03/21/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Χαιρετισμός της Αντιπροέδρου των Οριζόντων Ηπείρου, Μάγδας Τάτση στη εκδήλωση της παράταξης

Μαρτίου 21, 2023 0
Χαιρετισμός της Αντιπροέδρου των Οριζόντων Ηπείρου, Μάγδας Τάτση στη εκδήλωση της παράταξης

Φίλες και Φίλοι,

Σας ευχαριστώ πάρα πολυ όλους για την παρουσία σας στη σημερινή μας εκδήλωση.

Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για εμένα να αντικρύζω παλαιούς φίλους αλλά και νέα πρόσωπα έτοιμα να δώσουν την ουσιαστική μάχη που θα φέρει τη μεγάλη ανατροπή στα αυτοδιοικητικά δρώμενα της Ηπείρου.

Δρώμενα τα οποία θα μου επιτρέψετε να πω, χαρακτηρίζονται τόσο από στασιμότητα, όσο και από έλλειψη οράματος για τον όμορφο τόπο μας.

Πιστεύω ακράδαντα πως ο κάθε πολίτης οφείλει να συμμετέχει ενεργά στα κοινά και να προσφέρει με όποιον τρόπο και όποιες δυνάμεις ή ικανότητες διαθέτει στο κοινωνικό σύνολο.

Όλοι εσείς λοιπόν, οι υποψήφιοι της παράταξής μας, οι υποψήφιοι των “Οριζόντων Ηπείρου”, με οδηγό το γνήσιο ενδιαφέρον και συνάμα την αγωνία σας για το καλό του τόπου μας, καλείστε να αγωνιστείτε με όλες σας τις δυνάμεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής καθώς και της καθημερινότητας των συμπολιτών μας.

Η παράταξή μας ξεκίνησε δειλά. Χωρίς εμπειρίες στο στίβο της πολιτικής. Στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 συμμετείχαμε με υπευθυνότητα και πετύχαμε ένα ποσοστό αξιοσέβαστο για μια παράταξη πρωτοεμφανιζόμενη, για μια παράταξη, που χαρακτηρίζεται ως ανεξάρτητη, υπεριδεολογική και ενωτική, ένας αμιγώς αυτοδιοικητικός συνδιασμός. Αυτό αποτελεί σημαντικό επίτευγμα.

Στην πάροδο των ετών η παράταξη μας γιγαντώθηκε. Πάντα δίπλα μας, να μας στηρίζει ο πρόεδρός μας, Σπύρος Ριζόπουλος.΄Ενας άνθρωπος καινοτόμος και ανιδιοτελής, ένας άνθρωπος με περισσή αγάπη και όραμα για τον τόπο μας.

Η Ήπειρος διαθέτει όλες τις προδιαγραφές για να είναι μια από τις πλέον παραγωγικές, εξωστρεφείς και καινοτόμες περιφέρειες της Ελλάδας.

Αντί για αυτό, η Ήπειρος παρακμάζει, είναι -επί δεκαετίες- όμηρος της μετριότητας, της στασιμότητας, της ανεργίας και της φτώχειας. Αδυνατεί να παρακολουθήσει τις νέες οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις.

Η θλιβερή πρωτιά μας στην ανεργία και η σταθερή -ουραγός- κατάταξή μας στους δείκτες φτώχειας στην Ε.Ε. αποτυπώνει καθαρά το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει.

Μπροστά σε αυτή την τελματώδη κατάσταση, διαμορφώνουμε και αναδεικνύουμε την πλέον πρωτοποριακή και καινοτόμα αντίληψη την οποία αποκαλούμε ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΤΗΤΑ.

Μια αντίληψη διαφορετική για την Ήπειρο,με καινοτόμες προτάσεις και ιδέες για την ανάπτυξη, την καταπολέμηση της ανεργίας καθώς επίσης και για την επίλυση χρόνιων δομικών προβλημάτων της Ηπείρου. Μια αντίληψη βασισμένη στην εφαρμογή ενιαίων πολιτικών και για τους τέσσερις νομούς της Ηπείρου.

Βλέπουμε την Ήπειρο ως ενιαίο σύνολο που μόνο μέσα απο ενιαίες πολιτικές περιφερειακότητας μπορούμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που μας ταλανίζουν αλλά και προοπτική για τους νέους ανθρώπους για να μείνουν στον τόπο τους και να δημιουργήσουν.

Σίγουρα δεν μπορούμε να πάρουμε πίσω τις δεκαετίες που χάθηκαν. Μπορούμε όμως, και πρέπει, να δημιουργήσουμε μόνοι μας και να εκμεταλλευθούμε νέες ευκαιρίες για το άμεσο μέλλον των οικογενειών μας και των παιδιών μας.

Η παράταξή μας στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα και αυτό είναι το εξής:

- Διψάμε για ελπίδα και οργανώνουμε τη στρατηγική μας με γνώμονα τη σύνεση, την ανιδιοτέλεια και την ανανέωση. Με Όραμα και Σχεδιασμό, με πολίτες όλων των ιδεολογιών, όλων των κοινωνικών τάξεων, όλων των επαγγελμάτων καθώς και όλων των ηλικιών. Χωρίς πελατειακές αγκυλώσεις πολιτικές και μη.

- Διαμορφώνουμε όλοι μαζί τους νέους Ορίζοντες της Ηπείρου, ορίζοντες που στηρίζονται στην αξιοκρατία, την ισότητα και τη διαφάνεια.

Η αλλαγή στην Περιφέρεια είναι επιτακτική και πιο αναγκαία από ποτέ.
Η αλλαγή είσαι ΕΣΥ.
Εύχομαι ολόψυχα στους υποψηφίους μας καλό αγώνα και καλή επιτυχία.

Για να οδηγήσουμε την Ήπειρο στην πρόοδο και την ευημερία.
Για να γίνουμε οι Ηπειρώτες περήφανοι ξανά.
Σας ευχαριστώ.

Συνέχεια...

Ριζόπουλος: "Είναι η ώρα της σύγκρουσης με το παράλογο..." - Οι 7 πρώτοι υποψήφιοι στη Θεσπρωτία

Μαρτίου 21, 2023 0
Ριζόπουλος: "Είναι η ώρα της σύγκρουσης με το παράλογο..." - Οι 7 πρώτοι υποψήφιοι στη Θεσπρωτία

Το στίγμα των Οριζόντων Ηπειρου για τις περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου έδωσε ο Σπύρος Ριζόπουλος σε ομιλία του στα Γιάννενα, όπου παρουσίασε και τους πρώτους 65 υποφήφιους περιφερειακούς συμβούλους, μεταξύ αυτών και τους 7 πρώτους για τη Θεσπρωτία.

Ακόμη μια φορά επιτέθηκε στην περιφερειακή αρχή Καχριμάνη, ενώ αναφέρθηκε και στις συνομιλίες που έχει με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για ενδεχόμενη συνεργασία.


Η ομιλία του Σπύρου Ριζόπουλου

Ευχαριστώ. Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου.
Και παρακαλώ για άλλο ένα δυνατό χειροκρότημα γι’ αυτή την υπέροχη ομάδα που μόλις παρουσιάσαμε!

Είναι μεγάλη στιγμή για την Ήπειρο αυτή.
Είναι τιμή και μεγάλη ευθύνη για τους Ορίζοντες Ηπείρου.
Ναι, είμαστε εμείς που βγαίνουμε μπροστά με ψηλά το κεφάλι!

Βγαίνουμε μπροστά με την πρώτη ομάδα των υποψηφίων που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο της μεγάλης Αλλαγής στην Ήπειρο. Υπέροχοι άνθρωποι, αποτελεσματικοί συνεργάτες, ισχυρή ομάδα! Είναι μια πολύ συγκινητική στιγμή και για μένα προσωπικά.

Οι Ορίζοντες Ηπείρου δεν είναι ο Ριζόπουλος. Εγώ έκανα το πρώτο βήμα. Όλα ξεκινούν με ένα βήμα. Ακόμη και το πιο μεγάλο ταξίδι. Τώρα, Ορίζοντες Ηπείρου είμαστε όλοι εμείς, μαζί!

Σας ευχαριστώ, που αφήσατε τις υποχρεώσεις σας, για να ανταποκριθείτε στο κάλεσμά μου. Εισπράττω την αγάπη, και τη στήριξή σας, σε αυτό το δύσκολο, αλλά και όμορφο αγώνα, που δίνουμε όλοι εμείς μαζί!

Με αυτή τη δύναμη προχωράμε μπροστά. Και θα το πάμε μέχρι τέλους. Μέχρι να απελευθερώσουμε την Ήπειρο από τα δεσμά της τυραννίας των «συστημάτων», των «αυλικών», των «παραγονταραίων» και των «πελατών».

Το 10% του 2019 έγινε η «καλή μαγιά» της αλλαγής που έχει ανάγκη η Ήπειρος για να ξεφύγει από το περιθώριο που την έχουν καταδικάσει διαπλεκόμενα κατεστημένα δεκαετιών.

Την ώρα που όλος ο κόσμος αλλάζει, η δική μας «μαγιά» άρχισε να φουσκώνει. Γίναμε ένα πραγματικό κίνημα πολιτών μέσα από τα σπλάχνα της ίδιας της κοινωνίας. Από τους πολίτες που δεν αντέχουν άλλο να βλέπουν ένα θέατρο σκιών που στερεί το ψωμί των οικογενειών τους και το μέλλον των παιδιών τους.

Το μήνυμά μας σαρώνει πλέον όλη την Ήπειρο από τη μια άκρη ως την άλλη. Μεταδίδεται στόμα με στόμα. Σπίτι – σπίτι. Γειτονιά – γειτονιά. Χωριό με χωριό. Κι αν το 2019 μοιάζαμε λίγο με συνωμότες της «Φιλικής Εταιρείας», σήμερα το πράγμα δεν κρύβεται. Η Αλλαγή στην Ήπειρο έχει ξεκινήσει και τίποτα δεν μπορεί να τη σταματήσει.

Η Αλλαγή είσαι εσύ !
Η Αλλαγή είμαστε εμείς.
Η Αλλαγή είμαστε όλοι εμείς, μαζί!

Θέλω λοιπόν να ευχηθώ Καλή Δύναμη σε όλους εσάς που από σήμερα βγαίνετε μπροστά με τη σημαία των «Οριζόντων», στις Περιφερειακές Ενότητες όλης της Ηπείρου.

Είμαστε Δύναμη Θετική. Δίνουμε έναν όμορφο και έντιμο αγώνα. Με προτάσεις, με θέσεις, με τεκμηριωμένη κριτική.

Μην «τσιμπάτε» στις προκλήσεις αλλά μην αφήνετε τίποτα αναπάντητο. Αντιμετωπίστε τους με το πολιτικό ήθος που μας χαρακτηρίζει ως Παράταξη και με την ευγένεια που έχουμε σαν άνθρωποι πολιτισμένοι. Μην μπαίνετε σε αντιδικία όταν προσπαθούν να απαξιώσουν την προσπάθειά μας για Αλλαγή, για μια Νέα Εποχή στην Ήπειρο. Για να υπάρχουν ανοιχτοί ορίζοντες για τους Ηπειρώτες.

Μην ασχοληθείτε ούτε με τις μικρότητες ούτε και την παραπολιτική. Η κριτική μας στο καθεστώς Καχριμάνη είναι και θα είναι μέχρι το τέλος της, πάντα πολιτική. Προσωπικά, δεν θα με ακούσετε, ούτε να απαντάω στη λάσπη με λάσπη, ούτε να διχάζω, ούτε να ρίχνω το επίπεδο της αντιπαράθεσης, ακόμη κι όταν προκαλούμαι.

Η απώλεια της ψυχραιμίας τους είναι η απόδειξη του φόβου τους. Συνειδητοποιούν πως η κλεψύδρα έχει γυρίσει ανάποδα. Κι επειδή πρόκειται για πραγματικό καθεστώς, μην περιμένετε πως θα περιμένουν να πέσουν με τα χέρια σταυρωμένα. Ούτε θα μας υποδεχθούν με ανθοδέσμες. Θα καταφύγουν ξανά σε απειλές. Σε εκβιασμούς. Σε κατάχρηση εξουσίας. Τα ξέρουμε. Τα έχουμε ζήσει στο πετσί μας. Αλλά δεν φοβόμαστε κανέναν. Δεν μας κρατάει κανένας. Δεν χρωστάμε σε κανέναν. Επιλέγουμε άλλον δρόμο. Είμαστε ελεύθεροι, είμαστε ανεξάρτητοι, είμαστε κίνημα που μεγαλώνει από τα κάτω προς τα πάνω.

Πάνω απ’ όλα είμαστε περήφανες Ηπειρώτισσες και περήφανοι Ηπειρώτες. Με αυτή την περηφάνια θα δώσουμε τη μάχη μας μέχρι το τέλος. Με την αυτοπεποίθηση που μας δίνουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των Οριζόντων Ηπείρου, ενώνοντας ανθρώπους εγνωσμένης αξίας στο άμεσο και ευρύτερο περιβάλλον τους, που αποφασίζουν την ενεργή συμμετοχή στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με μόνο κίνητρο την ανιδιοτελή αγάπη για τον τόπο τους.

Αυτή η ποιότητα των προσώπων φέρνει την Αλλαγή. Αφυπνίζει την Ηπειρώτικη κοινωνία. Η αλήθεια δεν κρύβεται. Το γκρίζο θα ηττηθεί. Το μέλλον της Ηπείρου θα γίνει πιο φωτεινό, θέλει, δεν θέλει ο κ. Καχριμάνης και όσοι στοιχίζονται πίσω του.

Δύναμη λοιπόν. Θετική δύναμη μέχρι τις αυτοδιοικητικές κάλπες του Οκτώβρη.
Η Αλλαγή είσαι εσύ !
Η Αλλαγή είμαστε εμείς.
Η Αλλαγή είμαστε όλοι εμείς, μαζί!

Όμως, μέχρι τότε φίλες και φίλοι, θα έχουν μεσολαβήσει εθνικές εκλογές. Κι επειδή οι Ορίζοντες Ηπείρου δεν μασάνε τα λόγια τους και πολιτεύονται με ανοιχτά χαρτιά, θεώρησα υποχρέωσή μου παρουσιάζοντας την πρώτη ομάδα των υποψηφίων μας που αποδεικνύουν στην πράξη την πολυσυλλεκτικότητα, την ανεξαρτησία και τον κινηματικό χαρακτήρα της παράταξής μας, να ξεκαθαρίσουμε και πως βλέπουμε τη σχέση μας με το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα.

Ξεκινώ από την κεφαλή. Τον Πρωθυπουργό ! Σε πρόσφατη επίσκεψη του στην Κοζάνη δήλωσε ότι η ΝΔ θα στηρίξει τους Περιφερειάρχες που προώθησαν το κυβερνητικό έργο.
Ρωτώ ευθέως: Η ομηρία των χιλιάδων Ηπειρωτών σε συνθήκες φτωχοποίησης, αδιαφάνειας και διαπλοκής αποτελούν συστατικά κυβερνητικού οράματος για την Ήπειρο;

Η παραπομπή του κ. Καχριμάνη για παράβαση καθήκοντος είναι στήριξη κυβερνητικού έργου; Ποιού έργου και πώς;
Συνεχίζω! Όσοι με γνωρίζουν, γνωρίζουν πολύ καλά ότι μιλάω πάντα με γεγονότα και όχι με υποθέσεις. Ας συνεχίσουμε με χειροπιαστά παραδείγματα πολιτικής δυσαρμονίας και διαπλοκής.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι νέες τεχνολογίες ήταν στην κορυφή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων. Πήγα εγώ ο ίδιος και συνάντησα τον Πιερρακάκη και υπήρξε συμφωνία στην πρότασή μου για δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτομίας και τεχνολογίας στα Γιάννενα, μιας κοινότητας νεοφυών επιχειρήσεων που θα μπορούσε να αναπτυχθεί με την επένδυση και την παρουσία μεγάλων παικτών της παγκόσμιας τεχνολογικής αγοράς. Μέρος της πρότασης αυτής ήταν και το Τεχνολογικό Πάρκο.

Και που κατέληξε αυτή η συμφωνία; Υπονομεύτηκε κι απαξιώθηκε από τον κ. Καχριμάνη που ξέρει καλύτερα κι από μένα και προφανώς και από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κι έφερε το έργο στα μέτρα του. Τσιμέντο και ντουβάρια. Με προϋπολογισμό 50 εκατομμύρια ευρώ, όταν όλη η κτιριακή υποδομή του Τεχνολογικού Πάρκου θα μπορούσε να μην ξεπεράσει καν τα 4 εκατομμύρια ευρώ. Προφανώς όχι μόνο από ασχετοσύνη για την τεχνολογία και τις προϋποθέσεις ανάπτυξης ενός περιφερειακού πόλου καινοτομίας, αλλά και από καθαρή ιδιοτέλεια μέσω των εργολαβικών συμφερόντων που τον στηρίζουν και στηρίζονται από αυτόν.

Ξέρει ο Πρωθυπουργός πως εννοεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό ο κ. Καχριμάνης; Συμφωνεί να σπαταληθούν 50 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 31 εκατομμύρια θα τα επωμιστεί στην πλάτη του ο Ηπειρώτης μέσω δανεισμού;

Ξέρει ο Πρωθυπουργός που στηρίζει τον κ. Καχριμάνη ότι ο Περιφερειάρχης Ηπείρου έχει παραπεμφθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος για την υπόθεση των αναθέσεων δικηγορικών υποθέσεων της Περιφέρειας σε δικηγόρους άλλους από αυτούς που πληρώνονται με πάγια αντιμισθία από την Περιφέρεια;

Ξέρει ο Πρωθυπουργός ότι η επένδυση στις ΑΠΕ, όπως στην περίπτωση των φωτοβολταικών στη Θεσπρωτία, γίνεται με οικογενειακούς όρους από τον κ. Καχριμάνη;

Γνωρίζει ο Πρωθυπουργός ότι ο κ. Καχριμάνης παράνομα παρενέβη υπέρ του υιού του στην Επιτροπή Περιβάλλοντος για να δοθεί έγκριση για το συγκεκριμένο έργο; Γνωρίζετε πολύ καλά όσοι παρακολουθείτε ότι ήμουν και παρόν και γνωρίζει πολύ καλά ο κόσμος ότι μάλιστα τόλμησε να με απειλήσει γι΄ αυτή μου τη νόμιμη παρέμβαση! Στη συνέχεια οι Ορίζοντες Ηπείρου απέστειλαν προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ζητώντας την παραπομπή του για παράβαση καθήκοντος.

Ας μιλήσουμε για τη μεγαλύτερη απάτη: Γιάννενα Κακαβιά και σύνδεση Ιονίας οδού με Πρέβεζα!

Η αποτυχία Καχριμάνη πρωτίστως και της παρούσας Κυβέρνησης να δώσει λύση στο Γιάννενα Κακαβιά και τη σύνδεση της Ιονίας οδού στην Πρέβεζα. Τι έχει να πει ο Πρωθυπουργός και ο Περιφερειάρχης για την αποτυχία τους να δώσουν λύση σε αυτή τη θητεία στα ζητήματα αυτά; Στη μεν Πρέβεζα έχουμε συνεχείς αναβολές ολοκλήρωσης των μελετών και συνεχείς ακυρώσεις. Στα δε Γιάννενα Κακαβιά, μετά από δέσμευση της Κυβέρνησης ότι θα έχει δημοπρατηθεί το 2022, έχουμε μπει στο 2023, όλοι γνωρίζουμε ότι τα χρήματα δεν υπάρχουν και παρατείνεται η δημοπράτηση του έργου διότι πολύ απλά δεν έχουν ολοκληρωθεί οι Περιβαλλοντικές μελέτες. 

Πριν από βδομάδες ο ίδιος επεσήμανα ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει η δημοπράτηση, διότι αυτού του είδους οι δημοπρατήσεις είναι προεκλογικές εξαγγελίες. Όπως ακριβώς είχε γίνει στο Καστέλι παλιότερα από τον κ. Σουφλι . Δηλαδή τι κάνουμε; Δημοπρατούμε το έργο αλλά δεν έχουμε όλα τα δεδομένα ολοκληρωμένα για να ξεκινήσει. Έχει καθυστερήσει 10ετίες, έχει ήδη καθυστερήσει 3 θητείες, έχει αναβληθεί και θα ξανααναβληθεί. Άρα και εδώ ο εμπαιγμός των Ηπειρωτών είναι κομμάτι του Κυβερνητικού έργου;

Και κάτι ακόμη. Ξέρει ο Πρωθυπουργός για το περιβαλλοντικό έγκλημα στο Λούρο; Κι αυτό δεν το λέω εγώ, το λένε οι επιθεωρητές που έστειλε ο καθ’ύλην αρμόδιος υφυπουργός ο κ. Αμυράς. Ποιον πιστεύει ο Πρωθυπουργός; Τον υφυπουργό του ή τον κ. Καχριμάνη; Και επίσης, μήπως τελικά η αδιαφορία για το Λούρο δεν είναι παρά η άλλη όψη της ιδιωτικοποίησης του νερού;

Εδώ τώρα θα σας κουράσω με την αντιπαραβολή δύο διαφορετικών πολιτικών! Θα πρέπει να κάνετε λίγη υπομονή! Την Παρασκευή ήρθε προς ψήφιση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος η έγκριση των Περιβαλλοντικών μελετών για έναν κόμβο ύψους 7.000.000 ευρώ. 

Ας δούμε τα δεδομένα. Πρώτον στον επίπεδο του σχεδιασμού. Δεν εννοείται να φτίαχνεται ένας κόμβος χωρίς να υπάρχει συγκοινωνιακός σχεδιασμός. Συγκοινωνιακός σχεδιασμός για έναν κόμβο είναι εκείνος ο οποίος λαμβάνει υπόψη τα ζητήματα κυκλοφορίας και ασφάλειας τα οποία δημιουργεί στο σύνολο και όχι να επικεντρώνεται στο σημείο που φτιάχνεται. Δεν μπορεί δηλαδή να φτιάχνεις έναν κόμβο στη Νεοκαισάρεια και να μην έχεις μελετήσει τις επιπτώσεις από το Τέροβο, και πως αυτές διαμορφώνουν την κίνηση ακόμα και μέχρι την Ασφάκα. Συγκοινωνιακή μελέτη λοιπόν στην Ήπειρο δεν υπήρξε ποτέ. 
Ξαφνικά λοιπόν δημιουργήθηκε το άγχος για τις Περιφερειακές μελέτες. Πότε; Εκ των υστέρων αφού ο κόμβος κατασκευάστηκε. Άρα τι ξέρουμε; 

Δεύτερον, έχουμε πρόβλημα στρατηγικής. 
Τρίτον είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο ένας κόμβος φτιάχτηκε για να διευκολύνει τον κ. Νάτση και το EPIRUS PALACE και ο άλλος κόμβος 200 μέτρα μετά, διαμορφώνοντας την παλιά εθνική οδό σε σκοτώστρα, φτιάχτηκε για να εξυπηρετήσει τον κ. Μπαρμπαγιάννη με το CESARIA. Ας προχωρήσουμε όμως στην επόμενη πολιτική παρατήρηση και θα δείτε πως συνδέεται με τους κόμβους, ενώ ως πολιτική διαπίστωση είναι άσχετη. Παρατηρούμε, εν όψει εκλογών η Κυβέρνηση να προσπαθεί να μας πείσει ότι θα φέρει φυσικό αέριο. Έχουν σκάψει δρόμους για να περάσουν σωλήνες. Θα αναγκαστώ λοιπόν να χρησιμοποιήσω, κακώς, αλλά δε γίνεται αλλιώς, ένα μακάβριο παράδειγμα. Έχει δει κανένας να φτιάχνεται σιδηρόδρομος και να απλώνονται οι ράγες χωρίς να ξέρουν που ξεκινάνε και που καταλήγουν; Τι είναι αυτό που τις καθορίζει; Το αυτονόητο, οι συνδέσεις με τους σταθμούς. Είδε κανείς από σας σταθμούς φυσικού αερίου οι οποίοι να συνδέονται από τη μια άκρη στην άλλη εκεί που υποτίθεται θα μπούνε σωλήνες; Σας απευθύνω αυτή την απλή ερώτηση. Τι είναι λοιπόν αυτοί οι σταθμοί;

Οι σταθμοί λοιπόν είναι αποσυμπυκνωτές είναι εκείνοι που παραλαμβάνουν το φυσικό αέριο σε συμπυκνωμένη μορφή και το αποσυμπυκνώνουν για να διοχετευτεί. Ξέρετε πόσο έχει ένας αποσυμπυκνωτής; Έχει 150.000 ευρώ. Ξέρετε πόσο έχει, αυτό που έφερε για συζήτηση ο κ. Καχριμάνης την Παρασκευή; 7.000.000! Ξέρετε πόσους συμπυκνωτές θέλουμε για να ζεσταθεί όλη η Ήπειρος με φυσικό αέριο; Γύρω στους 50! Όσους δηλαδή στοιχίζει ένας κόμβος! Και πού; Στο Επισκοπικό! Εκεί όπου υπάρχει ήδη κόμβος! Άρα λοιπόν με την αντιπαραβολή αυτών των δυο θεμάτων βλέπει κανείς την κακοδιαχείριση, βλέπει τη σπατάλη βλέπει τη διαπλοκή και βλέπει ότι τελικώς τα χρήματά μας στην Ήπειρο δε ξέρουμε να τα χρησιμοποιήσουμε, γιατι τα χρησιμοποιούμε για λάθος λόγους. Τόσο απλά!

Για το θέμα του φυσικού αερίου οι Ορίζοντες Ηπείρου παλεύουν χρόνια!

Λοιπόν για να τελειώνουμε με τα αστεία. Δεν ξέρω αν ο πρωθυπουργός ήξερε ή δεν ήξερε για τις παρακολουθήσεις, δεν ξέρω αν ήξερε ή δεν ήξερε για το ξεχαρβάλωμα του ΟΣΕ.

Αυτό που ξέρω είναι ότι κινητοποιούνται ακόμη και υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης και της ΝΔ κάθε φορά που ο κ. Καχριμάνης βρίσκεται σε δύσκολη θέση και επιχειρούν να φρενάρουν τις συνέπειες εναντίον του. Πρώτος και καλύτερος σε ρόλο γραμματειακής υποστήριξης του Περιφερειάρχη, ευτελίζοντας πλήρως το ρόλο του ως Πρόεδρο της Βουλής, ο ίδιος ο κ. Τασούλας, ο οποίος αν ασχολείτο με την Ήπειρο, όσο ασχολείται με το να κάνει τηλέφωνα να υπερασπίζεται τον κ. Καχριμάνη και να μαζεύει τα αμάζευτα, η Ήπειρος θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Επιπλέον, με εντολή της η Κυβέρνηση, αποφάσισε να διορίσει Ιαβέριδες πολιτικούς γενικούς γραμματείς σε ρόλο γενικών γραμματέων αποκεντρωμένης διοίκησης σε όλη την Ελλάδα για να ελέγξει τα κακώς κείμενα των τοπικών της παραγόντων. Ο δικός μας Ιαβέρης έλαβε σαφή εντολή να μη συμβεί κάτι με τον κ. Καχριμάνη , το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ένα ξεγλίστρημα εκ νέου τύπου Πάτση, Νικολάου και Χειμάρα.

Αυτή είναι η εντολή, συνεπώς δε βλέπω κανένα κυβερνητικό έργο που στηρίζει ο κ. Καχριμάνης, βλέπω μια Κυβέρνηση να στηρίζει τα προσωπικά συμφέροντα του κ. Καχριμάνη, των χορηγών του και των πελατών του.

Αυτό μπροστά στις κάλπες των εθνικών εκλογών ως υπεύθυνη κι ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Παράταξη έχουμε την υποχρέωση να το πούμε στους πολίτες. Διότι οι πολίτες της Ηπείρου πρέπει να γνωρίζουν τα έργα και τις ημέρες του κ. Καχριμάνη και της κυβέρνησης που τον στηρίζει, ώστε πίσω από το παραβάν να τα λάβουν όλα υπόψη.

Διότι αν επιβραβεύεται η ασχετοσύνη, η αδιαφάνεια και η ιδιοτέλεια, κανείς μετά δεν θα μπορεί να πει «Ποτέ ξανά». Οι ρίζες της κακοδαιμονίας είναι ίδιες και ξεκινούν από την αντίληψη ότι η καρέκλα είναι λάφυρο.

Οι Ορίζοντες Ηπείρου από το 2019 μέχρι σήμερα δείξαμε τη νέα αντίληψη που μας χαρακτηρίζει. Δεν κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Τη δύσκολη στιγμή της πανδημίας βγήκαμε και πάλι μπροστά με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών σε επίπεδο Περιφέρειας, προτείνοντας τη Δημιουργία Ειδικού Ταμείου Ανασυγκρότησης της Ηπείρου. Δεν έγινε τίποτα. Όπως και πάρα πολλά άλλα ζητήματα με απόλυτα κρίσιμο χαρακτήρα για τον τόπο μας.

Ανοίξαμε υπεύθυνα και τεκμηριωμένα όλα τα μεγάλα ζητήματα του τόπου. Από τη σύνδεση της Ηπείρου με το δίκτυο φυσικού αερίου, που με πρόσφατη συνομιλία με την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τις έρευνες, απαιτήσαμε ότι εφόσον βρεθεί φυσικό αέριο, θα αναλάβουν τα κόστη δημιουργίας του δικτύου και της σύνδεσης των νοικοκυριών. Στην αγροτική παραγωγή ήμασταν εκείνοι οι οποίοι σε πρώτη φάση μέσα στον κορονοιό δρομολογήσαμε ειδικό πρόγραμμα επιδότησης από τα κονδύλια του covid από τα οποία προέκυπταν και οι επιστρεπτέες προκαταβολές για να αποζημιωθούν οι απώλειες στην Κλημεντίνη. Τα καταφέραμε και στο λογιστήριο του κράτους και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα καταφέραμε και σε Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και για λόγους καθαρά πολιτικού φθόνου , καθότι δεν υπήρχε στήριξη από τους Τοπικούς Βουλευτές και τον Περιφερειάρχη, το πρόγραμμα εξέπεσε και σταμάτησε εκεί.

Δεύτερο παράδειγμα πρωτογενούς τομέα. Το καλοκαίρι παρουσιάσαμε πρόγραμμα επισιτιστικό για να καλυφθούν οι ανάγκες του καλαμποκιού για να σώσουμε την αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία, με κόστος μάλιστα κοστολογημένο στα 13.000.000. Και αν δεν αρέσει το παράδειγμα του φυσικού αερίου που έφερα σε αντίστιξη με τον κόμβο, το επισιτιστικό πρόγραμμα το είχαμε κοστολογήσει 5.000.000 από τα ταμειακά διαθέσιμα της Περιφέρειας και έλειπαν 8.000.000. Κατά βάση δηλαδή μας λείπανε τα χρήματα εκείνα, τα οποία ο κ. Καχριμάνης θέλει να τα δώσει σε έναν κόμβο. Λεφτά για κόμβους έχουμε! Λεφτά για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους δεν έχουμε.

Αναδείξαμε το ζήτημα της συντήρησης όλων των γεφυριών της Ηπείρου που βρίσκονται σε κατάσταση οριακής επικινδυνότητας, προτείνοντας τη δημιουργία στη διακυβέρνηση μας ενός μητρώου γεφυριών, που θα καταγράψει την κατάσταση και τις ανάγκες για να μην πέσουν τα γεφύρια. Προωθήσαμε τις πολιτικές σε κεντρικό επίπεδο για τις συντάξεις των Βορειοηπειρωτών και την εκπροσώπησή τους μέσω της ψήφου των αποδήμων. Ακόμα προσπαθήσαμε να σώσουμε τις μεγάλες επενδύσεις ιχθυοκαλλιέργειας στη Σαγιάδα της Θεσπρωτίας δεν είχαν ίντερνετ για να μπορούν να λειτουργήσουν σωστά. Έκανα προσωπική παρέμβαση στη ΔΕΗ και πέτυχα συμφωνία επίλυσης με την επέκταση του δικτύου οπτικών ινών απλά ζητώντας από το δήμο Φιλιατών να εκδώσει τις σχετικές άδειες. Κυβέρνηση, τοπικός βουλευτής, δήμαρχος και περιφερειάρχης προτίμησαν το δικό τους δρόμο που οδήγησε τελικά σε αδιέξοδο. Να συνεχίσω με άλλα παραδείγματα από τον ΦΟΣΔΑ και τα σκουπίδια μέχρι τα διόδια που συνεχίζουν να πληρώνουν οι Γιαννιώτες. Ζητήματα τα οποία πρώτοι ανοίξαμε στην Ήπειρο.

Αναφέρω ενδεικτικά ορισμένες από τις πάρα πολλές παρεμβάσεις και προτάσεις που κάνουμε καθημερινά όλα αυτά τα χρόνια. Το κάνω για να αναδείξω δυο πράγματα. Πρώτον, δεν κρύβουμε τίποτα κάτω από το χαλί όπως και δεν αφήνουμε κανένα θέμα ξεχασμένο στο ράφι.

Δεύτερον, αποδεικνύουμε με γεγονότα πως θέλουν να έχουν τα αυτιά τους κλειστά. Φοβούνται τη θετική πρόταση. Φοβούνται κάθε τι που δεν βγαίνει μέσα από τον δικό τους διαπλεκόμενο κόσμο. Φοβούνται την καθαρότητα των θέσεων και το θάρρος της αλήθειας. Παίζουν με τις λέξεις, παίζουν με τα ψέματα, μόνο και μόνο για να δικαιολογήσουν την αδιαφορία και την ιδιοτέλεια.

Ε, λοιπόν εμείς δεν συμβιβαζόμαστε με αυτή την «τάξη πραγμάτων» στην Ήπειρο. Ούτε στη γωνιά μας καθίσαμε, ούτε τα βρήκαμε κάτω από το τραπέζι με το καθεστώς Καχριμάνη.

Η αλήθεια είναι πως τους αιφνιδιάσαμε. Δεν περίμεναν ότι με επιμονή θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα για την απελευθέρωση της Ηπείρου. Συστηματικά, μεθοδικά, στοχευμένα. Ενώνοντας όλο και πιο πολλά χέρια, συνθέτοντας όλο και περισσότερες καλές ιδέες και τεκμηριωμένες προτάσεις. Γι’ αυτό και έχουμε πάντα τις πόρτες μας ανοιχτές σε κάθε σοβαρή και έντιμη συνεισφορά στον αγώνα να ανατρέψουμε το καθεστώς της συναλλαγής και να φέρουμε τη Νέα Εποχή της Αλλαγής. Κι από αυτό το προσκλητήριο ευθύνης, δεν εξαιρούμε κανέναν, παρά μόνον όσους συνεχίζουν το «βάστα με να σε βαστώ» για να διασωθούν πολιτικά. Όμως τον γκρεμό δεν θα τον αποφύγουν. Είναι τόσο βέβαιο όσο και ότι ο ήλιος βγαίνει από την ανατολή.

Η Αλλαγή είσαι εσύ !
Η Αλλαγή είμαστε εμείς.
Η Αλλαγή είμαστε όλοι εμείς, μαζί!

Βγαίνουμε λοιπόν σήμερα με δύναμη μπροστά, με δύναμη για την Ήπειρο και τους Ηπειρώτες, για να θέσουμε και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώπιον των ευθυνών τους. Η κυβέρνηση και ο Περιφερειάρχης είναι αυτοί που είναι. Το ένα χέρι νίβει το άλλο και με τα δυο χέρια μαζί κρατούν την Ήπειρο να πνίγεται κάτω από το νερό. Τα υπόλοιπα κόμματα τι λένε; Έχουν στρατηγική για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση;

Εμείς δεν απεμπολούμε τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της παράταξής μας. Ούτε απευθύνουμε πρόσκληση αθροίσματος των ποσοστών μας. Αυτές είναι «καφενειακές» λογικές από το παρελθόν.

Το πλαίσιο της σύγκλισης που θα καθοριστεί είναι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Αν γίνεται για να μοιράσουμε καρέκλες δεν έχει κανένα νόημα. Αυτά τα κάνουν άλλοι και τα κάνουν καλύτερα. Εμείς έχουμε να μοιράσουμε μόνον ευθύνες για να κινηθούμε μπροστά. Τα κόμματα που θα επιλέξουν να συμφωνήσουν μαζί μας στην προγραμματική μας σύγκλιση θα πρέπει να είναι έτοιμα για να αναλάβουν μαζί μας αυτές τις ευθύνες. 

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι συνομιλώ και με τα δυο κόμματα. ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. 
Στη συνέχεια, όπως έχω επαναλάβει εφόσον καταλήξουμε σε ένα ορατό πλαίσιο αρχικής συμφωνίας τότε τα κόμματα μέσα από τις δικές τους διαδικασίες και χωρίς καμία δική μου ανάμειξη θα προχωρήσουν στις τελικές τους αποφάσεις. Η πρώτη μεγάλη ευθύνη όμως δεν ξεκινάει από τις συνομιλίες που κάνω για την προγραμματική σύγκλιση. Είναι η συζήτηση που θα κάνουμε από αυτό το βήμα τώρα, εγώ ως Ηπειρώτης ανοιχτά προς πάσα κατεύθυνση με τα τοπικά στελέχη των κομμάτων, είτε εκλεγμένοι είτε όχι, είτε μέλη της αυτοδιοίκησης είτε όχι, είτε άνθρωποι του παρασκηνίου είτε άνθρωποι του καφενείου. Και η αποσαφήνιση την οποία κάνω σήμερα είναι η εξής: καμία προγραμματική σύγκλιση δεν έχει απολύτως καμία αξία αν οι τοπικοί παράγοντες σ΄ αυτά τα κόμματα με τα οποία συνομιλώ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ, δεν συνειδητοποιήσουν ότι το έγκλημα του 2019 δεν μπορεί να επαναληφθεί. Δεν μπορείς να παραμερίζεις το κοινό καλό για τα ιδιωτικά σου συμφέροντα. Δεν μπορείς να χρησιμοποιείς την κομματική σου ταυτότητα για να στηρίζεις τα συμφέροντα του κ. Καχριμάνη και να δημιουργείς συνειδητά την ψευδαίσθηση στην κοινωνία ότι η προσπάθεια είναι υπερκομματική … ότι ο κ. Καχριμάνης τάχα ηγείται ενός υπερκομματικού σχήματος. Δεν μπορούν πια αυτού του είδους οι πρακτικές να οδηγήσουν σε άλλη μια 5ετία, όπως αυτή που διανύσαμε, που είναι η χειρότερη 5ετία στην Περιφέρεια Ηπείρου και η χειρότερη 5ετία σε όλες τις Περιφέρειες στην Ελλάδα. Σε αυτές τις συμπεριφορές προσωπικά θα είμαι αμείλικτος.
Προγραμματική σύγκλιση για την προγραμματική σύγκλιση εγώ δεν κάνω.

Γιατί επέλεξα λοιπόν να συζητήσω με τα κόμματα;

Πρώτα απ’ όλα, εμείς λέμε ότι τα κόμματα είναι θεσμικοί πυλώνες της λειτουργίας του πολιτεύματος. Όσο και αν μέσα από τραγικά γεγονότα όπως στα Τέμπη, φτάνουμε στο σημείο να τα αμφισβητούμε, οφείλουμε ως αυτοδιοίκηση να συζητάμε μαζί τους, πάντα σε ότι αφορά την αυτοδιοίκηση και την οποία εκπροσωπώ. Στην επόμενη βουλή θα πρέπει να ληφθούν σοβαρές νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα λύνουν τα χέρια της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης για να προσφέρει αυτά που μπορεί.

Συνεχίζω με την περιγραφή των όρων της προγραμματικής σύγκλισης .

Οι Ορίζοντες Ηπείρου εισήγαγαν πρώτοι στο αυτοδιοικητικό λεξιλόγιο την έννοια της «περιφερειακότητας». Ολοκληρωμένος περιφερειακός σχεδιασμός συμπληρωματικών μεταξύ τους έργων και δράσεων ώστε το τελικό αποτέλεσμα να δίνει οφέλη ανάπτυξης κι ευημερίας σε όλο το εύρος της Ηπείρου και όχι έργα για τα μάτια του κόσμου ή για τους πολιτικούς μας φίλους.

Σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε επεξεργαστεί μετά από σοβαρή μελέτη και αξιολόγηση των δεδομένων, μια σειρά προτάσεων τις οποίες εκ των πραγμάτων πρέπει να τις βάλουμε στο τραπέζι του διαλόγου με τα πολιτικά κόμματα, ειδικά τώρα που πάμε σε εθνικές εκλογές.

Κακά τα ψέματα. Έχουμε ένα συγκεντρωτικό κράτος που νιώθει αλλεργία στις καλές και έξυπνες ιδέες, επιμένοντας να ακολουθεί την πεπατημένη του κομματικού ελέγχου και των πελατειακών σχέσεων με την αυτοδιοίκηση.

Πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε τις θέσεις των κομμάτων, γιατί η ποιότητα της αυριανής κυβέρνησης θα κρίνει και την ποιότητα της αυτοδιοίκησης.

Υιοθετούν την πρότασή μας για την καθιέρωση Περιφερειακού Ακαθάριστου Προϊόντος;
Συμφωνούν να υπάρχουν διευθύνσεις ΣΔΙΤ στις περιφέρειες ώστε να μην χάνουμε απίστευτο χρόνο με τη μια και μόνη ειδική γραμματεία που υπάρχει στο Υπουργείου Οικονομικών;

Αποδέχονται την ιδέα των περιφερειακών ΡΑΕ ώστε να υπάρχει περιφερειακός σχεδιασμός της ανάπτυξης των ΑΠΕ;

Αντιλαμβάνονται την αξία ενός Επιτρόπου στις περιφέρειες που πέραν του ελέγχου της νομιμότητας των όποιων συμβάσεων, θα παρέχει και τη δυνατότητα ανάπτυξης χρηματοπιστωτικών προϊόντων, όπως ομολόγων για παράδειγμα, ώστε να μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε πραγματικά μεγάλα έργα;

Αυτά είναι τα μεγάλα ζητήματα που πρέπει να συζητήσουμε ενόψει των εθνικών εκλογών ώστε αύριο να ληφθούν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που απαιτούνται για να ανοίξουμε πραγματικά τους ορίζοντες της Περιφερειακής Διακυβέρνησης.

Γι’ αυτό ακριβώς προτείνουμε την Προγραμματική Σύγκλιση. Για να συμφωνήσουμε σε μεγάλες θεσμικές τομές καθώς η Αυτοδιοίκηση μπαίνει στη μετά Κλεισθένη εποχή κι έχει μεγάλες προκλήσεις να αντιμετωπίσει. Και για να το επιτύχει χρειάζονται νέες ισορροπίες μεταξύ κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης, οι οποίες αν θέλουμε να είμαστε σοβαρό κράτος πρέπει να αποτελέσουν στον προβλεπόμενο χρόνο και αντικείμενο συνταγματικής αναθεώρησης.

Τώρα το πως αυτή η Προγραμματική Σύγκλιση στα μεγάλα μπορεί να εκφραστεί στις εκλογές για την Περιφέρεια Ηπείρου είναι ζήτημα που έρχεται μετά. Το σημαντικό σε πρώτο χρόνο και ενόψει των εθνικών εκλογών είναι να υπάρξει συζήτηση για το τι κράτος και τι αυτοδιοίκηση θέλουμε. Επιδιώκουμε την προγραμματική Σύγκλιση για να βάλουμε τέλος στην απαξίωση της αυτοδιοίκησης και σε τελική ανάλυση σε απαξίωση της ίδιας της πολιτικής. Διότι ας μην γελιόμαστε. Αυτοδιοίκηση σημαίνει καθημερινή εφαρμοσμένη πολιτική στην πράξη. Κι αν αυτή η πολιτική δεν είναι αποτελεσματική και αξιόπιστη δεν μπορεί να κερδίσει και το ενδιαφέρον σοβαρών ανθρώπων να συμμετέχουν στα κοινά και να προσφέρουν την εμπειρία τους και τις ικανότητές τους.

Αν θέλουμε λοιπόν να πάμε στο μέλλον και μάλιστα να πάμε ως κερδισμένοι και όχι να τρέχουμε ασθμαίνοντες και μονίμως ουραγοί, πρέπει να συμφωνήσουμε γι’ αυτά που πρέπει να κάνουμε. Γι’ αυτό και ανοίξαμε εγκαίρως τη συζήτηση για την προγραμματική σύγκλιση. Χωρίς αποκλεισμούς κανενός αλλά και χωρίς ατέρμονες διαδικασίες.

Γι’ αυτό και εμείς συνεχίζουμε μεθοδικά και προγραμματικά. Κερδίζοντας μέρα μέρα την εμπιστοσύνη των Ηπειρωτών. Τουλάχιστον αυτών που δεν εθελοτυφλούν, που σκέφτονται χωρίς προκαταλήψεις και αγωνιούν για το μέλλον των παιδιών τους. Κάθε μέρα αυτοί οι Ηπειρώτες γίνονται όλο και περισσότεροι. Και κανένας δεν μπορεί να προσποιηθεί πως δεν ακούει τη φωνή τους και πολύ περισσότερο τα πολιτικά κόμματα.

Η Αλλαγή είσαι εσυ!
Η Αλλαγή είμαστε εμείς.
Η Αλλαγή είμαστε όλοι εμείς, μαζί!

Ηπειρώτισσες και Ηπειρώτες,
Το μήνυμα που βγαίνει μέσα από την σημερινή παρουσία σας είναι δυνατό και καθαρό.

Και ως επαγγελματίας της επικοινωνίας μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως είναι η σωστή στιγμή, για το σωστό μήνυμα. Αντέξαμε! Γυρίσαμε το παιχνίδι κόντρα σε πολλές δυσοίωνες προβλέψεις και είμαστε έτοιμοι να μετατρέψουμε τις δυνατότητες της Ηπείρου σε θετικές βεβαιότητες για την οικονομία και την κοινωνία της.

Αυτό είναι το μήνυμα μας. Να αναδείξουμε το νέο πρόσωπο, μιας νέας Ηπείρου. Της Ηπείρου που προσπαθεί, που μαθαίνει, που εξελίσσεται και βελτιώνεται για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που φέρνει μαζί της μια νέα εποχή για την παγκόσμια οικονομία. Της Ηπείρου που μας κάνει περήφανους.

Κρατάμε στα χέρια μας το κλειδί που ανοίγει τις πόρτες του μέλλοντος. Αλλά και κλειδί που κλείνει έξω από την Ήπειρο τη βασανιστική αναπαραγωγή του παρελθόντος, από τα ίδια πρόσωπα, τις ίδιες συμπεριφορές, τις ίδιες νοοτροπίες, τα ίδια αδιέξοδα.

Ο Αινστάιν είχε πει πως τρέλα είναι να κάνεις τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα.
Είναι η ώρα της σύγκρουσης με το παράλογο.

Κάνουμε την Αλλαγή. Την Αλλαγή της λογικής. Για να πετύχουμε διαφορετικά αποτελέσματα από τη μιζέρια, την απομόνωση, την υποβάθμιση, τις χαμένες ευκαιρίες και τον προσωπικό πλουτισμό των επιτήδειων σε βάρος του λαού της Ηπείρου.

Κάνουμε την Αλλαγή. Την Αλλαγή της Προσφοράς. Η θέση ευθύνης δεν είναι για να πάρεις, είναι για να δώσεις, για να προσφέρεις, για να ανταποδώσεις στην κοινωνία την τιμή και την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό σου. Επιτέλους ας ξαναφέρουμε στην επιφάνεια τον Ηπειρώτη που έχει συναίσθηση του χρέους του και γίνεται φωτεινό ιστορικό παράδειγμα εθνικής ευεργεσίας.

Και τώρα αυτό θα κάνουμε. Η ευεργεσία μας προς την πατρίδα είναι να δείξουμε πως αν μπορεί η Ήπειρος να τα καταφέρει, μπορεί και όλη η Ελλάδα.

Αν μπορεί η Ήπειρος, από το απόλυτο αουτσάιντερ να γίνει μαγνήτης επενδύσεων, να γεννήσει ευκαιρίες, να γίνει τόπος δημιουργικότητας για τα νιάτα της Ηπείρου και τα νιάτα όλης της Ελλάδας, τότε μπορούν όλοι.

Έχουμε την τιμή να είμαστε πρωτοπόροι. Δεν υπάρχουν χνάρια για να πατήσουμε πάνω τους. Αλλά αυτή είναι η αποστολή της αληθινής ηγεσίας. Να ανοίγει το δρόμο που δεν έχει περπατήσει κανένας και να γίνουν με το παράδειγμά τους οι οδηγοί και για τους άλλους.

Έτσι αντιλαμβάνομαι προσωπικά τη συμμετοχή μου στην πολιτική. Πολιτική δεν είναι η ταμπέλα ενός κόμματος. Πολιτική για μένα είναι η ευθύνη να κάνεις καλύτερη τη ζωή αυτών που εκπροσωπείς, έχοντας μαζί τους μια καθαρή σχέση ειλικρίνειας. Δημιουργούμε ένα νέο παράδειγμα Περιφερειακής Διακυβέρνησης. Απευθυνόμαστε στην κοινωνία με σεβασμό και γι’ αυτό φροντίζουμε πάντα να έχουμε εφαρμόσιμες προτάσεις και τεκμηριωμένες θέσεις. 

Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για όλα τα μείζονα ζητήματα του τόπου μας, χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από το βολικό άλλοθι του «δεν έχω καμία αρμοδιότητα». Και ταυτόχρονα, μελετάμε, σχεδιάζουμε, αξιοποιούμε δίκτυα επαφών και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Τα κάνουμε όλα αυτά με το βλέμμα στο αύριο, ώστε έγκαιρα να δώσουμε τις σωστές απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις της συγκυρίας και να θωρακίσουμε αναπτυξιακά τον τόπο μας μέσα σε ένα περιβάλλον μεγάλης αβεβαιότητας κι ανασφάλειας.

Μακάρι αυτό το πρότυπο αυτοδιοικητικής λειτουργίας να βρει συνοδοιπόρους και συναγωνιστές αυτοδιοικητικούς σε όλη την Ελλάδα. Υγιείς δυνάμεις υπάρχουν παντού. Το δικό μας καλό παράδειγμα είναι βέβαιο πως θα ανάψει το πράσινο φως στην αυτοδιοικητική έκφραση δυνάμεων που υπηρετούν τη σοβαρότητα και τη λογική, την ευθύνη και την αλήθεια, παντού σε όλη τη Χώρα.

Κλείνοντας γιατί δεν θέλω να κουράσω με πολλά λόγια, θέλω να διαβεβαιώσω τους Ηπειρώτες πως με την εντιμότητα που υπηρετήσαμε τον ρόλο της αντιπολίτευσης που μας έδωσαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με την ίδια ακριβώς εντιμότητα θα υπηρετήσουμε και στο τιμόνι της Περιφερειακής Διακυβέρνησης, εάν και εφόσον αυτοί το αποφασίσουν. Δεν υπόσχομαι ότι θα γίνω ο υπερήρωας CAPTAIN AMERICA αλλά μπορώ να διαβεβαιώσω κάθε Ηπειρώτισσα και Ηπειρώτη πως θα εργαστώ για να βλέπουν αποτελέσματα και όχι για να ακούνε δικαιολογίες. Γι’ αυτό και δεν θα υπάρχει ούτε μια μέρα που δεν θα κάνει η Νέα Περιφερειαρχή Αρχή κάτι καλό για την Ήπειρο. Κάθε μέρα. Ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Οι συνεργάτες μου με ξέρουν. Δεν κάθομαι ποτέ.

Ούτε άλλοι άνθρωποι θα γίνουμε, ούτε κωλοτούμπες θα κάνουμε. Μια γλώσσα μιλάμε και είναι η γλώσσα της αλήθειας και της προσφοράς. Εμείς δεν θα πούμε για άλλη μια φορά πόσο άγρια είναι η θάλασσα, εμείς θα φέρουμε και θα δέσουμε με ασφάλεια το καράβι στο λιμάνι.

Με τα μανίκια ψηλά και τα μάτια ορθάνοικτα θα σκύψουμε αμέσως πάνω από την όξυνση των διαρθρωτικών προβλημάτων της Ηπειρώτικης οικονομίας που δημιουργεί ένα επικίνδυνο αδιέξοδο για το οποίο η σημερινή Περιφερειακή Αρχή υπήρξε απολύτως ανέτοιμη να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Εξαντλήθηκε στη γνωστή πελατειακή διαχείριση χωρίς σχέδιο για το παρόν και το μέλλον κι άφησε όλα τα υπόλοιπα στην τύχη τους.

Το Χθες ήρθε η ώρα να μας αδειάσει τη γωνιά. Είναι επικίνδυνο πλέον. Οι Ορίζοντες του Αύριο για πρώτη φορά ανοίγουν.

Πάμε για τη μεγάλη Αλλαγή!
Με αυτοδιοικητικό ήθος, με πάθος για την Ήπειρο και τηρώντας στο ακέραιο το λόγο μας.

Απελευθερώνουμε την Ήπειρο από τα δεσμά του χειρότερου εαυτού της. Πρωτοπορούμε περήφανοι. Με σχέδιο για μια Νέα Εποχή στην Ήπειρο, με όραμα για μια Νέα Ελλάδα που θα κερδίζει το Αύριο με το σπαθί της και δεν θα επαιτεί για να συντηρεί ζωντανό το Χθες, το οποίο όπως απέδειξαν και τα Τέμπη είναι θανατηφόρα επικίνδυνο.

Καλή Δύναμη σε όλες και όλους.
Με την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθηση του Περήφανου Ηπειρώτη.
Σας ευχαριστώ, μέσα από την καρδιά μου.
Καλό μας αγώνα!
Η Αλλαγή είσαι εσύ !
Η Αλλαγή είμαστε εμείς.
Η Αλλαγή είμαστε όλοι εμείς, μαζί!

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

1) ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ - Νοσηλευτής
2) ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ - Ελεύθερος Επαγγελματίας
3) ΛΙΤΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ του ΣΠΥΡΟΥ – Αντιπρόσωπος Πολυεθνικής Εταιρείας
4) ΜΠΑΙΚΟΥΣΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του ΙΩΑΝΝΗΣ - Πολιτικός Μηχανικός
5) ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ – Αρτοποιός
6) ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ - Διασώστης Πλήρωμα Ασθενοφόρου ΕΚΑΒ
7) ΣΟΦΙΑΣ ΔΟΝΑΤΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ - Ελεύθερος Επαγγελματίας
Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Αναζητώντας το ψηφιακό της μέλλον… - Της Άννας Στεργίου *

Μαρτίου 21, 2023 0
Θεσπρωτία: Αναζητώντας το ψηφιακό της μέλλον… - Της Άννας Στεργίου *

Πριν λίγες μέρες Θεσπρωτός πολιτευτής της ΝΔ ανάρτησε μία φωτογραφία, πως ονειρεύεται την Ηγουμενίτσα σαν ένα σύγχρονο Μονακό. Ξέχασε βέβαια ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη (ξε)πουλά το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Σε δεύτερο χρόνο, η άποψη περί σύγχρονου Μονακό είναι απλά μία νέα τσιμεντούπολη, που διαθέτει κι ιστιοπλοϊκά σκάφη. Μία άποψη, η οποία έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και το Πρωτόκολλο του Κιότο για μείωση των ρύπων. Ήδη η Ευρώπη ψέγει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα καραγκιοζιλίκια με τις ανεμογεννήτριες στην Εύβοια.

Η φωτογραφία, που ανάρτησε ο πολιτευτής, απεικόνιζε προγενέστερα μοντέλα πόλεων, που έχουν περιπέσει σε πολλές αμαρτίες. Χώροι άθλησης ανύπαρκτοι, χώροι για τα παιδιά άφαντοι, πάρκινγκ ούτε με το κιάλι, ούτε λόγος για τα κατοικίδια ή άγρια ζώα και πτηνά, που φωλιάζουν στην περιοχή κι εκπαιδευτικοί - καλλιτεχνικοί χώροι, μηδέν εις το πηλίκον.

Έτσι φανταζόμαστε λοιπόν το μέλλον μας;

Η Αθήνα κι οι μητροπολιτικές πόλεις της επαρχίας χτίστηκαν ακριβώς πάνω στο οικιστικό μοντέλο της, άνευ ορίων, δόμησης. Τότε δεν ξέραμε. Χρόνια τώρα οι κάτοικοι της Αθήνας παλεύουν με τα αιωρούμενα σωματίδια και ψάχνουν απεγνωσμένοι για πάρκινγκ. Το μετρό, το αποκούμπι τους στην κυριολεξία επί Μητσοτάκη, τα «θαλάσσωσε». Στο τραμ, που πάει σαν χελώνα, αγανακτείς πλέον και να βγάλεις εισιτήριο.

Δρόμοι μικροί, πλατείες λίγες, σχολεία μικρά, κοινωνικοί χώροι για τον κόσμο ανύπαρκτοι. Οι δήμαρχοι αναζητούν χώρους για να γίνουν σχολεία. Τσιμέντο να γίνει λοιπόν κι ας πλημμυρίζουμε, αφού τα νερά δεν έχουν πάντα τρόπο διαφυγής.

Κι ενώ η Ηγουμενίτσα μπορεί να μάθει από το χάλι άλλων μητροπόλεων, να διδαχτεί από την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική ή έστω να μιμηθεί την αρχιτεκτονική της γειτονικής Ιταλίας, ακολουθεί κατά γράμμα το μοντέλο της ΝΔ, που κατέστρεψε οικιστικά όλη την Ελλάδα. Αντί ν΄ αναδείξει την αρχιτεκτονική των Φιλιατών, της Παραμυθιάς, του Σουλίου, του Μαργαριτίου, της παλαιάς Σαγιάδας και γενικότερα των παραδοσιακών της οικισμών, κοιτά παραδείγματα που είναι ξεπερασμένα.

Τι λείπει τελικά από την Ηγουμενίτσα;

Πρόσφατα, διαδικτυακός ιστότοπος χαρακτήρισε την Ηγουμενίτσα ως μία από τις πιο άσχημες πόλεις της Ελλάδας. Η άποψη αυτή την αδικεί κατάφωρα. Και κάστρο έχει και πράσινο και παραθαλάσσιο μέτωπο. Και δυο βήματα παραπέρα είναι ο Δρέπανος με τα φλαμίνγκο του. Αλλά που είναι οι διασυνδέσεις;

Ταυτότητα της λείπει. Και δυστυχώς αυτή η ταυτότητα δεν χτίζεται μέσα από τόνους τσιμέντου ή μεγαλεπήβολα, προεκλογικά σχέδια, χωρίς χρηματοδότηση.

Χτίζεται μέσα από την αρχιτεκτονική τοπίου σε συμβατότητα με την ιστορία του τόπου. Χτίζεται ακολουθώντας σύγχρονες γεωπονικές αρχές για τους κήπους και την κάθετη γεωργία. Χτίζεται από γνώστες της ναυτιλίας για να είναι αξιόπιστο το λιμάνι. Χτίζεται μέσα από συζητήσεις με εκπροσώπους φορέων για τις χρήσεις γης αλλά κυρίως μέσα από την Τέχνη. Είναι δυνατόν τόσο σπουδαίους ζωγράφους και γλύπτες, που έχουμε, να μην τους αξιοποιούμε; Που είναι οι αισθητικές παρεμβάσεις; Που φαίνεται η ιστορία της πόλης; Οι πολυτεχνικές σχολές, η σχολή Καλών Τεχνών, οι γεωπονικές σχολές μπορούν να μας ανοίξουν νέους δρόμους.

Οι πόλεις, τα σύμβολα, η ρομποτική…

Πόσοι άνθρωποι περιμένουν να δουν τη Γοργόνα, το σύμβολο της Κοπεγχάγης; Το άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη; Τα Γιάννινα ήδη σχεδιάζουν το ψηφιακό τους μέλλον. Γιατί οι υπόλοιποι νομοί της Ηπείρου σερνόμαστε πίσω τους, αντί να πρωτοπορούμε;

Οι Ολλανδοί κι οι Γάλλοι έχουν ήδη δημιουργήσει τα σχέδια για τις πόλεις του μέλλοντος. Πόλεις, με πράσινες γωνιές. Πόλεις, που τα παιδιά θα παίζουν κι οι εργαζόμενοι θα είναι δημιουργικοί, αντί να ζουν σε σύγχρονα κουτιά.

Ο κόσμος της ρομποτικής

Τα ρομπότ μπαίνουν περισσότερο στην παραγωγική διαδικασία. Τα επόμενα χρόνια αυξάνονται σε πόλεις και χωριά, πατίνια και ποδήλατα. Αυξάνονται και τα αυτοκίνητα, ηλεκτρικά και μη. Δημιουργούνται υποδομές για ιπτάμενα ταξί. Αυξάνονται τα επαγγέλματα με ψηφιακές, τεχνικές δεξιότητες.

Τα αυτοκίνητα μπαίνουν στη λογική του διαμοιρασμού, δηλαδή τα μοιράζεται κόσμος μέσα στην πόλη. Τα γράμματα μπορούν να μοιράζονται σε απομακρυσμένα χωριά με αυτοκινούμενες μηχανές (drone). Οι παραγωγοί φρούτων θα μπορούν να κόβουν και με ρομπότ «ξινά». Οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να έχουν σκύλο – ρομπότ εκτός από τους ποιμενικούς. Το παζάρι της Παραμυθιάς, ο Λάμποβος, μπορεί να γίνεται, εν μέρει κι ηλεκτρονικά.

Η ψηφιακή τεχνολογία πρέπει να είναι για όλους

Ο νέος ψηφιακός κόσμος απαιτεί αλλαγές στη νοοτροπία, στις εγκαταστάσεις, θέλει παραγωγή νέων υλικών, νέο πολεοδομικό και ψηφιακό σχεδιασμό, χρειάζεται ψηφιακή χωρητικότητα κι επιμόρφωση πάνω στις ψηφιακές δεξιότητες.

Η μοιρασιά της ψηφιακής πίτας επί Μητσοτάκη έγινε απλώς για τους μεγάλους ομίλους κι η Θεσπρωτία πήρε μόνο ψίχουλα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μειώνει τις δημόσιες υπηρεσίες, κλείνει υποκαταστήματα τραπεζών, χωρίς να υπολογίζει τους ανθρώπους, που είναι ηλικιωμένοι ή αγνοούν την ηλεκτρονική τεχνολογία. Τους αφήνει στην άκρη ως ψηφιακά αναλφάβητους, παρά τη σπουδή της για ψηφιακές δεξιότητες.

Η Θεσπρωτία με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τον Αλέξη Τσίπρα μπορεί ν΄αφήσει τα βαρίδια του παρελθόντος ν΄ αναβαθμιστεί αισθητικά με γνώμονα την ιστορία της και να μπει δυναμικά στην νέα πράσινη και ψηφιακή εποχή, που ήδη έχει ξεκινήσει και δεν περιμένει.

* Η Άννα Στεργίου είναι κοινωνιολόγος – κοινοβουλευτική συντάκτρια και υποψήφια στη Θεσπρωτία με τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Διακοπή νερού αύριο Τετάρτη στον πεζόδρομο Γρ. Λαμπράκη και στις καθέτους αυτού

Μαρτίου 21, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Διακοπή νερού αύριο Τετάρτη στον πεζόδρομο Γρ. Λαμπράκη και στις καθέτους αυτού

Σας ενημερώνουμε ότι την Τετάρτη 22 Μαρτίου, από τις 8:30 π.μ. έως τις 12:30 το μεσημέρι, θα γίνουν τμηματικές διακοπές νερού στον πεζόδρομο της Γρηγορίου Λαμπράκη και στις καθέτους αυτού, ήτοι Βενιζέλου και 23ης Φεβρουαρίου, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης.

Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.

Γραφείο Τύπου Δήμου Ηγουμενίτσας
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Συμμορία νεαρών προέβαινε σε βανδαλισμούς - Συνελήφθησαν 3, ταυτοποιήθηκαν άλλοι 4

Μαρτίου 21, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Συμμορία νεαρών προέβαινε σε βανδαλισμούς - Συνελήφθησαν 3, ταυτοποιήθηκαν άλλοι 4

Διακριβώθηκε η δράση συμμορίας νεαρών στην Ηγουμενίτσα, που προέβαινε σε βανδαλισμούς δημόσιας περιουσίας

Συνελήφθησαν για την υπόθεση 3 άτομα, ενώ ταυτοποιήθηκαν ακόμη 4 συνεργοί τους

Εξακριβώθηκε η συμμετοχή τους στην αναγραφή συνθημάτων με σπρέι σε δημόσια κτίρια και εγκαταστάσεις σε 10 περιπτώσεις

Ύστερα από πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, διακριβώθηκε η δράση συμμορίας ατόμων νεαρής ηλικίας, που προέβαινε συστηματικά στη φθορά δημόσιας περιουσίας με την αναγραφή συνθημάτων σε δημόσια κτίρια και εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ηγουμενίτσας.

Στο πλαίσιο των ερευνών, συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία χθες (20-03-2023) το απόγευμα τρεις ανήλικοι ημεδαποί, μέλη της συμμορίας, ενώ ταυτοποιήθηκαν επιπλέον τα στοιχεία ακόμη τεσσάρων ημεδαπών συνεργών τους, οι οποίοι κατηγορούνται για τα αδικήματα της συμμορίας, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αθλητισμού.

Ειδικότερα, ως προς τον τρόπο δράσης τους, οι κατηγορούμενοι, από πενταμήνου τουλάχιστον, είχαν ενωθεί με σκοπό την αναγραφή με σπρέι συνθημάτων υπέρ της ομάδας τους, καθώς και υβριστικών, κατά αντίπαλων ομάδων και της αστυνομίας.

Προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δε θα γίνονταν αντιληπτοί, δραστηριοποιούνταν σε ομάδες, τουλάχιστον των τριών ατόμων, έχοντας προηγουμένως κατανείμει ρόλους τσιλιαδόρων και φυσικών αυτουργών, ενώ φρόντιζαν να καλύπτουν τα χαρακτηριστικά τους με κουκούλες. Ακόμη, επέλεγαν διαδρομές μετάβασης και διαφυγής, που δεν επιτηρούνταν από κάμερες ασφαλείας, αποφεύγοντας για το λόγο αυτό κεντρικές οδούς.

Για την αναγραφή των συνθημάτων τους επέλεγαν στόχους που βρίσκονταν κυρίως σε κεντρικά σημεία της πόλης ή που παρουσιάζουν μεγάλη επισκεψιμότητα (κτίρια της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικών μονάδων, εκκλησία κτλ.) ώστε να εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα του περιεχομένου τους.

Ακολουθώντας την παραπάνω μεθοδολογία, προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι εμπλέκονται συνολικά σε 10 περιπτώσεις βανδαλισμών.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, ενώ η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας για τυχόν εμπλοκή των κατηγορούμενων και σε άλλες περιπτώσεις συνεχίζεται.
Συνέχεια...

'Εβαλαν την υπογραφή τους στο ξεπούλημα του λιμανιού...

Μαρτίου 21, 2023 0
'Εβαλαν την υπογραφή τους στο ξεπούλημα του λιμανιού...

Υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών για την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας

Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοίνωσε ότι σήμερα, Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών για την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής 67% στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ Α.Ε.) έναντι συνολικού τιμήματος 84,17 εκατ. ευρώ, μεταξύ του Ταμείου και της κοινοπραξίας που αποτελείται από τις εταιρείες GRIMALDI EUROMED S.p.A. - MΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ν.Ε. - ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.. 

Στην τελετή υπογραφής που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΤΑΙΠΕΔ παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Grimaldi Euromed S.p.A., Emanuele Grimaldi, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, ο Corporate Short Sea Commercial Director του ομίλου Grimaldi, Guido Grimaldi, ο Διευθύνων Σύμβουλος των Μινωϊκών Γραμμών, Λουκάς Σιγάλας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Επενδυτική Κατασκευαστική Εμπορική και Βιομηχανική Α.Ε.», Αθανάσιος Κουλούρης, ο Paul Kyprianou, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Συμμετοχών Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε., o Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΗΓ Α.Ε., Αθανάσιος Πορφύρης, o Βουλευτής Θεσπρωτίας, Βασίλειος Γιόγιακας και ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Ιωάννης Λώλος.

Η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών υπογράφεται μετά την έγκριση της διαγωνιστικής διαδικασίας από το Ελεγκτικό Συνεδρίου, ενώ επίκειται στο άμεσο μέλλον η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΛΗΓ Α.Ε. από τη Βουλή.

Με την υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών βαίνει προς ολοκλήρωση η αξιοποίηση ενός ακόμα περιουσιακού στοιχείου που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής συνολικά.

Ο Υπουργός Οικονομικός, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε μετά την υπογραφή της συμφωνίας: «Η σημερινή συμφωνία ευελπιστώ ότι θα συμβάλλει στην πλήρη ανάδειξη των δυνατοτήτων και της ανταγωνιστικής θέσης του Λιμένα Ηγουμενίτσας προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και συνολικά της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για μια συμφωνία που επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα του στρατηγικού σχεδιασμού της Κυβέρνησης για την αξιοποίηση των λιμανιών της χώρας και αποδεικνύει εμπράκτως την εμπιστοσύνη σημαντικών επενδυτικών σχημάτων στις προοπτικές της Ελλάδας. Με την εν λόγω επένδυση, δεν επιτυγχάνεται μόνο η εξασφάλιση ενός σημαντικού οικονομικού ανταλλάγματος αλλά ταυτόχρονα αναμένεται η εδραίωση του λιμένα της Ηγουμενίτσας ως ένα λιμάνι διεθνούς εμβέλειας».

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε: «Η υπογραφή της σύμβασης, έναντι, μάλιστα, ιδιαιτέρως υψηλού τιμήματος, σηματοδοτεί έναν ακόμα σημαντικό σταθμό στην πορεία υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την αξιοποίηση των λιμένων της χώρας μας, προς όφελος της Ελληνικής οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών. Για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας ξεκινά σήμερα πορεία επενδύσεων, ανάπτυξης και αναβάθμισης του. Η πορεία αυτή, οδηγεί σε ενίσχυση του οικονομικού αποτυπώματος του λιμανιού, νέες θέσεις εργασίας, αύξηση της εμπορικής και επιβατικής κίνησης, τελικά, σε πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία της πόλης της Ηγουμενίτσας και της ευρύτερης περιοχής».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, τόνισε: «Η υπογραφή της σημερινής συμφωνίας σηματοδοτεί την εκκίνηση μιας νέας εποχής για τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας. Η αξιοποίηση του λιμανιού με τη συμμετοχή ενός επενδυτικού σχήματος διεθνούς εμβέλειας με μεγάλη εμπειρία στη λειτουργία και διαχείριση λιμενικών υποδομών, θα συμβάλλει στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας της ευρύτερης περιοχής και στην καθιέρωση της Ηγουμενίτσας ως βασικού κόμβου μεταφοράς και επικοινωνίας με τη Νότια και Κεντρική Ευρώπη. Το ΤΑΙΠΕΔ, με τη θετική εμπειρία που διαθέτει στην υλοποίηση απαιτητικών έργων και την τεχνογνωσία που κατέχει ως Αρχή Σχεδιασμού Λιμένων, θα συνδράμει τον νέο βασικό μέτοχο της ΟΛΗΓ Α.Ε. για την ανάπτυξη του λιμανιού που θα έχει σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία, τις επιχειρήσεις της περιοχής και της εθνικής οικονομίας γενικότερα».

Ο Πρόεδρος και Εντεταλμένος Σύμβουλος της Grimaldi Euromed S.p.A., Emanuele Grimaldi, επισήμανε: «Είμαστε έτοιμοι και ιδιαίτερα περήφανοι να ξεκινήσουμε μια νέα σελίδα στην ιστορία του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας. Στόχος είναι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών, από τους ναυτιλιακούς, μεταφορικούς και τουριστικούς φορείς έως την τοπική κοινωνία. 

Οι επενδύσεις που θα υλοποιήσουμε θα διευκολύνουν την ανάπτυξη του λιμένα και ταυτόχρονα την ανάπτυξη βασικών ευρωπαϊκών εμπορικών οδών, για τους οποίους η Ηγουμενίτσα αποτελεί τον βασικό κόμβο. Εντωμεταξύ, θα παραμείνουμε πιστοί στη συνήθη δέσμευσή μας για την παροχή συχνών και αποτελεσματικών υπηρεσιών τακτικών γραμμών για τη μεταφορά εμπορευμάτων και επιβατών μεταξύ της Ηγουμενίτσας και των ακτών της Αδριατικής της Ιταλίας, οι οποίες είναι απαραίτητες για την κυκλοφορία μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας, Τουρκίας και ολόκληρης της Βαλκανικής χερσονήσου. Συνολικά, η αναβάθμιση των υπηρεσιών στην Ηγουμενίτσα θα έχει ως αποτέλεσμα την προσέλκυση περισσότερων τουριστών, περισσότερες εμπορικές ροές, την ανάπτυξη περισσότερων τοπικών επιχειρήσεων και περισσότερες θέσεις εργασίας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, δήλωσε: «Με την συμφωνία που υπεγράφη σήμερα με την Grimaldi Euromed - Μινωικές Γραμμές, ανοίγονται νέες προοπτικές για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και τη σημασία του στις θαλάσσιες μεταφορές και τη σύνδεση με την Ευρώπη. Η αναβάθμιση του λιμανιού θα συμβάλει σημαντικά στην οικονομία της πόλης και του νομού Θεσπρωτίας αλλά και γενικότερα στην ανάπτυξη της Ηπείρου. Με το ίδιο κριτήριο, δημόσιο συμφέρον και περιφερειακή ανάπτυξη, θα γίνει η αξιοποίηση και των άλλων λιμανιών που έχουν περιέλθει στον όμιλο του Υπερταμείου».

Ο Βουλευτής Θεσπρωτίας, Βασίλειος Γιόγιακας, δήλωσε: «Αισιοδοξούμε ότι, με την είσοδο του επενδυτικού σχήματος, τόσο το λιμάνι της Ηγουμενίτσας όσο και τα μικρότερα λιμάνια που ανήκουν στον Οργανισμό θα μπουν σε μια νέα φάση ανάπτυξης. Μια ανάπτυξης που μεταφράζεται και σε αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Ηγουμενίτσας, στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή, στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και νέων θέσεων εργασίας. Αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τον Οργανισμό να προχωρά σε όλα εκείνα τα βήματα που θα ανοίξουν νέους ορίζοντες για την ευημερία του τόπου μας».
Συνέχεια...

Σούλι: Πραγματοποιήθηκε ημερίδα για τη μεσισσοκομία και την κτηνοτροφία

Μαρτίου 21, 2023 0
Σούλι: Πραγματοποιήθηκε ημερίδα για τη μεσισσοκομία και την κτηνοτροφία

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΟ ΣΟΥΛΙ

Με απρόσμενη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για τη Μελισσοκομία και Κτηνοτροφία που συνδιοργάνωσαν το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Αυλοτόπου και η Περιφέρεια Ηπείρου την Κυριακή 19-3-2023. 

Η εκδήλωση, στην οποία προσήλθε πλήθος κόσμου από τα πέντε Σουλιωτοχώρια και όχι μόνο, έλαβε χώρα στο Ξενώνα του Σουλίου, δίπλα στα ιστορικά Πηγάδια. Τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτησαν την ομήγυρη ο Δήμαρχος Σουλίου κ. Ιωάννης Καραγιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, πρώην Δήμαρχος Σουλίου και νυν επίτιμο μέλος του Πολιτιστικού μας Συλλόγου κ. Μπραΐμη - Μπότση Σταυρούλα, οι αντιδήμαρχοι Σουλίου κ.κ. Ντάγκας Γεώργιος και Παππάς Παναγιώτης και άλλοι. Το Δ,Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου τους ευχαριστεί όλους θερμά.


Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζει στους πέντε καταξιωμένους επιστήμονες που αφιλοκερδώς και με περισσή προθυμία και χαρά προσέφεραν τις πολύτιμες επιστημονικές τους γνώσεις σχετικά με το αντικείμενο της Ημερίδας. 

Αυτοί είναι οι κ.κ.: Ζελοβίτης Ιωάννης, Γεωπόνος, Δρ. Λώλος Παναγιώτης Γεωπόνος Μελισσοκόμος, Παπαδοπούλου Βασιλική- Μελισσοκόμος - Εκαιδεύτρια Δ. ΙΕΚ, Μάργαρης Γεώργιος - Ιδιώτης Ζωοτέχνης και Χόβολος Γεώργιος - ιδιώτης Κτηνίατρος.

Στην εκδήλωση προσήλθαν ακόμη και έκαναν ουσιαστική παρέμβαση στο θέμα της μελισσοκομίας οι κ.κ. Αναστάσιος Ποντίκης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ) και Τσιάβος Βασίλειος, Πρόεδρος Μελισσοκόμων Θεσπρωτίας. Τους ευχαριστούμε θερμά.

Ευχαριστούμε ακόμη την περιφέρεια Ηπείρου για την οικονομική στήριξη της ημερίδας καθώς και τα υπέροχα παιδιά του Ξενώνα, Φώτη και Φίλιππα για την άψογη εξυπηρέτηση, καθώς και τις άλλες κυρίες, μεταξύ των οποίων τη μητέρα τους κα. Παναγιώτα Τσιρώνη, για την ετοιμασία του μπουφέ με τα πεντανόστιμα φαγητά από Σουλιώτικα προϊόντα, που με περισσή αγάπη και φροντίδα ετοίμασαν για όλον τον κόσμο.

Κάτω από το λαμπρό φως και τη θαλπωρή του Ήλιου της ανοιξιάτικης αυτής Κυριακής του Μάρτη, ακολούθησε περιήγηση και ξενάγηση των προσκεκλημένων στην άγριας ομορφιάς μαγευτική και λουλουδιασμένη Φύση του τοπίου καθώς και στα πλέον Ιστορικά σημεία του Ιερού χώρου του Σουλίου, όπου αναπαύονται οι ψυχές των Ηρώων.

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: "Σκλήρυνση κατά Πλάκας και Κύηση" - Σήμερα στο ΠΑΝΘΕΟΝ

Μαρτίου 21, 2023 0
Ηγουμενίτσα: "Σκλήρυνση κατά Πλάκας και Κύηση" - Σήμερα στο ΠΑΝΘΕΟΝ

Ο σύλλογος Στήριξης και Αλληλεγγύης Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Ν. Θσπρωτίας και με την υποστήριξη του Νοσοκομείου Φιλιατών σας καλεί στην Ημερίδα με Θέμα: «Σκλήρυνση κατά Πλάκας και Κύηση».

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δήμου Ηγουμενίτσας «Πάνθεον» την Τρίτη 21 Μαρτίου στις 6.00 το απόγευμα και ομιλητές θα είναι οι:

- Γκόλιας Δημήτριος, Γυναικολόγος

- Μπούρμπος Κων/νος, Γυναικολόγος

- Μαρέτας Παύλος, Γυναικολόγος

- Τσίνα Αικατερίνη, Μαία

- Μπούτσουρας Κων/νος, Νευρολόγος

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ         Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ    ΠΑΠΑΖΩΗ ΑΓΛΑΙΑ
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Ιατρική ημερίδα για τη μετά Covid εποχή

Μαρτίου 21, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Ιατρική ημερίδα για τη μετά Covid εποχή
Ημερίδα: «Ενημέρωση πολιτών για την post covid εποχή και την πρόληψη ιατρικών παθήσεων-εξαρτήσεων»

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας και το ΚΕΠ Υγείας του, με την αρωγή του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας και του Συλλόγου Βελλαϊτών, στο πλαίσιο του Οδοιπορικού Υγείας και Αλληλεγγύης και της από κοινού συνέργειας φορέων (Ιατρών, Δήμων και Συλλόγων) για την post covid εποχή και την πρόληψη ιατρικών παθήσεων-εξαρτήσεων, σας προσκαλούν στην ημερίδα με θέμα: 

«Ενημέρωση πολιτών για την post covid εποχή και την πρόληψη ιατρικών παθήσεων-εξαρτήσεων». 

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Μαρτίου και ώρα 11.30 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο «Πάνθεον» (σύμφωνα με το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας) με τη συμμετοχή ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων και άλλων επιστημόνων.

Συντονιστής: κ. Στέφανος Γρ. Φούσας, Συντονιστής Τομέα Καρδιάς Metropolitan General, ε. Καθηγητής, π. Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Συνέχεια...