02/23/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

Φεστιβάλ Αντιφωνικού Τραγουδιού από την ΠΣΕ

Φεβρουαρίου 23, 2020 0
Φεστιβάλ Αντιφωνικού Τραγουδιού από την ΠΣΕ

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 8ο Παραδοσιακό Αντιφωνικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Τραγουδιών τραγουδισμένο από χορωδιακά σχήματα στις 14 Φεβρουαρίου στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας. Την εκδήλωση διηύθυνε ο μαέστρος Βαγγέλης Κώτσιου. Παρευρέθη ο πρόεδρος της ΠΣΕ Μάκης Κιάμος και χαιρέτισε την εκδήλωση. Η Έφορος Δημοσίων Σχέσεων της ΠΣΕ Μαρίκα Γκόνη παρουσίασε το πρόγραμμα.
Συνέχεια...

Όλες οι αποκριάτικες εκδηλώσεις σήμερα στο Δήμο Ηγουμενίτσας

Πιτούλης: «Διαχρονική η εχθρότητα της Ακαδημαϊκής Κοινότητας προς την Ηγουμενίτσα και τη Θεσπρωτία»

Φεβρουαρίου 23, 2020 0
Πιτούλης: «Διαχρονική η εχθρότητα της Ακαδημαϊκής Κοινότητας προς την Ηγουμενίτσα και τη Θεσπρωτία» 

Διαβάζοντας πρόσφατα δημοσιεύματα της Δευτέρας 17 Φεβρουαρίου με τίτλο «Σε αυστηρό τόνο η απάντηση για τις πινακίδες», στο οποίο αναφέρονται μεταξύ των άλλων και δηλώσεις του πρύτανη και του αντιπρύτανη του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων με αφορμή την αντίδραση του Δήμου Ηγουμενίτσας για την τοποθέτηση των «διαφημιστικών πινακίδων» κατεύθυνσης προς το Πανεπιστήμιο, έμεινα με την αίσθηση ότι επρόκειτο περί πολεμικού ανακοινωθέντος μετά από σύσκεψη στρατιωτικού συμβουλίου παρουσία του αρχιστρατήγου με σκοπό να κατατροπώσουν τον εχθρό και να ανεβάσουν το φρόνημα του στρατεύματος τους. Στην προκειμένη περίπτωση εχθρός η Ηγουμενίτσα και η Θεσπρωτία και στράτευμα η «Ακαδημαϊκή» κοινότητα του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων. 

Διαβάζουμε ανάμεσα στα άλλα: 
«Η Πρυτανική αρχή απάντησε σύσσωμη, λέγοντας ότι έχει στρατηγικό σχεδιασμό και βάσει αυτού το Πανεπιστήμιο θα συνεχίσει να υπάρχει στην Ηγουμενίτσα και ξεκαθάρισε με αυστηρό τόνο ότι αφενός οι υποδομές του ΤΕΙ περνάνε στο Πανεπιστήμιόν Ιωαννίνων και είναι μέρος του πλέον, αφετέρου δε, ότι δεν είναι δουλειά ούτε του Δήμου, ούτε κανενός εξωακαδημαικού φορέα ο σχεδιασμός». 

Οι αξιότιμοι κύριοι της ακαδημαϊκής κοινότητας για μια ακόμη φορά δεν έδειξαν το στοιχειώδη σεβασμό στη Θεσπρωτία, στην Ηγουμενίτσα και στους αιρετούς εκπροσώπους της. Το ύφος και ο τρόπος των εκφράσεων που χρησιμοποίησαν μας θύμισαν δυστυχώς τη διαχρονικότητα παρόμοιων απρεπών συμπεριφορών στις οποίες πολλές φορές στο παρελθόν έχουν διολισθήσει, είτε ως ΤΕΙ, είτε ως Πανεπιστήμιο. 

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ήταν διαχρονικά υποστηρικτής και στυλοβάτης κάθε προσπάθειας ανάπτυξης του τόπου, ιδία δε της εκπαίδευσης, παραχωρώντας κατά καιρούς ΔΩΡΕΑΝ εκτάσεις στα καλύτερα σημεία της πόλης για την κατασκευή Υποδομών Εκπαίδευσης, υγείας, τουρισμού κ.α. Έτσι και προς το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ως συνεχιστή του ΤΕΙ παραχωρηθήκαν ο χώρος του Παλιού Ξενία και οικόπεδα 20 στρεμμάτων στη Νέα Σελεύκεια τα οποία όπως δήλωσαν με αυστηρό τόνο είναι ιδιοκτησία τους. 
Προφανώς τους διαφεύγει όμως, ότι όταν παραχωρούνται δημοτικές εκτάσεις για ένα συγκεκριμένο σκοπό, αν λόγω αδυναμίας ή ανικανότητας του «νέου ιδιόκτητη» αυτές δεν αξιοποιούνται για το σκοπό που του παραχωρήθηκαν, αναγκαστικά πια ο δωρητής εκ του νόμου οφείλει να ζητήσει την επιστροφή τους . 

Στην περίπτωση δε τη δική τους και εφόσον η απροκάλυπτα αρνητική έως και εχθρική στάση απέναντι στην Ηγουμενίτσα και τη Θεσπρωτία συνεχιστεί, επιβάλλεται η επίσπευση των διαδικασιών επιστροφής τους προκειμένου ο Δήμος και το Δημοτικό συμβούλιο να αναζητήσει πλέον πρόσφορους τρόπους αξιοποίησης τους. 
«Φιλέτα» της Πόλης δεν μπορούν να είναι όμηροι των όποιων Ακαδημαϊκών γραφειοκρατικών παραγόντων, αναμένοντας τους δήθεν στρατηγικούς σχεδιασμούς τους όταν είναι πια ξεκάθαρο ότι και η λέξη ακόμη «Ηγουμενίτσα »… τους προκαλεί αλλεργία. 

Σε ό,τι δε αφορά τα περί «ερευνητικών κέντρων και SUMMER CAMPS» και τα περί «εξωστρέφειας στην έρευνα του πανεπιστήμιου σας» τους θυμίζω, γιατί μάλλον έχουν κοντή ή επιλεκτική μνήμη, ότι ακόμη αναμένουμε την ίδρυση και λειτουργία του Ινστιτούτου Μεταφορών στην Ηγουμενίτσα που είχε αναγγελθεί με πολλές τυμπανοκρουσίες από το Ίδρυμα τους πολλά χρόνια πριν. 
Τούτων δοθέντων, τους μεταφέρω σαν εξωακαδημαικός, ότι η συντριπτική πλειοψηφία της θεσπρωτικής Κοινωνίας εξέλαβε την τοποθέτηση των Πινακίδων ως την απόλυτη ειρωνεία και τον ορισμό του κακόγουστου αστείου, διότι πολύ απλά οι πινακίδες δείχνουν σε κάποιον, πως μπορεί να πάει σε ένα προορισμό, που πολύ απλά και εξαιτίας τους, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ

Με την ευκαιρία θέλω να συγχαρώ την εφημερίδα «Η ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ», για το δημοσίευμα της Πέμπτης 20 Φεβρουαρίου με τίτλο «τι μας λέτε ρε παλικάρια» στο όποιο σχολιάζει στα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη τύπου της 17ης Φεβρουαρίου της Πρυτανείας του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων. 
Θέλω τέλος, να δηλώσω την αμέριστη συμπαράσταση μου στο Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας στις δίκαιες διεκδικήσεις τους σε ό,τι αφορά την επιστροφή των παραχωρηθέντων δημοτικών εκτάσεων εφόσον η εχθρική στάση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συνεχιστεί. 

Θωμάς Γ. Πιτούλης 
Αντιπεριφερειάρχης 
ΠΕ Θεσπρωτίας
Συνέχεια...

Σύσκεψη για τη Χερσαία Ζώνη

Φεβρουαρίου 23, 2020 0
Σύσκεψη για τη Χερσαία Ζώνη 

Σύσκεψη με την Γενική Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας κα Αθηνά Καλύβα, τους συνεργάτες της και υπηρεσιακούς παράγοντες είχε την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος με αντικείμενο τη χερσαία ζώνη λιμένα Ηγουμενίτσας. 
Στόχος της σύσκεψης ήταν η άμεση απεμπλοκή των τμημάτων της χερσαίας ζώνης λιμένα, που δεν απαιτούνται για λιμενικές δραστηριότητες από την ΟΛΗΓ Α.Ε. και η άμεση μεταφορά τους στο Δήμο Ηγουμενίτσας, πριν την οποιαδήποτε αλλαγή στη μετοχική σύνθεση της ΟΛΗΓ Α.Ε.
Συνέχεια...

Β. Γιόγιακας: «Φτηνή αντιπολίτευση»

Φεβρουαρίου 23, 2020 0
Β. Γιόγιακας: «Φτηνή αντιπολίτευση»

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Θέλει περίσσεμα θράσους, άγνοιας και ανευθυνότητας να κάνεις κριτική για την παραχώρηση του λιμανιού χωρίς να γνωρίζεις ή να κάνεις πως δε γνωρίζεις…
Είναι λοιπόν γνωστό ότι σε όλες τις παραχωρήσεις λιμένων, όπως και σε αυτή της Ηγουμενίτσας:
θα υπάρχει αντίτιμο που θα καταβάλει ο επενδυτής,
θα δεσμεύεται για συγκεκριμένο ύψος επένδυσης στο λιμάνι,
θα υπάρχουν ανταποδοτικά οφέλη για το Δημόσιο,
θα προβλέπονται συγκεκριμένες θέσεις εργασίας για τον τόπο μας.

Είναι λοιπόν σειρά μου να αναρωτηθώ, πως μπορεί κανείς να μιλά για όλα αυτά χωρίς να υπάρχει συμφωνία παραχώρησης…
Και δίνω μόνο μια απάντηση: “φτηνή” αντιπολίτευση…»
Συνέχεια...

Σήμερα στην Ηγουμενίτσα η κηδεία του Σπυρίδωνα Κουφάλα

107 Χρόνια από την απελευθέρωση της Παραμυθιάς

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα