν έχουν αφαιρεθεί τα υλικά ειδικού κινδύνου, τα οποία σύμφωνα με τον Καν. 999/2001, απαγορεύεται να καταναλώνονται από τον άνθρωπο (σε σφάγια βοοειδών, προβάτων και αιγών),

• δεν έχει προηγηθεί αναισθητοποίηση των ζώων, με αποτέλεσμα να μην γίνεται ικανοποιητική αφαίμαξη και να μειώνεται ο χρόνος διατηρησιμότητας του τροφίμου,

• δεν έχουν τηρηθεί οι ενδεδειγμένες διαδικασίες σφαγής, σύμφωνα με τους Κανονισμούς υγιεινής των τροφίμων και το τρόφιμο δύναται να είναι μικροβιολογικά επιβαρημένο,

• δεν έχει γίνει κρεοσκοπικός έλεγχος του σφάγιου και των σπλάχνων του από κτηνίατρο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους παρακαλούνται οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους και να προτιμούν μόνο τα εγκεκριμένα σημεία λιανικής πώλησης κρέατος προκειμένου να είναι σίγουροι για την υγιεινή και την ασφάλεια των κρεάτων που αγοράζουν.

ΤΑ ΣΦΑΓΙΑ ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΩΝ ΦΕΡΟΥΝ ΣΗΜΑΝΣΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ (ΩΟΕΙΔΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ) ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΗΜΙΜΟΡΙΑ ΤΟΥΣ, ΩΣ ΕΞΗΣ:

- Τα σφάγια αμνοεριφίων ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ, ΕΚΤΡΑΦΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΣΦΑΓΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ πρέπει να φέρουν: • σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς, χρώματος τυρκουάζ «λαμπρό κυανούν» , στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου όπου έγινε η σφαγή τους και περιφερειακά αναγράφονται τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και • σφραγίδα παραλληλόγραμμου σχήματος και χρώματος τυρκουάζ <<λαμπρό κυανούν>>, εντός της οποίας θα...
αναγράφεται η ένδειξη <<ΕΛΛΑΣ>> ή <<ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ>>

- Τα σφάγια αμνοεριφίων που ΕΚΤΡΑΦΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΣΦΑΓΕΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ πρέπει να φέρουν: • σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς, χρώματος «λαμπρού κυανού» (χρωστική Ε 133), στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου όπου έγινε η σφαγή τους και περιφερειακά αναγράφονται τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και την ανάλογη επισήμανση(π.χ. καρτελάκι) για τη χώρα εκτροφής π.χ. Ελληνικής Εκτροφής, Ρουμάνικης Εκτροφής.

- Τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν ΣΦΑΓΕΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ και διακινούνται προς τη χώρα μας, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά: • σφραγίδα σε χρώμα επιλογής της κάθε κοινοτικής χώρας, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και τα χαρακτηριστικά στοιχειά ( κωδικό σφαγείου χώρας και διακριτικών της ΕΟΚ) τα οποία εφαρμόζονται στη χώρα σφαγής τους.

- Τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν ΣΦΑΓΕΙ ΣΕ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ (μη κοινοτικές) και εισάγονται στη χώρα μας, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά: • σφραγίδα που προβλέπει η κάθε τρίτη χώρα η οποία θα είναι χρώματος καστανού.

ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΡΟΪΟΝΤΑ (έντερα, συκωταριές, πνεύμονες, καρδιά, νεφροί) πρέπει να πωλούνται μόνο μέσα από ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και δεν εκτίθεται σε κινδύνους επιμόλυνσης.

Η ΣΥΚΩΤΑΡΙΑ, η οποία δε συνοδεύει το αρνί, θα πρέπει να βρίσκεται εντός πλαστικού περιέκτη ή προσυσκευασμένη και να υπάρχει ετικέτα στην οποία θα αναγράφονται ευκρινώς τα στοιχεία της εταιρείας, ο κωδικός αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης, η χώρα προέλευσης, οι ημερομηνίες παραγωγής και λήξης, οι ημερομηνίες ψύξης και κατάψυξης, καθώς και η θερμοκρασία συντήρησης.

ΤΑ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΕΝΤΟΣΘΙΑ θα πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε καταψύκτη και να διατίθενται με τη συσκευασία τους. Η συσκευασία πρέπει να έχει τις απαραίτητες επισημάνσεις αναφορικά με την ημερομηνία παραγωγής και λήξης, την επωνυμία παρασκευαστή και τον κωδικό της εγκατάστασης παραγωγής). Τα κατεψυγμένα προϊόντα απαγορεύεται να αποψύχονται και να διατίθενται ως νωπά.

Β. Όσον αφορά τα αυγά:

1. Τα αυγά πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις και αυτό θα πρέπει να αποτυπώνεται τόσο στη συσκευασία τους όσο και στο κέλυφος. Στο κέλυφος τίθεται σφραγίδα με το διακριτικό αριθμό του παραγωγού (π.χ. 1 EL 72095). Ο αριθμός αυτός από τελείται από τρία τμήματα:

- μονοψήφιο αριθμό, που υποδηλώνει τη μέθοδο εκτροφής (0 Βιολογική Παραγωγή, 1 Ελευθέρας Βοσκής, 2 Δάπεδο με Στρωμνή, 3 Εμπλουτισμένοι Κλωβοί)
- κωδικό χώρας παραγωγής (π.χ. EL = Ελλάδα)
- κωδικό αριθμό εκτροφής

2. Όσον αφορά τις λαϊκές αγορές στις οποίες πωλούνται αυγά χύμα, πρέπει στο σημείο πώλησης να αναγράφεται η επωνυμία και η διεύθυνση του παραγωγού

3. Η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας των αυγών είναι 28 ημέρες όταν διατηρούνται σε δροσερό μέρος

Η Δνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου συστήνει σε όλους τους καταναλωτές, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προμηθεύονται τρόφιμα από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, τα οποία φέρουν ενδείξεις και σήμανση καταλληλότητας. Επίσης καλεί τους υπευθύνους των επιχειρήσεων τροφίμων να τηρούν την κείμενη νομοθεσία, όσον αφορά την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων.

Τέλος ενημερώνουμε πως οι έλεγχοι συνεχίζονται συστηματικά και με μεγαλύτερη ένταση. Η Υπηρεσία θα βρίσκεται στη διάθεση των καταναλωτών για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση (τηλ. 2651087159,152).
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Σε ανοιχτή σύσκεψη στα Πλατάνια καλεί σήμερα το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας

Απριλίου 21, 2021 0
Ηγουμενίτσα: Σε ανοιχτή σύσκεψη στα Πλατάνια καλεί σήμερα το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΠΕΜΠΤΗ 6 του ΜΑΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

Εργαζόμενες – οι, άνεργοι νέοι και νέες, συνταξιούχοι, με σύνθημα

« τα κέρδη τους – οι νεκροί μας»!
«βαδίζουμε στον δρόμο της ανατροπής» !

Απαντάμε αποφασιστικά στους σχεδιασμούς κυβέρνησης – εργοδοσίας που επιδιώκουν ολοκληρωτικό ενταφιασμό των εναπομείναντων δικαιωμάτων και κατακτήσεων μας.

135 χρόνια από τον αιματοβαμμένο ξεσηκωμό των εργατών του Σικάγο τον Μάη του 1886 που στο επίκεντρο του είχε το αίτημα 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες πολιτιστικές – ψυχαγωγικές δραστηριότητες και 101 χρόνια από την κατάκτηση του στην χώρα μας, η Κυβέρνηση της Ν.Δ., παραμονές της Εργατικής Πρωτομαγιάς, έβγαλε από τα συρτάρια της το έτοιμο από καιρό κατάπτυστο νομοσχέδιο με το οποίο και τυπικά πλέον καταργεί το 8ωρο και δίνει την δυνατότητα στην εργοδοσία να μας επιβάλλει 10ωρη εργασία χωρίς πρόσθετες αμοιβές.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα, ότι δήθεν με το νέο νόμο βγαίνουμε εξ ίσου κερδισμένοι εργαζόμενοι και εργοδότες και αποτελεί πρόκληση ο ισχυρισμός της Κυβέρνησης ότι νομοθετώντας το 10ωρο προστατεύει! το 8ωρο και πρέπει κιόλας οι εργαζόμενοι να την ευγνωμονούμε!

Πρόκληση αποτελεί επίσης η στάση της πλειοψηφίας της ηγεσίας της ΓΣΕΕ που ενώ εδώ και 13 μήνες έλαμψε δια της απουσίας της από την οργάνωση των αγώνων των εργαζομένων, εμφανίστηκε παραμονές της εργατικής πρωτομαγιάς καλώντας μας σε διάλογο με την κυβέρνηση. Μάλιστα σαν λαγός έτρεξε να προλάβει την Υπουργική απόφαση και να ορίσει την Τρίτη μέρα του Πάσχα τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, συμβάλλοντας έτσι στο μέγιστο βαθμό στον εκφυλισμό της. Εδώ ταιριάζει γάντι η παροιμία, το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυό το πρόσωπο, δηλαδή τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης που προϋποθέτει το τσάκισμα των όποιων εναπομείναντων Εργατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και την επιβολή ενός νέου εργασιακού μεσαίωνα.

Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι υπόθεση των εργατών και των Συνδικάτων τους και όχι των Κυβερνήσεων, των εργοδοτών και των εργατοπατέρων!

Η 1η Μάη είναι μέρα σύμβολο της παγκόσμιας Εργατικής Τάξης , σηματοδοτεί τον αγώνα της για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και γιορτάζεται με απεργιακές κινητοποιήσεις.

Συναδέλφισες – οι, έχουμε αποκτήσει πλούσια πείρα τα τελευταία 20 χρόνια από τους αντεργατικούς νόμους που ψηφίστηκαν από όλες τις Κυβερνήσεις, πάντα με τις πλάτες της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, στο όνομα του εκσυγχρονισμού για να καταλαβαίνουμε ότι η 10ωρη δουλειά, η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, οι εργασιακές σχέσεις λάστιχο στο όνομα της «ευελιξίας», η καθιέρωση της τηλεργασίας, όχι μόνο εκσυγχρονισμός και πρόοδος δεν είναι, αλλά αποτελούν εξελιγμένες μορφές εκμετάλλευσης, όταν μάλιστα συνοδεύονται από ακόμα περισσότερους περιορισμούς στα Δημοκρατικά μας δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Αυτό είναι το περιεχόμενο της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς και μ΄αυτό το περιεχόμενο καλούμαστε όλοι και όλες στις εορταστικές εκδηλώσεις, στις Απεργιακές κινητοποιήσεις των Σωματείων και του Εργατικού Κέντρου και στην Απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 6 Μάη ώρα 10 π.μ. στην πλατεία Δημαρχείου στην Ηγουμενίτσα και στην κινητοποίηση την Τετάρτη 5 Μάη στις 6 μ.μ στην Παραμυθιά στην αρχή του Πεζόδρομου.

Σ΄αυτά τα πλαίσια, η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας, καλεί τα Σωματεία, τους Εργατοϋπάλλήλους του νομού, σε ανοιχτή Σύσκεψη στα Πλατάνια, την Τετάρτη 21 Απρίλη στις 6.00 το απόγευμα.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Ε.Κ.Θ.
16-04-2021
Συνέχεια...

Τοποθέτηση του περιφερειακού συμβούλου της ΑΡΠΗ, Ζώη Γαλατά για τον απολογισμό της Περιφερειακής αρχής, έτους 2020

Απριλίου 21, 2021 0
Τοποθέτηση του περιφερειακού συμβούλου της ΑΡΠΗ, Ζώη Γαλατά για τον απολογισμό της Περιφερειακής αρχής, έτους 2020

Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου στις 16.04.2021, για τον απολογισμό πεπραγμένων οικονομικού έτους 2020 από τον Περιφερειάρχη, τους Αντιπεριφερειάρχες και τους Εντεταλμένους Περιφερειακούς Συμβούλους (άρθρα 159 & 185 του Ν.3852/2010).

Τοποθέτηση του περιφερειακού συμβούλου της Αριστερής Παρέμβασης

Ακούγοντας τον Περιφερειάρχη και διαβάζοντας τις εισηγήσεις για τον απολογισμό του 2020 γίνεται φανερό πως η Περιφερειακή Αρχή κινείται στο πλαίσιο του σχεδιασμού που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι δεν έχει δική της πολιτική προσαρμοσμένη στις ανάγκες μας. Δεν έχουμε δει καμία ουσιαστική πολιτική παρέμβαση στα μεγάλα ζητήματα που ταλανίζουν την περιοχή μας, που να έρχονται σε κόντρα με την κυβερνητική πολιτική. Οι κάτοικοι δεν έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν ζωντανά τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου. Τα παραπάνω, δείχνουν απόσυρση από την ουσία της πολιτικής και απομακρύνουν από την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων, των νέων, των μικροεπαγγελματιών, των φτωχομεσαίων αγροτών και των ανέργων μας. Άμεσα πρέπει να γίνει συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και διαμόρφωση των σχετικών θέσεων κι όχι μόνο. Οι ελαιοπαραγωγοί εγκαταλείπουν τα χωράφια τους χτυπημένοι από την κλιματική αλλαγή, αλλά και τις χαμηλές τιμές του ελαιόλαδου. Ταυτόχρονα, οι κτηνοτρόφοι μας καταστρέφονται φέτος από τις αυξημένες τιμές των ζωοτροφών. Μειωμένες τιμές στο αρνί και στο γάλα. Ούτε εκείνα τα 4 ευρώ ανά προβατίνα που είχε τάξει ο Βορίδης όταν ήταν στο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έδωσαν. Τα πορτοκάλια μένουν στα δέντρα. Τα ψάρια απούλητα. Οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί το 2020 έδωσαν για απόσταξη κρίσης χιλιάδες τόνους κρασιού, ενέργεια που τους δίνει μια προσωρινή οικονομική ανάσα, αλλά ταυτόχρονα η ενέργεια αυτή δείχνει το ζοφερό μέλλον της αμπελουργίας. Κι αν για κάποιους ο πράσινος τρύγος και η απόσταξη κρίσης αποτελούν ασπιρίνη, για μας είναι η πλήρη απαξίωση της παραγωγής. Η επιδοτούμενη καταστροφή του καρπού μέσα στο αμπέλι. Στον τομέα του πολιτισμού, έγινε απαρίθμηση σειρά έργων αλλά ουσιαστικό σχεδιασμό για τον πολιτισμό δεν είδαμε. Επίσης στον απολογισμό της Περιφερειακής Αρχής δεν είδαμε ούτε μια αναφορά στους εκατοντάδες εργαζομένους στον πολιτισμό που εδώ και ένα χρόνο βρίσκονται σε πλήρη οικονομική ένδεια, πολλοί εκ των οποίων έχουν ήδη μεταναστεύσει προς το εξωτερικό, ενώ άλλοι, άλλαξαν επάγγελμα για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Όταν την ίδια ώρα η προπαγάνδιση του τουριστικού προϊόντος καλά κρατεί και δεν αφήνεται έκθεση για έκθεση. Ποια είναι η παρέμβαση της Περιφέρειας στήριξης των εργαζομένων στους τομείς τουρισμού και επισιτισμού που βρίσκονται σε απίστευτα άσχημη κατάσταση. Η οικονομική ενίσχυση προς τις μικρές επιχειρήσεις που θα δοθεί από τους πόρους του Περιφερειακού Προγράμματος είναι τραγικά ανεπαρκής, καθώς θα φθάσει στα χέρια ελάχιστων επιχειρήσεων και με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Θα υπάρχει Διαφάνεια; Έλεγχος για πιθανή διπλή επιχορήγηση δικαιούχων;

Μίλησε η Περιφερειακή Αρχή για έργα που υλοποιεί.

Δε θα δούμε την εικόνα που θέλει να ξεχάσει, πουθενά γραμμένη. Τι μένει στα αζήτητα; Τι καρκινοβατεί; Ποιες παρεμβάσεις δεν κάνατε;

Γιατί αυτά πρέπει να δούμε. Εκεί θα δούμε τι έφταιξε κι οι ΣΜΑ καθηλώθηκαν το 2020. Πόσες ανεμογεννήτριες, μονάδες βιοαερίου και φωτοβολταϊκά χρειάζεται η Ήπειρος. Πως θα κινητοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις με πρώτη το Πανεπιστήμιο για το Κέντρο Υψηλής Τεχνολογίας, που θα γίνει από μας για μας, κι όχι να το φτιάξουμε για να το κάνουμε δώρο μετά σε μεγάλες εταιρείες που καραδοκούν. Πως θα σταματήσουμε τις αλλαγές διάλυσης του ΚΕΘΕΑ, μιας δοκιμασμένης δομής απεξάρτησης, κοινής αποδοχής. Πως θα σταθούμε απέναντι σε σοβαρές ποσοτικές και ποιοτικές αλλαγές που έρχονται (πώληση λιμανιού, διόδια που δε θα πληρώνουμε, αλλά θα πληρώνουμε, σε μια ιδιωτικοποιημένη Εγνατία). Αλλιώς, του χρόνου τέτοιο καιρό θα μας λέτε πάλι σαν ανεκπλήρωτο, το Ιωάννινα-Κακαβιά και το Ιωάννινα-Πρέβεζα.

Οι εισηγήσεις έπρεπε να είναι με συγκροτημένες τις πολιτικές κατευθύνσεις της διοίκησης και όχι απαρίθμηση της κάθε ενέργειας με εξοντωτική λεπτομέρεια που ακυρώνει την ουσιαστική συζήτηση για τις πολιτικές επιλογές. Αλήθεια πόσο βοηθάνε τη συζήτηση οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες του τύπου πότε έστειλε την τάδε επιστολή και πότε έκανε την δείνα ενέργεια ο κάθε αντιπεριφερειάρχης, μέχρι το πότε αλλάχτηκε το μελανοδοχείο στο τάδε γραφείο; Η στάση αυτή αποδεικνύει είτε είναι συνειδητή επιλογή της διοίκησης για την πλήρη απαξίωση του περιφερειακού συμβουλίου, είτε είναι αποτέλεσμα κούρασης, ακύρωνει την πολιτική μας λειτουργία και το ρόλο των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

Η σημερινή τριπλή κρίση, υγειονομική-οικονομική-περιβαλλοντική, αποτελεί γεγονός που θα σφραγίσει τις μελλοντικές εξελίξεις. Αφήνουμε πίσω την «κανονικότητα» του χθες και ανοίγει ο δρόμος για μια νέα «κανονικότητα».

Η νόσος Covid-19 αποδεικνύεται μια από τις χειρότερες ζωονόσους, αλλά δεν είναι η πρώτη ούτε και η τελευταία! Ας θυμηθούμε: γρίπη των χοίρων, γρίπη των πτηνών, ασθένεια των «τρελών αγελάδων».

Η ανάπτυξη της εντατικής βιομηχανικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, η τεράστια αύξηση του δομημένου περιβάλλοντος, η γιγάντωση των πόλεων και η αβασάνιστη εξόρυξη κάθε είδους πόρων από λιθόσφαιρα και βιόσφαιρα περιορίζουν ασφυκτικά τους μηχανισμούς αναπαραγωγής της ζωής και της φύσης. Θέτουν υπό διωγμό τη λεγόμενη «άγρια πανίδα» ή την αναγκάζουν να μεταλλάσσεται για να επιζήσει. Το 25% των μεταδοτικών ασθενειών σχετίζεται με τις επιπτώσεις που επιφέρει η κατασκευή φραγμάτων και αποστραγγιστικών έργων. Επιπρόσθετα, η κλιματική αλλαγή επιδρά στην ανάπτυξη νέων παθογόνων. Η ανάπτυξη του διεθνούς τουρισμού ως βασικού κλάδου κερδοφορίας και η διαμόρφωση των γιγαντιαίων παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων τροφής καταργούν τις εποχές και τις τοπικές ιδιαιτερότητες της φύσης, με αποτέλεσμα να λειτουργούν και ως αλυσίδες ταχύτατης διάδοσης των ασθενειών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.

Ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες, μαχόμενοι επιστήμονες, αλλά και σχετικές υπηρεσίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όσο και του ΟΗΕ, συγκλίνουν ως προς την προβλεψιμότητα της εκδήλωσης των ζωονόσων, ενώ δηλώνουν ότι «συνιστά ανθρώπινη αποτυχία το γεγονός ότι προβλέπουμε, αλλά δεν προετοιμαζόμαστε». Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τα αποτελέσματα της πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων ιδιαίτερα σε ΗΠΑ και ΕΕ.

Σκοπός δεν είναι η εξασφάλιση του αναγκαίου ποσοστού κέρδους για την αναπαραγωγή του εργαζόμενου, αλλά η προστασία της υγείας και της εργασίας.

Οι πολιτικές αυτές εκτόξευσαν το δημόσιο χρέος στο 205%, ενώ αυτό βρισκόταν στο 127,6% το 2009 και στο 147% στην αρχή του περίφημου προγράμματος των Μνημονίων και της Επιτήρησης, το 2010.

Έχουμε λοιπόν, την καταδίκη πολυάριθμων μικρομεσαίων στρωμάτων, ειδικά στις πόλεις, τα οποία απειλούνται με αφανισμό λόγω έλλειψης στοιχειωδών μέτρων στήριξής τους.

Την άνοδο της ανεργίας κοντά στο 20%, ενώ υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό αφανούς ανεργίας και οι επιδοτούμενοι άνεργοι/ες είναι λίγο πάνω από το 10% του συνόλου των ανέργων.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση παρακολουθούμε στενά την προώθηση της τηλεργασίας και τον μεγαλύτερο έλεγχο επί της εργασίας, την εκτόπιση της ζωντανής εργασίας από ρομποτικά συστήματα, διαμορφώνοντας νέες στρατιές ανέργων, και, κυρίως, τελικά την τάση συνολικής αντιδραστικής αναδόμησης των εργασιακών σχέσεων σε βάρος της εργατικής τάξης. Έχουν σημασία οι προειδοποιήσεις και αυτού ακόμη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας ότι το 50% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού θα βρεθεί σε κατάσταση υλικής στέρησης, ανασφάλειας ή ανεργίας, ενώ η ρομποτική ενδέχεται σύντομα να πλήξει ακόμη και παραδοσιακούς κλάδους εντάσεως εργασίας ή του κλασικού λιανεμπορίου.

Λέμε συνεχώς, ότι ο καθοριστικός ρόλος της σύγχρονης εργατικής τάξης, στην οποία οφείλεται η λειτουργία όλης της κοινωνίας, στις συνθή­κες και της τρέχουσας υγειονομικής-οικονομικής κρίσης γίνεται πε­ρισσότερο εμφανής. Οι εργαζόμενοι στην παραγωγή και στην εφοδι­αστική αλυσίδα, στα σουπερμάρκετ και στις διανομές, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ, οι μισθωτοί υγειονομικοί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, κ.λπ. κρατάνε στην κυριολεξία στα χέρια τους τις ζωές των ανθρώ­πων. Χωρίς αυτούς «γρανάζι δεν γυρνά». Χαιρόμαστε που το επιβεβαιώνουν στις εισηγήσεις τους οι συνάδελφοι Πατήλας & Σιαράβας. Εδώ όμως αρχίζουν τα ερωτήματα:

4.000 τόνους αλάτι έριξε η Πολιτική Προστασία για τον παγετό. Έχει πάρει υπόψη της ότι αυξάνονται τα νιτρικά στον υδροφόρο ορίζοντα; 34 εργαζόμενους κοινωφελούς εργασίας πήρε το Σεπτέμβριο 2020. Οι συμβάσεις τους τελειώνουν σε λίγο, ακόμα και με την παράταση δύο μηνών. Τι θα κάνει μετά η ΠΠ; Έγιναν τα αποστραγγιστικά. Πουθενά δεν υπάρχουν μετρήσεις για τις νέες συνθήκες που δημιουργηθήκαν. Τον Ιανουάριο στα Γιάννενα έπεσε πενταπλάσιος όγκος βροχής από τον περσινό Ιανουάριο. Μέσα σ’ ένα μήνα έπεσε η μισή βροχή του 2020.

Δουλέψατε για το πρόγραμμα ανέργων 55-67, αλλά ακόμη δεν έχει πιάσει δουλειά ούτε ένας. Σε λίγο θα τους βάλετε σε λοταρία. Στις 23 Δεκέμβριου ήταν η καταληκτική για τις 7.972 αιτήσεις ενίσχυσης μικρών επιχειρήσεων με 45 εκατ. Έχει καθυστερήσει η διαδικασία. Οι μισοί έχουν κοπεί, ενώ οι υπόλοιποι θα πάρουν από 15 χιλιάδες - με δικές σας δηλώσεις - αν και θα έπρεπε η ενίσχυση να ήταν καθολική, έστω και με χαμηλότερο ποσό ενίσχυσης.

Η Πρόεδρος της Π.ΕΠ.ΙΣ., μιλάει για αύξηση των ποσοστών ανεργίας των γυναικών, αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και βίας κατά των γυναικών, ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, ενδυνάμωση των γυναικών. Αλήθεια σε πόσες γυναίκες άνεργες, απολυμένες, θύματα ενδοοικογενειακής βίας, σταθήκατε πλάι;

Το οικονομικό στη σελ. 7 γράφει λάθος οικονομικό έτος, σημάδι κόπωσης κι έλλειψης προσωπικού. Χτυπάει καμπάνα για προσλήψεις στο τμήμα προμηθειών (3 υπάλληλοι μόνο), που βγάζουν προμήθειες - υπηρεσίες επείγουσες πέραν του ωραρίου, με τον 4412/16 να αλλάζει συνέχεια.

Οι δ/νσεις αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής, τα τμήματα φυτικής - ζωικής παραγωγής (που διαχειρίζονται και τουςΤΟΕΒ), ποιοτικού & φυτοϋγειονομικού ελέγχου, κτηνιατρικής, οι δ/νσεις δημόσιας υγείας και κοινωνικής μέριμνας, το ΠΑΜ (Παλλαϊκή Άμυνα) ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών), δηλώνουν την έλλειψη προσωπικού.

Το ίδιο κι ο Πολιτισμός.

Για το Δάκο πέρυσι είχαν δοθεί 165.194,70 €. Φέτος δεν έχει γίνει δακοκτονία, ακόμη. Ούτε ψεκασμοί για κουνούπια.

Αρωγοί δηλώνεται ότι είστε (π.χ. στην Άρτα), στους ΟΤΑ και την κοινωνία. Αν “χτυπήσεις” όμως Άρτα/Περιφέρεια βγαίνει έγγραφο-αναφορά που έχει σταλθεί από τις 19.09.2019 από το Τμήμα Τροχαίας και γνωστοποιεί ότι, από το 145,5 έως 147 χλμ της Ε.Ο Αντιρρίου-Άρτας, λαμβάνουν χώρα ΠΟΛΛΑ τροχαία ατυχήματα και ότι η υπηρεσία προτείνει διάφορα τεχνικά έργα που πρέπει να γίνουν.

Στην Αμφιθέα Άρτας σε σοβαρό ατύχημα με νεκρό 49χρονο, υπάρχουν καταγγελίες από το Δήμο Ν. Σκουφά, ότι τα έγγραφα και οι παρεμβάσεις βρίσκονται στα συρτάρια.

Για τον αθλητισμό κάνετε λόγο για δια βίου άθληση, πιστοποιήσεις, αθλητισμό για όλους. Κι όλα ήταν κλειστά. Μακριά από τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας. Κι εκείνη η επιχορήγηση στους αθλητικούς συλλόγους που προεκλογικά είχατε τάξει, αλίμονο δεν δόθηκε ποτέ.

Ζώης Γαλατάς
για την Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο

Υ.Γ. Το κείμενο που καταθέσαμε για ψήφιση (λαϊκές αγορές), θα μεταφερθεί στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Συνέχεια...

Υλοποίηση ενημερωτικής τηλεδιάσκεψης για Ηλεκτρονικά Βιβλία – MyData

Απριλίου 21, 2021 0
Υλοποίηση ενημερωτικής τηλεδιάσκεψης για Ηλεκτρονικά Βιβλία – MyData

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ενημερώνει ότι τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2021 και ώρα 16:00, σε συνεργασία με την Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών-Ελεύθερων Επαγγελματιών Ν. Θεσπρωτίας πραγματοποιήθηκε ενημερωτική τηλεδιάσκεψη με θέμα:

«Ηλεκτρονικά Βιβλία και Πλατφόρμα MyData

1. Οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και λογιστών φοροτεχνικών.
2. Η σύνδεση της πλατφόρμας MyData με τον Φορολογικό έλεγχο

Εισηγητής της τηλεδιάσκεψης ήταν ο κ. Γιώργος Κορομηλάς (Λογιστής -Φοροτεχνικός, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Συγγραφέας λογιστικών και φορολογικών βιβλίων, Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών – Μέλος της διαρκούς επιτροπής για την υποστήριξη της εφαρμογής και την αξιολόγηση του Ν.4308/2014)

Χαιρετισμό απεύθυναν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας κ. Α. Πάσχος και ο Πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών-Ελεύθερων Επαγγελματιών Ν. Θεσπρωτίας κ. Χ. Κισσόπουλος.

Με το πέρας της παρουσίασης, ακολούθησε διαλογική συζήτηση και ο εισηγητής απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων των συμμετεχόντων.

Το βίντεο της τηλεδιάσκεψης είναι διαθέσιμο για τα Τακτικά Μέλη του Επιμελητηρίου μας, τα οποία αφού στείλουν το αίτημα τους στο Επιμελητήριο (email: mitroa2@e-thesprotias.gr) θα λάβουν τον σχετικό υπερσύνδεσμο (link) και εφόσον επιθυμούν μπορούν να λάβουν και τις σημειώσεις του εισηγητή.

Εκ της Διοικήσεως
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα

Σήμερα η δημοπρασία για τα καταστήματα του Δρεπάνου

Απριλίου 21, 2021 0
Σήμερα η δημοπρασία για τα καταστήματα του Δρεπάνου

Σήμερα, 21 Απριλίου θα διενεργηθεί δημοπρασία για την εκμίσθωση δύο καταστημάτων του Δρεπάνου (ΚΕΝΤΡΙΚΟ και ΣΟΧΟ) από το Δήμο Ηγουμενίτσας.

Είναι η τρίτη φορά σε ένα χρόνο που ο Δήμος Ηγουμενίτσας προκηρύσσει δημοπρασία για τα συγκεκριμένα καταστήματα.

Την πρώτη φορά η διαδικασία απέβη άγονη. Για το ΚΕΝΤΡΙΚΟ δεν προσήλθαν ενδιαφερόμενοι, ενώ για το ΣΟΧΟ υπήρξε ανάδοχος, ο οποίος όμως δεν ανέλαβε τελικά το κατάστημα για δικούς του λόγους.

Η δεύτερη προκήρυξη έγινε το Μάρτιο, η οποία όμως αναβλήθηκε με την επίσημη δικαιολογία των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού. Ταυτόχρονα όμως ο ΟΛΗΓ είχε προσφύγει δικαστικά για την ακύρωση του διαγωνισμού, επικαλούμενοι ιδιοκτησιακά δικαιώματα επί των ακινήτων. Εξέλιξη για την οποία ο Δήμος Ηγουμενίτσας δε φρόντισε να ενημερώσει τους πολίτες.

Έτσι, ο Δήμος,στις 10 Απριλίου προκήρυξε διαγωνισμό εκ νέου για την εκμίσθωση των δύο αυτών καταστημάτων που θα διεξαχθεί σήμερα, 21 Απριλίου. 

Δεν ξέρουμε αν τελικά ο Δήμος ήρθε σε συνεννόηση με τον ΟΛΗΓ ή το ΤΑΙΠΕΔ για το ξεκαθάρισμα της χερσαίας ζώνης, ώστε ο διαγωνισμός να είναι γόνιμος και νόμιμος ή απλώς επιχειρεί μια επικοινωνιακή κίνηση για να ρίξει την ευθύνη της μη λειτουργίας των καταστημάτων στο στρατόπεδο του ΟΛΗΓ...

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η υπόθεση των καταστημάτων του Δρεπάνου (όπως και όλης της χερσαίας ζώνης Ηγουμενίτσας) μυρίζει πιο πολύ και από τους βόθρους τους...!!

Δείτε τις διακηρύξεις των δημοπρασιών για τα δύο καταστήματα, όπως αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Δήμου Ηγουμενίτσας:Συνέχεια...