01/01/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022

Η Δήλωση της Χρονιάς - Του Βαγγέλη Τσιρώνη

Ιανουαρίου 01, 2022 0
Η Δήλωση της Χρονιάς - Του Βαγγέλη Τσιρώνη

Δεν πρόλαβε να ανατείλει καλά-καλά το 2022, καθώς μπήκα στο Διαδίκτυο -χωρίς αυτό δεν ζούμε πια!- για τα νέα της πρωτοχρονιάτικης βραδιάς, ένιωσα μια τόσο ευχάριστη έκπληξη που χρόνια πολλά έχω να νιώσω στη ζωή μου. Στο μεταξύ επειδή η συγκεκριμένη βραδιά δεν έλεγε να περάσει λόγω κόβιντ της κόρης μου που μας επισκέφτηκε από την Αθήνα για τις άγιες τούτες μέρες, άνοιξα το διαδίκτυο πρωί-πρωί. 

Η πρώτη λοιπόν είδηση στην οποία έπεσαν τα μάτια μου ήταν αυτή με την περιπέτεια της 16χρονης κοπέλας που νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης. Αφού λοιπόν ο διευθυντής της εν λόγω κλινικής κ. Καπραβέλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ώρα 7.19 το πρωί της Πρωτοχρονιάς, έδωσε το στίγμα μιας ακόμη βάρβαρης βραδιάς για το νοσοκομείο (όχι βέβαια για τα ντουβάρια αλλά για τους αρρώστους -τι πράμα κι αυτό βρε παιδί μου: οι αρρώστιες να μη κάνουν κι αυτές, έστω μια φορά, Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά…- τους συγγενείς των αρρώστων, τους γιατρούς και το άλλο υγειονομικό προσωπικό), λέγοντας κατά λέξη «αγωνιζόμασταν όλη τη νύχτα να σώσουμε ένα παιδί 16 χρονών, ένα κοριτσάκι που μας ήρθε με κορωνοϊό και διασωληνώθηκε σε πολύ άσχημη κατάσταση…», έκλεισε την τηλεοπτική του παρέμβαση με τούτα τα λόγια: «Όταν ένα παιδί 16 χρονών κινδυνεύει, κινδυνεύει όλη η χώρα».

Μόλις το διάβασα σηκώθηκα εντελώς απ’ το κρεβάτι μου -ήμουν ακόμη μισοξαπλωμένος και μισοχαζεμένος αλλά χωρίς τσίμπλες- στη στιγμή κούνησα ανεπαίσθητα πέρα δώθε το κεφάλι μου κι άνοιξα την μπαλκονόπορτα του δωματίου να μπει περισσότερο φως μέσα. Ύστερα ξανακάθισα στο κρεβάτι και κοίταξα πάλι την είδηση. Μήπως μου θάμπωσαν τα μάτια μου και δεν διακρίνω τόσο καλά από την αϋπνία… Μπας και κάτι μου συνέβη και έχω παραισθήσεις... 

Διαπίστωσα με άφατη χαρά και συγκίνηση πως τίποτε τέτοιο δεν μου συνέβη. Χαρά και συγκίνηση όχι τόσο γιατί ήμουν ακόμη στα συγκαλά μου αλλά γιατί αυτά τα λόγια ήταν αληθινά! Ολοζώντανα! Διάβαζα και τα ξαναδιάβαζα προσεκτικά: «Όταν κινδυνεύει ένα παιδί 16 χρόνων κινδυνεύει όλη η Χώρα»!!! Κι όσο τα διάβαζα αυτά όλο και μεγάλωναν όπως στο κείμενο τούτο που γράφω! Μα τι μεγαλείο ψυχής, σκεφτόμουν, τι ομορφιά έχουν αυτά τα λόγια!!! Και μάλιστα Πρωτοχρονιάτικα!!!

Εξομολογούμαι πως με δυσκολία συγκράτησα τα δάκρυα… (το έβγαλα κι αυτό τέλος πάντων…)

Κάθομαι τώρα και σκέφτομαι πως όταν τέτοια λόγια λέγονται από έναν Γιατρό κι έναν Άνθρωπο που, όσο τούτος ο φοβερός Κορονοϊός μας έχει βάλει όλους, μικρούς και μεγάλους, στις τεράστιες δαγκάνες του και μας αλέθει αλύπητα -κι ας είναι τόσο μικροσκοπικός που γυμνό μάτι ούτε τον διακρίνει όσο κι αν πασχίζει!- ένα Γιατρό κι έναν Άνθρωπο που δεν έχει μείνει μόνο σ’ αυτά τα ωραία λόγια, αλλά πάνω απ’ όλα ωραία και σπουδαία είναι τα έργα του, έργα πέρα για πέρα ανθρώπινα… Πως όταν τούτα τα έμπρακτα λόγια λέγονται ύστερα από χρόνια που τόσα και άλλα τόσα μεγάλα λόγια λέγονται παράξενα, παραπλανητικά, δισυπόστατα -ήξεις αφίξεις- κι εξεπίτηδες στριφνά για να μην τα πολυ-«πιάνουμε» από επιστήμονες, φιλόσοφους, πραγματογνώμονες, δημοσιολόγους, δημοσιογράφους, πολιτικούς -κυρίως απ’ αυτούς- γυναίκες και άντρες, νέους και γερασμένους που κάνουν τους νέους -τρομάρα τους!- που τόσα κι άλλα τόσα λόγια ψεύτικα, χλευαστικά, ειρωνικά και άκρως εγωιστικά μας κατακλύζουν γύρω μας… 

Ε τότε, λέω, όσο υπάρχουν τέτοιοι Καπραβέλοι, τέτοιοι Γιατροί, τέτοιοι Έλληνες, τέτοιοι Άνθρωποι εν τέλει, που κάνουν πράξη το πιστεύω τους, πως όταν κινδυνεύει η ζωή ενός 16χρονου παιδιού κινδυνεύει όλη η χώρα -τόσο μα τόσο απλά!- τότε, λέω, πως η Πατρίδα μας θα έχει -κι αλήθεια της αξίζει!- όχι μόνο Καλή και Αισιόδοξη νέα Χρονιά αλλά και Καλό και Αισιόδοξο Μέλλον. Αμήν.

Βαγγέλης Τσιρώνης
Φιλόλογος - Συγγραφέας

Συνέχεια...

Πρόστιμα για μάσκες και παραβάσεις σε καταστήματα σε όλη την Ήπειρο παραμονή πρωτοχρονιάς

Ιανουαρίου 01, 2022 0
Πρόστιμα για μάσκες και παραβάσεις σε καταστήματα σε όλη την Ήπειρο παραμονή πρωτοχρονιάς

Στο πλαίσιο ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες (31-12-2021) από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά 43 παραβάσεις.

Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν:

39 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ, ως εξής:
-6- στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
-3- στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
-26- στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
-4- στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

4 παραβάσεις σχετικά με τη λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων, με την επιβολή των παρακάτω προστίμων:

3 πρόστιμα των 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας από πελάτες καταστημάτων, ως εξής:
-1- στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και
-2- στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτία.

Πρόστιμο 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων για χρήση μουσικής.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.
Συνέχεια...

Περισσότερα από 100 κρούσματα στη Θεσπρωτία την πρώτη μέρα του 2022

Ιανουαρίου 01, 2022 0
Περισσότερα από 100 κρούσματα στη Θεσπρωτία την πρώτη μέρα του 2022

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας 135
ΠΕ Θεσπρωτίας 113
ΠΕ Ιωαννίνων 422
ΠΕ Πρέβεζας 119

Ημερήσια έκθεση covid-19 του ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 30.010, εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.240.862 (ημερήσια μεταβολή +2.5%), εκ των οποίων 50.3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 226 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.278 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 59, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.849 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 620 (60.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 έτη. To 80.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 534 (86.13%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 86 (13.87%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.767 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 442 (ημερήσια μεταβολή +0.68%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 378 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 110 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Συνέχεια...