05/29/24 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Αντ. Μπέζας: "Ολοκληρωμένη μελετητική προσέγγιση για την προστασία των παραλιών σε Δρέπανο και Μακρυγιάλι"

Μαΐου 29, 2024 0
Αντ. Μπέζας: "Ολοκληρωμένη μελετητική προσέγγιση για την προστασία των παραλιών σε Δρέπανο και Μακρυγιάλι"

Οι παραλίες Δρέπανο και Μακρυγιάλι είναι η ταυτότητα της Ηγουμενίτσας και ένα από τα βασικά “εργαλεία” οικονομικής ανάπτυξης του τόπου μας. Αρκεί να τις προστατεύσουμε και τις αξιοποιήσουμε κατάλληλα.

Με επιστολή μου (22/5) στο Δήμαρχο κ. Παναγιώτη Νταή, και μετά από τη σχετική συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο, κατέθεσα τις προτάσεις μου για την καλύτερη χρήση της πρόσφατης χρηματοδότησης από το Υπουργείο Εσωτερικών για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν τον περασμένο χειμώνα στην περιοχή.

Η επιστολή μου έχει ως εξής:

Αγαπητέ Δήμαρχε,
Όπως είναι γνωστό, ο αμμώδης σχηματισμός Δρεπάνου - Μακρυγιαλίου Ηγουμενίτσας που είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένος με το δέλτα του Καλαμά, κινδυνεύει λόγω της κλιματικής αλλαγής από έντονα διαβρωτικά φαινόμενα τα οποία μελλοντικά, με το συνδυασμό και άλλων παραγόντων όπως ο κυματισμός από τα πλοία και οι συστηματικές εκβαθύνσεις του πυθμένα (υφαλαύλακα) του κόλπου της Ηγουμενίτσας, μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στην εξαφάνισή του. Η έντονη αστικοποίηση της τουριστικής ακτής δρα επίσης καταλυτικά στην επιδείνωση αυτών των φαινομένων.

Άποψή μου είναι ότι για την αντιμετώπιση της κατάστασης, χρειάζεται μια προσέγγιση που να στηρίζεται σε δύο βασικές αρχές:

1) Σεβασμός στην οικολογική ποιότητα της ακτής για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων που διαβιούν σε αυτή.

2) Οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη παρέμβαση-έργο πραγματοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή θα πρέπει να συνοδεύεται από εξειδικευμένες μελέτες ώστε να υπάρχει επιστημονικός σχεδιασμός που να λαμβάνει υπόψη την πολυπλοκότητα των φαινομένων.

Στην 9η/29.4.2024 συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής εγκρίθηκε η υποβολή πρότασης πράξης που αφορά στις πρόσφατα πληγείσες περιοχές της ακτογραμμής Δρεπάνου- Μακρυγιαλίου, με τίτλο «Αποκαταστάσεις ζημιών σε υποδομές από έντονα καιρικά φαινόμενα σε περιοχές της Δημοτικής Κοινότητας Ηγουμενίτσας» για ένταξη στο Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η πράξη, σε συνέχεια και της σχετικής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αποτελείται από τα ακόλουθα δύο (2) υποέργα:
Υποέργο 1: «Αναγκαίες μελέτες για τις αποκαταστάσεις ζημιών σε υποδομές στις πληγείσες από έντονα καιρικά φαινόμενα περιοχές της Δημοτικής Κοινότητας Ηγουμενίτσας», συνολικής δαπάνης 120.000 ευρώ.
Υποέργο 2: «Έργα αποκαταστάσεων ζημιών σε υποδομές στις πληγείσες από έντονα καιρικά φαινόμενα περιοχές της Δημοτικής Κοινότητας Ηγουμενίτσας», συνολικής δαπάνης 180.000 ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω και προκειμένου να συνεισφέρω στην κοινή προσπάθεια προστασίας των παραλιών Δρέπανο- Μακρυγιάλι, θα ήθελα να επισημάνω ότι οι μελέτες του Υποέργου 1 θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τρία επιμέρους στάδια:
Στάδιο 1: Προσδιορισμός των αιτών και των μηχανισμών δημιουργίας των διαβρωτικών φαινομένων.
Στάδιο 2: Άμεσα μέτρα και έργα μικρής κλίμακας («ήπιες» παρεμβάσεις) αναχαίτισης των διαβρωτικών φαινομένων και αποκατάστασης των βλαβών όπως λιθορριπές, φυτεύσεις κλπ.
Στάδιο 3: Μόνιμα τεχνικά έργα («σκληρές» παρεμβάσεις) με τις αντίστοιχες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, συμπεριλαμβανομένης της διαστασιολόγησής τους όπως κυματοθραύστες, εγκάρσιοι πρόβολοι, φυσικοί ογκόλιθοι κλπ που θα προκύψουν από την ανάλυση των αντίστοιχων ακτομηχανικών μοντέλων.

Είναι σημαντικό να υπάρξει μια τέτοια ολοκληρωμένη μελετητική προσέγγιση ώστε να προστατευθεί η μορφολογία και ο μεσογειακός χαρακτήρας, τα οικοσυστήματα των υγροτόπων και οι θαλάσσιες λειτουργίες της ακτής, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Παράλληλα, καλό θα ήταν στο πλαίσιο του Υποέργου 1 να καθοριστούν οι επιτρεπόμενες παρεμβάσεις στον ποταμό Καλαμά ώστε να μην επηρεάζεται η ακτή Δρεπάνου- Μακρυγιαλίου και επίσης να προταθούν σύγχρονες τεχνικές καθαρισμού που θα συνδυάζουν ήπια μηχανικά μέσα με χειροκίνητες μεθόδους αλλά και η τοποθέτηση συστημάτων παρακολούθησης όπως ψηφιακό παρατηρητήριο των μεταβολών της ακτογραμμής σε πραγματικό χρόνο (on line πλατφόρμες) που θα περιλαμβάνει κυματογράφους και παλιρροιακούς σταθμούς για τη μέτρηση κυμάτων και παλιρροιών.

Με εκτίμηση,
Αντώνης Μπέζας
Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ
Επικεφαλής δημοτικής παράταξης “Μαζί για την Ηγουμενίτσα”
Συνέχεια...

Με πέντε λιγότερους η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας την ερχόμενη Παρασκευή...

Μαΐου 29, 2024 0
Με πέντε λιγότερους η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας την ερχόμενη Παρασκευή...

Με ελλιπή σύνθεση όπως όλα δείχνουν θα συνεδριάσει την Παρασκευή 31 Μαίου το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας, καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αντικατάστασης των πέντε μελών του που κηρύχθηκαν έκπτωτα λόγω των οφειλών που είχαν προς τη ΔΕΥΑΗ και το Δήμο.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας αποφάσισε στις 10 Μαΐου την έκπτωση πέντε Δημοτικών και εννέα τοπικών Συμβούλων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν και τρεις Αντιδήμαρχοι. H απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις και κάποιοι από τους έκπτωτους έχουν ήδη κινηθεί δικαστικά, ζητώντας την αναστολή εκτέλεσής της.

Μέχρι τώρα, οι αναπληρωτές τους δεν έχουν κληθεί για ορκωμοσία, αλλά λόγω της υποχρέωσης για μηνιαία συνεδρίαση, η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να συνεδριάσει το Συμβούλιο με τα εναπομείναντα 20 από τα 25 μέλη.

Εν τω μεταξύ πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένοι από τους επιλαχόντες αρνούνται να ορκιστούν και να αναλάβουν καθήκοντα για διάφορους λόγους...

ΠΗΓΗ: epiruspost.gr
Συνέχεια...

Τα ερωτήματα Κάτση για τα «email Εξαδάκτυλου» πριν τις κάλπες

Μαΐου 29, 2024 0
Τα ερωτήματα Κάτση για τα «email Εξαδάκτυλου» πριν τις κάλπες

Στις «κεραίες» του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μάριου Κάτση, η προεκλογική εκστρατεία του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιου Εξαδάκτυλου.

Ο πρώτος καταγγέλλει πως ο δεύτερος «στέλνει email σε γιατρούς για την προεκλογική του εκστρατεία από το email του συλλόγου». Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά: «Που βρήκε τα email των γιατρών και τους στέλνει προπαγανδιστικό υλικό; Έχουμε ζήτημα παραβίασης του GDPR; Πόσα σκάνδαλα Ασημακοπούλου έχει ο κ. Μητσοτάκης στις τάξεις του; Σε πόσους άλλους γιατρούς έχει πάει το email;»

Το σχόλιο και η ανάρτηση

Ο Μάριος Κάτσης σε σχετική ανάρτηση στο Twitter παραθέτει το σχετικό mail και σχολιάζει «μας φέσωσαν 400 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο στους πολίτες για να μη μάθουμε τους υπευθύνους. Τώρα εκμεταλλεύονται και θεσμούς όπως ο ΠΙΣ για ψηφαλάκια».

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην ανάρτηση μια μέρα μετά το τσουχτερό πρόστιμο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και το υπουργείο Εσωτερικών.

Συνέχεια...

Ένα "απίθανο" έργο...

Μαΐου 29, 2024 0
Ένα "απίθανο" έργο...

"Μεγάλο και απίθανο έργο" χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης τη γέφυρα που κατασκευάζεται στον Αχέροντα, στην περιοχή της Αμμουδιάς – Βαλανιδοράχης.

Η πεζογέφυρα στον ποταμό αποτελεί τμήμα της Ιόνιας ποδηλατικής διαδρομής.

Η Περιφέρεια προχώρησε σε παράταση για την ολοκλήρωσή του η οποία θα γίνει στο τέλος Αυγούστου...

Ο Περιφερειάρχης μίλησε για ένα έργο με ειδικές προδιαγραφές… Το χαρακτήρισε απίθανο που θα συμβάλλει στον τουρισμό της περιοχής.
Συνέχεια...

Ισχυρό ΚΚΕ ζήτησε από τα Γιάννινα ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Μαΐου 29, 2024 0
Ισχυρό ΚΚΕ ζήτησε από τα Γιάννινα ο Δημήτρης Κουτσούμπας

«Με οργάνωση κι αγώνα, τόλμη καρδιά, σηκώνουμε το κόμμα ακόμα πιο ψηλά». Με αυτό το σύνθημα, ανάμεσα σε άλλα, να δίνει το πρόταγμα της μάχης στην τελική ευθεία για την κάλπη, με κόκκινες σημαίες να ανεμίζουν, σε κλίμα αγωνιστικής ανάτασης και αισιοδοξίας πραγματοποιήθηκε η μαζικότατη συγκέντρωση της ΚΟ Ιωαννίνων, στο Άλσος, με κεντρικό ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Εκατοντάδες Γιαννιώτες, εργάτες, υπάλληλοι, επαγγελματίες, άνθρωποι των γραμμάτων έδωσαν το «παρών». Αισθητή έκαναν την παρουσία τους οι νέοι, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ που σφράγισαν με την ορμή και τη μαχητικότητα τους τη συγκέντρωση.

Παρεμβάσεις έκαναν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Τάσος Τόκας και Γιάννης Τασούλας.

Επίσης χαιρέτισε ο Κώστας Γιαννάκος, ανθυποπυραγός ε.α. πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος.

Παραβρέθηκαν η Λουίζα Ραζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Νεκτάριος Τριάντης, γραμματέας της ΕΠ Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας, ο βουλευτής Ιωαννίνων, Νίκος Έξαρχος. Επίσης, παραβρέθηκαν τα παλιά στελέχη του Κόμματος Κώστας Αλυσανδράκης και Στάθης Βαμβέτσος.

«Οι αγώνες που έχουμε μπροστά μας είναι πιο πολλοί και πιο μεγάλοι. Θα τους δώσουμε κι αυτούς όλοι μαζί.

Άλλωστε στις 10 του Ιούνη θα είναι εδώ όλα τα μεγάλα προβλήματα, θα είναι εδώ η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων. Θα είναι εδώ και οι ανάγκες μας, που δεν μπορούν να περιμένουν.

Γι’ αυτό, στις 9 Ιουνίου αξιοποιούμε το όπλο που έχουμε στα χέρια μας και σημαδεύουμε σωστά. Ρίχνουμε ένα ηχηρό χαστούκι στην ΕΕ, στην κυβέρνηση της ΝΔ, σε όσα μας κάνουν τον βίο αβίωτο.

Ακυρώνουμε τις προσπάθειες της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας να αναβιώσει τις ίδιες αυταπάτες, που τόσο πίσω μας κράτησαν, τόσο πολύτιμο χρόνο μας στέρησαν στο παρελθόν. Και που έφεραν τελικά πάλι τον Μητσοτάκη καβάλα στο άλογο.

Ο λαός των Ιωαννίνων, με τη «βαριά» αγωνιστική ιστορία, με τους ΕΠΟΝίτες μαθητές της Ζωσιμαίας Σχολής που βρέθηκαν κρατούμενοι στο Νταχάου και τους οποίους τιμήσαμε πρόσφατα με την επίσκεψή μας εκεί, αλλά και τόσα άλλα ηρωικά παραδείγματα, ξέρει πού θα στείλει τους σαλτιμπάγκους της ακροδεξιάς και ξέρει ότι μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ και ο αγώνας μας είναι που τους αφήνουν πίσω, στο περιθώριο.

Πάμε, λοιπόν, στις λίγες μέρες που έμειναν να κινητοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να βρεθεί το ΚΚΕ όσο γίνεται ψηλότερα.

Να στείλουμε στο ευρωκοινοβούλιο δοκιμασμένους αγωνιστές, που θα αποτελούν τη φωνή των πολλών, που θα δίνουν λόγο μονάχα στους εργαζόμενους, στον λαό και όχι στα λόμπι και στα κάθε λογής παράσιτα που του κλέβουν τον πλούτο.

Να δώσουμε κουράγιο και ελπίδα σε όλους τους λαούς της Ευρώπης που αγωνίζονται, σαλπίζουμε πανευρωπαϊκή αντεπίθεση» ανέφερε στην ομιλία του ο ΓΓ του ΚΚΕ.

Συνέχεια...

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης στη Θεσπρωτία

Μαΐου 29, 2024 0
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης στη Θεσπρωτία

Τη Θεσπρωτία επισκέφθηκε ο Υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια κ. Κώστας Φραγκογιάννης τη Δευτέρα 27 Μαΐου 2024. Ο κ. Φραγκογιάννης συνοδευόμενος από το βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα, συνάντησε τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη, είχε συνομιλίες με παραγωγικούς φορείς και ξεναγήθηκε σε παραγωγικές μονάδες της περιοχής με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα.

Στις συναντήσεις του ο κ. Φραγκογιάννης αναφέρθηκε στις δράσεις που αναλαμβάνει με σκοπό την ενδυνάμωση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και την προώθηση των συμφερόντων τους στο εξωτερικό. Ενημέρωσε επίσης για την ανάληψη από τη χώρα μας και για έναν ολόκληρο χρόνο της προεδρίας της «Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Μακροπεριφέρεια Αδριατικής και Ιονίου» (EUSAIR) και του διακυβερνητικού οργανισμού «Πρωτοβουλία Αδριατικής και Ιονίου» (ΠΑΙ). Η διπλή αυτή προεδρία παρέχει στην Ελλάδα την ευκαιρία να πρωτοστατήσει σε πρωτοβουλίες σχετικές με τη γαλάζια οικονομία και την προστασία του περιβάλλοντος καθώς και με την ανάπτυξη δράσεων διασύνδεσης της επιχειρηματικής κοινότητας με την ακαδημαϊκή, προκειμένου να ανασχεθεί το φαινόμενο «braindrain».

Συνέχεια...

ΚΚΕ Θεσπρωτίας: "Έτριξαν τα κόκκαλα των Σουλιωτών"

Μαΐου 29, 2024 0
ΚΚΕ Θεσπρωτίας: "Έτριξαν τα κόκκαλα των Σουλιωτών"

ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΤΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΓΚΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΟΥΛΙΟΥ

«ΕΤΡΙΞΑΝ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ»

Την περασμένη Κυριακή, στις εορτές του Σουλίου, ανάμεσα στους θεσμικούς παράγοντες, που έτσι και αλλιώς καμία σχέση δεν έχει η πολιτική που υπηρετούν με την ιστορική παρακαταθήκη των ηρωικών αγώνων του λαού μας και αυτών των Σουλιωτών, βρέθηκε να συνυπάρχει και ο Παύλος Γκλίξμπουργκ. Εκπρόσωπος της έκπτωτης βασιλικής οικογένειας, δηλαδή ενός αντιδραστικού και κατηργημένου θεσμού από το λαό εδώ και μισό αιώνα.

Αυτή η παρουσία δεν μπορεί παρά να προκαλεί εύλογα ερωτήματα, σχετικά με το σκοπό και το λόγο της παρουσίας του ανάμεσα στους «επισήμους». Προσκεκλημένος ή απρόσκλητος, η παρουσία του νομιμοποιήθηκε από όλους τους τοπικούς και κυβερνητικούς θεσμούς και αρχές που παραβρέθηκαν στην τελετή, προκαλώντας την οργή και την αγανάκτηση του λαού. Γιατί ο λαός δεν ξεχνά τα αντιλαϊκά έργα και τις ημέρες του θεσμού της βασιλείας, τη φτώχεια, τους πολέμους, τις εξορίες και εκτελέσεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι «αυτοαποκαλούμενοι» πρίγκιπες επισκέπτονται την περιοχή μας και γίνονται δεκτοί με επισημότητα. Αναδεικνύεται ότι ακόμη και θεσμοί που έχουν απορριφθεί και καταδικαστεί δήθεν από τα κόμματα της «δημοκρατίας», μπορεί να αξιοποιούνται από το σύστημα όταν πρόκειται για την στήριξη πολιτικής που υπηρετεί τα κέρδη των λίγων και σακατεύει την ικανοποίηση των αναγκών των πολλών.

Αυτή την πολιτική πρέπει να καταδικάσει ο λαός της περιοχής μας και όλους τους εκπροσώπους της, στο δρόμο του αγώνα που χάραξαν και οι πρόγονοι μας, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ.

ΤΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Συνέχεια...

ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας: Εθνικιστική προεκλογική φιέστα με Γκλύξμπουργκ και Συρίγο

Μαΐου 29, 2024 0
ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας: Εθνικιστική προεκλογική φιέστα με Γκλύξμπουργκ και Συρίγο

Σε εθνικιστική προεκλογική φιέστα με κομματικές κορώνες και με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων μετατράπηκε η εκδήλωση της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας με κεντρικό ομιλητή τον Καθηγητή Άγγελο Συρίγο και με θέμα ‘’Μιλώντας για τα προβλήματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού σήμερα‘’.

Η φιέστα κορυφώθηκε την επόμενη ημέρα στις Εορτές Σουλίου, όπου ο Παύλος Γκλύξμπουργκ, (εκπροσωπώντας ποιον άραγε και με τίνος πρόσκληση;) βρισκόταν καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων στις θέσεις των επισήμων και μάλιστα στην πρώτη σειρά κατά την κατάθεση στεφάνων.

Την ίδια στιγμή που η δημοκρατικά εκλεγμένη Περιφερειακή Σύμβουλος της Παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών», κυρία Παναγιώτα Αγγέλη, αποκλείστηκε χωρίς καμία απολύτως εξήγηση από την είσοδο στο χώρο των επισήμων, στον οποίο μόνο οι επίσημοι δεν βρίσκονταν!

Η προκλητική αυτή στάση των υπευθύνων της εκδήλωσης μόνο οργή προκαλεί.

Η ίδια η ιστορία, πάντως τους διαψεύδει παταγωδώς και τους τοποθετεί στο περιθώριο και την απαξίωση.

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Συνέχεια...

Η Λαική Συσπείρωση για τις εξελίξεις στη ΔΕΥΑΗ: "Ο κόσμος καίγεται και το δημ. συμβούλιο λούζεται"

Μαΐου 29, 2024 0
Η Λαική Συσπείρωση για τις εξελίξεις στη ΔΕΥΑΗ: "Ο κόσμος καίγεται και το δημ. συμβούλιο λούζεται"

Η Κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας τη διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων στη διαχείριση του νερού που το μετατρέπουν από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, προχωρά στην υλοποίηση όσων προβλέπει ο πρόσφατος νόμος 5037 (28/3/2023) προαναγγέλλοντας συγχωνεύσεις των υφιστάμενων ΔΕΥΑ. 

Οι συγχωνεύσεις, είτε συγκροτηθούν περιφερειακές ΔΕΥΑ όπως ενημερώνει η κυβέρνηση, είτε σε επίπεδο νομού όπως προτείνει η ΚΕΔΕ, στοχεύουν στο να δημιουργηθεί ένα μεγαλύτερο αντικείμενο – πεδίο στο οποίο μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι θα μπορούν να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα ώστε να εξασφαλίζουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη(ήδη η ΕΥΔΑΠ και ΔΕΥΑΘ είναι στο χρηματιστήριο). Οι εξελίξεις αυτές είναι απολύτως αρνητικές στην κατεύθυνση παραπέρα εμπορευματοποίησης –ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης– αποχέτευσης, θα οδηγήσουν σε εκτόξευση της τιμής του νερού και των άλλων υπηρεσιών, σε χαμηλότερης ποιότητας νερό, υπηρεσίες και έργα, καθώς και σε υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Σε αυτή τη συγκυρία, σε αυτήν την εποχή, άλλα ζητήματα είναι στην επικαιρότητα στο δήμο μας:

1) Τα χρέη, πάνω από 300 ευρώ προς την ΔΕΥΑΗ, που οδήγησαν στην καθαίρεση 14 εκλεγμένων στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, μεταξύ των οποίων και 3 αντιδημάρχων.

2) Το «ξήλωμα» του γενικού διευθυντή της ΔΕΥΑΗ, με ….. ανάκληση της απόφασης πρόσληψης του που έγινε το 1999 επί Ανδρέα Νταή!!!!

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσο συνδέεται το ένα με το άλλο. Ο ίδιος στην συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΗ τόνισε ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη επειδή έστειλε τη λίστα με τα χρέη των εκλεγμένων. Αλλά ο συγκεκριμένος Γενικός διευθυντής, που είναι σε αυτή τη θέση επί 25 χρόνια με Δημοτικές Αρχές όλων των κομμάτων ( ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ, Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ), υπηρέτησε με συνέπεια την πολιτική του αστικού κράτους, των κυβερνήσεων και της Ε.Ε., που σχεδιασμένα, χρόνια τώρα, απαξίωναν τις ΔΕΥΑ οδηγώντας στην εμπορευματοποίηση του νερού και στην ιδιωτικοποίηση των. Γιατί άραγε γίνεται τώρα η καθαίρεση του γενικού διευθυντή, την ώρα που δεν ξέρουμε για πόσο χρόνο ακόμα θα υπάρχει η ΔΕΥΑΗ;(Η πρόταση της ΚΕΔΕ ασχολείται με το πώς θα γίνουν οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ και όχι αν θα γίνουν).

Είναι γνωστό ότι σε όλες τις ΔΕΗΑ ισχύει η αρχή της ανταποδοτικότητας, ότι δεν κάνουν τις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί από την κυβέρνηση για τη στήριξη των ΔΕΥΑ λόγω της τεράστιας αύξησης του ενεργειακού κόστους, που τις οδηγεί σε οικονομική ασφυξία. Εξαιτίας της αύξησης της τιμής του ρεύματος, λόγω της παραπέρα απελευθέρωσης της ενέργειας, του χρηματιστηρίου της ενέργειας και σε αυτά τα πλαίσια της ρήτρας αναπροσαρμογής, για το διάστημα από τον Σεπτέμβρη του 2021 έως σήμερα, οι ΔΕΥΑ πληρώνουν για ρεύμα (σαν οικιακό) υπέρογκα ποσά και έχουν δημιουργηθεί τεράστια χρέη σε όλες.

Από φέτος μπαίνει σε εφαρμογή ο νέος νόμος για την τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΥΑ, η οποία θα γίνεται κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) που θα καθορίζει και θα ελέγχει την τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΥΑ, θα τις πιστοποιεί, θα αξιολογεί τη διαχειριστική τους επάρκεια, θα τους επιβάλλει υπέρογκα πρόστιμα. Αυτά, σε συνδυασμό με τις σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις θα δημιουργήσουν μια εκρηκτική κατάσταση που θα αλλάξει προς το χειρότερο την κατάσταση στη λειτουργία των ΔΕΥΑ στην ύδρευση και την αποχέτευση. Αποτέλεσμα όλων αυτών των σχεδιασμών θα είναι η εκτόξευση της τιμής του νερού αλλά και των υπηρεσιών αποχέτευσης τα οποία θα κληθεί να πληρώνει η λαϊκή οικογένεια. Έχουμε συγκεντρώσει πικρή πείρα από τις τεράστιες αυξήσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, τα χρηματιστήρια ενέργειας κλπ στα οποία η Ρ.Α.Ε έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Στόχος τους είναι οι πολλοί να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μεγαλώνει η κερδοφορία των λίγων.

Οι ευθύνες του Δημάρχου και του Δ.Σ. που είτε συμφωνούν, είτε σιωπούν και αδρανούν απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο, στην πολιτική εμπορευματοποίησης του νερού που προωθεί η Ε.Ε. και η κυβέρνηση είναι μεγάλες.

Αντί η Δ.Α να ενημερώσει τους κατοίκους του δήμου και να οργανώσει τον αγώνα μας ενάντια σε αυτή την πολιτική, «πετάει την μπάλα στην εξέδρα» με αυτά τα καμώματα του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΗ.

Το νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό και πρέπει άμεσα το εργατικό, λαϊκό κίνημα του τόπο μας να πάρει αγωνιστικές πρωτοβουλίες για να εμποδίσουμε τους σχεδιασμούς για παρά πέρα εμπορευματοποίηση του, για συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ και να διεκδικήσουμε:

· Να μην συγχωνευθούν οι ΔΕΥΑ.

· Την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και την χρηματοδότηση τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

· Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση η οποία θα καλύπτει την οικονομική επιβάρυνση των ΔΕΥΑ από τη αύξηση του ενεργειακού τους κόστους, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως σήμερα. Να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και να ενταχθούν οι Δ.Ε.Υ.Α. στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ για να αντιμετωπισθεί από τις Δ.Ε.Υ.Α. η αύξηση της τιμής του ρεύματος. Να μην πληρώσουν οι δημότες τις αυξήσεις αυτές.

· Την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής των Οδηγιών της Ε.Ε. για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας που το μετατρέπουν σε εμπόρευμα.

· Τη συνταγματική κατοχύρωση ότι το νερό αποτελεί δημόσιο κοινωνικό αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται. Όχι στην εμπορευματοποίηση του νερού και των άλλων υπηρεσιών, όχι στη λογική της ανταποδοτικότητας για το λαό.

· Την κατάργηση του ΦΠΑ στη τιμή του νερού.

· Φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό.

· Τη χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους για την κατασκευή έργων ύδρευσης – αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας.

· Άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής και προστασίας του περιβάλλοντος με χρηματοδότηση από το κράτος.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση θα πρωτοστατήσει σε αυτόν των αγώνα.
ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΛΑΟ

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα