03/06/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

Ηγουμενίτσα: Πάρτυ μασκέ σήμερα στο Glass!!!

Μαρτίου 06, 2022 0
Ηγουμενίτσα: Πάρτυ μασκέ σήμερα στο Glass!!!

Μασκέ πάρτυ διοργανώνει σήμερα τελευταία Κυριακή των αποκριών το Glass, με μοναδικές μουσικές αποκριάτικες επιτυχίες από τους Djs Mister-G και Donatos Kallis!

Από τις 8 το βράδυ σας  περιμένουμε  στο Glass για να γιορτάσουμε τις απόκριες σε μια άκρως καρναβαλική βραδυά!

Συνέχεια...

"Η αποκριά, η μάσκα και το μασκάρεμα" - Του Βασίλη Νιτσιάκου

Μαρτίου 06, 2022 0
"Η αποκριά, η μάσκα και το μασκάρεμα" - Του Βασίλη Νιτσιάκου
"Κέντρο Μάσκας - Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργης Μελίκης"

Η Αποκριά ως εθιμική εκδήλωση παρουσιάζει στοιχεία τέτοια που την καθιστούν λειτουργική σε κάθε επο­χή. Το βασικό της όμως τελετουργικό χαρακτηριστικό που στηρίζει την επι­βίωση και αναπροσαρμογή της σε νέες κοινωνικές συνθήκες είναι η μεταμφίεση. Είναι η πράξη εκείνη που επιτρέπει στο άτομο να βγει από καθορισμένα πλαίσια κοινωνικής συμ­περιφοράς, να υποδυθεί ρόλους και συνεπώς να ζήσει καταστάσεις ανεπί­τρεπτες υπό κανονικές συνθήκες.

Στις «παραδοσιακές» κοινωνίες, όπου οι κοινωνικές δομές και οι σχέ­σεις που τις διέπουν είναι αρκετά εμπεδωμένες και επιτακτικές και κατά συνέ­πεια ο κοινωνικός έλεγχος πάνω στη συμπεριφορά του ατόμου είναι αυστη­ρός, αυτού του είδους τα δρώμενα, που είναι ουνήθως συνυφασμένα με εποχικές διαβατήριες μελέτες, κοινωνι­κά λειτουργούν και ως αφορμές εκτό­νωσης, αλλά όχι μόνον. Η τελετουργι­κή εφήμερη αναίρεση καθορισμένων ρόλων και γενικά η ελευθεριότητα που χαρα­κτηρίζουν τις γιορτές αυτές αποτε­λούν αφορμές τελετουργικής αναβά­πτισης στους θεσμούς και τους κανό­νες της κοινωνίας, ανανέωσης και εν­δυνάμωσης της κοινωνικής τάξης. Ο κόσμος γίνεται τελετουργικά «άνω-κάτω», για να αποκατασταθεί και να ανα­νεωθεί το «κοινωνικό συμβόλαιο» στο οποίο στηρίζεται και βέβαια να εμπεδωθούν οι κανόνες στις συνειδή­σεις των μελών της κοινότητας.

Αυτό το γεγονός της αναίρεσης των κανόνων, της αντιστροφής ρόλων, της ελευθεριότητας, προϋποθέτει και αναπαράγει σκληρές κοινωνικές δομές και πολύ ευδιάκριτες κοινωνικές σχέσεις (εξουσίες, ιεραρχίες, διαφορές κ.λπ.). Η διακωμώδηση βέ­βαια, που αποτελεί κυρίαρχο στοι­χείο, δεν έχει ανατρεπτικό χαρακτήρα, παρόλο που μπορεί με κάποιες προϋ­ποθέσεις να γεννήσει μια κριτική στο κοινωνικό κατεστημένο. Η μεταμφίεση, το κοινώς αποκαλούμενο «μασκάρεμα», είναι ένα φαινόμενο που παίρνει άλλες διαστάσεις στη σύγχρονη εποχή, όπου οι σχέσεις είναι πιο απρόσωπες, οι κλίμακες πιο μεγάλες, οι δομικές σχέσεις πιο ανεξέλεγκτες και η αλλοτρίωση βέβαια αυξημένη. Θαρρώ πως το «μασκαραλίκι» στο σύγχρονο βίο έχει καταστεί καθημερινή υπόθε­ση σ’ έναν κόσμο όπου η αλή­θεια είναι πολύ δύσκολη υπόθεση.

"Κέντρο Μάσκας - Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργης Μελίκης"

Η ανελαστικότητα των κοινωνικών δο­μών για την οποία μίλησα, ο άμεσος και αυστηρός κοινωνικός έλεγχος, οι προσωπικές σχέσεις, όση καταπίεση και να συνεπάγονται στις προβιομηχα­νικές κοινωνίες μικρής κλίμακας, χα­ρακτηρίζονται τουλάχιστον από μια διαφάνεια, μια καθαρότητα στους ρό­λους και στις προθέσεις που καθι­στούν το μασκάρεμα υπόθεση τελε­τουργική-εθιμική με συγκεκριμένες λειτουργίες. Στην καθημερινή ζωή ο χαρακτηρισμός «μασκαράς» χρησι­μοποιείται για άτομα που παρεκκλί­νουν από τους κανόνες.

Σήμερα, η αποπροσωποποίηση που επιβάλλουν οι μαζικές δομές της βιο­μηχανικής κοινωνίας και η σύγχυση και αλλοτρίωση που σημαδεύει τις ανθρώπινες σχέσεις καθιστούν τα όρια ανάμεσα στο πρόσωπο και το προσωπείο (μάσκα) όλο και πιό δυσδιάκριτα.

Το πρόσωπο του καθένα μας είναι αυτό που είμαστε. Το προσωπείο είναι αυτό που προσποιούμαστε ότι εί­μαστε. Όμως πόση συνείδηση έχει ο καθένας του προσώπου του, για να μπορεί να ελέγχει το προσωπείο του; Το ερώτημα συνδέεται άμεσα με την έννοια της αλλοτρίωσης. Και βέβαια στην περίπτωση ασείνηδης μασκαρο-ποίησης του Εγώ το ηθικό πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο όσο στην περί­πτωση του συνειδητού μασκαρέμα­τος, ενός φαινομένου που στιγματίζει τελευταία την κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας μας σε βαθμό που να μην έχουμε ανάγκη Αποκριάς...

Φωτογραφίες: faretra.info

Στο "Κέντρο Μάσκας - Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργης Μελίκης"

ΠΗΓΗ: faretra.info
Συνέχεια...

Η τρέλα του πολέμου - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Μαρτίου 06, 2022 0
Η τρέλα του πολέμου - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Περπατώντας η τρέλα μονάχη,
μες στο Κίεβο με βήμα γοργό,
πλέκει μαύρα στεφάνια μ' αγκάθια,
για το δύστυχο τούτο λαό.

Μες στις στάχτες και στα συντρίμμια,
μόνο ο θάνατος κυκλοφορεί
και στους κάμπους δεν ανθίζουν λουλούδια,
μια κι οι στάχτες σκεπάσαν τη γη!

Δεν ακούγονται τώρα τραγούδια,
ούτε παίζουν παιδιά στις αυλές,
τώρα, μόνο καπνοί και σειρήνες,
αίμα, πόνος και σφαίρες πολλές!

Ουρανό τώρα δεν αντικρίζεις,
τα πουλιά τώρα δεν κελαηδούν,
απ' τον πόλεμο κι αυτά τρομαγμένα,
κάπου κρύβονται και μοιρολογούν!

Μα τι τρέλα είναι τούτη Θεέ μου,
όσα χτίζουν οι λαοί μια ζωή,
τόσο άκαρδα κάποιοι '' ηγέτες'',
τα γκρεμίζουν σε μία στιγμή!

Πότε θά 'ρθουν καλύτερες μέρες,
η ειρήνη να έρθει στη γη,
να γελούν τα παιδιά κι οι μητέρες
και οι άντρες ναν' ζωντανοί;

5 -3 -2022
Ελένη Κύρκου-Σαφάκα
Συνέχεια...

Με αισιοδοξία για θετικό αποτέλεσμα στην Καβάλα σήμερα ο Θεσπρωτός

Μαρτίου 06, 2022 0
Με αισιοδοξία για θετικό αποτέλεσμα στην Καβάλα σήμερα ο Θεσπρωτός

Με τον Αργεντινό άσο Ροντρίγκο Πατσέκο ταξίδεψε η αποστολή του Θεσπρωτού στην Καβάλα εν όψει της σημερινής (ώρα 14.45) εκτός έδρας αναμέτρησης με την ομώνυμη ομάδα στο «Ανθή Καραγιάννη», στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος betsson Super League -2.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Πατσέκο είχε υποβληθεί σε επέμβαση στο γόνατο στις 23 Δεκεμβρίου 2021.

Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα δεν θα έχει στη διάθεσή του, τους ‘μόνιμους’ τραυματίες Μπίκα, και Κολτσίδα, καθώς και τους Πούφλη, Σταυρίδη, που ταλαιπωρούνται από μικροπροβλήματα τραυματισμών.

Στις τάξεις της ομάδας υπάρχει αισιοδοξία, αλλά και η αποφασιστικότητα για την απόσπαση θετικού αποτελέσματος.
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα

Ηγουμενίτσα: Μετέφερε λαθραία τσιγάρα μαζί με γιαούρτια - 1,5 εκ. ευρώ οι διαφυγόντες φόροι (+ΒΙΝΤΕΟ)

Μαρτίου 06, 2022 0
Ηγουμενίτσα: Μετέφερε λαθραία τσιγάρα μαζί με γιαούρτια - 1,5 εκ. ευρώ οι διαφυγόντες φόροι (+ΒΙΝΤΕΟ)

Στη σύλληψη ενός 64χρονου αλλοδαπού προέβησαν, απογευματινές ώρες χθες, τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας για παράβαση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, περί λαθρεμπορίας καπνικών προϊόντων (Ν.2960/2001).

Συγκεκριμένα, μετά από αξιοποίηση και ανάλυση πληροφοριών καθώς και εντατικοποίηση των στοχευόμενων δράσεων του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας πραγματοποιήθηκε έλεγχος από στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) και του Γραφείου Ασφάλειας, με τη συνδρομή στελεχών της κινητής μονάδας ανίχνευσης ακτίνων Χ (X-RAY VAN) της οικείας Λιμενικής Αρχής, εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, όπου διαπιστώθηκε ότι ο 64χρονος οδηγός Φ/Γ οχήματος, μετέφερε εντός του ρυμουλκούμενου ψυγείου, με προκάλυμμα εμπόρευμα συσκευασμένων γαλακτοκομικών προϊόντων (γιαουρτιών), επτά εκατομμύρια εκατόν ενενήντα οκτώ χιλιάδες διακόσια (7.198.200) λαθραία/παραποιημένα τσιγάρα, ήτοι 359.910 πακέτα τσιγάρων, στερούμενων της ταινίας ασφαλείας ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Σημειώνεται ότι οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι των ανωτέρω κατασχεθέντων καπνικών προϊόντων ανέρχονται σε ποσό άνω του ενάμιση εκατομμυρίου ευρώ (πιο συγκεκριμένα 1.524.416,90€), ενώ από την ανάλυση των έως τώρα δεδομένων, η υπόψη κατασχεθείσα ποσότητα λαθραίων/παραποιημένων τσιγάρων, επρόκειτο να διατεθεί στις παράνομες αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, με σκοπό τον προσπορισμό παράνομου περιουσιακού οφέλους διεθνικών εγκληματικών δικτύων.

Η εν λόγω επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο των συστηματικών και εντατικών ελέγχων που πραγματοποιεί το προσωπικό Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. για την καταπολέμηση των οργανωμένων μορφών εγκληματικότητας και τη δίωξη του λαθρεμπορίου.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν η εν λόγω ποσότητα καπνικών προϊόντων, το φορτίο των γαλακτομικών προϊόντων (5.076 συσκευασίες γαλακτοκομικών προϊόντων βάρους 1 kg έκαστη, καθώς και τα πλαστά συνοδευτικά έγγραφά τους), το ανωτέρω Φ/Γ όχημα – επικαθήμενο (ψυγείο), το χρηματικό ποσό των 500,00€ , καθώς και τρία κινητά τηλέφωνα.Συνέχεια...