02/23/24 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

Ο Παναγιώτης Νταής νέος Πρόεδρος στην ΠΕΔ Ηπείρου

Φεβρουαρίου 23, 2024 0
Ο Παναγιώτης Νταής νέος Πρόεδρος στην ΠΕΔ Ηπείρου

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής είναι ο νέος πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου. Στη θέση του Αντιπροέδρου αναδείχθηκε ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης και του Γραμματέα ο δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων Γιώργος Παπαδιώτης.

Στην Εκτελεστική Επιτροπή αναδείχθηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ελευθερία Κοσσυβάκη και Γιώργος Νίτσας.

Ο Παναγιώτης Νταής έλαβε 20 ψήφους όσοι ήταν και οι παρόντες στη συνεδρίαση καθώς απουσίαζε ο δήμαρχος Σουλίου.


Ο Κώστας Καψάλης για τη θέση του αντιπροέδρου πήρε 19 ψήφους ενώ υπήρξε κι ένα άκυρο.

Ο Γιώργος Παπαδιώτης για τη θέση του Γραμματέα πήρε 20 ψήφους.

Η πρόταση που έγινε από την παράταξη της πλειοψηφίας και τον Παναγιώτη Νταή για διαπαραταξιακό προεδρείο με την θέση του Γραμματέα να δίνεται στην παράταξη της κεντροδεξιάς δεν έγινε αποδεκτή.

Ο Χριστόφορος Σιαφάκας ανέφερε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν καθαρό, συμπλήρωσε ότι ο ρόλος του γραμματέα δεν είναι σημαντικός και δεν γίνεται αποδεκτός όμως η παράταξη θα είναι δίπλα στη διοίκηση όλη την πενταετία και θα εργαστεί με πνεύμα ομαδικό.

Ο Χρήστος Ντακαλέτσης που εκλέχθηκε ως μεμονωμένος σημείωσε ότι η κάθοδος αυτή δεν είναι συμβολική αλλά ουσιαστική, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί καμία θέση στη διοίκηση και συμπλήρωσε ότι θα είναι στη διάθεση της νέας διοίκησης για πλήρη ενημέρωση.

Π. Νταής: Είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη

Τιμή και ευθύνη για τον ίδιο χαρακτήρισε την εκλογή του στη θέση του Προέδρου της ΠΕΔ Ηπείρου ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής.

Ο νέος πρόεδρος ευχαρίστησε το σύνολο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για την εμπιστοσύνη και τόνισε ότι στόχος όλων είναι να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της αυτοδιοίκησης, την αυτοτέλεια και την ενδυνάμωσή της.

«Με το ομόφωνο αποτέλεσμα γίνεται σαφές ότι προχωράμε όλοι μαζί για να διεκδικήσουμε την ενδυνάμωση των δήμων, την πρόοδο και την ανάπτυξη της Ηπείρου. Σε αυτό ον αγώνα δεν περισσεύει κανείς» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νταής.

Το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας, σημείωσε, δείχνει ότι η ευθύνη όλων είναι αυξημένη αλλά αποτυπώνει και την βούληση «να βαδίσουμε ενωμένα, να γίνουμε πιο δραστήριοι και πιο αποτελεσματικοί».

Τέλος σημείωσε ότι η ΠΕΔ θα επιδιώξει να αναδείξει τα ζητήματα της παραλιακής ζώνης της Ηπείρου και να σταθεί αρωγός κυρίως στους μικρότερους δήμους.

ΠΗΓΗ: epiruspost.gr
Συνέχεια...

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για τα 111 χρόνια από την Απελευθέρωση της Πάργας

Φεβρουαρίου 23, 2024 0
Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για τα 111 χρόνια από την Απελευθέρωση της Πάργας

Με τη δοξολογία η οποία τελέστηκε στον Ι.Ν Αγίων Αποστόλων, την επιμνημόσυνη δέηση, την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Φυγής των Παργινών και την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Φιλόλογο – Εκπαιδευτικό Γεώργιο Τούση ξεκίνησαν οι τριήμερες εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Πάργας. 

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν ο Δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς, ο Περιφερειακός Σύμβουλός Βαγγέλης Τσοβίλης, ο Προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας Ηλίας Μιχάλης, ο Διοικητής της Π/Υ Πάργας Βασίλειος Γιάννος, ο Διοικητής Β’ Λιμενικού Τμήματος Πάργας Πέτρος Κόκορρης, οι Αντιδήμαρχοι Πάργας Αλέξανδρος Δημόπουλος, Θωμάς Κασκάνης και Θεοφάνης Σκάρπος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Πάργας Βασίλης Γκίζας, Δημήτρης Γκίνης, Αδάμ Καούρης και Αναστάσιος Χάλκης, ο Πρόεδρος Αναστάσιος Παπανικολάου και μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Πάργας, εκπρόσωποι του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάργας, τοπικών φορέων και Συλλόγων, καθώς και εκπαιδευτικοί και αντιπροσωπίες μαθητών.

Μετά την απελευθέρωση μεγάλου μέρους της Ηπείρου, στις 23 Φεβρουαρίου 1913, τμήμα της στρατιωτικής δύναμης του Αχέροντα με διοικητή τον ανθυπολοχαγό Άγγελο Φέτση μπήκε στην Πάργα. Εκεί ο Τούρκος διοικητής Τζελιάμ Μουλιαζίμη παρέδωσε στον Έλληνα αξιωματικό τα κλειδιά της πύλης του Κάστρου και η Πάργα ενσωματώθηκε στην Ελληνική Επικράτεια.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη Θεία Λειτουργία την Κυριακή 25/2 στον Ι.Ν Αγίου Νικολάου, με την συμμετοχή της Εκκλησιαστικής Χορωδίας Λευκίμμης και την ιστορική αναδρομή από τον Καθηγητή Γιώργο Γαστεράτο, Διδάκτορα Ιστορίας, Μέλος του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Λαϊκή βραδιά απόψε στο ARC

Θεσπρωτία: Η Σοφία Κατσάρη νέα Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ

Φεβρουαρίου 23, 2024 0
Θεσπρωτία: Η Σοφία Κατσάρη νέα Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ

Στις 15 Φεβρουαρίου συγκροτήθηκε το νέο Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ

Πρόεδρος είναι η κα Σοφία Κατσάρη

ΜΕΛΗ Δ.Σ. ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΑΡΙΑΔΝΗ


ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ                ΙΔΙΟΤΗΤΑ                ΦΟΡΕΑΣ

Κατσάρη Σοφία                            Πρόεδρος          Δήμος Ηγουμενίτσας

π.Ελευθέριος Κωνσταντής     Αντιπρόεδρος        Ιερά Μητρόπολη

Κολιομίχος Σπυρίδων       Γενικός Γραμματέας      Δήμος Φιλιατών

Παππάς Πέτρος                          Ταμίας                  Δικηγορικός Σύλλογος

Ζιάγκου Κων/να                         Μέλος                     Εργαζόμενη του Κ.Π.

Πιτούλης Θωμάς                         Μέλος                     Π.Ε. Θεσπρωτίας

Μπάλλας Φώτιος                         Μέλος                          Δήμος Σουλίου

Συνέχεια...

23 Φεβρουαρίου 1913: Η Ηγουμενίτσα απελευθερώνεται από την Οθωμανική κυριαρχία - Της Μαρίνας Κοσιώρη

Φεβρουαρίου 23, 2024 0
23 Φεβρουαρίου 1913: Η Ηγουμενίτσα απελευθερώνεται από την Οθωμανική κυριαρχία - Της Μαρίνας Κοσιώρη

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο απελευθέρωσης της περιοχής από τον οθωμανικό ζυγό ο Δήμος Ηγουμενίτσας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση της αρμόδιας Εντεταλμένης Συμβούλου για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, κας. Μαρίνας Κοσιώρη:

«Το Φεβρουάριο του 1913, μια σημαντική σελίδα ιστορίας άνοιξε για την Ήπειρο. Ήταν η στιγμή που απελευθερώθηκε, μετά από περίπου πέντε αιώνες βαριάς Oθωμανικής κυριαρχίας. Την περίοδο αυτή απελευθερώθηκε φυσικά και η περιοχή της Ηγουμενίτσας και έκτοτε αρχίζει ουσιαστικά η σύγχρονη ιστορία της.

Η ιστορία της Ηγουμενίτσας βέβαια ξεκινά πολλούς αιώνες πριν, με σημαντικά γεγονότα να πλαισιώνουν το δρόμο της. Κατά την περίοδο της απελευθέρωσής της, προσπαθούσε να βαδίσει τα πρώτα της βήματα σαν οργανωμένη κοινωνία. Στις αρχές του 20ου αιώνα έγιναν οι πρώτες προσπάθειες διαμόρφωσης μιας πόλης - λιμανιού με το όνομα Ρεσαντγιέ, προς τιμή του τότε Σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Ρεσάτ. Οι προσπάθειες αυτές είχαν κινητήριο νου τον Χαμίτ Μπέη, Οθωμανό αξιωματούχο από το Γκραικοχώρι (σημερινό Γραικοχώρι).

Όμως η εξέλιξη αυτή διεκόπη το Φεβρουάριο του 1913, όταν η Ήπειρος απελευθερώθηκε από τον Ελληνικό Στρατό. Τα Γιάννενα απελευθερώθηκαν στις 21 Φεβρουαρίου. Στις 23 Φεβρουαρίου απελευθερώθηκε η Παραμυθιά και στις 26 του ίδιου μήνα οι Φιλιάτες. Στο διάστημα μεταξύ 24 και 26 Φλεβάρη απελευθερώθηκε όλη η περιοχή που σήμερα αποτελεί το Δήμο Ηγουμενίτσας. Το πλέον σημαντικό κέντρο της εποχής εκείνης ήταν το Μαργαρίτι.

Η Ηγουμενίτσα τα πρώτα χρόνια της σύγχρονης ιστορίας της υπήρχε σαν ένα μικρό επίνειο του οικισμού της Γράβας, όπου άραζαν βάρκες και μικρά καΐκια. Στο σημείο αυτό λειτουργούσε υποτυπωδώς ένα τελωνείο ακριβώς κάτω από το Διοικητήριο και υπήρχε και ένα μικρό καφενεδάκι, για να εξυπηρετεί τους διερχόμενους προς Μαργαρίτι και τα γύρω χωριά.

Οι δρόμοι μέσα στην πόλη αποκαλύπτουν στα βήματά μας την ιστορία του λαού που πάλεψε για την αυτονομία και την αξιοπρέπειά του. Συνεπώς, ορθότατα ένας από τους πλέον κεντρικούς δρόμους της πόλης ονομάζεται οδός «23η Φεβρουαρίου», ως ένδειξη εκτίμησης και μνήμης της ιστορίας του τόπου.

Είναι απολύτως σημαντικό να γνωρίζουμε τις ιστορικές ημέρες και γεγονότα, καθώς αποτελούν το θεμέλιο της σύγχρονης κοινωνίας και κουλτούρας μας. Η κατανόηση του παρελθόντος μας βοηθάει να αντιληφθούμε το παρόν και να διαμορφώσουμε το μέλλον μας με σοφία και προοπτική. Οι ιστορικές ημέρες μας υπενθυμίζουν τις θυσίες και τις νίκες που έχουν σχηματίσει τον κόσμο στον οποίο ζούμε σήμερα. Μας εμπνέουν να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος με αποφασιστικότητα και αίσθηση υπευθυνότητας.

Επιπλέον, η γνώση του ιστορικού μας πλούτου ενισχύει το αίσθημα ταυτότητας και συνοχής στην κοινωνία μας. Συνεπώς, η αξία της γνώσης αυτών των ημερών είναι ανεκτίμητη, καθώς αποτυπώνει τον κόσμο γύρω μας πιο ξεκάθαρα, μέσω μιας ευρείας και εμπεριστατωμένης εικόνας του παρελθόντος.

Χρόνια πολλά σε όλους τους κατοίκους του Δήμου Ηγουμενίτσας. Η ημέρα αυτή από σήμερα ορίζεται ως ημέρα μνήμης των ιστορικών γεγονότων που οδήγησαν στην απελευθέρωση της περιοχής μας από τον οθωμανικό ζυγό, στην ενσωμάτωσή της στο Ελληνικό Κράτος και στην απαρχή της σύγχρονης περιόδου της ιστορίας της».

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα