12/02/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Θεσπρωτία: Μέχρι αύριο οι αιτήσεις επιχειρήσεων για την απασχόληση νέων άνεργων με 100% επιδότηση

Δεκεμβρίου 02, 2021 0
Θεσπρωτία: Μέχρι αύριο οι αιτήσεις επιχειρήσεων για την απασχόληση νέων άνεργων με 100% επιδότηση

Μέχρι την Παρασκευή οι αιτήσεις επιχειρήσεων για το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας με 100% επιδότηση για νέους ανέργους στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου

Την Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2021, λήγει η προθεσμία για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων επιχειρήσεων για τις εναπομείναντες θέσεις του προγράμματος απόκτησης 7μηνης εργασιακής εμπειρίας ανέργων 18-30 ετών με 100% επιδότηση μισθού και ασφαλιστικών εισφορών στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας (250 θέσεις) και Ηπείρου (150 θέσεις). Συγκεκριμένα, έχει ήδη καλυφθεί το 75% από τις συνολικά 1.600 θέσεις που προκηρύχτηκαν, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία, να αναβαθμίσουν τα προσόντα τους και να προετοιμαστούν για ένταξη στην αγορά εργασίας.

Ωφελούμενοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ που εδρεύουν σε περιοχές αρμοδιότητας των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου, ηλικίας 18-30 ετών, απόφοιτοι οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας. Στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση της πρόσβασης των νέων στην αγορά εργασίας και η ανάσχεση της διαρροής επιστημονικού εργατικού δυναμικού.

Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 10,5 εκ. €, διαρκεί 7 μήνες και ο ΟΑΕΔ καταβάλλει στους ωφελουμένους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον κατώτατο καθαρό μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές), καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

Οι επιχειρήσεις εντάσσονται ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους, ως εξής:


Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην έχει προβεί η επιχείρηση σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας στο 3μηνο πριν από την υποβολή της αίτησης. Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση μέσω της ιστοσελίδας του Οργανισμού: https://www.oaed.gr/proghrammata-anoikhta
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα απόψε κι αύριο

Δεκεμβρίου 02, 2021 0
Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα απόψε κι αύριο

Από την Ε.Μ.Υ. εκδόθηκε έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού σύμφωνα με το οποίο το διήμερο Παρασκευής και Σαββάτου προβλέπονται κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, συνοδευόμενες με θυελλώδεις ανέμους. 

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ, επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός το διήμερο της Παρασκευής (3-12-2021) και του Σαββάτου (4-12-2021), με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους.


Πιο αναλυτικά:

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν:
α. Από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής έως και το μεσημέρι του Σαββάτου στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου εφιστά την προσοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων και Δήμων καθώς και των πολιτών που πρόκειται να μετακινηθούν.
Συνέχεια...

Συνεδρίασε χθες το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ηγουμενίτσας

Δεκεμβρίου 02, 2021 0
Συνεδρίασε χθες το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ηγουμενίτσας

Συνεδρίασε την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021 το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηγουμενίτσας με θέμα την ετοιμότητα των φορέων του Δήμου Ηγουμενίτσας για τον παγετό και τις πλημμύρες και με κοινή την πεποίθηση πως η άριστη συνεργασία, που υπάρχει μεταξύ των αρμόδιων φορέων, αποτελεί το κλειδί της αντιμετώπισης των έκτακτων φαινομένων.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Η ένταση των ακραίων φαινομένων, που μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο και γενικότερα η μεταβολή των μετεωρολογικών συνθηκών, προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, για την αντιμετώπιση της οποίας και για την ελαχιστοποίηση των συνεπειών της, ως Δημοτική Αρχή προχωρήσαμε σε σημαντικές παρεμβάσεις όπως: η ένταξη για χρηματοδότηση και η ολοκλήρωση του ρέματος της Λάκκας, η εκπόνηση της μελέτης και η ένταξη για χρηματοδότηση του ρέματος της Γκούρας, η κατασκευή του οποίου θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα, η ολοκλήρωση της μελέτης του ρέματος Ξηροπόταμου και η ένταξη από την Περιφέρεια Ηπείρου σε χρηματοδότηση καθώς και παρεμβάσεις σε ρέματα που θωρακίζουν τον αστικό ιστό της πόλης. 

Παράλληλα, σε συνεργασία Δήμου και ΔΕΥΑΗ καθαρίστηκαν όλα τα φρεάτια ομβρίων. Για τον δε παγετό έχουμε ήδη προμηθευτεί αλάτι και αλυσίδες για συγκεκριμένα οχήματα του Δήμου μας, τα οποία είναι έτοιμα να παρέμβουν όπου χρειαστεί».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αστυνομικός Διευθυντής Θεσπρωτίας, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσπρωτίας, ο Διοικητής του Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πάργας, Εκπρόσωποι του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, του ΔΕΔΔΥΕ, της Διεύθυνσης Δασών, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Απόστολος Τζώρτζης, οι ορισμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Γεράσιμος Φουσέκης και Αναστάσιος Ρούσσης, ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών και Σχεδίου Πόλης κ. Λάμπρος Γιαννακός και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου κ. Θεόδωρος Διαμάντης.
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Συγκέντρωση αύριο για την ημέρα μνήμης και αγώνα για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο

Δεκεμβρίου 02, 2021 0
Ηγουμενίτσα: Συγκέντρωση αύριο για την ημέρα μνήμης και αγώνα για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο

Σε συγκέντρωση για την ημέρα μνήμης και αγώνα για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο καλεί η Συνέλευση Εργαζομένων - Ανέργων Θεσπρωτίας.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

TΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3/12 6:00 ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ, ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟ.

Αγώνας για ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα για όλους και ολες - Τέρμα στις διώξεις και την κρατική καταστολή
Συνέχεια...

ΜΛ -ΚΚΕ Θεσπρωτίας: Κάτω η κρατική καταστολή και η τρομοκρατία, η πολιτική της ακρίβειας, της φτώχειας, της ανεργίας και της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας

Δεκεμβρίου 02, 2021 0

Συγκέντρωση την Παρασκευή 3/12, 6.00μμ, στην Ηγουμενίτσα, στον Πεζόδρομο 

Η κυβερνητική πολιτική της ακρίβειας, της φτώχειας, της ανεργίας, της εγκληματικής πολιτικής διάλυσης της Δημόσιας Υγείας - Παιδείας, συνδυάζεται σταθερά με την πολιτική του φόβου, του αυταρχισμού, της τρομοκρατίας και της καταστολής

Στα πλαίσια αυτά, πριν από ένα χρόνο, τέτοιες ημέρες, στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου και του Πολυτεχνείου, με πρόσχημα την αντιμετώπιση τάχα της πανδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ, επέβαλε μέτρα χουντικής έμπνευσης, καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, καταπατώντας έτσι βάναυσα τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα του λαού. Εξαπέλυσε τότε ένα νέο όργιο καταστολής και επιδόθηκε σε ένα κύμα επιβολής προστίμων και σε ένα πογκρόμ συλλήψεων.

Έναν χρόνο μετά, 62 αγωνιστές βαρύνονται με προκλητικές και ανυπόστατες κατηγορίες περί «διασποράς μολυσματικής νόσου», την ώρα η εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας οδηγεί το λαό μας σε εκατόμβες των νεκρών. 

Αποτελεί πρόκληση να στήνονται τέτοια χυδαία κατηγορητήρια σε δεκάδες  αγωνιστές, στελέχη του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος και της Αριστεράς, που κόντρα στις απαγορεύσεις, διαδήλωναν και διεκδικούσαν την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που το ρημάζει. 

Είναι πρόκληση να στήνονται τέτοια κατηγορητήρια την ώρα που η κυβέρνηση δεν λαμβάνει το παραμικρό μέτρο ενίσχυσης του Δημόσιου συστήματος Υγείας, κανένα υγειονομικό μέτρο στους χώρους δουλειάς, που στα ΜΜΜ οι άνθρωποι στοιβάζονται κυριολεκτικά, που στα Δημόσια Σχολεία οι μαθητές στριμώχνονται σε τμήματα των 27, 28 και 29 παιδιών, που εφαρμόζει μια διχαστική και εκδικητική πολιτική.


Το Μ-Λ ΚΚΕ καταγγέλλει την πολιτική της καταστολής και της τρομοκρατίας. Καλούμε τους πολίτες να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις μαζικές διώξεις αγωνιστών και στις κυβερνητικές απαγορεύσεις που χτυπούν το δικαίωμα στη διαδήλωση και την απεργία. 

Να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους  συλληφθέντες. Να απαιτήσουμε:

 • Να αθωωθούν και οι 62 αγωνιστές και να απαλλαχθούν από όλες τις κατηγορίες

 • Να διαγραφούν τα πρόστιμα

 • Κάτω τα χέρια απ’ τα δημοκρατικά δικαιώματα, τις απεργίες και τις διαδηλώσεις

 • Μαζικός αγώνας για Δημόσια Δωρεάν Υγεία - Παιδεία

 

για να ανατραπεί η πολιτική της φτώχειας, της ακρίβειας, 

της ανεργίας και της υποτέλειας

 

        Ηγουμενίτσα  1-12-2021                  ml

                                                                

Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

                                                                                                    Θεσπρωτίας

 

 


Συνέχεια...

"Τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα...! - Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηγουμενίτσας για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Δεκεμβρίου 02, 2021 0

 "Τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα...! - Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηγουμενίτσας για τη διαχείριση των απορριμμάτων

                 ΤΑ  ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΑ


Το Δ.Σ. Ηγουμενίτσας συνεδρίασε στις 29/11/2021με θέμα «ενημέρωση από τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ για την διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ).»

 • Δεν είναι η πρώτη φορά που συζητήθηκε αυτό το θέμα στο Δ.Σ. της Ηγουμενίτσας. Υπάρχει και η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ για αυτό το θέμα.

 • Οι θέσεις της Λ.Σ. είναι γνωστές αφού έχουν συζητηθεί στο Δ.Σ. και έχουν δημοσιοποιηθεί στα ΜΜΕ.

 • Πρόσφατα η Ε.Π. Ηπείρου-Κέρκυρας-Λευκάδας του ΚΚΕ με αναλυτική της ανακοίνωση έχει τοποθετηθεί και για τις τελευταίες εξελίξεις.

 • Το ΚΚΕ έχει καταθέσει ερώτηση στην βουλή για τις δηλώσεις του γραμματέα αποκεντρωμένης κ. Μιχελάκη που κατηγορεί τους δημάρχους για διαπλεκόμενους, ζητώντας εξηγήσεις. 

 • Το ΚΚΕ κατέθεσε επίσης ερώτηση για την μεταφορά του υπολείμματος των απορριμμάτων από την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στους ΧΥΤΥ ταυτόχρονα από δύο εταιρείες. Μία με εντολή του ΦΟΔΣΔΑ και μία με εντολή Περιφερειάρχη για το ίδιο αντικείμενο. Γεγονός απαράδεκτο , τραγελαφικό αλλά και κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος ,μια και τα κόστη θα πληρωθούν από τους κατοίκους της Ηπείρου.

 • Δεν συμφωνούμε με τις τοποθετήσεις του δήμαρχου και του προέδρου του ΦΟΔΣΑ ότι τα η διαμάχη οφείλεται σε διάσταση απόψεων μεταξύ δημάρχων, με τοπικά κριτήρια. Είναι καθαρό ότι πρόκειται για ανοικτό πόλεμο όπου η από την μια μεριά είναι ο ΦΟΔΣΑ και από την άλλη η Περιφερειακή αρχή με την οποία στοιχίζονται μερικοί δήμαρχοι. Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί υπάρχει αυτή η διαπάλη; Πιο είναι το επίδικο;

 • Ο περιφερειάρχης με μακροσκελή του ανακοίνωση προσπαθεί να μας πείσει ότι αυτός υπερασπίζεται καλύτερα τα λαϊκά συμφέροντα από ότι οι δήμαρχοι, που με την πολιτική τους ανεβάζουν τα κόστη που πληρώνονται από τις λαϊκές τσέπες μέσα από τα δημοτικά τέλη.

 • Όμως ο ίδιος ο περιφερειάρχης έχει την ευθύνη για την τεράστια οικονομική επιβάρυνση που υφίστανται οι δήμοι ,και μέσω αυτών οι δημότες, από την μη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων  (ΣΜΑ) μέχρι σήμερα. Είναι γνωστόν ότι η περιφέρεια έχει την ευθύνη της κατασκευής των ΣΜΑ. Οι ΣΜΑ έπρεπε να έχουν παραληφθεί και λειτουργήσει εδώ και 4 χρόνια η τουλάχιστον μέχρι το 2019 πριν ξεκινήσει η λειτουργία της ΜΕΑ(έχουμε 17 παρατάσεις στην παράδοση του τεχνικού εξοπλισμού). Για 3 χρόνια τα σκουπίδια μεταφέρονται από στην ΜΕΑ από τους δήμους  με απορριμματοφόρα τους. Αυτό έχει σαν συνέπεια τεράστια κόστη (καύσιμα, φθορές, εργατοώρες, διόδια..), κυκλοφοριακά και περιβαντολλογικά προβλήματα. Το βασικό όμως πρόβλημα είναι ότι τα απορριμματοφόρα απασχολούνται με ξένο αντικείμενο, δεν αξιοποιούνται στην κύρια δουλειά τους που είναι η αποκομιδή ,και η έλλειψη τους είναι φανερή.

 • Για αυτήν καθυστέρηση οι δήμοι και ο ΦΟΔΣΑ έχουν την δική τους ευθύνη γιατί αν και μετέχουν στην κοινή επιτροπή παρακολούθησης του έργου των ΣΜΑ δεν έχουν ασκήσει το δικαίωμα του ελέγχου στο έργο όλα αυτά τα χρόνια. Καμιά διαμάχη  δεν προέκυψε με την περιφέρεια για αυτό το θέμα.

 • Η διαμάχη άρχισε όταν ο ΦΟΔΣΑ προκήρυξε διαγωνισμό για να αναθέσει την λειτουργία των ΣΜΑ σε ιδιώτες. Διαγωνισμοί που ακυρώθηκαν για «τυπικούς» λόγους από την αποκεντρωμένη διοίκηση . 

 • Εύλογα προκύπτει το ερώτημα γιατί τώρα; Σε τι διαφωνούν; Αφού τόσο η περιφέρεια όσο και ο ΦΟΔΣΑ προτίθενται να αναθέσουν σε ιδιώτες την λειτουργία των ΣΜΑ. Ενδιαφέρει άραγε τον λαό ποιος θα κάνει την ανάθεση; Ο λαός το μόνο που ζητάει είναι να μην επιβαρύνεται οικονομικά. Και φυσικά αναρωτιέται γιατί, σε αυτές τις δύσκολες εποχές, πρέπει να πληρώνει δημοτικά τέλη; Λίγους φόρους πληρώνει; ( ΦΠΑ,ΕΝΦΥΑ, «ΑΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» , εισοδήματος….) Γιατί  άραγε πληρώνει; Αφού οι παρεχόμενες παροχές(υγεία ,παιδεία, καθαριότητα κλπ) από το κράτος συνεχώς μειώνονται και υποβαθμίζονται. 

 • Η διαμάχη αυτή έχει οδηγήσει σε αδιέξοδα. Ο περιφερειάρχης έχει δηλώσει ότι θα προσφύγει ενάντια και στον νέο διαγωνισμό ανάθεσης που προκηρύσσει ο ΦΟΔΣΑ.

 • Και ενώ η διαμάχη καλά κρατεί δεν γίνεται καμιά κουβέντα από τα «αντιμαχόμενα» μέρη για τα κόστη της ΜΕΑ. Έχουμε ένα εργοστάσιο που κατασκευάστηκε με ΣΔΙΤ ( 50% κρατική επιδότηση από Ε.Ε., 30% επιδοτούμενο επιτόκιο και 20% ίδια κεφάλαια της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) που χρησιμοποιώντας τα σκουπίδια σαν πρώτη ύλη εμπορεύεται τα ανακυκλωμένα και παράγει ενέργεια από το μεθάνιο που πωλεί σαν πράσινη ενέργεια ,αποκομίζοντας κέρδη. Σε αυτό το εργοστάσιο για να του πάμε την πρώτη ύλη που χρειάζεται πληρώνουμε 50ευρώ/τονο και είμαστε δε υποχρεωμένοι να του παραδίδουμε τουλάχιστον 80.000 τόνους τον χρόνο, έχουμε δεν έχουμε σκουπίδια (π.χ. η Άρτα δεν έχει παραδώσει τίποτα και «πρέπει» να πληρώσει το μερτικό της). Η σύμβαση αυτή που έχει υπογραφεί από την περιφέρεια και τους δημάρχους, και ισχύει για 25 χρόνια. Για αυτά τα κόστη που επιβαρύνουν τον λαό και αυξάνουν τα κέρδη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν γίνεται κουβέντα.

 • Την ίδια στιγμή οι οδηγίες της Ε.Ε. επιβάλλουν την ανακύκλωση στην πηγή με πράσινα σημεία, ΜΕΒΑ κλπ. Μέχρι το 2030 ο όγκος των σύμμεικτων σκουπιδιών πρέπει να μειωθεί κατά 45%. Άρα στην ΜΕΑ πρέπει να πηγαίνουν 60.000 τόνοι με τα σημερινά δεδομένα, μπορεί και λιγότερα. Θα είμαστε όμως υποχρεωμένοι να χρεωνόμαστε με την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα των 80.000 τόνων. Αυτή η ρήτρα βάζει φραγμό στην διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση. Από τα παραπάνω προκύπτει η αναγκαιότητα της επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης με την «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ»

 • Πιστεύουμε ότι η διαχείριση των ΑΣΑ πρέπει να γίνεται από τους δήμους. Δεν εννοούμε με αυτό ότι οι δήμοι θα την παραχωρούν σε ιδιώτες. Πράγμα που ο δήμος μας ,αλλά και άλλοι , ήδη το κάνουν μερικώς στην αποκομιδή. Γιατί με αυτόν τον τρόπο οι δήμοι το μόνο που κάνουν είναι τον εισπράκτορα των δημοτικών τελών για λογαριασμό των ιδιωτών. Για αυτό δεν στηρίζουμε την επιλογή του ΦΟΔΣΑ για ανάθεση της λειτουργία των ΣΜΑ σε ιδιώτες.

 • Πιστεύουμε ότι η πηγή όλων των προβλημάτων που παρουσιάζονται και στην περιοχή μας είναι η πολιτική της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της διαχείρισης των ΑΣΑ. Προφανώς αυτό δημιουργεί αντιπαραθέσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων επιχειρηματικών ομίλων. Είναι πολλά τα λεφτά που θα επενδυθούν στο επόμενο διάστημα στην χώρα μας σε αυτόν τον τομέα  στα πλαίσια της «πράσινης ανάπτυξης»*. Αυτό με την σειρά προκαλεί και την διαμάχη μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων της Τοπικής Διοίκησης. 

 • Σήμερα η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να δώσει λύσεις σε μία σειρά λαϊκά προβλήματα, να αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής, να μειώνει τα κόστη. Στην πράξη στην περιοχή μας, τα αυξημένα κόστη της διαχείρισης τα πληρώνει ο λαός με την πληρωμή των δημοτικών τελών ώστε να εξασφαλίζεται και αυξάνεται η κερδοφορία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Μια τέτοια εξέλιξη επιδιώκεται από τους «αντιμαχόμενους» φορείς της Τ.Δ. και για την διαχείριση των ΣΜΑ από ιδιώτες . Για αυτό «βγήκαν τα μαχαίρια». Αυτή όμως είναι μια διαπάλη που δεν αφορά τον λαό της περιοχής μας.

 • Διέξοδο στην παρούσα φάση δίνει μόνο η ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δ.Σ. μας στις 14/04/2021. Που ζητά την λειτουργία των ΣΜΑ από τον ΦΟΔΣΑ ,με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, διάθεση από τους δήμους, με γενναία χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος. Που ζητά την διαλογή στην πηγή και την κατάργηση της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας ΑΣΑ στην ΜΕΑ και  επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Απόφαση όμως που για μήνες παραμένει στα χαρτιά με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής.

 • Σε αυτήν την κατεύθυνση καλούμε τους κατοίκους του δήμου μας να αγωνισθούν. Συνολικά η διαχείριση των ΑΣΑ πρέπει να γίνεται από δημόσιο φορέα με κρατική χρηματοδότηση. Μόνο η λαϊκή παρέμβαση μπορεί να ξεμπλοκάρει την κατάσταση. Γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό.    

 

Ηγουμενίτσα 2/12/2021

Για τη Λαϊκή συσπείρωση 

Δώρης Δήμας


 *   https://www.capital.gr/analusi/3519212/skoupidiaΣυνέχεια...

Ανοίγει ξανά για το κοινό ο αρχαιολογικός χώρος Γιτάνων

Δεκεμβρίου 02, 2021 0
Ανοίγει ξανά για το κοινό ο αρχαιολογικός χώρος Γιτάνων

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας σας ενημερώνει ότι ο αρχαιολογικός χώρος των Γιτάνων επαναλειτουργεί για το κοινό από την Παρασκευή 3.12.2021, μετά τον καθαρισμό του δρόμου πρόσβασης, ο οποίος παρέμενε κλειστός λόγω πλημμυρικών φαινομένων.

Ο Προϊστάμενος της Εφορείας
Ιωάννης Χουλιαράς
Aρχαιολόγος
Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Κάλεσμα για ίδρυση Συλλόγου ατόμων με αναπηρίες όλων των κατηγοριών

Δεκεμβρίου 02, 2021 0
Θεσπρωτία: Κάλεσμα για ίδρυση Συλλόγου ατόμων με αναπηρίες όλων των κατηγοριών

Καλούνται τα άτομα με αναπηρίες όλων των κατηγοριών (τετραπληγία, εγκεφαλική παράλυση, κώφωση, τύφλωση, ψυχική αναπηρία, νοητική αναπηρία και άλλες βαριές και πολλαπλές αναπηρίες) για την ίδρυση συλλόγου στο Νομό Θεσπρωτίας

Η ίδρυση του συλλόγου θα καλύψει ένα κενό που υπάρχει στο νομό μας. Με την ίδρυση του συλλόγου τα άτομα με αναπηρίες θα αποκτήσουν φωνή και ύπαρξη, ελπίδα και προοπτική.

Πληροφορίες:

Προβιδάκη Αγγελική: 6939474423

Δέλκου Αφροδίτη: 6936772951

Παπαζώη Αγλαϊα, τηλ: 6936438361
Συνέχεια...

Η ΔΑΣ ΟΤΑ επικράτησε στις εκλογές του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας

Δεκεμβρίου 02, 2021 0
Η ΔΑΣ ΟΤΑ επικράτησε στις εκλογές του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας

Με ποσοστό 53,7% επικράτησε στις εκλογές του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας η παράταξη ΔΑΣ ΟΤΑ, καταλαμβάνοντας 4 έδρες στο ΔΣ, ενώ η Ανεξάρτητη Κίνηση το 46,3% με 3 έδρες.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Ψήφισαν: 458

Έλαβαν:
ΔΑΣ ΟΤΑ : 246 ψήφοι, ποσοστό 53,7%
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ : 208 ψήφοι, ποσοστό 46,3%
ΑΚΥΡΑ : 2
ΛΕΥΚΑ : 2

Υ.Γ. Επειδή η καταμέτρηση της σταυροδοσίας δεν έχει ολοκληρωθεί, ενδέχεται να υπάρξουν μικρές αποκκλίσεις!
Συνέχεια...

Έκτακτο Δελτίο Ε.Μ.Υ. για επιδείνωση καιρού την Παρασκευή

Δεκεμβρίου 02, 2021 0
Έκτακτο Δελτίο Ε.Μ.Υ. για επιδείνωση καιρού την Παρασκευή

Από την Ε.Μ.Υ. εκδόθηκε έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού σύμφωνα με το οποίο το διήμερο Παρασκευής και Σαββάτου προβλέπονται κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, συνοδευόμενες με θυελλώδεις ανέμους. Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου εφιστά την προσοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων και Δήμων καθώς και των πολιτών που πρόκειται να μετακινηθούν.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΕΜΥ

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ)

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός το διήμερο της Παρασκευής (3-12-2021) και του Σαββάτου (4-12-2021), με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους.

Πιο αναλυτικά:

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν:
α. Από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής έως και το μεσημέρι του Σαββάτου στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.
β. Από τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής έως τις πρωινές ώρες του Σαββάτου στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς πρόσκαιρα στην κεντρική Μακεδονία.
γ. Από τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής έως και τη νύχτα του Σαββάτου στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
δ. Από τη νύχτα της Παρασκευής έως τις βραδινές ώρες του Σαββάτου στις Κυκλάδες και την Κρήτη.

2. Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι που θα φτάνουν τα 8 μποφόρ στα πελάγη θα πνέουν την Παρασκευή, που βαθμιαία το Σάββατο θα στραφούν σε βόρειους και θα εξασθενήσουν.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού, την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr) και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS).
Συνέχεια...

Διψήφιος αριθμός κρουσμάτων σήμερα στη Θεσπρωτία - 89 θάνατοι πανελλαδικά

Δεκεμβρίου 02, 2021 0
Διψήφιος αριθμός κρουσμάτων σήμερα στη Θεσπρωτία - 89 θάνατοι πανελλαδικά

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας 26
ΠΕ Θεσπρωτίας 13
ΠΕ Ιωαννίνων 99
ΠΕ Πρέβεζας 35

Ημερήσια έκθεση covid-19 του ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.260, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 951.351 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 50.6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 93 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.767 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 89, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 18.325 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 704 (61.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 81.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 558 (79.26%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 146 (20.74%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.533 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 453 (ημερήσια μεταβολή -10.65%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 458 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Συνέχεια...

Συνελήφθησαν 3 αλλοδαποί στη Θεσπρωτία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών

Δεκεμβρίου 02, 2021 0
Συνελήφθησαν 3 αλλοδαποί στη Θεσπρωτία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν περίπου 180 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης

Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας συνέλαβαν 3 άτομα για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Ειδικότερα, πρόκειται για 2 αλλοδαπούς που κατηγορούνται για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών και αλλοδαπό, που κατηγορείται για κατοχή ναρκωτικών και βία κατά υπαλλήλων.

Πιο αναλυτικά, ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών, προχθές 30-11-2021 το βράδυ οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν σε περιοχή της Θεσπρωτίας αλλοδαπό, ο οποίος, αφού πρόβαλε σθεναρή αντίσταση για να αποφύγει τη σύλληψη, διαπιστώθηκε ότι κατείχε δύο συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 7,4 γραμμαρίων.

Από τη συνεχιζόμενη έρευνα προέκυψε ότι την παραπάνω ποσότητα είχε προμηθευτεί από αλλοδαπό, ο οποίος εντοπίστηκε χθες σε περιοχή της Θεσπρωτίας μαζί με ακόμη έναν αλλοδαπό. Στην κατοχή τους και στο σπίτι τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους 171 γραμμαρίων,
χρηματικό ποσό 1.090 ευρώ και
χρηματικό ποσό 1.500 αλβανικών λεκ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.
Συνέχεια...

661.000€ για τη θέρμανση των σχολείων της Θεσπρωτίας - Η κατανομή ανά Δήμο

Δεκεμβρίου 02, 2021 0
661.000€ για τη θέρμανση των σχολείων της Θεσπρωτίας - Η κατανομή ανά Δήμο

Υπεγράφη από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, η έκδοση νέας συμπληρωματικής απόφασης Κ.Α.Π., ύψους 100 εκατ. ευρώ, για την πρόσθετη οικονομική ενίσχυση των Δήμων όλης της χώρας. Πρόκειται για νέα έκτακτη επιχορήγηση προς τους ΟΤΑ α’ βαθμού, προκειμένου οι Δήμοι να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες ανάγκες και τις αυξημένες υποχρεώσεις τους, όσον αφορά στις λειτουργικές τους δαπάνες, στην υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, καθώς και στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων ή εκκρεμών υποχρεώσεων. Η απόφαση προβλέπει τις λεπτομέρειες σχετικά με την κατανομή και έρχεται να προστεθεί στη συμπληρωματική Κ.Α.Π. των 107 εκατ. ευρώ, που εκδόθηκε στα μέσα Οκτωβρίου.

Παράλληλα, με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, επιχορηγούνται με νέα έκτακτη οικονομική ενίσχυση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και οι Περιφέρειες της χώρας, με το συνολικό ποσό των 10 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών.
Πρόσθετη χρηματοδότηση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, ύψους 1 εκατ. ευρώ, δίδεται και στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.), για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του τρέχοντος έτους.

Τέλος, ειδική πρόβλεψη υπήρξε για την κατά προτεραιότητα κάλυψη δαπανών θέρμανσης των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της συμπληρωματικής κατανομής ποσού, ύψους 7 εκατ. ευρώ, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους –σε όλους τους Δήμους της χώρας– για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι συνέπειες από τις διακυμάνσεις των τιμών στο κόστος ενέργειας και να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των σχολικών μονάδων, κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα.

Τα ποσά για τα σχολεία της Θεσπρωτίας

ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ: 399.487,75€
ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ                : 125.585,21€
ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ             :136.049,11€
Συνέχεια...

Σήμερα η ημερίδα για την προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης Θεσπρωτίας - Αυλώνα

Δεκεμβρίου 02, 2021 0
Σήμερα η ημερίδα για την προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης Θεσπρωτίας - Αυλώνα

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, κ. Αλέξανδρος Πάσχος, ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του Έργου GET, κ. Πέτρος Ζουμπούλης και η Πρόεδρος του Κέντρου Καινοτομίας και Πολιτισμού INNOPOLIS, κ. Κατερίνα Σωτηροπούλου σας προσκαλούν σε ημερίδα με τίτλο:

«Η προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης της διασυνοριακής περιοχής Θεσπρωτίας – Αυλώνα: Μεταφέροντας την εμπειρία του έργου GET»,

την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 9.00 π.μ.

Η συνάντηση διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου GET – GRALB Experience Tourism, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα INTERREG IPA CBC.

Στο 1ο μέρος της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν οι δράσεις του έργου, η διαδικτυακή εφαρμογή που αναπτύχθηκε και ο τρόπος αξιοποίησής της για την ανάπτυξη του τουρισμού της περιοχής, καθώς και μέθοδοι προώθησης της διασυνοριακής περιοχής ως τουριστικού προορισμού.

Στο 2ο τμήμα θα υπαρχουν προτάσεις για την περαιτέρω προώθηση της περιοχής και την ανάπτυξη του τουρισμού.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μέσω WEBEX.

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα

Ηγουμενίτσα: Κλειστή σήμερα το πρωί η Εθν. Αντίστασης λόγω εργασιών

Δεκεμβρίου 02, 2021 0
Ηγουμενίτσα: Κλειστή σήμερα το πρωί η Εθν. Αντίστασης λόγω εργασιών

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας προκειμένου να εκτελεστούν παρεμβάσεις καθαρισμού στο πλαίσιο της «Καθαρής Εβδομάδας 2021» ενημερώνειότι την Πέμπτη 2-12-2021 από 7:30 π.μ. έως 10:00 π.μ. σταδιακό κλείσιμο της οδού Εθνικής Αντιστάσεως από το ύψος του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας (κυκλικός κόμβος) μέχρι την συμβολή με την οδό Κύπρου (Κτήριο πρώην ΕΙΝ).
Συνέχεια...