11/14/19 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Ομιλία Βασίλη Γιόγιακα στην κύρωση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για τη ρύθμιση επειγόντων θεμάτων

Νοεμβρίου 14, 2019 0
Ομιλία Βασίλη Γιόγιακα στην κύρωση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για τη ρύθμιση επειγόντων θεμάτων

Κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Μια κυβέρνηση δεν κρίνεται μόνο από το κατά πόσο κάνει πράξη το πρόγραμμά της.
Κρίνεται και από το πόσο γρήγορα αντιδρά σε απρόβλεπτες και επείγουσες καταστάσεις.
Σε προβλήματα που πρέπει να λυθούν όσο πιο σύντομα γίνεται, πριν αυτά γεννήσουν άλλα ζητήματα.
Αυτό επιδιώκεται και εδώ, με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώνονται σήμερα με νόμο από τη Βουλή.
Ορισμένες από αυτές τις ρυθμίσεις, μάλιστα, αφορούν μια καθόλου αμελητέα μερίδα συμπολιτών μας.
Είναι η ενίσχυση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για τα πιο αδύναμα νοικοκυριά.
Είναι η παράταση της ρύθμισης οφειλών προς τους δήμους.
Είναι η κατάργηση της δημοπράτησης ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ, που και αυτή συνέβαλε στην παρά λίγο κατάρρευσή της…
Τις συνέπειες της οποίας θα την αισθανόμασταν, άμεσα ή έμμεσα, όλοι.
Οι αλλαγές στη ρύθμιση οφειλών φυσικών προσώπων από στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια για την προστασία της κύριας κατοικίας τους διευκολύνουν κατηγορίες δανειοληπτών όπως οι πιο ηλικιωμένοι, τα διαζευγμένα ζευγάρια ή τα ζευγάρια σε διάσταση, οι συνιδιοκτήτες με συγγενική σχέση. 
Οι αλλαγές μάλιστα αφορούν και τις νέες αιτήσεις, και αυτές που έχουν υποβληθεί αλλά βρίσκονται ακόμα σε επεξεργασία.
Αναμένουμε από την Κυβέρνηση να προχωρήσει σύντομα, όπως επανέλαβε ο κύριος Βεζυρόπουλος, στην κατάργηση των δικαιολογητικών που απαιτούνται έτσι ώστε οι αιτήσεις στο διάστημα που απομένει να μπορούν να γίνονται πιο γρήγορα και πιο εύκολα.
Η παράταση - ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2019 - που δίνεται σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις να ρυθμίσουν βεβαιωμένες οφειλές τους σε δήμους φιλοδοξούμε να έχει διπλό θετικό αποτέλεσμα:
να διευκολύνει τον οικονομικό προγραμματισμό των οφειλετών, αλλά και να ενισχύσει τα ταμεία των δήμων.
Η ρύθμιση για τη ΔΕΗ ανήκει στα επείγοντα μέτρα για να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία της επιχείρησης.
Πουλώντας ρεύμα στους ανταγωνιστές της σε τιμές κάτω του κόστους, η ΔΕΗ ζημιώθηκε από το 2016 περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ.
Εμείς θέλουμε η επιχείρηση να σταθεί ξανά στα πόδια της!
Όχι να είναι βαρίδι για τους φορολογούμενους και ωρολογιακή βόμβα για τη χώρα!
Γι’ αυτό καταργούμε τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ από δω και στο εξής, καταργούμε και την τελευταία δημοπρασία που η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε αποφασίσει για τα μέσα Οκτωβρίου, εξοικονομώντας μόνο από αυτή 90 εκατομμύρια ευρώ!
Αυτό, για να θυμηθούμε πόσο ανεύθυνα και ιδεοληπτικά εγκαταλείφθηκε το μοντέλο της μικρής Δ.Ε.Η. που είχε επιλέξει η Κυβέρνηση Σαμαρά το 2014…
Κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ως βουλευτής μιας Περιφέρειας που ζει και από τον Τουρισμό, δε μπορώ παρά να συμμερίζομαι την αγωνία των επιχειρηματιών που χτυπήθηκαν σοβαρά από το κανόνι της Thomas Cook.
Πιστεύω ότι τα μέτρα για το Φ.Π.Α. και το φόρο διαμονής δίνουν ένα πρώτο στίγμα της βούλησης της Κυβέρνησης να στηριχθούν τα ξενοδοχειακά καταλύματα.
Οι εκπρόσωποι του κλάδου έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους και ευελπιστώ ότι θα τις αξιοποιήσετε, ασφαλώς όσο επιτρέπουν τα δημοσιονομικά περιθώρια της οικονομίας.
Η πρόσθετη διευκόλυνση φορολογικών υποχρεώσεων και η ενίσχυση της ρευστότητας θα βοηθήσουν ουσιαστικά, τουλάχιστον τις πιο ζημιωμένες από αυτές - να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους το επόμενο διάστημα. 
Ως βουλευτής Θεσπρωτίας θα ήθελα να σταθώ επίσης στην οργανωμένη χωροθέτηση των επιχειρήσεων ιχθυοκαλλιέργειας - ή υδατοκαλλιέργειας όπως λέγεται για να συμπεριλάβει και την εκτροφή άλλων θαλασσινών.
Η προθεσμία για να μπουν οι επιχειρήσεις αυτές σε οργανωμένες ζώνες –που είναι ένα είδος θαλάσσιου επιχειρηματικού πάρκου– όπου ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες και περιβαλλοντικοί όροι έληγε για πρώτη φορά το Νοέμβρη του 2017.
Παρατάθηκε μέχρι το Νοέμβρη του 2019, για να πάρει τώρα νέα παράταση για το 2021.
Ελπίζω, κύριε Υπουργέ, η παράταση αυτή να μη δώσει άλλοθι για άλλη καθυστέρηση.
Γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν αρκετούς υπαλλήλους για να «τρέξουν» τις μελέτες.
Αναμένουμε, λοιπόν, να προχωρήσετε στα μέτρα που έχετε ανακοινώσει, όπως είναι η πρόσληψη ειδικευμένων εξωτερικών συμβούλων, ώστε να ολοκληρωθούν εμπρόθεσμα τα Προεδρικά Διατάγματα για τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών.
Ευτυχώς ο φάκελος για τις Περιοχές της Θεσπρωτίας είναι σε καλό δρόμο αλλά κι εδώ χρειάζεται να «ανεβούν οι ταχύτητες».
Κλείνω, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, με δύο σύντομα σχόλια για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το ΚΕΘΕΑ:
Ας κρατήσουμε ότι ο ορισμός του διοικητικού συμβουλίου από τον Υπουργό Υγείας δεν αλλάζει το θεραπευτικό μοντέλο των μονάδων του ΚΕΘΕΑ.
Η αυτοδιοίκηση και αυτοδιαχείριση στο θεραπευτικό και το επιστημονικό έργο όχι μόνο διατηρείται αλλά ενισχύεται, αφού δίνονται πρόσθετες, ουσιαστικές αρμοδιότητες στη Γενική Συνέλευση.
Και αυτό είναι που κυρίως ενδιαφέρει τους χρήστες των υπηρεσιών του. 
Ας κρατήσουμε επίσης το εξής:
η αλλαγή του μοντέλου διοίκησης πρέπει και μπορεί να είναι η αρχή μιας συνολικής συζήτησης για την αναμόρφωση του ΚΕΘΕΑ.
Όσα ειπώθηκαν στις συνεδριάσεις των Επιτροπών, από συμφωνούντες και διαφωνούντες, οδηγούν σε μια ελάχιστη κοινή διαπίστωση:
ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια αλλαγών, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης!
Γιατί αυτή η Κυβέρνηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιδιώκει να φροντίζει για τα τρέχοντα και επείγοντα θέματα, διατηρώντας όμως το βλέμμα στη μεγάλη εικόνα.
Στις μεγαλύτερες και μικρότερες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος μας, ώστε να γυρίσει οριστικά σελίδα! 

Συνέχεια...

Ημερίδα του Συλλόγου Σκλήρυνσης κατά Πλάκας Θεσπρωτίας

Νοεμβρίου 14, 2019 0

Ημερίδα του Συλλόγου Σκλήρυνσης κατά Πλάκας Θεσπρωτίας

Το Δ.Σ. του συλλόγου μας διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση στις 20 Νοεμβρίου 2019 με θέμα: Σκλήρυνση κατά Πλάκας και διαταραχές στην ούρηση, με ομιλητές την κ. Μώκου Χριστίνα, Νευρολόγο και τον κ. Συλάκο Αναστάσιο, Ουρολόγο. 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας και ώρα 17.30 μμ. 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                    Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
ΓΕΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ      ΠΑΠΑΖΩΗ ΑΓΛΑΙΑ
Συνέχεια...

Πέρασε η αύξηση των ανταποδοτικών τελών στο Δήμο Σουλίου – Έντονες αντιδράσεις (ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ)

Νοεμβρίου 14, 2019 0
Πέρασε η αύξηση των ανταποδοτικών τελών στο Δήμο Σουλίου – Έντονες αντιδράσεις (ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ)

Γιάννης Καραγιάννης: Μας έτυχε ο κλήρος να λάβουμε αυτήν τη δύσκολη απόφαση
Νικόλας Κάτσιος: Συγκλονιστικά αντιδημοκρατικό
Νίκος Αθανασίου: Μονόδρομος η αύξηση
Νίκος Γώγος: Η εφταετία τέλος.
Ηλίας Κουτσής: Εμείς είμαστε αυτήν την στιγμή γλάστρες

Πέρασε το βράδυ της δευτέρας από το δημοτικό συμβούλιο Δήμου Σουλίου η αύξηση ανταποδοτικών τελών που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και το 74%!
Στην ψηφοφορία ψήφισαν υπέρ οι σύμβουλοι της παράταξης του δημάρχου Γιάννη Καραγιάννη και οι σύμβουλοι του συνδυασμού του Νίκου Αθανασίου, δηλαδή από τους 27 ψήφισαν υπέρ οι 13.
Οι παρατάξεις που ψήφισαν κατά, πρότειναν να μη γίνει τώρα η αύξηση αλλά να παρθούν άλλα μέτρα για να καλυφθεί το κενό και να περιμένουν και τις διασταυρώσεις των τετραγωνικών μέσω του Ε9 που θα γίνουν το νέο έτος.
Ο Νικόλας Κάτσιος χαρακτήρισε πολιτικά ανέντιμη την πράξη της αύξησης των ανταποδοτικών καθώς το πρόγραμμα του Καραγιάννη δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο, λέγοντας χαρακτηριστικά “δεν πιστεύετε στο πρόγραμμα σας”. Στο τέλος σχολίασε ότι το γεγονός όπου η αύξηση των ανταποδοτικών πέρασε με την έγκριση της μειοψηφίας συνιστά παρεκτροπή και δημιουργεί κακό προηγούμενο για τη συνέχεια.
Ο Νίκος Αθανασίου υποστήριξε ότι κανείς δεν θέλει να βάλει αυξήσεις αλλά η πραγματικότητα οδηγεί στο να είναι μονόδρομος η αύξηση.
Ο Νίκος Γώγος είπε ότι δεν θα είναι δακρύβρεχτοι για να ψηφίσουν με βαριά καρδιά, τονίζοντας ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετος με την όποια αύξηση. Έριξε τα βέλη στην προηγούμενη δημοτική αρχή λέγοντας πως στο παρελθόν υπήρξε απραξία και δημιουργήθηκε ένα μεγάλο έλλειμμα. Μίλησε και αυτός για το γεγονός ότι μια αύξηση τέτοια δεν υπήρχε στο πρόγραμμα του Καραγιάννη και είπε ότι δεν ήταν καθόλου νοικοκυρεμένος ο δήμος όταν τον παρέλαβε ο σημερινός δήμαρχος. “Θα πρέπει να γίνει συνείδηση”, τόνισε, “ότι το σημερινό συμβούλιο απέχει παρασάγγας σε ποιότητα από το προηγούμενο. Η εφταετία τέλος, τέλος το σηκώνω χεράκι, κατεβάζω χεράκι”
Ο Ηλίας Κουτσής είπε χαρακτηριστικά ότι “είμαστε γλάστρες” καθώς η πρόταση θα περάσει έτσι κι αλλιώς καθώς υπάρχουν νομικές δεσμεύσεις και οι δήμοι δεν λειτουργούν προς το συμφέρον του λαού αλλά έχουν γίνει φοροεισπράκτορες μεταφέροντας τα χρήματα των πολιτών στις τσέπες επιχειρηματιών.
Ο δήμαρχος Γιάννης Καραγιάννης δήλωσε ότι κανείς αιρετός δεν θέλει να αυξάνει τα τέλη αλλά είναι αναγκαίο μέτρο για να μπορεί να προχωρήσει ο δήμος και σημείωσε ότι η νέα δημοτική αρχή θα κριθεί σε ένα χρόνο και όχι τώρα.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τη συζήτηση.
ΠΗΓΗ: periodikostep.gr
Συνέχεια...

Πρόστιμο 10.000 ευρώ στο Δήμο Φιλιατών για την παράνομη χωματερή επιβλήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου

Νοεμβρίου 14, 2019 0
Πρόστιμο 10.000 ευρώ στο Δήμο Φιλιατών για την παράνομη χωματερή επιβλήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου

"Μπουγιουρντί" 1ο χιλιάδων ευρώ θα κληθεί να πληρώσει ο Δήμος Φιλιατών, οι δημότες δηλαδή, για την ύπαρξη της παράνομης χωματερής που λειτουργούσε εν γνώσει του Δήμου. Το πρόστιμο επιβλήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου, έπειτα από αυτοψία που έγινε στο χώρο από υπαλλήλους του Τμήματος Περιβάλλοντος της Π.Ε. Θεσπρωτίας, όταν εγινε γνωστό ότι πετάχτηκαν εκατοντάδες βιβλία από το Δήμο.

Φαίνεται όμως ότι επιχειρήθηκε να μείνει κρυφό, δεδομένου ότι παρόλο που οι διοικητικές ενέργειες έγιναν ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου, κανείς από τους αρμόδιους φορείς δεν έκανε γνωστό το αποτέλεσμα. 
Την είδηση τη μάθαμε από την έγγραφη απάντηση του Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέκου Καχριμάνη προς το Υπουργείο Εσωτερικών, ως απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας Μάριου Κάτση.
Όπως είχαμε γράψει και σε προηγούμενο άρθρο, το θέμα με τα πεταμένα βιβλία που απασχόλησε αρκετές ημέρες την τοπική -κι όχι μόνο- κοινωνία, συνοδευόταν από ένα ίσως πιο σημαντικό, αυτό της αποκάλυψης λειτουργίας παράνομης χωματερής. Και ήρθε η ώρα της πληρωμής. Μπορεί ο Δήμαρχος να κατάφερε να περάσει το θέμα χωρίς να υπάρξουνε κυρώσεις για κανένα από τα στελέχη της δημοτικής αρχής ή τους υπαλλήλους, φαίνεται όμως ότι το "μεμονωμένο αυτό περιστατικό", όπως το χαραξτήρισε θα κοστίσει δέκα χιλιάρικα στον πάμφτωχο Δήμο.


Συνέχεια...

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η! Κρούσματα απόπειρας εξαπάτησης πολιτών στην Ηγουμενίτσα

Νοεμβρίου 14, 2019 0
Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η! Κρούσματα απόπειρας εξαπάτησης πολιτών στην Ηγουμενίτσα

Επιτήδειοι τηλεφωνούν σε ηλικιωμένους ζητώντας τους χρηματικά ποσά, παριστάνοντας, είτε τους ιατρούς προκειμένου δήθεν να χειρουργήσουν άμεσα συγγενικά τους πρόσωπα που υπέστησαν κάποιο ατύχημα, είτε τους δημόσιους λειτουργούς (αστυνομικούς, εισαγγελείς) ώστε να μην προβούν στη σύλληψη ή δίωξη συγγενικών τους προσώπων, τα οποία δήθεν έχουν τελέσει κάποιο αδίκημα.
Παρακαλούμε ενημερώστε τους συγγενείς και τους φίλους σας, κυρίως τους ηλικιωμένους, για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι.


Συνέχεια...

Συνάντηση Γιόγιακα - Παππά με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο

Νοεμβρίου 14, 2019 0
Συνάντηση Γιόγιακα - Παππά με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο

Κοινή συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών είχανε χθες ο βουλευτής ΝΔ Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας και ο Δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς.
Επίσημη και κυρίως αναλυτική ενημέρωση δεν υπήρξε από καμία πλευρά σχετικά με το τι συζητήθηκε και ποια τα απτά αποτελέσματα της συνάντησης.

Ο κ. Γιόγιακας αρέστηκε σε ένα ποστάρισμα στο facebook με την άνωθεν φωτογραφία και το παρακάτω σχόλιο.
"Με τον Σπύρο Παππά συναντήσαμε σήμερα τον Υπουργό Εσωτερικών με τον οποίο συζητήσαμε για την έγκριση τοπικών έργων, άλλα θέματα Ο.Τ.Α. καθώς και για την αύξηση του πλαφόν εποχικών εργαζόμενων από άλλες χώρες".
Ας ελίσουμε ότι τα γραφεία και οι συνεργάτες των αιρετών θα μπούνε στον κόπο να στείλουνε κι ένα δελτίο τύπου με περισσότερες πληροφορίες για τη συνάντηση...!
Συνέχεια...

Τσαμαντάς το χωριό των ευεργετών (ΒΙΝΤΕΟ)

Παραμυθιά: Απολογισμός του δημοτικού συμβουλίου από τον Πρόεδρο Κώστα Παππά (ΒΙΝΤΕΟ)

Νοεμβρίου 14, 2019 0
Παραμυθιά: Απολογισμός του δημοτικού συμβουλίου από τον Πρόεδρο Κώστα Παππά (ΒΙΝΤΕΟ)

Συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας στην Παραμυθιά το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Σουλίου, με 7 θέματα στην ημερήσια διάταξη και με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην αναπροσαρμογή των ανταποδοτικών τελών, στην συζήτηση του οποίου επικράτησε ένταση, με την απόφαση της οικονομικής επιτροπής που προβλέπει αύξηση για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, να γίνεται δεκτή αν και δεν είχε την πλειοψηφία (13 υπέρ της απόφασης – 14 κατά), μιας και δεν υπήρξε δεύτερη εισήγηση ως αντιπρόταση σύμφωνα με τον Κλεισθένη.
Τα υπόλοιπα 6 θέματα πέρασαν ομόφωνα. 
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τον απολογισμό της συνεδρίασης από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Κώστα Παππά.


Συνέχεια...

Συνάντηση Λώλου με τη δήμαρχο Δέλβινου

Νοεμβρίου 14, 2019 0
Συνάντηση Λώλου με τη δήμαρχο Δέλβινου

Το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος επισκέφθηκε χθες Τετάρτη το πρωί η Δήμαρχος του Δήμου Δέλβινου του Νομού Αυλώνα της Αλβανίας, κυρία Majlinda Qilimi, μαζί με τους Αντιδημάρχους της. 
Η επίσκεψη, η οποία διεξήχθη σε κλίμα θετικής αλληλεπίδρασης, επικεντρώθηκε σε θέματα που ενώνουν τους δύο Δήμους και κυρίως στην ανάδειξη και διατήρηση του κοινού πολιτιστικού τους πλούτου.
Συνέχεια...