03/23/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Β. Γιόγιακας: ο Δήμος Σουλίου στους 32 δήμους όπου θα «τρέξουν» πιλοτικά οι «Νταντάδες της Γειτονιάς»

Μαρτίου 23, 2022 0
Β. Γιόγιακας: Ο Δήμος Σουλίου στους 32 δήμους όπου θα «τρέξουν» πιλοτικά οι «Νταντάδες της Γειτονιάς»

Ο Δήμος Σουλίου περιλαμβάνεται στους 32 δήμους της χώρας στους οποίους θα «τρέξει» πιλοτικά το πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Νταντάδες της Γειτονιάς».

Με το πρόγραμμα προβλέπεται η οικονομική ενίσχυση εργαζομένων γονέων, μονογονέων και αναδόχων για την κατ’ οίκον φύλαξη παιδιών ηλικίας από δύο μηνών έως 2,5 ετών. Η φύλαξη θα γίνεται από φυσικά πρόσωπα που πληρούν τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις («επιμελητές/επιμελήτριες») και τα οποία θα έχουν εγγραφεί σε ηλεκτρονικό Μητρώο Επιμελητών. Οι επιμελητές/τριες μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες φροντίδας βρεφών και νηπίων είτε στο σπίτι τους είτε στην οικία των παιδιών. Η επιλογή του/της επιμελητή/τριας θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τον γονέα ή το πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του παιδιού, συνάπτοντας συμφωνία συνεργασίας στην οποία θα περιλαμβάνεται κατ' ελάχιστον ο τόπος και ο χρόνος παροχής των υπηρεσιών, το ύψος της αμοιβής καθώς και τα βασικά δικαιώματα και υποχρεώσεις των δύο πλευρών. Ο κάθε επιμελητής ή η κάθε επιμελήτρια μπορεί να παρέχει υπηρεσίες στον ίδιο τόπο και χρόνο μέχρι και σε 3 παιδιά ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών - εκ των οποίων μόνο ένα παιδί μπορεί να είναι ηλικίας κάτω του ενός έτους - ή μέχρι και σε 2 παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους.

Η ένταξη των ενδιαφερομένων γονέων ή αναδόχων στο πρόγραμμα γίνεται με την υποβολή αίτησης η οποία συνοδεύεται με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Η οικονομική ενίσχυση (voucher) θα είναι 250 ευρώ το μήνα για το εργαζόμενο άτομο με καθεστώς πλήρους απασχόλησης και 150 ευρώ το μήνα για όσους ή όσες εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Η οικονομική ενίσχυση (voucher) για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους μπορεί να δοθεί σε: α. μητέρα φυσική, θετή ή ανάδοχη που εργάζεται στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης (συμπεριλαμβάνονται αυτοαπασχολούμενες και ελεύθερες επαγγελματίες), β. πατέρας φυσικός, θετός ή ανάδοχος που ασκεί την αποκλειστική γονική μέριμνα βρέφους ή νηπίου και εργάζεται είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, γ. κάθε πρόσωπο, στο οποίο έχει ανατεθεί, με δικαστική απόφαση ή εισαγγελική διάταξη η αποκλειστική επιμέλεια βρέφους ή νηπίου και το οποίο εργάζεται στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης και δ. μητέρα φυσική, θετή ή ανάδοχη που είναι εγγεγραμμένη στα μητρώα του ΟΑΕΔ ως άνεργη.

Κατά την πρώτη φάση του προγράμματος θα λειτουργήσει, από τις 29 Μαρτίου 2022, η πλατφόρμα ntantades.gov.gr και το «Μητρώο Επιμελητών» όπου θα εγγραφούν όσες και όσοι επιθυμούν να πιστοποιηθούν και να απασχοληθούν ως επιμελήτριες και επιμελητές. Σε επόμενη φάση θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων γονέων και αναδόχων.

«Ο Δήμος Σουλίου είναι ο ένας από τους 2 δήμους της Ηπείρου στους οποίος θα ξεκινήσει η πρώτη, δοκιμαστική, φάση των “Νταντάδων της Γειτονιάς”. Είναι μια περιοχή όπου δεν υπάρχουν βρεφονηπιακοί σταθμοί αλλά υπάρχει η ανάγκη να στηριχθούν γονείς που μεγαλώνουν πολύ μικρά παιδιά και δυσκολεύονται ή αδυνατούν να βρουν κάποια λύση για τη φροντίδα τους όσο αυτοί εργάζονται. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ανάλογο ενδιαφέρον από υποψήφιες επιμελήτριες και υποψήφιους επιμελητές», δήλωσε ο Βασίλης Γιόγιακας.

Συνέχεια...

Τα κρούσματα σήμερα Τετάρτη στη Θεσπρωτία

Μαρτίου 23, 2022 0
Τα κρούσματα σήμερα Τετάρτη στη Θεσπρωτία

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας  97
ΠΕ Θεσπρωτίας  59
ΠΕ Ιωαννίνων  299
ΠΕ Πρέβεζας  121
Συνέχεια...

Άνδρας βρέθηκε απαγχονισμένος έξω από το νεκροταφείο της Ηγουμενίτσας

Μαρτίου 23, 2022 0
Άνδρας βρέθηκε απαγχονισμένος έξω από το νεκροταφείο της Ηγουμενίτσας

Ένας άντρας εντοπίστηκε απαγχονισμένος το πρωί της Τετάρτης σε ελιά, έξω από το νεκροταφείο της Ηγουμενίτσας, κοντά στον Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του thespro.gr, πρόκειται για άντρα, 53ετών.

Αυτή τη στιγμή στο σημείο βρίσκονται άντρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας, ενώ αναμένεται και η άφιξη ιατροδικαστή.

ΠΗΓΗ: www.thespro.gr
Συνέχεια...

Ριζόπουλος για απορρίμματα: Οι Ηπειρώτες πληρώνουν την πολιτική ξεροκεφαλιά του κ. Καχριμάνη

Μαρτίου 23, 2022 0
Ριζόπουλος για απορρίμματα: Οι Ηπειρώτες πληρώνουν την πολιτική ξεροκεφαλιά του κ. Καχριμάνη

Τις τραγικές συνέπειες που καλείται να πληρώσει ο λαός της Ηπείρου εξαιτίας του πολιτικού εγωισμού του περιφερειάρχη και ορισμένων δημάρχων μετά την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου στη νομική κόντρα με την εταιρία που διαχειρίζεται τη μονάδα ΑΣΑ καθώς και όλες τις θεσμικές κινήσεις που έχουν κάνει οι «Ορίζοντες Ηπείρου» στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ανέλυσε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα ο επικεφαλής της παράταξης, Σπύρος Ριζόπουλος.

Τεκμηριώνοντας για μια ακόμα φορά ότι οι «Ορίζοντες Ηπείρου» εμφανίστηκαν στην πολιτική ζωή του τόπου για να τιμήσουν τη σωστή και διάφανη διακυβέρνηση και τον σεβασμό στους θεσμούς, ο κ. Ριζόπουλος στάθηκε αρχικά στις κινήσεις που ο ίδιος έκανε στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων.

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

«Είμαστε η μόνη παράταξη που προεκλογικά ανοίξαμε το θέμα των σκουπιδιών με την κοινωνική διαβούλευση που κάναμε στο Ελληνικό, όπου θέσαμε τρία σημαντικά ζητήματα. Πρώτον, γιατί το δεύτερο κύτταρο έπρεπε να γίνει στον ΧΥΤΗ Ελληνικό. Δεύτερον, γιατί το εργοστάσιο έγινε πριν τους ΣΜΑ και τρίτον, την επικινδυνότητα της μεταφοράς των απορριμμάτων με βυτία που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις», σημείωσε ο κ. Ριζόπουλος.

Επιβεβαιώνοντας το συνεχές ενδιαφέρον των «Οριζόντων Ηπείρου» για τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και τον θεσμικό τρόπο με τον οποίο λειτουργούν από την πρώτη μέρα, ο επικεφαλής της παράταξης θύμισε και την συνάντηση που είχε το Νοέμβριο του 2020 με τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ, η οποία ήταν η πρώτη μεταξύ του κ. Καλαντζή και οποιασδήποτε περιφερειακής παράταξης.

ΣΤΗΝ ΑΠΟ 18/11/2020 ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΦΟΔΣΑ

Υπενθύμισε τα κύρια σημεία της τότε συνάντησης :

«• το πλαίσιο της σύμβασης που έχει η Περιφέρεια ως διαχειριστής με το εργοστάσιο και στο εάν και κατά
πόσο αυτή, εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον,
• το στάδιο των έργων των σταθμών μεταφόρτωσης,
• το πλαίσιο του νόμου Φάμελλου και Θεοδωρικάκου για τα σκουπίδια που κατ’ επέκταση προσδιορίζουν το
κατά πόσο η «ανταρσία» συγκεκριμένων δημάρχων για το θέμα της τιμολόγησης έχει βάση.
Στη συνέχεια, ο κ. Ριζόπουλος ανέφερε ότι:
• «Η προσπάθεια καταστρατήγησης του υπάρχοντος φορέα είναι κατ’ αρχήν παράνομη, διότι αντίκειται στα
νομικά πλαίσια και του Φάμελλου αλλά και του Θεοδωρικάκου».
• Επεσήμανε ότι πολιτικά είναι εντελώς άτοπη μια τέτοια σκέψη των «ανταρτών» τη στιγμή που όλη η
Ευρώπη βαδίζει σε ευρεία Περιφερειακότητα.«Είναι εγκληματικό στην Ήπειρο να γυρίσουμε σε επί μέρους
δημιουργία οργανισμών στα πλαίσια νομών ή άλλων υποδιαιρέσεων που ουσιαστικά επαναφέρουν την
αυτοδιοίκηση στην εποχή του κατακερματισμού και του πολιτικού σκοταδισμού», είπε χαρακτηριστικά.
• Ασκώντας κριτική στην περιφέρεια είπε: «πιστεύουμε ότι έχει καθυστερήσει υπερβολικά η περιφέρεια στην
ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου, δηλαδή των σταθμών μεταφόρτωσης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν
να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ώστε να αποκατασταθεί επιτέλους το έλλειμμα της ανακύκλωσης στην
περιοχή μας».
• Τόνισε ότι το πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης με το εργοστάσιο πρέπει να επανεξεταστεί. Ως
περιφέρεια οι «Ορίζοντες Ηπείρου» θα ζητήσουν τη μετάβαση της προγραμματικής σύμβασης από το
ΦΟΔΣΑ καθότι όπως πολλά στραβά στην Ήπειρο, έτσι και εδώ, προηγήθηκε κακώς η σύμβαση, ενώ δεν είχε
ακόμη δημιουργηθεί ο ΦΟΔΣΑ».
• Παράλληλα, παρότρυνε τον κ. Καλαντζή να έχει άμεσα επαφή με τον πρόεδρο της ΠΕΔ, στη λογική ότι
μπορεί να μην είναι των άμεσων αρμοδιοτήτων του το θέμα των απορριμμάτων, όμως είναι απαραίτητο να
εκφράζεται η αλληλεγγύη μεταξύ των τοπικών θεσμικών Οργάνων και όλες οι πολιτικές να διακατέχονται
από πνεύμα συνεργασίας στα Περιφερειακά Όργανα του Πρώτου Βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
• Τέλος, εισηγήθηκε στον Κ. Καλαντζή να επικοινωνήσει άμεσα με τη διοίκηση της ΔΕΠΑ προκειμένου για να
διερευνηθεί η εκκίνηση στρατηγικής συνεργασίας για την εγκατάσταση μονάδων CNG, προκειμένου να
αρχίσουν να εφοδιάζονται τα απορριμματοφόρα με φυσικό αέριο. Αυτή η κίνηση αυτόματα θα απαιτήσει
άμεση μετατροπή των κινητήρων των απορριμματοφόρων σε φυσικού αερίου, ενώ θα λειτουργεί επ’ ωφελεία των Δήμων, μιας και θα μειωθούν τα κόστη μεταφοράς».

«Δεν χρειάζεται να πω περισσότερα για να διαπιστώσετε για μια φορά ακόμα ότι εμείς δεν είμαστε παράταξη διαμαρτυρίας, αλλά παράταξη εξουσίας. Η μόνη που αμφισβητεί ευθέως τη σημερινή περιφερειακή αρχή και ενδιαφέρεται πραγματικά να αναλάβει για τύχες του τόπου. Από την πρώτη στιγμή λειτουργούμε θεσμικά με έναν συγκεκριμένο αξιακό κώδικα για το πώς παράγεται η πολιτική κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Η πολιτική από εμάς παράγεται στη λογική της τεκμηρίωσης», τόνισε.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

Ως προς την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου, ο κ. Ριζόπουλος επέρριψε ξεκάθαρες ευθύνες τόσο στη νομική όσο και στην πολιτική προσέγγιση του ζητήματος από την Περιφέρεια Ηπείρου.

«Συνήθως όταν θέλουμε να αγοράσουμε ένα σπίτι υπογράφουμε μια ρήτρα σύμφωνα με την οποία κάθε μέρα που καθυστερεί η ολοκλήρωσή του επιβαρύνεται ο εργολάβος με ένα ποσό. Στην περίπτωσή μας, η σύμβαση που υπέγραψε η Περιφέρεια με τον ανάδοχο προέβλεπε ρήτρα καθυστέρησης παράδοσης ύψους 690.000 ευρώ. Εφόσον το εργοστάσιο καθυστέρησε να παραδοθεί θεώρησε νομικά σωστό η νομική σύμβουλος της Περιφέρειας, κα Τατάγια, να διεκδικήσει τα χρήματα αυτά από την ΤΕΡΝΑ. Έτσι κι εκείνη έκανε εκείνο που θεώρησε αυτονόητο, ως αποτέλεσμα η εταιρεία αποφάσισε να εφαρμόσει τη σύμβαση κατά γράμμα και αφού καθυστέρησαν οι ΣΜΑ και οι ποσότητες των σκουπιδιών δεν είναι αυτές που προβλέπονται καλείται τώρα η Περιφέρεια να πληρώσει τις ρήτρες. Με άλλα λόγια ο περιφερειάρχης πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος», επισήμανε ο κ. Ριζόπουλος.

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι το πρόβλημα με τα πρόστιμα που καλείται να πληρώσει η Περιφέρεια Ηπείρου δεν σταματά στα ποσά που επιδίκασε το διαιτητικό δικαστήριο καθώς όσο συνεχίζεται η κατάσταση αυτή θα προστίθενται άλλα 1,5 εκ. ευρώ το χρόνο.

«Η λάθος νομική στρατηγική αλλά κυρίως η ξεροκεφαλιά του Περιφερειάρχη με τους έξι δημάρχους – νάνους του, επιβαρύνουν τους ηπειρώτες με υπέρογκα ποσά. Αλήθεια, αυτοί θα τα πληρώσουν από την τσέπη τους; Γιατί όταν η Περιφέρεια στην ανακοίνωσή της λέει ότι δεν θα τα πληρώσουν οι ηπειρώτες, ποιος θα τα πληρώσει;», αναρωτήθηκε ο κ. Ριζόπουλος.

Η κριτική όμως δεν σταμάτησε εκεί. Διαβάζοντας το τι προβλέπει ο νόμος που έχει υπογραφεί μεταξύ Περιφέρειας και της ιδιωτικής εταιρίας που λειτουργεί το εργοστάσιο, γνωστοποίησε κάτι που η πρώτη απέκρυψε στην ανακοίνωσή της. Ότι η απόφαση του δικαστηρίου είναι άμεσα εκτελεστέα και δεν υπόκειται σε ένδικα μέσα.

«Άραγε για ποια ένδικα μέσα μας μιλάει ο Περιφερειάρχης; Ένα ακόμα ωμό ψέμα. Έχω δώσει εντολή στο νομικό μας σύμβουλο να ζητήσει πλήρη απολογισμό των κινήσεων που γίνονται στον κωδικό που αφορά τις οικονομικές συναλλαγές της Περιφέρειας με το εργοστάσιο για να έχουμε σαφή εικόνα. Δυστυχώς η περιπέτεια όμως δεν τελειώνει εδώ. Με καφενειακούς όρους θεωρείται ότι πέρασε στο ντούκου η απευθείας ανάθεση της μεταφοράς του υπολείμματος στο Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων. Η απόφαση όμως του Ελεγκτικού Συνεδρίου εκκρεμεί. Η Αποκεντρωμένη θα επιληφθεί, αν χρειαστεί, μετά», τόνισε ο κ. Ριζόπουλος.

Κλείνοντας, έκανε γνωστό ότι με επιστολή του στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση από τις 25 Φεβρουαρίου του 2022 ζητούσε να ελεγχθεί η νομιμότητα της εκπροσώπησης της Περιφέρειας Ηπείρου από την κα Τατάγια λόγω των αποτυχιών της τόσο στο θέμα του δημοσιογράφου κ. Καλτσή, όσο και στη διαμάχη με τον ΦΟΔΣΑ. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι στην απάντηση που έλαβε μόλις χθες, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση τον διαβεβαιώνει ότι η υπόθεση διερευνάται.
Συνέχεια...

Οι υποψήφιοι της Ανεξάρτητης Κίνησης για αντιπροσώπους στην ΠΟΕ ΟΤΑ

Οι υποψήφιοι της ΔΑΣ για αντιπροσώπους στην ΠΟΕ ΟΤΑ

Μαρτίου 23, 2022 0
Οι υποψήφιοι της ΔΑΣ για αντιπροσώπους στην ΠΟΕ ΟΤΑ

Η ΔΑΣ ΟΤΑ θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να βρίσκεται στους χώρους δουλειάς να συσπειρώνει τους εργαζόμενους σε αγώνες γύρω από τα πραγματικά προβλήματα. Για μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, για αυξήσεις στους μισθούς, ενάντια στην ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, την πανδημία. 

Για τη ζωή και το μέλλον που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας. Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης για κάθε συναδέλφισσα, για κάθε συνάδελφο. Η συμμετοχή σας αποτυπώνει την ανάδειξη του σωματείου ως γνήσιας αγωνιστικής δύναμης που εκφράζει το σύνολο των εργαζομένων χωρίς διακρίσεις ανάμεσα σε μόνιμους και συμβασιούχους. 

Τώρα, λίγες μέρες πριν ολοκληρωθούν οι εκλογές για τους αντιπροσώπους μας στην ΠΟΕ-ΟΤΑ ,απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στις αρχαιρεσίες, για να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο ο αγώνας και η ενότητά μας, δίνοντας δύναμη στη φωνή μας

ΣΤΙΣ 29/3/2022 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΟΕ ΟΤΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ Δ.Α.Σ. - ΔΙΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ

Συνέχεια...

Πρόσκληση για συμμετοχή στην Έκθεση «Ταξίδι» της Λευκωσίας από την Περιφέρεια Ηπείρου

Μαρτίου 23, 2022 0
Πρόσκληση για συμμετοχή στην Έκθεση «Ταξίδι» της Λευκωσίας από την Περιφέρεια Ηπείρου

Στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση «ΤΑΞΙΔΙ 2022» στη Λευκωσία, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Απριλίου έως και 1 Μαΐου 2022, στον εκθεσιακό χώρο Κρατική Έκθεση Κύπρου, θα συμμετέχει για άλλη μια χρονιά η Περιφέρεια Ηπείρου.

Η Περιφέρεια θα φιλοξενηθεί ως συνεκθέτης στο Περίπτερο του ΕΟΤ, συνεχίζοντας την στοχευμένη προβολή του τουριστικού προϊόντος στην αγορά της Κύπρου, η οποία ξεκίνησε το 2004 με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα στην αύξηση της επισκεψιμότητας από τη Μεγαλόνησο προς την Ήπειρο.

Στην έκθεση θα γίνει συνολική παρουσίαση του τουριστικού προϊόντος της Ηπείρου, καθώς και συναντήσεις με τουριστικούς πράκτορες της Κύπρου.

Στο περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου μπορούν να φιλοξενηθούν με εκπροσώπους τους: Δήμοι, Επιμελητήρια, Ενώσεις Ξενοδόχων και γενικά φορείς και επιχειρήσεις του τουρισμού. Επίσης, μπορεί να αποσταλεί και έντυπο υλικό προβολής για να διανεμηθεί.

Ειδικότερα, η εκδήλωση ενδιαφέροντος μπορεί να γίνει μέχρι την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022, στο email: ch.kazakos@php.gov.gr με την συμπλήρωση της συνημμένης φόρμας συμμετοχής. Η αποστολή της συμπληρωμένης φόρμας στην παραπάνω διεύθυνση ισοδυναμεί με αποδοχή των όρων συμμετοχής.

Δεδομένου ότι το ύφος του περιπτέρου της Περιφέρειας Ηπείρου, ως συνεκθέτης του ΕΟΤ, είναι συγκεκριμένο δεν επιτρέπεται σε κανέναν συνεκθέτη να ενσωματώσει στο χώρο δικές του κατασκευές, φωτογραφίες, οθόνες προβολής ή άλλα διακοσμητικά στοιχεία.

Επίσης, η Περιφέρεια Ηπείρου θα αναλάβει να μεταφέρει ενημερωτικό υλικό των Δήμων, επιχειρήσεων και φορέων, ώστε να διανεμηθεί στην έκθεση, το οποίο πρέπει να είναι κυρίως στην Ελληνική γλώσσα ή και στην Αγγλική. Το υλικό θα πρέπει να το παραδώσουν οι ενδιαφερόμενοι, στη Διεύθυνση Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης, Εμπορίου & Τουρισμού /Τμήμα Τουρισμού στο κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου στα Ιωάννινα, στο γραφείο 143, το αργότερο μέχρι την Δευτέρα 4 Απριλίου 2022 και ώρα 13 μ.μ.

H έκθεση διοργανώνεται από την εταιρία DISPLAY ATR Plc., email: info@dispalyartgroup.com, ,τηλ. 0035722485420.
Η ιστοσελίδα της έκθεσης είναι η: http://www.taxidiexhibition.com/, στην οποία αναγράφονται μεταξύ των άλλων πληροφοριών για την έκθεση και οι προϋποθέσεις εισόδου στην χώρα καθώς και τα μέτρα προστασίας από την πανδημία.
Συνέχεια...

Η δική μου πατρίδα, η δική μου Ελλάδα, η δική μου γιορτή, είναι άλλη - Του Άλκη Φάτσιου

Μαρτίου 23, 2022 0
Η δική μου πατρίδα, η δική μου Ελλάδα, η δική μου γιορτή, είναι άλλη - Του Άλκη Φάτσιου
20161027120136705
(Αντί  "πανηγυρικού" για την 25η Μαρτίου)

Του Άλκη Φάτσιου 
Δικηγόρου

25 ΜΑΡΤΊΟΥ 1821 - 25 ΜΑΡΤΊΟΥ 2022
ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΕΝΑ (201) ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Ανάγκη μεγάλη και επιθυμία ασύμμετρη, με ωθεί στην παράθεση των απόψεών μου, σχετικά με το θέμα, με τη μορφή της αναδημοσιεύσεως παλαιότερου άρθρου μου...
Το "καλεί" βλέπετε η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ...


Ο μεγάλος ιστορικός συγγραφέας της ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΟΣ, ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ, έχει αναφέρει πολύ εύστοχα:
«Ιστορία που ασχολείται ΜΟΝΟ, με τις ενάρετες πράξεις του ΛΕΩΝΙΔΑ και των 300 του, και ΑΠΟΣΙΩΠΑ την προδοσία του ΕΦΙΑΛΤΗ, ομοιάζει με επιχρυσωμένο και κίβδηλο νόμισμα, προς απαλλαγή ενόχων».

Πάντα πίστευα και πιστεύω, ότι για μια Κοινωνία, ένα Λαό, η γνώση της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ του ΙΣΤΟΡΙΑΣ, μόνο ΚΕΡΔΟΣ αποφέρει. Είναι, επίσης γνωστό, ότι οι ΛΑΟΙ, και συνεπώς και ο Ελληνικός, δεν έχουν μόνο ΗΡΩΕΣ και ΑΝΔΡΑΓΑΘΗΜΑΤΑ, έχουν -σε κάθε ιστορική περίοδο- επίορκους, ριψάσπιδες, προδότες, έχουν πατριδοκάπηλους, και τι δεν έχουν, που όμως και αυτοί ΟΛΟΙ είναι ΜΕΡΟΣ της ΙΣΤΟΡΙΑΣ. Μιας ιστορίας όμως, με απολύτως ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ και ως εκ τούτου παράδειγμα προς ΑΠΟΦΥΓΗ. Μιας ιστορίας, που το είδος αυτών των ανθρώπων της γεννά μόνο ΑΠΟΤΡΟΠΙΑΣΜΟ… 

Η γνώση της πραγματικής Ιστορίας, δημιουργεί σωστούς πολίτες, δημιουργεί και κτίζει ΠΑΤΡΙΔΑ που μπορεί να αντέχει στο ΜΕΛΛΟΝ… Η αναζήτηση κάθε φορά της ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ δεν είναι δυνατόν, να θεωρείται διχασμός όπως όχι μόνο ανοήτως, αλλά κυρίως για ύποπτους και ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΣ λόγους κάποιοι αναφέρουν, αλλά είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για ένα καλύτερο ΑΥΡΙΟ… για μια καλύτερη ΠΑΤΡΙΔΑ…

Μέρες που είναι (200 χρόνια από την ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ) κι επειδή, καημό το είχα, να εκφωνήσω  έναν "πανηγυρικό" σε κάποια επέτειο, είπα κι εγώ να τον "εκφωνήσω"  σήμερα προς τους φιλτάτους και λιγοστούς αναγνώστες μου… Ελπίζω να με "υπομείνετε" μέχρι το τέλος του …

Α’
1 – Η δική μου Πατρίδα, η δική μου Ελλάδα, είναι αυτή που ονειρευότανε και υμνούσε ο ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ, και βεβαίως, ΟΧΙ, δεν είναι δική μου πατρίδα, δική μου Ελλάδα έτσι όπως οι διάφοροι ΜΕΤΕΡΝΙΧ και οι τότε και οι τωρινοί, την ήθελαν και την θέλουν…

2 - Η δική μου Πατρίδα  η δική μου Ελλάδα, είναι αυτή του ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ, του ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ, του ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ, του ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ και όλων των χιλιάδων απλών ανθρώπων που ξεσηκώθηκαν για λευτεριά, και βεβαίως, ΟΧΙ, δεν είναι δική μου Πατρίδα, δική μου Ελλάδα, αυτή των ΚΩΛΕΤΤΗΔΩΝ, των ΔΕΛΙΓΙΑΝΝΗΔΩΝ, των ΖΑΪΜΗΔΩΝ και όλων των άλλων ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΩΝ, των ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΗΔΩΝ, ΠΡΟΚΡΙΤΩΝ και ΠΡΟΕΣΤΩΝ, συνεργατών αθλίων των Τούρκων, και τις περισσότερες φορές χειρότεροι ΔΥΝΑΣΤΕΣ από αυτούς τους ίδιους τους Τούρκους, απέναντι στους φτωχούς Ραγιάδες…

3 - Η δική μου Πατρίδα, η δική μου Ελλάδα, είναι αυτή του φωτεινού αντάρτικου στο ΒΟΥΝΟ και στις πόλεις, και κυρίως με κύριο εκφραστή τον ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ, που δώσανε το αίμα τους και τη ζωή τους, στον αγώνα για ΛΕΥΤΕΡΙΑ απέναντι στο ναζιστή και φασίστα Γερμανό κατακτητή, αλλά και αυτή όλων των πατριωτών που είτε βασανίστηκαν, είτε εξορίστηκαν, είτε εκτελέστηκαν, και που το μόνο τους έγκλημα ήταν ότι ΝΟΙΑΖΟΤΑΝΕ για τους ΠΟΛΛΟΥΣ, και παλεύανε για μια Λεύτερη Πατρίδα, για μια δίκαιη για το λαό Πατρίδα, και βεβαίως, ΟΧΙ, δεν είναι δική μου Πατρίδα, δική μου Ελλάδα, αυτή των εκάστοτε συνεργατών κάθε κατακτητού στη χώρα μου, των εκάστοτε ΔΟΣΙΛΟΓΩΝ, των ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΩΝ όταν ο λαός πεινούσε ή τον φυλάκιζαν και τον εκτελούσαν, των ΚΑΤΟΧΙΚΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ και ΥΠΟΥΡΓΩΝ, αλλά και ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ή ΕΠΙΓΟΝΩΝ ΤΟΥΣ, που δυστυχώς μέχρι και σήμερα, με διάφορους είτε ευθείς είτε πλάγιους τρόπους, διαφεντεύουν τη χώρα μου και το λαό της…

4 – Η δική μου Πατρίδα, η δική μου Ελλάδα σήμερα είναι αυτή του Υγειονομικού Προσωπικού, που νύχτα – μέρα, χωρίς ωράρια, χωρίς όρια, παλεύουν με όλες τους τις δυνάμεις στα ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ για να σώσουν συμπατριώτες, μέσα σε συνθήκες ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ που σκόπιμα αφέθηκαν από το επίσημο ΚΡΑΤΟΣ, αφού άλλη είναι η κοινωνική και η ιδεολογική προσέγγιση των νυν κρατούντων στο θέμα της Υγείας, και βεβαίως, ΟΧΙ ο συρφετός των δήθεν "αντικειμενικών δημοσιογράφων" σχεδόν σε όλα τα ΠΡΟΣΤΥΧΑ ΜΜΕ, με τα ψεύδη που διοχετεύει σε αυτούς η άθλια οικογενειακή και Ακροδεξιά Κυβέρνηση του Μητσοτακαίικου, περί δήθεν "θωρακίσεως" του ΕΣΥ…, ενώ στοχεύει ακριβώς στο αντίθετο, δηλ. στην απαξίωσή του…

5 - Η δική μου ΠΑΤΡΙΔΑ, η δική μου ΕΛΛΑΔΑ, είναι αυτή των χιλιάδων, των εκατομμυρίων απλών ανθρώπων και συμπατριωτών μου, των εργαζομένων, όσων βεβαίως έχουν εργασία, των ανέργων ή των υποψηφίων ανέργων, των νέων, μαθητών και φοιτητών, που αντιστέκονται όπως μπορούν, στην επίθεση αφαίρεσης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του, και βεβαίως, ΟΧΙ, δεν είναι δική μου ΠΑΤΡΙΔΑ και δική μου ΕΛΛΑΔΑ, οι Κυβερνήσεις και οι πολιτικές τους, που οδήγησαν τη χώρα μου και το λαό της σε κατάσταση ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ, με πρόσφατες (πολιτικές) αυτές των μνημονίων, έτσι ώστε να ξεπουληθούν στο ΞΕΝΟ κυρίως (αλλά και σε ντόπιο…) Κεφάλαιο, όλα μας τα τιμαλφή, όλα μας τα ασημικά όπως αεροδρόμια, λιμάνια, ενέργεια, αυτοκινητοδρόμους, σιδηροδρόμους, τηλεπικοινωνίες, τραπεζικό Ελληνικό σύστημα κ.λ.π. Με αφορμή δε και την ΠΑΝΔΗΜΙΑ, οδηγείται η χώρα και ο Λαός της σε μια σχεδόν βεβαία ΛΑΙΛΑΠΑ ΦΤΩΧΕΙΑΣ…

6 - Η δική μου ΠΑΤΡΙΔΑ, η δική μου ΕΛΛΑΔΑ, είναι αυτή του ΜΙΝΩΤΗ, της ΠΑΞΙΝΟΥ, του ΚΟΥΝ, του ΣΟΛΩΜΟΥ, του ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ, του ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, της ΜΕΡΚΟΥΡΗ και πολλών άλλων σαν αυτού , και βεβαίως,νΟΧΙ αυτή των Λιγνάδηδων και των Μενδώνηδων αλλά και ενός ολόκληρου διεστραμμένου συρφετού, αλλά και άλλων εκκωφαντικά ατάλαντων, που περιφέρουν τους θλιβερούς εαυτούς τους, ένθεν κακείθεν και πάντα στην υπηρεσία και στις επιταγές κάποιας εξουσίας και κύρια Κυβερνητικής ή κομματικής…

7 - Η δική μου ΠΑΤΡΙΔΑ, η δική μου ΕΛΛΑΔΑ είναι αυτή του ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ, του ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΥ, του ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗ, του ΑΞΕΛΟΥ, του ΚΟΝΔΥΛΗ, του ΕΛΥΤΗ, του ΡΙΤΣΟΥ, του ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ κ.λ.π., και βέβαια,νΟΧΙ αυτή ενός απίθανου συρφετού, αγνώστων, και υποτίθεται πνευματικών ανθρώπων, που εκ πεποιθήσεως συνωστίζονται ΓΛΕΙΦΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΕΡΝΑΜΕΝΟΙ στις παρυφές, και όχι μόνο, κάθε εξουσίας, και κύρια Κυβερνητικής, με ιδιοτέλεια πάντοτε, νομιμοποιώντας έτσι –με τους κίβδηλους αυτοχαρακτηρισμούς τους ως δήθεν πνευματικών ανθρώπων– κάθε αυταρχικό, σκοταδιστικό και αντιδραστικό αφήγημα της εξουσίας αυτής…

8 - Η δική μου ΠΑΤΡΙΔΑ, η δική μου ΕΛΛΑΔΑ, δεν είναι αυτή της άθλιας Οικογενειακής και Ακροδεξιάς Κυβέρνησης του Μητσοτακαίικου, του Αλαφούζου, του Μαρινάκη, του Σαββίδη, της Ζiemens, της Novartis, της Γ. Αγγελοπούλου και του συζύγου της, με ελεγχόμενο από αυτούς περίπου το 90% των Μ.Μ.Ε. ή με στόλους καραβιών από τα οποία δεν έχει κανένα Ελληνική σημαία… Δεν είναι δική μου Πατρίδα, δική μου Ελλάδα, αυτή των Ακροδεξιών Γεωργιάδη, Βορίδη, Μπογδάνου, Πλεύρη κ.λ.π. συρφετού, ούτε φυσικά είναι δική μου ΠΑΤΡΙΔΑ, δική μου ΕΛΛΑΔΑ, αυτή που υπηρετούν οι Πορτοσάλτηδες, οι Οικονόμοιδες, οι Αυτιάδες, οι Χασαπόπουλοι κ.λ.π. που ξεδιάντροπα και ξετσίπωτα, ως άλλοι Γκαιμπελίσκοι έχουν αναλάβει εργολαβικά, και με το αζημίωτο, να διαστρεβλώνουν την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, προς όφελος των ΛΙΓΩΝ, προς όφελος των ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ τους… Εννοείται ότι γι’αυτούς ισχύει και ταιριάζει απόλυτα, αυτό που ο μεγάλος Δάσκαλος ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ έχει πει: «ΚΑΙ ΣΥ ΠΡΟΣΤΥΧΗ ΠΕΝΑ ΚΑΙ ΨΟΦΙΜ , ΤΟΥ ΒΟΥΡΚΟΥ ΛΙΒΑΝΙΖΕΤΕ, ΤΗ ΜΠΟΧΑ».

9 - Η δική μου ΠΑΤΡΙΔΑ, η δική μου ΕΛΛΑΔΑ, είναι αυτή των απλών ανθρώπων, που αγωνιούν αν κάθε μέρα που ξυπνούν, θα μπορούν να θρέψουν τις οικογένειές τους, αν θα΄χουν ακόμη δουλειά ή θα προστεθούν στις χιλιάδες των ήδη ανέργων, των ανθρώπων που το φάσμα της όποιας αρρώστιας (και όχι μόνο της ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ) να πλανιέται επάνω τους, -με δεδομένη την οικονομική τους ΑΝΕΧΕΙΑ– όταν έντρομοι βλέπουν να απαξιώνεται Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ, των ανθρώπων, και ιδιαίτερα των νέων, που βλέπουν τα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ, από χώροι μάθησης και διακίνησης ιδεών, να γίνονται χώροι που θα ΣΤΡΑΤΟΝΙΖΟΝΤΑΙ τα ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και κυρίως χώροι ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ και ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΦΟΒΟΥ σε κάθε έννοια ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ…

10 - Δική μου ΠΑΤΡΙΔΑ, δική μου ΕΛΛΑΔΑ, είναι οι χιλιάδες των απλών ανθρώπων, που αντιστέκονται στην ΚΡΑΤΙΚΗ ΒΙΑ και ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ, (προκειμένου να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους, ως ενεργοί πολίτες) με κύριο μοχλό την ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ… και φυσικά μια τέτοια πατρίδα, … μακριά από εμέν …
Το έχω ξαναγράψει… Άλλο ΠΑΤΡΙΔΑ άλλο ΚΡΑΤΟΣ. Είναι δύο, εντελώς ασύμβατες έννοιες… Συνοψίζοντας λοιπόν οφείλω να αναφέρω ότι με εκφράζει πλήρως ο ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ όταν αναφέρει:
- «Όταν η Διοίκηση (κράτος) αθετεί, καταφρονεί τα ΔΙΚΑΙΑ του ΛΑΟΥ και δεν εισακούει τα παράπονά του, το να κάνει ο Λαός ή κάθε μέρος του Λαού ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, να αρπάξει τα άρματα, για να τιμωρήσει τους τυράννους του, είναι το πλέον ιερόν από όλα τα δίκαιά του και το πλέον απαραίτητο απ΄όλα τα χρέη του».

- Επίσης η δική μου ΠΑΤΡΙΔΑ, η δική μου ΕΛΛΑΔΑ, συνοψίζεται και υπάρχει στα λόγια του αστού διπλωμάτη και λογοτέχνη ΙΩΝΑ ΔΡΑΓΟΥΜΗ:
«Αν το ΚΡΑΤΟΣ, δυναστεύει και στενοχωρεί τους πολίτες, την ΠΑΤΡΙΔΑ, πρέπει ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ή να αλλάξει μορφή ή να ΧΑΘΕΙ, αφού ένα τέτοιο ΚΡΑΤΟΣ είναι και ΠΕΡΙΤΤΟ και ΒΛΑΒΕΡΟ… Είναι δε φανερόν, ότι όταν η ΠΑΤΡΙΔΑ κινδυνεύει από το ΚΡΑΤΟΣ, τότε ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να την ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ».

Β’
Με βάση λοιπόν τις παραπάνω σκέψεις είναι ολοφάνερο, για τον γράφοντα τουλάχιστον, ότι δεν ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ. Δεν μπορούμε να είμαστε ή να γίνουμε ΕΝΑ με ανθρώπους ή τάξεις που δεν έχουμε τίποτε ΚΟΙΝΟ και το σπουδαιότερο, ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΙΝΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ!!! Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι εμείς, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αυτής της χώρας. Εμείς πρέπει να έχουμε τις δικές μας ΓΙΟΡΤΕΣ, τους δικούς μας ΗΡΩΕΣ, τις γιορτές με το σωστό, το πατριωτικό νόημα, που δεν έχει τίποτε κοινό, με το Κυβερνητικό και όχι μόνο, ΤΣΙΡΚΟ που υποτίθεται γιόρταζε την ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ της πατρίδας, και που στο άκουσμα και μόνο των φράσεων ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ, αρρωσταίνει, εκρήγνυται και μας κουνάει το δάκτυλο, φοβερίζοντάς μας … 
Όμως κι εδώ έρχεται ο μεγάλος ΒΑΡΝΑΛΗΣ να μας θυμίσει:
«ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΟΙ ΠΑΤΡΙΔΕΜΠΟΡΟΙ, ΝΑ ΦΟΒΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ».

Ηγ/τσα 28/3/21
ΑΛΚΗΣ ΦΑΤΣΙΟΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
Συνέχεια...

ΑΝΟΙΞΗ (Η δύναμη της φύσης) - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Μαρτίου 23, 2022 0
ΑΝΟΙΞΗ (Η δύναμη της φύσης) - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Άνοιξα το παράθυρο
κι η άνοιξη προβάλει
κι αν άργησε τόσο πολύ,
ο ήλιος πάλι λάμπει!

Αν πέσαν χιόνια και βροχές
και κρύο μας παγώνει, τα δέντρα όλα μπουμπούκιασαν,
άνοιξη ξημερώνει!

Η φύση, δείχνει αδιάκοπα
όλη τη δύναμή της
και να σταθεί δε γίνεται
κανείς απέναντί της!

Θ' ανθίσουν πάλι, όμορφα
πολύχρωμα λουλούδια
και τα πουλιά θα τραγουδούν
μελωδικά τραγούδια!

Θα τελειώσουν τώρα πια,
βροχές, κρύο και χιόνια,
στον ουρανό μας θα πετούν
γοργά τα χελιδόνια!

Κάμποι θα ξαναγεννηθούν,
πράσινοι πάλι θα ναι,
και θα γεννούν γλυκούς καρπούς,
λαοί να μη πεινάνε!

Τα δάση, πάλι ξύπνησαν
και όμορφα θα γίνουν,
γαλήνη και ξεκούραση
στον άνθρωπο θα δίνουν!

Μόνο μια χάρη σου ζητώ
φύση μου λατρεμένη
"πνίξε" τα όπλα με κισσούς,
να λήξουν οι πολέμοι!!!

14-3-2022
Ελένη Κύρκου-Σαφάκα
Συνέχεια...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ηγουμενίτσα για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

Μαρτίου 23, 2022 0
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ηγουμενίτσα για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Πολιούχου της πόλης μας καθώς και της Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

· Την Πέμπτη 24 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Για το λόγο αυτό:
* από τις 5:00 μ.μ. μέχρι και το πέρας της λιτανείας θα απαγορευτεί η κίνηση, η στάση και η στάθμευση των οχημάτων επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως, από την συμβολής της με την οδό 8ης Δεκεμβρίου, μέχρι και την συμβολή της με την οδό Βύρωνος.
* Από τις 6:00 μ.μ. μέχρι τις 10:00 μ.μ. θα απαγορευτεί η στάθμευση των οχημάτων επί των οδών 8ης Δεκεμβρίου και Κύπρου μέχρι και το 1ο Δημοτικό Σχολείο, ενώ κατά την διάρκεια διέλευσης της πομπής θα διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων.

· Την Παρασκευή 25 Μαρτίου από τις 06:00 π.μ. μέχρι και το πέρας της παρελάσεως, θα απαγορευτεί η κίνηση, η στάση και η στάθμευση των οχημάτων επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως, από την συμβολής της με την οδό 8ης Δεκεμβρίου μέχρι και την συμβολή της με την οδό Δαγκλή.
Συνέχεια...

Επίσκεψη μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Ξηρολόφου Σουλίου στις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας της Θεσπρωτίας

Μαρτίου 23, 2022 0
Επίσκεψη μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Ξηρολόφου Σουλίου στις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας της Θεσπρωτίας

Την ευκαιρία να γνωρίσουν τα ψάρια που καλλιεργούνται στις μονάδες Ιχθυοκαλλιέργειας της Θεσπρωτίας, να ενημερωθούν για την ανάπτυξη τους και τη διατροφική τους αξία και πως συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και να ξεναγηθούν στις μονάδες που βρίσκονται στη Λωρίδα Σαγιάδας, είχαν 30 μικροί μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ξηρολόφου του Δήμου Σουλίου, στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποιει το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας σε συνεργασία με το Σύλλογο Υδατοκαλλιεργητών του Νομού Θεσπρωτίας.

Στόχος του προγράμματος «Ανάδειξης και Προβολής Προϊόντων Ιχθυοκαλλιέργειας Θεσπρωτίας», που υλοποιεί το Επιμελητήριο, στο πλαίσιο του Μέτρου 3.4.3. «Μέτρα Εμπορίας» του ΕΠΑΛΘ 2014-2020 και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020 κατά 100% (75% κοινοτική και 25% εθνική συμμετοχή), είναι οι μικροί μαθητές να ενημερωθούν για τη διατροφή και το πόσο σημαντικό είναι να προσθέσουν στο διαιτολόγιο τους τα ψάρια, ενώ ταυτόχρονα τους παρασχέθηκαν στοιχεία και πληροφορίες για τον κόσμο της θάλασσας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν σε εγκαταστάσεις και να έρθουν σε επαφή με τα ψάρια σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής τους από τον γόνο μέχρι τα ψάρια εμπορεύσιμου μεγέθους που φτάνουν στο πιάτο μας.

Στους μικρούς μαθητές διανεμήθηκαν αναμνηστικά, κατάλληλα για την ηλικία τους, όπως βιβλίο με παραμύθι ειδικά διαμορφωμένο για το πρόγραμμα, βιβλίο συνταγών μαγειρικής με συνταγές αποκλειστικά για είδη ψαριών που εκτρέφονται στις Θεσπρωτικές μονάδες θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας και διάφορα άλλα δώρα (στυλό, κασετίνα, ξυλομπογιές, καπέλα κλπ).

Σε δηλώσεις τους τόσο ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Αλέξανδρος Πάσχος, όσο και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας σημείωσαν τη σημασία που έχει οι μικροί μαθητές να εντάξουν στη διατροφή τους τα ψάρια, να εξοικειωθούν με τη διαδικασία παραγωγής και συνάμα να αντιληφθούν τη σημασία που έχει το υγιές θαλάσσιο περιβάλλον για τη ζωή όλων.

Ανάλογες επισκέψεις θα πραγματοποιήσουν 30 συνολικά σχολεία της περιοχής.

Εκ της Διοικήσεως
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας


Συνέχεια...