11/08/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Σκέψεις ταξιδιάρες! - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Νοεμβρίου 08, 2023 0
Σκέψεις ταξιδιάρες! - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Τις σκέψεις μου ξαμόλησα
μακριά να ταξιδέψουν,
να βρουν, να δουν και να χαρούν
καινούργιες εμπειρίες!

Ν' ανοίξουν τους ορίζοντες,
να σπάσουν τα σκοτάδια
κι όπως το φως απλώνεται
κι αυτές ν' ακολουθήσουν!

Είδαν και πίκρες και χαρές
και μίση και αγάπες
είδαν ανθρώπους να μοχθούν,
τη ζήση να κερδίσουν!

Είδαν κι άλλους να πολεμούν,
αθώους να σκοτώνουν,
να καταστρέφουν τα χωριά,
να τα ισοπεδώνουν!

Γύρισαν και μολόησαν
του κόσμου όσα είδαν!
Τα πιο πολλά πολύ πικρά,
μα λίγα ευτυχισμένα!

Σκέψεις μου ταξιδιάρικες,
τώρα να μαζευτείτε,
γιατί όσο ταξιδεύετε
κι άλλο θα πικραθείτε!!!

15 - 10 - 2023
Ελένη Κύρκου-Σαφάκα

Συνέχεια...

Πρώτη μετεκλογική συνάντηση Συνδυασμού ΜΑΖΙ για την Ηγουμενίτσα

Νοεμβρίου 08, 2023 0

Πρώτη μετεκλογική συνάντηση Συνδυασμού ΜΑΖΙ για την Ηγουμενίτσα

Με την παρουσία πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, στο πολιτιστικό κέντρο ΠΑΝΘΕΟΝ στην Ηγουμενίτσα, η πρώτη μετεκλογική συνάντηση μελών και φίλων του Συνδυασμού "ΜΑΖΙ για την ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ", με θέματα την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και το σχεδιασμό δράσης στη νέα δημοτική περίοδο.

Στην αρχική του εισήγηση ο επικεφαλής του Συνδυασμού Αντώνης Μπέζας, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Η πολιτική ευθύνη της ήττας ανήκει αποκλειστικά σε μένα. Όπως οι νίκες έχουν ονοματεπώνυμο, έτσι και οι ήττες έχουν ονοματεπώνυμο. Δεν θα επιχειρήσω να αποδώσω ευθύνες σε τρίτους. Οφείλουμε όμως να διερευνήσουμε τα βασικά αίτια αυτής της ήττας με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Στη διαμόρφωση ενός εκλογικού αποτελέσματος υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες, προβλέψιμοι και μη. Αυτοί οι παράγοντες είναι είτε εξωτερικοί, που έχουν να κάνουν με τους χειρισμούς των αντιπάλων είτε εσωτερικοί, που έχουν να κάνουν με τις δικές μας επιλογές. Στη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση το αποτέλεσμα, όσον αφορά εμάς, διαμορφώθηκε κυρίως από την επιρροή των εξωτερικών παραγόντων.

Πρέπει να διευρύνουμε τη βάση και τον κεντρικό μας πυρήνα. Υπάρχουν και στους άλλους Συνδυασμούς άνθρωποι που αξίζει να είναι μαζί μας. Μας ενώνουν κοινοί αγώνες στο παρελθόν και κοινές επιδιώξεις για το μέλλον. Δεν τους είδαμε ποτέ σαν εχθρούς. Άλλο πολιτικός αντίπαλος και άλλο εχθρός. Τους μόνους εχθρούς που είχαμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε είναι η στασιμότητα, η μιζέρια, η παρακμή, η αλαζονεία, η αναποτελεσματικότητα, η αδιαφορία, η έλλειψη στόχων και στρατηγικής και οι πρακτικές προεκλογικών διευθετήσεων, απευθείας αναθέσεων, εκδουλεύσεων, υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα, πιέσεων και εκμαυλισμού των συνειδήσεων. Σ’ όλη αυτή την προσπάθεια, εγώ θα είμαι παρών. Θα παραμείνω τη διάρκεια της επόμενης δημοτικής θητείας στο Δημοτικό Συμβούλιο στη θέση που με όρισαν οι πολίτες.

Είμαστε ένας αυτόνομος Συνδυασμός. Δεν είμαστε «αυτοδιοικητικά δεκανίκια» κανενός. Θα ελέγχουμε εποικοδομητικά και τεκμηριωμένα ώστε να υπάρχει αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, νομιμότητα, αξιοκρατία και ισότιμη μεταχείριση. Οι πολίτες θέλουν λύσεις στα προβλήματά τους και όχι άσκοπες αντιπαραθέσεις. Έλεγχο χωρίς καμία εμπάθεια θα ασκήσουμε και για τα πεπραγμένα της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής Λώλου, ιδιαίτερα γι’ αυτά των τελευταίων προεκλογικών μηνών. Οι εκλογές δεν είναι πολιτική «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» όπου ξεπλένονται τα ανομήματα ή τα πολιτικά λάθη.

Αυτό που έγινε στην Ηγουμενίτσα ήταν μια ήττα του συστήματος και μια πρώτη νίκη για τον τόπο μας. Μια πρώτη νίκη, γιατί χρειάζονται και άλλες. Η αλλαγή δεν είναι ποτέ μια εύκολη υπόθεση. Και γίνεται δυσκολότερη όσο βαθύτερες είναι οι ρίζες του συστήματος. Δεν αρκεί μια εκλογική αναμέτρηση για να αλλάξουμε την αδράνεια τόσων ετών. Και αν δεν ξέρει που φθάνουν οι ρίζες του συστήματος ο νέος Δήμαρχος κ. Νταής, ας ζητήσει επίσημη παράδοση – παραλαβή ή ας ζητήσει να μπουν ορκωτοί λογιστές στο Δήμο, για να μάθουν οι πολίτες της Ηγουμενίτσας τι θα παραδώσει η απερχόμενη Δημοτική Αρχή».

Στις τοποθετήσεις και το διάλογο που ακολούθησε κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για τον τρόπο δράσης και παρουσίας του Συνδυασμού και της Δημοτικής Παράταξης στην κοινωνία και το Δημοτικό Συμβούλιο ενώ ομόθυμη ήταν η άποψη ότι η προσπάθεια που ξεκίνησε πρέπει να συνεχιστεί με στόχους την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την αναδιοργάνωση του Δήμου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, με έμφαση στην προώθηση του στρατηγικού σχεδίου του Συνδυασμού για τα “16+4 μεγάλα βήματα για την Ηγουμενίτσα του 2030”.

Συνέχεια...

Απόπειρες απάτης με δήθεν εξόφληση λογαριασμών από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ηπείρου

Νοεμβρίου 08, 2023 0
Απόπειρες απάτης με δήθεν εξόφληση λογαριασμών από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ηπείρου

Τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει γνωστές νέες απόπειρες εξαπάτησης πολιτών από αγνώστους για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ηπείρου.

Οι άγνωστοι αντλούν στοιχεία από τη «Διαύγεια», επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους δικαιούχους πληρωμών, επικαλούμενοι ονόματα δήθεν υπαλλήλων του Περιφερειακού Ταμείου και ζητούν ή στοιχεία κωδικών τραπεζικών λογαριασμών ή τους παραπέμπουν σε ψεύτικα link υποτίθεται άλλων συνεργαζόμενων τραπεζών προκειμένου να τους καταβάλουν τις οφειλές.

Η Περιφέρεια Ηπείρου επαναλαμβάνει για μια ακόμη φορά, ότι δεν υπάρχει περίπτωση υπάλληλος της, ως και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης να ζητήσει από συναλλασσόμενο ή και από οποιονδήποτε άλλο πολίτη κωδικούς τραπεζών και όσοι γίνονται αποδέκτες τέτοιων τηλεφωνημάτων να επικοινωνούν άμεσα με τις υπηρεσίες της.

Επισημαίνονται επίσης ότι:

· Τα email του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Ηπείρου και των στελεχών του είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του.

· Τα τηλέφωνα του ΠΤΑ Ηπείρου είναι τα 2651034054 και 2651037781. Οποιοδήποτε άλλο τηλέφωνο σας καλέσει εκ μέρους μας να γνωρίζετε εκ των προτέρων πως δεν μας ανήκει.

Συνέχεια...

1η Πανηπειρωτική Συνάντηση Νοσηλευτών στα Ιωάννινα: Ενίσχυση της Νοσηλευτικής Κοινότητας στην Ήπειρο

Νοεμβρίου 08, 2023 0
1η Πανηπειρωτική Συνάντηση Νοσηλευτών στα Ιωάννινα: Ενίσχυση της Νοσηλευτικής Κοινότητας στην Ήπειρο


Συνέντευξη με την Ηλιάνα Καϊντάση, Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Άρτας, και τη Ζωή Κωνσταντή, Επίκουρο Καθηγήτρια Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

- Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για την 1η Πανηπειρωτική Επιστημονική Συνάντηση Νοσηλευτών που θα διεξαχθεί στα Ιωάννινα;

- Ηλιάνα Καϊντάση (ΗΚ): Η 1η Πανηπειρωτική Επιστημονική Συνάντηση Νοσηλευτών, αποτελεί μια ξεχωριστή δράση εξωστρέφειας και συνεργασίας των επαγγελματιών υγείας στην ευρύτερη περιφέρεια της Ηπείρου. Πιο συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί στις 4-5 Δεκεμβρίου 2023 στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, στην αίθουσα Κάρολος Παπούλιας. Η εκδήλωση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδας, του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, της Περιφέρειας Ηπείρου και εκπροσώπων Νοσηλευτικών Υπηρεσιών Νοσοκομείων της Ηπείρου. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία που στοχεύει στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των νοσηλευτών μας σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς και στην προώθηση και παρουσίαση του κλινικού έργου μας στην περιοχή, ενώ αποτελεί και σημαντική ευκαιρία ανάδειξης καλών πρακτικών και διάδρασης.

- Ποιος είναι ο στόχος αυτής της συνάντησης; Τι αναμένετε να πετύχετε;

- Ζωή Κωνσταντή (ΖΚ): Ο βασικός στόχος αυτής της 1ης Επιστημονικής συνάντησης, όπως ακριβώς δηλώνει και ο τίτπλος της είναι η επιστημονική και επαγγελματική διασύνδεση των νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών υγείας στην ευρύτερη Περιφέρεια της Ηπείρου. Είναι σαφές ότι είναι κοινά τα προβλήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε επίπεδο Περιφέρειας και οι πόροι είναι περιορισμένοι. Σε αυτό το πλαίσιο η συνεργασία Ακαδημίας με την Κλινική πρακτική είναι ωφέλιμη αμφίδρομα και ενισχύει όχι μόνο την συνεχιζόμενη εκπαίδευση αλλά και την τεκμηριωμένη εφαρμογή. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι μια εκδήλωση που θέλουμε να γίνει θεσμός στο πλαίσιο της παρουσίασης του κλινικού έργου, των καλών πρακτικών και των επιτυχημένων προγραμμάτων σε επίπεδο περιφέρειας ή ακόμη και σε επίπεδο μονάδων υγείας στην περιοχή μας.

- Ποιος μπορεί να συμμετάσχει στη συνάντηση;

- ΗΚ: Η συνάντηση ανοικτή σε όλους τους νοσηλευτές & άλλους επαγγελματίες υγείας, ανεξαρτήτως ειδικότητας και επιπέδου εκπαίδευσης. Είναι μια ευκαιρία για όλους να μάθουν και να μοιραστούν τις γνώσεις τους.

- Ποια είναι τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν στη συνάντηση;

- ΖΚ: Είναι μια πολυθεματική επιστημονική εκδήλωση για την οποία έχει σχεδιαστεί ένα πλούσιο πρόγραμμα με διαλέξεις από ειδικούς, εξειδικευμένα στρογγυλά τραπέζια και στοχευμένα κλινικά φροντιστήρια. Στόχος ένας γόνιμος επαγγελματικός και επιστημονικός διάλογος. Εν περιλήψη τα θέματα που θα συζητηθούν περιλαμβάνουν τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της υγείας, τη σύγχρονη διοίκηση υπηρεσιών υγείας αλλά και την τεκμηριωμένη κλινική πρακτική παράλληλα με την κάλυψη των αναγκών των ασθενών και την παροχή υψηλής ποιότητας φροντίδας.

- Πώς μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να εγγραφούν στη συνάντηση;

- ΗΚ: Για την εγγραφή, μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα μας https://www.nursingconference.gr/epirus για περισσότερες πληροφορίες. Εκεί θα βρουν όλες τις λεπτομέρειες για την εγγραφή τους.

Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Καϊντάση και την κυρία Κωνσταντή για τη συνέντευξη. Η 1η Πανηπειρωτική Επιστημονική Συνάντηση Νοσηλευτών φαίνεται ότι θα είναι μια σημαντική εκδήλωση για τη νοσηλευτική κοινότητα στην Ήπειρο, και αναμένουμε με ανυπομονησία να δούμε τα αποτελέσματά της.


Συνέχεια...

Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Θεσπρωτίας, ενόψει χειμερινής περιόδου

Νοεμβρίου 08, 2023 0
Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Θεσπρωτίας, ενόψει χειμερινής περιόδου

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, με θέμα: «Απολογισμός αντιπυρικής περιόδου 2023 - Σχεδιασμός, μέτρα πρόληψης και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση φαινομένων (Πλημμύρες-Κατολισθήσεις- Χιονοπτώσεις) ενόψει της χειμερινής περιόδου, έτους 2023 – 2024»

Παραβρέθηκαν, Οι Αντιδήμαρχοι Σουλίου κ. Ντάγκας και Φιλιατών κ. Κατσάρης, ο νέο-εκλεχθής Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Νταής και οι εκπρόσωποι της νέας Δημοτικής Αρχής Φιλιατών, κα. Σπανοπούλου και κ. Φερεντίνος καθώς και Σουλίου κ. Χειμώνας, εκπρόσωποι Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηγουμενίτσας κ. Βασιλείου και του Δήμου Σουλίου κ. Παππάς.


Επίσης συμμετείχαν, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Φιλιατών κ. Τσουράς, ο Αστυνομικός Διευθυντής Θεσπρωτίας κ. Παππάς και ο Δ/κτης του ΑΤ Ηγουμενίτσας κ. Κολιγιώτης, ο Δκτης του 628 Τ.Π. Ανχης (ΠΖ) κ. Καρράς Ιωάννης, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσπρωτίας κ. Πανταζής και Π.Υ. Πάργας κ. Ματακούλης, ο εκπρόσωπος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας Υποπλοίαρχος κ. Ζώης, η Δντρια Δασών Θεσπρωτίας κ. Γιαννακοπούλου, η υπεύθυνη του ΔΕΔΔΗΕ Ηγουμενίτσας κ. Δώδα, από τον ΟΛΗΓ ΑΕ ο κ. Νικολάου, από την Εγνατία Οδό ο κ. Μπαλτάς, από τον ΟΦΥΠΕΚΑ Μ.Δ. Θεσπρωτίας, ο κ. Μαρτίνης, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο κ. Καλόγερος, από το ΕΚΑΒ ο κ. Τσοβίλης Δ/ντης της 7ης Περιφέρειας καθώς και ο εκπρόσωπος του Εθελοντικού Κλιμακίου Σαγιάδας κ. Λιούτσης.


Στη σύσκεψη έγινε, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου καθώς και προετοιμασία για τον καλύτερο συντονισμό εν όψει της χειμερινής περιόδου και των πιθανών έντονων καιρικών φαινομένων. (πλημμύρα, χιονόπτωση, παγετός, κατολισθήσεις).

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κ. Πιτούλης Θωμάς, επεσήμανε τη σημασία της καλής συνεργασίας μεταξύ όλων των φορέων και την ανάγκη προστασίας πρωτίστως της ανθρώπινης ζωής και μετέπειτα της ανθρώπινης περιουσίας σε κάθε ακραίο φαινόμενο.

Επίσης έδωσε έμφαση στην πολυπλοκότητα και την ένταση των φαινομένων που εξελίσσονται και στην ανάγκη αυξημένης ετοιμότητας από όλους για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Συνέχεια...

Ανάδοχος για το Ειδικό Πολεοδομικό σχέδιο ολόκληρης της παραλιακής γραμμής της Ηπείρου - Οργάνωση ή προετοιμασία για “ξεπούλημα”

Νοεμβρίου 08, 2023 0
Ανάδοχος για το Ειδικό Πολεοδομικό σχέδιο ολόκληρης της παραλιακής γραμμής της Ηπείρου - Οργάνωση ή προετοιμασία για “ξεπούλημα”
(ΦΩΤΟ: ΤΑΣΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ)

Στις 3 Νοεμβρίου 2023 ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Ν. Στασινός υπέγραψε την απόφαση επιλογής αναδόχου, για το έργο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) παραλιακού μετώπου Ηπείρου: ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ (ΔΕ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΗΣ, ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΟΥ, ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟΥ, ΣΥΒΟΤΩΝ, ΠΕΡΔΙΚΑΣ) – ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ (ΔΕ ΣΑΓΙΑΔΑΣ) – ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΓΑΣ (ΔΕ ΠΑΡΓΑΣ, ΦΑΝΑΡΙΟΥ) – ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ (ΔΕ ΠΡΕΒΕΖΗΣ, ΖΑΛΟΓΓΟΥ) – ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ (ΔΕ ΑΡΑΧΘΟΥ, ΚΟΜΠΟΤΙΟΥ, ΚΟΜΜΕΝΟΥ) – ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ (ΔΕ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ).

Ο προϋπολογισμός του ΕΠΣ είναι 2.365.000,00 ευρώ (χωρίς απρόβλεπτα και ΦΠΑ) και η χρηματοδότηση είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τα ΕΠΣ αποτελούν εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τα διοικητικά όρια Δήμων ή Δημοτικών Ενοτήτων, όπως και στην περίπτωση της παραλιακής ζώνης της Ηπείρου που ξεκινά από τη Θεσπρωτία και φτάνει μέχρι την Πρέβεζα.

Στοχεύουν στη χωρική οργάνωση και ανάπτυξη περιοχών ανεξαρτήτως διοικητικών ορίων και στοχεύουν επίσης να διευκολύνουν έργα για τα οποία απαιτείται ειδική ρύθμιση των χρήσεων γης.

Παράλληλα επιδιώκουν να ρυθμίσουν περιβαλλοντικά ζητήματα υψίστης σημασίας, ειδικά σε μια περίοδο κλιματικής αλλαγής όπως αυτή που διανύουμε.

Όλα τα παραπάνω βέβαια στη... θεωρία, γιατί για την εκπόνησή τους έχουν υπάρξει κατά το παρελθόν ορισμένες ενστάσεις, μιας και τα ΕΠΣ που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης απευθύνονται σε περιοχές μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Χαλκιδική κ.α., αλλά κυρίως σε περιοχές όπου γίνονται αγοραπωλησίες κατοικιών και ακινήτων γης, με στόχο την “ακριβή” τουριστική επισκεψιμότητα.

Τέτοια χαρακτηριστικά αποκτούν δειλά-δειλά και τα παράλια της Ηπείρου και κατά συνέπεια ενδεχομένως τα ΕΠΣ αντί για πολεοδομική τακτοποίηση να επιδιώξουν να “λύσουν τα χέρια” των κάθε λογής επενδυτών, παρακάμπτοντας τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, τα οποία μπορεί να χρειάζονται βελτιώσεις, αλλά αναμφισβήτητα εμπεριέχουν πολλές δικλείδες ασφαλείας για τις τοπικές κοινωνίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΚΚΕ, σε ανάλογες περιπτώσεις ΕΠΣ στο παρελθόν έχουν εκφράσει έντονους προβληματισμούς για τα περιβαλλοντικά ζητήματα που προκύπτουν, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας έχει ξεκαθαρίσει πως με τον τρόπο που επιβάλλονται σε αυτές τις περιοχές διαμορφώνουν ευνοϊκές προϋποθέσεις για την κερδοφόρο διέξοδο κεφαλαίων.

Με λίγα λόγια ο στόχος είναι το “ξεπούλημα” της γης, για την κερδοφορία διαφόρου τύπου “επενδυτών”, χωρίς παραγωγική στόχευση.

Έχει ενδιαφέρον πάντως να δούμε πως τελικά θα προχωρήσει ο συγκεκριμένος σχεδιασμός στην περιοχή μας, την ώρα μάλιστα που ήδη είναι στα “σκαριά” ορισμένες μεγάλες τουριστικές επενδύσεις.

ΠΗΓΗ: atpreveza.gr
Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Ξεκινάνε τη Δευτέρα οι δηλώσεις στο Κτηματολόγιο

Νοεμβρίου 08, 2023 0
Θεσπρωτία: Ξεκινάνε τη Δευτέρα οι δηλώσεις στο Κτηματολόγιο

Ξεκινάει τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023 η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας, στις υπόλοιπες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας της Περιφέρειας Ηπείρου και της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων που δεν έχουν ήδη κτηματογραφηθεί.


Όσες και όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις εν λόγω περιοχές καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στα αρμόδια Γραφεία Κτηματογράφησης και Γραφεία Ενημέρωσης ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr

Η διάρκεια της προθεσμίας υποβολής είναι τρεις (3) μήνες για τους κατοίκους του εσωτερικού και έξι (6) μήνες για τους κατοίκους του εξωτερικού και για το Ελληνικό Δημόσιο.


Η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, άλλως επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις.


Γραφείο Κτηματογράφησης Ηγουμενίτσας
Διεύθυνση
Αγίων Αποστόλων αρ. 27, Ηγουμενίτσα, ΤΚ. 46100
Τηλέφωνο
26650-22200
FAX
26650-22201
Email
igoumenitsa@ktimaweb.gr
Ημέρες λειτουργίας
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 08:30-15:30

Συνέχεια...

Το ΚΚΕ Θεσπρωτίας για τη μείωση της «Βασικής ενίσχυσης» των κτηνοτρόφων...

Νοεμβρίου 08, 2023 0
Το ΚΚΕ Θεσπρωτίας για τη μείωση της «Βασικής ενίσχυσης» των κτηνοτρόφων...

Η οργή και η αγανάκτηση από τη μείωση της «Βασικής ενίσχυσης» να γίνει αγώνας και διεκδίκηση

Με αισθήματα οργής και αγανάκτησης έχουν πλημμυρίσει οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που είδαν στους λογαριασμούς τους το ποσό της προκαταβολής (70%) της βασικής ενίσχυσης του έτους 2023 να είναι μειωμένο από 20% έως και 50%. Παράλληλα υπήρχαν και περιπτώσεις που δεν καταβλήθηκε ούτε ένα ευρώ.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027 που προβλέπει συνολική μείωση της «Βασικής Ενίσχυσης» μεγαλύτερη από 250 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. 

Απώλειες που δεν θα αντισταθμιστούν από τις υπόλοιπες άμεσες ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ όπως τα “οικολογικά προγράμματα”, η “αναδιανεμητική ενίσχυση”, οι “συνδεδεμένες” κ.α., η πληρωμή των οποίων έπεται, καθώς το συνολικό κονδύλι της νέας περιόδου είναι μειωμένο κατά 5% σε σχέση με το αντίστοιχο της περιόδου 2014 – 2020, ενώ οι απώλειες για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους θα διευρυνθούν σε διψήφια ποσοστά εξαιτίας της εκτόξευσης του πληθωρισμού.

Σοβαρές είναι οι ευθύνες τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που έχοντας ως κοινή στρατηγική τους τη συγκέντρωση της παραγωγής και της γης, την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων έχουν υπερψηφίσει αυτήν την πολιτική.

Ευθύνες έχουν και οι τοπικές διοικήσεις (Περιφέρεια, Δήμοι) που το προηγούμενο διάστημα έβαλαν πλάτη στην προώθηση των στόχων της νέας ΚΑΠ οργανώνοντας με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφέρειας Ηπείρου ημερίδες προετοιμασίας για την κατάρτιση των “στρατηγικών σχεδίων” της ΚΑΠ 2021-2027 και καλλιεργώντας αυταπάτες ότι με τη νέα ΚΑΠ μπορεί να βελτιωθεί ή τουλάχιστον να μην επιδεινωθεί η κατάσταση των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Τώρα προσπαθούν να κρύψουν τις ευθύνες τους, τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ ρίχνοντας το φταίξιμο σε “διαχειριστικές ανεπάρκειες” του ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που μιλούν για “κυβερνητικό φιάσκο”. 

Μαζί και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου που υπερασπίζοντας την κυβέρνηση καλλιεργεί τον εφησυχασμό, μιλάει για αρρυθμίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αποπροσανατολίζει τους κτηνοτρόφους. Την ίδια ώρα το διαχειριστικό σχέδιο βόσκησης που υπέβαλλε η Περιφέρεια Ηπείρου έχει ακυρωθεί...

Οι άμεσες ενισχύσεις αποτελούν την άλλη όψη του νομίσματος των εξευτελιστικών τιμών στα προϊόντα των αγροτών τις οποίες επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι και αυτό που κάνουν είναι να επιτείνουν το “μαρτύριο της σταγόνας” που υφίστανται οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι προσπαθώντας να διατηρήσουν το βιός τους.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι πρέπει να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Να κάνουν την οργή και αγανάκτηση οργάνωση και αγώνα ενάντια στους αντιπάλους τους που είναι οι έμποροι, οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, το κράτος, οι κυβερνήσεις και η ΕΕ. 

Να εμπιστευτούν τη δύναμή τους και μέσα από Αγροτικούς - Κτηνοτροφικούς Συλλόγους, φτιάχνοντας καινούργιους όπου δεν υπάρχουν, δυναμώνοντας το πανελλαδικά οργανωμένο αγροτικό κίνημα που εκπροσωπεί η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ) να απαιτήσουν να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις ενισχύσεις και αυτές να δίνονται μόνο σ΄αυτούς που πραγματικά παράγουν με μοναδικό κριτήριο το φυτικό και το ζωϊκό κεφάλαιο. Ταυτόχρονα να διεκδικήσουν μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους και της ίδιας της ζωής τους.

Μαζικά και οργανωμένα μαζί με τους εργατοϋπαλλήλους, τα άλλα λαϊκά στρώματα και όλους αυτούς που στηρίζουν τα δίκαια αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος να παλέψουν ώστε τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας να περάσουν στους πραγματικούς παραγωγούς του πλούτου για να ζήσει ο λαός σύμφωνα με τις σύγχρονες παραγωγικές δυνατότητες.

Ηγουμενίτσα 7/11/2023
ΤΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα

Ηγουμενίτσα: Μαχητική διαδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Νοεμβρίου 08, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Μαχητική διαδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Αρκετοί συμπολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό σε συγκέντρωση που έγινε την Τρίτη 7/11, στις 7μμ., στην Ηγουμενίτσα, στην Πλατεία Δημαρχείου.

Στη συνέχεια ακολούθησε μαχητική διαδήλωση στους δρόμους της πόλης, όπου φωνάχτηκαν συνθήματα αντιπολεμικά και αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό:


«Λευτεριά στην Παλαιστίνη», «Θάνατος στο σιωνισμό και στον ιμπεριαλισμό», «Καμία εμπλοκή, καμιά συμμετοχή, στου ΝΑΤΟ τους φονιάδες ποτέ νερό και γη», «Νίκη στην Ιντιφάντα», «Ακρίβεια, ανεργία, απολύσεις, αύριο θα σου πουν να πας να πολεμήσεις», «Οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από προστάτες, οι ιμπεριαλιστές είναι τρομοκράτες», «Οι ιμπεριαλιστές την γη ξαναμοιράζουν με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «Εμπρός λαέ στην πρώτη τη γραμμή να φύγουνε οι βάσεις κι οι Αμερικανοί», «Σ΄ Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο, Παλαιστίνη, Αμερικάνος κανένας δεν θα μείνει» κ.α.


Η Επιτροπή κάλεσε τον κόσμο σε ετοιμότητα για νέες κινητοποιήσεις, με διεύρυνση και συμμετοχή της παρέμβασης ενάντια στο συνεχιζόμενο έγκλημα του ισραηλινού φασισμού και των πατρώνων του, ενώ έτσι κι αλλιώς το ραντεβού για την εξέγερση του Πολυτεχνείου την Παρασκευή 17 Νοέμβρη θα έχει και μια τέτοια διάσταση.


Συνέχεια...