01/19/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Η μαγευτική Σαγιάδα λίγο πριν βραδιάσει (ΒΙΝΤΕΟ)

Ηγουμενίτσα: Special event απόψε στο Glass

Φιλιάτες: Χρησιμότατο το έργο του καθαρισμού του περιαστικού δάσους στις Κογκέλες

Ιανουαρίου 19, 2020 0
Φιλιάτες: Χρησιμότατο το έργο του καθαρισμού του περιαστικού δάσους στις Κογκέλες

Όλο το Φιλιάτι είναι πηγμένο στο πράσινο- έλειψε η γίδα, έλειψε η φωτιά και η φροντίδα γενικά. Ειδικά στο δρόμο, στις Κογκέλες- πέρα από την ομορφιά- ένιωθες κάτι να σε πνίγει και βέβαια με κάποια κακοκαιρία κλπ ήταν κίνδυνος θάνατος, τα πελώρια πεύκα στην άκρη του δρόμου. Τώρα και η ομορφιά υπάρχει και οι κίνδυνοι απομακρύνονται.

Αυτό πρέπει να γίνει και στο αλσύλλιο στη βόρεια πλευρά του λόφου Στέρα, όπου τα λιγοστά ψωραλέα πεύκα δημιουργούν προβλήματα υγείας και ενέχουν κινδύνους για τους κατοίκους που έχουν τα σπίτια τους στα ριζά της βόρειας πλευράς του λόφου.

Το ίδιο φυσικά πρέπει να γίνει και στην ανατολική πλευρά του τείχους της Αγίας Τριάδας, ώστε να επεκταθεί το νεκροταφείο που έχει κορεστεί. Το δάσος το φύτευαν Φιλιαταίοι και δεν έχει κανείς δικαίωμα να τους στερήσει λίγο χώρο για να τιμούν τους νεκρούς τους.

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Προβολή δύο ταινιών στο θέατρο ΕΣΤΙΑ

Ιανουαρίου 19, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Προβολή δύο ταινιών στο θέατρο ΕΣΤΙΑ
82008873_513053895981300_1661455622547177472_n

Στο θέατρο ΕΣΤΙΑ στο κτίριο του ΕΙΝ, στην οδό 28ης Οκτωβρίου 9, λειτουργεί κινηματογραφική αίθουσα 170 θέσεων. Η προβολή πραγματοποιείται από υπερσύγχρονο ψηφιακό σύστημα της Ιαπωνικής NEC, ενώ διατίθεται σύγχρονο σύστημα τρισδιάστατης απεικόνισης (3D) της Eyes3Shut με ενεργά γυαλιά, που υπόσχεται άριστη κινηματογραφική εμπειρία.
Συνέχεια...

Να ξεφύγει το Σούλι από το μαρασμό...

Ιανουαρίου 19, 2020 0
Να ξεφύγει το Σούλι από το μαρασμό...

Ήρθε η ώρα να ξεφύγει το Σούλι από το μαρασμό τόσων ετών. 
Με έργα, αλλά και με εκδηλώσεις. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να αναβαθμιστούν οι εορτές του Σουλίου, που τώρα είναι υποτονικές. 
Θα μπορούσε, επίσης, στα πλαίσια του εορτασμού για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, όπου έχει ενταχθεί το Σούλι, να οργανωθεί ένα ιστορικό συνέδριο για τους θρυλικούς και ηρωικούς αγώνες των Σουλιωτών. 
Η πρώην δήμαρχος Σουλίου και τώρα θεματική αντιπεριφερειάρχης Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση, είχε κάνει ενέργειες, προκειμένου ο ιστορικός χώρος του Σουλίου να ξεφύγει από την εγκατάλειψη. Δεν είχαν αποδώσει άμεσα, ωστόσο τώρα δρομολογούνται κάποιες εξελίξεις.
Όπως δήλωσε η κ. Μπραΐμη, "πάνω από δεκαετία κρατούν οι προσπάθειες που κάνουμε. Δυστυχώς υπάρχει μια κατάσταση μαρασμού στα σπίτια ηρώων Σουλιωτών, όπως και σε άλλα μνημεία. Αναμέναμε το χωροταξικό του Σουλίου που εγκρίθηκε τελικά το 2010 και με πολλές αντιρρήσεις. Παρά τις προσπάθειες όμως, δε γινόταν ό,τι έπρεπε για τον ιστορικό χώρο Σουλίου". 
Και πρόσθεσε: "Αυτή τη φορά, με την επίσκεψη της υπουργού και την έμπρακτη στήριξη του περιφερειάρχη, μπαίνουμε σε πολύ καλό δρόμο. Αν η αφορμή είναι τα 200 χρόνια, είναι καλοδεχούμενη, γιατί πέρα από τις σημειακές παρεμβάσεις που έγιναν, χρειάζεται μια ολοκληρωμένη ανάδειξη του ιστορικού χώρου, ώστε να αποδίδονται τα δέοντα στους προγόνους μας αλλά και ο χώρος να είναι επισκέψιμος και να δίνει μια αναπτυξιακή δυνατότητα στον τόπο. Δε μένουμε μόνο στο παρελθόν, το οποίο τιμάμε, αλλά πρέπει να υπάρχουν και δυνατότητες ανάπτυξης». 
Ακόμη επισημαίνει ότι "στόχος είναι να συνδεθούν τα ιστορικά σημεία με τα μονοπάτια, ώστε να μπορεί κάποιος να τα επισκέπτεται πιο εύκολα. Ήδη, έχει συντηρηθεί το Βουλευτήριο, ενώ, μετά από επίσκεψη και του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου το 2017, εξασφαλίστηκαν χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την οικία Μπούση, αλλά και για την οδική σύνδεση Αγ. Κυριακή-Κουκλιοί. Παράλληλα, στον προϋπολογισμό της περιφέρειας Ηπείρου έχει ενταχθεί η κατασκευή του κόμβου στη Γλυκή και η βελτίωση του δρόμου από τη Γλυκή προς το Σούλι. Σε επίπεδο παρεμβάσεων στα μνημεία, προχωρά η αναστύλωση των πηγαδιών, ενώ έχει ενταχθεί η αποκατάσταση των μύλων Σουλίου, υπάρχει προμελέτη για το Κάστρο Κιάφας, στο οποίο θα γίνουν στερεωτικές εργασίες, όπως και σε κάποια ιστορικά σπίτια Σουλιωτών, όπως συμφωνήθηκε με το υπουργείο".

Συνέχεια...

Διήμερο εκπαίδευσης από τον Ορειβατικό Σύλλογο Ηγουμενίτσας

Εορτάστηκε ο Άγιος Αθανάσιος στη Θεσπρωτία...

Ιανουαρίου 19, 2020 0
Εορτάστηκε ο Άγιος Αθανάσιος στη Θεσπρωτία...

Εορτάστηκε η μνήμη του αγίου Αθανασίου του Μεγάλου στη Θεσπρωτία. 
Μεταξύ άλλων τιμήθηκε η μνήμη του στο ομώνυμο παρεκκλήσι της Ηγουμενίτσας (στον παράλιο δρόμο προς το "Δρέπανο") και στη Μαζαρακιά. 
Στο παρεκκλήσιο της Ηγουμενίτσας εψάλη εσπερινός, την παραμονή, όρθρος και θεία λειτουργία ανήμερα. 
Μιλώντας κατά τον εσπερινό ο θεολόγος π. Ηλίας Μάκος τόνισε ότι εμείς σήμερα οφείλουμε, για να σωθούμε, να ξεφύγουμε από την αμαρτία, που είναι πληγή της κοινωνίας και αποχωρίζει την ψυχή μας από το Θεό. Αυτή η φυγή, είναι πολύ ωφέλιμη. Ας κατέβουμε, λοιπόν, όπως ο Μέγας Αθανάσιος, στο στάδιο των πνευματικών αγώνων με τα «όπλα του φωτός» και ας προσπαθήσουμε να ξεφύγουμε όσο γίνεται περισσότερο από τον όλεθρο των «έργων του σκοταδιού». Αυτό να προσέξουμε. Να μη νιώσουμε πνευματική στέρηση και ανεπάρκεια. Να μην ξεγυμνωθούμε ηθικά. Γιατί τότε αυτό δεν είναι ζωή, είναι άρνηση της ζωής. Τι καλό μπορεί να περιμένει κανείς, ποιοι χαρακτήρες θα διαμορφωθούν όταν παραγνωρίζονται τελείως οι βαθιές ψυχικές ανάγκες. Όταν περιθωριοποιείται το πνεύμα της θυσίας, της αυταπάρνησης, η αγάπη, η δικαιοσύνη, η αλήθεια. Την ελπίδα μας, την εμπιστοσύνη μας ας την στηρίζουμε, όπως ο άγιος Αντώνιος ο Νέος, μόνο στο Θεό. Τη λύση των προβλημάτων μας, είτε είναι αρρώστιες, είτε είναι αμφιβολίες μέσα μας και τόσα άλλα, ας την αναθέτουμε στα χέρια του Κυρίου.

ΣΤΗ ΜΑΖΑΡΑΚΙΑ
Και στην Μαζαρακιά, στον ομώνυμο εορτάζοντα ναό, τελέστηκε, ανήμερα, όρθρος και θεία λειτουργία, μετά το τέλος της οποίας προσφέρθηκαν γλυκίσματα. Κατά το κήρυγμα ο π. Ηλίας Μάκος σημείωσε πως "ο άγιος Αθανάσιος μας προτρέπει να μη φθάνουμε στο σημείο να καταδικάζουμε την ψυχή μας σε μια ζωή με πολύ στενούς και διαβρωμένους ορίζοντες, όπου μπαίνουν στην πλάστιγγα της αγοραπωλησίας τα πιο ιερά αισθήματα. Να μη πουλήσουμε την καρδιά μας. Να μη τη βγάλουμε σε πλειστηριασμό. Να μην τη βανδαλίσουμε. Να μη τη βαρβαρίσουμε. Αιχμαλωτισμένη η καρδιά δεν είναι μια ευαίσθητη καρδιά. Ο άγιος Αντώνιος ο Νέος, αν και στρυμωγμένος σε μια σκήτη ή σ' ένα σπήλαιο, ανέπνεε την ελευθερία του Θεού. Είναι αυτοκαταδίκη να μετατρέψουμε την καρδιά μας σε μια σκληρή πέτρα, σε μια ποαγωμένη μάζα.

Συνέχεια...

Χρονογράφημα στ' Αλειφιάτικα

Θεσπρωτός - Διαγόρας Ρόδου σήμερα στην Ηγουμενίτσα

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα