01/24/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Ηγουμενίτσα: Προβολή δύο ταινιών στο θέατρο ΕΣΤΙΑ

Ιανουαρίου 24, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Προβολή δύο ταινιών στο θέατρο ΕΣΤΙΑ

Στο θέατρο ΕΣΤΙΑ στο κτίριο του ΕΙΝ, στην οδό 28ης Οκτωβρίου 9, λειτουργεί κινηματογραφική αίθουσα 170 θέσεων. Η προβολή πραγματοποιείται από υπερσύγχρονο ψηφιακό σύστημα της Ιαπωνικής NEC, ενώ διατίθεται σύγχρονο σύστημα τρισδιάστατης απεικόνισης (3D) της Eyes3Shut με ενεργά γυαλιά, που υπόσχεται άριστη κινηματογραφική εμπειρία.
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Ζωντανή μουσική απόψε στο Metropole

Γιάννενα: Συνελήφθη ημεδαπός με μη λειτουργικό οπλισμό από το Β' Παγκόσμιο πόλεμο

Ιανουαρίου 24, 2020 0
Γιάννενα: Συνελήφθη ημεδαπός με μη λειτουργικό οπλισμό από το Β' Παγκόσμιο πόλεμο

Συνελήφθη ημεδαπός στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, κατηγορούμενος για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων 

Συνελήφθη, στις 22-01-2020 το μεσημέρι στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων. 
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί της προαναφερθείσας Υπηρεσίας, αξιοποιώντας στοιχεία και πληροφορίες, πραγματοποίησαν έρευνες σε κατάστημα και σε βοηθητικό χώρο της οικίας του συλληφθέντα, όπου βρέθηκαν τα παρακάτω: 

· χειροβομβίδα αγνώστου προελεύσεως, 
· πυροδοτικός μηχανισμός Μ2 από νάρκη κατά προσωπικού, 
πυροδοτικός μηχανισμός Μ1935 από χειροβομβίδα γαλλικής προέλευσης, μη λειτουργικός με υπολείμματα εκρηκτικής ύλης, 
αντιαρματικό, 
δύο εκτοξευτές αντιαρματικής ρουκέτας, μη λειτουργικοί, εκ των οποίων ο ένας με υπολείμματα εκρηκτικής ύλης, 
τρία κενά κελύφη βλημάτων, μη λειτουργικά, 
τρεις προσαρμογείς εκτόξευσης οπλοβομβίδων, μη λειτουργικοί, 
κεφαλή από αντιαρματική ρουκέτα, μη λειτουργική, 
περόνη από ιταλική χειροβομβίδα, μη λειτουργική, 
πυροσωλήνας από βλήμα, 
τεμάχιο από τον κορμό αντιαρματικής ρουκέτας, 
ενισχυτικό (BOOSTER) γέμισμα εκρηκτικού, μη λειτουργικό με υπολείμματα εκρηκτικής ύλης, 
εξάρτημα από μηχανισμό σκανδάλης αντιαρματικού εκτοξευτή, 
τρεις όλμοι, εκ των οποίων ο ένας με στρεβλωμένο πυροσωλήνα καθώς και μία ουρά όλμου, μη λειτουργική, με υπολείμματα εκρηκτικής ύλης, 
βλήμα στρεβλωμένο και μη λειτουργικό, 
τρεις κάνες πολεμικού τυφεκίου, 
πέντε κάλυκες φυσιγγίων πολεμικού τυφεκίου και πυροβόλου όπλου, 
δεκατρία φυσίγγια πολεμικού τυφεκίου διαφόρων διαμετρημάτων, 
σουγιάς – στιλέτο. 

Το παραπάνω υλικό (πλην της χειροβομβίδας), βρέθηκε σε κατάσταση οξείδωσης και είναι περιόδου κατασκευής Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Μέρος του πολεμικού υλικού παρελήφθη προκειμένου εξουδετερωθεί από κλιμάκιο του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) του Ελληνικού Στρατού ενώ το υπόλοιπο κατασχέθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, που διενεργεί την προανάκριση. 
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων. 

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Εργατικό ατύχημα με τραυματισμό εργαζόμενης σε απορριμματοφόρο - Καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων

Ιανουαρίου 24, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Εργατικό ατύχημα με τραυματισμό εργαζόμενης σε απορριμματοφόρο - Καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Τ.Α. ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ 

Καταγγέλλουμε το εργατικό ατύχημα στη βραδινή βάρδια της αποκομιδής απορριμμάτων του Δήμου Ηγουμενίτσας . Ο τραυματισμός της συναδέλφου μας, ξημερώματα Παρασκευής, προήλθε από κομμάτι του κάδου που αποκολλήθηκε και την χτύπησε στο κεφάλι με αποτέλεσμα να διακομιστεί στο Τ.Ε.Π για τις πρώτες βοήθειες. Όπως επανειλημμένα έχουμε καταγγείλει, ο πεπαλαιωμένος με ελλιπή συντήρηση στόλος οχημάτων, οι κακοσυντηρημένοι και παλαιάς τεχνολογίας κάδοι απορριμμάτων, οι ελλείψεις προσωπικού που εξαναγκάζουν σε εντατικοποίηση της εργασίας, η έλλειψη εκπαίδευσης στο υπάρχον προσωπικό, είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που προκαλούν και θα συνεχίσουν να προκαλούν εργατικά ατυχήματα, εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. 
Ο τραυματισμός της συναδέλφου δεν είναι άπλα ένα ακόμα εργατικό ατύχημα. 
Είναι εργοδοτικό έγκλημα που φέρει την υπογραφή της Δημοτικής Αρχής και της Κυβέρνησης. Δεν είναι η κακιά η ώρα. Είναι ένας κλάδος που από το 2014 έχει θρηνήσει 50 νεκρούς, που τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν διπλά και τριπλά μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, και οι μοναδικοί που βγάζουν χρυσάφι είναι οι επιχειρηματίες του χώρου. 
Ευχόμαστε στη συνάδελφό μας ταχεία ανάρρωση, και της υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να γίνουν όσο το δυνατό πιο ανθρώπινες οι συνθήκες εργασίας στους χώρους δουλειάς. 

Για το Δ.Σ. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
ΥΦΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ                             ΓΚΑΜΠΡΕΛΑ ΕΡΙΚΕΤΗ 

Συνέχεια...

Ξεκινούν Επισκέψεις Παιδιάτρων στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του ΟΑΕΔ

Ιανουαρίου 24, 2020 0
Ξεκινούν Επισκέψεις Παιδιάτρων στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του ΟΑΕΔ 

Καθιερώνονται από τη φετινή σχολική περίοδο, για πρώτη φορά, επισκέψεις παιδιάτρων στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς (ΒΝΣ) του ΟΑΕΔ. 
Με απόφαση που ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, μετά από πρωτοβουλία του Διοικητή Σπύρου Πρωτοψάλτη, θεσμοθετείται η διαδικασία τακτικών επισκέψεων παιδιάτρων, με στόχο την παρακολούθηση της υγείας των παιδιών στους 25 ΒΝΣ του Οργανισμού. 
Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, προβλέπεται: α) η διαμόρφωση και τήρηση φακέλου Υγείας για κάθε παιδί και β) η ενημέρωση των γονέων και του προσωπικού των Σταθμών σε σχέση με θέματα πρόληψης. 

Ο Διοικητής του ΟΑΕΔ Σπ. Πρωτοψάλτης δήλωσε: “Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου, κατέστησα σαφές ότι επιθυμώ ο ΟΑΕΔ να συμβάλλει θετικά με κάθε τρόπο και με κάθε δυνατό μέσο από τα “εργαλεία” που διαθέτει στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων σε εθνικό αλλά και τοπικό επίπεδο, μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων μου στους ΒΝΣ του Οργανισμού ενημερώθηκα για την έλλειψη τακτικής παιδιατρικής παρακολούθησης και αμέσως προχωρήσαμε στη λήψη αυτής της πρωτοβουλίας. Με τη σημερινή απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού, από τη φετινή σχολική χρονιά, τα παιδιά που φιλοξενούνται στους ΒΝΣ του ΟΑΕΔ θα δέχονται τακτικές επισκέψεις από παιδίατρους οι οποίοι θα παρακολουθούν την υγεία τους ενημερώνοντας παράλληλα τόσο το προσωπικό όσο, φυσικά, και τους γονείς. Ο νέος ΟΑΕΔ θα βρίσκει λύσεις και θα στηρίζει το εργατικό δυναμικό της χώρας με κάθε τρόπο”. 
Από τους 25 ΒΝΣ του ΟΑΕΔ, οκτώ βρίσκονται στην Αττική και 17 στην Περιφέρεια, και η δυναμικότητα τους καλύπτει τις ανάγκες φιλοξενίας 2.060 βρεφών και νηπίων. Απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, από οκτώ μηνών έως τεσσάρων ετών, και τα κριτήρια επιλογής είναι κοινωνικά (παιδιά πολύτεκνων, ορφανά, παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών, παιδιά αναπήρων, κλπ.) και οικονομικά (με προτεραιότητα τα παιδιά με γονείς χαμηλού εισοδήματος). Οι ΒΝΣ του ΟΑΕΔ λειτουργούν από τον Σεπτέμβριο έως τον Ιούλιο, από τις 6:45 π.μ. έως τις 16:00 μ.μ..
Συνέχεια...

Τέρμα το "χύμα" τσίπουρο - 1.000 ευρώ το πρόστιμο

Ιανουαρίου 24, 2020 0
Τέρμα το "χύμα" τσίπουρο - 1.000 ευρώ το πρόστιμο

Ενημέρωση για τη διάθεση τσίπουρου, τσικουδιάς και άλλων ποτών από καταστήματα εστίασης 

Από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Π.Ε. Ιωαννίνων / Τμήμα Εμπορίου & Τουρισμού, ανακοινώνονται τα εξής: 
Στα πλαίσια της προστασίας του καταναλωτικού κοινού, σχετικά με την διάθεση τσίπουρου, τσικουδιάς και άλλων ποτών από τα καταστήματα εστίασης και προκειμένου να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, ενημερώνει τους καταναλωτές για τα παρακάτω: 
Οι προσυσκευασίες των ποτών, οίνων, ζύθου και των εμφιαλωμένων νερών που διατίθενται ακέραιες στον πελάτη εντός των μονάδων ομαδικής εστίασης, πρέπει να αποσφραγίζονται παρουσία του. 
Τα προϊόντα «Τσίπουρο» ή «Τσικουδιά» διατίθενται στους χώρους ομαδικής αποκλειστικά προσυσκευασμένα. 
Σύμφωνα με το άρθρο 75, παρ. 3, εδ. Γ της Υπουργικής Απόφασης 91354/2017 (ΦΕΚ Β 2983) «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» το προϊόν που προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο χύμα σε μονάδες ομαδικής εστίασης είναι το ΠΡΟΪΟΝ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΩΝ (ΔΙΗΜΕΡΩΝ) το οποίο είναι διαφορετικό προϊόν από το Τσίπουρο και την Τσικουδιά, όπως ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία. 

Ενημερώνουμε τόσο το καταναλωτικό κοινό όσο και τους επαγγελματίες που διατηρούν καταστήματα εστίασης ότι, απαγορεύεται οποιαδήποτε άλλη αναγραφή ονομασίας στους τιμοκαταλόγους για τα χύμα προϊόντα εκτός της προαναφερόμενης. Επίσης εκτός της αναγραφής στους τιμοκαταλόγους ότι το ΠΡΟΪΟΝ είναι ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΩΝ (ΔΙΗΜΕΡΩΝ) θα αναγράφεται και Η ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ. Το τσίπουρο ή η τσικουδιά που τυχόν αναγράφονται στους τιμοκαταλόγους διατίθενται αποκλειστικά ως εμφιαλωμένα. 
Τα αλκοολούχα ποτά μπορούν να διατίθενται σε ποτήρι από την αρχική προσυσκευασία στον τελικό καταναλωτή εντός των μονάδων ομαδικής εστίασης, σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας ειδικής νομοθεσίας. Στην περίπτωση αυτή, προσφέρονται αποκλειστικά από την αρχική προσυσκευασία που μπορεί να έχει ήδη ανοιχθεί για την εξυπηρέτηση προηγούμενης παραγγελίας. 
Απαγορεύεται η μετάγγισή του περιεχομένου εν όλω ή εν μέρει σε άλλον περιέκτη προκειμένου να προσφερθεί στον πελάτη. Κατά την εκτέλεση της παραγγελίας εφόσον το ζητήσει ο πελάτης, η μετάγγιση της ανάλογης ποσότητας του ποτού από την αρχική προσυσκευασία στο ποτήρι πρέπει να γίνεται παρουσία του πελάτη, και να του δίνεται η δυνατότητα να διαβάσει την επισήμανση της. 

Από την υπηρεσία μας διενεργούνται έλεγχοι για την ακριβή εφαρμογή των προαναφερομένων. Στους παραβάτες των ανωτέρων παραγράφων, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 75 της Υ.Α. 91354/2017, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο χιλίων ευρώ (1.000€) ανά παράβαση. 
Οι καταναλωτές και επαγγελματίες μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες στα Γραφεία 103-106 της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς και στα τηλέφωνα 26510 87103 – 87104. 


Συνέχεια...

Μάριος Κάτσης: Με «ΝΑΙ» Γιόγιακα η ΝΔ πέταξε τη Θεσπρωτία εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ιανουαρίου 24, 2020 0
Μάριος Κάτσης: Με «ΝΑΙ» Γιόγιακα η ΝΔ πέταξε τη Θεσπρωτία εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» (ΒΙΝΤΕΟ)

Τίτλοι τέλους έπεσαν σήμερα για το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας της Ηγουμενίτσας, με την ψήφο του βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Γιόγιακα, αλλά και όλης της ΝΔ στη Βουλή. Προκειμένου ο κάθε βουλευτής να κληθεί να τοποθετηθεί προσωπικά απέναντι στους πολίτες που τον ψήφισαν, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 33 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, με το οποίο αναστέλλεται η λειτουργία 37 Τμημάτων που ίδρυσε ο ΣΥΡΙΖΑ ανά την Ελλάδα με Νόμο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου, ο υφυπουργός κ. Διγαλάκης αναφέρθηκε ρητά και με απαξιωτικά λόγια μόνο στο Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας, αποδεικνύοντας ξεκάθαρα τη στοχοποίηση του Τμήματος από τη ΝΔ. Η κατάργηση του, αφήνει τη Θεσπρωτία εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης έπειτα από 25 χρόνια. 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε σχετικά: 
«Δώσαμε αυτές τις μέρες μια ακόμα μάχη για να εδραιωθεί σε στέρεες βάσεις ένα Τμήμα Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον τόπο μας, τη Θεσπρωτία. Για μια ακόμα φορά, μέσα στη Βουλή διεκδίκησα με ατράνταχτα επιχειρήματα το δίκαιο και το εύλογο της έναρξης λειτουργίας του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα, ένα τμήμα που σχεδιάστηκε με απόλυτα ακαδημαϊκά κριτήρια, από την ίδια την ακαδημαϊκή κοινότητα, που δεν ξεκινούσε από το μηδέν, αλλά με ήδη υπηρετούντες καθηγητές στο δυναμικό του, καθώς και με ένα σαφές, δοκιμασμένο και ελκυστικό γνωστικό αντικείμενο, σε αντίθεση με αυτά που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις με το πρώην ΤΕΙ. 
Παρόλα αυτά, η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως και ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Διγαλάκης, αγνόησαν επιδεικτικά, όχι μόνο τα επιχειρήματά μου, αλλά και τους Θεσπρωτούς συμπολίτες μας, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις γνωμοδοτήσεις της ανεξάρτητης αρχής διασφάλισης ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση, τις οποίες και κατέθεσα στα πρακτικά της Βουλής. Εις μάτην! 
Η ιδεοληψία και το πολιτικό σχέδιο της ΝΔ για συρρίκνωση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων μπήκε σε εφαρμογή και νομοθετικά. Ένα προαναγγελθέν σχέδιο που κάποιοι δεν ήθελαν να δουν, όσο κι αν φωνάξαμε και προειδοποιήσαμε. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για όσους ολιγώρησαν. Το σχέδιο αυτό της ΝΔ ανακοινώθηκε δημόσια τον Νοέμβριο από την Υπουργό και, ακολούθως, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έσπευσε να συνταχθεί στη γραμμή της, ενώ κατά την Ίδρυση είχε τοποθετηθεί υπέρ στη Βουλή. Δεν επετράπη, δηλαδή, στη Σύγκλητο να αποφασίσει ελεύθερα με σύμφωνα με το αυτοδιοίκητο των ανώτατων ιδρυμάτων, αλλά της επιβλήθηκε με μεθόδευση να συναινέσει στην κατάργηση του Τμήματος, υπό τη δαμόκλειο σπάθη της χρηματοδότησης που κρατά το υπουργείο Παιδείας. 
Οργή μας προκαλεί εξ άλλου το γεγονός ότι το σχέδιο της ΝΔ έβαλε στο στόχαστρο με ανεξήγητη επιμονή τη Θεσπρωτία, την οποία αφήνει εκτός ακαδημαϊκού χάρτη για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια! Ήταν τέτοια η εμμονή με την κατάργηση του μοναδικού Τμήματος που θα λειτουργούσε στη Θεσπρωτία, που ήταν το μόνο από τα 37 που ο υφυπουργός κ. Διγαλάκης συκοφάντησε δημόσια από το βήμα της Βουλής, πράγμα για το οποίο αντέδρασα έντονα στην ομιλία. Αντιθέτως, ο λαλίστατος το προηγούμενο διάστημα τοπικός κυβερνητικός βουλευτής «δοξάσθηκε κρυπτόμενος» και δεν πήρε καν το λόγο στη Βουλή να υπερασπιστεί τη Θεσπρωτία και την ανάγκη λειτουργίας Τμήματος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή τουλάχιστον να δικαιολογήσει τη στάση του. Ο κ. Γιόγιακας παρότι δήθεν «έδινε μάχες για να έχουμε Πανεπιστήμιο» θα γραφτεί στην ιστορία του τόπου ως ο βουλευτής που καταψήφισε την ίδρυση του τμήματος ως αντιπολιτευόμενος και υπερψήφισε την κατάργησή του ως κυβερνητικός! Τον παραδίδουμε στην κρίση του θεσπρωτικού λαού να βγάλει τα συμπεράσματά του. 

Είναι χρέος των προοδευτικών πολιτών να παλέψουμε από κοινού ώστε η Θεσπρωτία να ξαναμπεί στον Ακαδημαϊκό χάρτη και να ανασταλεί ο νεολαιίστικος μαρασμός στην οποία την καταδικάζουν οι συντηρητικές πολιτικές από τα παλιά.
(ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ)

Συνέχεια...

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας κόβει σήμερα την πρωτοχρονιάτικη πίτα

Ιανουαρίου 24, 2020 0
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας κόβει σήμερα την πρωτοχρονιάτικη πίτα

Πρόσκληση

Σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Δήμου Ηγουμενίτσας, που θα πραγματοποιηθεί
την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 12:00 μ.μ.,
στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας
Ιωάννης Λώλος
Συνέχεια...

Κοινή ερώτηση Γεροβασίλη-Κάτση-Τζούφη για την ολοκλήρωση του έργου οδικής σύνδεσης Ιωαννίνων-Κακαβιάς

Ιανουαρίου 24, 2020 0
Κοινή ερώτηση Γεροβασίλη-Κάτση-Τζούφη για την ολοκλήρωση του έργου οδικής σύνδεσης Ιωαννίνων-Κακαβιάς 

Προς τον κ. υπουργό Υποδομών & Μεταφορών 
Θέμα: «Ολοκλήρωση έργου οδικής σύνδεσης Ιωαννίνων-Κακαβιάς» 

Όπως έχει γνωστό τις τελευταίες ημέρες, το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών συνέταξε νέα πρόταση για νέα μελέτη, αναφορικά με την κατασκευή του οδικού άξονα Ιωαννίνων-Κακαβιάς. Ωστόσο, σύμφωνα με- το τεχνικό δελτίο που διαβιβάστηκε στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου (ΔΟΥ/6283/05-12-2019), ανατρέπεται ο αρχικός σχεδιασμός που προέβλεπε την κατασκευή αυτοκινητόδρομου τετράιχνης διατομής, δηλαδή διπλής κατεύθυνσης με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, διαχωριστικό κράσπεδο μεταξύ των αντίθετων ρευμάτων και μια βοηθητική λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. 
Παρότι, η οδική σύνδεση Ιωαννίνων-Κακαβιάς αποτελεί συνέχεια της Ιόνιας Οδού και εντάσσεται στο κεντρικό Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών, ο νέος σχεδιασμός του υπουργείου Μεταφορών & Υποδομών και η νέα μελέτη υποβιβάζουν το έργο από τετράιχνης σε δίιχνης διατομής, προτείνοντας ουσιαστικά μια αμελητέα βελτίωση του υπάρχοντος οδικού άξονα που δεν πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ενός σύγχρονου και ασφαλούς αυτοκινητόδρομου. 

Ο νέος σχεδιασμός και η νέα μελέτη ανατρέπουν τις όποιες ενέργειες έχουν γίνει έως σήμερα, γυρίζουν το έργο στην προ-δωδεκαετίας κατάσταση, ενώ αποτελούν πλήγμα για την ευρύτερη περιοχή, τους κατοίκους και τους φορείς. 

Επειδή η οδική σύνδεση Ιωαννίνων-Κακαβιάς αποτελεί έργο ζωτικής σημασίας για την ασφαλή μετακίνηση, την ουσιαστική διασύνδεση, την περαιτέρω οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου. 

Επειδή πρόκειται για έργο που εντάσσεται στην επέκταση του διευρωπαϊκού οδικού δικτύου. 

Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάται ο κ. υπουργός: 

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να εξασφαλιστεί η εκτέλεση του έργου της οδικής σύνδεσης Ιωαννίνων-Κακαβιάς; 

Με ποιον τρόπο θα εξασφαλίσει ότι το έργο θα είναι τετράιχνο, ώστε να καλύπτει τις τρέχουσες και μελλοντικές κυκλοφοριακές ανάγκες; 


Οι ερωτώντες βουλευτές 

Τζούφη Μερόπη 
Γεροβασίλη Όλγα 
Κάτσης Μάριος 

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Συνάντηση Διοίκησης Ο.Λ.ΗΓ. με τον Αντιδήμαρχο Επιχειρηματικότητας και Εμπορικών Δραστηριοτήτων

Ιανουαρίου 24, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Συνάντηση Διοίκησης Ο.Λ.ΗΓ. με τον Αντιδήμαρχο Επιχειρηματικότητας και Εμπορικών Δραστηριοτήτων 

Την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020, η Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας κα Ρεγγίνα Δηλαβέρη και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Αθανάσιος Πορφύρης, πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο Επιχειρηματικότητας και Εμπορικών Δραστηριοτήτων κ. Ελευθέριο Κώστα. 
Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα αρμοδιότητας του κ. Κώστα συγκεκριμένα σε τρόπους προσέλκυσης τουρισμού με σκοπό την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης και επανεκκίνηση σε νέα βάση της κρουαζιέρας, θέτοντας πάντα σε προτεραιότητα την προβολή της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς προς όφελος της πόλης της Ηγουμενίτσας, μέσα από κοινή συνεργασία των τοπικών φορέων. 
Η ενίσχυση της προβολής της τουριστικής εικόνας της περιοχής, ως ενιαίος και αδιαίρετος τουριστικός προορισµός αποτελεί έναν κρίσιµο στόχο – προαπαιτούµενο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος της Ηγουμενίτσας. Η τουριστική προβολή αποτελεί ασφαλώς καθοριστικό στοιχείο ανταγωνιστικότητας στην τουριστική αγορά, καθώς διαµορφώνει την εικόνα του τουριστικού προορισµού και συµβάλλει στην βελτίωση της θέσης του, ενώ παράλληλα διευκολύνει τις προσπάθειες διείσδυσης σε νέες (τουριστικές) αγορές ή τµήµατα αγορών. Συνέχεια...

Συνάντηση Διοίκησης Ο.Λ.ΗΓ. με τη Δημοτική Αρχή Ηγουμενίτσας για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ)

Ιανουαρίου 24, 2020 0
Συνάντηση Διοίκησης Ο.Λ.ΗΓ. με τη Δημοτική Αρχή Ηγουμενίτσας για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) 

Την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020, στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, η Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας κα Ρεγγίνα Δηλαβέρη και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Αθανάσιος Πορφύρης, πραγματοποίησαν συνάντηση με το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλο, τον κ. Μιχαήλ Γκίκα Αντιδήμαρχο Τεχνικών έργων και Δόμησης και τα αρμόδια στελέχη των υπηρεσιών. Σκοπός της συνάντησης η ενημέρωση για την μέχρι τώρα πορεία του έργου ΣΒΑΚ. 
Μέσα από τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων θα επιτευχθεί ο κύριος στόχος που είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας των αστικών περιοχών και η παροχή υψηλής ποιότητας μεταφορών με έμφαση στο περπάτημα, το ποδήλατο και τη δημόσια συγκοινωνία, διαμέσου και εντός της αστικής περιοχής, ευνοώντας την ισορροπημένη ανάπτυξη όλων των σχετικών μορφών μεταφοράς και ενθαρρύνοντας τη μετάβαση προς πιο βιώσιμες μορφές. 
Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν το λιμάνι και την πόλη της Ηγουμενίτσας με στόχο να θα δοθεί έμφαση στη δημιουργία τοπικών δράσεων για την αντιμετώπιση των πολύπλοκων ζητημάτων σχεδιασμού και με όραμα για τη συνολική αειφόρο ανάπτυξη. Συνέχεια...

Σήμερα στο Γραικοχώρι η κηδεία της Σεβαστής (Τούλας) Τζορέλα

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα