04/15/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη για το Πάσχα και τον κορωνοϊό

Απριλίου 15, 2020 0
Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη για το Πάσχα και τον κορωνοϊό

Αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες, 

Στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, εύχομαι σε όλους καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα. Φέτος θα γιορτάσουμε τις Άγιες αυτές ημέρες με διαφορετικό τρόπο από ό,τι η παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα μας για πάρα πολλές δεκαετίες μας είχαν μπολιάσει ατομικά και συλλογικά και ακολουθούσαμε πιστά όλα τα προηγούμενα χρόνια. 

Το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου, λόγω της πανδημίας και των αναγκαστικών μέτρων που έλαβαν όλες οι κυβερνήσεις εφαρμόζοντας τις υποδείξεις της επιστημονικής κοινότητας με κυριότερη, πέραν των μέτρων ατομικής προστασίας, την αποφυγή του συγχρωτισμού, των μαζικών συναθροίσεων και των μετακινήσεων. 

Θέλω να σας ενημερώσω ότι παρά τις συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας για την απαγόρευση των μετακινήσεων πέραν του τόπου μονίμου κατοικίας αρκετοί συμπατριώτες μας τις τελευταίες ήμερες έχουν έλθει στη Θεσπρωτία ιδιαίτερα δε στα χωριά των Φιλιατών. 

Εφιστώ την προσοχή τόσο στους ιδίους όσο και σε όλους εμάς τους μόνιμους κατοίκους Θεσπρωτίας ότι θα είναι κρίμα και άδικο,  ό,τι, με τόσες θυσίες, τόση υπομονή και τόσο κόστος καταφέραμε και επιτύχαμε μέχρι τώρα στη συγκράτηση της διασποράς του κορωνοιού, να το καταστρέψουμε αδιαφορώντας για την ατομική και κοινωνική μας ευθύνη. Θα είναι σε βάρος όλων μας αυτή μας η συμπεριφορά να είναι η αίτια για διασπορά του ιού, για περαιτέρω παράταση των μέτρων, και η υπαρκτή αχτίδα φωτός για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων να χαθεί επ' αόριστον. 

Η Πολιτεία, οι επιστήμονες, οι πάντες προειδοποιούν ότι το επόμενο δεκαήμερο είναι το πιο κρίσιμο για να ελέγξουμε τη διασπορά, για να μειώσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων, για να μη θρηνήσουμε περισσότερα θύματα, για να επανέλθουμε σταδιακά στην κανονικότητα, για να μπορέσουμε να σταθούμε όρθιοι την επόμενη δύσκολη μέρα. 

Σας καλώ όλους να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να κρατήσουμε τη Θεσπρωτία ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑ και μετά το Πάσχα, όπως με την προσπάθεια και την υπευθυνότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Θεσπρωτών έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα. 

Σας εύχομαι και πάλι καλή Ανάσταση υπακούοντας στις εκκλήσεις των ειδικών, για να μπορέσουμε του χρόνου να έχουμε γύρω από το Πασχαλιάτικο Τραπέζι όλους τους συγγενείς και όλους τους φίλους μας. Να γιορτάσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ το Ελληνικό και Θεσπρωτικό Πάσχα στις εκκλησίες μας, στα χωριά και τις πόλεις μας, ενθυμούμενοι την υπεύθυνη στάση που κρατήσαμε όλοι μας το 2020, τη χρόνια της Πανδημίας. Και να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό. 

Συνέχεια...

Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο - Αρνητικά όλα τα δείγματα από το νοσοκομείο Φιλιατών (Μ. Τετάρτη 15 Απριλίου)

Απριλίου 15, 2020 0
Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο  - Αρνητικά όλα τα δείγματα από το νοσοκομείο Φιλιατών (Μ. Τετάρτη 15 Απριλίου) 

Η εικόνα ως προς την πορεία υγείας των νοσούντων από κορωνοϊο ως και τα νέα ύποπτα κρούσματα στην Ήπειρο μέχρι σήμερα (Μ. Τετάρτη 15 Απριλίου) το μεσημέρι, σύμφωνα με τα στοιχεία των νοσοκομείων, έχει ως εξής: 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: 
1. Στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας νοσηλεύεται ένα θετικό περιστατικό. 
· Πρόκειται για το περιστατικό από τα Ιωάννινα, ο ασθενής είναι διασωληνωμένος και η κατάσταση της υγείας του παρουσιάζει ομαλή εξέλιξη σταθερά βελτιούμενη . 

2. Στη ΜΕΘ νοσηλεύεται ο ηλικιωμένος από την Άρτα και η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή. 

3. Στη Μονάδα Λοιμωδών, αρνητικής πίεσης, νοσηλεύονται τρία διαπιστωμένα θετικά περιστατικά. 
· Το πρώτο είναι θετικό περιστατικό από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας. Η κατάσταση της υγείας του ασθενούς παρουσιάζει πολύ ικανοποιητική εξέλιξη. 
· Το δεύτερο είναι η σύζυγος του ηλικιωμένου θανόντος από την Κέρκυρα. Η κατάσταση της υγείας της είναι σταθερά βελτιούμενη. 
· Το τρίτο περιστατικό που αφορά νεαρό άντρα από τα Ιωάννινα, ο ασθενής είναι ασυμπτωματικός σε πολύ καλή κατάσταση και πρόκειται να λάβει εξιτήριο κατά την σημερινή ημέρα. 

4. Χθες εξετάσθηκαν από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πενήντα ένα (51) νέα δείγματα. Τα οκτώ αφορούσαν το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας και τα υπόλοιπα σαράντα τρία όλα τα Νοσοκομεία της Ηπείρου. Όλα ήταν αρνητικά. 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» 
· Τα δύο δείγματα που στάλθηκαν χθες ήταν αρνητικά. 

· Σήμερα στάλθηκαν έξι νέα δείγματα για εξέταση. Τα τέσσερα έχουν ήδη διαπιστωθεί αρνητικά και αναμένονται απαντήσεις για τα άλλα δύο. 

· Από το σύνολο των εκατό σαράντα εννέα (149) δειγμάτων που έχουν ληφθεί έως σήμερα, το ένα ήταν θετικό (κάτοικος Πρέβεζας) και αναμένονται αποτελέσματα για τα δύο ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα είναι αρνητικά. 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ 
· Τα δέκα δείγματα που εξετάσθηκαν κατά την χθεσινή ημέρα ήταν αρνητικά . 

· Σήμερα στάλθηκαν δέκα τρία νέα δείγματα για εξέταση . 

· Τα τρία επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα ,τα οποία διαμένουν στην Άρτα, εξακολουθούν να βρίσκονται σε καραντίνα στην οικία τους και ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή με παρακολούθηση από την ιατρική ομάδα του νοσοκομείου. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους. 

· Επίσης όλες οι διαπιστωμένες επαφές τους, που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση, εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατ΄ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται. 

· Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά τριακόσια ενενήντα οκτώ (398) δείγματα εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν θετικά και αναμένονται απαντήσεις για τα δέκα τρία ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά. 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 
· Πέντε από τα αναμενόμενα αποτελέσματα πιθανών περιστατικών επέστρεψαν αρνητικά για SARS-COV-2. 

· Στο Νοσοκομείο σήμερα νοσηλεύεται σε απομόνωση ένα πιθανό περιστατικό SARS-COV-2 και αναμένεται αποτέλεσμα δείγματος. 

· Επιπλέον του ανωτέρω λήφθηκε άλλο ένα νέο δείγμα πιθανού περιστατικού, το οποίο βρίσκεται σε κατ΄ οίκον απομόνωση και αναμένεται αποτέλεσμα. 

· Όλες οι διαπιστωμένες επαφές των θετικών περιστατικών , που νοσηλεύθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όσο και των δύο που βρίσκονται σε καραντίνα στην οικία τους και παρακολουθούνται από το Νοσοκομείο, μετά την ιχνηλάτηση και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, έχουν τεθεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται . Όλοι είναι καλά στην υγεία τους. 

· Στην οικία τους βρίσκονται επίσης και παρακολουθούνται τα δύο θετικά περιστατικά που νοσηλεύθηκαν στο ΠΓΝ Ιωαννίνων και έλαβαν εξιτήριο στις 5/4/2020 και το ένα που έλαβε εξιτήριο στις 12/4/2020. 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ 
· Το ένα δείγμα που στάλθηκε χθες ήταν αρνητικό. 

· Σήμερα στάλθηκαν δύο νέα δείγματα για εξέταση. 

· Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά τριάντα έξι (36) δείγματα εκ των οποίων τα τριάντα τέσσερα ήταν αρνητικά και αναμένονται απαντήσεις για τα δύο ανωτέρω. 
*** 
Στο Camping του Δρεπάνου εξακολουθούν να φιλοξενούνται σαράντα ένα (41) άτομα από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Όλοι παρακολουθούνται και είναι καλά στην υγεία τους .
Συνέχεια...

Παραβάσεις Μ. Τρίτης - Συνεχίζονται οι έλεγχοι για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

Απριλίου 15, 2020 0
Παραβάσεις Μ. Τρίτης - Συνεχίζονται οι έλεγχοι για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού 

Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού. 

Στο πλαίσιο αυτό χθες, Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου: 

για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας βεβαιώθηκαν (124) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια, ως ακολούθως: 
(32) στην Αττική, 
(26) στην Κεντρική Μακεδονία, 
(16) στη Θεσσαλονίκη, 
(14) στη Δυτική Μακεδονία, 
(9) στη Θεσσαλία, 
(8) στη Δυτική Ελλάδα, 
(7) στη Στερεά Ελλάδα, 
(5) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 
(2) στην Ήπειρο, 
(2) στην Πελοπόννησο, 
(2) στην Κρήτη και 
(1) στο Νότιο Αιγαίο. 

Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (48) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες. 
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (381) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (213) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες. 

για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν (2.163) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, ως ακολούθως:

(789) στην Αττική, 
(216) στη Θεσσαλονίκη, 
(148) στο Βόρειο Αιγαίο, 
(145) στη Δυτική Ελλάδα, 
(135) στα Ιόνια Νησιά, 
(121) στην Κρήτη, 
(118) στην Πελοπόννησο, 
(112) στην Κεντρική Μακεδονία, 
(101) στη Στερεά Ελλάδα, 
(83) στο Νότιο Αιγαίο, 
(64) στη Θεσσαλία, 
(62) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 
(49) στην Ήπειρο και 
(20) στη Δυτική Μακεδονία. 

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί (40.034) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ). 

για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση και λοιπές συναφείς περιπτώσεις, βεβαιώθηκαν (8) παραβάσεις και συνελήφθησαν (7) άτομα. 
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (433) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (420) άτομα. 
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Τι συνέβη με την απαγόρευση κυκλοφορίας στον ποδηλατόδρομο από τον ΟΛΗΓ (+ΒΙΝΤΕΟ)

Απριλίου 15, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Τι συνέβη με την απαγόρευση κυκλοφορίας στον ποδηλατόδρομο από τον ΟΛΗΓ (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες πολλοί συνδημότες αναρωτιούνται αν τελικά ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας στον παραθαλάσσιο ποδηλατόδρομο και στο παραλιακό πάρκο της πόλης, όπως είχε ανακοινώσει ο ΟΛΗΓ. (Δείτε την ανακοίνωση ΕΔΩ).

Τι πραγματικά συνέβη;

Στις 31/3 ο ΟΛΗΓ απέστειλε δελτίο Τύπου, στο οποίο ανέφερε, ότι κατόπιν της σύμφωνης γνώμης του Δημάρχου Ηγουμενίτσας και του Λιμενάρχη Ηγουμενίτσας, αποφασίστηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας στο Βόρειο Τμήμα της χερσαίας ζώνης και επί του ποδηλατοδρόμου.
Ωστόσο, αυτή η ανακοίνωση δεν συνοδευόταν από την απαιτούμενη διοικητική απόφαση, την οποία δύναται να λάβει η Πολιτική Προστασία. 
Αποτελεί και δική μας ευθύνη βέβαια (των ΜΜΕ) που έπρεπε να ζητήσουμε τη διοικητική απόφαση, πριν δημοσιεύσουμε το δελτίο Τύπου, αλλά εφόσον ένας φορέας (ΟΛΗΓ) μας ενημερώνει επίσημα και οι άλλοι δύο φορείς (Δήμος και Λιμεναρχείο) δεν αντιδρούν, θεωρήσαμε ότι υπήρχε η απόφαση, απλώς δεν μας την κοινοποίησαν.

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας ρωτήθηκε για το θέμα ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Λώλος, από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γόγολο. Τόσο ο κ. Λώλος, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πιτούλης τόνισαν ότι πρόκειται για αυθαίρετη απόφαση του ΟΛΗΓ η οποία δεν έχει καμία νομική υπόσταση...!
Σύμφωνα με τον κ. Λώλο, έχει ζητηθεί επίσημα από την Πολιτική Προστασία, η απαγόρευση κυκλοφορίας, τόσο στον παραθαλάσσιο ποδηλατόδρομο όσο και σε αυτόν της οδού 49 Μαρτύρων, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει κάποια απάντηση (ακόμη), χαρακτηρίζοντας μη νόμιμη την απόφαση της διοίκησης της ΟΛΗΓ.
Ο κ. Πιτούλης, όπως μπορείτε να δείτε και στο απόσπασμα που ακολουθεί, δήλωσε πως η απόφαση της ΟΛΗΓ δεν έχει καμία νομική υπόσταση και πως μια τέτοια απόφαση μπορεί να πάρει μόνο ο κ. Χαρδαλιάς.
(ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ)

Ωστόσο, παραμένει το ερώτημα, γιατί η Διοίκηση του ΟΛΗΓ προέβη σε μια τέτοια ενέργεια; Ενδεχομένως η έπαρση και η αλαζονεία των διοικούντων που νομίζουν ότι είναι ιδιοκτήτες της πόλης (το αποδεικνύουν δυστυχώς καθημερινά) θεώρησαν ότι ισχύει το "αποφασίζομεν και διατάσσομεν", έχοντας άγνοια περί διοικητικών αποφάσεων!

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν είναι και τόσο σημαντικό το θέμα, ότι δεν έγινε και τίποτα. Κι όμως έγινε, διότι όλες αυτές τις ημέρες που πολύς κόσμος θεωρούσε ότι είχε απαγορευθεί η κυκλοφορία στον παραλιακό δρόμο της πόλης, πήγαινε για τον περίπατό του στον ποδηλατόδρομο της 49 Μαρτύρων, ο οποίος παρουσίαζε εικόνες συνωστισμού με όποιον κίνδυνο μπορεί αυτό να συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία!

Άραγε η "ατομική ευθύνη" για την οποία πολύς λόγος γίνεται, δεν αφορά τους Διοικητές οργανισμών και φορέων του δημοσίου; Γι' αυτούς δεν προβλέπεται κάποιο πρόστιμο;

Αφού άργησαν οι φορείς να ενημερώσουν τους πολίτες δημιουργήθηκε ένα αλαλούμ, όπου ο κάθε πολίτης ερμήνευε τα γεγονότα με δικά του κριτήρια, δεδομένου ότι όλοι οι τοπικοί φορείς αποδείχτηκαν ανάξιοι εμπιστοσύνης! 
Έτσι, αρκετοί συνδημότες άρχισαν και πάλι να κάνουν τον περίπατό τους στο παραλιακό πάρκο με δική τους πρωτοβουλία, οπότε οι εικόνες συνωστισμού μεταφέρθηκαν στα βραχάκια...! 
Από τη Μ.Δευτέρα, με εντολή του Αστυνομικού Δ/ντη Θεσπρωτίας άνδρες της αστυνομίας κάνουν περιπολίες, χωρίς να μπορούν να επιβάλλουν πρόστιμο στους πολίτες, δεδομένου ότι πρόκειται για μια παράτυπη απόφαση της διοίκησης του ΟΛΗΓ, αλλά μόνο να κάνουν συστάσεις σε όσους συνωστίζονται!

(ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ)

Δεν αποκλείεται εντός των ημερών να ληφθεί επίσημη απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας σε ποδηλατόδρομους, όπως έγινε και πριν λίγες ημέρες στο Δήμο Ιωαννιτών, ωστόσο αυτό το αλαλούμ που προκλήθηκε, ήδη έχει πλήξει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους δημόσιους φορείς, την ώρα που οι ίδιοι καλούνται να επιδείξουν "ατομική ευθύνη", ειδάλλως τους περιμένει τσουχτερό πρόστιμο, κάτι που δεν ισχύει για όσους έχουνε επιλέξει να αναλάβουν πολιτικές και συλλογικές ευθύνες!

Υ.Γ. Το γεγονός βέβαια, ότι ορισμένοι από όσους βρίσκονται σε κρίσιμες διοικητικές θέσεις αδυνατούν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, δε σημαίνει ότι οι πολίτες θα τους ακολουθήσουμε στην ανευθυνότητά τους. Παραμένουμε υπεύθυνοι για το κοινό καλό...!
Συνέχεια...

ΚΙΝΑΛ Θεσπρωτίας: "Αν δεν μπορούν να λύσουν το απλό θέμα των αναψυκτηρίων Δρεπάνου, πως μπορούν να λύσουν τα σοβαρά προβλήματα του τόπου";

Απριλίου 15, 2020 0
ΚΙΝΑΛ Θεσπρωτίας: "Αν δεν μπορούν να λύσουν το απλό θέμα των αναψυκτηρίων Δρεπάνου, πως μπορούν να λύσουν τα σοβαρά προβλήματα του τόπου";

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ν.Ε. ΚΙΝ.ΑΛ. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 

«ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΟ ΑΠΛΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟ ΔΡΕΠΑΝΟ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ» 

Σε μείζον θέμα εξελίχθηκε τελικά η απόφαση του ΟΛΗΓ ΑΕ, να προκηρύξει διαγωνισμούς για την εκμίσθωση δύο αναψυκτηρίων στην παραλία Δρεπάνου. Η υπόθεση αυτή έχει δύο διαστάσεις. 
Η πρώτη διάσταση αφορά στην διαδικασία απόδοσης της χερσαίας ζώνης του λιμένα Ηγουμενίτσας (στην οποία ανήκει και η παραλία Δρεπάνου) στο Δήμο, κάτι που αν πιστέψουμε τις δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού Ναυτιλίας και του τοπικού κυβερνητικού βουλευτή βρίσκεται στην τελική φάση. Αν λοιπόν είναι έτσι, γιατί ο ΟΛΗΓ ΑΕ – που υπάγεται στο Υπουργείο Ναυτιλίας – βιάζεται να παραχωρήσει τη χρήση των αναψυκτηρίων σε ιδιώτες; 
Μήπως όμως δεν είναι έτσι η κατάσταση και η παραχώρηση της χερσαίας ζώνης στο Δήμο αργεί ή ακόμη χειρότερα δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ; Ή πίσω από τη ενέργεια του ΟΛΗΓ κρύβεται κάτι άλλο; 
Σε κάθε περίπτωση η Ν.Ε. Θεσπρωτίας του Κινήματος Αλλαγής θεωρεί την ενέργεια του ΟΛΗΓ άκομψη και άστοχη και ζητά την άμεση ανάκλησή της. Ζητά επίσης, την επίσπευση των διαδικασιών απόδοσης της χερσαίας ζώνης του λιμένα στο Δήμο. 

Η δεύτερη διάσταση αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα λήψης αποφάσεων της περιοχής (Περιφέρεια Ηπείρου και Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, Δήμος Ηγουμενίτσας, ΟΛΗΓ, κυβερνητικός βουλευτής) τα οποία ελέγχονται όλα από τη ΝΔ. Είναι φανερό ότι δεν υπάρχει κανένας συντονισμός δράσεων, καμία ουσιαστική συνεργασία, καμία πραγματική επικοινωνία και επαφή. 
Επικρατούν μόνο προσωπικές στρατηγικές και φιλοδοξίες, οι οποίες δεν αφορούν την τοπική κοινωνία, αλλά λίγους κομματικούς παράγοντες της Ν.Δ. Δίκαια αναρωτιούνται οι πολίτες του τόπου: αυτοί δεν μπορούν να συνεννοηθούν για το απλό θέμα της αξιοποίησης δύο αναψυκτηρίων, θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα πιο σοβαρά και σημαντικά προβλήματα της περιοχής; 

Ν.Ε. ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ 
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Συνέχεια...

Ζάψας προς Μπραΐμη για τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής περιβάλλοντος

Απριλίου 15, 2020 0
Ζάψας προς Μπραΐμη για τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής περιβάλλοντος 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ 

Προς 
Την Αντιπεριφερειάρχη κ’ Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Κυρία Σταυρούλα Μπραΐμη Μπότση 
ΚΑΙ 
Επικεφαλής Περιφερειακών Παρατάξεων 

Κ.κ. 
- Σπύρο Ριζόπουλο/ «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» 
- Δημήτρη Δημητρίου/ «ΗΠΕΙΡΟΣ ΟΛΟΝ» 
- Γιώργο Πρέντζα/ «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» 
- Νίκο Ζήκο/ «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ» 
- Κώστα Νουτσόπουλο/ «ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΗΠΕΙΡΟΣ» 

«Συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης» 

Αγαπητοί συνάδελφοι: 

Με αφορμή τη χθεσινή 4η συνεδρίαση της Επιτροπής, σας αποστέλλω την παρούσα με την οποία επιχειρώ αναφορές διαδικαστικού χαρακτήρα αλλά και ουσίας για την λειτουργία της, αφού είναι γνωστό στους μυημένους ότι οι ακολουθούμενες διαδικασίες πάντοτε επηρεάζουν την ποιότητα της πολιτικής συζήτησης και πολλές φορές (φτάνουν να) την καθορίζουν! 

Δεν έχω καμιά αμφιβολία για το ότι όλοι οι συμμετέχοντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι ενδιαφέρονται για την ορθότητα των αποφάσεων που λαμβάνονται με πρώτη από όλους μας την Αντιπεριφερειάρχη, Πρόεδρο της Επιτροπής κ’ πρώην Δήμαρχο κα Μπραΐμη και πως η εν λόγω Επιτροπή επιτελεί σημαντικό έργο στο επίπεδο σύναψης προγραμματικών συμβάσεων και γνωμοδότησης επί των ΜΠΕ ή άλλων αρμοδιοτήτων που της εκχωρήθηκαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο. 

Την Παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» εκπροσωπούν στην Επιτροπή και εκφράζουν τη θέση μας οι καλοί συνάδελφοι Θεόδωρος Κορωναίος και Χριστίνα Λέκκα. 

Οι επισημάνσεις και παρατηρήσεις μου έρχονται επικουρικά και εκ του περισσού ίσως (αλλά το διακινδυνεύω) ως μια κατάθεση εμπειρίας και διάθεσης συνεννόησης στο πεδίο της πολιτικής, όπως αυτό της αυτοδιοίκησης, που πιστεύω μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις και παρακαλώ να μην παρεξηγηθώ. 

- Η πρώτη παρατήρηση μου έχει να κάνει με την κατάτμηση έργων στο όριο «ανάθεσης» των 24.800 ευρώ που συζητήθηκαν κατά την συνεδρίαση (1ο και 2ο θέμα της ΗΔ) και το γεγονός επισημάνθηκε αλλά ξεπεράστηκε με το αιτιολογικό της «Αποκατάστασης υποδομών που επλήγησαν από τον πρόσφατο σεισμό». Ενώ (σωστά) η σύναψη προγραμματικής σύμβασης του 3ου θέματος της ΗΔ, επίσης στο όριο ανάθεσης των 24.800 €, συνδέθηκε με την πανδημία του κορωνοϊού, που είναι μια πραγματικότητα και συμφωνήσαμε όλοι για το κατεπείγον! Σε κάθε περίπτωση, η θέση μας είναι πως, η αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας πρέπει να γίνεται με σύνεση και να μην αποτελεί εργαλείο λήψης καταχρηστικών αποφάσεων και επανάληψη ατυχούς συνήθειας του παρελθόντος, από την πλειοψηφία. 

- Η επόμενη αναφορά μου σχετίζεται με τις γνωμοδοτήσεις επί των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), για τις οποίες καλείται να αποφασίσει – να γνωμοδοτήσει η Επιτροπή μας χωρίς την απαιτούμενη πληρότητα του φακέλου ή με ασαφή στοιχεία. 

Παραδείγματα: 

- Δεν προηγήθηκε, ενώ προβλέπεται, επιτόπια αναγνώριση της περιοχής εγκατάστασης, από την Υπηρεσία, για τα σημαντικά και μη έργα που έρχονται για γνωμοδότηση στην Επιτροπή (όπως, στην περίπτωση της Μαρίνας Ηγουμενίτσας (15 εκ. ευρώ έργο), στην εκμετάλλευση λατομείου για τις ανάγκες έργων του ΟΛΗΓ, στην έγκριση ΜΠΕ επαρχιακής οδού «τμ. Αστροχώρι – Μεγαλόχαρη» και αλλού). Αυτό αποτελεί ευθύνη δική μας – είναι εσωτερικό θέμα και πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς αναβολή! 

- Δέχτηκε η Επιτροπή να συζητήσει ΜΠΕ φορέα ο οποίος αιτείται επέκταση δραστηριότητας ενώ αποδεδειγμένα είναι ασυνεπής και ανακόλουθος στην αποκατάσταση προηγούμενων εργασιών, όπως η περίπτωση του λατομείου «ΜΥΛΟΙ» του Δήμου Ηγουμενίτσας. Η απόφαση αναβολής του εν λόγω θέματος, ενώ τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, εγκυμονεί κίνδυνο έγκρισης δια της παρέλευσης του επιτρεπόμενου χρόνου διαβούλευσης! Επιτρέψτε μου να υποστηρίξω ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η Επιτροπή καταψηφίζει και επανέρχεται ο ενδιαφερόμενος-νοι με νέα αίτηση και νέο χρονοδιάγραμμα αποφάσεων. Και αυτό γιατί στην περίπτωση του λατομείου δεν δεσμεύτηκαν ούτε για αναδρομική αποκατάσταση, τόσο βέβαιοι είναι πως θα πάρουν έγκριση ΜΠΕ! Υποτιμούν την Επιτροπή και δια αυτής το Περιφερειακό Συμβούλιο. Η ανάληψη της ευθύνης για αναβολή από την κα Πρόεδρο μάλλον δεν θα εκτιμηθεί ή θα εκληφθεί ως αδυναμία από τον φορέα του έργου, εκτός κι αν καταλάβουν ότι εννοούμε αυτά που αποφασίζουμε! 

- Συζήτησε η Επιτροπή ΜΠΕ επέκτασης μονάδας εκτροφής & εκκολαπτήριο ψαριών γλυκού νερού (πέστροφας) στην θέση «ΧΟΧΛΑ» στην Τ.Κ. Χόχλας του δήμου Πάργας, όπως και αύξηση δυναμικότητας μονάδας βουστασίου στην Μικρή Γότιστα Ιωαννίνων ενώ υπήρχαν εμφανείς ελλείψεις στους φακέλους και δόθηκαν ασαφείς απαντήσεις για σημαντικά σημεία των μελετών στις ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής. Και εάν στην δεύτερη περίπτωση ο ειδικός επί του θέματος συνάδελφος κος Γαϊτανίδης διαβεβαίωσε (ως άλλος ΝΤΡΑΓΚΙ) πως ο επενδυτής δεσμεύτηκε να κατασκευάσει «ό,τι απαιτηθεί» για την καλή λειτουργία της μονάδας (από τον φάκελο δεν προκύπτει!), στην πρώτη περίπτωση του ιχθυοτροφείου ΧΟΧΛΑ Α.Β.Ε.Ε. είμαστε εκτεθειμένοι. Συνάδελφοι, το ιστορικό της πηγής ΧΟΧΛΑΣ ανάγεται στην 4ετία 2003-20006 της Νομαρχίας Πρέβεζας, όταν δυο ιχθυοτροφικές επιχειρήσεις διαγκωνίζονταν και όπως λέγεται μετήλθαν κ’ έκνομες μεθόδους για το πια θα προηγηθεί στην αδειοδότηση (οι συνάδελφοι Κ. Κωτσαντής και Στρ. Ιωάννου μπορούν να βεβαιώσουν ότι στα πρακτικά της συνεδρίασης του νομαρχιακού Συμβουλίου καταγράφονται τραγελαφικά γεγονότα, όπως: ποια επιχείρηση πήρε πρώτη πρωτόκολλο στην τότε Περιφέρεια Ηπείρου και άλλα τα οποία γνωρίζουν οι Υπηρεσιακοί παράγοντες στην Π.Ε. Πρέβεζας). Αλλά θέλει περίσσιο θράσος από τον επιχειρηματία να ζητάει 2,0 κυβικά μέτρα παροχή νερού ενώ γνωρίζει –το βεβαιώνει το ΙΓΜΕ- ότι η μέση παροχή της πηγής είναι το πολύ 1,5 με 1,6 κ.μ. Επίσης γνωρίζουν οι Υπηρεσιακοί παράγοντες και οπωσδήποτε οι πολιτικοί τους Προϊστάμενοι ότι στην Πρέβεζα έχουμε δυο σημαντικές πηγές πόσιμου νερού. Από την μεγαλύτερη πηγή του Αγίου Γεωργίου Φιλιππιάδας (στο Ρωμαϊκό Υδραγωγείο), του Δήμου Ζηρού, υδροδοτούνται οι πόλεις της Άρτας, της Πρέβεζας και της Λευκάδας και πως έχει εκπονηθεί μελέτη υδροδότησης των παράκτιων οικισμών Λούτσας, Βράχου και Λιγιάς, από την πηγή ΧΟΧΛΑ! Πως θα φτάσει το νερό και ποιος επιχειρεί να παραπλανήσει την Επιτροπή; Με την απόφαση μας ακυρώνουμε την προοπτική υδροδότησης των παράκτιων οικισμών και ό,ταν (!) το νερό δεν θα φτάνει να ικανοποιήσει την αυξημένη δυναμικότητα που εμείς εγκρίναμε φαντάζεστε τον επενδυτή να ζητάει αποζημιώσεις! 

Κυρία Αντιπεριφερειάρχη και αγαπητοί συνάδελφοι: περιορίζομαι στα παραπάνω, για την ώρα, ανοίγοντας μια συζήτηση που μπορεί να βοηθήσει το έργο μας. Υπάρχουν πράγματα που διορθώνονται και άλλα που μας ξεπερνούν γι αυτό η μόνη ασφαλής οδός είναι να είμαστε περισσότερο τυπικοί. Η ανάπτυξη δεν εμποδίζεται όταν ο επενδυτής υποχρεώνεται να εκπληρώσει τις πρόνοιες του νομοθέτη, αντίθετα διασφαλίζεται και η επένδυση από μελλοντικούς κινδύνους. 

Καλούμαστε να επιτελέσουμε το καθήκον μας με την ευθύνη που αναλογεί στο υψηλό αξίωμα στο οποίο έχουμε εκλεγεί. Δεν είμαστε ειδικοί επιστήμονες και δεν χρειάζεται. Γι αυτό υπάρχουν οι Υπηρεσίες. Εμείς πολιτική κάνουμε. 

Ελπίζω η επιστολή μου να συμβάλει στο να την κάνουμε σωστά. 

Ιωάννινα, 8/4/2020 
Με εκτίμηση, Γιώργος Ζάψας 

Υ.Γ.: Επιχειρώ έναν εμπειρικό ορισμό των Μ.Π.Ε. που μπορεί να φανεί χρήσιμος: «η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι μια προβολή στο μέλλον των αλλαγών (των επιπτώσεων) που θα επέλθουν στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, από την αδειοδοτούμενη δραστηριότητα και των μέτρων (περιβαλλοντικών όρων) που θα ληφθούν (θα εγκριθούν) για να αντισταθμίσουν(*) την ισορροπία των συστημάτων». 

(*): Άλλως πως έχουμε ανεπανόρθωτη βλάβη κ’ παρανομούμε (ν.1650/86/ΦΕΚ160Α’)
Συνέχεια...

Η Κοινωνιολογία της Επιδημίας - Του Θεόδωρου Χόβολου*

Απριλίου 15, 2020 0
Η Κοινωνιολογία της Επιδημίας - Του Θεόδωρου Χόβολου*

Γράφει ο Θεόδωρος Χόβολος
Κτηνίατρος - Πρόεδρος του παραρτήματος Ηπείρου του πανελλήνιου κτηνιατρικού συλλόγου 

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ 
Ή 
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ 

Η Abdel Omran, διακεκριμένη Αμερικανίδα επιδημιολόγος, προτείνει μια επιδημιολογική ιστορία της ανθρωπότητας (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2690264/), διακρίνοντας τρείς εποχές : «λοιμός και λιμός» (προσδόκιμο ζωής 20-40 χρόνια) - «φθινουσών επιδημιών» (προσδόκιμο 30-50 χρόνια) - «εκφυλιστικές και κατασκευασμένες από τον άνθρωπο ασθένειες» (προσδόκιμο πάνω από 50 χρόνια). 

Η μάστιγα των λοιμωδών νοσημάτων των μεσαιωνικών και μεταμεσαιωνικών χρόνων που αποτελούσαν την κύρια αιτία πρόωρης θνησιμότητας, ιδίως στις μεγαλουπόλεις που δημιούργησε η βιομηχανία και το νέο κοινωνικοοικονομικό σύστημα που ονομάστηκε καπιταλισμός, άρχιζαν σταδιακά να ελαττώνονται. Αιματοβαμμένοι διεκδικητικοί αγώνες του πρώτου προλεταριάτου μαζί με άλλους, ύστερους κοινωνικούς αγώνες, από τη μια, καθώς και η επιστημονική πρόοδος από την άλλη, κατάφεραν να περιορίσουν έως και να εξαφανίσουν τρομακτικές νοσολογικές οντότητες. Τελευταία ήταν η μεγάλη πανδημία της «ισπανικής γρίπης», κατά τα έτη 1918 - 1920. 

Όχι όμως παντού. Το στάδιο του «λοιμού και λιμού», παραμένει διαχρονικά μια ζοφερή πραγματικότητα σ’ ένα μεγάλο κομμάτι του πλανήτη μέχρι τις μέρες μας. Να μην ξεχνάμε ότι πάνω από 5 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν ετησίως στον κόσμο από ασήμαντες ασθένειες του αναπνευστικού ή ακόμη από πιο ασήμαντες διαρροϊκές ασθένειες, λόγω υποσιτισμού. Τον πρώτο και απόλυτο «δολοφόνο» σε ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας, που συντηρείται προς χάριν της κερδοφορίας του σύγχρονου οικονομικού συστήματος και σε όφελος των μεγάλων «παιχτών» του, ΗΠΑ και Ε.Ε. 

Αντίθετα στη σύγχρονη Δυτική κοινωνία, ενώ είχαν ξεχαστεί οι επιδημικές μολυσματικές νόσοι, εμφανίστηκαν άλλες «εκφυλιστικές και από τον άνθρωπο κατασκευασμένες ασθένειες»: Καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και καρκίνος, αποτελούν τώρα τους σημαντικότερους φονιάδες αλλά και διαβήτης, αρθρίτιδα και άσθμα, σαν σημαντικότερες αιτίες κακής υγείας. Νόσοι που συνδέονται κύρια με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και κυρίως διατροφής - και πάλι - προς όφελος του ίδιου εκμεταλλευτικού συστήματος. 

Και να που ο κορωνοϊός (2019-nCoV) ήρθε να επιβεβαιώσει την δραματική επανεμφάνιση λοιμωδών νόσων, ικανών για μεγάλες καταστροφές που ο δυτικός άνθρωπος είχε ξεχάσει. Όχι μόνο δεν ήταν ξαφνικό, αλλά μπορεί να ειπωθεί ότι αποτελούσε φαινόμενο με σταδιακή κλιμάκωση την τελευταία τριακονταπενταετία που επέτρεπε μαθηματική πρόβλεψη. 

Άρχισαν από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 με την επιδημία του HIV / AIDS και συνεχίστηκαν με την ευρωπαϊκής προέλευσης Σπογγειόμορφη Εγκεφαλοπάθεια των Βοοειδών BSE / nCJ το 1996 (παραλλαγή της Croicefel Jiacob Desease στον άνθρωπο), την Γρίπη των πτηνών (H5N1) το 1997 και το 2005, το σύνδρομο SARS το 2003, τη Γρίπη των Χοίρων (H1N1) το 2009, τον ZIKA το 2016 και τώρα τον CoV-2. Όλες επιδημίες ζωικής προέλευσης. Όλες, παθολογικές οντότητες που μπόρεσαν να σπάσουν τον «φραγμό του είδους» και να περάσουν από τα ζώα στον άνθρωπο. Και αν αυτό μπορεί να αποτελεί μια σχετικά σπάνια βιολογική τυχαιότητα, η συχνότητα με την οποία εμφανίζεται το φαινόμενο δεν μπορεί να αποδοθεί σε τίποτα τέτοιο. 

Παρά το ότι αρχίζουν μεγαλοφώνως να ακούγονται κάποιες αλήθειες, μία είναι η σταθερά. Η άκρατη, πλανητική νεοφιλελεύθερη επίθεση των τελευταίων δύο εικοσαετιών. Το ξέφρενο κυνήγι του υπερκέρδους που δεν γνωρίζει όρια και ξέρει καλά να ιδιωτικοποιεί τα κέρδη και κοινωνικοποιεί τις ζημιές. Ένας καταστροφικός καπιταλισμός που φτάνει στα υπέρτατα όρια την εκμετάλλευση των μοναδικών παραγόντων που μπορούν να παράγουν κέρδος : τον Άνθρωπο και τη Φύση. Αν αυτό στην δυτική κοινωνία εκφράστηκε με την κατάργηση μεγάλων κοινωνικών κατακτήσεων, την γενικευμένη καταστροφή του κράτους πρόνοιας, την περιβαλλοντική υποβάθμιση, αντίστοιχα στον λεγόμενο τρίτο κόσμο η ίδια τακτική ρημάζει κατά πολλαπλάσιο και εγκληματικό τρόπο. 

Σήμερα τα 4/5 του πληθυσμού της γης ζει σε κυριολεκτικά κτηνώδεις καταστάσεις, σε στενή σχέση με άγρια και οικόσιτα ζώα, στερημένος από τα απλά και ελάχιστα που απαιτεί η βιολογική επιβίωση. Δεν είναι καθόλου μα καθόλου παράξενη η ανταλλαγή παθογόνων μικροοργανισμών εκατέρωθεν. Αντίθετα το υπόλοιπο εκσυγχρονισμένο 1/5 αστικοποιείται όλο και περισσότερο σε ανθυγιεινές πόλεις και καταναλώνει μεταλλαγμένα και καρκινογόνα τρόφιμα. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Κλιματική Αλλαγή, Φαινόμενο του Θερμοκηπίου, «ανατίναξη» τεράστιων οικοσυστημάτων. Παρά τα τεράστια τεχνολογικά άλματα που θα μπορούσαν να εξορθολογίσουν τη σχέση «Άνθρωπος - Φύση», η κοινωνική, εργασιακή και περιβαλλοντική πραγματικότητα - σε παγκόσμια διάσταση - υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο, ερχόμενη όλο και περισσότερο σε αντίθεση με την ίδια την εξέλιξη. 

Στην αυγή του 21ου αιώνα η καπιταλιστική οικονομία στο υπέρτατο ιμπεριαλιστικό της στάδιο και οι παγκόσμιες αστικές τάξεις που την εκπροσωπούν, φαίνεται ότι παίρνουν την ιστορική τους εκδίκηση από τις απώλειες που είχαν υποστεί τον 20ο αιώνα, κάτω από την έντονη ταξική σύγκρουση που τον χαρακτήρισε. Το ότι πληρώνουν ακριβότατο τίμημα και οι λαοί των μητροπολιτικών κέντρων (ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία ), φανερώνει τα τραγικά αποτελέσματα της εδώ και καιρό επίθεσης στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των ίδιων τους των λαών. Ο γερασμένος καπιταλισμός, κυρίαρχος και κουρασμένος, θυμάται τα νεανικά του χρόνια της πρωτογενούς συσσώρευσης του 19ου αιώνα, έχοντας στα χέρια του μια υπερεξελιγμένη τεχνολογία ικανή για τα καλύτερα αλλά και τα χειρότερα. 

Όταν η κεντρική τραπεζίτης της Ευρώπης και πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνει ευθέως στους ευρωπαίους πολίτες, ότι σήμερα «οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με απειλή μεγαλύτερη και από εκείνη της δεκαετίας του ‘30» δείχνει ποιός θα πληρώσει «τα σπασμένα» της κρίσης και πάλι. Η απειλή αυτή προβάλει περισσότερο εφιαλτική για την Ελλάδα, στην οποία το πολιτικό προσωπικό διαχρονικά επιδίδεται σε μια αποσάθρωση της βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγής της χώρας, με πιο πρόσφατο αποτέλεσμα το ζυγό των Μνημονίων. Η εύκολη αναγόρευση του τουρισμού σαν «βαριά βιομηχανία της χώρας», η τεράστια διόγκωση των «υπηρεσιών» και η καταστροφή της πρωτογενούς παραγωγής, που αποτέλεσαν στρατηγικές επιλογές μιας εξαρτημένης οικονομίας προς όφελος μιας μειοψηφικής ελίτ, θα φέρει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση τον κόσμο της εργασίας για άλλη μια φορά μέσα στην ίδια δεκαετία. 

Το μεγάλο κοινωνικό ζήτημα που προκύπτει στις ιδιαίτερες ελληνικές συνθήκες είναι αν στο νέο πεδίο αντιπαραθέσεων, πολιτικών συγκρούσεων και διεκδικήσεων που θα προκύψουν, ο κόσμος της βιοπάλης θα μπορέσει να συγκροτήσει εργαλεία άμυνας ή θα παρασυρθεί και πάλι στη δίνη των ίδιων πολιτικών που τον έφεραν μέχρι εδώ. Τίποτα πάντως δεν έχει οριστικά κριθεί και οι προκλήσεις για κάθε συλλογικότητα και για τον κάθε ένα είναι ανοιχτές, ανάλογα βέβαια σε ποιο μετερίζι τοποθετεί τον εαυτό του. 

Παραμυθιά 13-4-2020 

Θεόδωρος Ι. Χόβολος 
Κτηνίατρος - Πρόεδρος του Παραρτήματος Ηπείρου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου
Συνέχεια...

Τα έθιμα της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα τα παλιά χρόνια στη Θεσπρωτία

Απριλίου 15, 2020 0
Τα έθιμα της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα τα παλιά χρόνια στη Θεσπρωτία

(ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το εφετινό Πάσχα θα είναι ιδιαίτερο, λόγω κορωνοϊό και εγκλεισμού στα σπίτια, οπότε δεν θα εορταστεί με τον παραδοσιακό τρόπο).

Στα νεότερα χρόνια τα ήθη και τα έθιμα (και της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα) μεταβλήθηκαν και αλλοιώθηκαν.
Εξασθένισαν τα ήθη, εξασθένισαν και τα έθιμα. Αυτό οφείλεται βασικά και κύρια στον τερματισμό της κλειστής ζωής της αγροτικής κοινωνίας, που ήταν ο κατεξοχήν χώρος διατήρησης ηθών και δημιουργίας εθίμων.
Η αναπόληση των παλιών εθίμων, από τους ηλικιωμένους και οι νοσταλγικές αναμνήσεις, γυρίζει την καρδιά τους σε χρόνια δύσκολα, αλλά στην πραγματικότητα ευτυχισμένα.
Μέσα από τα έθιμα ανατρέχουμε στις ρίζες μας, ανακαλύπτουμε τη φυσιογνωμία μας, πιστοποιούμε την ταυτότητά μας, θωρακίζουμε το μέλλον μας, διασφαλίζουμε τη συνέχειά μας, εναρμονίζουμε το χθες με το σήμερα, οικοδομούμε ελπιδοφόρα το αύριο.

ΕΘΙΜΑ Μ. ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Οι προετοιμασίες για τον εορτασμό του Πάσχα στη Θεσπρωτία, ξεκινούσαν πριν τη Μ. Εβδομάδα.
Σχεδόν από τις Απόκριες και μετά άρχιζε οι έγνοιες και οι δραστηριότητες της νοικοκυράς.
Το σπίτι, οι αυλές και οι δρόμοι, γύρω από αυτό, έπρεπε να αστράφτουν από καθαριότητα και πάστρα.
Με ξυδόνερο, αυτό ήταν το απολυμαντικό, καθάριζαν τα πάντα και ειδικά τα εικονίσματα. Μετά την καθαριότητα των χώρων, ασβεστώνονταν οι τοίχοι (εσωτερικά και εξωτερικά).
Αμφότερα τους έβαφαν με λαδομπογιές, που η μυρωδιά τους ήταν έντονη και απωθητική για πολλές ημέρες.
Το Σάββατο του Λαζάρου όχι μόνο μικρά παιδιά, αλλά και μεγάλοι κάποιες φορές, πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι και έλεγαν τα κάλαντα του Λαζάρου, κρατώντας ένα καλάθι (σπόρτα), που ήταν στολισμένο με λουλούδια και κουδούνια και ο σπιτονοικοκύρης τους φίλευε με αυγά, κουλουράκια, αλλά και χρήματα.
Το απόγευμα, και με εντολή δασκάλου πολλές φορές, τα παιδιά βοηθούσαν στην ετοιμασία των βαγιών.
Έδεναν με σπάγκο δεντρολίβανο και δάφνη και τα ματσάκια τα διένειμε ο παπάς στους πιστούς την Κυριακή των Βαΐων, το απόγευμα της οποίας ξεκινούσε η Μεγάλη Εβδομάδα.
Στη διάρκειά της, και μέχρι το Μ. Σάββατο, υπήρχε η προσμονή της επιστροφής των ξενιτεμένων, ανθρώπων, ενώ τα παιδιά ανέμεναν με λαχτάρα από τους νονούς τη λαμπάδα και τα καινούργια παπούτσια.
Τη Μεγάλη Πέμπτη, από το πρωί οι γυναίκες ζύμωναν τσουρέκια και έβαφαν τα αυγά. Το πρώτο βαμμένο αυγό που έβγαζαν από την κατσαρόλα, το τοποθετούσαν στο εικονοστάσι και το φύλαγαν εκεί μέχρι το επόμενο Πάσχα.
Το αυγό αυτό ήταν κάτι σαν φυλαχτό για το σπίτι τα χωράφια και τα ζώα. Το αυγό της προηγούμενης χρονιάς θάβονταν στα χωράφια ή στα μαντριά, με την πεποίθηση ότι έτσι τα «γεννήματα» της γης ή των ζώων θα είναι πολλά.
Τη βαφή, από φυσικά υλικά, συνήθως φύλλα κρεμμυδιού και ξύδι, την κρατούσαν για 40 μέρες μετά, γιατί θεωρούσαν αμαρτία να την πετάξουν νωρίτερα.
Για το στολισμό του Επιταφίου, σήμερα τα λουλούδια αγοράζονται, μικροί και μεγάλοι κατέφευγαν στους κήπους και στους αγρούς και μάζευαν μαργαρίτες, παπαρούνες και τριαντάφυλλα.
Στολίστρες ήταν οι γυναίκες και μερικές από αυτές το είχαν σαν τάμα. Κατά κανόνα εκείνες, που ήταν ανύπαντρες, που δεν έκαναν παιδιά και άλλες είχαν θέματα υγείας.

ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Το βράδυ της Ανάστασης οι νοικοκυραίοι γυρνώντας από την εκκλησία και πριν μπουν στο σπίτι σταύρωναν την εξώπορτα με το Άγιο Φως και μετά άναβαν το καντήλι έτσι ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν το Άγιο Φως όλο το χρόνο στο σπίτι.
Πατροπαράδοτο γεύμα της Κυριακής του Πάσχα ήταν το σουβλιστό αρνί. Όμως παραδοσιακή θεωρούταν η γάστρα, στην οποία έψηναν το πασχαλινό κρέας.
Συνήθιζαν επίσης να φτιάχνουν πολλών ειδών πίτες. Ακόμα ένα παραδοσιακό τοπικό φαγητό, ήταν η συκωταριά με σπανάκι στη γάστρα το οποίο το έτρωγαν αντί για μαγειρίτσα.
Σε πολλά χωριά μαζεύονταν οι χωριανοί στις πλατείες ή στις αλάνες έψηναν, έτρωγαν, έπιναν και γλεντούσαν όλοι μαζί.
Ως προς το σούβλισμα από νωρίς το χάραμα της Κυριακής του Πάσχα ξυπνούσε ο άντρας κι άναβε τη φωτιά.
Κι αφού σχηματίζονταν κάρβουνα, τοποθετούνταν η σούβλα με το αρνί. Το κοκορέτσι ψηνόταν πρώτο.
Οι πασχαλινές εθιμικές και λατρευτικές εκδηλώσεις ολοκληρώνονταν την Κυριακή του Πάσχα με τον Εσπερινό της Αγάπης.
Οι κάτοικοι ντυμένοι με τα καλά τους πήγαιναν πάλι στην εκκλησία. Τα αγόρια, σύμφωνα με τις ενθυμήσεις ηλικιωμένου στη Θεσπρωτία, στέκονταν στο προαύλιο της εκκλησιάς και περίμεναν να διαβούν τα κορίτσια.
Στο χωριό Γηρομέρι Φιλιατών αναβιώνει έως τώρα, τη Δευτέρα του Πάσχα, ένα μοναδικό ταφικό έθιμο, που έχει ρίζες στις αρχές του 18ου αιώνα.
Αμέσως μετά τη θεία λειτουργία στον κοιμητηριακό ναό της Αγίας Παρασκευής, κάτοικοι και συγγενείς νεκρών, κάνουν «τρισάγιο» με οργανοπαίχτες πάνω από τους τάφους.
Οι συγγενείς του νεκρού, παραγγέλνουν το αγαπημένο τραγούδι του όσο ήταν στη ζωή, για να ακουστεί πάνω από τον τάφο του.
Έτσι σπάει η νεκρική σιγή και απλώνεται η χαρά της Λαμπρής, ως πρόγευση της ανάστασης των νεκρών.

Τι είναι και τι ΔΕΝ είναι Πάσχα

Πάσχα δεν είναι το φαγοπότι, το ξεφάντωμα, οι διακοπές, η θεατρική παρουσία μας στην εκκλησία δέκα λεπτά πριν το "Χριστός Ανέστη" και ένα λεπτό μετά, οι ευχές, που τις περισσότερες φορές τις λέμε και δεν τις εννοούμε. Δεν είναι η τυπικότητα και η εξωτερικότητα μιας κοσμικής θρησκευτικότητας.
Διαγκωνιζόμαστε μπροστά στην Ωραία Πύλη του ναού για να ανάψουμε τη λαμπάδα μας από τη λαμπάδα του ιερέα και εξαντλούμε κατά κανόνα στην τήρηση του λειτουργικού εθίμου τη συμμετοχή μας στο λυτρωτικό γεγονός της Ανάστασης.
Πάσχα είναι η συνειδητοποίηση ότι ακολουθούμε τον Υιό του Θεού, που είναι η εγγύηση για τη δική μας ανάσταση. Η πρόσκληση δεν είναι να λάβουμε ένα φως απλώς, που ένα φύσημα, μια πνοή αρκεί για να το σβήσει.
Η πρόσκληση είναι να λάβουμε ένα φως ανέσπερο, που δεν κατανικιέται, που δεν εξαφανίζεται ποτέ.

π. Ηλίας Μάκος
Συνέχεια...

Ξεκινάει σήμερα η καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ - Όλες οι ημερομηνίες καταβολής επιδομάτων, συντάξεων

Απριλίου 15, 2020 0
Ξεκινάει σήμερα η καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ - Όλες οι ημερομηνίες καταβολής επιδομάτων, συντάξεων

Όλες οι ημερομηνίες για την καταβολή του επιδόματος 800 ευρώ, συντάξεων, υποβολή αιτημάτων στις πλατφόρμες

- Ξεκινά από σήμερα, Μ. Τετάρτη 15 Απριλίου, η καταβολή του ειδικού επιδόματος των 800 ευρώ σε πάνω από 800.000 δικαιούχους. Όσοι εργαζόμενοι είτε δεν υπέβαλαν υπεύθυνη δήλωση είτε οι συμβάσεις τους τίθενται σε αναστολή σε μεταγενέστερο χρόνο, μπορούν να την  υποβάλουν έως και τα τέλη Απριλίου.

Με βάση εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, η πρώτη καταβολή των 800 ευρώ προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί από σήμερα, 15 Απριλίου έως και τις 17 Απριλίου.
Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν άλλες δύο φάσεις πληρωμών, οι οποίες είναι οι εξής:

Β΄ φάση: από τις 27 Απριλίου έως και τις 30 Απριλίου.
Γ΄ φάση: από τις 5 Μαΐου έως και τις 10 Μαΐου.

- Μέσα στη Μ. Εβδομάδα οι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων -έως πέντε εργαζόμενους- που έχουν πληγεί σημαντικά από την κρίση του κορωνοϊού και είναι δικαιούχοι της έκτακτης αποζημίωσης των 800 ευρώ θα πρέπει να καταχωρήσουν το αίτημά τους στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport.

- Από τη Μ. Τετάρτη επίσης καταβάλλεται στους επιστημονικούς κλάδους η προκαταβολή των 400 ευρώ για το πρόγραμμα κατάρτισης, ενώ τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα καταβληθούν μέχρι το τέλος του μήνα.

- Την Μ. Τετάρτη, καταβάλλεται  το Δώρο Πάσχα, από τις επιχειρήσεις που δεν έχουν πληγεί. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα δόθηκε η έκτακτη ενίσχυση σε 113.780 εργαζόμενους στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ, καθώς και σε όσους υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

- Τη Μ. Πέμπτη θα καταβληθούν από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, αναδρομικά ποσά, που αφορούν μερίσματα του πρώτου τριμήνου,  συνολικού ύψους 2,8 εκατ. ευρώ, σε σχεδόν 4.000 νέους μερισματούχους, που η αίτησή τους υποβλήθηκε έως και τις 31 Ιανουαρίου 2020.

- Ξεκινά μέσα στη Μ. Εβδομάδα η υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις προς τις τράπεζες για την πληρωμή από το Κράτος των τόκων των ενήμερων δανείων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.

Συντάξεις

Προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός στις τράπεζες, οι συντάξεις αυτό το μήνα θα καταβληθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες. Ειδικότερα:

- Οι συνταξιούχοι του Ι.Κ.Α., του Ο.Τ.Ε. και των Τραπεζών θα  πληρωθούν στις 22 Απριλίου και 24 Απριλίου με βάση τον τελευταίο αριθμό στον ΑΜΚΑ τους.

- Οι συνταξιούχοι ΟΑΕΕ, Ο.Γ.Α. και ΕΕΤΑΑ στις 27 Απριλίου.

- Οι συνταξιούχοι του Ν.Α.Τ., του Δημοσίου, της Δ.Ε.Η. και του ΕΤΑΠ Μ.Μ.Ε, στις 29 Απριλίου.

Συνέχεια...

Λαϊκή Συσπείρωση: Επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Περιφέρειας Ηπείρου

Απριλίου 15, 2020 0
Λαϊκή Συσπείρωση: Επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Περιφέρειας Ηπείρου

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ 

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες την Ήπειρο απασχόλησε η εμφάνιση και διασπορά κρουσμάτων κορωνοϊού σε γαλακτοβιομηχανία της Άρτας, όχι μόνο από την σκοπιά του κινδύνου της δημόσια υγείας αλλά και από τη σκοπιά της διαχείρισης του ζητήματος από τον εργοδότη και την Περιφέρεια Ηπείρου, με το θέμα να τίθεται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο με ερώτηση του ΚΚΕ. 

Στην ανακοίνωση της περιφέρειας, αναφέρεται ότι: «το αρνητικό αποτέλεσμα της εξέτασης, δεν άρει την υποχρεωτική και αυστηρή τήρηση όλων των απαραίτητων κανόνων υγιεινής και τη διατήρηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης την οποία πρέπει να υιοθετεί κάθε πολίτης, είτε είναι εργαζόμενος σε μια βιομηχανία, είτε ασχολείται με αγροτικές κ.α. δραστηριότητες». 

Με αυτό τον τρόπο εξαφανίζεται πλήρως η αποκλειστική ευθύνη του εργοδότη. Ο κάθε εργοδότης όμως έχει νομικά την ευθύνη να διασφαλίζει, με συλλογικά οργανωτικά μέτρα, ότι στο χώρο εργασίας δεν συνωστίζονται οι εργαζόμενοι στις βάρδιες, στα εταιρικά μέσα μεταφοράς κλπ. Έχει την ευθύνη όχι μόνο να ενημερώνει, να εκπαιδεύει, να παρέχει τα ατομικά μέτρα προστασίας και να επιτηρεί τη σωστή χρήση τους, αλλά και την εργοδοτική ευθύνη να έχει γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, η οποία θα πρέπει να επικαιροποιηθεί και ως προς τους κινδύνους και τα μέτρα πρόληψης από τον COVID-19 

Τα μέτρα πρόληψης από τον κορωνοϊό, για τους χώρους εργασίας, περιγράφονται σε σχετικές οδηγίες του υπουργείου εργασίας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ), καθώς και στον Κώδικα Νόμων για την Υγεία & Ασφάλεια των Εργαζομένων (ΚΝΥΑΕ). Με όλες τις ενστάσεις που έχουμε διατυπώσει για την παραπάνω νομοθεσία, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι σε κανένα σημείο δεν υπάρχουν περιθώρια περί «ατομικής ευθύνη των εργαζομένων», όταν αφορά την προστασία της υγείας και ασφάλειας στο χώρο εργασίας, παρά μόνο για αποκλειστική ευθύνη του εργοδότη. 

Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι αποτελεί εκφραστικό λάθος της ανακοίνωσης η απόκρυψη του «ελέφαντα μέσα στο δωμάτιο». Όμως η διαχείριση του περιστατικού αυτού από την αρχή του, όταν έγινε η καταγγελία από το Εργατικό Κέντρο Άρτας και τη Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου, κατέδειξαν την πρόθεση της περιφερειακής αρχής, να κουκουλώσει την εργοδοτική ευθύνη. 

Υπήρξαν απανωτά δελτία τύπου, με ασαφείς αναφορές και καταγγελίες, για «κάποιους» που σπέρνουν σύγχυση και πανικό, επειδή απαιτούσαν τη λήψη μέτρων στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Υπήρξε συγκάλυψη της εργοδοτικής ευθύνης, σχετικά με την καθυστέρηση λήψης μέτρων αποτροπής της διασποράς, που τελικά οδήγησαν ώστε τα κρούσματα στην επιχείρηση, από ένα (1) στις 28/3, να γίνουν τουλάχιστον τέσσερα (4) στις 31/3. Υπήρξε έλλειψη ενημέρωσης, για το εάν υπήρχε εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου στη συγκεκριμένη επιχείρηση και αν ελήφθησαν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα με ευθύνη του εργοδότη. Αποκρύφτηκε το γεγονός ότι μόνο μετά από την παρέμβαση της Εισαγγελίας Άρτας και της αστυνομίας, έκλεισε η επιχείρηση και έγινε έλεγχος των εργαζόμενων. Και «κερασάκι στην τούρτα» βέβαια, αποτέλεσαν οι δημόσιες επώνυμες ευχαριστίες της περιφερειακής αρχής στους χορηγούς επιχειρηματίες (όπως ο ιδιοκτήτης της γαλακτοβιομηχανίας), στα υποχρηματοδοτημένα με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων νοσοκομεία της Ηπείρου. 
Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι η περιφερειακή αρχή με επικίνδυνο για την δημόσια υγεία τρόπο καλύπτει την εργοδοτική ευθύνη. Και εάν στις αρχικές της ανακοινώσεις κάλυπτε έναν εργοδότη, με την τελευταία της ανακοίνωση εξαφανίζει την ευθύνη για κάθε εργοδότη της Ηπείρου. 
Είναι η ίδια τακτική που χρησιμοποιείται και όταν συμβαίνουν εργατικά ατυχήματα, όταν προκύπτουν επαγγελματικές ασθένειες. Και τότε εργοδότες, κυβερνήσεις, περιφέρεια κλπ αναδεικνύουν την ατομική ευθύνη του εργαζόμενου και ποτέ δεν τιμωρούνται οι εργοδότες ακόμη και όταν χάνονται ζωές με ευθύνη τους. 

Όσο κι αν προσπαθούν να προετοιμάσουν την εργοδοτική επίθεση της «επόμενης ημέρας» καλλιεργώντας το έδαφος της αποκλειστικής ατομικής ευθύνης του εργαζόμενου για ό,τι του συμβεί, τους διαμηνύουμε ότι δεν θα τα καταφέρουν . Οι κομμουνιστές στους χώρους δουλειάς, στα σωματεία και τα εργατικά κέντρα, στην περιφέρεια και στους δήμους θα συνεχίσουν να οργανώνουν την αντεπίθεση των εργαζομένων, στην προσπάθεια δημιουργίας εργασιακής ζούγκλας εργοδοτικής αυθαιρεσίας, και με πρόσχημα την πανδημία. 
Οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να σταθούν σήμερα όρθιοι και να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους για την «επόμενη ημέρα» της νέας οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, που από τώρα το αστικό κράτος, η κυβέρνηση και η τοπική διοίκηση προσπαθούν να τους μεταφέρουν το λογαριασμό, με τις ΠΝΠ και τα δεκάδες αντεργατικά μέτρα που προβλέπουν, πλάι στην αθρόα επιχορήγηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. 
Συνέχεια...

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας: Σπάμε τη σιωπή στο δρόμο, στη Θεσπρωτία #μενουμεΕνεργοι !!

Απριλίου 15, 2020 0
ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας: Σπάμε τη σιωπή στο δρόμο, στη Θεσπρωτία #μενουμεΕνεργοι !! 

Μέρα πανελλαδικής πανεργατικής κινητοποιήσεις η 13η του Απρίλη όπου μέλη της «ΛΑΝΤΖΑ» Αγωνιστική Εργατική Συσπείρωση στον επισιτισμό- τουρισμό, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας καθώς και η ΑΡΠΗ έκαναν παρέμβαση στον τοπικό ΟΑΕΔ και στις τράπεζες της πόλης, 

Αφίσες κολλήθηκαν σε όλες τις τράπεζες (φωτό) μοιράστηκε στις ουρές των τραπεζών και κατατέθηκε στους εργαζόμενους του ΟΑΕΔ το παρακάτω κείμενο. Τοποθετηση ακολούθησε από το μέλος της «ΛΑΝΤΖΑ» Ευα Λιαμποτη (βίντεο). 
ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΤΟΥΜΕ ΜΕΤΑ, 
ΘΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ 

Παλεύουμε για ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιώματα! 

Οι εποχικοί εργαζόμενοι στον Επισιτισμό Τουρισμό καταδικάζονται στη φτώχεια και την εξαθλίωση για να μη ζημιωθεί το μεγάλο Τουριστικό κεφάλαιο. 

Κατά την τελευταία δεκαετία ο Τουρισμός αποτέλεσε αιχμή της καπιταλιστικής ανάπτυξης καθώς ο κύκλος εργασιών του διογκώθηκε με ταχύτατους ρυθμούς με ταυτόχρονη μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι συσσώρευσαν όλα αυτά τα χρόνια τεράστια κέρδη τα οποία προέκυψαν από τη σκληρή δουλειά και την ακραία εκμετάλλευση χιλιάδων εργαζόμενων, ιδίως εποχικών, οι οποίοι βιώνουν την υπερεντατικοποίηση, τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης για ένα πενιχρό μεροκάματο. 

Οι εποχικοί εργαζόμενοι του κλάδου καλούνται να επιβιώσουν όλο το χρόνο με αυτούς τους μισθούς πείνας ενώ η κατάσταση έχει δυσκολέψει εξαιρετικά από τη στιγμή που όλες οι κυβερνήσεις επέβαλαν πετσόκομμα στα επιδόματα εποχικών και ανεργίας αλλά και δραστικούς περιορισμούς στα κριτήρια και τη διάρκεια τους. 

Στην περίοδο που διανύουμε, εν μέσω της πανδημίας, η τωρινή κυβέρνηση μοιράζει απλόχερα διευκολύνσεις και δημόσιο χρήμα στο κεφάλαιο αφήνοντας λίγα ψίχουλα στους εποχικούς εργαζόμενους, σε αυτούς δηλαδή που δημιουργούν τον πλούτο για το κεφάλαιο και συμβάλουν κυρίαρχα στο αποκαλούμενο «θαύμα» του Τουρισμού 

Δεν θα περιμένουμε να λογαριαστούμε Μετά, θα λογαριαστούμε Τώρα! 

Να γίνει υποχρεωτική η Κλαδική ΣΣΕ των εργαζομένων στα Επισιτιστικά Καταστήματα. 

Να εξασφαλιστεί η τήρηση των όρων των Κλαδικών και των Τοπικών Κλαδικών ΣΣΕ των εργαζομένων στον τουρισμό-επισιτισμό, χωρίς καμιά μονομερή μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις, καμιά αρνητική μεταβολή στα μισθολογικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. 

Σε περίπτωση που τα εποχικά ξενοδοχεία και τα εποχικά επισιτιστικά καταστήματα συνεχίσουν με απόφαση της κυβέρνησης να είναι σε αναστολή λειτουργίας και μετά από τις καταληκτικές ημερομηνίες επαναπρόσληψης, να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι, εποχικοί και ελαστικά απασχολούμενοι (ορισμένου χρόνου, με συμβάσεις μιας μέρας, εργολαβικοί κ.λ.π.) στον μηχανισμό στήριξης και να λαμβάνουν την αποζημίωση των 800 ευρώ μέχρι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις. Το κράτος να καταβάλει όλες τις ασφαλιστικές εισφορές. 

Να μην εφαρμοστεί καμίας μορφής εκ περιτροπής εργασία 

Οι επιχειρήσεις που δεν ανοίξουν με ευθύνη τους, να υποχρεωθούν να καλύψουν όλους τους εργαζόμενους μισθολογικά και ασφαλιστικά για όλη την περίοδο που θα παρέμεναν ανοιχτές. 

Για το διάστημα μέχρι την καταληκτική ημερομηνία επαναπρόσληψης να δοθεί επίδομα ανεργίας ύψους 600 ευρώ, το οποίοι θα επεκταθεί χρονικά μέχρι και την επόμενη τουριστική σεζόν για όλους όσους εργάστηκαν την περασμένη περίοδο απασχόλησης, με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση κι αν δούλεψαν. 

Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείων και ρυθμίσεων στην εφορία. Να σταματήσουν άμεσα όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, οι εντολές για διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. 

Να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους για το 2021, ανεξάρτητα αν συμπληρώσουν φέτος τις ασφαλιστικές ημέρες που απαιτούνται. 

Συνέχεια...