08/05/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

8ο Camping Πορείας: Πλούσιο φωτορεπορτάζ από την επίσκεψη στη Μουργκάνα και την εκδήλωση για το ΔΣΕ

Αυγούστου 05, 2020 0
8ο Camping Πορείας: Πλούσιο φωτορεπορτάζ από την επίσκεψη στη Μουργκάνα και την εκδήλωση για το ΔΣΕ

Επίσκεψη τιμής και μνήμης στον ιστορικό χώρο της Μουργκάνας, της ηρωικής περιοχής, όπου ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας έδωσε κατά το β’ αντάρτικο σπουδαίες και νικηφόρες μάχες, γράφοντας μερικές από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία του λαού και του τόπου, επισκέφτηκε το 8ο Camping της Πορείας τη Δευτέρα 3/8.

Η επίσκεψη ξεκίνησε με μία σύντομη στάση στο δρόμο προς το χωριό Λιας, όπου πραγματοποιήθηκε σύντομη και κατατοπιστική παρουσίαση των θέσεων και των κινήσεων των ιστορικών μαχών στη Μουργκάνα από το φίλο της Πορείας Μιχάλη Πασιάκο, προέδρου του Κέντρου Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας, ο οποίος υπέδειξε σημεία και θέσεις όπου έγιναν οι μάχες. Η Πορεία ευχαριστεί θερμά το Μιχάλη Πασιάκο για την ιδιαίτερα πολύτιμη παρέμβαση και συμβολή του.

Στη συνέχεια ακολούθησε στάση στο χωριό Λιας. Εκεί η Πορεία μαζί με φίλους και συναγωνιστές άκουσαν, στην πλατεία του χωριού, την προσωπική μαρτυρία του Κώστα Τσαντίνη, συνταξιούχου φιλολόγου και συγγραφέα, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά, που αφηγήθηκε περιστατικά από τις μάχες που έδωσε ο ΔΣΕ και γενικότερα την περίοδο του β’ αντάρτικου στην περιοχή.

Παράλληλα, ένα δεύτερο κομμάτι της εκδρομής ακολούθησε το μονοπάτι που οδηγεί στο εξωκκλήσι του προφήτη Ηλία, ακριβώς πάνω από το χωριό Λιας. Μετά από διαδρομή 45 περίπου λεπτών έφτασε στην κορυφή, από όπου απέκτησε μια πανοραμική άποψη της ευρύτερης περιοχής.

Η εκδρομή κατέληξε στις πηγές Λαγκάβιτσας, μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όπου δίπλα στο ποτάμι και κάτω απ’ τα πλατάνια πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης και τιμής στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Την κεντρική πολιτική τοποθέτηση εκ μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου της Πορείας πραγματοποίησε ο σ. Γιώργος Ράπτης.

Ακολούθησε η ομιλία του συναγωνιστή Ορέστη Αλεξίου, ο οποίος ανέλυσε τη φύση, το χαρακτήρα και τη δράση του ΔΣΕ, τοποθετώντας τα στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής. Η Πορεία ευχαριστεί θερμά το συναγωνιστή Ορέστη Αλεξίου.

Η εκδήλωση έκλεισε με αποσπάσματα από το καταπληκτικό έργο του Δημήτρη Χατζή «Μουργκάνα», την απαγγελία του ποιήματος «Στους Μαχητές της Μουργκάνας», του Μήτσου Αντωνόπουλου, που δημοσιεύθηκε το 1948 στην εφημερίδα του ΔΣΕ «Εξόρμηση» και αντάρτικα τραγούδια. Στη συνέχεια παραμείναμε στο χώρο μέχρι το απόγευμα, όπου φάγαμε και ξαποστάσαμε πριν αναχωρήσουμε για το Camping στο Δρέπανο.

ΠΗΓΗ: www.e-prologos.gr
Συνέχεια...

Μ. Κάτσης: "Ντροπή σε Γιόγιακα και Θεοδωρικάκο που οικειοποιούνται έργα στη Θεσπρωτία, που σχεδιάστηκαν, εντάχθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ"

Αυγούστου 05, 2020 0
Μ. Κάτσης: "Ντροπή σε Γιόγιακα και Θεοδωρικάκο που οικειοποιούνται έργα στη Θεσπρωτία, που σχεδιάστηκαν, εντάχθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ" 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Η ΝΔ και ο κυβερνητικός βουλευτής Βασίλης Γιόγιακας προχώρησαν σε μία άνευ προηγουμένου προκλητική κίνηση πολιτικής εξαπάτησης των συμπολιτών μας. Αφού πάνω από ένα χρόνο τώρα το μόνο που έφεραν στο νομό μας είναι ανεργία, ύφεση και εγκατάλειψη, για να καλύψουν την ανυπαρξία τους αποφάσισαν να οικειοποιηθούν έργα που σχεδιάστηκαν, εντάχθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. 
Ο Μ. Κάτσης δήλωσε σχετικά: Με μεγάλη έκπληξη διάβασα την ανακοίνωση του κ. Γιόγιακα στην οποία ευχαριστεί τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο για την έγκριση 7 έργων στη Θεσπρωτία στο Πρόγραμματα «Αντώνης Τρίτσης». Για ποιόν ακριβώς λόγο ευχαριστεί τον Υπουργό; Αυτό που έκανε ο κ. Θεοδωρικάκος είναι ότι πήρε το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο ήταν ενταγμένα και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση τα 7 αυτά έργα και πολλά άλλα σε ολόκληρη τη χώρα, και το μετονόμασε σε πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». 


Σε αυτό το νέο υποτίθεται πρόγραμμα δεν εντάχθηκε κανένα νέο έργο. Ο κ. Γιόγιακας πανηγυρίζει που η Θεσπρωτία για νέα έργα πήρε μηδέν ευρώ και μηδέν λεπτά. Για να μην παιδεύεται ούτε αυτός ούτε η ΝΔ, τους συνιστώ αν θέλουν να βαφτίσουν έργα στη Θεσπρωτία που ενέταξε, ο ΣΥΡΙΖΑ στο ΦΙΛΟΔΗΜΟ αλλά και σε άλλα προγράμματα, να ανατρέξουν στο φυλλάδιο απολογισμού που έβγαλα τον Ιούνιο του 2019 εν όψει εθνικών εκλογών. Εκεί θα διαπιστώσουν ότι μόνο από το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ η Θεσπρωτία πήρε πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ για έργα και στους τρεις δήμους της. Θα τους συνιστούσα επίσης να αφήσουν τις κουτοπονηριές και τις προσπάθειες να παρουσιάσουν έργα ενταγμένα ή δημοπρατημένα ή ακόμα και τελειωμένα ως δικά τους, και να στρωθούν στη δουλειά, γιατί δυστυχώς με την ανυπαρξία και τις αλλοπρόσαλλες πολιτικές τους οδηγούν τη Θεσπρωτία και τους Θεσπρωτούς στο περιθώριο και τη μιζέρια. 
Τα έργα ανήκουν στους πολίτες οι οποίοι τα χρηματοδοτούν κιόλας, δουλειά δικιά μας είναι να σεβόμαστε αυτά τα χρήματα και να τα αξιοποιούμε για να καλύπτουμε τις κοινωνικές ανάγκες, όχι να τα σκορπάμε σε λίστες, κολλητούς και κρατικοδίαιτους «επιχειρηματίες», και μετά να ψάχνουμε τρόπους ώστε να καπηλευτούμε την προσπάθεια και τον κόπο των άλλων για να δείξουμε έργο. 

Και για να γνωρίζουν και οι συμπολίτες μας την αλήθεια ιδού πότε εντάχθηκαν τα έργα για τα οποία πανηγυρίζει ο κ. Γιόγιακας σήμερα για την ένταξη τους (επισυνάπτονται και οι αντίστοιχες αποφάσεις): 

1) Βελτίωση υποδομών δικτύου ύδρευσης Δήμου Ηγουμενίτσας, προϋπολογισμού 2.995.000 ευρώ, ΕΝΤΑΞΗ: 27 Ιουλίου 2018 ΑΔΑ: ΩΩΔ7465ΧΘ7-ΝΦΓ 

2) Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Δήμου Φιλιατών, προϋπολογισμού 1.679.000 ευρώ, ΕΝΤΑΞΗ: 22 Νοεμβρίου 2018 ΑΔΑ: 62ΧΞ465ΧΘ7-ΖΟΜ 

3) Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας Δήμου Σουλίου, προϋπολογισμού 868.000 ευρώ, ΕΝΤΑΞΗ: 30 Οκτωβρίου 2018 ΑΔΑ: 60ΓΙ465ΧΘ&-ΑΩΗ 

4) Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας Δήμου Φιλιατών, προϋπολογισμού 868.000 ευρώ, ΕΝΤΑΞΗ: 30 Οκτωβρίου 2018 ΑΔΑ: ΨΨΧΛ465ΧΘ7-ΦΓΟ 

5) Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας Δήμου Ηγουμενίτσας, προϋπολογισμού 868.000 ευρώ, ΕΝΤΑΞΗ: 13 Μαρτίου 2019 ΑΔΑ: 6ΨΑ8465ΧΘ7-ΧΛΙ 

6) Επανάχρηση – μετατροπή κτιρίου ΕΥΝ σε Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ηγουμενίτσας, προϋπολογισμού 3.100.000 ευρώ, ΕΝΤΑΞΗ: 07 Ιουνίου 2019 ΑΔΑ: 67ΖΙ465ΧΘ&-Ε9Φ 

7) Αναβάθμιση της υφιστάμενης Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων της ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας, προϋπολογισμού 3.826.751 ευρώ, ΕΝΤΑΞΗ: 22 Μαρτίου 2019 ΑΔΑ: ΨΝΜΔ465ΧΘ7-838 
Συνέχεια...

Άμεσα προληπτικά μέτρα για τον καταρροϊκό πυρετό καλούνται να λάβουν οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου

Αυγούστου 05, 2020 0
Άμεσα προληπτικά μέτρα για τον καταρροϊκό πυρετό καλούνται να λάβουν οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου 

Η επιβεβαίωση ύπαρξης εστιών καταρροϊκού πυρετού σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις προβάτων στις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς και Κοζάνης, θέτει σε επιφυλακή τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τμήματα των Π.Ε Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας οριοθετούνται ως «ζώνες προστασίας και επιτήρησης». 
Η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει πως οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την εξάπλωση των κρουσμάτων και προκειμένου να προστατευθεί το ζωϊκό κεφάλαιο της Ηπείρου εφιστά την προσοχή των κτηνοτρόφων και τους καλεί να εφαρμόσουν πιστά τα προβλεπόμενα μέτρα για την αποτροπή της μετάδοσης του νοσήματος. 

Συγκεκριμένα τα μέτρα αφορούν: 
1. Ψεκασμό για προληπτικούς λόγους των ζώων με εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σκευάσματα. Τα εν λόγω σκευάσματα θα προμηθεύονται οι κτηνοτρόφοι με κτηνιατρική συνταγή και θα αναγράφονται υποχρεωτικά στο Μητρώο Φαρμακευτικής Αγωγής της εκμετάλλευσης. Σε περίπτωση εκτροφών που παραδίδουν γάλα, θα πρέπει να δίνεται προσοχή στο χρόνο αναμονής του φαρμάκου στο γάλα. 
2. Ψεκασμό σε τακτά χρονικά διαστήματα με εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά των στάβλων και του περιβάλλοντος χώρου τους. 
3. Απομάκρυνση των εστιών ρύπανσης και λιμναζόντων υδάτων που ευνοούν την ανάπτυξη εντόμων. 
4. Τακτικό Καθαρισμό και Απολύμανση των εκμεταλλεύσεων, προσοχή στην κόπρο. 
5. Καθημερινό έλεγχο των ζώων για εντοπισμό κλινικών συμπτωμάτων. 
6. Απομόνωση ασθενών ζώων σε ξεχωριστό χώρο. 
7. Παραμονή των νεοεισαχθέντων ζώων σε περιορισμό από τα υπόλοιπα ζώα της εκτροφής. 
8. Προμήθεια ζώων με νόμιμες διαδικασίες – Ενημέρωση Κτηνιατρικών Αρχών – Επίσημα Έγγραφα (Υγειονομικά Πιστοποιητικά) - Ταυτοποίηση ζώων με ενώτια ή ηλεκτρονικούς βώλους. 

Επισημαίνεται ότι η ασθένεια του Καταρροϊκού Πυρετού προσβάλλει μόνο τα ευαίσθητα είδη ζώων (αιγοπρόβατα και βοοειδή), δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, είτε με άμεση επαφή με άρρωστα ζώα, είτε με την κατανάλωση κρέατος ή γαλακτοκομικών ειδών, συνεπώς δεν αποτελεί απειλή για τη Δημόσια Υγεία. Για κάθε περαιτέρω ενημέρωση οι κτηνοτρόφοι μπορούν να επικοινωνούν με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων. 

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 
Δ/νση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Ηπείρου : Αικατερίνη Ντόντορου 2651087152 
Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Θεσπρωτίας : Κωνσταντίνος Μανώλης 2665360192 

Συνέχεια...

Η Λαϊκή Συσπείρωση Φιλιατών για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΗΓ και του λιμανιού της Σαγιάδας

Αυγούστου 05, 2020 0
Η Λαϊκή Συσπείρωση Φιλιατών για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΗΓ και του λιμανιού της Σαγιάδας

Πραγματοποιήθηκε στις 31/7/2020 η προγραμματισμένη κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του ΔΣ Δήμου Φιλιατών. 
Στα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα συζητήθηκε το θέμα της παραπέρα ιδιωτικοποίησης του λιμανιού και της «χερσαίας ζώνης» του νομού Θεσπρωτίας. 
Από την ενημέρωση του Δημάρχου δεν προέκυψε κάτι νεότερο από τα ήδη γνωστά στους περισσότερους για την παράδοση σε ιδιώτες επενδυτές του συνόλου του λιμανιού της Σαγιάδας (Σκάλωμα). 
Από την τοποθέτηση του βουλευτή Ν. Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ, επίσης δεν προέκυψε τίποτα νεότερο πέρα από το νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ για υποπαραχώρηση κομματιών και υπηρεσιών του λιμανιού και της «χερσαίας ζώνης» σε ιδιώτες, ανάλογα με τις δραστηριότητες του κάθε επιχειρηματικού ομίλου. 
Η διαφορά τους είναι αν θα δοθεί όλη η ΟΛΗΓ Α.Ε. η κατά κομμάτι οι υπηρεσίες της. 
Προέκυψε, όμως, από τοποθετήσεις κάποιων Δημοτικών συμβούλων, τόσο της δημοτικής αρχής όσο και της μείζονος αντιπολίτευσης, και από τον ίδιο το δήμαρχο, ότι δεν είναι κακό κάποιος ιδιώτης να πάρει το λιμάνι και τη χερσαία ζώνη, επειδή αυτά θα αξιοποιηθούν και θα φέρουν ανάπτυξη!! 
Και όλα αυτά χωρίς να πάρουν καθόλου υπόψιν τους την ανακοίνωση, που διαβάστηκε στη συνεδρίαση, του Αλιευτικού Συλλόγου Σαγιάδας «Ο Φάρος», η οποία είναι ρητά και κατηγορηματικά ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και της χερσαίας ζώνης και καλούσε το ΔΣ να πάρει αντίστοιχη απόφαση. 

Η Λαϊκή Συσπείρωση στην τοποθέτηση της ανέφερε: 
«Εκφράζουμε την αντίθεσή μας με την ιδιωτικοποίηση και την παράδοση του λιμανιού και της “χερσαίας ζώνης” σε επιχειρηματικούς ομίλους, που είναι στους σχεδιασμούς της ΕΕ, του κεφαλαίου και του ΤΑΙΠΕΔ. 
Η παράδοση του λιμανιού και τμημάτων του παραλιακού μετώπου για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων θα βάλει εμπόδια στην απρόσκοπτη πρόσβαση του λαού και της νεολαίας στη θάλασσα. 
Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα και η νεολαία δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, τη διαμόρφωση τουριστικής Μαρίνας στο κέντρο της Ηγουμενίτσας, την παράδοση σε επιχειρηματικούς ομίλους των αλιευτικών καταφυγίων Σαγιάδας και Πλαταριάς και του καταφυγίου σκαφών αναψυχής Συβότων, καθώς επίσης και χώρων του παραλιακού μετώπου της Θεσπρωτίας, που δεν συνδέονται με τη λειτουργία του λιμανιού. 
Η προσέλκυση των επενδύσεων που επικαλείται η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η Τοπική διοίκηση (Περιφέρεια-Δήμοι) εξυπηρετεί τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων και τίποτα άλλο. 
Για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων όλοι τους έχουν βάλει ως «εθνικό στόχο» τη μετατροπή και αναβάθμιση της Ελλάδας σε κόμβο ενέργειας και εμπορευμάτων με συνδυασμένες μεταφορές. Ας μη ξεχνάμε ότι γι΄ αυτούς τους «εθνικούς στόχους» ο ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα διαμαρτύρεται, όταν ήταν κυβέρνηση ψήφισε τη σύμβαση παραχώρησης του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά στο κινέζικο μονοπώλιο την Cosco. 
Στα σχέδια τους είναι να αναδειχτεί το λιμάνι ως Δυτική Πύλη των Βαλκανίων για μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων. Να γίνει το λιμάνι και το παραλιακό μέτωπο "μοχλός" ώθησης και για άλλους κλάδους της οικονομίας όπως ο τουρισμός, η εφοδιαστική αλυσίδα, το εμπόριο. Τα σχέδια αυτά έρχονται να “δέσουν” και με τους επικινδύνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που εξελίσσονται συνολικά στην ευρύτερη περιοχή και στους οποίους με ευθύνη των κυβερνήσεων η χώρα μας έχει "χωθεί" μέχρι το λαιμό. Ας μην ξεχνάμε ότι το λιμάνι αξιοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας και πρόσφατα για να μεταφερθεί αρμάδα στρατιωτικών οχημάτων στην Ιταλία. 
Αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική εξυπηρετεί και η λειτουργία της ΟΛΗΓ ΑΕ, με τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και τους κερδοφόρους ισολογισμούς της, με την επιχειρηματική δράση στους χώρους του παραλιακού μετώπου που διαχειρίζεται. Η αύξηση των κερδών ήταν το ζητούμενο και όχι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών, γιατί ποτέ η ΟΛΗΓ ΑΕ δεν ήταν στα χέρια του λαού, δεν αποτελούσε λαϊκή περιουσία για να μπορέσει να τις ικανοποιήσει. 
Την ίδια στιγμή που αυξάνονταν τα κέρδη της ΟΛΗΓ ΑΕ και των επιχειρηματικών ομίλων οι εργαζόμενοι στα καράβια, στο λιμάνι και σε άλλους κλάδους είδαν να τσακίζονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους, με τη διάλυση των ΣΣΕ, με μεροκάματα και επιδόματα πείνας, με την εντατικοποίηση και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, με ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, με την έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας. 
Όσο και να προσπαθούν να καλλιεργήσουν, όλα τα αστικά κόμματα ότι οι επενδύσεις και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων θα φέρουν και τη λαϊκή ευημερία η πραγματικότητα (π.χ. cosco) τους διαψεύδει. 
Γίνεται, λοιπόν, σαφές ότι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από την υλοποίηση των σχεδίων που δρομολογούνται για την παράδοση του λιμανιού και κομματιών του παραλιακού μετώπου σε επιχειρηματικούς ομίλους και τη λειτουργία τους με τα κριτήρια που επιβάλλουν τα συμφέροντά τους. 
Ο λαός μας δεν πρέπει να εγκλωβιστεί ανάμεσα σε ψεύτικες αντιπαραθέσεις που έχουν ξεσπάσει μεταξύ των αστικών κομμάτων, σε αποσπασματικές προσεγγίσεις. Να οργανώσει τώρα μαζικό αγώνα ενάντια στην παράδοση του λιμανιού και κομματιών του παραλιακού μετώπου σε επιχειρηματικούς ομίλους. Ενάντια στους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς που επιβαρύνουν την περιοχή της Θεσπρωτίας και οδηγούν σε νέους κινδύνους για την υγεία, τη ζωή, την εργασία και τα δικαιώματά μας. Ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για την «απελευθέρωση» των λιμενικών υπηρεσιών. Ενάντια στα σχέδια που απειλούν ένα παραλιακό δήμο ουσιαστικά να μην έχει πρόσβαση στην θάλασσα. 
Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες, το λιμάνι να είναι περιουσία του λαού για την ικανοποίηση των αναγκών του με σύγχρονες υποδομές και αξιοποίηση των τεχνολογικών δυνατοτήτων προς όφελος της λαϊκής ευημερίας. 
Τέλος, και παρά τις πιέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, το ΔΣ δεν πήρε καμιά απόφαση με το πρόσχημα της περαιτέρω ενημέρωσης και σύγκλησης έκτακτου δημοτικού συμβουλίου για να δούμε πως μπορούν να μας «χρυσώσουν το χάπι»!! 

Φιλιάτι 31/7/2020 
Γα τη Λαϊκή Συσπείρωση ΦΙΛΙΑΤΩΝ 
Λαέρτης Ρέγκας
Συνέχεια...

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών για την επαναλειτουργία του τελωνείου Μαυροματίου

Αυγούστου 05, 2020 0
Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών για την επαναλειτουργία του τελωνείου Μαυροματίου

ΨΗΦΙΣΜΑ 
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ 

Σχετικά με τη λειτουργία του Τελωνείου Μαυροματίου (ΟΜΟφΩΝΑ Απόφαση Δ.Σ. 78/2020). 
Το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών ενώνει τη φωνή του, με τους φορείς της Θεσπρωτίας και διαμαρτύρεται έντονα για το κλείσιμο του τελωνείου στο Μαυρομάτι. 
Το τελωνείο Μαυροματίου αποτελεί μια σημαντική πύλη εισόδου – εξόδου με τη Νότια Αλβανία και το σφράγισμά του έχει επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία, αφού εμποδίζεται η διέλευση των ανθρώπων και των εμπορευμάτων. 
Την ίδια στιγμή πληθαίνουν τα ερωτηματικά για τους λόγους που ελήφθη η απόφαση του κλεισίματος, όταν στα άλλα τελωνεία Κακκαβιάς και Κρυσταλλοπηγής η διέλευση γίνεται απρόσκοπτα και χωρίς υγειονομικούς ελέγχους. 
Ζητάμε την άμεση λήψη απόφασης για λειτουργία του τελωνείου Μαυροματίου με την ταυτόχρονη παρουσία κλιμακίων του ΕΟΔΥ που θα εκτελούν τους ενδεδειγμένους ελέγχους για την παρεμπόδιση της μετάδοσης του κορωνοϊού. 
Με αυτό τον τρόπο και την υγεία προασπίζουμε και την οικονομία εξυπηρετούμε. 
Το παρόν Ψήφισμα να αποσταλεί στα αρμόδια Υπουργεία. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 
ΙΩΑΝΝΗΣ Τ. ΜΠΟΡΟΔΗΜΟΣ
Συνέχεια...

Αγόρασε το λιμάνι σου - Του Σωτήρη Χ. Γιάκη

Αυγούστου 05, 2020 0
Αγόρασε το λιμάνι σου - Του Σωτήρη Χ. Γιάκη

Αγαπητέ πολίτη …
Δεν είναι ώρα για αναλύσεις και πολλές κουβέντες … 
Δεν είναι ώρα για επίρριψη ευθυνών, για το τι πήγε και το τι δεν πήγε, ποιος έφταιξε και ποιος όχι. 
Το δεδομένο είναι ένα!
Το λιμάνι θα πουληθεί είτε το θέλουμε, είτε όχι! 
Μαζί με αυτό θα πουληθεί και η Χερσαία Ζώνη λιμένος, δηλαδή η είσοδος της Ηγουμενίτσας, η παραλία της Ηγουμενίτσας, η Μαρίνα Ηγουμενίτσας, το αλιευτικό καταφύγιο (δηλαδή όλη η παραλία) Συβότων, Πλαταριάς, Σαγιάδας! 
Δεν υπάρχει περίπτωση, από την αρχική πρόταση πώλησης να μείνει έξω ούτε σπιθαμή, ούτε τετραγωνικό χιλιοστό! 
Και θα πουληθεί φθηνά, πολύ φθηνά! 
Η οικονομική ύφεση, λόγω της πανδημίας COVID-19, που ταλανίζει, όχι μόνο την Ελλάδα όχι μόνο την Ευρώπη αλλά ολόκληρη την υφήλιο, θα ρίξει τις τιμές πολύ! Πάρα πολύ!! 
Η παγκόσμια οικονομία θα βρεθεί σε πρωτοφανή ύφεση, ίσως την χειρότερη που γνώρισε ποτέ!!! 
Και το λιμάνι καθώς και τα παράλια όλα θα δοθούν σε εξευτελιστική τιμή. 
Γιατί έτσι λειτουργεί η αγορά … 
Όσο λιγοστεύει το χρήμα, τόσο λιγοστεύει και αξία των πραγμάτων … 
Το λιμάνι δεν μπορεί να λειτουργήσει υπό δημόσια διοίκηση. 
Πότε το κράτος δεν μπόρεσε να ασκήσει σωστή διοίκηση. 
Παράδειγμα οι Διευθυντικές θέσεις της ΟΛΗΓ Α.Ε.. 
Φαντάζεται κάνεις νοσοκομείο χωρίς γιατρούς; 
Και όμως το Δημόσιο φαντάστηκε διαχείριση λιμανιού χωρίς εξειδικευμένους επιστήμονες στη διαχείριση τους. 
Φαντάστηκε απλά έναν χώρο, εκπλήρωσης κομματικών δεσμεύσεων και διευθετήσεων. 
Παρόλα αυτά το λιμάνι είναι μια κερδοφόρος επιχείρηση. Ακόμα και έτσι! 
Καθαρά, έσοδα 2 εκατομμύρια € ετησίως. 
Από την άλλη όμως, δεν μπορείς να ξεπουλάς κάτι μόνο και μόνο για να φύγει από πάνω σου… 
Δεν βάζεις έναν ιδιώτη δίνοντας το 67% των μετοχών της ΟΛΗΓ Α.Ε., να κάνει ό,τι θέλει στο λιμάνι και σε όλα τα παράλια της Θεσπρωτίας. 
Γιατί ο ιδιώτης δεν θα φέρει ανάπτυξη στην πόλη, όταν είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στο παιχνίδι. 
Θα αναπτύξει βέβαια το λιμάνι αλλά μόνο προς όφελός του και προς όφελος των υπολοίπων μετόχων της ΟΛΗΓ Α.Ε.. 
Δες το παράδειγμα του Πειραιά … 
Πολύ μεγάλη ανάπτυξη στο λιμάνι, ωστόσο όχι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Η COSCO δεν αφήνει να κυκλοφορήσει ούτε καρφίτσα, από την αγορά του Πειραιά. 
Οπότε τι γίνεται????? 
Το δημόσιο δεν μπορεί … ο ιδιώτης θα τα πάρει όλα σκούπα …. 
Υπάρχει λύση????? 
Ναι υπάρχει!!!!! 
Είναι η μέση οδός … η χρυσή τομή! 
Ήδη δημιουργείται εταιρεία, η οποία θα σύμπραξει με εταιρεία διαχείρισης λιμανιών (port operation) σε μια κοινοπραξία. 
Η κοινοπραξία αυτή θα καταθέσει επενδυτικό φάκελο για αγορά του 67% της ΟΛΗΓ Α.Ε.. 
Η καταληκτική ημερομηνία είναι η 2α Οκτωβρίου 2020 
Ποια είναι αυτή η εταιρεία; 
Είναι η δική σου εταιρεία! 
Του πολίτη της Ηγουμενίτσας, του κατοίκου της Θεσπρωτίας και της Ηπείρου. 
Η εταιρεία που θα είσαι μέτοχος, με το υστέρημά σου. 
Άλλος θα πάρει μετοχές αξίας 500 €, άλλος 1.000 €, άλλος 10.000 €, άλλος 100.000 €. 
Και να είσαι σίγουρος, ότι υπάρχουν και αυτοί που θα μπούν με μετοχικό κεφάλαιο κάποιων εκατομμυρίων. 
Θα πάρεις τις μετοχές σου αλλά το σπουδαιότερο, θα πάρεις το λιμάνι σου! 
Αλλά πρόσεξε 
Το μάνατζμεντ, τη διαχείριση, θα την εποπτεύει και θα την ασκεί εξειδικευμένη εταιρεία, με εξειδικευμένους συμβούλους και ειδικούς επιστήμονες! 
Όχι! 
Δεν θα έχεις σε διευθυντικές θέσεις το γιατρό, το δικηγόρο, το μηχανικό, το φαρμακοποιό! 
Υποχρεωτικά θα έχεις ειδικούς στην διαχείριση λιμανιών! 
Και έτσι κερδίζουν όλοι! 
Συνθήκες win win! 
Κι εσύ θα κερδίζεις… 
Θα βάλεις 500 αλλά σύντομα θα πάρεις πολλές χιλιάδες, τόσο από την ανάπτυξη του λιμανιού σου, όσο και της πόλης σου! 
Η εταιρεία αυτή θα σου ανήκει. Και θα μείνει ισχυρή παρακαταθήκη, για το μέλλον των παιδιών σου! 

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα