07/14/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα στη Θεσπρωτία

Ιουλίου 14, 2023 0
Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα στη Θεσπρωτία

Σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (https://civilprotection.gov.gr/arxeio-imerisionxartwn) για σήμερα Παρασκευή 13/07/2023, προβλέπεται ΥΨΗΛΟΣ κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) στην Π.Ε. Θεσπρωτίας. 

Γι’ αυτό το λόγο η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσπρωτίας, υπενθυμίζει τα παρακάτω: 

− Μην ανάβετε φωτιά για οποιοδήποτε λόγο. Οι παραβάτες διώκονται ποινικά και τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο. 

− Απαγορεύεται η καύση απορριμμάτων, κλαδιών και χόρτων. 

− Απαγορεύεται το άναμμα υπαίθριων ψησταριών. 

− Μην εκτελείτε θερμές εργασίες σε υπαίθριο χώρο (π.χ. οξυγονοκολλήσεις, τροχός κοπής μετάλλων κ.α.) 

− Απαγορεύεται το κάπνισμα μελισσών με χρήση φλόγας. 

− Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα 

− Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης. 

− Μόλις αντιληφθείτε καπνό τηλεφωνήστε στο 199 ή στο 112 και δώστε τις πληροφορίες που θα σας ζητηθούν. 

Όλοι μαζί μπορούμε να περιορίσουμε τις δασικές πυρκαγιές, λαμβάνοντας τα μέτρα πρόληψης. 

Ενημερωθείτε και από τις ιστοσελίδες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (https://civilprotection.gov.gr/) και του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας (https://www.fireservice.gr/el/home). 
Συνέχεια...

Οδηγίες προφύλαξης από τον καύσωνα

Ιουλίου 14, 2023 0
Οδηγίες προφύλαξης από τον καύσωνα

Σύμφωνα με την απο 10/07/2023 και αριθμ.πρωτ. Δ1α/Γ.Π.οικ 3756 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας για την « Πρόληψη των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών του καύσωνα», εφιστούμε την ιδιαίτερη προσοχή των πολιτών στα εξής:

Από τις υψηλές θερμοκρασίες κινδυνεύουν:

- ηλικιωμένοι

- μωρά και μικρά παιδιά

- έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες

- άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα

- άτομα που εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε ζεστό περιβάλλον

- άτομα με χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, αλκοολισμό ή κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κ.λ.π.)

- άτομα με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα (διάρροια ή / και έμετο)

- άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). 

Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

Γενικές οδηγίες προφύλαξης:

- Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται.

- Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, ώστε να

διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.

- Χρήση καπέλου από υλικό που να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού.

- Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου με φακούς που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.

- Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.

- Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.

- Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας που δε διαθέτουν κλιματισμό.

- Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα στο πρώτο εδάφιο των γενικών οδηγιών (ανωτέρω σχετ.), για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.

- Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στο λαιμό.

- Μικρά σε ποσότητα και ελαφριά γεύματα φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών.

- Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων), ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους και αποφυγή του αλκοόλ. Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού.

- Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή τους καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής.

- Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

- Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής, και σε κάθε περίπτωση φυσικό αερισμό των χώρων. 

Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Συνέχεια...

Νέες συνδέσεις με το βιολογικό στο ιστορικό κέντρο της Πάργας

Ιουλίου 14, 2023 0
Νέες συνδέσεις με το βιολογικό στο ιστορικό κέντρο της Πάργας

Με την υπογραφή της σύμβασης για το έργο συνδέσεων του βιολογικού στο ιστορικό κέντρο της Πάργας που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Δημάρχου Πάργας Νίκου Ζαχαριά και του εκπροσώπου της αναδόχου μειοδότριας εταιρίας «Μήταρης Αν. ΕΔΕ» επιλύεται ένα χρόνιο πρόβλημα που απασχολούσε την περιοχή. 

Το έργο ύψους 320.000 € σε συνδυασμό με την πλακόστρωση του ιστορικού κέντρου της Πάργας θα αναβαθμίσει ουσιαστικά και θα αναδείξει τα γραφικά στενά της Πάργας. 

Επιπλέον θα μπορεί το νέο αποχετευτικό σύστημα να εξυπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το αυξημένο φορτίο και να αποφευχθούν βλάβες και προβλήματα, ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Αναβάλλονται οι εξετάσεις υποψηφίων οδηγών λόγω υψηλών θερμοκρασιών

Ιουλίου 14, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Αναβάλλονται οι εξετάσεις υποψηφίων οδηγών λόγω υψηλών θερμοκρασιών

Με εντολή του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Θεσπρωτίας και λαμβάνοντας υπόψιν τις σχετικές οδηγίες κατά του καύσωνα, αναβάλλονται οι πρακτικές εξετάσεις υποψηφίων οδηγών (αφορούν εξετάσεις σε εξωτερικούς χώρους) της Δ/νσης Μεταφορών & Επικοινωνιών της Π.Ε. Θεσπρωτίας και για όσο χρόνο θα διατηρηθούν τα μέτρα κατά του καύσωνα.
Συνέχεια...

Καταγγελία του Μ-Λ ΚΚΕ για τον ξυλοδαρμό εργαζομένου στην Πάργα

Ιουλίου 14, 2023 0
Καταγγελία του Μ-Λ ΚΚΕ για τον ξυλοδαρμό εργαζομένου στην Πάργα

Η εργοδοσία ξυλοκόπησε με τσουγκράνα εργαζόμενο σε beach bar, γιατί ζήτησε τα δεδουλευμένα του. Αποτέλεσμα είναι ο 20χρονος εργαζόμενος να βρίσκεται στο Νοσοκομείο!

Μετά την 7ημερη εργασία χωρίς ρεπό, τα 10ωρα, τον εξευτελισμό και την ατέλειωτη πίεση στις γαλέρες της σεζόν, πληθαίνουν και τα περιστατικά των ξυλοδαρμών και της βίας κατά των εργαζομένων που ζητούν…να πληρωθούν για τη δουλειά τους! Για ένα ακόμα καλοκαίρι, η εκμετάλλευση των εργαζομένων στα τουριστικά θέρετρα βρίσκεται στο απόγειο.

Η αντεργατική κυβερνητική πολιτική του νόμου Χατζηδάκη, της κατάργησης των εργασιακών δικαιωμάτων, η πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, είναι αυτή που στρώνει το δρόμο σε αυτά τα φαινόμενα. Η ίδια η κυβερνητική-κρατική πολιτική που χτυπάει τους εργαζομένους με τα ΜΑΤ, όταν διεκδικούν τα αυτονόητα, αυτή η πολιτική καλύπτει και τους εργοδότες, όταν ξυλοκοπούν οι ίδιοι τους εργαζόμενους τους.

Η ΕΡΓατοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση καλεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να οργανωθούν στα Σωματεία τους, να παλέψουν για τη διασφάλιση των αυτονόητων δικαιωμάτων τους. Να καταγγείλουν το νέο αυτό περιστατικό εργοδοτικής βίας, να σταθούν στο πλευρό του 20χρονου συναδέλφου μας.

Αντίστοιχα, τα Σωματεία της περιοχής πρέπει να βαδίσουν στο δρόμο του αγώνα, για να δικαιωθεί ο συνάδελφός μας, για να σταματήσουμε αυτά τα φαινόμενα.

Μόνο η οργάνωση και ο αγώνας των εργαζομένων μπορεί να βάλει φραγμό στην εργοδοτική βία, μπορεί να κατοχυρώσει τα δικαιώματά μας, μπορεί να βάλει φραγμό στην αντεργατική κυβερνητική πολιτική.

Μ-Λ ΚΚΕ
Πάργα, 13/07/2023

Συνέχεια...

Εγκαίνια για το Οικοτροφείο ενηλίκων με σοβαρές ψυχικές παθήσεις στους Φιλιάτες

Ιουλίου 14, 2023 0
Εγκαίνια για το Οικοτροφείο ενηλίκων με σοβαρές ψυχικές παθήσεις στους Φιλιάτες

Εγκαινιάστηκε το Οικοτροφείο στους Φιλιάτες για ενήλικες με σοβαρές ψυχικές διαταραχές και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα ή νοητική υστέρηση, στο οποίο φιλοξενούνται ήδη 3 και θα μπορούν να διαμένουν μέχρι και 15 άτομα. Στην τελετή εγκαινίων παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Υγείας αρμόδιος για θέματα ψυχικής υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας και ο Δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς.

Τη Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης λειτουργεί η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διεθνές Κέντρο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» σε κτίριο που έχει διαθέσει ο Δήμος Φιλιατών και απασχολεί 23 άτομα - επιστήμονες της θεραπευτικής ομάδας, νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό. Οι δαπάνες του έργου ύψους 510.00 ευρώ θα καλυφθούν για 18 μήνες από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στη συνέχεια από πόρους είτε του ΕΣΠΑ 2021-2027 ή και του Τακτικού Προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας. Η δημιουργία της μονάδας είχε συμπεριληφθεί σε απόφαση της τότε Υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη τον Ιούλιο του 2021.


«Με τη μονάδα αυτή, που λειτουργεί για πρώτη φορά στη Θεσπρωτία, ικανοποιείται μια ανάγκη χρόνων, προσφέροντας φροντίδα σε ενήλικες με σοβαρές ψυχικές παθήσεις που δεν μπορούν να έχουν την φροντίδα που απαιτείται, μεταξύ αυτών και συμπολίτες μας που καταλήγουν μόνοι μετά την απώλεια των δικών τους. Σκοπός μας είναι να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία για να συνεχίζουμε να ενισχύουμε και τις δομές και τις υπηρεσίες στην περιοχή μας προς τα άτομα με ψυχικές νόσους», δήλωσε ο Βασίλης Γιόγιακας.

Νωρίτερα ο κ. Βαρτζόπουλος συνοδευόμενος από τον Βασίλη Γιόγιακα επισκέφθηκες το Κέντρο Υγείας/ΤΕΠ Ηγουμενίτσας και το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών.
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Το Σάββατο η συναυλία της Φιλαρμονικής

Ιουλίου 14, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Το Σάββατο η συναυλία της Φιλαρμονικής

Δύο μέρες έμειναν για την μεγάλη Συναυλία της Φιλαρμονικής του Δήμου Ηγουμενίτσας....

Σας περιμένουμε όλους να έρθετε να περάσετε μια όμορφη μουσική βραδιά και να στηρίξετε με την παρουσία σας τα παιδιά (μικρά και μεγάλα ) της Φιλαρμονικής της πόλης μας.... !!!!

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ότι η Φιλαρμονική είναι η ΚΑΡΔΙΑ του πολιτισμού της πόλης....

Φιλαρμονική Δήμου Ηγουμενίτσας έτος ιδρύσεως 1960...
63 Χρόνια Προσφοράς στο πολιτισμό....
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα