01/16/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

Β. Κάλλος: "Παραμένει ο Ρότσα στο Θεσπρωτό" (+ΒΙΝΤΕΟ)

Ιανουαρίου 16, 2023 0
Β. Κάλλος: "Παραμένει ο Ρότσα στο Θεσπρωτό" (+ΒΙΝΤΕΟ)

Δηλώσεις μετά την ήττα από τη Νίκη Βόλου, παραχώρησε ο βοηθός του Χουάν Ραμόν Ρότσα στο Θεσπρωτό, Βαγγέλης Κάλλος.

Ο κ.Κάλλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αιφνιδίασε τους πάντες λέγοντας ότι ο Χουάν Ραμόν Ρότσα δεν έχει φύγει από το Θεσπρωτό και λόγω ενός προβλήματος υγείας δεν βρέθηκε στο Βόλο. Παράλληλα ο Βαγγέλης Κάλλος συμπλήρωσε ότι την είδηση για την αποχώρηση του Χ.Ρ. Ρότσα από την ομάδα της Ηγουμενίτσας τη διαβάσαν στα site και ότι δεν υφίσταται κάτι τέτοιο.

Βέβαια, η διοίκηση του Θεσπρωτού θα μπορούσε τόσες ημέρες να βγάλει μια ανακοίνωση για το θέμα ώστε να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις, κάτι όμως που ακόμη δεν έχει κάνει.

Εκτός κι αν έχει ήδη αλλάξει η διοίκηση και δεν έχουν ληφθεί ακόμη οι σχετικές αποφάσεις...

Το σχετικό βίντεο:

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Ιδρύθηκε Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας

Ιανουαρίου 16, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Ιδρύθηκε Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας

Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας, ιδρύθηκε κατόπιν απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Ηγουμενίτσας. Τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα παραβατικότητας (βανδαλισμοί, επιθέσεις κ.α.) κυρίως από νεαρά άτομα το τελευταίο διάστημα στην περιοχή, οδήγησαν το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ηγουμενίτσας στην απόφαση για την ίδρυση ΤοΣΠΠΑ, σύμφωνα με τη δυνατότητα που παρέχει η νομοθεσία.

Τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας αποτελούν συμβουλευτικά, ενημερωτικά και γνωμοδοτικά όργανα για την ανάπτυξη μιας εναλλακτικής και αποκεντρωμένης αντιπαραβατικής πολιτικής, προσαρμοσμένης στις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών. 

Ειδικότερα, η σύσταση των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας έχει σκοπό: 
- την προστασία της τοπικής κοινωνίας μέσω της πρόληψης, 
- την καταπολέμηση του φόβου της μικρομεσαίας εγκληματικότητας και ιδίως της καθημερινής παραβατικότητας, 
- την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του πολίτη, 
- την ευαισθητοποίηση των πολιτών ήδη από τις νεαρές ηλικίες στο να συμπεριφέρονται σύμφωνα με τους κοινωνικούς κανόνες και να αποφεύγουν τα αίτια που οδηγούν στην παραβατικότητα, 
- την πρόληψη παραβατικών τάσεων ευπαθών κοινωνικά ατόμων, 
- τον σχεδιασμό για την πρόληψη των κοινωνικών κινδύνων που οδηγούν στην παραβατικότητα - και την ενίσχυση και ενθάρρυνση του εθελοντισμού. 

Έργο των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας είναι η καταγραφή και η μελέτη της παραβατικής συμπεριφοράς σε τοπικό επίπεδο, η κατάρτιση σχετικών προγραμμάτων στην περιφέρεια του Δήμου που λειτουργούν, η διοργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων και συναφών εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινής γνώμης, καθώς και ο συντονισμός και η εφαρμογή πρωτοβουλιών από τους κοινωνικούς φορείς της περιοχής κατάλληλων να προλάβουν ή να περιορίσουν ορισμένες μορφές της μικρομεσαίας εγκληματικότητας και της εν γένει παραβατικής συμπεριφοράς, με στόχο την εμπέδωση της ασφάλειας των κατοίκων και τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης. 

Βασική επιδίωξη των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας είναι η ενίσχυση των δεσμών της γειτονιάς για την ενδυνάμωση της συμμετοχικής αντεγκληματικής πολιτικής. 

Τα Συμβούλια καλούνται να αντιμετωπίσουν τα κοινωνικά αίτια που προκαλούν την εγκληματικότητα και όχι να υποκαταστήσουν την Αστυνομία. Συνεργάζονται, ωστόσο, στο πλαίσιο της αποστολής τους, με την Αστυνομία, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Πρόληψη της Εγκληματικότητας και με άλλους αντίστοιχους φορείς. 

Η αύξηση της εγκληματικότητας στην εποχή μας δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον της κοινωνίας μας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του φαινομένου εστιάζοντας στην πρόληψη, μέσω της ίδρυσης και λειτουργίας των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας (ΤοΣΠΠΑ), με στόχο τη μείωση της καταγεγραμμένης αλλά και της αφανούς εγκληματικότητας. 

Τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας, συγκροτούνται και λειτουργούν με απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του Ν. 2713/1999 (ΦΕΚ 89 Α΄), όπως ισχύει, σε Δήμους με πληθυσμό άνω των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων. Αποτελούνται από πέντε (5) έως έντεκα (11) μέλη, τα οποία μπορεί να είναι δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και επιστήμονες ή λειτουργοί, που διαθέτουν ειδικές γνώσεις και εμπειρία στον τομέα της παραβατικότητας, όπως Δικαστικοί Λειτουργοί, Κοινωνιολόγοι, Ψυχολόγοι, Ιατροί, Κοινωνικοί Λειτουργοί και Αστυνομικοί. 
Η συμμετοχή στα ανωτέρω Συμβούλια είναι τιμητική και άμισθη. 


Το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας στο Δήμο Ηγουμενίτσας (ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ) θα αποτελείται από ένδεκα (11) μέλη ως εξής:
1. Τον Δήμαρχο, 
2. Τον Αντιδήμαρχο ή Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο αρμόδιο για την Κοινωνική Υπηρεσία, 
3. Τρεις (3) Δημοτικούς Σύμβουλους, από τις λοιπές Δημοτικές παρατάξεις, τους οποίους ορίζει το Δημοτικό Συμβούλιο, 
4. Εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας, 
5. Εκπρόσωπο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας, 
6. Υπάλληλο της Δ/νσης Πρόνοιας του Δήμου, 
7. Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 
8. Εκπρόσωπο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας, 
9. Εκπρόσωπο Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Ηγουμενίτσας. 

Θα έχει ισχύ έως τη λήξη του παρόντος δημοτικού συμβουλίου και οι τρεις σύμβουλοι από τις λοιπές δημοτικές παρατάξεις θα είναι οι κ.κ. Κάτσιος Χρήστος από την παράταξη “ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ” , ο κ. Βασιλειάδης Γεώργιος από την παράταξη “ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ” και ο κ. Δήμας Θεόδωρος από την παράταξη “ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ”.

Προεδρεύων του Συμβουλίου ορίζεται ο Δήμαρχος και σε περίπτωση απουσίας του ο Αντιδήμαρχος ή ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος αρμόδιος για την Κοινωνική Υπηρεσία. 

Κ.Τ.
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Σήμερα η παρουσίαση του βιβλίου της Άννας Στεργίου «Η κυρά του Δράκου»

Ιανουαρίου 16, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Σήμερα η παρουσίαση του βιβλίου της Άννας Στεργίου «Η κυρά του Δράκου»

Το βιβλίο της συγγραφέως Άννας Στεργίου, «Η κυρά του Δράκου» πρόκειται να παρουσιαστεί τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 στις 6 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνθεον». Η εκδήλωση διοργανώνεται από το βιβλιοπωλείο Μητσέλου και τον εκδοτικό οίκο Κομνηνός κι η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.

Την εκδήλωση συντονίζει η δημοσιογράφος – ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στη Θεσπρωτία, Βάσω Γκόρου.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:

- Παντελής Κυπριανός, καθηγητής στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

- Μερόπη Τζούφη, τέως υφυπουργός Παιδείας, βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

- Γιώργος Κεφαλάς, αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και παραγωγός γάλακτος Ε.Φ.Χ.Ε.

- Άννα Στεργίου, κοινοβουλευτική συντάκτρια, κοινωνιολόγος και συγγραφέας

«Η Κυρά του Δράκου» είναι ένα λογοτεχνικό αφήγημα και αποτελεί έναν διάλογο ανάμεσα στην Κρήτη και την Ήπειρο. Έχει αφετηρία και αφορά στα φοιτητικά χρόνια της Θεσπρωτής συγγραφέως του, στο Ρέθυμνο.

Πρωταγωνιστής είναι ο Δράκος Σαπουντζής, ένα πλάσμα αλλόκοτο κι απομονωμένο, που ερωτεύεται μία νεαρή φοιτήτρια, που έρχεται από τον Πειραιά, τη Χριστίνα Βασιλείου. Ο έρωτάς τους θα δοκιμαστεί πολλές φορές και ποικιλοτρόπως από τις διαφορετικές πολιτισμικές αξίες, που πρεσβεύουν.

Με σκηνικό τον Ψηλορείτη, η ιστορία δυο νέων παιδιών αναδεικνύει τα μεγάλα διλήμματα της αγάπης, της φιλίας, της προδοσίας, της απονομής δικαιοσύνης, πάνω απ' όλα όμως τη σύγκρουση ανάμεσα σε δυο τοπικές κοινωνίες, που αν και αντιφατικές συνυπάρχουν μέσα στην ίδια την ελληνική κοινωνία.

Παρότι οι πρωταγωνιστές κι οι συμπρωταγωνιστές είναι φανταστικά πρόσωπα, το βιβλίο αναφέρεται στα γεγονότα, που συνέβησαν την περίοδο 1990-91 και καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές πεποιθήσεις της γενιάς της συγγραφέως.

Η Άννα Στεργίου έχει εργαστεί σε εφημερίδες -πανελλαδικές, περιφερειακές, αγροτικές- περιοδικά, ιστοσελίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς κι έχει εκδώσει συνολικά 5 βιβλία.

Πέρα από τη δημοσιογραφική της ιδιότητα, εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα πρώτη φορά με τον πρόλογο στο cd της Ομοσπονδίας Μουργκάνας: «Τραγουδώντας τη Γη του Πύρρου» με το ποίημα «Ανοίγω τα μάτιά μου» (2000) σε μουσική Γιώργου Βρακά.

Το 2004, με το βιβλίο της «Τα μάτια του φόβου», από τις εκδόσεις Λιβάνη βραβεύτηκε από τον Σύνδεσμο Γυναικών Ηπείρου κι από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Νέας Σμύρνης – Παλαιού Φαλήρου.

Ακολούθησε η βιογραφία «Τάσος Χαλκιάς: το φύσημα του θεού», εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη (2014) η οποία από δυο διαφορετικούς ιστότοπους χαρακτηρίστηκε στα 25 και στα 5 καλύτερα βιβλία της χρονιάς.

Η Άννα Στεργίου έγραψε κι εκφώνησε το ποίημα «Δεν είμαι εγώ μήτε θνητή, μήτε θεά», σε μουσική συνοδεία από τον Δόκιμο Χαραλάμπους. Είναι ο πρόλογος στο 2ο cd της Ομοσπονδίας Μουργκάνας το 2009 με τίτλο: «Δεκαέξι λησμονημένα θεσπρωτικά τραγούδια».

Μαντινάδες της καταχωρήθηκαν στον συλλεκτικό, συλλογικό τόμο της Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου για τα 150 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Αρκαδιού υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης (2019).

Έγραψε, εικονογράφησε και εξέδωσε δυο παιδικά βιβλία με τίτλο «Οι Ατρόμητοι της Μαργαριτοχώρας. Η κλοπή των λαγηνιών από το αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας» (Μάρτιος 2022) και «Οι Ατρόμητοι της Μαργαριτοχώρας. Το κυνήγι των λαθρέμπορων ζώων στην Κένυα» (Οκτώβριος 2022), αμφότερα από τις εκδόσεις Κομνηνός.

«Η κυρά του Δράκου», που εκδόθηκε επίσης το 2022, ήδη έχει ολοκληρώσει τον πρώτο εκδοτικό κύκλο και πλέον κυκλοφορεί η Β΄ έκδοση.

Το επόμενο βιβλίο της Άννας Στεργίου είναι επιστημονικό κι απόρροια της επιτυχούς παρακολούθησης του μεταπτυχιακού προγράμματος (2020-22) στην Ενέργεια και την Ψηφιακή Τεχνολογία στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά με τίτλο: «Κοινωνικές Ανισότητες στον Πράσινο και Ψηφιακό Καπιταλισμό». Αναμένεται να κυκλοφορήσει απ’ τις εκδόσεις Κομνηνός μέσα στο 2023 κι αφορά στην μεταπτυχιακή διπλωματική της εργασία για την ολοκλήρωση των σπουδών της.

Το νέο της αυτό βιβλίο θίγει νέες πτυχές της επιστήμης της Κοινωνιολογίας κι αφορά στην Κοινωνιολογία της Ενέργειας και την Ψηφιακή Κοινωνιολογία. Περιγράφει τις αλλαγές, που έχουν δρομολογηθεί στη ζωή μας και το νέο κοινωνικό χάσμα, που δημιουργείται με αφορμή την 4η βιομηχανική επανάσταση, την κλιματική κρίση και την ψηφιακή τεχνολογία.
Συνέχεια...

Βραβεύθηκαν από τον ΣΕΓΑΣ Ηπείρου, αθλητές και προπονητές του Πρωτέα Ηγουμενίτσας

Ιανουαρίου 16, 2023 0
Βραβεύθηκαν από τον ΣΕΓΑΣ Ηπείρου, αθλητές και προπονητές του Πρωτέα Ηγουμενίτσας

Στην καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση βραβεύσεων αθλητών και αθλητριών που διακρίθηκαν για το 2022 που διοργάνωσε η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ σε συνεργασία με την ΠΕΔ ΗΠΕΙΡΟΥ, το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023 στα Ιωάννινα βραβεύτηκαν 13 συνολικά αθλητές -αθλήτριες του ΓΣ ΠΡΩΤΕΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΣΤΙΒΟΣ και 3 προπονητές του συλλόγου της Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα βραβεύτηκαν οι αθλητές και αθλήτριες:

ΜΠΕΣΗ ΝΑΤΑΛΙΑ
ΡΑΠΤΗ ΝΑΤΑΛΙΑ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ
ΠΑΠΠΑ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ-ΤΡΙΑΔΑ
ΓΚΑΝΑΡΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΒΛΑΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΙΩΑΝΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΓΩΓΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΦΩΤΙΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΚΤΩΡΑΣ
ΡΑΠΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
ΚΟΥΣΟΒΙΣΤΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

και οι προπονητές
ΘΩΜΑΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΡΙΖΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΜΠΕΖΑ ΣΑΒΒΙΝΑ

Συγχαρητήρια σε όλους και όλες για τη βράβευση (αθλητές -αθλήτριες και προπονητές) και ευχαριστούμε την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ για την άψογη εκδήλωση !!!!
Συνέχεια...

Πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον ΤΟΕΒ Πεδιάδας Παραμυθιάς

Ιανουαρίου 16, 2023 0
Πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον ΤΟΕΒ Πεδιάδας Παραμυθιάς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΕΒ ΠΕΔΙΑΔΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ – ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Ιανουαρίου 2023.

Ο κάμπος της Παραμυθιάς μπορεί να συνεισφέρει τα μέγιστα στην αγροτική ανάπτυξη της περιοχής μας και να προσφέρει αξιοπρεπή διαβίωση στους μικρούς καλλιεργητές του τόπου μας υπό την προϋπόθεση βέβαια της πραγματοποίησης ευρύτερων κοινωνικοοικονομικών αλλαγών που θα θέσουν στο επίκεντρο της λαϊκές ανάγκες και όχι την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. 

Πρόκειται για έναν κάμπο με καλό προσανατολισμό, με καλή ποιότητα εδάφους, με ήπιους χειμώνες και καλοκαίρια και άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που όμως μένουν αναξιοποίητα εξαιτίας της διαχρονικής πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων που εκπορεύονται από την Κοινή Αγροτική Πολιτικής της ΕΕ.

Σημαντική συνιστώσα της αγροτικής παραγωγής αποτελούν τα εγγειοβελτιωτικά έργα και η άρδευση της γης που λειτουργούν υπό τη αιγίδα των κατά τόπους ΤΟΕΒ. 

Τα τελευταία χρόνια, σοβαρά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ΤΟΕΒ σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, αφού οι αγρότες λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς αυτούς ενώ οι οργανισμοί είναι αντιμέτωποι με τις υψηλές χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος και με συσσωρευμένα χρέη. Από την άλλη, το κράτος είναι απών μην φροντίζοντας, ούτε καν στο ελάχιστο, για τη συντήρηση και την αναβάθμιση των εγγειοβελτιωτικών έργων (λχ τα αντλιοστάσια είναι κατασκευασμένα από την 10ετία του 1980 και οι βλάβες είναι και συχνές και ιδιαίτερα δαπανηρές) τη στιγμή που μεταφέρουν τεράστια ποσά προς του μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Θύμα» αυτής της κατάστασης έχει πέσει και ο ΤΟΕΒ Πεδιάδας Παραμυθιάς με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία του κάμπου μας να μένει ακαλλιέργητη. Μάλιστα κάθε χρόνο γίνεται μια ιδιότυπη “διελκυστίνδα” μεταξύ ΤΟΕΒ και παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας σχετικά με τον αν θα ρευματοδοτηθούν τα αντλιοστάσια. Ο πάροχος διεκδικεί τα ποσά που της χρωστά ο ΤΟΕΒ (πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ!) και απειλεί να μην ανοίξει τα αντλιοστάσια. Ο ΤΟΕΒ την περυσινή περίοδο κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα, ώστε να μην τεθεί εν αμφιβόλω η άρδευση του κάμπου.

Κάπως έτσι λειτούργησαν τα αντλιοστάσια μέχρι την περυσινή χρονιά. Όμως αξίζει να σημειωθεί ότι ο πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας έχει κερδίσει τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ο ΤΟΕΒ οπότε ελοχεύει ο κίνδυνος να μην δώσει ρεύμα στα αντλιοστάσια καθιστώντας επισφαλή τη βιωσιμότητα των υπαρχόντων καλλιεργειών. Από την άλλη θα λέγαμε ότι ο οργανισμός λειτουργεί σε κατάσταση “έκτακτης ανάγκης” καλύπτοντας ουσιαστικά λίγες καλλιέργειες. Τι θα συμβεί για παράδειγμα αν δοθούν κίνητρα και ανέβει η αγροτική παραγωγή; Μπορεί με την υπάρχουσα κατάστασή του το δίκτυο να καλύψει μια πιθανή αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων;

Παρ’ όλο που τα παραπάνω έχουν επισημανθεί πολλές φορές στους αρμόδιους των κυβερνήσεων και της Περιφέρειας, οι αγρότες της περιοχής εισπράττουν μόνο ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια ο έλεγχος του ΤΟΕΒ έχει περάσει από το Δήμο στην περιφέρεια και η διοίκησή του έχει διοριστεί από την περιφέρεια. Αυτή τη στιγμή ο οργανισμός μπορεί να ικανοποιήσει τις τρέχουσες οφειλές του (προς ΔΕΗ, αποκατάσταση βλαβών σε κάποιες περιπτώσεις και με την αρωγή του Δήμου κ.α.) γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του πάγιου από 4 σε 10 ευρώ ανά στρέμμα (πράγμα που ως παράταξη είχαμε στηλιτεύσει ιδιαίτερα με ανακοίνωσή μας στις 16/11/2018) αλλά και σε μια καλύτερη διαχείριση από την πλευρά της διοίκησης. 

Όμως 
(α) η κατάσταση στις χρεώσεις ενέργειας είναι πολύ ρευστή λόγω όλων των τελευταίων εξελίξεων (πράσινη μετάβαση, χρηματιστήριο ενέργειας, ιδιωτικοποίηση, ιμπεριαλιστικός πόλεμος, κυρώσεις κα) και μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκτινάξει το κόστος, 
(β) το δυσβάσταχτο συσσωρευμένο χρέος ακολουθεί τον ΤΟΕΒ επί σειρά ετών και θα συνεχίσει να τον ακολουθεί μιας και είναι αδύνατο να αποπληρωθεί και 
(γ) οι προχωρημένες ενέργειες για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου 2MW που θα λειτουργήσει μέσω ενεργειακού συμψηφισμού θα καλύψει ένα μόνο μέρος της κατανάλωσης ενέργειας.

Προτείνουμε το Δημοτικό Συμβούλιο να υιοθετήσει σχετικό ψήφισμα που να επισημαίνει τα προαναφερθέντα προβλήματα και να διεκδικεί λύσεις απαιτώντας σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο:

- Την οριστική λύση του προβλήματος του δυσβάσταχτου συσσωρευμένου χρέους του ΤΟΕΒ.

- Την κατασκευή και αναβάθμιση των εγγειοβελτιωτικών υποδομών της περιοχής μας με κρατική χρηματοδότηση.

- Την παροχή πραγματικά φθηνού ρεύματος στους μικρούς καλλιεργητές της περιοχής μας.

- Την κατάργηση του ΦΠΑ στο αγροτικό ρεύμα.

- Την παροχή πραγματικών και ουσιαστικών κινήτρων προς τους υφιστάμενους αλλά και νέους μικρομεσαίους καλλιεργητές.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Σουλίου
οι δημοτικοί σύμβουλοι
Ηλίας Κουτσής & Ηλίας- Δημήτρης Χρήστου

Παραμυθιά, 15 Ιανουαρίου 2023
Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της εβδομάδας (16 - 22/1)

Ιανουαρίου 16, 2023 0
Θεσπρωτία: Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της εβδομάδας (16 - 22/1)

Ανακοινώνεται ότι για την εβδομάδα 16 έως 22 Ιανουαρίου 2023 τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΗΜΕΡΑ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ

ΩΡΑΡΙΟ

ΔΕΥΤΕΡΑ

16/01/2023

Φοινίκι - Δάφνη - Άνω Ξέχωρο - Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινο Λιθάρι - Νεροχώρι-Κεραμίτσα - Αχουρία Κεραμίτσας - Μαλούνι - Αχουρία Μαλουνίου

08:00-15:00

ΤΡΙΤΗ

17/01/2023

Φανερωμένη - Γηρομέρι - Μαυρονέρι - Κάτω Ξέχωρο - Κερασοχώρι - Παλαμπάς - Άγιος Νικόλαος - Άγιοι Πάντες - Κρυονέρι - Αμπελώνας

18:00-01:00

ΤΕΤΑΡΤΗ

18/01/2023

Τσαμαντάς - Βαβούρι - Λιάς - Λίστα- Κουρεμάδι- Κεφαλοχώρι - Μηλέα - Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.

08:00-15:00

ΠΕΜΠΤΗ

19/01/2023

Γεροπλάτανος-Πηγαδούλια - Άγιος Αρσένιος-Σμπόκια - Κυπάρισσος-Παλαιοχώρι–Δονάτος – Γολά - Ροδοστίβα.

18:00-01:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

20/01/2023

Αετός - Άνω Παλαιοκκλήσι - Κάτω Παλαιοκκλήσι - Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.

08:00-15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ

21/01/2023

Πολύδροσο - Πέντε Εκκλησιές – Πλακωτή – Πετροβίτσα - Ραβενή – Καλλιθέα – Χαραυγή –Λεπτοκαρυά

08:00-15:00Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα