04/27/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Ηγουμενίτσα: Τοποθετήθηκαν μωβ κάδοι ανακύκλωσης ενδυμάτων και υποδημάτων

Απριλίου 27, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Τοποθετήθηκαν μωβ κάδοι ανακύκλωσης ενδυμάτων και υποδημάτων

Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση των 32 μωβ κάδων ανακύκλωσης ενδυμάτων και υποδημάτων στο Δήμο Ηγουμενίτσας. Οι κάδοι τοποθετήθηκαν στην Ηγουμενίτσα καθώς και σε Κοινότητες του Δήμου, σε επιλεγμένα κεντρικά και προσβάσιμα από όλους σημεία, όπου οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να εναποθέτουν παλιά ρούχα, υποδήματα και άλλα υλικά όπως τσάντες, ζώνες και λευκά είδη που δεν χρειάζονται πλέον.

Πρόκειται για ένα ακόμη πρόγραμμα εναλλακτικής ανακύκλωσης, το οποίο ο Δήμος μας, υλοποιεί σε συνεργασία με την εταιρία RECYCOM, με στόχο την επαναχρησιμοποίηση/ανακύκλωση ρούχων και υλικών, ενώ ένα μέρος από τα είδη που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, θα διατίθενται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο για την ενίσχυση αδύναμων συμπολιτών μας.

H χρήση και η αξιοποίηση των νέων αυτών κάδων, αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην προσπάθεια του Δήμου Ηγουμενίτσας για αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης, για νοικοκυρεμένη διαχείριση των απορριμμάτων καθώς και για κοινωνική προσφορά.

Το ρεύμα της ανακύκλωσης ρούχων, μέσω των μωβ κάδων, υλοποιείται ανεξάρτητα από τη συλλογή ρουχισμού και ειδών πρώτης ανάγκης από άλλους φορείς.

Σημειώνεται ότι τα ανακυκλώσιμα είδη πρέπει να είναι καθαρά, στεγνά και να τοποθετούνται στους μωβ κάδους μέσα σε σακούλες, ώστε να διατηρείται η καθαρότητα των κάδων και να διευκολύνεται η αποκομιδή. Αναλυτικές οδηγίες χρήσης αναγράφονται πάνω σε κάθε μωβ κάδο, ενώ ο ασφαλής σχεδιασμός των κάδων αποτρέπει το ενδεχόμενο κλοπής του περιεχομένου.

Περαιτέρω λεπτομέρειες των σημείων τοποθέτησης θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Συνέχεια...

Καταγγελία για "φίμωτρο" στην εφημερίδα της Πανηπειρωτικής από την "Ηπειρωτική Συσπείρωση"

Απριλίου 27, 2023 0
Καταγγελία για "φίμωτρο" στην εφημερίδα της Πανηπειρωτικής από την "Ηπειρωτική Συσπείρωση"

Το μεσημέρι της Μεγάλης Τρίτης 11/4/2023 αναρτήθηκε στο site της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΣΕ) το φύλλο 29 της εφημερίδας «Πανηπειρωτική» για τους μήνες Φλεβάρη και Μάρτη 2023 (http://panepirotiki.com/imagesEfimerida/PANHPEIROTIKH_F_29.pdf)

Είναι το φύλλο για το οποίο η «Ηπειρωτική Συσπείρωση» κάλεσε το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της ΠΣΕ να το αποσύρει προκειμένου να διορθωθεί.

H επιστολή
Συγκεκριμένα, στις 9 Απριλίου 2023 οι σύμβουλοι της ΗΣ στο ΔΣ της ΠΣΕ Γιαννούλης Νίκος, Κολιούσης Σωτήρης, Κοντούλη Νατάσα, Λαμπρίδης Αλέξανδρος, Λιάγκος Κώστας, Μουσγάς Γιώργος, Νάκης Γιάννης και Τζάκου Μαρίνα έστειλαν την παρακάτω επιστολή:

Προς τα μέλη του ΔΣ της ΠΣΕ,
Μετά την επιχείρηση φίμωσης της κριτικής στη δράση της πλειοψηφίας στη Γενική Συνέλευση τη ΠΣΕ, η ίδια προσπάθεια επεκτάθηκε και στην Εφημερίδα «Πανηπειρωτική». Αυτό εκφράστηκε τόσο στη συνεδρίαση της Συντακτικής Επιτροπής όσο και στα δύο σχέδια του φύλλου 29 της «Πανηπειρωτικής» που κοινοποίησε ο Έφορος Τύπου. Μάλιστα πριν ολοκληρωθεί η διαβούλευση το φύλλο 29 αναρτήθηκε και στο Facebook.

Τα εκλεγμένα μέλη της «Ηπειρωτικής Συσπείρωσης» στο ΔΣ της ΠΣΕ ζητούν την απόσυρση του φύλλου 29 της «Πανηπειρωτικής», που έστειλε ο Έφορος Τύπου Χρήστος Τούμπουρος στις 8.4.2023, και στη συνέχεια αναρτήθηκε στο Facebook. Το φύλλο πρέπει να διορθωθεί και να αναρτηθεί.

Οι λόγοι που επιβάλλουν την απόσυρση είναι οι παρακάτω:
Ο Έφορος Τύπου ζήτησε, και συμφώνησαν και τα μέλη της ΗΣ στη Συντακτική Επιτροπή, να είναι διπλό το φύλλο 29 (Φεβρουάριος-Μάρτιος 2013), ώστε να διαλάβει τις προγραμματιζόμενες δράσεις της ΠΣΕ και των Ομοσπονδιών καθώς και τη Γενική Συνέλευση της Συνομοσπονδίας (19.3.2023). Επειδή η ΓΣ της ΠΣΕ έγινε στις 2.4.2023 η ολοκλήρωση του φύλλου 29 -και η ανάρτησή του- μετατέθηκε για αργότερα μέσα στον Απρίλη.

Μετά τη Γενική Συνέλευση, στις 3.4.2023 ο Έφορος Τύπου έστειλε πρόσκληση στα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής για «διαδικτυακή συνεδρίαση με μοναδικό θέμα:
Έκδοση Εφημερίδας Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2023,αριθμ. Φύλλου 29».

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο Έφορος Τύπου ανακοίνωσε ότι στο φύλλο 29 θα υπάρχουν τρείς σελίδες για τη Γ.Σ. της ΠΣΕ. Κι όταν του τέθηκε το ερώτημα αν θα περιλαμβάνει τις τοποθετήσεις των παρατάξεων, απάντησε ότι θα περιλαμβάνει μόνο την εισήγηση του προέδρου Μάκη Κιάμου. Οι εισηγήσεις των παρατάξεων θα πάνε στο επόμενο φύλλο είπε ο Έφορος Τύπου.

Έχοντας οδηγό την μέχρι τώρα πρακτική απ’ την παρουσίαση των ΓΣ ως ολοκληρωμένη ενότητα στην εφημερίδα, όπως προτάθηκε απ’ τα μέλη της Ηπειρωτικής Συσπείρωσης, ο Έφορος Τύπου δεν δέχτηκε καμμία πρόταση. Μετά από έντονη αντιπαράθεση ο Έφορος Τύπου «έλυσε» το θέμα δια της πλειοψηφίας με ψηφοφορία!

Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα και παραβιάζουν το επίπεδο συννενόησης που είχε επιτευχθεί στην εφημερίδα, τουλάχιστον σε δημοσιογραφικό επίπεδο.

Η Γενική Συνέλευση είναι το πρώτο θέμα για την εφημερίδα. Γι’ αυτό και ζητάμε να μην τεμαχιστεί και να κρεμαστεί στο τσιγκέλι επιδιώξεων αντίθετων με την αποδημία.

Ζητάμε λοιπόν: Το θέμα της Γενικής Συνέλευσης να περιλαμβάνει ολοκληρωμένο ρεπορτάζ, για το χρονικό της μετάθεσης και τις ψηφοφορίες. Σ’ αυτό το ρεπορτάζ πρέπει να προστεθούν τα στοιχεία της συμμετοχής που παρέθεσε ο Γενικός Γραμματέας Σωτήρης Κολιούσης, η αρχική πρόταση για τις ψηφοφορίες και η διαδικασία που ακολουθήθηκε. Επίσης πρέπει να περιλαμβάνει την εισήγηση του προέδρου Μάκη Κιάμου και τις εισηγήσεις των παρατάξεων και τα ψηφίσματα.

Αυτή η ενότητα δεν τεμαχίζεται και πρέπει να καταλάβει όσες σελίδες χρειάζονται.
Έχει κοπεί –και έχει υποβαθμιστεί τοποθετούμενο στη βάση της σελίδας– το θέμα με την κινητοποίηση των πέντε Ομοσπονδιών.

Το θέμα ανέλαβε, σε συννενόηση με τον Έφορο Τύπου, να το επιμεληθεί ο Γιώργος Μουσγάς, ο οποίος και έστειλε στο Χρήστο Τούμπουρο δύο κείμενα και οχτώ φωτογραφίες.

Στη συνέχεια ο Χρήστος Τούμπουρος ειδοποίησε το Γ. Μουσγά ότι το 2ο θέμα με το υπόμνημα δεν θα μπεί, αφού θα δημοσιευτεί εκείνο της ΠΣΕ, το οποίο διαλαμβάνει και τα θέματα που έθεσαν οι Ομοσπονδίες. Επί πλέον του είπε ότι το 1ο θέμα θα μπεί με τη δική του υπογραφή, αλλοιώς δεν μπαίνει τίποτε. Στην αρχή ο Γ. Μουσγάς αρνήθηκε να το υπογράψει, αλλά στη συνέχεια συμφώνησε να του στείλει νέο κείμενο με την υπογραφή του.

Ο Γ. Μουσγάς τροποποίησε ελαφρά το αρχικό 1ο ΘΕΜΑ προσθέτοντας το τμήμα με τα πράσινα γράμματα (το οποίο και επισυνάπτεται). Ήρθε νέα ειδοποίηση απ’ τον Έφορο Τύπου ότι αν ο Γ. Μουσγάς επιμείνει στην προσθήκη με τα πράσινα γράμματα δεν μπαίνει το κείμενο. Ο Γ. Μουσγάς έκανε νέα υποχώρηση αφαιρώντας την προσθήκη αλλά ζητώντας να βγεί η υπογραφή του. Ξανά ο Τούμπουρος επέμενε ότι χωρίς την υπογραφή του δεν μπαίνει τίποτε.
Ο Γ. Μουσγάς συμφώνησε λοιπόν να μπεί το κείμενο χωρίς την πράσινη προσθήκη και με την υπογραφή του.

Στη συνεδρίαση της Συντακτικής Επιτροπής για το φύλλο 29 ο Έφορος Τύπου δεν ανέφερε τίποτε στην εισήγησή του για την κινητοποίηση των πέντε Ομοσπονδιών.

Όταν ο Γ. Μουσγάς έθεσε το ερώτημα αν θα υπάρχει θέμα για την κινητοποίηση των Ομοσπονδιών η απάντηση του Εφόρου Τύπου ήταν «Όχι». Για να δικαιολογήσει την αφαίρεση του ρερπορτάζ υποστήριξε οτι στο κείμενο που θα γραφτεί για το υπόμνημα της ΠΣΕ στον πρόεδρο της Βουλής θα υπάρχει μια προσθήκη που θα αναφέρει ότι παρόμοιο υπόμνημα παραδόθηκε και απ’ τις Ομοσπονδίες στις 15 Φλεβάρη 2023. Ακολούθησε δεύτερος γύρος αντιπαράθεσης, όπου και πάλι δια της πλειοψηφίας αποφασίστηκε η εξαφάνιση απ’ τις σελίδες της εφημερίδας ενός σημαντικού θέματος που αφορά τη δράση Ομοσπονδιών.
Τελικά το αποτέλεσμα το βλέπετε τώρα τυπωμένο…

Τέτοια καψόνια –που συνηθίζονταν παλιότερα- δεν γινόταν ούτε σε μαθητευόμενους δημοσιογράφους, αλλά ούτε και στο στρατό. Τώρα γίνονται στην «Πανηπειρωτική» αποδεικνύοντας μια πλειοψηφική αλαζονία, απέναντι μάλιστα σε επαγγελματία δημοσιογράφο.

Ζητάμε: Να μπεί το κείμενο για την κινητοποίηση των Ομοσπονδιών που σας επισυνάψαμε, με –η χωρίς- την υπογραφή του Γιώργου Μουσγά. Επίσης να μπούν περισσότερες φωτογραφίες, που είναι τόσο ζωντανές. Και στο κάτω- κάτω δεν μπορεί να μπαίνουν εφτά φωτογραφίες απ’ τη δράση του συλλόγου Πατρών και μόνο μία από την κινητοποίηση πέντε Ομοσπονδιών με εκατοντάδες Ηπειρώτες.

Υπάρχει λογοκρισία στο κείμενο για την εκδήλωση της κοπής της πίτας της Ομοσπονδίας Μουργκάνας.

Το θέμα έγραψε ο Γιώργος Μουσγάς, που ήταν και παρών στην εκδήλωση, με βάση το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ομοσπονδία Μουργκάνας, το οποίο κοινοποίησε άλλωστε και η ΠΣΕ. Αποτελεί ασέβεια να λογοκρίνονται οι πρόεδροι δυό Ομοσπονδιών (Παπαθανασίου και Μαρτσέκης) και να βάζεις στη σελίδα μια εκδήλωση μιας Ομοσπονδίας με 12 αδελφότητες κάτω από την εκδήλωση μιας αδελφότητας.

Ζητάμε: Να τηρηθεί η στοιχειώδης δημοσιογραφική δεοντολογία και να δημοσιευτεί το κείμενο που συντάχτηκε με βάση το Δελτίο Τύπου της Ομοσπονδίας και το θέμα να τοποθετηθεί στην κορυφή μιας σελίδας. Επισυνάπτουμε το αρχικό κείμενο.

Η τραγωδία στα Τέμπη μπορεί να αποτελέσει κεντρικό θέμα της εφημερίδας. Όμως είναι προσβολή στη μνήμη των 57 νεκρών ο τρόπος που παρουσιάζεται το θέμα, όταν έγινε πρώτη είδηση σε όλον τον κόσμο και ξεσήκωσε το Πανελλήνιο για να εκφράσει την οργή του.

Να σημειώσσουμε μια εντελώς δευτερεύουσα πλευρά:
Όταν θα διαβαστεί αυτό το θέμα για την τραγωδία στα Τέμπη στην 1η και 3η σελίδα μετά από μια δεκαετία θα πρέπει ο αναγνώστης της «Πανηπειρωτικής» να μπεί στο διαδίκτυο -ή να πάει στην εθνική βιβλιοθήκη για να βρει τα σχετικά δημοσιεύματα- για να καταλάβει σε τι αναφέρεται.

Ένα θέμα πρέπει να προσφέρει πληρότητα στην ενημέρωση. Ούτε μια λέξη και ούτε μια φωτογραφία απ’ τις μεγαλειώδεις και πρωτοφανείς διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. 

Και ούτε λέξη για το γεγονός ότι το ψήφισμα της ΠΣΕ εγκρίθηκε ομόφωνα απ’ το ΔΣ της Συνομοσπονδίας.

Καταλαβαίνετε τι προσφέρει σε ένα μηνιάτικο έντυπο ένας τέτοιος τρόπος παρουσίασης.

Το κείμενο για τα τρία χρόνια της επανέκδοσης της «Πανηπειρωτικής» δεν τέθηκε υπόψη της Συντακτικής Επιτροπής. Απλά αναγγέλθηκε ως τίτλος (θέμα) στη συνεδρίαση της Συντακτικής Επιτροπής στις 3.4.2023, χωρίς να ακολουθήσει περαιτέρω συζήτηση.

Στο πρώτο σχέδιο της εφημερίδας το κείμενο για την επανέκδοση της «Πανηπειρωτικής» έφερε την υπογραφή «Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Συντακτική Ομάδα». Το δεύτερο σχέδιο έχει υπογραφή «Συντακτική Ομάδα». Το πρώτο κείμενο ήταν για τη συγκέντρωση έξω απ’ τη Βουλή και το δεύτερο κείμενο για το υπόμνημα που κατέθεσαν οι πέντε Ομοσπονδίες.

Ποιοί αποτελούν αυτή τη Συντακτική Ομάδα και τι εκπροσωπούν; Έχει γνώση το ΔΣ της ΠΣΕ, περί αυτής της Συντακτικής Ομάδας;

Πρέπει να ενοποιηθούν τα θέματα για τον εκλιπόντα δήμαρχο Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ. Δηλαδή να μεταφερθεί απ’ την 3η σελίδα το θέμα «ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Ακυρώθηκαν οι εκδηλώσεις» στην 14 σελίδα.

Είναι προσβολή για τον αείμνηστο Στέλιο Μπέλλο –αλλά και για τον επίτιμο πρόεδρο της ΠΣΕ Κ. Αλεξίου- το πέταγμα του κειμένου στον πάτο μιας σελίδας.
Πρέπει να γίνει ένα μονόστηλο στη σελίδα. Χωράει μαζί με τον Ελισάφ.

Φίμωτρο στην τρανή λαλιά της Ηπείρου!

Ο μέγας σφαγιασμός στον ενημερωτικό ρόλο της «Πανηπειρωτικής» έγινε, όπως φαίνεται και στην επιστολή, στην κάλυψη της Γενικής Συνέλευσης της ΠΣΕ.

Ωστόσο είναι αποκαλυπτική και η λογοκρισία στο ρε πορτάζ για τη διαμαρτυρία των πέντε Ομοσπονδιών στη Βουλή. Αυτό φαίνεται απ’ το ρεπορτάζ που ετοιμάστηκε –και συνοδεύτηκε από οχτώ φωτογραφίες- και εκείνο που τελικά δημοσιεύτηκε.

Το ρεπορτάζ με υπέρτιτλο «ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ» και τίτλο «Τρανή λαλιά για τα έρημα χωριά στην Ήπειρο» που έστειλε ο Γ. Μουσγάς είναι το παρακάτω:

Με μαχητική παρουσία εκατοντάδες απόδημοι ηπειρώτες απ’ το Λεκανοπέδιο Αττικής συγκεντρώθηκαν έξω απ’ τη Βουλή το απόγευμα της 15η Φεβρουαρίου 2023. 

Με απλωμένα τα πανό τους παρέμειναν εκεί τρείς ώρες μέσα στο κρύο εκφράζοντας την απόφασή τους να διεκδικήσουν μέτρα που θα σταματήσουν την ερήμωση και θα ανατάξουν τα χωριά της Ηπείρου.

Τη συγκέντρωση οργάνωσαν οι Ομοσπονδίες Καλαμά, Κόνιτσας, Μουργκάνας, Ραδοβιζινών Άρτας, Τζουμερκιωτών και φορείς της ηπειρώτικης αποδημίας απ’ το Λεκανοπέδιο Αττικής. Την ίδια ώρα της συγκέντρωσης αντιπροσωπεία των Ομοσπονδιών μπήκε στη Βουλή και παρέδωσε το υπόμνημα στην Ειδική Γραμματεία του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα και εκπροσώπους κομμάτων.

Το υπόμνημα –παρουσιάστηκε στο προηγούμενο φύλλο της «Πανηπειρωτικής»- καταχωρήθηκε με αριθμό πρωτοκόλου 802 της 15.2.2023 στην Ειδική Γραμματεία του Προέδρου της Βουλής. Απευθύνεται –εκτός απ’ τον πρόεδρο της Βουλής- στους προέδρους των κομμάτων της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, του ΜΕΡΑ 25 Γιάνη Βαρουφάκη και της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο.

Ορόσημο στο ημερολόγιο του Ηπειρώτη

Με τίτλο «Η Ηπειρωτική αποδημία μίλησε!» οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών Κώστας Στεργίου (Καλαμά), Μιχαήλ Μαρτσέκης (Κόνιτσας), Νίκος Παπαθανασίου (Μουργκάνας), Γιώργος Μανιώτης (Ραδοβιζινών Άρτας) και Χρήστος Γκατζόγιας (Τζουμερκιωτών) εξέδωσαν στις 16.2.2023 την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023 σημειώθηκε στο συλλογικό ημερολόγιο του Ηπειρώτη σαν ένα σημαντικό ορόσημο. Εκατοντάδες συμπατριώτες από κάθε γωνιά της Ηπείρου αψήφησαν το κρύο, τη σύγχυση και τις υποχρεώσεις τους, πιάστηκαν αντάμα ενώνοντας τα χέρια και τις φωνές τους και στάθηκαν στο πλευρό των πέντε Ομοσπονδιών που εδώ και μήνες έχουν συντονιστεί και είναι ταγμένες σε έναν και μοναδικό σκοπό: να αναδείξουν την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στον τόπο μας και να παλέψουν για λύσεις.

Τα χωριά μας ερήμωσαν. Η Ήπειρος σβήνει, αλλοιώνεται. Οι Ηπειρώτες, ντόπιοι και απόδημοι, στενάζουν.

Οι Ομοσπονδίες των απόδημων Ηπειρωτών από τον Καλαμά κι από την Κόνιτσα Ιωαννίνων, από τη Μουργκάνα Θεσπρωτίας, από τα Ραδοβίζια κι από τα Τζουμέρκα Άρτας, οργάνωσαν μια συγκέντρωση έξω από τη Βουλή ενώ την ίδια ώρα οι Πρόεδροί τους, Χ. Γκατζόγιας, Γ. Μανιώτης, Ν. Παπαθανασίου, Μ. Μαρτσέκης και Θ. Τσεκούρας (Αντιπρόεδρος), συνοδευόμενοι από δύο συμβούλους της Πανηπειρωτικής, τον Σωτήρη Κολιούση, Γενικό Γραμματέα και τον Αλέξανδρο Λαμπρίδη, Β΄ Αντιπρόεδρο, υπέβαλαν το υπόμνημα με τα αιτήματά τους στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής και στους εκπροσώπους τριών Κοινοβουλευτικών Ομάδων: της ΝΔ Βασίλη Γιόγακα, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χρήστο Γκόγκα και του ΚΚΕ Χρήστο Κατσώτη. 
Με τα υπόλοιπα κόμματα προγραμματίστηκαν συναντήσεις για το ερχόμενο διάστημα.

Παράλληλα με την επίδοση, έγινε αναλυτική παρουσίαση όλων των ζητημάτων, δηλώθηκε ξεκάθαρα η ανάγκη για άμεση στροφή της κρατικής πολιτικής ώστε να υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση του μαρασμού των χωριών μας, ενώ προτάθηκαν λύσεις και μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν άμεσα. Κυρίαρχα στις συζητήσεις, ήταν φυσικά τα ζητήματα των υποδομών (δρόμοι, δίκτυα), των υπηρεσιών υγείας, των κλειστών σχολικών μονάδων και των ανύπαρκτων επαγγελματικών επιλογών.

Οι Ομοσπονδίες μας, οι Σύλλογοι και οι Αδελφότητές μας με τα μέλη τους, μαζί με όλους τους Ηπειρώτες που πονάμε τον τόπο μας, θα συνεχίσουμε ενωμένοι και δυναμικά τις διεκδικήσεις μέχρι να δούμε πράξεις και όχι υποσχέσεις. Τα αιτήματά μας είναι δίκαια και λογικά. Είμαστε αποφασισμένοι, συσπειρώνοντας όλους τους Ηπειρώτικους φορείς, να δώσουμε αγώνα μέχρι να δικαιωθούμε».

Ασέβεια στις Ομοσπονδίες Μουργκάνας και Κόνιτσας

Με βάση το Δελτίο Τύπου που έστειλε η Ομοσπονδίας Μουργκάνας για την εκδήλωση της κοπής της πίτας, ο Γ. Μουσγάς συνέταξε το παρακάτω κείμενο με υπέρτιτλο «ΠΙΤΑ ’23» ΟΜΟΠΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑΣ και τίτλο: «Σταθμός στη 40χρονη δράση»:

Στον απόηχο της ανάδειξης νέου Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και της δυναμικής παρουσίας των ηπειρωτών έξω απ’ τη Βουλή (15.2.2023), η Ομοσπονδία Μουργκάνας έκοψε την πίτα για το 2023 στις 17 Φεβρουαρίου 2023. 

Η εκδήλωση έγινε στα κατάμεστα, από κόσμο, γραφεία της Ομοσπονδίας. Ακολούθησε τρικούβερτο γλέντι με ηπειρώτικη μουσική και τραγούδια και παραδοσιακά εδέσματα, προσφορά του Δήμου Χρήστου.

Στην αρχή της εκδήλωσης ο επανεκλεγείς πρόεδρος Νίκος Παπαθανασίου παρουσίασε το νέο ΔΣ της Ομοσπονδίας Μουργκάνας. Αφού ευχήθηκε υγεία σε όλους ο Νίκος Παπαθανασίου υπογράμισε την ανάγκη για ενότητα για το καλό του τόπου μας και την επιβίωση των χωριών μας. Επεσήμανε χαρακτηριστικά. «Πήγαμε στη Βουλή γιατί πρέπει να “εκμεταλλευτούμε” –εντός εισαγωγικών- τους πολιτικούς,καθώς αυτοί μας εκμεταλλεύονται-εκτός εισαγωγικών- για δεκαετίες». 

Τέλος ο Ν. Παπαθανασίου ανήγγειλε την προετοιμασία ειδικής εκδήλωσης για το γιορτασμό των 40 χρόνων της Ομοσπονδίας Μουργκάνας.

Στη συνέχεια κλήθηκε να χαιρετίσει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κόνιτσας Μιχάλης Μαρτσέκης, ο οποίος επικέντρωσε στην αποτίμηση της συγκέντρωσης στη Βουλή. Αφού χαιρέτησε όλους τους παρευρισμένους ο Μ. Μαρτσέκης είπε: 

«Θέλω να επισημάνω οτι η Ομοσπονδία Μουργκάνας, σε συνεργασία με τις άλλες τέσσερις Ομοσπονδίες των αποδήμων Ηπειρωτών, έκαναν μια βασική αρχή: Να προβάλλουν από κοινού τα προβλήματα της Ηπείρου και των κατοίκων της αλλά και των αποδήμων που μένουν σε άλλες πόλεις. Αυτά τα προβλήματα που μαστίζουν την Ήπειρο και τους Ηπειρώτες και οδήγησαν στην ερημοποίηση των χωριών. 

Τα περισσότερα χωριά, τα ορεινά κυρίως, ερημώνουν. Και καθώς ερημώνουν τα χωριά, δυστυχώς ερημώνουν και οι αδελφότητες. Η πληθυσμιακή ερήμωση στα χωριά οδηγεί και στην αραίωση των αδελφοτήτων μας. Πάν’ αντάμα αυτά. 

Έγινε όμως μια συγκέντρωση των Ομοσπονδιών στις 15 Φεβρουαρίου 2023, στην είσοδο της Βουλής. Οι πέντε Ομοσπονδίες πήραν πάνω τους το έργο να το μεταφέρουν στα κυβερνητικά όργανα και γενικά στο πολιτικό σύστημα, ώστε να
είναι θέμα διαπολειτιακό και όχι ενός κόμματος. Έγινε επίσκεψη σε όλα τα κόμματα και τέθηκαν τα προβλήματα. Ευελπιστώ ότι αυτό που ξεκίνησε τώρα θα συνεχιστεί. 

Το αποτέλεσμα θα το έχετε του χρόνου σαν και σήμερα. Και πιστεύω ότι αυτό το αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Γιατί πολλά από τα προβλήματα, χάρις σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται, εαν οργανωθεί καλύτερα του χρόνου θα δώσει και απτά αποτελέσματα».

Στη συνέχεια ο Ν. Παπαθανασίου έκοψε τη πίτα, και με τη βοήθεια του Α΄ Αντιπροέδρου Ανυφαντή Πάνου πρόσφεραν από ένα κομμάτι σε κάθε Αδελφότητα και στην ΠΣΕ. Μετά ο τελετουργικό της κοπής της πίτας η έφορος Πολιτισμού και δασκάλα του χορευτικού της Ομοσπονδίας Μπότσαρη Βαρβάρα έδωσε το σήμα για χορό και γλέντι που κράτησε ως αργά. Επαιξε η κομπανία του Χρήστου Γκίτσιου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μέλη του ΔΣ της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΣΕ): Ο Γενικός Γραμματέας Κολιούσης Σωτήρης, ο
έφορος Δημ.Σχέσεων Κοντός Αντώνης, ο Ειδ. Γραμματέας Ευθυμίου Χριστόφορος και τα μέλη Βέλλης Γιάννης, Μουσγάς Γιώργος και Τζάκου Μαρίνα.

Παρευρέθηκαν τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μουργκάνας: Αθανασίου Γιώργος, Ανυφαντής Πάνος, Δήμος Γιώργος, Δήμος Χρήστος, Κανακόπουλος Δημήτρης.

Ηπειρωτική Συσπείρωση 
στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας
Συνέχεια...

Σπύρος Ριζόπουλος: Η Ήπειρος του κ. Καχριμάνη είναι τελευταία στην ανάπτυξη και πρώτη στη διαφθορά

Απριλίου 27, 2023 0
Σπύρος Ριζόπουλος: Η Ήπειρος του κ. Καχριμάνη είναι τελευταία στην ανάπτυξη και πρώτη στη διαφθορά

Στα συμπεράσματα από την έκδοση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο “EU Regional Competitiveness Index 2.0 - 2022 edition”, που αποτυπώνει τον δείκτη περιφερειακής ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και στην οποία η Περιφέρεια Ηπείρου βρίσκεται στη 215η θέση ανάμεσα στις 234 περιφέρειες της Ευρώπης, την ίδια ώρα που μαζί τις υπόλοιπες περιφέρειες της Ελλάδας διατηρεί τον μεγαλύτερο δείκτη φαινομένων διαφθοράς σε ολόκληρη την Ευρώπη, αναφέρθηκε στη σημερινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από τα Γιάννενα ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου», Σπύρος Ριζόπουλος.

«Στο κομμάτι της ανάπτυξης είμαστε τελευταίοι και στη διαφθορά είμαστε πρώτοι. Καλό είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ε.Ε. παρακολουθεί τα πάντα.

Είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι η Ε.Ε. δεν παρακολουθεί ότι κατασκευάστηκαν δύο κόμβοι για να εξυπηρετηθούν επιχειρηματίες, ότι υλικά για την κατασκευή του προκάτ βρέθηκαν σε ακίνητο του περιφερειάρχη, ότι το πειθαρχικό συμβούλιο δεν συνήλθε ακόμη για να κρίνει τον κ. Καχριμάνη για παράβαση καθήκοντος, ότι υπάρχει ξεκάθαρη εμπλοκή νέου Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης και δεν προχωρά η καταγγελία μας για την ωμή και παράνομη παρέμβαση Καχριμάνη στην επιτροπή περιβάλλοντος για το θέμα των φωτοβολταϊκών στη Θεσπρωτία», είπε ο κ Ριζόπουλος και πρόσθεσε:

«Όλοι οι Ηπειρώτες είναι αγανακτισμένοι και πλέον δεν συμβιβάζονται με την πρωτιά στη διαφθορά και την τελευταία θέση στην ανάπτυξη. Αλλά ο αντιπεριφερειάρχης, κ. Ιωάννου, αντί να απολογηθεί, μας είπε χθες ότι δεν είναι μόνο η Ήπειρος πρώτη στη διαφθορά αλλά κι άλλες περιφέρειες της Ελλάδας. Μας είπε δηλαδή ότι ‘’είμαι μεν δολοφόνος αλλά σκότωσαν κι άλλοι’’. Αστεία πράγματα».

Καμία κάλυψη

Ακολούθως, ο κ. Ριζόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συμμετέχει στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Παρασκευή με θέμα συζήτησης τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις περιοχές Natura, που είναι ένα βήμα για τη θεσμοθέτηση του Π.Δ. της Παμβώτιδας.

«Από τις 13 Φεβρουαρίου έχουμε τοποθετηθεί ως παράταξη για τις προβλέψεις των μελετών αυτών. Από τότε μάλιστα δηλώσαμε δημόσια ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο ο κ. Καχριμάνης τις απέρριψε εντελώς είναι επειδή δεν του επιτρέπουν να χωρέσει το τερατούργημα που θέλει να φτιάξει με το προκάτ στον παραλίμνιο χώρο. Έρχεται σήμερα χωρίς επιλογή και προσπαθεί στην Επιτροπή Περιβάλλοντος να μας παρασύρει όλους σε μια κοινή απόφαση νομιμοποίησης των επιθυμιών του. Εγώ νερό στο αυλάκι του κ. Καχριμάνη δεν ρίχνω και θα απέχω από τη συζήτηση», επισήμανε.

Ιωάννινα - Κακαβιά

Αναφορικά με τις αρνητικές εξελίξεις για το δρόμο Ιωάννινα – Κακαβιά, ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου», μίλησε για ένα προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα.

«Η εξέλιξη αυτή δεν με αιφνιδίασε. Τα είχα πει εδώ και καιρό ότι με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν επρόκειτο να έχουμε δημοπράτηση.

Δεν μου δίνει καμία ικανοποίηση αυτή η δικαίωση, αλλά δεν μπορούσα να ακούω τον κ. Καχριμάνη να μιλά για μεγάλη επιτυχία την ώρα που ο διαγωνισμός ακυρωνόταν. Γι’ αυτό και παρενέβην στο Περιφερειακό Συμβούλιο ανακοινώνοντας την απόφαση ακύρωσης. Για να ξεκινήσει ο διαγωνισμός από την αρχή πρέπει να γραφτούν τα τεύχη ξανά, άρα τα όσα έλεγαν για δημοπράτηση και μπουλντόζες μέσα στο 2023 ήταν λαϊκισμός και επιστημονική φαντασία», τόνισε.

Οι εθνικές εκλογές

Κλείνοντας τη συνέντευξη τύπου, ο κ. Ριζόπουλος, αποσαφήνισε τη στάση των Οριζόντων Ηπείρου στις εθνικές εκλογές, τονίζοντας ότι υπεύθυνα και με σοβαρότητα η παράταξή του, μια ανεξάρτητη αυτοδιοικητική παράταξη, στην οποία συμμετέχουν άνθρωποι από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες δεν πρόκειται να πάρει θέση υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος.

«Η έκφραση κάθε μέλους μας στην κάλπη είναι ατομική. Οι δράσεις μας μέχρι τις εκλογές θα περιοριστούν στην αυτοδιοίκηση χωρίς περιοδείες πολιτικού χαρακτήρα. Θα περιοριστούμε στο ρόλο της αντιπολιτευτικής μας στρατηγικής. Οποιοσδήποτε χαρακτηρισμός ακουστεί για το τι στηρίζουμε δεν θα έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», ξεκαθάρισε ο κ Ριζόπουλος.

Συνέχεια...

Παραμυθιά: Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τους υποψήφιους βουλευτές

Απριλίου 27, 2023 0
Παραμυθιά: Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τους υποψήφιους βουλευτές

Το Σάββατο η τοπική οργάνωση του Σύριζα πραγματοποίησε με επιτυχία τα εγκαίνια των γραφείων, και την παρουσίαση του ψηφοδελτίου για το Ν.Θεσπρωτίας. Tην εκδήλωση χαιρέτησε το μέλος της ΚΕ Αθηνά Ιωάννου που έκανε και την παρουσίαση του ψηφοδελτίου. Τα σύντομα βιογραφικά των υποψηφίων είναι τα εξής,

Η Άννα Στεργίου, είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Σπούδασε κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνιολογία της Ενέργειας και την Ψηφιακή Κοινωνιολογία. Εργάστηκε πάνω από 20 χρόνια στην «Ελευθεροτυπία». Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, περιοδικά, ιστοσελίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς σε θέσεις ευθύνης.

Ως διαπιστευμένη συντάκτρια έχει περάσει από τα υπουργεία Ναυτιλίας και Αιγαίου, Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού, Περιβάλλοντος, Υγείας, Ψηφιακής Πολιτικής κ.ά. Από το 2016 μέχρι σήμερα ασχολείται καθημερινά με το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ με έμφαση στα αγροτικά και περιβαλλοντικά θέματα.

Ο Σύνδεσμος γυναικών Ηπείρου την τίμησε με τον τίτλο της «γυναίκας της χρονιάς του 2005» τόσο για το δημοσιογραφικό όσο και για το συγγραφικό της έργο, για τα οποία έχει διακριθεί.

Ο Μάριος Κάτσης γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου 1985, και είναι Ηλεκτρονικός μηχανικός Η/Υ.

Εξελέγη Βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015, το Σεπτέμβρη του 2015 και τον Ιούλιο του 2019. Στην ΙΗ’ Κοινοβουλευτική περίοδο το 2019 εξελέγη στη θέση του Κοσμήτορα της Βουλής.

Από το Σεπτέμβριο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2019, διετέλεσε Γραμματέας της Βουλής. Είναι Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γόγολος Ιωάννης γεννήθηκε το 1976 στο Βασιλικό Θεσπρωτίας.

Είναι παντρεμένος με την Ιωάννα Τριανταφύλλου, επόπτη Υγείας στην Π.Ε.Θεσπρωτίας και έχει δύο παιδιά, την Παναγιώτα (15 χρονών) και τον Κωνσταντίνο (10 χρονών).

Ασχολείται επαγγελματικά με τον πρωτογενή τομέα, έχοντας μια κτηνοτροφική μονάδα κλειστού τύπου με 500 ζώα. Παράλληλα ασχολείται με την ενέργεια και το εμπόριο.

Πολιτική Δράση
-2002 Εκλεγμένος Πρόεδρος Τ.Κ. Αγίας Μαρίνας.
-2006 Εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος.
-2010 Εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Περιβάλλοντος.
-2012 Υποψήφιος Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ.
-2014 Εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος.
-2019 Υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας με ποσοστό 33,65%.
-2023 Υποψήφιος Βουλευτής Θεσπρωτίας ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Συνέχεια...

Ζητείται προσωπικό από καταστήματα εστίασης στην Ηγουμενίτσα

Απριλίου 27, 2023 0
Ζητείται προσωπικό από καταστήματα εστίασης στην Ηγουμενίτσα

Από το εστιατόριο Family Tavern στο Μαυρούδι Ηγουμενίτσας και το ψητοπωλείο "Ο ΘΕΙΟΣ" στα Πλατάνια Ηγουμενίτσας ζητείται προσωπικό όλων των ειδικοτήτων: Σέρβις, κουζίνα, ψήστης, διανομέας.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 26654 00234 & 6936 830 938
Συνέχεια...

Η Τράπεζα Ηπείρου συμμετέχει στο πρόγραμμα στέγασης νέων «Σπίτι μου»

Απριλίου 27, 2023 0
Η Τράπεζα Ηπείρου συμμετέχει στο πρόγραμμα στέγασης νέων «Σπίτι μου»

Η εξέταση των αιτήσεων και η παροχή προέγκρισης ολοκληρώνονται εντός 48 ωρών

Στο Πρόγραμμα Στέγασης νέων «Σπίτι μου» συμμετέχει η Τράπεζα Ηπείρου, προσφέροντας χαμηλότοκα δάνεια πρώτης κατοικίας σε νέους ιδιώτες ή νέα ζευγάρια από 25 έως 39 ετών με εισοδηματικά κριτήρια. Το Πρόγραμμα έχει δημιουργηθεί με κεφάλαια εξ΄ ολοκλήρου από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και τη διαχείρισή του έχει αναλάβει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ΑΕ.

Η Τράπεζα Ηπείρου υποδέχεται τα σχετικά αιτήματα για συμμετοχή στο Πρόγραμμα και γνωστοποιεί στους αιτούντες τη σχετική απόφαση εντός 48 ωρών, υπό την προϋπόθεση πληρότητας των απαιτούμενων δικαιολογητικών, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα τις διαδικασίες για την ανεύρεση της κατοικίας που προτίθενται να αγοράσουν.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σπίτι μου» χορηγείται συγχρηματοδοτούμενο δάνειο, σε ποσοστό 75% από κρατικά κεφάλαια και είναι άτοκο, ενώ το υπόλοιπο 25% του δανείου προέρχεται από κεφάλαια της Τράπεζας Ηπείρου. Για τρίτεκνους και πολύτεκνους τα δάνεια χορηγούνται άτοκα, με 100% επιδότηση του επιτοκίου από τη ΔΥΠΑ. Το ανώτατο ποσό δανείου ανέρχεται σε 90% του ποσού του συμβολαίου αγοραπωλησίας και σε κάθε περίπτωση δεν ξεπερνά τα 150.000€, ενώ η διάρκεια του δανείου είναι από τρία (3) έως και τριάντα (30) έτη.

Τα κατάλληλα για κατοικία ακίνητα που μπορούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα περιλαμβάνουν όσα, στην περίπτωση άγαμου και άτεκνου δικαιούχου, έχουν μέγεθος έως 50 τ.μ., ενώ για τους υπόλοιπους το μέγεθος αυξάνεται κατά 10 τ.μ. ανά μέλος της οικογένειας, με ανώτατο όριο τα 150 τ.μ. Το ακίνητο χρειάζεται να βρίσκεται στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα με τον τόπο εργασίας ή άσκησης επαγγέλματος του αιτούντος, με εμπορική αξία έως €200.000.

Ο Ιωάννης Βουγιούκας, Διευθύνων Σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, δήλωσε σχετικά: «Με τη συμμετοχή της Τράπεζας Ηπείρου στο Πρόγραμμα στέγασης νέων «Σπίτι μου», στηρίζουμε την ανάγκη των νέων του τόπου μας να αποκτήσουν την πρώτη τους κατοικία με την παροχή χαμηλότοκων δανείων. Στην Τράπεζα Ηπείρου, αξιοποιούμε χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας και την ανάπτυξη της Ηπείρου, παράλληλα με την ευελιξία και την ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων».

Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα Στέγασης νέων «Σπίτι μου» μπορείτε να δείτε εδώ (https://www.epirusbank.com/citizens/my-home)
Συνέχεια...

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας για την Εργατική Πρωτομαγιά

Απριλίου 27, 2023 0
Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας για την Εργατική Πρωτομαγιά

1η ΜΑΗ
ΟΛΟΙ στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ τη ΔΕΥΤΕΡΑ 1η ΜΑΗ,
ΠΛ. ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ στις 11:00πμ
ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είναι ώριμες οι συνθήκες εδώ και καιρό, να διαμορφώσουμε την κοινωνία σύμφωνα με τις ανάγκες μας, να βγούμε από το περιθώριο της πολιτικής δράσης και να διεκδικήσουμε την ζωή που μας αξίζει. Η εποχή που ζούμε το απαιτεί κι εμείς έχουμε και την δυνατότητα και την ικανότητα να τα καταφέρουμε. Ακολουθούμε το δρόμο που άνοιξαν οι αγώνες των εργατών στο Σικάγο του 1886, οι 200 της Καισαριανής, οι χιλιάδες επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές που έπεσαν για το δίκιο του εργάτη, για την απελευθέρωση από την καπιταλιστική εκμετάλλευση, που συνεχίζουν να έχουν ψηλά τα λάβαρα στους καθημερινούς μικρούς και μεγάλους αγώνες.

Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου, θα νικήσουν!

Η νίκη των εργαζόμενων της Γαλλίας θα σημάνει ελπίδα και ανάταση για όλους τους λαούς του κόσμου!

Το τελευταίο διάστημα το σύστημα που γεννά την καταπίεση, το σύστημα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα από τους εργατικούς αγώνες στη Γαλλία, στη Βρετανία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο, τη Σρι Λάνκα και σε άλλες χώρες όπου εκατομμύρια εργαζόμενοι με διάρκεια, με πρωτόγνωρη μαζικότητα και αντοχή, βγαίνουν στους δρόμους, απεργούν, διεκδικούν και διαδηλώνουν απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνουν όλες οι κυβερνήσεις, υπηρετώντας τα συμφέροντα και τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Και στη χώρα μας απέναντι σε όλους όσους μας καλούν να μείνουμε στο δρόμο του ρεαλισμού με σκυμμένο το κεφάλι, να εγκλωβιζόμαστε σε κυβερνητικές εναλλαγές επιλογής του «μικρότερου κακού» και στον μονόδρομο της εξουσίας των αφεντικών, οι εργατικές κινητοποιήσεις στέλνουν ελπιδοφόρα μηνύματα αγωνιστικής ανάτασης, απάντηση σε όσους διακηρύττουν ότι οι αγώνες δε φέρνουν αποτελέσματα και χαρακτηρίζουν ξεπερασμένες μορφές πάλης, τις απεργίες.

Δε θα θυσιάσουμε τη ζωή μας για τα κέρδη τους!

Με αφορμή το πρόσφατο έγκλημα στα Τέμπη φάνηκε στα μάτια περισσότερων εργαζομένων και νέων ανθρώπων πως η αιτία που αντιμετωπίζει την ανθρώπινη ζωή ως καύσιμη ύλη για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, δεν είναι κάποια προσωπική αβλεψία ή ένα απλό ανθρώπινο λάθος. Πίσω από τις «εκπτώσεις» στα μέτρα ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, στις μεταφορές, στην υγεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής βρίσκεται ο νόμος του κέρδους, η πολιτική στήριξης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, που φτάνει να ματοκυλά λαούς και να δίνει δις για νατοικές δαπάνες. Με βάση αυτά υπάρχει απουσία μέτρων υγείας και ασφάλειας της εργασίας στους χώρους δουλειάς, στις μεταφορές κ.α., κλείσιμο νοσοκομείων και υποστελεχωμένο προσωπικό στην υγεία, χιλιάδες αναπληρωτές στην παιδεία, σχολεία ετοιμόρροπα που πέφτουν σοβάδες, καυστήρες που σκάνε και σκοτώνουν μαθητές, πλειστηριασμοί σπιτιών, απλησίαστα ενοίκια, διακοπές ρεύματος και νερού σε λαϊκές-εργατικές οικογένειες, ανεπαρκείς υποδομές κλπ. Αυτόν τον αντιλαϊκό, ταξικό χαρακτήρα του αστικού κράτους προσπαθεί απέλπιδα να κρύψει η κυβέρνηση και προωθεί με «το μαστίγιο και το καρότο» στο δημόσιο τομέα την αντιδραστική «αξιολόγηση», τη στιγμή που δεν δίνονται ούτε καν τα απαραίτητα μέσα για να γίνει οποιοσδήποτε έλεγχος και οποιοδήποτε αναγκαίο για τις λαϊκές ανάγκες έργο.

Αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές

Ενοχλεί την κυβέρνηση και τους οπαδούς της ελεύθερης αγοράς ότι οι κινητοποιήσεις στη χώρα μας έβαλαν στο στόχαστρο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, γιατί ξεσκεπάστηκαν τα ψέματα και οι αυταπάτες, που μοίραζαν και μοιράζουν, ότι η συσσώρευση του πλούτου που τον δημιουργούν οι πολλοί και η αρπαγή του από μία παρασιτική χούφτα λίγων είναι η βασική πηγή των δεινών που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού. Γι αυτό είναι ανάγκη να ηττηθούν όσοι σήμερα υπερασπίζονται το σύστημα της αδικίας, ένα σύστημα σάπιο και σαθρό που δε διορθώνεται, που δε μπορεί να εξανθρωπιστεί.

Γι αυτό είναι ανάγκη να δυναμώσει τώρα ο αγώνας ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα, στο κράτος και τις κυβερνήσεις του.

Η αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε όλα αυτά τα χρόνια σε εργάτες που απεργούσαν και συναντούσαν την εργοδοτική βία και την καταστολή, η αλληλεγγύη που εκφράστηκε με συγκινητικό τρόπο γύρω από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα, η ουσιαστική στήριξη στους μετανάστες-εργάτες κόντρα στις ρατσιστικές απόψεις και το δολοφονικό χέρι των χρυσαυγιτών, η διεθνής αλληλεγγύη προς τους λαούς άλλων χωρών, η γνήσια και πραγματική ενότητα των εργαζομένων που εκφράζεται στις γειτονιές κόντρα στους πλειστηριασμούς, στις διακοπές ρεύματος, αποδεικνύουν πως το σύνθημα «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό» δεν είναι μια υπερβολή, αλλά ο δρόμος που πρέπει να βαδίσουμε στις σημερινές συνθήκες.

1η ΜΑΗ, μέρα αγώνα, τιμής και ανυπακοής!
Ζήτω η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!
ΝΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΑΡΜΟΖΕΙ

ΔΕΥΤΕΡΑ 1η ΜΑΗ, ΠΛ. ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ στις 11:00πμ
Από το Σικάγο ως την Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική!

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                    Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΥΦΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ               ΣΟΦΙΑ ΣΕΓΓΟΥΝΗ

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί με 979 λαθραία πακέτα τσιγάρα στο λιμάνι

Απριλίου 27, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί με 979 λαθραία πακέτα τσιγάρα στο λιμάνι 

Στη σύλληψη δύο (2) αλλοδαπών, ηλικίας 40 και 27 ετών προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες χθες, στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.Δ.Ι.Ν.) και του Γραφείου Ασφάλειας της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας, για παράβαση των διατάξεων του άρθρου 155 του Ν. 2960/01 ''Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας''.

Συγκεκριμένα, σε νομότυπο έλεγχο που διενεργήθηκε από τα ανωτέρω στελέχη, σε Ι.Χ.Ε. όχημα, το οποίο οδηγούσε ο 40χρονος με συνοδηγό τον 27χρονο, στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, εντοπίστηκαν κρυμμένα σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες μέσα στο χώρο του οχήματος, συνολικά εννιακόσια εβδομήντα εννέα (979) πακέτα λαθραίων τσιγάρων, διαφόρων επωνυμιών, χωρίς να φέρουν στο σύνολο τους την ένσημη ταινία ειδικού φόρου κατανάλωσης, με σκοπό να τα μεταφέρουν παράνομα στο εξωτερικό.


Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω καπνικά προϊόντα καθώς και το Ε.Ι.Χ. όχημα.

Συνέχεια...