10/11/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Θεσπρωτία: Συνελήφθη αλλοδαπός για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ληστεία, ναρκωτικά και όπλα...

Οκτωβρίου 11, 2022 0
Θεσπρωτία: Συνελήφθη αλλοδαπός για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ληστεία, ναρκωτικά και όπλα...

Συνελήφθη αλλοδαπός με ένταλμα σύλληψης στη Θεσπρωτία

Συνελήφθη χθες (10-10-2022) το απόγευμα στο συνοριακό σημείο ελέγχου Σαγιάδας από αστυνομικούς του οικείου Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατών Θεσπρωτίας αλλοδαπός, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης.

Ειδικότερα, ο αλλοδαπός επιχείρησε να εισέλθει στην χώρα και κατά τον αστυνομικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης Τακτικής Ανακρίτριας Πλημμελειοδικών Αθηνών για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ληστεία, περί ναρκωτικών και περί όπλων.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Συνέχεια...

Κάλεσμα Γόγολου για κοινή κάθοδο δημοτικών παρατάξεων στις δημοτικές εκλογές...

Οκτωβρίου 11, 2022 0
Κάλεσμα Γόγολου για κοινή κάθοδο δημοτικών παρατάξεων στις δημοτικές εκλογές... 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ
του επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Γιάννης Κων. Γόγολος

Χαιρετίζω μετά την ανακοίνωση των δυο παρατάξεων του Δήμου Αρταίων της κ. Ταπραντζή και του κ. Παπαλέξη για την κοινή κάθοδο τους στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη του 2023.

Μετά τη συμφωνία για κοινή κάθοδο στο Δήμο Ιωαννιτών και όπως επίσης και στο Δήμο Ζίτσας, σήμερα ήρθε και η πρωτεύουσα του Νομού Άρτας.

Όπως καταγράφηκε στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου το 2019 όπου υπήρχαν συνεργασίες χωρίς κομματικές αντιλήψεις, αλλά από τη βάση των τοπικών κοινωνιών επιτεύχθηκαν υψηλά ποσοστά όπως αυτά καταγράφηκαν.
Το πρόσταγμα της κοινωνίας πλέον είναι τόσο φανερό που πρέπει να γίνει συμμαχία ανάμεσα στους πολίτες και όχι των κομμάτων.

Έχω, επισημάνει με ανακοίνωση μου σε κοινή πορεία των πολιτών ενάντια της σημερινής Δημοτικής Αρχής που έχει φέρει το Δήμο στο τέλμα του.

Κάνω δημόσιο κάλεσμα στους συμπολίτες μας να ξαναφέρουμε το Δήμο Ηγουμενίτσας στη θέση που του αρμόζει, στην ανάπτυξη την ευημερία και τον σεβασμό προς τον πολίτη.

Καλώ τις παρατάξεις να υιοθετήσουν αυτήν την πρακτική για τις επικείμενες εκλογές και να απαγκιστρωθούν από τις κομματικές αντιλήψεις και αγκυλώσεις.
Όλοι μαζί να αλλάξουμε το Δήμο Ηγουμενίτσας…
Συνέχεια...

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Θεσπρωτίας, με αφορμή την κατάρρευση τμήματος της ψευδοροφής στο 2ο ΓΕΛ Ηγουμενίτσας

Οκτωβρίου 11, 2022 0
Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Θεσπρωτίας, με αφορμή την κατάρρευση τμήματος της ψευδοροφής στο 2ο ΓΕΛ Ηγουμενίτσας

Δεν θα μείνουμε θεατές! Οργανώνουμε την πάλη για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία!

Με την πρώτη φθινοπωρινή νεροποντή αποκαλύφθηκαν οι ελλείψεις στη συντήρηση των σχολικών μονάδων και τα αποτελέσματα της χρόνιας υποχρηματοδότησης και της αδιαφορίας για τις εκπαιδευτικές ανάγκες μαθητών και διδασκόντων. Η κατάρρευση τμήματος της ψευδοροφής στους διαδρόμους του 2ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας κατά τη διάρκεια του διδακτικού ωραρίου –ευτυχώς χωρίς τραυματισμούς- αποτελεί μια μόνο από τις περιπτώσεις που καταγράφονται καθημερινά στις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων σε όλη τη χώρα.

Την ίδια ώρα που με άνωθεν εντολές, τμήματα συγχωνεύονται, που οι μαθητές στοιβάζονται σε «σύννομα» 25άρια και 27άρια τμήματα, που δεν υπάρχει καμία φροντίδα για την υγιεινή και την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, η μόνη έγνοια του Υπουργείου της διοίκησης είναι στο πως θα τρέξει όσο πιο γρήγορα γίνεται η αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων, πότε θα οριστούν συντονιστές και μέντορες, πως θα δρομολογήσουν ηλεκτρονικές εκλογές για να βάλουν τη δράση και τη διεκδίκηση του Σωματείου στο γύψο.

Το ερώτημα απευθύνεται προς όλους μας: Ποια βελτίωση έφερε στην καθημερινότητα μας μέσα στα σχολεία η αξιολόγηση; Ποιός άξονας και ποια δράση μας προστατεύει απέναντι στην αδιαφορία του Υπουργείου για την υγιεινή και την ασφάλεια τη δική μας και των μαθητών μας;

Δεν ανεχόμαστε το 2022 να έχουμε σχολεία σε πολυκατοικίες, τάξεις σε κοντέινερ, κτίρια της δεκαετίας του 50 και του 60 χωρίς στοιχειώδεις υποδομές (εργαστήρια, αίθουσες εκδηλώσεων κλπ), λειτουργία πρωί – απόγευμα, μαθητές νηπιαγωγείων να προαυλίζονται μαζί με μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Δεν μπορεί η φωτοτυπία, το πετρέλαιο θέρμανσης, η καθαριότητα των χώρων να μπαίνουν στη μέγγενη των περικοπών του 10% που επιβάλλει η κυβέρνηση στους δήμους. Ταυτόχρονα οι γονείς να καλούνται να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη σε συνθήκες γενικευμένης φτώχειας.

Δε θα μείνουμε θεατές στην εξαθλίωσή μας!

Δεν θα «προσαρμόσουμε» τη ζωή μας στη βαρβαρότητα, όπως μας καλούν οι κυβερνητικοί «φωστήρες». Δεν μπορεί το 2022 να παρακαλάμε να μην κάνει κρύο στα σπίτια μας και στα σχολεία. Δεν περιμένουμε όμως και σωτήρες, εναλλαγή κυβερνήσεων και ξαναζεσταμένες σούπες με παλιά και χρεωκοπημένα υλικά.

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

Με πρώτο μεγάλο σταθμό την Γενική Πανεργατική Απεργία στις 9 του Νοέμβρη, ξεκινάμε αγώνα ζωής και επιβίωσης, αγώνα αξιοπρέπειας για να μπορούμε να ζούμε και να διδάσκουμε σαν άνθρωποι.

11/10/2022
Συνέχεια...

Το ΚΚΕ Θεσπρωτίας για τις σημερινές πλημμύρες και την αντιπλημμυρική προστασία...

Οκτωβρίου 11, 2022 0
Το ΚΚΕ Θεσπρωτίας για τις σημερινές πλημμύρες και την αντιπλημμυρική προστασία...

Έφθασε μια φθινοπωρινή μπόρα, ισχυρή μεν αλλά αναμενόμενη, για να αναδείξει για ακόμη μια φορά τη γύμνια και την παντελή έλλειψη υποδομών.

Οι τραγικές ελλείψεις έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, που έχουν αφήσει ολόκληρες περιοχές αθωράκιστες με ευθύνη όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων αλλά και των τοπικών και περιφερειακών Αρχών είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τα Σύβοτα αλλά και το 20 Λύκειο στην πόλη της Ηγουμενίτσας.

Οι κυβερνώντες καμαρώνουν για την τουριστική ανάπτυξη στα Σύβοτα που συγκεντρώνουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκεπτών, αλλά άφησαν την περιοχή ανοχύρωτη στης πλημμύρες. Η πολιτική «κόστους οφέλους» της Ε.Ε. έκανε πάλι το θαύμα της.

Οι καταστροφές ανάλογα την εποχή έχουν πλέον γίνει συνήθεια, καιγόμαστε το καλοκαίρι από τις πυρκαγιές και πνιγόμαστε τον χειμώνα από τις βροχές. Προφανώς πρόκειται για φυσικά φαινόμενα, καμιά φορά ακραία, αλλά οι συνέπειες από αυτά δεν αναπόφευκτες. Σήμερα η επιστήμη και η τεχνική μπορεί περιορίσει τις ζημιές.

Αρκεί να χρηματοδοτηθούν τα ανάλογα έργα. Πράγμα που δεν γίνεται γιατί αντιβαίνει στη λογική «κόστους – οφέλους». Έτσι στον βωμό του κέρδους θυσιάζονται τα αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας

Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» τόσο στο Δήμο Ηγουμενίτσας όσο και στην Περιφέρεια Ηπείρου θέτουν επίμονα και απαιτητικά το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας επανειλημμένα και έγκαιρα κάθε χρονιά στην συζήτηση των προϋπολογισμών

Δήμος και Περιφέρεια όμως επιλέγουν να χρηματοδοτούν με το σταγονόμετρο τέτοια έργα, όπως και τα έργα συντήρησης και επισκευών σχολείων και άλλων δημόσιων υποδομών (που δεν θεωρούνται «επιλέξιμα» από την Ε.Ε.). Ενώ γνωρίζουν με λεπτομέρειες την όξυνση του προβλήματος και τον επείγοντα χαρακτήρα αυτών των έργων, υλοποιούν έργα και υποδομές, με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Έτσι προγραμματίζεται η ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου λυκείου Ηγουμενίτσας ( «πράσινη μετάβαση» ) ενώ στο 2ο λύκειο σταματάνε τα μαθήματα λόγω βροχής!!!

Αυτή είναι η προτεραιότητα της καπιταλιστικής ανάπτυξης που μας βομβαρδίζουν καθημερινά και που μας καλούν όλους μαζί να στηρίξουμε.

Έχουμε κατά επανάληψη τονίσει ότι η έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας συνιστούν ένα διαρκές έγκλημα σε βάρος του λαού που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και λαϊκές περιουσίες.

Επιβεβαιώνεται και σε αυτόν τον τομέα ότι η όποια ανάπτυξη με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος είναι αντίθετη με την πραγματική ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Γι αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη ο λαός να απαιτήσει με την πάλη και τη δράση του να ληφθούν τώρα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, ιδιαίτερα σε περιοχές με εντοπισμένο πρόβλημα και συνεχή προβλήματα. Για μέτρα για την συνολική και ολόπλευρη προστασία του απέναντι σε κάθε είδους φαινόμενα. Ταυτόχρονα, σε συστράτευση με το ΚΚΕ, να βάλει πλώρη για ένα δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρό του την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, την προστασία της ανθρώπινης ζωής και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα μέσα από τα σωματεία τους, συλλόγους, επιτροπές αγώνα αγωνιστικά να απαιτήσουν:

 - Άμεση καταγραφή των ζημιών.

 - Πλήρη αποζημίωση των πληγέντων.

 - Γενναία χρηματοδότηση για αντιπλημμυρικά έργα.

 - Σύγχρονα και ασφαλή σχολεία και δημόσιες υποδομές που θα ικανοποιούν τις

σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Γιατί ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΛΑΟ

Ηγουμενίτσα 11/10/2022
Συνέχεια...

Σύβοτα: Πλημμύρισαν επιχειρήσεις, βούλιαξαν βάρκες (+ΒΙΝΤΕΟ)

Οκτωβρίου 11, 2022 0

 Σύβοτα: Πλημμύρισαν επιχειρήσεις, βούλιαξαν βάρκες (+ΒΙΝΤΕΟ)

Άμεσα θα ξεκινήσει η καταγραφή ζημιών που προκλήθηκαν σε επιχειρήσεις και καταστήματα των Συβότων μετά τα σοβαρά και έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στην περιοχή.

Η βροχόπτωση ήταν έντονη και από τη μια στιγμή στην άλλη από το βουνό κατέβαιναν ποτάμια τα οποία κατέληξαν μέσα στο χωριό.

Οι ποσότητες του νερού ήταν τεράστιες και πάνω από 25 καταστήματα και επιχειρήσεις πλημμύρισαν και υπέστησαν ζημιές.

«Ήταν ακραίο αυτό που συνέβη… Οι ζημιές είναι μεγάλες.. Ακόμη και η άσφαλτος στους δρόμους κόπηκε σε κομμάτια» αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, 15 περίπου καταστήματα και επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες ενώ δύο βάρκες στο λιμάνι βούλιαξαν.
Στα Σύβοτα παραμένουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς και μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας τα οποία καθαρίζουν δρόμους από φερτά υλικά.


Δείτε παρακάτω βίντεο από τις πλημμύρες στα Σύβοτα στις 11/10/2022 από το thespro.gr


Συνέχεια...

Βροχή! - Της Ελένης Κύρκου Σαφάκα

Οκτωβρίου 11, 2022 0
Βροχή! - Της Ελένης Κύρκου Σαφάκα

Ψιλή βροχούλα έπιασε
και γλυκοτραγουδάει,
σβήνει τη δίψα από τη γη,
αστράφτει και βροντάει!

Χρυσάφι είναι και κυλά,
τη γη μας να ποτίσει,
για ν' αφρατέψει και καρπούς
γλυκούς να μας χαρίσει!

Ξεπλένει σκόνη και βρωμιά,
τη φύση να ομορφύνει
και μια γλυκιά χαλάρωση
σε όλους μας αφήνει!

Βρέξε βροχούλα, να χαρείς,
γλυκά τραγούδησέ μας,
σιγά-σιγά βροχούλα μου
γλυκονανούρησέ μας!!

11 - 10 - 2022
Ελένη Κύρκου-Σαφάκα

Συνέχεια...

ΝΑΡ Ηπείρου: Δραματικές εξελίξεις για την κτηνοτροφία...!

Οκτωβρίου 11, 2022 0
ΝΑΡ Ηπείρου: Δραματικές εξελίξεις για την κτηνοτροφία...!

- ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΚΛΗΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΦΤΩΧΟΜΕΣΑΙΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

- ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

- ΚΑΤΩΤΕΡΕΣ ΕΓΓΥΗΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ

- ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΑΓΡΟΤΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΛΑΟΣ

Η κατάσταση στον χώρο της κτηνοτροφίας στη περιοχή μας είναι απελπιστική. Οι τιμές γάλακτος που δίνει η ΔΩΔΩΝΗ στους παραγωγούς είναι κάτω από το κόστος παραγωγής. Κοπάδια σφάζονται (με τις ευχές των βιομηχανιών), κόσμος φεύγει από τη δουλειά. Η τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής οδηγεί σε αδιέξοδο όλους όσους θέλουν ζήσουν με αξιοπρέπεια από τα ζώα τους. Το αγροτοδιατροφικό κεφάλαιο συγκεντρώνει γη, ζώα και παραγωγή σε όσο γίνεται λιγότερα χέρια σε πλήρη διασύνδεση με τα πολυεθνικά πολυκλαδικά μονοπώλια τροφίμων.

Αφού ξεκλήρισαν εκατοντάδες κτηνοτρόφους που δεν είχανε τη δυνατότητα να παράγουν μόνοι τους ζωοτροφές φτάσαμε στο σημείο να γονατίζουν και αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να παράγουν ζωοτροφές μόνοι τους. Και όλα αυτά για να ενισχυθεί η καθετοποίηση μεταξύ βιομηχανιών και μεγάλων αγροτοκτηνοτροφικών μονάδων για τον πλήρη έλεγχο της διατροφής.

Με 800 κιλά αγελαδινό γάλα ή με 300 κιλά πρόβειο γεμίζεις το ρεζερβουάρ του τρακτέρ.

Το πρώτο εξάμηνο του 2022 έχουμε για πρώτη φορά (με βάση τα επίσημα στοιχεία) μείωση της παραγωγής στο πρόβειο γάλα. Πτώση παραγωγής έχουμε στο γίδινο και στο αγελαδινό γάλα, ενώ τους τελευταίους μήνες 600 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής σφάζονται κάθε εβδομάδα.

Η πλήρη υποταγή της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής στους νόμους της αγοράς, η εφαρμογή όλων των αντιδραστικών αναθεωρήσεων της ΚΑΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗ (η πρώτη στασιμότητα στις τιμές έγινε όταν ιδιωτικοποιήθηκε η κρατικοσυνεταιριστική επιχείρηση πολύ πριν την σημερινή ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής), η ιδιωτικοποίηση όλων των κρατικοσυνεταιριστικών βιομηχανιών (ζάχαρης, λιπασμάτων ζωοτροφών κτλ), η διάλυση-ιδιωτικοποίηση-επιχειρηματικοποίηση των Ε.Α.Σ, με την ταυτόχρονη επιλεκτική χρηματοδότηση των βιομηχανιών τροφίμων, των μεγάλων μονάδων, νέων επιχειρηματικών σχημάτων, των «ομάδων παραγωγών», έχει οδηγήσει σε ξεκλήρισμα τους φτωχούς κτηνοτρόφους και τώρα και ένα σοβαρό κομμάτι μεσαίων παραγωγών. Όλα φυσικά με τη πλήρη στήριξη των τραπεζών.

Ενώ οι τιμές στο παραγωγό είναι στο ίδιο σχεδόν σημείο επί χρόνια, οι εργαζόμενοι/ες αγοράζουν πιο ακριβά (η φέτα οδεύει στα 14-15 ευρώ το κιλό) με την κερδοφορία των μεγάλων αγροτοδιατροφικών επιχειρήσεων (που την ίδια ώρα ξεζουμίζουν του εργαζόμενούς τους) να αυξάνεται. Αυξάνουν τα κέρδη τους με το ξεζούμισμα της εργατικής τάξης, τη καταστροφή μεσαίων στρωμάτων και τη συρρίκνωση των φτωχομεσαίων αγροτοκτηνοτόφων όχι μόνο στη περιοχή μας αλλά παγκόσμια.

Τα Πολυεθνικά Πολυκλαδικά Μονοπώλια (Π.Π.Μ) και οι κυρίαρχες ελληνικές επιχειρήσεις (με πολυεθνικά χαρακτηριστικά) συνδυάζουν έρευνα (υποταγμένη στο κέρδος-όχι στις κοινωνικές ανάγκες), παραγωγή, εμπόριο και χρηματοπιστωτική πολιτική για να υπεξαιρέσουν υπεραξία όχι μόνο από τις δικές τους δραστηριότητες αλλά και από τα πιο αδύναμα μεσαία στρώματα τα οποία τα οδηγούν στη καταστροφή. Μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, τη Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ, τον ΟΟΣΑ, τις ολοκληρώσεις τύπου Ε.Ε αποτελούν διεθνοποιημένο μηχανισμό εκμετάλλευσης της εργαζόμενης πλειοψηφίας.

Τα Πολυεθνικά Πολυκλαδικά Μονοπώλια ληστεύουν την εργατική δύναμη, καταστρέφουν το περιβάλλον, υποβαθμίζουν συνεχώς τη ποιότητα των τροφίμων (στο όνομα της πράσινης οικονομίας!!!), έχοντας στο τιμόνι τους την ακόρεστη δίψα για κέρδος και κυριαρχία. Χρησιμοποιούν το πόλεμο στην Ουκρανία ως άλλοθι για να δικαιολογήσουν την ευθύνη τους για τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης.

Αυτή τη κατεύθυνση στηρίζει η κυβέρνηση της ΝΔ σε συνέχεια της πολιτικής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Συνένοχοι είναι η περιφερειακή αρχή της Ηπείρου, η φιλοΕΕ αντιπολίτευση, οι δήμοι, το αρχοντολόι της Ηπείρου, το πολιτικό του προσωπικό, τα διευθυντικά τους στελέχη και η συνεταιριστική γραφειοκρατία. Όλοι αυτοί συνεχίζουν στην ίδια ρότα ενώ δεν έπρεπε να μιλούν και να κυκλοφορούν ανάμεσα στο λαό της περιοχής μας. Συνένοχος όμως είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν αμφισβήτησε ούτε θα αμφισβητήσει τις επιλογές του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Ο παραγόμενος πλούτος σε συνδυασμό με τις τεράστιες επιστημονικοτεχνικές δυνατότητες της εποχής μας, δημιουργούν όρους για να τραφεί ποσοτικά αλλά και ποιοτικά ο λαός.. Απαραίτητος όρος είναι η απελευθέρωση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής (και όλων των στρατηγικών κλάδων) από την κυριαρχία του κεφαλαίου, την εντατική χημικό-τοξική εκμετάλλευση της φύσης.

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΝΑΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Μόνη λύση η δημιουργία κοινού αγωνιστικού μετώπου της εργαζόμενης πλειοψηφίας των ανέργων και της νεολαίας με τους φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους για αντικαπιταλιστική αποδέσμευση και διάλυση της Ε.Ε και τη σύγκρουση με την πολιτική του κεφαλαίου για να μην πεινάσει ο λαός με πρόγραμμα πάλης που περιλαμβάνει:

1) Τη δημιουργία μεγάλων περιφερειακών δημοκρατικών πρωτοβάθμιων παραγωγικών συνεταιρισμών. Συνεταιρισμών ενταγμένων σε μια σχεδιοποιημένη οικονομία με κριτήριο ότι θέλουμε να γίνουμε οι «ελεύθεροι συνεταιρισμένοι παραγωγοί», με κοινωνικοποιημένη τη παραγωγή με εργατικό έλεγχο.

2) Την εθνικοποίηση-κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση των τραπεζών και όλων των αγροτοδιατροφικών επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας.

3) Τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα τροφίμων, ερευνητικών κέντρων, σε συνεργασία με τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς και τα δημόσια πανεπιστήμια, που θα συμβάλλει στην ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού με κεντρικό σχεδιασμό και με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.

4) Ένα δημόσιο φορέα τροφίμων που θα ελέγχει πλήρως τα σημεία πώλησης με δημοκρατικό εργατικό έλεγχο στην επάρκεια, στη διάθεση και στον έλεγχο των τιμών.

5) Να μειωθούν ριζικά οι εξοπλιστικές δαπάνες, να φορολογηθεί το αγροτοδιατροφικό κεφάλαιο για να ενισχυθούν ΤΩΡΑ οι παραγωγοί για να ταΐσουν τα ζώα τους

Με ένα τέτοιο πρόγραμμα πάλης, για διαμορφωθούν όροι ρήξης με την κυρίαρχη πολιτική, για ένα άλλο δρόμο παραγωγής με τους παραγωγούς του πλούτου στο τιμόνι.

Νέο Αριστερό Ρεύμα (ΝΑΡ) για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση
γραφείο περιοχής Ηπείρου-Κέρκυρας-Λευκάδας
συμμετέχει στην ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας στο συλλαλητήριο την Τρίτη 18/10

Οκτωβρίου 11, 2022 0
Ηγουμενίτσα: Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας στο συλλαλητήριο την Τρίτη 18/10

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ

Όλοι στο συλλαλητήριο την Τρίτη 18/10 στις 7μμ στην Πλ. Δημαρχείου

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι
Εδώ και μήνες εξελίσσεται ένα ράλι αυξήσεων σε ρεύμα, καύσιμα και είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης που ροκανίζουν όλο και περισσότερο το πενιχρό εισόδημα των εργαζομένων, των λαϊκών οικογενειών, αλλά και των μικρών επαγγελματιών που πνίγονται από τα λειτουργικά έξοδα, το κόστος των εφοδίων.

Η ακρίβεια δεν είναι φυσικό φαινόμενο για να τη δεχθούμε αδιαμαρτύρητα!

Η εκτίναξη της τιμής του ρεύματος είναι συνέπεια των επιλογών των κυβερνήσεων, των πολιτικών της ''απελευθέρωσης'' της Ενέργειας και της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης. Οι αυξήσεις στα τρόφιμα, στα είδη ένδυσης, σε εφόδια είναι συνέπεια της πολιτικής που στηρίζει με ζεστό χρήμα τους επιχειρηματικούς ομίλους, ώστε να μη χάσουν δεκάρα από τα κέρδη τους.

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, την ώρα που οι τιμές τραβούν ασταμάτητα την ανηφόρα, οι μισθοί των εργαζομένων είναι καθηλωμένοι στα επίπεδα του 2007 και τα μέτρα του τελευταίου διαστήματος είναι κυριολεκτικά ψίχουλα, μπροστά σε αυτή την κατάσταση.

Σε όλα τα παραπάνω, προστίθενται οι συνέπειες από την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο της Ουκρανίας και στον ανταγωνισμό μεταξύ Ρωσίας από τη μία και ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ από την άλλη, με αποτέλεσμα η χώρα να μετατρέπεται σε θύτη και πιθανό στόχο αντιποίνων.

Τώρα είναι η ώρα να ενώσουμε όλοι τη φωνή μας, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε λαϊκή γειτονιά.

ΚΑΛΟΥΜΕ τα σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους Πολιτιστικούς και Αθλητικούς Συλλόγους, τους Συλλόγους Γονέων, τους εργαζόμενους του Νομού, τους Αυτοαπασχολούμενους, τους Εμπορικούς συλλόγους, αλλά και κάθε έναν που σήμερα πλήττεται από την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, που βλέπει ότι ο μισθός του εξανεμίζεται τις πρώτες μέρες του μήνα να στηρίξουν μαζικά αυτή την προσπάθεια. Δίνουμε αγωνιστική απάντηση απέναντι στα καθημερινά προβλήματα, ενάντια στην ακρίβεια, για την υπεράσπιση του εισοδήματος με το συλλαλητήριο την Τρίτη 18/10 στις 7μμ στην Πλ.Δημαρχείου στην Ηγουμενίτσα, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9/11.

Όλοι για έναν και ένας για όλους.

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας καλεί τα σωματεία να διεκδικήσουν:

§ Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

§ Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη και ηλεκτρική ενέργεια.

§ Διαγραφή χρεών για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.

§ Αύξηση της χρηματοδότησης από το κράτος προς τις σχολικές μονάδες για να καλύπτονται οι ανάγκες σε ρεύμα, θέρμανση.

§ Κανένα εργατικό και λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο.

§ Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, στο επίδομα στέγασης και στο επίδομα θέρμανσης, αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000 ευρώ.

§ Επιδότηση ενοικίου για εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξησης της επιδότησης.

§ Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.

§ Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες.

§ Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

§ Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Συνέχεια...

Στη Θεσπρωτία το 2021 οι θάνατοι ήταν 351 περισσότεροι από τις γεννήσεις!

Οκτωβρίου 11, 2022 0
Στη Θεσπρωτία το 2021 οι θάνατοι ήταν 351 περισσότεροι από τις γεννήσεις!

Η Θεσπρωτία ερημώνει. Και δεν είναι μόνο μια θεωρητική διατύπωση ή μια διαπίστωση δια γυμνού οφθαλμού, αλλά το επιβεβαιώνουν τα στοιχεία.

Οι αριθμοί, που δημοσιοποίησε για το 2021 η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία είναι αμείλικτοι.

Στη Θεσπρωτία οι θάνατοι ήταν 630 και οι γεννήσεις 279, δηλαδή οι θάνατοι ήταν 351 περισσότεροι από τις γεννήσεις.

Απελπιστική είναι η εικόνα, που εμφανίζεται και στους άλλους νομούς της Ηπείρου, όπου συνολικά οι θάνατοι ήταν 4.514 και οι γεννήσεις 2.231.

Ειδικότερα στην Άρτα 407 γεννήσεις και 1.098 θάνατοι, στα Ιωάννινα 1.157 γεννήσεις και 1.985 θάνατοι, στην Πρέβεζα 388 γεννήσεις 801 θάνατοι.

Η Πολιτεία, αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάτι πρέπει να κάνουν, άμεσα, προκειμένου να αναστραφεί αυτό το αρνητικό κλίμα.

Νεκροταφεία κατάντησαν τα χωριά. Και αν πεθάνουν τα χωριά νεκρώνεται ένα βασικό κύτταρο του εθνικού σώματος.

Συνέχεια...

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αυλότοπου για τον απολογισμό της ημερίδας για την ιστορία και το μέλλον του Σουλίου και άλλα θέματα...

Οκτωβρίου 11, 2022 0
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αυλότοπου για τον απολογισμό της ημερίδας  για την ιστορία και το μέλλον του Σουλίου και άλλα θέματα...

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΎΛΛΟΓΟΣ ΑΥΛΟΤΟΠΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ
«Η ΓΛΑΒΙΤΣΑ»

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου που πραγματοποιήθηκε στις 9/10/2202 συζητήθηκε ευρέως ο Απολογισμός της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στον Αυλότοπο στις 23/9/2022 με θέμα «ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΟΥΛΙΟΥ – ΜΕΛΛΟΝ ΣΟΥΛΙΩΤΟΧΩΡΙΩΝ» και διαπιστώθηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση η επιτυχία της. Εξέφρασε την πεποίθηση πως ο σκοπός της ανάδειξης των πολλών προβλημάτων της ιστορικής περιοχής επιτεύχθηκε και την απόφασή του να συνεχίσει την προσπάθειά του να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία και τις αρχές του τόπου και της πατρίδας γενικότερα για την επίλυσή τους.

Το Δ. Σ. εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στην ομιλήτρια Ιστορικό κ. Λιάνα Μπακογιάννη καθώς και στον επίσης Ιστορικό κ. Νίκο Ασημακόπουλο, που για λόγους υγείας δεν μπόρεσε να παραστεί και να μιλήσει, όπως είχε προγραμματιστεί, και ο οποίος έστειλε θερμό χαιρετισμό μέσω του σουλιώτη δημαρχιακού συμβούλου κ. Φώτιου Μπάλλα. Του ευχόμαστε ολόψυχα ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ. Τον ευχαριστεί επίσης ολόθερμα για τα βιβλία του που τόσο ευγενικά πρόσφερε στο Σύλλογό μας. Το Δ. Σ. αποφάσισε ομόφωνα να τον ανακηρύξει επίτιμο μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Το Δ. Σ. ευχαριστεί θερμά το Δήμο Σουλίου και την Περιφέρεια Ηπείρου, υπό την αιγίδα των οποίων πραγματοποιήθηκε η ημερίδα, για την οικονομική και ηθική τους στήριξη. Θερμές ευχαριστίες εκφράζει επίσης στις Σουλιώτισσες κ. Ναταλία Παπά και Μαριάνθη Πανοπούλου, αμφότερες φαρμακοποιούς στην πόλη των Ιωαννίνων, για την οικονομική τους συνδρομή.

Το Δ.Σ. ευχαριστεί την οινοποιητική επιχείρηση Ζίτσας «ΖΟΙΝΟΣ» υπό τον κ. Αργύρη Ευάγγελο, για την προσφορά κρασιών καθώς και την Αυλοτοπίτισσα κ. Άννα Τσιρώνη για τις πεντανόστιμες πίτες της.

Το Δ.Σ. ευχαριστεί για την παρουσία στην εκδήλωση και τα θερμά λόγια που απηύθυναν ο Δήμαρχος Σουλίου κ. Γιάννης Καραγιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης καθώς και οι βουλευτές Θεσπρωτίας κ.κ. Βασίλειος Γιόγιακας και Μάριος Κάτσης. Και φυσικά ευχαριστεί όλο το πλήθος των Σουλιωτών που παραβρέθηκε και παρακολούθησε με αφοσίωση και μεγάλο ενδιαφέρον.

Το Δ.Σ. ευχαριστεί επίσης τον Υφυπουργό περιβάλλοντος κ. Γιώργο Αμυρά και την Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου, πρώην Δήμαρχο Σουλίου και επίτιμο μέλος του Συλλόγου κ. Μπραΐμη Σταυρούλα που, παρά την επιθυμία τους, δεν μπόρεσαν να παραστούν, ωστόσο έστειλαν θερμά μηνύματα.

Με την ευκαιρία της συνεδρίασης το Δ. Σ. εκφράζει, έστω και αναδρομικά, τις ολόθερμες ευχαριστίες προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον εφοπλιστή και Διοικητή του Αγίου Όρους κ. Θανάση Μαρτίνο για το ενδιαφέρον και την έμπρακτη συνεισφορά τους για την αναπαλαίωση και στήριξη του κτιρίου του Βυζαντινού μνημείου και Ιερού Ναού της Αγία Κυριακής Αυλοτόπου. Ιδιαίτερα ευχαριστεί τον κύριο Μαρτίνο για τη ανεκτίμητη συνεισφορά του για τη μελλοντική ανάδειξη της σχεδόν κατεστραμμένης και αλλοιωμένης από το χρόνο ξεχωριστής βυζαντινής αγιογραφίας του Ιερού Ναού.

Σχετικά με την πρόσφατη βεβήλωση της μαρμάρινης στήλης της δωρεάς των ευπατριδών απογόνων της ηρωϊκής φάρας των Τζαβελλαίων, αναρτημένης στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Σούλι, το Δ. Σ. του Συλλόγου καταδικάζει τη βάρβαρη αυτή πράξη και αυτόν ή αυτούς που τη διέπραξαν. Οι όποιες δωρεές και συνεισφορές στα ιερά χώματα του Σουλίου πρέπει να είναι επαινετέες και καλοδεχούμενες.

Τέλος το Δ. Σ. αποφάσισε να διοργανώσει εν καιρώ Προσκυνηματική εκδρομή στο ορεινό χωριό «Αργυρό Πηγάδι» Θέρμου Αιττωλοακαρνανίας, όπου υπάρχει Ιερός Ναός του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου Ιωαννίνων και στην ανέγερση του οποίου συνέβαλε αποφασιστικά, μετά την πτώση του Σουλίου (1803) και τη διαφυγή των Σουλιωτών ανά την Ελλάδα, η οικογένεια του Σουλιώτη ήρωα Νικόλαου Κάσκαρη, καταγόμενου από τη Γλαβίτσα (νυν Αυλότοπος) όπου και αφιέρωσε μια εικόνα του Αγίου Γεωργίου. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αυλοτόπου, ύστερα από συνεννόηση με τους αρμόδιους του Αργυρού Πηγαδιού, θα επιδιώξει παράλληλα με την εκδρομή και την αδελφοποίηση των ιστορικών χωριών μας.

Με τιμή
Ως εκπρόσωπος του Συλλόγου ο Γραμματέας
Βαγγέλης Τσιρώνης

Φιλόλογος – Συγγραφέας
Τηλ. 6978288595
Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Σε ποια δημοτικά σχολεία θα υπάρχουν σχολικά γεύματα...

Οκτωβρίου 11, 2022 0
Θεσπρωτία: Σε ποια δημοτικά σχολεία θα υπάρχουν σχολικά γεύματα...

Σε 13 Δημοτικά Σχολεία της Θεσπρωτίας θα υλοποιηθεί φέτος το Πρόγραμμα «σχολικά γεύματα».

Ειδικότερα πρόκειται για το: Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας, 2ο, 3ο, 5ο, Γραικοχωρίου, Μαργαριτίου, Νέας Σελεύκειας, Παραποτάμου, Πλαταριάς, Γλυκής, Νεράιδας, Ξηρολόφου και 2ο Δημοτικό Φιλιατών.

Συνολικά στην Ήπειρο περιλαμβάνονται 60 σχολεία, ενώ εξαιρείται η Πρέβεζα.

Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της εβδομάδας (10 - 16/10)

Οκτωβρίου 11, 2022 0
Θεσπρωτία: Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της εβδομάδας (10 - 16/10)

Ανακοινώνεται ότι για την εβδομάδα 10 έως 16 Οκτωβρίου 2022 τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΗΜΕΡΑ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ

ΩΡΑΡΙΟ

ΔΕΥΤΕΡΑ

10/10/2022

Φοινίκι - Δάφνη  - Άνω Ξέχωρο - Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινο Λιθάρι - Νεροχώρι-Κεραμίτσα -  Αχουρία Κεραμίτσας - Μαλούνι - Αχουρία Μαλουνίου

08:00-15:00

ΤΡΙΤΗ

11/10/2022

Φανερωμένη - Γηρομέρι - Μαυρονέρι - Κάτω Ξέχωρο - Κερασοχώρι - Παλαμπάς -  Άγιος Νικόλαος - Άγιοι Πάντες - Κρυονέρι - Αμπελώνας

18:00-01:00

ΤΕΤΑΡΤΗ

12/10/2022

Τσαμαντάς - Βαβούρι - Λιάς - Λίστα- Κουρεμάδι- Κεφαλοχώρι - Μηλέα - Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.

08:00-15:00

ΠΕΜΠΤΗ

13/10/2022

Γεροπλάτανος-Πηγαδούλια - Άγιος Αρσένιος-Σμπόκια - Κυπάρισσος-Παλαιοχώρι–Δονάτος – Γολά - Ροδοστίβα.

18:00-01:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

14/10/2022

Αετός - Άνω Παλαιοκκλήσι -  Κάτω Παλαιοκκλήσι - Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα)  – Χλωμός - Αχλαδιά.

08:00-15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ

15/10/2022

Πολύδροσο - Πέντε Εκκλησιές – Πλακωτή – Πετροβίτσα - Ραβενή – Καλλιθέα – Χαραυγή –Λεπτοκαρυά

08:00-15:00


Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα