02/16/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Ριζόπουλος: "Τιμή η υποψηφιότητα της αντιπροέδρου της παράταξης Μάγδας Τάτση, με το ΠΑΣΟΚ "

Φεβρουαρίου 16, 2023 0
Ριζόπουλος: "Τιμή η υποψηφιότητα της αντιπροέδρου της παράταξης Μάγδας Τάτση,  με το ΠΑΣΟΚ "

Για μια τιμητική στιγμή, τόσο για τον ίδιο προσωπικά, όσο και για τους Ορίζοντες Ηπείρου, έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης, Σπύρος Ριζόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με αφορμή την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της αντιπροέδρου των Οριζόντων Ηπείρου, Μάγδας Τάτση, στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στη Θεσπρωτία.

«Για τους Ορίζοντες Ηπείρου η υποψηφιότητα της κ. Τάτση αποτελεί πολλαπλή τιμή γιατί έρχεται να υλοποιήσει στην πράξη την αλλαγή που προσπαθούμε να κάνουμε στη λογική ότι το κεντρικό σύστημα εξουσίας κινείται σε παράλληλη διαδρομή με την αυτοδιοίκηση. 

Το να έχουμε δυνητικά ένα στέλεχός μας εκλεγμένο βουλευτή είναι η μεγαλύτερη καταξίωση για την παράταξή μας. Το γεγονός ότι ένα κόμμα εξουσίας επιλέγει να στελεχώσει το ψηφοδέλτιό του με ένα στέλεχός μας είναι μια ξεκάθαρη απάντηση σε όσους κακόβουλα αναρωτιούνται με τι ανθρώπινο δυναμικό θα διοικήσουμε την Περιφέρεια Ηπείρου», είπε αρχικά ο κ. Ριζόπουλος.

Ακολούθως ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο επήλθε η συμφωνία για την επιλογή της κ. Τάτση ως υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, παράλληλα με τη διατήρηση της θέσης της ως αντιπροέδρου των Οριζόντων Ηπείρου.

Όπως τόνισε, η κα. Τάτση τον ενημέρωσε για την πρόταση που της έγινε από το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη να είναι υποψήφια βουλευτής στη Θεσπρωτία, με τον κ. Ριζόπουλο να συμφωνεί στην προοπτική αυτή. Ακολούθησε επικοινωνία του ιδίου με τα κεντρικά του κόμματος και συμφωνήθηκε η παραμονή της κ. Τάτση στη θέση της αντιπροέδρου των Οριζόντων Ηπείρου.

Κλείνοντας, ο κ. Ριζόπουλος, αποσαφήνισε ότι την ίδια στάση θα κρατήσει εφόσον οποιοδήποτε άλλο κόμμα ζητήσει κάτι αντίστοιχο για κάποιο στέλεχος της παράταξής του.

«Είμαστε μια ανεξάρτητη παράταξη με στόχο να επηρεάζουμε τα δρώμενα στο κέντρο εξουσίας και η εξέλιξη αυτή είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε ο κ. Ριζόπουλος.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η υποψηφιότητα της κ. Τάτση σημαίνει ότι το σενάριο στήριξης του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ στο πρόσωπό του για τις περιφερειακές εκλογές έρχεται πιο κοντά, ο κ. Ριζόπουλος ξεκαθάρισε για μια ακόμα φορά ότι βασικό μέλημα της παράταξης είναι η προγραμματική σύγκλιση κι όχι η στήριξη.

«Στήριξη υπάρχει μόνο σε φυσικά πρόσωπα. Εγώ είμαι επικεφαλής μιας παράταξης, άρα μιλάμε για συνεργασία η οποία στηρίζεται στη συμφωνία ενός συγκεκριμένου μοντέλου διακυβέρνησης και η οποία είναι ανοιχτή για όσους επιθυμούν να συμμετέχουν. Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία μας με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, δεν είμαστε εκεί. Είμαστε στη συμφωνία σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της κ. Τάτση στο ψηφοδέλτιό του. Σαφώς έχει χτιστεί ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης, το οποίο όμως αφορά μόνο την κα. Τάτση, η οποία το έχουμε αποσαφηνίσει ότι θα δώσει τη μάχη για τους Ορίζοντες Ηπείρου από οποιοδήποτε μετερίζι», τόνισε ο κ. Ριζόπουλος.

Από την πλευρά της, η κα. Τάτση έκανε λόγο για μεγάλη τιμή, ευχαριστώντας προσωπικά τόσο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη και τον γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, Ανδρέα Σπυρόπουλο για την επιλογή της ως υποψήφιας βουλευτή, όσο και τον επικεφαλής τον Οριζόντων Ηπείρου, Σπύρο Ριζόπουλο για το σεβασμό και την εκτίμηση στο πρόσωπό της.

«Έχουμε χτίσει ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης ώστε να είμαι και υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, αλλά και αντιπρόεδρος των Οριζόντων Ηπείρου. Να είστε σίγουροι ότι θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με στόχο την εθνική επανεκκίνηση», ανέφερε η κ. Τάτση.

Συνέχεια...

Την πρόταση για δημιουργία ελικοδρομίου στην Ηγουμενίτσα επανέφερε ο Γιάννης Γόγολος

Φεβρουαρίου 16, 2023 0
Την πρόταση για δημιουργία ελικοδρομίου στην Ηγουμενίτσα επανέφερε ο Γιάννης Γόγολος

Την πρότασή του για δημιουργία ελικοδρομίου στο Δήμο Ηγουμενίτσας επανέφερε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Γόγολος στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Όπως αναφέρει ο κ. Γόγολος η δημιουργία ελικοδρομίου στο Δήμο Ηγουμενίτσας θα είχε πολλά και σημαντικά οφέλη για την περιοχή.

Συγκεκριμένα, ανέφερε:

"Στο πρόγραμμα μας το 2019 είχαμε συμπεριλάβει την κατασκευή και λειτουργία ελικοδρομιου!
Το θέσαμε αρκετές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο τα τελευταία τέσσερα χρονιά όπως και στη χθεσινή συνεδρίαση!!

Ενα έργο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες όπως:

- Για την υγεία.
- Για την έγκυο γυναίκα.
- Για την ανάπτυξη της περιοχής.
- Γ️ια την τουριστική προσέγγιση.

Και για πολλούς άλλους λόγους ζητούμε από τη Δημοτική Αρχή να υιοθετήσει και να αγκαλιάσει την πρόταση μας!!

Συνέχεια...

3 εκατομμύρια ευρώ σε διαφήμιση για την ψήφο των αποδήμων!!

Φεβρουαρίου 16, 2023 0
3 εκατομμύρια ευρώ σε διαφήμιση για την ψήφο των αποδήμων!!

Η ανταπόκριση των αποδήμων στο δικαίωμα που τους δίνεται να πάρουν μέρος στις εθνικές εκλογές ψηφίζοντας από τον τόπο διαμονής τους ήταν πολύ μικρή… Μερικές χιλιάδες.. Και δεν ευθύνονται οι ίδιοι αλλά και οι όροι τους οποίους νομοθέτησε η ελληνική βουλή..

Τώρα το Υπουργείο Εσωτερικών και με διαδικασίες πολύ γρήγορες, κάτι που συνηθίζει το ελληνικό δημόσιο, προχωρά σε διαφημιστική καμπάνια!

Διαθέτει το ποσό των τριών εκατομμυρίων ευρώ για να ξεκινήσει προβολή σε Κύπρο, Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, Ωκεανία, Μέση Ανατολή, Λατινική Αμερική, Νότια Αφρική, Αίγυπτο και Νοτιοανατολική Ασία..

Τρία εκατομμύρια για καμπάνια που πρέπει να ολοκληρωθεί σε ένα μήνα..

Προφανώς στο Υπουργείο Εσωτερικών… λεφτά υπάρχουν!

Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Η νεολαία του ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή...

Φεβρουαρίου 16, 2023 0
Θεσπρωτία: Η νεολαία του ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή...

Τους/τις υποψήφιους βουλευτές/ριες του για τις επικείμενες εκλογές ανακοίνωσε το ΚΚΕ Θεσπρωτίας σε εκδήλωση το περασμένο Σάββατο. 

Και τα τρία πρόσωπα είναι έως 35 ετών. Ευχάριστη έκπληξη από το ΚΚΕ Θεσπρωτίας. όχι μόνο για επικοινωνιακούς λόγους, όπως προμοτάρουν τα κόμματα εξουσίας που θέλουν να δείξουν ότι είναι κοντά στη νεολαία, αλλά κυρίως, επειδή φαίνεται ότι το λαϊκό κίνημα εκτός από τους ...γνωστούς στυλοβάτες του, θα έχει και συνέχεια, όχι μόνο στις εκλογές, αλλά κυρίως στο πεδίο της καθημερινής ταξικής πάλης.

Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ απαρτίζεται από νεαρά άτομα, αλλά με αρκετά χρόνια και πλούσια δράση στο εργατικό-λαϊκό κίνημα και στο Κόμμα.

Οι υποψήφιοι βουλευτές, με μαχητικότητα, και πολλές φορές χωρίς να υπολογίζουν θυσίες, από το πόστο του ο καθένας και το μαζικό του φορέα, όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν δίπλα σε κάθε λαϊκό πρόβλημα, ήταν μπροστά στους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες του νομού μας.

Όλοι τους, μαζί και με δεκάδες άλλους πρωτοπόρους αγωνιστές έδωσαν μάχες μικρές και μεγάλες αναδεικνύοντας οξυμένα λαϊκά προβλήματα του νομού μας.
Γι' αυτό, άλλωστε, οι εργαζόμενοι και ο λαός της Θεσπρωτίας τους ξέρουν με το μικρό τους όνομα.

Οι υποψήφιοι με το ΚΚΕ δεν χρειάζεται συστάσεις. Συστήνονται καθημερινά με την πρωτοπόρα στάση τους, τη συμμετοχή τους στις αγωνίες του λαού μας, αλλά και τη μάχη που δίνουν για να βελτιωθεί η ζωή της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Οι υποψήφιοι βουλευτές είναι:

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΥΣΗΙΔΑ 32 ετών, φιλόλογος μέλος του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας, μέλος της ΤΕ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ.


ΔΗΜΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ 


32 ετών, αστροφυσικός γραμματέας του Εμποροβιοτεχνικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας, μέλος του Δ.Σ. της ΟΕΒΣΔΕΝ, μέλος της ΤΕ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ 
35 ετών, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας, Πρόεδρος του συνδικάτου γάλακτος τροφίμων και ιχθυοκαλλιεργειών νομού Θεσπρωτίας.
Συνέχεια...

Καρναβαλικές Εκδηλώσεις Δήμου Ηγουμενίτσας 2023

Φεβρουαρίου 16, 2023 0
Καρναβαλικές Εκδηλώσεις Δήμου Ηγουμενίτσας 2023


Ο Δήμος Ηγουμενίτσας σας προσκαλεί στις καρναβαλικές εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στην Ηγουμενίτσα και στις Κοινότητες του Δήμου με κέφι, χορό και αποκριάτικο ξεφάντωμα:

Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου:
16:00, Ηγουμενίτσα, Τσικνίζουμε στην Πλατεία Δημαρχείου Ηγουμενίτσας με ζωντανή μουσική, φωτιά, μάγο, ζωγραφική προσώπου, σουβλάκια, κρασί και χορό

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου
17:00 Οικισμός Εθνικής Αντίστασης, Αποκριάτικο ξεφάντωμα

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου
11:00 Πεζόδρομος Ηγουμενίτσας, παιχνίδια για μικρούς μασκαράδες, γαϊτανάκι
12:00 Πεζόδρομος Ηγουμενίτσας, πειράγματα και κεράσματα από τον Διόνυσο

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου
11:00 Πέρδικα, Αποκριάτικη γιορτή με κλόουν, μουσική και μπουφέ
12:00 Πέστανη, Τσικνοξεφάντωμα στην πλατεία του χωριού
17:30 Νέα Σελεύκεια, Αποκριάτικη γιορτή με φωτιά, σουβλάκια και μουσική

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου
18:00 Κορύτιανη, Τσίκνισμα στην πλατεία του χωριού

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου
16:00 Παραλιακή Ηγουμενίτσας: Μεγάλη Καρναβαλική παρέλαση

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου

16:00 Μαργαρίτι Αποκριάτικο ξεφάντωμα με φωτιά, σουβλάκια, κρασί και χορό
17:00 Πέρδικα, Περδικιώτικο Καρναβάλι παρέλαση αρμάτων, χορός, ξεφάντωμα
18:30 Καταβόθρα Αποκριάτικο ξεφάντωμα με φωτιά, σουβλάκια, κρασί και χορό
19:00 Μαζαρακιά Αποκριάτικο ξεφάντωμα με φωτιά, σουβλάκια, κρασί και χορό
19:30 Παραπόταμος, Αποκριάτικο ξεφάντωμα με φωτιά, σουβλάκια, κρασί και χορό

Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου

Καστρί, αναβίωση αρβανίτικου γάμου στο Ίδρυμα Σάρρα στις 11:00 και κούλουμα στο δημοτικό σχολείο Καστρίου

Πέρδικα, Κούλουμα στο Καραβοστάσι

Μαζαρακιά, Κούλουμα στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία

Κορύτιανη, Κούλουμα στην πλατεία του χωριού

Άγιος Γεώργιος, Κούλουμα στην πλατεία του χωριού

Ελευθέρι, Κούλουμα στην πλατεία του χωριού

Συνέχεια...

Κρουαζιέρα στη Θεσπρωτία; Πόσο πιο χαμηλά; - Της Άννας Στεργίου*

Φεβρουαρίου 16, 2023 0
Κρουαζιέρα στη Θεσπρωτία; Πόσο πιο χαμηλά; - Της Άννας Στεργίου*

Τα νέα για την κρουαζιέρα στη Θεσπρωτία έφτασαν. Η ανάπτυξη ήρθε και η Θεσπρωτία πήρε συγκλονιστικό μερίδιο της αγοράς πανελλαδικά λιγότερο από 1/1.000 σε αριθμό επιβατών κι ας μη μιλήσουμε για τα έσοδα!

Έχοντας ξεπουλήσει το λιμάνι της Ηγουμενίτσας έναντι πινακίου φακής, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πανηγυρίζει για την κρουαζιέρα, που στην περίπτωση της Θεσπρωτίας είναι τόσο μηδαμινή που μοιάζει αόρατη!

Δεν θα ισχυριστούμε ότι η κρουαζιέρα είναι το βασικό τουριστικό προϊόν της χώρας ούτε ότι δεν υπήρχαν κάποιες περιοχές, που τα πήγαν καλύτερα.

Η κρουαζιέρα παρέμεινε παραγκωνισμένη διαχρονικά για πολλούς λόγους:

Α) Δεν υπήρχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την πλευρά των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών, παρότι οι τουριστικοί, συνδικαλιστικοί φορείς την ήθελαν. Οι εργοδότες της κρουαζιέρας προτιμούσαν κυρίως νησιά των Κυκλάδων ή του Αργοσαρωνικού (υπήρξε κι ηπειρώτικη εταιρεία που εστίαζε στην κρουαζιέρα).

Β) Σημαντικό ρόλο έπαιξε το θέμα του καμποτάζ. Καθώς πολλά πλοία είχαν σημαία τρίτων χωρών – «σημαία ευκαιρίας» δεν υπήρχε η δυνατότητα από την ελληνική νομοθεσία να έρθουν εδώ. Αν το έκανε η Ελλάδα, που τελικά υποχρεώθηκε εν μέρει, έτσι θα νομιμοποιούσε τα πολύ χαμηλά μεροκάματα εις βάρος των ναυτικών πληρωμάτων της.

Γ) Άλλος σημαντικότατος λόγος ήταν η διαχρονική αδυναμία των ελληνικών λιμανιών να δεχτούν μεγάλα κρουαζιερόπλοια, λόγω προβλημάτων στα βάθη των λιμανιών. Υπάρχουν διάφορα προβλήματα για την υποδοχή μεγάλων κρουαζιερόπλοιων για έναρξη/κατάληξη του ταξιδιού (home porting). Αυτό όμως δεν συμβαίνει στην Ηγουμενίτσα, που το ατού της είναι το μεγάλο φυσικό λιμάνι της.

Η Ελλάδα έχει τεράστια ακτογραμμή με έκταση 13.676 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Κατά τον Θεοφάνη Κουγιούρη, που εκπόνησε διπλωματική εργασία για την κρουαζιέρα στο ΕΑΠ, αποτελεί τον τρίτο προορισμό κρουαζιέρας στη Μεσόγειο μετά την Ισπανία και την Ιταλία, παραμένει χαμηλά κι αδυνατεί να λάβει οικονομικά οφέλη. Η, δε, Ηγουμενίτσα με το περίφημο λιμάνι της πέρασε και δεν ακούμπησε την κρουαζιέρα. Μιλάμε για παταγώδη αποτυχία.

Τι κάνουμε λάθος;

Η κρουαζιέρα λοιπόν χρειάζεται υποδομές, κέντρο για να κατέβουν οι τουρίστες να ψωνίσουν ώστε ν΄αφήσουν και κάτι στην πόλη, μουσεία, καλλιτεχνικές, εθνογραφικές κι αθλητικές εκδηλώσεις. Πόσα μουσεία έχει η πόλη; Θα επιμείνω σ΄ αυτό. Όταν τα γειτονικά Ιωάννινα έχουν σχεδόν 20 μουσεία στην πόλη, εμείς με το ζόρι έχουμε ένα κεντρικό και μερικά, κυρίως λαογραφικά, διάσπαρτα στο νόμο κι όχι πάντα εύκολα προσβάσιμα.

Η Βενετία, που είναι πολύ ψηλά στον τουρισμό κρουαζιέρας βουλιάζει όταν είναι σε εξέλιξη, το περίφημο καρναβάλι της.

Υποδομές στις μεταφορές, την υγεία, τον έλεγχο διαβατηρίων

Πολλές φορές έχει συζητηθεί ο τρόπος μεταφοράς των τουριστών κρουαζιέρας στην πόλη κι από τις τοπικές αρχές της Ηγουμενίτσας. Όμως, δεν θα πρέπει να δημιουργείται ασφυξία, αφού το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Ηγουμενίτσας είναι δυσανάλογο προς τον πληθυσμό της, υπό φυσιολογικές συνθήκες. Φυσικά χρειάζεται να υπάρχει και υγειονομική υποδομή, ώστε να μη βρεθούν οι τουρίστες και τα πληρώματα προ εκπλήξεως.

Χρειάζεται ετοιμότητα κι ασκήσεις απ΄ το ίδιο το λιμενικό και τις υπόλοιπες υπηρεσίες – Δήμο, Αστυνομία, Πυροσβεστική - ώστε σε περίπτωση που συμβεί κάτι στο πλοίο, ανά πάσα στιγμή να μπορούν να κατέβουν οι τουρίστες με ασφάλεια αλλά και να μην υπάρξει πρόβλημα για τους πολίτες της πόλης. Πρόσφατα ιδρύθηκε στον Πειραιά, ιδιωτική υγειονομική δομή στοχεύοντας μόνο και μόνο στους τουρίστες, κατεξοχήν κρουαζιέρας.

Η όχληση βέβαια που προκαλείται από τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια, συχνά είναι δυσανάλογη προς τα οφέλη που αφορούν στην τοπική κοινωνία. Η δημοφιλής και πανέμορφη πόλη της Βενετίας, κινδυνεύει να καταστραφεί από τον υπερτουρισμό, που επιβαρύνει υπέρμετρα τις υποδομές (π.χ. λύματα) και δημιουργεί ασφυξία και στους τουρίστες, που πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλον. Επιπλέον, υπάρχουν πρακτικά ζητήματα: βίζας, ελέγχου διαβατηρίων, μεταφοράς, ανεφοδιασμού καυσίμων, τροφίμων αν πρόκειται για home porting κ.ά.

Η Θεσπρωτία όμως;

Στα νούμερα κρουαζιέρας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού συγκρίνει μήλα με μπρόκολα. Ο τουρισμός αυτού του είδους δεν ανακάμπτει λόγω φοβερών και τρομερών κινήσεών της. Ακολουθεί τη λογική του «εκκρεμούς» στην ανάπτυξη, όπως συνέβη και με άλλους κλάδους, διότι την περίοδο έντονης έξαρσης του Covid-19 η κρουαζιέρα έζησε παντού σ΄ όλο τον κόσμο, μαύρες μέρες,

Τα όποια οφέλη της κρουαζιέρας στη Θεσπρωτία από τους επιβάτες, συνήθως τα γεύονται τα Ιωάννινα και τα Μετέωρα κι εκείνη παίρνει μόνο την όχληση. Συμβαίνει κι αλλού ένας τουρίστας κρουαζιέρας να γυρνά σε όσο περισσότερα μέρη μπορεί, στον λιγότερο δυνατό χρόνο. Αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία, γιατί δεν έμεινε στην πόλη ή δεν του κινήσαμε το ενδιαφέρον για να ξανάρθει. Ο τουρίστας σήμερα έχει απαιτήσεις.

Το κρουαζιερόπλοιο ως αγορά – στόχος

- Τα κρουαζιερόπλοια δεν είναι όλα ίδια. Υπάρχουν κρουαζιερόπλοια, που έχουν ελάχιστες υποδομές για 50 άτομα κι άλλα, που μπορούν να φιλοξενήσουν ως και 6.000 άτομα. Επομένως κι οι ανάγκες των επιβατών, όταν βγουν από το καράβι, είναι διαφορετικές.

- Η μέση ηλικία των επιβατών κρουαζιέρας είναι περίπου τα 40 χρόνια. Επομένως, ένα μεγάλο ποσοστό των επιβατών είναι και τρίτης ηλικίας, με προβλήματα υγείας, που ούτε θέλουν ούτε μπορούν να ταλαιπωρηθούν. Κάποιοι απ΄αυτούς έχουν θέματα κινητικότητας. Μπορεί η Ηγουμενίτσα ν΄ανταποκριθεί; Μπορούμε να τους στείλουμε για ορειβασία ή πεζοπορία στις βουνοπλαγιές, όταν μερικοί εξ αυτών δεν μπορούν ούτε να περπατήσουν;

- Το μεγαλύτερο ποσοστό των επισκεπτών κρουαζιέρας είναι ζευγάρια. Άρα ο χώρος υποδοχής πρέπει να έχει κατά νου δράσεις και για άντρες και για γυναίκες, όταν βγουν στη στεριά.

- Υπάρχουν κρουαζιερόπλοια, που δέχονται μόνο ενήλικες κι όχι παιδιά.

Τι γίνεται όταν υπάρχουν παιδιά;

Για κρουαζιερόπλοια, που ταξιδεύουν παιδιά με τους γονείς τους, έχουν διάθεση να ζήσουν περιπέτειες. Εκτός από τα καρουζέλ έχουμε να προσφέρουμε κάτι άλλο στην πόλη;

Η ιππασία στον Αχέροντα, στην Παραμυθιά, στο Καλοδίκι είναι πράγματι μία συγκλονιστική εμπειρία για τα παιδιά, που βαριούνται εύκολα μέσα στα καράβια. Ποιες δράσεις έχουμε φτιάξει για τους εφήβους; Με το καταδυτικό πάρκο, κλείσαμε;

Η βόρεια πλευρά του Καλαμά δεν έχει αξιοποιηθεί ως προς τουριστικές δράσεις: κανόε, καγιάκ κ.ά. σε αντίθεση με τον Αχέροντα.

Στοχεύοντας στην «τουριστική μνήμη»

Ο τουρίστας θυμάται μία περιοχή για τρεις λόγους:

Ο πρώτος είναι γιατί είδε, έκανε ή έμαθε κάτι καινούργιο που του άρεσε (εμπειρία),
ο δεύτερος γιατί έφαγε ή ήπιε πράγματα που άρεσαν στον ουρανίσκο του (γαστρονομία) κι
ο τρίτος και βασικότερος γιατί δεν ταλαιπωρήθηκε κι ένιωσε ότι περνά καλά (φιλοξενία – δραστηριότητες).

Ένιωσε δηλαδή ότι όσα έδωσε, όχι μόνο στην κρουαζιέρα αλλά και κατά την παραμονή του σε κάποιον προορισμό δεν πήγαν στράφι. Γιατί πάνω απ΄όλα ο τουρισμός δεν είναι μόνο λεφτά αλλά και συναίσθημα.

Ο τουρισμός δίνει εισόδημα αρκετούς μήνες του χρόνου, τονώνει την εμπορική δραστηριότητα, δημιουργεί θέσεις εργασίας και κυρίως δημιουργεί εισόδημα στη νέα γενιά. Ωφελούνται οι αγρότες από την κρουαζιέρα. Υπάρχουν οι δομές εκείνες ώστε εκείνος που θα κατέβει να πάρει συσκευασμένα τρόφιμα της περιοχής; Πχ. νόστιμο κι υγιεινό αλλά μη αναγνωρισμένο θεσπρωτικό μέλι; Ελιές; Λάδι; Κομπόστες από τα υπέροχα φρούτα, που παράγει η Θεσπρωτία;

Οι ξένοι θέλουν μία ιστορία

Ο τουρίστας που κατεβαίνει από το κρουαζιερόπλοιο θέλει άμεσα κάτι να δει. Το έλος Καλοδικίου, που πιθανόν να κρύβει και σημαντικές αρχαιότητες, με τα υπέροχα νούφαρα κι έχει εύκολη πρόσβαση δεν έχει αξιοποιηθεί για ξεναγήσεις. Ποιος έρχεται κρουαζιέρα στη Θεσπρωτία και του λένε πως πιθανόν εδώ παντρεύτηκε ο Οδυσσέας τη βασίλισσα της Ηπείρου;

Μία βόλτα ως τον Δρέπανο, που είναι κοντά ή τα Γίτανα θα ήταν όντως μία ξεχωριστή πινελιά αλλά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα διαλύσουμε την προστατεύομενη περιοχή. Από εκεί και πέρα ούτε το Φιλιάτι ούτε καν οι παραδοσιακοί του οικισμοί έχουν αξιοποιηθεί. Η Παραμυθιά έχει ξεκινήσει να τρέχει έργα αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη ενώ ο δρόμος προς Σούλι δεν είναι εύκολα προσβάσιμος. Μία επίσκεψη σε τοπικά τυροκομεία ή οινοποιεία εφόσον υπάρξει τοπικό σήμα θα εμπλούτιζε το τουριστικό προϊόν ενώ επιτέλους θα πρέπει να κοιταχτεί πιο προσεγμένα το προβληματικό οδικό δίκτυο, ειδικά στην ενδοχώρα.

Η Κέρκυρα βουλιάζει, η Θεσπρωτία ψάχνει για τουρίστες κρουαζιέρας

Αν σκεφθούμε ότι το 2022, που η κρουαζιέρα ανέκαμψε κι οι συνολικές αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια ανήλθαν στις 4.614 και ο αριθμός επιβατών σε 4.381.876 τι πήρε η Θεσπρωτία; Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας το 2022 έδεσαν μόλις 11 κρουαζιερόπλοια. Οι αφίξεις επιβατών ήταν 4.323.

Στην Κέρκυρα αντίστοιχα, που είναι αλήθεια πως έχει μακρόχρονη τεχνογνωσία στον τουρισμό, έδεσαν 392 κρουαζιερόπλοια και οι αφίξεις ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο πολίτες. Ο Πειραιάς δηλαδή κι η Κέρκυρα ήταν λιμάνια home porting.

Μόνο και μόνο το brand name «Αχέροντας» θα έπρεπε να φέρνει πολλαπλάσιο τουρισμό κρουαζιέρας όλο τον καιρό. Άνθρωποι απ΄ όλο τον κόσμο θα ήθελαν να δουν και να ταξιδέψουν στο ποτάμι, που είναι η «πύλη του Κάτω Κόσμου». Οι στροφές προς το Σούλι, παρότι όλοι οι Ηπειρώτες είναι συνηθισμένοι στο προβληματικό οδικό δίκτυο, αποτελεί αναχαιτιστικό παράγοντα.

Είναι σαφές ότι το καλοκαίρι Σύβοτα και Πέρδικα, ακόμη κι η Πλαταριά κερδίζουν τις εντυπώσεις κι έχουν και τις τουριστικές υποδομές. Το κάστρο της Ηγουμενίτσας, παραδοσιακοί οικισμοί των Φιλιατών, το εμπορικό κέντρο της Παραμυθιάς, το Σούλι, τα εκκλησιαστικά μνημεία θα μπορούσαν μακροπρόθεσμα να είναι βασικά ατού για την κρουαζιέρα, εφόσον συνοδεύονται κι από σχετικές εθνογραφικές, καλλιτεχνικές, αθλητικές ή ακόμη και θρησκευτικές εκδηλώσεις.

Αν ο Αχέροντας ή οι φανταστικές παραλίες των Συβότων και της Πέρδικας έμπαιναν σε μία κινέζικη ή μία αμερικάνικη ταινία το εισόδημα των Θεσπρωτών θα ήταν σταθερό για δεκαετίες κι η ανεργία στο νομό να κατέβει σε ιστορικό χαμηλό. Αυτό όμως θα πρέπει να γίνει οργανωμένα, ώστε να μπορεί και το ποτάμι να παραμείνει καθαρό κι οι ταξιδιώτες να ευχαριστηθούν κι οι εργαζόμενοι να μπορούν να εξυπηρετήσουν, ώστε να μη γίνει ο Αχέροντας, το πιο σημαντικό μνημείο της φύσης, που χάσαμε…

* Η Άννα Στεργίου είναι Θεσπρωτή κοινωνιολόγος, κοινοβουλευτική συντάκτρια και συγγραφέας (annastergiou11@yahoo.com)
Συνέχεια...

Ο Βασίλης Γιόγιακας στη Βουλή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου (+ΒΙΝΤΕΟ)

Φεβρουαρίου 16, 2023 0
Ο Βασίλης Γιόγιακας στη Βουλή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου (+ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου, η ενίσχυση της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των παιδιών και ένα νέο, παιδιατρικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο στη Δυτική Ελλάδα με ογκολογικό τμήμα παίδων είναι μερικές από τις προτεραιότητες που σημείωσε ο Βασίλης Γιόγιακας στη ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας εξήρε μεταξύ άλλων το πλούσιο κοινωνικό και πολιτιστικό έργο που επιτελεί η κυρία Ελευθερία Κώτσιου και η «Φλόγα» Ηπείρου που εδρεύει στην Ηγουμενίτσα:

Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Είναι δύσκολο, σε μια παρέμβαση μερικών λεπτών, να αγγίξει κανείς έστω την επιφάνεια ενός θέματος όπως ο παιδικός καρκίνος.

Και είναι ακόμα πιο δύσκολο, αν και είμαι ο ίδιος γιατρός, να αντιληφθεί την καθημερινότητα, τα συναισθήματα, τις σκέψεις των παιδιών και όλων όσες και όσοι αναλαμβάνουν τη φροντίδα τους.

Προσωπικά, συμπάσχω με αυτούς και υποκλίνομαι στον αγώνα τους.

Αξίζει ωστόσο, κυρίως για όσους μας παρακολουθούν, να πούμε μερικά από τα καλά νέα για τη διαχείριση του παιδικού καρκίνου:

Ότι 8 στα 10 παιδιά στη χώρα μας καταφέρνουν να θεραπευθούν, αναλογία που είναι ακόμα μεγαλύτερη σε ορισμένες νεοπλασίες.

Ότι, χάρη στα επιτεύγματα της επιστήμης, μαθαίνουμε περισσότερα για τα αίτια του καρκίνου, καταφέρνουμε πιο έγκαιρη διάγνωση, έχουμε νέες, πιο αποτελεσματικές θεραπείες και νέα, καλύτερα φάρμακα.

Ότι η ελληνική επιστημονική και ιατρική κοινότητα είναι συμπαραγωγός και κοινωνός αυτής της προόδου, μέσα από τη συμμετοχή της σε διεθνή θεραπευτικά πρωτόκολλα και σε κλινικές μελέτες.

Είναι καλό νέο ότι σήμερα στη χώρα μας, ένα ευρύ φάσμα ομάδων και οργανισμών συνεργάζεται με σκοπό την ολοκληρωμένη φροντίδα των παιδιών και των οικείων τους:

επαγγελματίες υγείας και ειδικοί διαφόρων κλάδων, επιστημονικές ενώσεις, οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών, όπως οι σύλλογοι γονέων.

Θα ήθελα να σταθώ σε αυτήν την έκφραση της ιδιωτικής, της εθελοντικής πρωτοβουλίας, γιατί η προσφορά της απλώνεται, πράγματι, σε πολλά και διαφορετικά πεδία, ίσως πολύ περισσότερα από ότι γνωρίζει ο πολύς κόσμος:

Είναι η χρηματοδότηση της κατασκευής και της συντήρησης υποδομών και της αγοράς του απαραίτητου εξοπλισμού τους.

Είναι η χρηματοδότηση θέσεων εργασίας εξειδικευμένων γιατρών, νοσηλευτών και άλλου επιστημονικού προσωπικού προκειμένου να λειτουργήσουν ογκολογικά τμήματα και άλλες δομές.

Είναι η δημιουργία και λειτουργία ξενώνων, κέντρων παρακολούθησης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, για τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Είναι η χρηματοδότηση της επιστημονικής έρευνας για νέες θεραπείες του παιδικού καρκίνου.

Είναι οι πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γονέων, φορέων και ειδικών.

Είναι και άλλα, που γνωρίζουν καλά όποιοι έχουν ζήσει και ζουν την κατάσταση «από μέσα»…

Και, επιτρέψτε μου εδώ, να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στο τμήμα της «Φλόγας» Ηπείρου και στο «Σπίτι των Παιδιών» του Συλλόγου που εδώ και μερικά χρόνια λειτουργεί στην Ηγουμενίτσα, με «ψυχή» την κυρία Ελευθερία Κώτσιου, η οποία τιμά τη μνήμη του παιδιού της με ένα πλούσιο κοινωνικό και πολιτιστικό έργο.

Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το έργο όλων αυτών, των ειδικών, των εθελοντών, των γονέων.
Έχουν πετύχει, δίχως άλλο, με δουλειά, με θυσίες, πολλά και σημαντικά.
Ασφαλώς μπορεί –και χρειάζεται- να γίνουν περισσότερα.

Ο παιδικός -αλλά και ο εφηβικός– καρκίνος, πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ενός σχεδίου δράσης, που θα είναι οργανικό κομμάτι του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο.
Σχέδιο δράσης στο οποίο είναι πρόθυμοι να συνεισφέρουν τόσο οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς όσο και οι σύλλογοι γονέων και ασθενών.

Οι παρεμβάσεις για την προαγωγή της ψυχικής υγείας των παιδιών, που προβλέπονται στο 5ετές Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία, μπορεί να συμπεριλαμβάνουν δράσεις για την ενίσχυση της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των παιδιών με καρκίνο σε όλη τη διαδρομή, από τη διάγνωση και τη θεραπευτική διαδικασία, μέχρι και μετά την ολοκλήρωσή της.

Είναι σημαντικό, στα παιδιά που καταφέρνουν να επιβιώσουν από τη μεγάλη δοκιμασία της ασθένειας και στους οικείους τους, να διασφαλίσουμε ότι οι όποιες ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις θα είναι οι ηπιότερες δυνατές και ότι θα μπορούν να έχουν μια ποιοτική και υγιή ζωή σε όλα τα επίπεδα.

Είναι στη σωστή κατεύθυνση το αίτημα για δημιουργία νέων, εξειδικευμένων δομών για τη διαχείριση του παιδικού καρκίνου, όπως είναι η πρόταση για ένα σύγχρονο παιδιατρικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο με ογκολογικό τμήμα στην Πάτρα –ή στα Γιάννενα-, που θα καλύπτει ανάγκες όλης της Δυτικής Ελλάδας.

Είναι επίσης στη σωστή κατεύθυνση το αίτημα για την ενίσχυση ιατρικών ειδικοτήτων που είναι κρίσιμες για την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική θεραπεία.
Αλλά και γενικότερα η κατάλληλη στελέχωση όλων των οργανικών μονάδων των νοσοκομείων που εμπλέκονται στη διαχείριση του παιδικού καρκίνου.

Οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι μας –τους οποίους ευχαριστώ για την παρουσία τους εδώ σήμερα– μας κατέθεσαν τις απόψεις τους και την εμπειρία τους σχετικά με το τι χρειάζεται να γίνει.
Οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα.

Το οφείλουμε σε όλους όσες και όσοι μάχονται καθημερινά, από τη δική τους θέση, με τον δικό τους τρόπο, για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου.
Πολύ περισσότερο όμως, το οφείλουμε στα παιδιά που δεν είναι πια μαζί μας.Συνέχεια...

Με αντιπροσωπεία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας συναντήθηκε ο Παναγιώτης Νταής

Φεβρουαρίου 16, 2023 0
Με αντιπροσωπεία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας συναντήθηκε ο Παναγιώτης Νταής

Τα πεδία συνεργασίας μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και επιστημονικών φορέων του κλάδου της υγείας, συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε ο επικεφαλής του Συνδυασμού «Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης» και υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής, με αντιπροσωπεία του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο κ. Πέτρο Οικονομίδη, την Αντιπρόεδρο κ. Ανδρομάχη Πετσίνη, τον Γενικό Γραμματέα κ. Νίκο Τάσσιο, τον Ταμία κ. Ηλία Αμπιντο Αλ Χουμάμ, και το μέλος κ. Χρήστο Τσάμη. 

Η συζήτηση επικεντρώθηκε ειδικότερα, σε τομείς όπου ενδείκνυται η συνεργασία του Συλλόγου με το Δήμο Ηγουμενίτσας, όπως: κοινές δράσεις στο πλαίσιο ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης των πολιτών σε ζητήματα πρόληψης και δημόσιας υγείας, κατάρτιση υγειονομικού «χάρτη» της περιοχής, προαγωγή ψυχικής υγείας στο πλαίσιο της αντιμετώπισης σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων, περαιτέρω επέκταση και διεύρυνση του περιεχομένου των δράσεων του ΚΕΠ Υγείας κ.α.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών πρόσβασης στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών, αλλά και στις άλλες δομές υγείας της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε η σημασία της βελτίωσης του υπάρχοντος δρόμου Ηγουμενίτσας – Φιλιατών, αλλά και η προοπτική για νέα σύνδεση μέσω της χρήσης της οδού που θα ενώνει την Εγνατία με το Μαυρομμάτι, η μελέτη για την οποία εκπονείται στην παρούσα χρονική περίοδο. 

Επίσης, η προώθηση των διαδικασιών για την κατασκευή και λειτουργία ελικοδρομίου στην περιοχή, αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα βελτίωσης της πρόσβασης σε μεγάλες και εξειδικευμένες μονάδες υγείας, ιδίως στις περιπτώσεις αντιμετώπισης σοβαρών καταστάσεων.

Τέλος, τέθηκε το σημαντικό ζήτημα της πλήρους λειτουργίας του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Ηγουμενίτσας, με την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού και την κατάλληλη στελέχωσή του, καθώς και της εύρυθμης λειτουργίας του Νοσοκομείου Φιλιατών. 

Ο Συνδυασμός μας, θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια για τη διεκδίκηση και ικανοποίηση όλων των προαναφερόμενων αιτημάτων, προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής.

Παναγιώτης Νταής
Υποψήφιος δήμαρχος Ηγουμενίτσας

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα