09/20/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Ηγουμενίτσα: Θερινό Σινεμά την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου

Σεπτεμβρίου 20, 2022 0
Ηγουμενίτσα: Θερινό Σινεμά την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου

Θερινό Σινεμά στα Γήπεδα της οδού Γράμμου την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου στις 19:30 από το Δήμο Ηγουμενίτσας, σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Ηγουμενίτσας.

Θα προβληθεί η βραβευμένη την ταινία Full Time (À Plein Temps), σε σκηνοθεσία Ερίκ Γκραβέλ με τους ηθοποιούς Λορ Καλαμί, Αν Σουάρες & Ζενεβιέβ Μινς.

“Η Ζιλί παλεύει μόνη της να μεγαλώσει τα δυο της παιδιά στην επαρχία και να διατηρήσει τη δουλειά της σε ένα παριζιάνικο ξενοδοχείο πέντε αστέρων. Όταν καταφέρνει να κλείσει μια συνέντευξη για μια δουλειά που την ενδιαφέρει, ξεκινάει ένας αγωνιώδης αγώνας δρόμου”.

Η ταινία έλαβε Βραβείο Σκηνοθεσίας και Γυναικείου Ρόλου στο τμήμα Ορίζοντες του Φεστιβάλ Βενετίας και το Βραβείο Κοινού στο 22ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας.

Η προβολή διοργανώνεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2022 και του Ευρωπαϊκού Έργου THRIVING STREETS που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα URBACT.


Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 2021
Διάρκεια: 88'
Ελληνική διανομή: Cinobo
Συνέχεια...

Λαϊκή Συσπείρωση: "Περιφερειάρχης κερνάει, Περιφερειάρχης πίνει…"!

Σεπτεμβρίου 20, 2022 0
Λαϊκή Συσπείρωση: "Περιφερειάρχης κερνάει, Περιφερειάρχης πίνει…"!

Αυτό έκανε πράξη η Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου, όταν γνωμοδότησε θετικά για την εγκατάσταση ενός Φωτοβολταϊκού Πάρκου (ΦΠ) στην Κοινότητα Μαργαριτίου, στο οποίο ιδιοκτήτες είναι μέλη της φυσικής αλλά και της πολιτικής οικογένειας του κ. Περιφερειάρχη.

Για να διασφαλίσει την υλοποίηση αυτής της επένδυσης πριν λίγους μήνες η Επιτροπή είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά για έργο αντίστοιχης ισχύος στο ίδιο σημείο που συμμετείχε άλλη επιχείρηση με το σκεπτικό ότι θα δεσμευτεί το δίκτυο της ΔΕΗ και θα είναι αδύνατη η τοποθέτηση ΦΠ από ΤΟΕΒ ή κτηνοτρόφους που θα θελήσουν φτηνή ενέργεια...

Σε συνέχεια του προηγούμενου αφηγήματος, η επιχειρηματική επένδυση βαφτίστηκε συνεργασία αγροτών ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για φαρμακοποιούς, ιδιοκτήτες φροντιστηρίων, κτηνοτρόφους, ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων μέχρι και τοπογράφους μηχανικούς... Οι συνοπτικές διαδικασίες για τις οποίες έχει ενημερωθεί και συμφωνεί και το Υπουργείο -όπως ανέφερε ο μελετητής του έργου- βαφτίστηκαν αγώνας δρόμου της υποψήφιας με την πλειοψηφία υπέρ των αγροτών, και η επένδυση έκτασης 870 στρεμμάτων απασχόλησε την επιτροπή από φιλοπεριβαλλοντικά κίνητρα, αφού θα μπορούσαν να πάρουν απαλλαγή οι ιδιοκτήτες αν κατέθεταν ο καθένας ξεχωριστά αίτηση.

Σα να μην έφταναν τόσα… «βαφτίσια», ο ίδιος ο κ. Περιφερειάρχης συμμετείχε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος για να υπερασπιστεί την επένδυση που συμμετέχει η φυσική και πολιτική του οικογένεια αποδεικνύοντας πόσο θετικός είναι στο ημέτερο ΦΠ. Να σημειωθεί ότι στο προηγούμενο θέμα, υπήρχε αρνητική εισήγηση για μια εξίσου μεγάλη επένδυση στο Δήμο Ζίτσας, με το σκεπτικό ότι «τόσα άγονα μέρη έχει η Ήπειρος, γιατί να γίνει η επένδυση στο Δήμο Ζίτσας» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Προφανώς με αυτό το σκεπτικό οι κτηνοτρόφοι και λοιποί επιχειρηματίες του Μετσόβου, κάνουν επενδύσεις στο Μαργαρίτι...

Η πλειοψηφία της περιφερειακής αρχής έδειξε τόση σπουδή στο συγκεκριμένο έργο που προχώρησε στη γνωμοδότηση παρά το γεγονός ότι με έγγραφο του μελετητή έγινε γνωστή η προσθήκη του Δήμου Ηγουμενίτσας στους επενδυτές, η οποία άλλαζε τη μετοχική σύνθεση της εταιρίας, το μέγεθος του έργου και προφανώς την επίδραση στο περιβάλλον!

Μέσα σε μια μόλις συνεδρίαση αποκαλύφτηκε ότι κανένα περιβαλλοντικό άγχος δεν διέπει την περιφερειακή αρχή που ούτως ή άλλως παραδέχεται ότι συμφωνεί στο σύνολο με τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Οι όποιες αρνήσεις σε συγκεκριμένα έργα έχουν τελείως διαφορετικές αφετηρίες από την αγωνία για την κτηνοτροφία ή για το περιβάλλον όπως θέλουν να λένε οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας.

Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου
Γιάννινα 19/9/2022
Συνέχεια...

100 χρόνια Εθνικής Μνήμης - Της Βούλας Ιωάννογλου

Σεπτεμβρίου 20, 2022 0
100 χρόνια Εθνικής Μνήμης - Της Βούλας Ιωάννογλου

Γράφει η Βούλα Ιωάννογλου
Φιλόλογος

100 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το 1922 έμελλε να αλλάξει για πάντα την πορεία του ελληνισμού. Από τις εστίες τους ξεριζώθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Χιλιάδες άλλοι άφησαν τα κόκκαλά τους στη γη των προγόνων τους, θύματα της θηριωδίας των Τούρκων.

Στην απογραφή του 1928 καταγράφηκαν 1.230.000 πρόσφυγες. Αν υπολογίσουμε τους θανάτους από το 1922 έως το 1928 μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο αριθμός ξεπερνούσε το ενάμιση εκατομμύριο. Απ΄τη δική μου οικογένεια οι προ-προπαππούδες μου πέθαναν στην Κέρκυρα τον πρώτο χρόνο της προσφυγιάς.

Στην Ήπειρο δεν ήρθε μεγάλος αριθμός προσφύγων. Στη δε ακριτική Θεσπρωτία ιδρύθηκε μόνο ένα χωριό αμιγώς προσφυγικό: η Νέα Σελεύκεια. Οι κάτοικοι ήρθαν από τη Σελεύκεια Κιλικίας, πόλη που είχε ιδρύσει ο Σέλευκος ο Α΄ο Νικάτωρας, διάδοχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ιδρυτής του κράτους των Σελευκιδών.

Όταν έφτασαν στην Ελλάδα, τους συμπεριφέρθηκαν με υποτίμηση και εχθρότητα. Τους προσφωνούσαν "Τούρκους", αυτούς που στους μπόγους τους μετέφεραν τα εικονίσματά τους· αυτούς που στις πλάτες τους κουβαλούσαν τόσους αιώνες ελληνικής ιστορίας...

Ας αναλογιστούμε για λίγο πώς ένιωθαν οι άνθρωποι αυτοί. Ας αναλογιστούμε πώς άφησαν τα σπίτια τους, τα χωράφια τους, τη γη που τους γέννησε. Πώς στοιβάχτηκαν στα πλοία και μεταφέρονταν από τόπο σε τόπο, χωρίς να ξέρουν πού θα καταλήξουν. Πώς βίωσαν την κοινωνική απομόνωση και το χλευασμό.

Η αλήθεια είναι ότι δε μπορούμε να το φανταστούμε- και είναι λογικό. Πέρυσι η σειρά με τη ζωή του Αγίου Παϊσίου έγινε αφορμή για να δούμε μια εικόνα του ξεριζωμού. Οι Έλληνες της Καππαδοκίας, της Καισαρείας και της Κιλικίας ακολούθησαν παρόμοιους δρόμους. Οι περισσότεροι Σελευκιώτες έμειναν στην Κέρκυρα για ένα μεγάλο διάστημα. Ο αδελφός του παππού μου γράφει στα απομνημονεύματά του ότι όλη η οικογένεια βρισκόταν στην Κέρκυρα, ενώ ο πατέρας τους με μία αδελφή τους είχε έρθει στην Ηγουμενίτσα, χωρίς να γνωρίζουν οι μεν που βρίσκονται οι δε. Η οικογένεια ενώθηκε μετά από ένα χρόνο...

Στη Γ' λυκείου, στο μάθημα ιστορίας προσανατολισμού, υπάρχει ένα κεφάλαιο για το προσφυγικό ζήτημα. Πριν το ξεκινήσουμε λοιπόν, ρωτάω τους μαθητές, αν γνωρίζουν κάποιο προσφυγικό χωριό στη Θεσπρωτία. Με κοιτούν για λίγα δευτερόλεπτα στα μάτια. Το σκέφτονται. Η απάντηση όμως δεν έρχεται αυτόματα. Κάποια παιδιά γνωρίζουν, τα περισσότερα όχι. Η Νέα Σελεύκεια, ένα μεγάλο χωριό, ακριβώς δίπλα στην πόλη, δεν τους περνάει απ΄το μυαλό. Γενικά το επίθετο «νέα» που συνοδεύει πόλεις και χωριά περνάει απαρατήρητο από πολλά παιδιά.

Ο συλλογισμός μου αυτός καταλήγει στην εξής διαπίστωση: κάποτε οι μικρασιάτες ήταν απομονωμένοι και στιγματισμένοι από την κοινωνία. Κάποτε το ζητούμενο ήταν η εξάλειψη του ρατσισμού και η αποδοχή. Σήμερα ωστόσο, που οι συμπεριφορές αυτές έχουν -ευτυχώς- εκλείψει, το ζητούμενο είναι η γνώση και η διατήρηση της μνήμης. Όχι μόνο από τους απογόνους των προσφύγων αλλά και από όλη την κοινωνία. Τόσο η απώλεια της Μικρασίας και του Πόντου, περιοχών που κατοικούνταν από Έλληνες αδιάλειπτα από τα αρχαία χρόνια, όσο και η ριζική αλλαγή που έφερε η έλευση των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία είναι γεγονότα που δεν πρέπει να λησμονούνται.

Πρέπει να παλεύουμε να διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη. Το λυχναράκι που εμφανίζεται φέτος σ’ όλη την Ελλάδα, απ΄άκρη σε άκρη, συμβολίζει αυτή την άσβεστη μνήμη, την άσβεστη αγάπη για την Μικρασία. Γιατί αν δε γνωρίζουμε την ιστορία μας, το παρελθόν μας, αν δεν έχουμε ρίζες βαθιά ριζωμένες στη γη, τότε τι μέλλον μας περιμένει;


Συνέχεια...

Ημερίδα με θέμα "Ιστορία Σουλίου -Μέλλον Σουλιοτοχωρίων" την Κυριακή στον Αυλότοπο

Σεπτεμβρίου 20, 2022 0
Ημερίδα με θέμα "Ιστορία Σουλίου -Μέλλον Σουλιοτοχωρίων" την Κυριακή στον Αυλότοπο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΥΛΟΤΟΠΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ 
«Η ΓΛΑΒΙΤΣΑ»

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αυλοτόπου Σουλίου «Η ΓΛΑΒΙΤΣΑ» διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΟΥΛΙΟΥ- ΜΕΛΛΟΝ ΣΟΥΛΙΩΤΟΧΩΡΙΩΝ». Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Αυλοτόπου την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 11 το πρωί, αμέσως μετά τη θεία λειτουργία. 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί, αρχικά οι επίσημοι προσκεκλημένοι και οι φίλοι επισκέπτες θα ξεναγηθούν στο γοητευτικό φυσικό τοπίο του χωριού και του ευρύτερου Σουλιώτικου χώρου, θα ακολουθήσουν σύντομοι χαιρετισμοί από τους επίσημους και στη συνέχεια θα μιλήσουν για το θέμα ο Ιστορικός - συγγραφέας κ. Ασημακόπουλος Νικόλαος, η Ιστορικός - συγγραφέας κ. Μπακογιάννη Λιάνα και ο φιλόλογος - συγγραφέας κ. Τσιρώνης Βαγγέλης. Την εκδήλωση θα διευθύνει ο δημοσιογράφος στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» και το «Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων» (ΑΠΕ) - συγγραφέας κ. Τζίμας Σταύρος.

Μετά τη σχετική συζήτηση η ημερίδα θα κλείσει με παράθεση, κάτω από τις βαθύσκιωτες λεύκες στην αυλή του σχολείου, γεύματος με Σουλιώτικα εδέσματα σε όλους τους παρευρισκόμενους και υπό τους λεβέντικους ήχους Σουλιώτικων και άλλων παραδοσιακών τραγουδιών της πατρίδας μας.

Καλούνται οι απανταχού Σουλιώτες, όσοι αισθάνονται Σουλιώτες και οι φίλοι μας να παραστούν στη σημαντική αυτή, θέλομε να πιστεύουμε, πολιτιστική εκδήλωση για το παρόν και το μέλλον του Σουλίου ομού μετά της ευρύτερης περιοχής των πέντε σημερινών και ιστορικών Σουλιωτοχωριών. (Σαμονίβα, Τσαγγάρι, Αυλότοπος, Κουκουλιοί, Φροσύνη)

Σημειώσεις: 

1) Η Ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σουλίου και της Περιφέρειας Ηπείρου.

2) Σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον εσωτερικό χώρο του σχολείου με όλα τα μέτρα πρόληψης και υγιεινής.

3) Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ευχαριστεί θερμά το Δήμο Σουλίου, την Περιφέρεια Ηπείρου καθώς και τις Σουλιώτισσες φαρμακοποιούς στην πόλη των Ιωαννίνων κ. Ναταλία Παπά του Χρήστου και Μαριάνθη Πανοπούλου του Βασιλείου για τη γενναιόδωρη οικονομική χορηγία τους.

Για το Δ. Σ του Πολιτιστικού Συλλόγου

Με τιμή o Γραμματέας
Βαγγέλης Τσιρώνης
Φιλόλογος-Συγγραφέας
Τηλ. 6978288595, mail: tsirovag.1954@gmail.com
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Το πρόγραμμα της 5ης Ημέρας Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2022

Σεπτεμβρίου 20, 2022 0
Ηγουμενίτσα: Το πρόγραμμα της 5ης Ημέρας Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2022

5η Ημέρα δράσεων Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

10:30 Θεραπευτική γυμναστική & ενημέρωση για τα οφέλη της, στο Δασάκι στο γήπεδο μπάσκετ
Γνωριμία με τη θεραπευτική γυμναστική από το τμήμα αθλητισμού του Π.Α.Κ.Π.ΠΟ. Δήμου Ηγουμενίτσας και στη συνέχεια ενημέρωση από το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ηγουμενίτσας για τα οφέλη της άσκησης στη σωματική και ψυχική μας υγεία.

19:00 Birdog Mobility Yoga & Pilates, στο Πάνθεον
Απολαμβάνουμε το ηλιοβασίλεμα μαθαίνοντας πρακτικές βιώσιμης κινητικότητας κι ευεξίας του σώματος με Yoga και Pilates δίπλα στη θάλασσα παρέα με τους Εύα και Γιάννη Σεγγούνη @birdogshala. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μαζί τους κι ένα στρώμα γυμναστικής.

Οι συμμετέχοντες στις δράσεις μπαίνουν στην κλήρωση δύο ποδηλάτων, που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Σεπτεμβρίου, ημέρα λήξης της Ε.Ε.Κ., λαμβάνοντας ένα κουπόνι συμμετοχής ανά δράση.
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα