07/29/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Ηγουμενίτσα: Ξεκινάει την Παρασκευή στο Δρέπανο, το 8ο Κάμπινγκ της "Πορείας"

Ιουλίου 29, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Ξεκινάει την Παρασκευή στο Δρέπανο, το 8ο Κάμπινγκ της "Πορείας"

Ξεκινάει την Παρασκευή 31 Ιουλίου, το 8ο Κάμπινγκ της "Πορείας"

Ήδη αρκετοί φίλοι και συναγωνιστές έχουν δηλώσει συμμετοχή για το θερινό μας ραντεβού, ενώ τα δωμάτια στο φιλόξενο χώρο του κάμπινγκ «Drepanos» στο Δρέπανο Θεσπρωτίας έκλεισαν από την πρώτη κιόλας εβδομάδα μετά την αρχική ανακοίνωση για το 8ο Κάμπινγκ. Βαδίζοντας τώρα προς την τελική ευθεία, η Πορεία προετοιμάζει ένα πρόγραμμα πλούσιο τόσο στο περιεχόμενο, όσο και στη μορφή, ένα πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους, το οποίο φιλοδοξεί να ανταποκριθεί στον υψηλό πήχη που έχουν θέσει τα προηγούμενα εφτά, ιδιαίτερα επιτυχημένα, κάμπινγκ.

Την Παρασκευή 31/7, ημέρα έναρξης του κάμπινγκ, αφού στήσουμε τις σκηνές μας και βουτήξουμε στην όμορφη θάλασσα της παραλίας του Δρεπάνου, η συλλογική κουζίνα της Πορείας θα έχει προετοιμάσει από νωρίς το πρώτο δείπνο το οποίο θα συνοδεύσει την εναρκτήρια βραδιά, κατά την οποία θα υπάρξει η ενημέρωση για τη λειτουργία και τις λεπτομέρειες του προγράμματος, αλλά και η έναρξη των δηλώσεων συμμετοχής στα αθλητικά τουρνουά.
Το Σάββατο 1/8, μετά το φαγητό, το κάμπινγκ μεταφέρεται στην παραλία, όπου κάτω απ’ τον έναστρο αυγουστιάτικο ουρανό θα πραγματοποιηθεί μια βραδιά αστροπαρατήρησης και μυθολογικής αναζήτησης σχετικής (και όχι μόνο) με τους αστερισμούς, με μύθους από την αρχαία Ελλάδα μέχρι τους Βίκινγκς στην Σκανδιναβία, με τίτλο «Γραμμένο στ’ αστέρια», η οποία θα κλείσει με πάρτι και καλοκαιρινά κοκτέιλς.
Η Κυριακή 2/8, μετά και τους αγώνες beach volley και τις μονομαχίες στο τάβλι και το σκάκι, θα κλείσει με την κεντρική πολιτική εκδήλωση-συζήτηση, αφιερωμένη στις τρέχουσες πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις. Η κουζίνα του κάμπινγκ θα έχει προετοιμάσει το βραδινό μας για να συζητήσουμε και μετά το πέρας της εκδήλωσης με μεζέ και ποτό πάνω σε προβλήματα που θα αναδειχθούν αναμφίβολα από μια συζήτηση που φιλοδοξεί να προβληματίσει και να δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα πολιτικά ερωτήματα για την κατάσταση και τα καθήκοντα της αριστεράς και του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος.
Τη Δευτέρα 3/8, αφού προμηθευτούμε από νωρίς τον καφέ και το πρωινό μας, θα επισκεφτούμε με πούλμαν τον ιστορικό χώρο της Μουργκάνας, μιας περιοχής ηρωικής, όπου ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας έδωσε κατά το β’ αντάρτικο σπουδαίες και νικηφόρες μάχες, γράφοντας μερικές από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία του λαού και του τόπου. Μετά την πρώτη περιήγησή μας από ντόπιους συναγωνιστές που θα μας μιλήσουν για τις μάχες στη Μουργκάνα, δείχνοντάς μας σημεία και θέσεις όπου έγιναν αυτές, η εκδρομή θα καταλήξει σε μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όπου δίπλα στο ποτάμι και κάτω απ’τα πλατάνια θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον ΔΣΕ, με ιδιαίτερες αναφορές για την πλούσια δράση του στην περιοχή της Ηπείρου, και ιδιαίτερα στη Μουργκάνα, η οποία θα κλείσει με αποσπάσματα από το καταπληκτικό έργο «Μουργκάνα» του Δημήτρη Χατζή και αντάρτικα τραγούδια. Στη συνέχεια θα παραμείνουμε στον χώρο μέχρι το απόγευμα, για να φάμε και να ξαποστάσουμε πριν αναχωρήσουμε για το Δρέπανο.
Την Τρίτη 4/8, και αφού ολοκληρωθούν οι αθλοπαιδιές, οι φίλοι και οι συναγωνιστές της Πορείας θα πάνε (είτε με τα πόδια είτε οδικώς) στην πόλη της Ηγουμενίτσας, όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για το περιβάλλον, με άξονες τόσο το πρόσφατο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο που πέρασε η κυβέρνηση της ΝΔ, την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή και τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει στο περιβάλλον και τις ζωές των κατοίκων, αλλά και τους αγώνες που αναπτύχθηκαν και πρέπει να αναπτυχθούν στο μέλλον, στην Ήπειρο και σε όλη τη χώρα για να μην περάσουν τα περιβαλλοντοκτόνα κυβερνητικά σχέδια.
Το βράδυ της Τετάρτης 5/8 είναι αφιερωμένο στο σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Θάνο Μικρούτσικο. Το μουσικό σχήμα της Πορείας επιλέγει φέτος να παρουσιάσει κομμάτια από το πλούσιο έργο του μεγάλου αυτού δημιουργού. Ένα έργο που συνοδεύει τους αγώνες του προοδευτικού, δημοκρατικού και αριστερού κινήματος, που εξυμνεί τους αριστερούς, κομμουνιστές και δημοκράτες ήρωες εξόριστους της Μακρονήσου. Ένα έργο που ανέδειξε τον μεγάλο ποιητή της θάλασσας, Ν. Καββαδία, και τον σύστησε στο λαό με μελωδίες που ταξιδεύουν μέχρι και σήμερα το νου. Η Πορεία τιμά το έργο αυτό που εξακολουθεί να συγκινεί και να εμπνέει το λαό μας.
Το πρωί της Πέμπτης 6/8, αφού φορέσουμε τα καπέλα και τα αθλητικά μας παπούτσια και αφού φορτώσουμε στις τσάντες μας τα απολύτως απαραίτητα, αναχωρούμε για να επισκεφτούμε το ιδιαίτερα καλοδιατηρημένο και εντυπωσιακό αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, στο οποίο θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση. Μετά το πέρας της επίσκεψής μας στην Δωδώνη, το πούλμαν θα μας μεταφέρει στον ποταμό Αχέροντα, ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα ποτάμια της χώρας, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να περπατήσουμε (και να κολυμπήσουμε) στο ποτάμι. Το βράδυ της ίδιας μέρας, και αφού επιστρέψουμε στο Δρέπανο με γεμάτες μπαταρίες, θα φιλοξενήσουμε το μουσικό σχήμα «Καθ’απαγόρευση», το οποίο θα συνοδεύσει το φαγητό μας με έντεχνα, λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια.
Την Παρασκευή 7/8 οι συναγωνιστές και οι φίλοι της Πορείας θα παρακολουθήσουν μία πλούσια θεατρική βραδιά που με πολύ κόπο και μεράκι προετοιμάζουν οι θεατρικές ομάδες των πολιτιστικών χώρων της Πορείας. Η θεατρική ομάδα του Σήματος από την Αθήνα, της Πυξίδας από τη Θεσσαλονίκη και της Σφήνας από τα Γιάννενα δουλεύουν πυρετωδώς για να παρουσιάσουν μία βραδιά με τρία θεατρικά έργα. Το κλασσικό αριστουργηματικό θέατρο του Μπρέχτ θα συναντήσει τον Ντάριο Φο και το σύγχρονο θέατρο σε έναν συνδυασμό που ελπίζουμε να μείνει αξέχαστος. Η βραδιά θα κλείσει με ξεφάντωμα και χορό στο δεύτερο πάρτι που θα πραγματοποιηθεί στην παραλία.
Το Σάββατο 8/8, μετά την ολοκλήρωση των τελικών στα τουρνουά, το 8ο Κάμπινγκ θα «κλείσει» την αυλαία του με το καθιερωμένο γλέντι, τους χορούς και τα εκλεκτά εδέσματα της συλλογικής κουζίνας του κάμπινγκ. Το φετινό γλέντι περιλαμβάνει και άλλες εκπλήξεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν εν καιρώ, ενώ το τοπικό παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα θα συνοδεύσει μελωδικά τους χορούς μας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Ακόμα, τις προηγούμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν στο κάμπινγκ οι θεματικές συζητήσεις για το μαθητικό, το φοιτητικό και το εργατικό κίνημα.
Την Κυριακή 9/8, μετά και από την επίσημη ολοκλήρωση του 8ου Κάμπινγκ της Πορείας, θα αναχωρήσουμε από το Δρέπανο με το πούλμαν που έχει κλείσει η Πορεία και το οποίο θα έχει προορισμό την Αθήνα. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι για την άφιξή μας στο Δρέπανο, θα αναχωρήσει λεωφορείο από την Αθήνα το πρωί της Παρασκευής 31/7, ημέρα έναρξης του κάμπινγκ. Για κρατήσεις θέσεων είτε για άφιξη είτε για αναχώρηση από το κάμπινγκ με το πούλμαν οι ενδιαφερόμενοι καλούν στο τηλέφωνο 6972002238 (Σπύρος). 

Υπενθυμίζουμε τα τηλέφωνα επικοινωνίας για κρατήσεις θέσεων και πληροφορίες για το 8ο Κάμπινγκ της Πορείας:
6931406267 (Παναγιώτης)
6936956957 (Φοίβος)
Για κρατήσεις δωματίων και πληροφορίες για ξενοδοχεία οι ενδιαφερόμενοι καλούν στο τηλέφωνο 6983007584 (Αριάδνη).

Συνέχεια...

Εκ νέου άγονος ο διαγωνισμός για το ΚΕΝΤΡΙΚΟ - Θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός

Ιουλίου 29, 2020 0
Εκ νέου άγονος ο διαγωνισμός για το ΚΕΝΤΡΙΚΟ - Θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός

Διεξήχθη πριν λίγη ώρα στο Δημαρχείο Ηγουμενίτσας, ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση του καταστήματος ΚΕΝΤΡΙΚΟ στο Δρέπανο, μετά από σχετική προκήρυξη του Δήμου Ηγουμενίτσας. Η πρώτη φάση του διαγωνισμού διεξήχθη την προηγούμενη Τετάρτη, όπου δεν κατατέθηκε καμία προσφορά. Σήμερα έγινε επανάληψη της διαδικασίας, όπου και πάλι δεν κατατέθηκε καμία προσφορά
Στη διαδικασία δεν υπεβλήθη καμία προσφορά (παρόλο που κάποιοι ενδιαφερόμενοι παρακολουθούσαν τη διαδικασία εξ αποστάσεως).
Συγκεκριμένοι όροι της προκήρυξης, όπως η άμεση καταβολή μισθωμάτων -4.000 ευρώ/μήνα- τιμή εκκίνησης (για ένα κατάστημα που θα λειτουργήσει του χρόνου) σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος για τη μετατροπή του σε λειτουργικό, προφανώς απέτρεψαν τους όποιους σοβαρούς ενδιαφερόμενους από την κατάθεση προσφορών.
Πλέον, ο Δήμος Ηγουμενίτσας, εφόσον ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος δύο φορές, θα προκηρύξει εκ νέου το διαγωνισμό για την εκμίσθωση του καταστήματος σε πιο ευνοϊκό χρονικό διάστημα και ενδεχομένως με πιο ευνοϊκούς όρους...!


Συνέχεια...

Εκδήλωση το Σάββατο από το Φιλοπρόοδο Σύλλογο Συβότων με τους κανταδόρους του Συλλόγου Ρένας Κώτσιου

Ιουλίου 29, 2020 0
Εκδήλωση το Σάββατο από το Φιλοπρόοδο Σύλλογο Συβότων με τους κανταδόρους του Συλλόγου Ρένας ΚώτσιουΦιλοπρόοδος Σύλλογος Συβότων

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 
Ο φιλοπρόοδος Σύλλογος Συβότων οργανώσει εκδήλωση την 1/8/2020 στα Σύβοτα, από 21:00 - 00:30. 
Για την επανέναρξη της κινητικότητας στον τουρισμό και την υποδοχή των τουριστών στα Σύβοτα και σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στην εκδήλωση. 
Η εκδήλωση αυτή είναι αφιερωμένη στους φίλους μας τους Ιταλούς που τόσο δοκιμάστηκαν στην πανδημία. Στην εκδήλωση μας θα συμμετέχουν και οι κανταδόροι του Πολιτιστικού και Κοινωνικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας Ρένα Κώτσιου. 
Η εκδήλωση είναι δωρεάν για όλους.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων το Σαββατο 01/08/2020

21.00 Ξεκινάνε οι Κανταδόροι της Ηγουμενίτσας του συλλόγου Ρένα Κώτσιου από το Hotel Hellas και κατεβαίνουν το δρόμο προς το λιμάνι με στάσεις: 
1) Ξενοδοχείο Ελλάς
2) Ματζαβέλα 
3) Καφενείο Παπαγρηγορίου Κούρτη 
4) Caffeino espresso bar 
5) Break café
6) Ταβέρνα Βαγγελή 
7) Road cafe
8) Steak House 
9) Λιοτρίβι
10) Mediterraneo 
11) Melenio- Corner
12) Apenanti 
13) Αυλή - Nikos Pita Club
14) Λιμάνι (προκυμαία Συνεχίζουμε το πρόγραμμα στο χώρο δίπλα από το barracuda cafe 

Δεύτερο μέρος 
Κανταδόροι Η Κομπανία αρχίζει τα τραγούδια
Χορεύει ένας πατέρας με το γιο του ζεϊμπέκικο 
23.00 Αρχίζει η προβολή
Ελευθερώνονται 200 μπαλόνια στον ουρανό με τη μουσική Fratelli Amici Italiani
Συνεχίζουμε το πρόγραμμα της Κομπανίας 00.30 κλείσιμο των Εκδηλώσεων.

 Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος 
Ελευθέριος Πολυκάρπου
Τηλ. Επικ. 6944206517
Συνέχεια...

Η τοποθέτηση του Μάριου Κάτση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας για των πώληση του ΟΛΗΓ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ιουλίου 29, 2020 0
Η τοποθέτηση του Μάριου Κάτση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας για των πώληση του ΟΛΗΓ (ΒΙΝΤΕΟ)

Η τοποθέτησή μου χτες στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας για το ξεπούλημα του ΟΛΗΓ σε ιδιώτη, πακέτο με το μισό νομό, το εμπορικό του κομμάτι, τη χερσαία ζώνη λιμένα (ακόμα και αυτό που δεν έχει λιμενικές δραστηριότητες).
Η Νέα Δημοκρατία προχώρα σε ένα ιστορικό έγκλημα. Μόνη λύση, σε ένα προαποφασισμένο deal, η αντίδραση όλων μας με κάθε μέσο.

Συνέχεια...

Β. Γιόγιακας: Να εξαιρεθούν οι εν ενεργεία σπουδαστές από την υποχρέωση μετακίνησης στο εξωτερικό για εξετάσεις εξ αποστάσεως σπουδών

Ιουλίου 29, 2020 0
Β. Γιόγιακας: Να εξαιρεθούν οι εν ενεργεία σπουδαστές από την υποχρέωση μετακίνησης στο εξωτερικό για εξετάσεις εξ αποστάσεως σπουδών

Την εξαίρεση των εν ενεργεία σπουδαστών από την υποχρέωση μετακίνησης στο εξωτερικό προκειμένου να δώσουν γραπτές εξετάσεις σε σπουδές εξ αποστάσεως ζητεί ο Βασίλης Γιόγιακας με Ερώτησή του προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας τονίζει ότι επειδή τέτοιες αλλαγές -στο πλαίσιο της αναγνώρισης αλλοδαπών τίτλων σπουδών- επηρεάζουν οικονομικούς, επαγγελματικούς και οικογενειακούς προγραμματισμούς, είναι σκόπιμο να είναι γνωστές εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων. 
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

Προς την κα Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
ΘΕΜΑ: «Εξαίρεση εν ενεργεία σπουδαστών από την υποχρέωση μετακίνησης στην έδρα του οικείου Πανεπιστημίου για τη διεξαγωγή γραπτών εξετάσεων σε σπουδές εξ αποστάσεως»

Με απόφαση του Δ.Σ. του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. (συνεδρίαση 11/26-6-2020) επικαιροποιήθηκε το πλαίσιο αναγνώρισης αλλοδαπών τίτλων που αποκτήθηκαν με σπουδές εξ αποστάσεως. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρχουν γραπτές δια ζώσης εξετάσεις για κάθε μάθημα του προς κρίση εξ αποστάσεως προγράμματος» καθώς και ότι «ο τόπος των δια ζώσης γραπτών εξετάσεων και των ομαδικών συναντήσεων, θα πρέπει να είναι στο εξής η έδρα του Πανεπιστημίου ή οποιοδήποτε άλλο εξεταστικό κέντρο στη χώρα της έδρας του Πανεπιστημίου».
Σημειώνεται επίσης ότι, για την κρίση της ισοτιμίας αλλοδαπών τίτλων σπουδών εξ αποστάσεως προς τους τίτλους των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, οι παραπάνω τροποποιήσεις θα έχουν εφαρμογή και για όσους είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε προγράμματα σπουδών εξ αποστάσεως, συγκεκριμένα «για τα εξάμηνα σπουδών που δεν έχουν ολοκληρωθεί προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2020». Η υποχρέωση μετακίνησης εν ενεργεία σπουδαστών στη χώρα ή και την έδρα του οικείου Πανεπιστημίου ακυρώνει τους λόγους για τους οποίους πολλοί εξ αυτών επέλεξαν τις εξ αποστάσεως σπουδές, όπως οι επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις, η γεωγραφική απομόνωση και οι περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες. Ενδέχεται δε να δυσχεράνει ή να αποτρέψει την ολοκλήρωση των σπουδών και την απόκτηση του επιθυμητού τίτλου. Επειδή τέτοιες μεταβολές συνεπάγονται επιβάρυνση σε χρόνο και χρήμα επηρεάζοντας οικονομικούς, επαγγελματικούς και οικογενειακούς προγραμματισμούς, είναι σκόπιμο να είναι γνωστές εκ των προτέρων, σε όσους εξετάζουν την επιλογή των σπουδών εξ αποστάσεως, και όχι εκ των υστέρων.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η κα Υπουργός:
- Αν και τι προτίθεται να πράξει προκειμένου οι εν ενεργεία σπουδαστές να εξαιρεθούν από την υποχρέωση μετακίνησης στη χώρα ή και την έδρα του οικείου Πανεπιστημίου για τη διεξαγωγή γραπτών εξετάσεων σε προγράμματα σπουδών εξ αποστάσεως.
Συνέχεια...

"Δήμος Ηγουμενίτσας - ΟΛΗΓ: Όροι Συμβίωσης" - Του Αλέξανδρου Τζίμα*

Ιουλίου 29, 2020 0
"Δήμος Ηγουμενίτσας - ΟΛΗΓ: Όροι Συμβίωσης" - Του Αλέξανδρου Τζίμα*

Αγαπητοί συνδημότες, 
είναι δεδομένο ότι η λειτουργία του λιμένα μας ως κύρια θαλάσσια πύλη της χώρας μας, εκτός από τα οφέλη, συνεπάγεται κάποιες πολύ δυσμενείς επιπτώσεις για την πόλη μας, όπως είναι η περιβαλλοντική επιβάρυνση (μόλυνση αέρα, υδάτων, θόρυβος, κ.α.), η κυκλοφοριακή επιβάρυνση, η εμπλοκή με τις μεταναστευτικές ροές, η ενίσχυση της εγκληματικότητας, η στέρηση σημαντικών παράκτιων εκτάσεων από την καθημερινή μας ζωή, κ.α.. 
Είναι επίσης δεδομένο ότι ο ΟΛΗΓ από την ίδρυση του στελεχώνεται με κομματικά κριτήρια (η διευθυντική του θέση θεωρείται το μεγαλύτερο εκλογικό έπαθλο στο νομό μας), δρα αποκομμένα από το δημοτικό γίγνεσθαι, δεν εξυπηρετεί στο βαθμό που επιβάλλεται τις ανάγκες της πόλης μας, και δεν συνεισφέρει οικονομικά σε βαθμό αντάξιο των εσόδων και των κερδών του. 
Συνολικά, οι ανταποδοτικές δράσεις του ΟΛΗΓ προς το Δήμο και τις ζωές μας μέχρι σήμερα κρίνονται αμελητέες. Παρόλη τη συνεισφορά του, κανένα έργο πνοής, κανένας σημαντικός θεσμός, καμία λειτουργική τομή δεν έχει δημιουργηθεί και συντηρηθεί από αυτόν. 

Η πρόθεση ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας μας βρίσκει αμήχανους και απροετοίμαστους. Η τοπική συζήτηση επικεντρώνεται στο εάν αυτή αποτελεί ή όχι τον προσφορότερο τρόπο ανάπτυξης του λιμένα και της περιοχής μας. 
Προσπερνά όμως έτσι κρισιμότερα για εμάς ζητήματα με γνώμονα τις ζωές μας, τα οποία δεν συνδέονται απαραίτητα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς. 
Πόση και ποια έκταση επιτρέπεται να καταλαμβάνει ο λιμένας, ποιες δραστηριότητες του είναι συμβατές με την εγγύτητα του αστικού χώρου, τι είδους θεσμική σχέση πρέπει να έχει με το Δήμο μας που ουσιαστικά τον συμπεριλαμβάνει, πως κατοχυρώνεται η ανταποδοτικότητα και το κυριότερο, πως διασφαλιζόμαστε από τις αρνητικές πλευρές της λειτουργίας του; 
Δυστυχώς, μέχρι τώρα δεν έχουμε θεσμικά και επίσημα συγκροτήσει τη θέση μας, δεν έχουμε διατυπώσει και οριστικοποιήσει το πλαίσιο των όρων που πρέπει να διέπουν τη σχέση μας με τον ΟΛΗΓ. Δεν έχουμε δημιουργήσει την πλατφόρμα που θα είναι η βάση για κάθε διεκδίκηση, για κάθε διαπραγμάτευση και που όλοι πρέπει να συστοιχιζόμαστε από πίσω της. 
Η ίδια η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης όπως ξετυλίγεται μας προσβάλει. Δεν έχει ζητηθεί και καταγραφεί συστηματικά η επίσημη θέση/άποψη των θεσμών, των οργανώσεων, των φορέων, και των συλλογικοτήτων, που εκπροσωπούν τους δημότες. Δεν έχει συγκροτηθεί επίσημος διάλογος, ο οποίος ως βάση θα έπρεπε να έχει κάποια σοβαρή, από πανεπιστημιακό ίδρυμα εκπονημένη μελέτη που θα συμπεριλάμβανε όλες τις πτυχές των επιδιώξεων και των επιπτώσεων και όχι μόνο τη βιωσιμότητα της επένδυσης (αλήθεια η βιωσιμότητα των δημοτών είναι πολυτέλεια;). 
Αντίθετα, μας δείχνουν σε χάρτες εκτάσεις προς παραχώρηση που μπορεί να βρέχονται από θάλασσα αλλά… είναι μέρος του κέντρου της πόλης μας (ο χώρος των παλιών τελωνείων και ο χώρος μπροστά στην Περιφέρεια-Αστυνομία). 
Μας "χαρίζουν" λένε (ίσως!) την παραλία του Δρεπάνου, ενώ δεν έπρεπε καν να την πιάνουν στο στόμα τους. Τι επιχείρημα είναι αυτό «ό,τι βρέχεται από θάλασσα είναι δικό μας, είναι παραχωρημένο» και αντί αυτή να είναι πηγή ζωής για την πόλη μας να εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα τους; Γενικά και αόριστα επικαλούνται νομικά πλαίσια, παλιές δεσμεύσεις, σύγχρονα πρότυπα. 
Σύμφωνα με τους δημοσιευμένους ισολογισμούς των τελευταίων ετών τα κέρδη του ΟΛΗΓ. κυμαίνονται από 1,5-2,5 εκ. ευρώ/έτος. Η επιχείρηση είναι σταθερά κερδοφόρος παρά τις κακοδαιμονίες του ελληνικού δημοσίου. Γιατί τότε προκρίνεται η ιδιωτικοποίηση και όχι η βελτίωση του management και των όρων συνύπαρξης με την πόλη μας; Γιατί να μην αποτελεί οργανικό κομμάτι του δήμου μας; Γιατί να μη δούμε ουσιαστικά οφέλη από την ύπαρξη του; 
Σε κάθε περίπτωση εμείς πρέπει να καταλήξουμε στους ¨όρους συμβίωσης¨. 
Ενδεικτικά, θα πρέπει να αποκλείουμε την παράδοση εκτάσεων που είναι απαραίτητες για την καθημερινότητά μας και την πολιτιστική, αισθητική, αθλητική και ψυχαγωγική ανάπτυξη της πόλης μας. 
Θα πρέπει να αποκλείουμε την υπέρμετρη βιομηχανοποίηση και να απαγορεύονται ρητά εξαιρετικά επιβλαβείς δραστηριότητες όπως η μεταφόρτωση αδρανών υλικών. 
Θα πρέπει να απαιτήσουμε ο Δήμος μας να έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις εξελίξεις εκ των έσω και να συμμετέχει στον καθορισμό των στόχων – π.χ. να έχει εκπροσώπηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΗΓ και μετοχική συμμετοχή. 
Θα πρέπει να απαιτήσουμε να έχουμε τη δυνατότητα να εμποδίζουμε αρνητικές για τα συμφέροντα των δημοτών αποφάσεις με δικαίωμα βέτο σε σημαντικά για εμάς θέματα. 
Θα πρέπει να απαιτήσουμε να θεσπιστεί δικαίωμα είσπραξης ενός σταθερού και σημαντικού ποσοστού επί των κερδών του ΟΛΗΓ (ιδανικά το 34% των κερδών που θα αντιστοιχούσε στο 34% των μετοχών του Δημοσίου σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης); 
Καλώ λοιπόν, όλους τους συμμετέχοντες στο δημόσιο διάλογο, τους δημότες και τους αξιωματούχους της πόλης μας να συμπτυχθούνε σε μια κοινή φωνή, να την καταθέσουν επίσημα και να την υπερασπιστούν. 

*Αλέξανδρος Λ. Τζίμας 
Ιατρός Εργασίας 

Συνέχεια...

"Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί…" - Του Παύλου Παπαρούνα

Ιουλίου 29, 2020 0
"Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί…" - Του Παύλου Παπαρούνα

Με αφορμή την πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για την απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου Συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΗΓ ΑΕ, καθώς και τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο την Δευτέρα 27-7-2020, αισθάνομαι την ανάγκη να κωδικοποιήσω κάποια πράγματα και να τα μοιραστώ μαζί σας, συμβάλλοντας στο διάλογο και τον προβληματισμό που αρχίζει να αναπτύσσεται. 

Αντικείμενο του ΤΑΙΠΕΔ είναι να πουλήσει τα περιουσιακά του στοιχεία σε όσο το δυνατόν καλύτερη τιμή. Για τον λόγο αυτό κρίνονται και τα στελέχη του. Επομένως θα πρέπει να κάνουν πιο ελκυστικό το πακέτο, προσθέτοντας όλα εκείνα τα περιουσιακά στοιχεία που θα δίνουν προστιθέμενη αξία και θα κεντρίζουν το ενδιαφέρον του επενδυτή, για να πιάσει όσο το δυνατόν καλύτερη τιμή. Όσο λιγότερες οι υποχρεώσεις του αγοραστή τόσο μεγαλύτερο το τίμημα. 
Ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης, ενόψει ανασχηματισμού, βιάζεται να παρουσιάσει έργο. Προχωρά στην πώληση, με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς να έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα και να είναι σαφές το πλαίσιο. Παλιά μου τέχνη κόσκινο. Πουλάμε, αναθέτουμε έργα και μετά τα βρίσκουμε μπροστά μας, πολλαπλασιάζοντας το κόστος ή ελαχιστοποιώντας το όφελος. Πρέπει να υπολογίσουμε και την εξάρτηση από τους προεκλογικούς χρηματοδότες όπως αποδεικνύεται και από πρόσφατες ομολογίες από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Οι «επενδυτές» βιάζονται να «κάνουν ταμείο». 
Η μέθοδος πώλησης με εκδήλωση ενδιαφέροντος, στην συνέχεια διαπραγμάτευση και πρόσκληση υποβολής προσφοράς, αφήνει περιθώρια να ελεγχτεί πλήρως η διαδικασία και να πεταχτούν εκτός, όποιοι ανεπιθύμητοι. «Στο πλαίσιο της Συναλλαγής, προβλέπεται η επαναδιαπραγμάτευση και τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης, όπως συνοψίζεται στην παράγραφο 1.7 ανωτέρω». 
Όσο για τον ΟΛΗΓ ΑΕ «…αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που χάνεις». Με την ιδιωτικοποίηση χάνουν το προνόμιο τοπικά στελέχη να ρυθμίζουν κομβικά θέματα της πόλης, χωρίς να δίνουν αναφορά στα εκλεγμένα όργανα. Λειτουργούσαν σαν κράτος εν κράτη, έχοντας το πουγκί γεμάτο, λειτουργώντας ως κυρίαρχοι της πόλης. Με την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου το δικαίωμα αυτό μεταφέρεται στον επενδυτή να κάνει δημόσιες σχέσεις, αλλά αυτό θα κοστίζει στην κερδοφορία του. Άρα θα περιοριστούν πολύ «οι απλοχεριές». Τα επενδυτικά σχέδια του ΟΛΗΓ ΑΕ που προετοίμαζε (Εμπορευματικό κέντρο, μαρίνα) περνάν σε «άλλου παππά τα γένια». 
Οι επενδυτές , όπως προκύπτει από την προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θα πρέπει να έχουν συνάφεια και εμπειρία για Διαχείριση και λειτουργία λιμένων, τερματικών σταθμών, υπηρεσίες εφοδιαστικής αλυσίδας, ναυτιλιακές εταιρείες (επιβατών ή Ro-Pax), ή εταιρείες Λιμένα. Πουθενά δεν αναφέρεται γνώση και εμπειρία από τουριστικές επενδύσεις και αξιοποίηση τουριστικών καταφυγίων, ώστε να προμηνύεται έστω και η παραμικρή επένδυση. 
Με τις υπάρχουσες υποδομές θα μπορεί άμεσα να συνεχίσει την σημερινή λειτουργία και να παράγει κέρδος (περίπου δύο εκατομμύρια το χρόνο). Αν αληθεύουν οι πληροφορίες για ενδιαφέρον από συγκεκριμένο εφοπλιστή που δραστηριοποιείται και σήμερα στο λιμάνι, είναι φανερή η μονοπωλιακή εκμετάλλευση, με ότι αυτό συνεπάγεται για το δημόσιο συμφέρον. 
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ελπίζει να βγει κερδισμένος από αυτή την ιστορία, παίρνοντας την χερσαία ζώνη και την παραλία του Δρεπάνου, με τίμημα την απώλεια των καταφυγίων της Πλαταριάς και των Συβότων. Στο πλαίσιο αυτό βάζει πλάτη στην πώληση των υπόλοιπων υποδομών θεωρώντας ότι το κέρδος του, θα μετριάσει τις αρνητικής επιπτώσεις. 
Τάσσεται, η πλειοψηφία με πάθος υπέρ της ιδιωτικοποίησης, γιατί το Δημόσιο δήθεν δεν τα καταφέρνει. Θα είχε ενδιαφέρον να δεσμευτεί, αν τελικά καταφέρει και περάσει το Δρέπανο στην διαχείριση του, αν το camping ή το Κεντρικό θα τα νοικιάσει ή θα τα πουλήσει, για να είναι σύμφωνος με τις επιλογές του. Γιατί αν τα νοικιάσει, δεν μπορεί να σταθεί το επιχείρημα ως μόνης λύσης της επιλογής πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου του υπόλοιπου λιμανιού. Αν τα πουλήσει προφανώς και δεν μπορεί να έχουμε την ίδια αντίληψη για την μεταφορά της χερσαίας ζώνης , ώστε να πουληθεί από τον Δήμο. 
Ενώ μπορεί να φαίνεται ότι έχουμε κοινό στόχο, η προοπτική μας φέρνει σε εντελώς αντίθετα στρατόπεδα. Αν είναι να πωληθούν από τον Δήμο, η μεταφορά τους σε εταιρεία του Δημοσίου (ΕΕΣΥΠ ΑΕ ή ΕΤΑΔ ΑΕ) προς αξιοποίηση, είναι χίλιες φορές προτιμότερη. 
Οι πολίτες τι κάνουν, γεννάται αβίαστα το ερώτημα, πρωτίστως οι κάτοικοι της πολύπαθης αυτής πόλης; Βλέποντας όλο τα παραλιακό μέτωπο από τα τσιμέντα μέχρι το πρώην ΤΕΙ κλεισμένο στα κάγκελα, χωρίς καμία πρόσβαση στο παραλιακό μέτωπο, με δραστηριότητες που δεν έχουν καμία σχέση με την καθημερινότητά του; Οι πολίτες της Πλαταριάς και των Συβότων είναι ικανοποιημένοι με το μέλλον που τους επιφυλάσσουν; 

Δεν αισθάνομαι ότι μπορώ να συμβουλέψω κανέναν. Ας κοιτάξει ο καθένας τον εαυτό του στον καθρέφτη, ας ρίξει μια κλεφτή ματιά στα παιδιά του, ας αναλογιστεί τι παρέλαβε και τι παραδίδει στην επόμενη γενιά και νομίζω σίγουρα κάπου θα καταλήξει, ώστε να συναντηθούμε. 
Μην μένουμε στο παρελθόν όταν το μέλλον μας χτυπά την πόρτα. 
Αβίαστα έρχεται στο μυαλό μου το τραγούδι του Μαρκόπουλου: 
Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί 
σπαθιά κρατούσαν οι οχτροί 
κι εμείς τα πήραμε για φυλαχτά 
την άλλη μέρα…..

Παύλος Παπαρούνας
Συνέχεια...

Συνάντηση Καχριμάνη με την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου

Ιουλίου 29, 2020 0
Συνάντηση Καχριμάνη με την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου
Με την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στα Ιωάννινα συναντήθηκε χθες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. 
Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε την κα. Αγγελοπούλου για τις πρωτοβουλίες και τις εκδόσεις που έχει πραγματοποιήσει η Περιφέρεια Ηπείρου για τους Εθνικούς Ευεργέτες οι οποίοι συνέβαλαν είτε στον απελευθερωτικό αγώνα, είτε μετέπειτα στη σύσταση του σύγχρονου Ελληνικού κράτους, ως επίσης και για το τμήμα του Ελληνισμού που διαβιούσε σε διάφορες άλλες χώρες. 
Μεταξύ των θεμάτων που ανέπτυξε ήταν και οι παρεμβάσεις που έχει ξεκινήσει η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού στον ιστορικό χώρο του Σουλίου. 
Στην Πρόεδρο της Επιτροπής δόθηκαν αντίγραφα πολλών εκδόσεων που έγιναν από την Περιφέρεια, ώστε να αντληθούν χρήσιμα στοιχεία για τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται. «Προχωρήσαμε στην έκδοση και επανέκδοση ιστορικών και άλλων εκδόσεων, ώστε να μείνουν παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης. 

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου δήλωσε μεταξύ άλλων: 
«Ο κ. Περιφερειάρχης μας έκανε μια ενημέρωση που μας άφησε άφωνους και έκπληκτους για το βάθος των γνώσεων που έχει. Κάνει μια μοναδική δουλειά, που αυτή τη στιγμή είναι επίκαιρη στην Ελλάδα. Βρίσκει το παρελθόν που δεν χάθηκε. Η Αθήνα έχει χρέος –λένε- στους Ηπειρώτες, που ότι καλό και ωραίο υπάρχει στην Αθήνα, έχει γίνει με Ηπειρώτικο μυαλό, αγάπη και χρήμα. Ο Περιφερειάρχης έχει αφιερωθεί όλα τα χρόνια της ζωής του στην τοπική αυτοδιοίκηση, πέρα του ότι να είναι ένας καλός Περιφερειάρχης – βγάζει το παρελθόν που δεν χάθηκε για τις επόμενες γενιές. Δεσμεύομαι, επειδή καθήκον και χρέος μας είναι να τιμήσουμε το παρελθόν και τους ανθρώπους που μας έκαναν και μας έφεραν εδώ που είμαστε, να κάνουμε ό,τι μας ζητηθεί, ούτως ώστε αυτά που εκείνος έχει διασώσει, έχει βοηθήσει να συγγραφούν, έχει ζητήσει από ανθρώπους να ψάξουν ή έχει ψάξει μόνος του, να είναι η χρυσή κληρονομιά, όχι μόνο για τις γενιές της Ηπείρου, αλλά για τις γενιές των Ελλήνων εντός και εκτός Ελλάδος». 

Ο κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «ως Περιφερειάρχης έχω υποχρέωση να βοηθήσω στο γίγνεσθαι πριν την Επανάσταση του 1821. Να αναδείξουμε όλους τους Ηπειρώτες και γείτονες της Ηπείρου, οι οποίοι έδρασαν τότε για να γίνει ώριμο το «φρούτο» της Επανάστασης. Είμαστε Ηπειρώτες, είμαστε περήφανοι γιατί στο γίγνεσθαι αυτού του ελληνικού κράτους – γιατί μπορεί να απελευθερωθήκαμε το 1913 – όμως παίξαμε σημαντικό ρόλο, είτε με τους δασκάλους του Γένους, είτε με τους Ευεργέτες, είτε με τους εμπόρους, είτε με τους απλούς ανθρώπους, για να γίνει το νέο ελληνικό κράτος». 

Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Εντοπίστηκε φυτεία 659 δενδρυλλίων κάνναβης σε δασική περιοχή του Δήμου Φιλιατών

Ιουλίου 29, 2020 0
Θεσπρωτία: Εντοπίστηκε φυτεία με 659 δενδρύλλια κάνναβης και 277 φυτά κάνναβης σε δασική περιοχή του Δήμου Φιλιατών  
Εκριζώθηκαν – κατασχέθηκαν, (659) δενδρύλλια κάνναβης καθώς και (277) φυτά κάνναβης σε γλάστρες, που προορίζονταν για μεταφύτευση στο χώρο της φυτείας 
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για την ταυτοποίηση και τη σύλληψη των καλλιεργητών της

Στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών και δράσεων για την καταπολέμηση της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης και κατόπιν κατάλληλης αξιολόγησης στοιχείων, εντοπίσθηκε σε δασική περιοχή του Δήμου Φιλιατών Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηγουμενίτσας, με τη συνδρομή της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας, φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης. 
Ειδικότερα, χθες (28.07.2020) το πρωί, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας καθώς και του Β΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, εκριζώθηκαν – κατασχέθηκαν από τον παραπάνω χώρο -659- δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από -45- έως -80- εκατοστά. 
Επιπλέον, κατασχέθηκαν -277- φυτά κάνναβης σε γλάστρες, που προορίζονταν για μεταφύτευση στο χώρο της φυτείας. 
Το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηγουμενίτσας, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των ατόμων που καλλιεργούσαν την φυτεία.
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα