02/29/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Τεράστια αρχαιολογική ανακάλυψη στην Ηγουμενίτσα! (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Φεβρουαρίου 29, 2020 0
Τεράστια αρχαιολογική ανακάλυψη στην Ηγουμενίτσα! 

Γράφει ο Σωτήρης Γιάκης

Τεράστιας σημασίας αρχαιολογική ανακάλυψη, από ομάδα αρχαιολόγων στην Ηγουμενίτσα! 
Συγκεκριμένα, κλιμάκιο ιταλών αρχαιολόγων υπό του δόκτορος Γκριμάλντι, μετέβη εις την Ηγουμενίτσα το προηγούμενο Σάββατο, ξημερώματα και με απόλυτη μυστικότητα προέβησαν σε ανασκαφή επί της Κύπρου. Εικάζεται ότι η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως κενοτάφιο μεγάλου Βασιλέα της Ηπείρου! 

Η αρχή έγινε ένα χρόνο περίπου πριν, όταν ο Δήμος εσπευσμένα προέβην, σε μία μέρα μόλις, σε εκσκαφή και τσιμεντόφραξη των δύο εισόδων που βρέθηκαν, για το ταφικό μνημείο. 

Ήδη, η δημοτική αρχή μερίμνησε και τοποθέτησε περίφραξη, μετά την επέμβαση- κομάντο της Ιταλικής Αρχαιολογικής αποστολής. Ο δόκτωρ Γκριμάλντι δήλωσε ότι είναι πιθανόν, οι υπόγειες στοές που καταλήγουν στις εισόδους της Δαγκλή, να είναι ένα μέρος μόνο, του τεράστιου ταφικού συγκροτήματος, που σκοπό είχε, να αποτρέψει πιθανή τυμβωρυχία. Επίσης συνεχάρη τη Δημοτική Αρχή, για το επιτυχημένο "καμουφλάζ" όπου με πρόσχημα την υπογειοποίηση κάδων κατόρθωσε, σε συνδυασμό μάλιστα με τον ανύπαρκτο φωτισμό και την αθρόα συσσώρευση σκουπιδιών, στη διασταύρωση Κύπρου-Μιχαλά, να καταστήσει "αόρατη" την ανασκαφή. 

Η είσοδος και η περίφραξηΤα σκουπίδια και το σκοτάδι εμποδίζουν τη θέαση της εισόδου  Σκοπίμως κεντρικότατη διάβαση μένει στο σκότοςΗ διπλή είσοδος του ταφικού μνημείουΤο παρόν κείμενο αποτελεί ένα ευθυμογράφημα, που με χιούμορ, στο εορταστικό κλίμα των ημερών, θέλει να καταδείξει κάποια κακώς κείμενα, σύμφωνα με την κρίση του γράφοντος. 
Καλή Κ.Δ., καλή Σαρακοστή!


Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Carnival party απόψε στο De Ja Vu

Ηγουμενίτσα: Εντέχνως λαικά απόψε στη Μπυραρία

Μ. Κάτσης: Δεν κατέθεσε τη μελέτη βιωσιμότητας για το λιμάνι Ηγουμενίτσας ο Υπ. Ναυτιλίας δηλώνοντας αναρμόδιος

Φεβρουαρίου 29, 2020 0
Μ. Κάτσης: Δεν κατέθεσε τη μελέτη βιωσιμότητας για το λιμάνι Ηγουμενίτσας ο Υπ. Ναυτιλίας δηλώνοντας αναρμόδιος 

Ο Μ. Κάτσης και 14 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις 4/2/2020 είχαν καταθέσει αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον Υπ. Ναυτιλίας, με την οποία ζητούσαν τη μελέτη βιωσιμότητας των 10 περιφερειακών λιμανιών, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση βάση αυτής της μελέτης ετοιμάζεται να ξεπουλήσει τα 10 αυτά λιμάνια. 

Ο Υπ. Ναυτιλίας ενώ στις 15/2/2020 βρέθηκε στην Ηγουμενίτσα και μίλησε για την «αξιοποίηση» του λιμανιού, ξεφουρνίζοντας ότι το μοντέλο που προκρίνεται βάση της εν λόγω μελέτης είναι η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών, μόλις 11 μέρες αργότερα στην απάντηση του προς τον Μ. Κάτση και τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αφορούσε την κατάθεση της μελέτης βιωσιμότητας, δήλωσε αναρμόδιος γι’ αυτήν και ότι ο εποπτεύων φορέας είναι το Υπουργείο Οικονομικών. 

Αν ο Υπ. Ναυτιλίας δεν ήθελε να κρυφτεί με αυτή του την απάντηση πετώντας την μπάλα στο Υπ. Οικονομικών, τότε να μας πει τι ακριβώς ήρθε να κάνει στην Ηγουμενίτσα εφόσον είναι αναρμόδιος για το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης. Υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός για την λιμενική πολιτική προς όφελος της χώρας και των τοπικών κοινωνιών, και αν ναι ποιος τον ασκεί; Το Υπ. Ναυτιλίας έχει κάποιο λόγο για το πώς θα «αξιοποιηθούν» τα 10 περιφερειακά λιμάνια, ή απλά βρίσκεται στην άχαρη θέση να κάνει το «μασάζ» στους πολίτες, στρογγυλεύοντας τις αντιδράσεις από τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις του Μαξίμου; 
Συνέχεια...

Δωρεάν η Είσοδος σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους

Φεβρουαρίου 29, 2020 0
Δωρεάν η Είσοδος σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους 

Με Υπουργική απόφαση, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα από τον Νοέμβριο έως και τον Μάρτιο, η είσοδος στα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους θα είναι ελεύθερη για το κοινό, αλλά και σε συγκεκριμένες ημέρες σε όλη τη διάρκεια του έτους. 
Η Υπουργική απόφαση που ξεκίνησε να ισχύει από τον Νοέμβριο 2019, αναφέρει επίσης και τις υπόλοιπες ημέρες στην διάρκεια τους έτους, που δεν απαιτείται αντίτιμο για την είσοδο στους χώρους αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. 

Αυτές είναι:
6η Μαρτίου (Ημέρα Μνήμης Μελίνας Μερκούρη),
18η Απριλίου (Διεθνής Ημέρα Μνημείων),
18η Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων),
τελευταίο σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου (Διήμερο Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς),
28η Οκτωβρίου (Εθνική Εορτή) 

Συνέχεια...

Ενημερωτική σύσκεψη για τον κορωνοιό στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

Φεβρουαρίου 29, 2020 0
Ενημερωτική σύσκεψη για τον κορωνοιό στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

«Ενημερωτική σύσκεψη του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας ( ΕΟΔΥ) με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με θέμα τον κορωνοιό COVID-19 στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας» 

Πραγματοποιήθηκε στις 26/2/2020, στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, ευρεία σύσκεψη φορέων με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις και την υφιστάμενη κατάσταση σε σχέση με τον Κορωνοιό. 
Η σύσκεψη έγινε παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Θεσπρωτίας κ. Πιτούλη, του Αντιπροέδρου του ΕΟΔΥ κ. Παναγιωτακόπουλου και του Υποδιοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Νικόπουλου, καθώς επίσης και των τοπικών εκπροσώπων όλων των εμπλεκομένων φορέων. 

Από τους αρμόδιους υπαλλήλους του ΕΟΔΥ έγινε λεπτομερής ενημέρωση τόσο για τα χαρακτηριστικά της επιδημίας, όπως η γεωγραφική διασπορά της, τα συμπτώματα, η μετάδοση, τα μέτρα προφύλαξης, η διαχείριση περιστατικών κ.λπ. Μετά την ενημέρωση οι αρμόδιοι του ΕΟΔΥ απάντησαν σε ερωτήσεις των εκπροσώπων των εμπλεκομένων φορέων και έδωσαν χρήσιμες κατά περίπτωση οδηγίες. 

Ο κ. Αντιπρόεδρος τέλος, συνέστησε ψυχραιμία διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει ήδη αυξημένη ετοιμότητα στις Δυτικές πύλες εισόδου, η ενημέρωση είναι συνεχής και σταθμίζοντας και αξιολογώντας τα δεδομένα εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα για ενίσχυση της πρόληψης με επιπλέον μέτρα εφόσον αυτό κριθεί σκόπιμο.
Συνέχεια...

Ριζόπουλος: Οι λαϊκισμοί και η ανικανότητα έφεραν το τέλος της Ιόνιας Οδού

Φεβρουαρίου 29, 2020 0
Ριζόπουλος: Οι λαϊκισμοί και η ανικανότητα έφεραν το τέλος της Ιόνιας Οδού 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν θα γίνει το «πλυντήριο» των αδιαμφισβήτητων ευθυνών της Περιφερειακής Αρχής, με δεδομένες όλες τις αρνητικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων. 
Ο Περιφερειάρχης που δεν ενημέρωσε ποτέ με δική του πρωτοβουλία το σώμα για τις συναντήσεις του με Υπουργούς και τις αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με το προσφυγικό – μεταναστευτικό, ο Περιφερειάρχης που απαξίωσε να ενημερώσει το σώμα, ως όφειλε, για τα αποτελέσματα της συνάντησης της Αθήνας για τους οδικούς άξονες, ο Περιφερειάρχης που άφησε εκτός από τα θέματα του Περιφερειακού Συμβουλίου της ερχόμενης Τετάρτης τον κοροναϊό, ο Περιφερειάρχης που εξαντλεί τον προβλεπόμενο από το νόμο χρόνο για τις απαραίτητες, τακτικές συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, σήμερα είπε ότι μαζί με το Περιφερειακό Συμβούλιο, θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα για τη διεκδίκηση των οδικών αξόνων της Ηπείρου, τους οποίους η κυβέρνηση σήμερα του αρνείται ως κομματικού υπαλλήλου. 
Έχουμε πει επανειλημμένως, ακόμα και προεκλογικά, ότι το μέλλον της Ηπείρου διαφαίνεται ζοφερό αφού εξαρτάται από την περιορισμένη εμβέλεια πολιτικής του κ. Καχριμάνη. 
Οι μεν σκέψεις για Συμβούλιο της Επικρατείας φανερώνουν για ακόμη μια φορά την έλλειψη σοβαρότητας και τον πανικό. Πολύ απλά στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει αντίδικος, αντιθέτως υπάρχει μόνος ένας υπεύθυνος, ο ίδιος. 
Στη δε περίπτωση των φτωχότερων λύσεων: «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού». 
Συνεπώς είμαστε από τώρα κάθετα αρνητικοί. 
Ας μη ξεχνάνε ότι συγκεκριμένα για την Ιόνια Οδό είναι υπεύθυνος από την πρώτη στιγμή που όντας ακόμα Νομάρχης μαζί με μια χούφτα πολιτικούς απέτρεψαν την επέκταση του δρόμου μέχρι τα σύνορα, την περίοδο που Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ διατελούσε ο κ. Σουφλιάς. 
Εκείνος λοιπόν συνεδριάζει με τον Πρωθυπουργό, εκείνος συνομιλεί με τους υπεύθυνους και χωρίς ποτέ να συγκαλεί κανέναν άλλον. 
Για αυτό και η οποιαδήποτε προσπάθεια συνυπευθυνότητας στην δική του ανικανότητα θα πέσει στο κενό. 
Κ. Καχριμάνη η έλλειψη συναίνεσης οδηγεί στο να πρέπει να «πιείτε» τούτο το πικρό ποτήρι, όπως και όλα τα άλλα, μόνος σας! 

Από το Γραφείο Τύπου
Συνέχεια...

Συνάντηση στο πλαίσιο ενημέρωσης και προστασίας των πολιτών

Φεβρουαρίου 29, 2020 0
Συνάντηση στο πλαίσιο ενημέρωσης και προστασίας των πολιτών 

Συνάντηση του Δημάρχου Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλου με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας κ. Πέτρο Οικονομίδη, στο πλαίσιο της συνεργασίας των φορέων για την σωστή ενημέρωση και προστασία των πολιτών από τον κορονοϊό. 
Αμφότεροι συνιστούν στους πολίτες, ψυχραιμία και να ακολουθούν τις οδηγίες, που δίνονται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και από τους αρμόδιους φορείς. 


Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Ματαίωση όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων

Φεβρουαρίου 29, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Ματαίωση όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων 

Σε συνέχεια της με αρίθμ. πρωτ. 13776/27-02-2020 Κοινής Απόφασης των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών, κάνουμε γνωστό ότι ματαιώνονται όλες οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, που ήταν προγραμματισμένες να λάβουν χώρα υπό την αιγίδα του Δήμου Ηγουμενίτσας. 
Συνέχεια...

Σύσκεψη στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τους Διευρωπαϊκούς άξονες της Ηπείρου

Φεβρουαρίου 29, 2020 0
Σύσκεψη στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τους Διευρωπαϊκούς άξονες της Ηπείρου 

H προοπτική υλοποίησης των ώριμων έργων που αφορούν τους Διευρωπαϊκούς οδικούς άξονες της Ηπείρου, εξετάστηκαν σε σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, υπό την προεδρία του Υπουργού Κων. Καραμανλή και τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας Στράτου Ιωάννου, του Γενικού Γραμματέα Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη και του Τεχνικού Συμβούλου Κων. Παπαπολύζου. 
Συγκεκριμένα επί τάπητος τέθηκαν: Η σύνδεση της Ιόνιας Οδού (Καμπή) με γέφυρα Καλογήρου, ο παραλιακός άξονας Πρέβεζα- Ηγουμενίτσα και η επέκταση της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά. 
Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης ενημερώνοντας τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, αλλά και σε δηλώσεις του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, από τη σύσκεψη και την αναλυτική συζήτηση που έγινε προέκυψαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα που θέτουν σε νέες βάσεις το ζήτημα των τριών αυτών οδικών αξόνων. 
Το βασικότερο αφορά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει ισχύ από το 2015, βάσει της οποίας τέθηκαν πολύ υψηλότερα όρια κίνησης οχημάτων για εγκρίσεις οδικών αξόνων τετράιχνης διατομής. «Για πέντε χρόνια στα διευρωπαϊκά δίκτυα της Ηπείρου δεν έγινε τίποτα και απεκρύβη η αλήθεια», τόνισε ο Περιφερειάρχης. 
Ταυτόχρονα όμως αυτό φαίνεται να αποτελεί και ανυπέρβλητο εμπόδιο για την κατασκευή- με φορέα υλοποίησης το Υπουργείο- της επέκτασης της Ιόνιας Οδού προς Κακαβιά με τετράιχνη διατομή. Όπως ανέφερε μάλιστα ο Υπουργός το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζει το Υπουργείο και για το βόρειο τμήμα του Ε65, για το οποίο θα εκπονηθεί νέα μελέτη για το κυκλοφοριακό φορτίο, ούτως ώστε να διαπιστωθεί αν καλύπτονται τα όρια που θέτει η Ε.Ε. για χρηματοδότηση του έργου. 

Η συζήτηση ανά έργο: 

Για την οδική σύνδεση Ιόνιας Οδού – Γέφυρα Καλογήρου, έγινε αναλυτική ενημέρωση για τις διαδικασίες που είχαν ξεκινήσει επί της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου (με τον Υπουργό Χρ. Σπίρτζη) και την απόφαση που είχε ληφθεί για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία ωστόσο δεν είχε προχωρήσει εξαιτίας της μετεκλογικής ενημέρωσης που έγινε πως δεν είχε ολοκληρωθεί η γεωλογική μελέτη. 
Ο Υπουργός – με δεδομένη τη δέσμευση των 35 εκ. ευρώ από το Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020»- αποδέχθηκε το αίτημα της Περιφερειάρχη να ανατεθεί στην Περιφέρεια η ολοκλήρωση της διαδικασίας εκπόνησης της μελέτης ώστε στη συνέχεια να δημοπρατήσει και το έργο στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης. 

Για τον παραλιακό άξονα διασταύρωση Πάργας μέχρι Μεσοπόταμο, από Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας, ζητήθηκε η χρηματοδότηση του έργου από το Υπουργείο ή σε διαφορετική περίπτωση να παραδοθεί στην Περιφέρεια η μελέτη- για την οποία οι υπηρεσίες του Υπουργείου διατείνονταν ότι είναι ώριμη- προκειμένου να την υλοποιήσει μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος της. Ο Υπουργός, υποσχέθηκε να εξεταστεί το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η μελέτη και στη συνέχεια να παραδοθεί στην Περιφέρεια. 

Για τη σύνδεση Ιόνιας Οδού- Κακαβιά: Όπως δήλωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης: «Με τις υπάρχουσες συνθήκες (όπως ισχύουν μετά το 2015) είναι πολύ δύσκολο να εγκριθεί από την Ε.Ε. η κατασκευή του οδικού άξονα με τετράιχνη διατομή. Εκείνο όμως που μπορεί να γίνει είναι η κατασκευή του μέσω σύμβασης παραχώρησης, με την ευθύνη να αναλαμβάνει η Περιφέρεια. Ο Υπουργός είπε ότι μπορεί να μας διαθέσει από το τομεακό του Υπουργείου για το 2021-2027 50 εκ. ευρώ/ ετησίως για δύο χρόνια, εφόσον πάρει και την ευρωπαϊκή έγκριση. Θα πρέπει όμως να βάλουμε και εμείς από το δικό μας συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα 50 εκ. ευρώ και μετά με τη μέθοδο της παραχώρησης αν μπορέσουμε να φτιάξουμε όλο το δρόμο μέχρι την Κακαβιά. Απαντήσαμε πως θα εξετάσουμε το θέμα με τον τεχνικό σύμβουλο και την παραχωρησιούχο της Ιόνιας Οδού και θα απαντήσουμε οριστικά». 
«Από την όλη συζήτηση – συνέχισε- κατάλαβα πως αν δεν ακροβατήσουμε, δεν υπάρχει καμία περίπτωση αυτό το τμήμα να κατασκευαστεί στην επόμενο προγραμματική περίοδο με τέσσερις (δύο +δύο) λωρίδες. Αν μπούμε σε αυτή τη διαδικασία χρειάζεται να γίνουν νέες μελέτες για την κυκλοφοριακή κίνηση, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι σιγά- σιγά το δίκτυο μέχρι την Τεργέστη γίνεται. Και θα απαιτήσουμε ποσά έξω από τα συγχρηματοδοτούμενα που έχει είτε το τομεακό του Υπουργείου είτε το δικό μας στο 2021-2027». 
Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης, πρόσθεσε: «Βέβαια αυτό ξεφεύγει από τις δικές μας δυνατότητες. Θα το θέσω στο Περιφερειακό Συμβούλιο, θα συζητήσω με όλους και τελικά θα πάρουμε απόφαση, αφού ωριμάσουμε και άλλο τις γνώσεις μας σε κάποια πράγματα, τα οποία μας ήρθαν όλα μαζί». 

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα