02/01/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

100 rapid tests πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε σχολεία της Ηγουμενίτσας

Φεβρουαρίου 01, 2021 0
100 rapid tests πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε σχολεία της Ηγουμενίτσας

100 rapid tests πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε σχολεία της Ηγουμενίτσας. Συγκεκριμένα στο 2ο Γυμνάσιο και στο ΕΠΑΛ.
Τα tests πραγματοποιήθηκαν σε μαθητές και σε καθηγητές, με τα αποτελέσματα να είναι όλα αρνητικά.
Τα test πραγματοποιήθηκαν από μονάδα του ΕΟΔΥ.

Ευχής έργον θα ήταν να πραγματοποιηθούν tests σε όλους τους μαθητές και κυρίως όλους τους εκπαιδευτικούς όλων των σχολείων, ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα, τόσο στη λειτουργία των σχολείων, όσο και σε νέο πιο αυστηρό lockdown.
Συνέχεια...

Χωρίς κρούσματα και σήμερα η Θεσπρωτία - 543 σε όλη τη χώρα με 33 θανάτους

Φεβρουαρίου 01, 2021 0
Χωρίς κρούσματα και σήμερα η Θεσπρωτία - 543 σε όλη τη χώρα με 33 θανάτους

543 νέα κρούσματα covid-19 ανακοίνωσε σήμερα 1/2 η ελληική κυβέρνηση, με 33 θανάτους και 248 διασωληνωμένους.
Στη Θεσπρωτία δεν ανιχνεύθηκαν νέα κρούσματα, ενώ σε όλη την Ήπειρο, μόλις 2 κι αυτά στην Π.Ε. Ιωαννίνων.

Η ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης
Ανακοινώνουμε 543 νέα κρούσματα και 33 θανάτους. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 157.495 και των θυμάτων σε 5.829. Παραμένουν διασωληνωμένοι 248 συμπολίτες μας, ενώ 1.121 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. 
Έχουν ελεγχθεί συνολικά 3.137.674 κλινικά δείγματα PCR και 1.054.992 δείγματα Rapid Ag. Δείτε περισσότερα στοιχεία για την πορεία της νόσου στην Ελλάδα εδώ: https://covid19.gov.gr/covid19-live-analytics/
Συνέχεια...

Ανακοινωση ΛΑΝΤΖΑ Πάργας για επαναπροσλήψεις ξενοδοχοϋπαλλήλων και σύμβαση

Φεβρουαρίου 01, 2021 0
Ανακοινωση ΛΑΝΤΖΑ Πάργας για επαναπροσλήψεις ξενοδοχοϋπαλλήλων και σύμβαση

ΣΥΣΠΕΙΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ 
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ 
ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ 

Η ΛΑΝΤΖΑ Πάργας χαιρετίζει τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του σωματείου για την πραγματοποίηση αιτήσεων επαναπρόσληψης στα ξενοδοχεία της περιοχής. 

Ένα κάλεσμα που έγινε μετά από πίεση της ΛΑΝΤΖΑ προσπερνώντας τα εμπόδια που έβαζε το προεδρείο του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας αλλά και ο τοπικός αντιπρόσωπος στην Ομοσπονδία Ξενοδοχοϋπαλλήλων. 
Χαιρετίζουμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους που έκαναν το βήμα και γράφτηκαν στο σωματείο. 

Η ενδυνάμωση του σωματείου γίνεται σε μια περίοδο που δεχόμαστε συνεχή πλήγματα από την κυβέρνηση που μας καλεί να ζήσουμε με πενιχρά επιδόματα. Σε μια περίοδο που η ηγεσία της Ομοσπονδίας υπογράφει στα γρήγορα νέα διετή σύμβαση που κατηγοριοποιεί και διασπά το κλάδο σε παλιούς και νέους, σε εργαζόμενους που δουλεύουν σε μικρά και μεγάλα ξενοδοχεία και σε εργαζόμενους που δουλεύουνε σε υψόμετρο πάνω και κάτω των 600 μέτρων!!! 
Κόπτονται για την ενότητα ενώ μας διασπούν σε εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων για να εξυπηρετήσουν κερδοφορία των κυρίαρχων επιχειρηματιών ομίλων του κλάδου. 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι 
Συσπειρωνόμαστε στο σωματείο για να παλέψουμε για όλα όσα μας ανήκουν σε μια ζωή που μας αξίζει. 
Καλούμε το ΔΣ του σωματείου του οποίου η θητεία έχει λήξει και εκμεταλλεύεται τις απαράδεκτες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης λόγω covid, να καλέσει γενική συνέλευση με θέμα την προετοιμασία και οργάνωση του σωματείου μπροστά στη νέα τουριστική σεζόν, τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που υπογράφτηκε για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, τη σύμβαση στον επισιτισμό και τον ορισμό ημερομηνίας για τις εκλογές στο σωματείο. 

ΛΑΝΤΖΑ Πάργας 
αγωνιστική κίνηση εργαζομένων στο τουρισμό-επισιτισμό 

Συνέχεια...

Σουλιώτες και Παρασουλιώτες - Του Βαγγέλη Τσιρώνη*

Φεβρουαρίου 01, 2021 0
Σουλιώτες και Παρασουλιώτες - Του Βαγγέλη Τσιρώνη*

Ίσως δεν είναι γνωστό ότι οι θρυλικοί Σουλιώτες κατέκτησαν τη ζηλευτή θέση τους στην ιστορία, ιδιαίτερα στα δύσκολα χρόνια του Αλή πασά, έχοντας στο πλευρό τους τους «Παρασουλιώτες». 
Έτσι λέγονται και καταγράφονται ιστορικά οι κάτοικοι των διπλανών χωριών του Σουλίου: της Γλαβίτσας (σημ. ονομ. Αυλότοπος), του Τσαγκαριού, των Κουκουλιών και της Κορίστιανης (σημ. ονομ Φροσύνη). 
Τα χωριά αυτά προϋπήρχαν του λεγόμενου «Τετραχώρου» (Σούλι, Σαμονίβα, Κιάφα, Αβαρίκος). Μάλιστα το πιο κοντινό προς το Σούλι, η Γλαβίτσα, έχει σλαβική ονομασία και, όπως είναι γνωστό, η (ειρηνική) μετακίνηση σλαβικών πληθυσμών από το βορρά προς τα Βαλκάνια πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον 6ο και 8ο αιώνα μ. Χ. 

Επίσης το χωριό Κορύστιανη, το πιο μακρινό από το Σούλι, προήλθε από μετοίκηση κατοίκων της Μάζιας Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής λόγω της επιδημίας της χολέρας που ενέσκηψε εκεί. Ο ιστορικός Αραβαντινός προσδιορίζει την εγκατάσταση αυτή ανάμεσα στα χρόνια 1368-1375 μ. Χ. 
Συνεπώς, οι πρώτοι κάτοικοι που εγκαταστάθηκαν στο Σούλι περί το 1600 μ. Χ. και ονομάστηκαν Σουλιώτες, βρήκαν εκεί τους «Παρασουλιώτες». Για το λόγο αυτό οι Σουλιώτες εγκαταστάθηκαν στον σημερινό στενό και ιδιαίτερα ορεινό και βραχώδη γεωγραφικό τόπο του Σουλίου. Αργότερα, όταν ο πληθυσμός του «Τετραχώρου» αυξήθηκε ραγδαία και δημιουργήθηκε σοβαρό ζήτημα ζωτικού χώρου, χτίστηκαν τα άλλα εφτά χωριά: το «Εφταχώρι» (Τσεκούρι, Αλποχώρι, Παλιοχώρι Μπότσαρη, Γκιονάλα, Περιχάτι, Βίλια και Κοντάτες). Αυτά τα έντεκα πια χωριά συγκρότησαν τη λεγόμενη Σουλιώτικη συμπολιτεία. 

Κατά τη Σουλιώτικη περίοδο, όπως αναφέρει ο Λαμπρίδης, τα τέσσερα Παρασουλιώτικα χωριά, τα «Σκάπετα» αλλιώς, υπήρξαν η γεωγραφική προέκταση του Σουλίου προς βορά και αποτέλεσαν με αυτό ένα είδος «ενδογαμικής κοινότητας». Με άλλα λόγια γεννούσαν νυφάδες για τα Σουλιωτόπουλα και μανάδες για τα παιδιά τους. Φυσική, λοιπόν, συνέπεια αυτού, στη διάρκεια των πολέμων εναντίον του Αλή πασά, ήταν τα Σκάπετα να γίνουν το μάτι και το αυτί του Σουλίου από τη βορινή και πλέον επικίνδυνη πλευρά, καθώς και η ένοπλη δύναμη που κάλυπτε τα νώτα από την κατεύθυνση εκείνη. Ιστορικοί δε μάρτυρες της αντίστασης των Σκαπετινών στις επιθέσεις των Τούρκων εναντίον του Σουλίου είναι τα Ταμπούρια στους λόφους της Γλαβίτσας (Αυλοτόπου) «Αγία Παρασκευή», «Τζιούμπα Αγίας Κυριακής», «Παλιόρογγο», «Τζιούμπα Κελέση», «Αγία Τριάδα» και στο Τσαγκάρι στη θέση «Κριάκουρο» στη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, ίχνη των οποίων σώζονται και σήμερα. 

Έτσι, λοιπόν, το λεκανοπέδιο αυτό που περικλείεται από την σουλιώτικη οροσειρά, καθίσταται εκ των πραγμάτων πυρήνας υπεράσπισης της πατρίδας και της ελευθερίας και τα ονόματα Σούλι και Σουλιώτες ταυτίζονται πια με όλη την εν λόγω περιοχή και τους κατοίκους της. Ενδεικτικά ιδού και κάποιοι επώνυμοι «Παρασουλιώτες» που έδωσαν σκληρές μάχες στο πλευρό των Σουλιωτών: Μαλάμος, Κάσκαρης και Μπέκας από τη Γλαβίτσα. Μπούσμπος και Φάφας ή Φράγκος από την Κορίστιανη. Οι Τζιπαίοι και ο Θανάσης Ζαχαριάς, το πρωτοπαλίκαρο του Τζαβέλα, από το Τσαγκάρι. Ο ήρωας Γιώργος Μπαφέτζης που θυσιάστηκε στη θέση Κουκουρέλια της Βρυτζάχα στα 1800 από τους Κουκουλιούς. 

Ακόμη η λαϊκή μούσα μας διασώζει: «Στο λόγγο στο Παλιόρογγο, στη Τζιούμπα στ’ Αλωνάκια επολεμούσε η Τουρκιά με τα παλικαράκια», όπου οι τοποθεσίες «Παλιόρογκο» και «Τζιούμπα στ’ Αλωνάκια» βρίσκονται στη Γλαβίτσα (Αυλότοπος). 

Ως μία ακόμη αδιαμφισβήτητη απόδειξη της συμπόρευσης και σύμπραξης των «Παρασουλιωτών» με τους Σουλιώτες στις δύσκολες στιγμές τους, που αξίζει να μνημονευθεί, είναι το τραγικό γεγονός της εξορίας των Γλαβιτσιωτών αιχμαλώτων του Αλή Πασά στη Γκρούκα της Αλβανίας το 1805, λίγο καιρό μετά την πτώση του Σουλίου (16-12-1803). 

Όταν λοιπόν σήμερα και με την ευκαιρία των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του -21 γίνεται λόγος για το ηρωικό Σούλι, πρέπει να εννοούνται και τα πέντε σημερινά Σουλιωτοχώρια. Συνεπώς η Πολιτεία έχει εθνικό και ηθικό χρέος να αναδείξει και στηρίξει έμπρακτα ολόκληρο το λεκανοπέδιο και τους λιγοστούς πια κατοίκους που μοχθούν καθημερινά για την επιβίωσή τους, αποξενωμένοι και αδικημένοι. Αυτή θα είναι και η μόνη ασφαλής προϋπόθεση να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη και το έξοχο πνεύμα των Σουλιωτών στην πορεία του αδυσώπητου και φθοροποιού χρόνου. 

Μήπως αξιότιμε κύριε Δήμαρχε Σουλίου έφτασε η ώρα να γράψετε κι εσείς, μαζί με τους σημερινούς Σουλιώτες, τη δική σας ωραία και ανεξίτηλη Ιστορία; 

Σημ. 1. Για να γνωρίζουν οι απανταχού Σουλιώτες και φίλοι την Ιστορία των Σουλιοτοχωριών θα επανέλθω. 

2. Τα ιστορικά στοιχεία του άρθρου είναι αντλημένα από το εξαίρετο βιβλίο του αείμνηστου αυλοτοπίτη συγγραφέα Ελευθερίου Χρ. Διαμάντη με τίτλο «Σκάπετα ΣΟΥΛΙΟΥ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΣΟΥΛΙ…, Αθήνα 2001». 

3. Το τοπίο της φωτογραφίας είναι η Αγία Παρασκευή στο ιστορικό και πανέμορφο χωριό «Γλαβίτσα» (σημ. ονομ. Αυλότοπος). Εκεί και το ομώνυμο ταμπούρι των Σουλιωτών.
* Βαγγέλης Τσιρώνης 
Φιλόλογος Συγγραφέας 
Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της εβδομάδας (1-7/2)

Φεβρουαρίου 01, 2021 0
Θεσπρωτία: Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της εβδομάδας (1-7/2) 

Ανακοινώνεται ότι για την εβδομάδα 1 έως 7 Φεβρουαρίου 2021 τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα: 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΗΜΕΡΑ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ

ΩΡΑΡΙΟ

ΔΕΥΤΕΡΑ

01/02/2021

Φοινίκι - Δάφνη - Άνω Ξέχωρο - Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινο Λιθάρι - Νεροχώρι-Κεραμίτσα - Αχουρία Κεραμίτσας - Μαλούνι - Αχουρία Μαλουνίου

08:00-15:00

ΤΡΙΤΗ

02/02/2021

Φανερωμένη - Γηρομέρι - Μαυρονέρι - Κάτω Ξέχωρο - Κερασοχώρι - Παλαμπάς - Άγιος Νικόλαος - Άγιοι Πάντες - Κρυονέρι - Αμπελώνας

18:00-01:00

ΤΕΤΑΡΤΗ

03/02/2021

Τσαμαντάς - Βαβούρι - Λιάς - Λίστα- Κουρεμάδι- Κεφαλοχώρι - Μηλέα - Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.

08:00-15:00

ΠΕΜΠΤΗ

04/02/2021

Γεροπλάτανος-Πηγαδούλια - Άγιος Αρσένιος-Σμπόκια - Κυπάρισσος-Παλαιοχώρι–Δονάτος – Γολά - Ροδοστίβα.

18:00-01:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

05/02/2021

Αετός - Άνω Παλαιοκκλήσι - Κάτω Παλαιοκκλήσι - Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.

08:00-15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ

06/02/2021

Πολύδροσο - Πέντε Εκκλησιές – Πλακωτή – Πετροβίτσα - Ραβενή – Καλλιθέα – Χαραυγή –Λεπτοκαρυά

08:00-15:00





Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα