06/07/24 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

STOP στα φορτηγά τα Παρασκευοσαββατοκύριακα στην Ε.Ο. Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας τη θερινή περίοδο

Ιουνίου 07, 2024 0
STOP στα φορτηγά τα Παρασκευοσαββατοκύριακα στην Ε.Ο. Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας τη θερινή περίοδο

Η απαγόρευση της κίνησης φορτηγών άνω των τεσσάρων τόνων στην παραλιακή –Εθνική Οδό Πρέβεζας –Ηγουμενίτσας, όπως επίσης και στην Εθνική Πρέβεζας- Γέφυρας Καλογήρου υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη.

Η απόφαση μπαίνει σε εφαρμογή από τις 10 Ιουνίου και θα ισχύει ως τις 30 Σεπτεμβρίου για τις ημέρες από Παρασκευή μεσημέρι μέχρι το βράδυ της Κυριακής.

Στόχος είναι να διευκολυνθεί η κίνηση που είναι αυξημένη και να ενισχυθεί η ασφάλεια σε ένα οδικό δίκτυο που παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα.

Αναλυτικά η απόφαση προβλέπει:

Τη ρύθμιση κυκλοφορίας για τον περιορισμό της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων άνω των 4 ton από 10 Iουνίου 2024 έως 30 Σεπτεμβρίου 2024 για τις τρείς (3) ημέρες της εβδομάδος από Παρασκευή και ώρα 15.00 μμ -έως Κυριακή και ώρα 21 .00 μμ, επίσης και τις αργίες, στα παρακάτω τμήματα του Εθνικού Οδικού Δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας.

1. Ε.Ο. Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας (παραλιακή )από την Χ.Θ.0+000 Σήραγγα Ακτίου έως τη Χ.Θ.87+000 -Ηγουμενίτσα.

2. Από Χ.Θ.5+000(Αρχαία Νικόπολη)μέχρι τη Χ.Θ. 39+000 της Ε.Ο. Πρέβεζας -Γέφυρας Καλογήρου.

3. Ε. Ο. Κόμβος Φραξήλα -Κόμβος Λιμποχωβίτη και

4. Ε.Ο. Αρχαγγέλου -Γλυκής, (από διασταύρωση Αρχαγγέλου έως οικισμός Γλυκής όρια Ν. Θεσπρωτίας)

Εξαιρούνται τα οχήματα ευπαθών και νωπών προϊόντων και τα οχήματα τροφοδοσίας κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων.

Συνέχεια...

Ενδιαφέρουσα προεκλογική εκδήλωση του Μ-Λ ΚΚΕ στην Ηγουμενίτσα

Ιουνίου 07, 2024 0
Ενδιαφέρουσα προεκλογική εκδήλωση του Μ-Λ ΚΚΕ στην Ηγουμενίτσα

Μετά τις εκδηλώσεις σε Φιλιάτες και Παραμυθιά και τις εξορμήσεις στα χωριά της Θεσπρωτίας, πραγματοποιήθηκε και στην Ηγουμενίτσα, η προεκλογική εκδήλωση του Μ-Λ ΚΚΕ, την Τρίτη 4/6 στο «Πάνθεον», με τη συμμετοχή αρκετών φίλων και συντρόφων.


Στην εκδήλωση έγιναν εύστοχες, περιεκτικές και αποκαλυπτικές εισηγήσεις για την πολιτική κατάσταση εσωτερική και διεθνή, το ρόλο της ΕΕ, τη στρατηγική συμφωνία των αστικών κομμάτων, την αποπροσανατολιστική παρέλαση της ευτέλειας, του «τίποτα» και της φτηνής «ατάκας» και τις θέσεις του Μ-Λ ΚΚΕ, από τους δυο υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματος, τον σ. Γ. Μακρίδη και τον σ. Θ. Χόβολο, τους οποίους παρουσίασε ο σ. Π. Αλεξίου, μετά τις οποίες ακολούθησαν παρεμβάσεις από το ακροατήριο


Από τους εισηγητές ζητήθηκε τις τελευταίες μέρες πριν τις εκλογές, να εντείνουμε τις προσπάθειες να έχουμε και ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα, πολύ περισσότερο όμως να είμαστε έτοιμοι για τους αγώνες που πρέπει να οργανωθούν και να ξεσπάσουν, μετά τις εκλογές για να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές, κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου, που συνθλίβουν τους εργαζόμενους και τη νεολαία στις μυλόπετρες της φτώχειας, της ακρίβειας, της εξάρτησης και του πολέμου.
Συνέχεια...

Η ερήμωση των Σουλιωτοχωρίων με αριθμούς - Του Λάμπρου Τόκα*

Ιουνίου 07, 2024 0
Η ερήμωση των Σουλιωτοχωρίων με αριθμούς - Του Λάμπρου Τόκα*

Συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς η ερήμωση των Σουλιωτοχωρίων -όπως και στα περισσότερα ακριτικά χωριά της Θεσπρωτίας- στα οποία έχουν απομείνει λίγοι κτηνοτρόφοι και κάποιοι συνταξιούχοι. Κάθε χρόνο, λιγοστεύουν τα σπίτια που καπνίζουν τα τζάκια τους ενώ αυξάνουν εκείνα που είναι κλειστά. Αυτό προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), που μας πληροφορούν πως ο μόνιμος πληθυσμός στα 5 χωριά της Δημοτικής Ενότητας Σουλίου (απαρτίζεται από τις Τοπικές Κοινότητες Αυλοτόπου Τσαγγαρίου, Κουκουλιών, Σαμωνίβας και Φροσύνης), μειώθηκε στην τελευταία δεκαετία κατά 23,8%. Από 458 που ήταν ο συνολικός αριθμός των κατοίκων στις 5 Τοπικές Κοινότητες το 2011, μειώθηκε το 2021 στα 349 άτομα. (Βλέπε και σχετικό πίνακα 1. με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ).

1. Μεταβολή Μόνιμου Πληθυσμού Δημοτ. Ενότητας Σουλίου 2011 & 2021

Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δεν αποτυπώνουν τη δραματική μείωση του πληθυσμού που παρατηρείται στα Σουλιωτοχώρια. Η πραγματική μείωση στα 5 χωριά της Δημοτικής Ενότητας Σουλίου -κι όχι μόνο- είναι πολύ μεγαλύτερη από την εικόνα που εμφανίζουν οι απογραφές της ΕΛΣΤΑΤ. Κι’ αυτό γιατί στα επίσημα στοιχεία έχουν απογραφεί και άτομα, εξ αποστάσεως, μέσω της ηλεκτρονικής διαδικασίας, που δεν ζουν στο νομό αλλά είναι απόδημοι.

Του λόγου το αληθές, για τη δραματική μείωση που σημειώνει ο πληθυσμός στα Σουλιωτοχώρια (γεννηθέντες ή καταγόμενους από τα 5 χωριά), βεβαιώνεται και από τα στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα μας. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι ο αριθμός των θανάτων είναι πολλαπλάσιος από τον αριθμό των γεννήσεων! Συγκεκριμένα από το 19ο μέχρι και το 60ο φύλλο της εφημερίδας μας (δηλαδή από 16-2-2014 μέχρι και 12-5-2024), στην στήλη με τα «Κοινωνικά» (Γάμοι- Γεννήσεις- Βαφτίσια- Θάνατοι), καταγράψαμε 340 θανάτους και μόλις 83 γεννήσεις. (Βλέπε και σχετικό πίνακα 2 με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η εφημερίδα μας).

2. Γενήσεις & Θάνατοι από τις 16-2-2014 ως 16-2-2024

Η "ταφόπλακα" εγκατάλειψης, που κυριαρχεί στα Σουλιωτοχώρια, αλλού μεγαλύτερη αλλού μικρότερη, είναι -σε κάθε περίπτωση- αποκαρδιωτική. Λίγοι αποκαμωμένοι γέροντες, λίγες γερόντισσες, ελάχιστοι μεσήλικες και, σχεδόν, καθόλου παιδιά, που κάποτε με τα γέλια και τα παιχνίδια τους ομόρφαιναν τα χωριά. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι νέοι δεν έχουν περιθώρια να μείνουν στα χωριά τους, αφού η ενασχόληση με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, δεν τους αποδίδει πλέον τίποτα και δεν αρκεί για να επιβιώσουν.

Για να σχηματίσει κάποιος, μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, για τη δραματική μείωση του πληθυσμού στα Σουλιωτοχώρια, αρκεί να τη συγκρίνει με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που μας πληροφορούν ότι στην περίοδο από το 2011 ως το 2021 (τελευταία απογραφή), ο μόνιμος πληθυσμός σε ολόκληρη την Ελλάδα μειώθηκε κατά 3,1% και από 10.816.286 που ήταν ο συνολικός αριθμός των κατοίκων το 2011 μειώθηκε το 2021 σε 10.482.487. Στην ίδια περίοδο το ποσοστό μείωσης σε ολόκληρη την Ήπειρο ήταν 4,2% ενώ στο νομό Θεσπρωτίας ήταν 6,4% (το μεγαλύτερο συγκριτικά με τους άλλους 3 νομούς της Ηπείρου).

Έτσι, ίσως, εξηγείται και το γεγονός ότι η "νεκρική" σιγή, που εξαπλώνεται στη Θεσπρωτία (το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα ακριτικά χωριά της Ηπείρου), γίνεται όλο και πιο αισθητή. Και είναι βέβαιο, πως αν η Πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς της δεν προχωρήσουν άμεσα στην εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος στα Σουλιωτοχώρια, στην ιστορική περιοχή του Σουλίου θα ζουν σε λίγα χρόνια μόνο λύκοι και τσακάλια.

*Λάμπρος Τόκας
Πρόεδρος της Αδελφότητας «ΤΟ ΗΡΩΪΚΟ ΣΟΥΛΙ»
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα