12/24/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022

Στη μνήμη του Ηρακλή Σουλιώτη...!

Δεκεμβρίου 24, 2022 0

 Στη μνήμη του Ηρακλή Σουλιώτη...!

Του Αχιλλέα Νούτσου

Πριν από σαράντα, περίπου ημέρες, όλοι μας –ένα πλήθος περίλυπο και βουβό- κατακλύσαμε μέσα και έξω τον Ι.Ν. της Ευαγγελίστριας για να αποχαιρετήσουμε τον Ηρακλή Σουλιώτη. Τον αξιαγάπητο συμπολίτη που έφυγε από τη ζωή τόσο αναπάντεχα. Ξάφνιασμα και συγκλονισμός μαζί… Αμηχανία και θλίψη για όλους μας… Βιώσαμε συγκινησιακές στιγμές ανείπωτου πόνου, συμμετέχοντας όσο γινόταν στην άφατη οδύνη των δικών του… με το νου και την καρδιά φέραμε μπροστά μας τη μορφή του κι αναλογιστήκαμε το πέρασμά του από τη δική του, αλλά –για πολλούς από εμάς – και από τη δική μας ζωή. Αλλά κι από τη ζωή όλης της τοπικής κοινωνίας… Γιατί ο Ηρακλής ήταν γνωστό και ευυπόληπτο πρόσωπο για όλη την Ηγουμενίτσα και ακόμη παραπέρα.

Τέκνο αντάξιο καταξιωμένων γονέων -του αείμνηστου Κώστα Σουλιώτη και της ευπροσήγορης Παναγιώτας- με τη βαθιά συναίσθηση της οικογενειακής δομής αρχών και αξιών όπου κυρίαρχο ήταν το ανθρωποκεντρικό στοιχείο των όποιων δραστηριοτήτων του, προχώρησε στη ζωή έχοντας την ευρεία κοινωνική αναγνώριση και την πολλήν επαγγελματική του επιτυχία.

Αξιοποιώντας δημιουργικά τις πανεπιστημιακές του σπουδές, με την εντιμότητα του χαρακτήρα του και την αναμφισβήτητη οξυδέρκειά του, πορεύτηκε σε μιαν εξαιρετική σταδιοδρομία, αδιαμφισβήτητα αποδεκτή από το σύνολο των συντοπιτών του και όχι μόνον.

Ευφυής και ευαίσθητος, αξιοπρεπής και σεμνός, εργατικός και προσηνής, εξέφραζε σε κάθε επικοινωνιακή συναναστροφή ή επιχειρησιακή συναλλαγή τα χαρίσματα της προσωπικότητάς του: Ένιωθε ως «υπόχρεος εκ καθήκοντος» να πλέκει την κερδοφόρο υπηρέτηση με την κοινωνική προσφορά. Από τους σπάνιους ανθρώπους που παρόλη την επαγγελματική και κοινωνική του επιτυχία, παρέμενε ταπεινός…

Ευλαβής προσκυνητής Ιερών Μονών –ενίοτε στο Άγιον Όρος και πολύ συχνά στην Ιερά Μονή Γηρομερίου– με την πίστη του συνειδητού πιστού και την δέουσα ευσέβεια διέθετε για τις ιερές ανάγκες των εγκαταβιούντων κάθε δυνατή προσφορά σε υλικοτεχνική υποδομή κ.ά με την ενσυναίσθηση του τάματος ενός αγνού χριστιανού. Τη βοήθειά του την έδινε με την ίδια ικανοποίηση και σε κατά περίπτωση ενδεείς συνανθρώπους μας! Έτσι, απλά και αθόρυβα επιτελούσε το έμφυτο χρέος σαν ανταπόδοση της δικής του ψυχοπνευματικής σφραγίδας δωρεάς… Έτσι, σαν μια προσπάθεια έμπρακτης εκπλήρωσης του «ω τι καλόν και τι τερπνόν να ζούμε ενωμένοι αδερφοί». Έτσι ήταν από μικρός. Έτσι λειτουργούσε ο άνθρωπος που έφυγε από κοντά μας…

Με την πατρική του οικογένεια συνδέομαι εδώ και πάνω από 50 χρόνια με γνήσια αδελφική φιλία. Γι’ αυτό θαρρώ ότι μου παρέχεται η δυνατότητα, ώστε με ανέφελη καθαρότητα, με υπευθυνότητα και παρρησία να εκφράσω αυτή την οφειλόμενη αναφορά μου στην εγνωσμένη αξιοσύνη της προσωπικότητας του Ηρακλή. Του ανθρώπου που, όσο ο καιρός περάνει, τόσο και πιο έντονα απλώνεται η έλλειψή του. Και βέβαια, όχι μόνον σε μένα. Στη θύμησή του όλος ο κόσμος με πίκρα και με θλίψη έχει να πει μόνο τον καλό λόγο για το παλικάρι που δεν υπάρχει πια. Κλείνοντας, πρέπει να τονιστεί ότι, για το κενό που άφησε ο Ηρακλής στην οικογένειά του, υπάρχει η παρήγορη ελπίδα των προικισμένων παιδιών του.

Αντίδωρο ευγνωμοσύνης στον καλό τους πατέρα και στον Πατέρα Θεό. Επάξια συνέχιση της ζωής με περισσή ευλογία. Εμείς θα κρατάμε ζωντανή την ανάμνησή του.

Μια αυθόρμητη απόδοση τιμής στη μνήμη του. Αυτό. Μόνον αυτό και τίποτε άλλο

Αχιλλέας Νούτσος
Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Α/βάθμιαςΕκπ/σης

...............................................
(Τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου θα τελεστεί 40ήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Ηρακλή Σουλιώτη στον Ι.Ν. Ευαγγελσιτρίας)
Συνέχεια...

Χριστούγεννα!!! - Της Ελένης Κύρκου -Σαφάκα

Δεκεμβρίου 24, 2022 0
Χριστούγεννα!!! - Της Ελένης Κύρκου -Σαφάκα

Έφτασαν Χριστούγεννα,
στον κόσμο ευλογία,
θα φύγουν όλα τα κακά
θα έρθει ευτυχία!

Κι αν χίλιοι πόνοι μας πονούν
και τα κορμιά τσακίζουν,
αν δάκρυα τα μάτια μας
ποτάμια πλημμυρίζουν,

θα γίνει ο πόνος μας χαρά,
το κλάμα μας τραγούδι
κι ένα γλυκό χαμόγελο,
θ' ανθίζει σαν λουλούδι!

Ήρθε Χριστός επί της γης,
χαμόγελα ξανά,
θα διώξει πίκρες και πληγές,
ας ψάλλουμε ΩΣΑΝΝΑ!!!

Ελένη Κύρκου-Σαφάκα
Συνέχεια...

Χριστούγεννα στο στρατό στην Ηγουμενίτσα - Του Πωλ Μαντέλου

Δεκεμβρίου 24, 2022 0
Χριστούγεννα στο στρατό στην Ηγουμενίτσα - Του Πωλ Μαντέλου

Τα Χριστούγεννα είναι μια χαρούμενη γιορτή για μικρούς και .μεγάλους. Στολίζουμε τους δρόμους, τα σπίτια, τα δένδρα. Φτιάχνουμε γλυκά και ωραία φαγητά και ακούγονται από παντού χριστουγεννιάτικοι ύμνοι. 

Παραμονές από κάποια Χριστούγεννα της τότε εποχής βρισκόμουνα στρατιώτης στην Ηγουμενίτσα. Από τότε με συνδέουν απίθανες αναμνήσεις με την πόλη της Ηγουμενίτσας και τους κατοίκους της. Καλύτερα όμως να σας αφηγηθώ την ιστορία που δε θα ξεχάσω ποτέ. 

Υπηρετούσα στα Γιάννενα και εφτά μήνες πριν απολυθώ με στείλανε με απόσπαση στην Ηγουμενίτσα, στη ΜΟΜΑ. Τότε ανοίγανε δρόμους: Γραικοχώρι, Άγιοι Πάντες, Κέρκυρα κ.λ.π. και σε εμάς τους στρατιωτικούς είχανε νοικιάσει ένα διαμέρισμα για να κοιμόμαστε. Στο κλιμάκιο υπήρχαν τέσσερις στρατιωτικοί και οι άλλοι ήταν πολίτες. Στο ένα δωμάτιο ήταν το γραφείο και ένας δάσκαλος έγραφε τις καταστάσεις, τα έργα που κάναμε, τα μεροκάματα κ,λ.π. 

Ήτανε Τετάρτη, και την Κυριακή θα είχαμε Χριστούγεννα, όταν πήρα εντολή να πάω στα Γιάννενα στη Διοίκηση. Η Διοίκηση ήταν μέσα στο Κάστρο και εγώ έπρεπε να πάω να παραδώσω κάτι καταστάσεις στο μόνιμο υπαξιωματικό Παναγιώτη Κόντη, ο οποίος κατάγονταν από την Κεραμίτσα. Μας καλοδέχτηκε, πήρε τις καταστάσεις και μας είπε: «θα κατέβω Παρασκευή να σας πληρώσω», αλλά εμένα και του φίλου μου που με συνόδευε, μας έδωσε το μηνιάτικο εκείνη την ώρα. Εμείς παίρναμε κάποια λεφτά, γιατί δεν υπήρχε εκεί που εργαζόμασταν λέσχη και τρώγαμε έξω. 

Καθώς επιστρέφαμε το βραδάκι από τα Γιάννενα στην Ηγουμενίτσα με το Ντόιτς, μας έπιασε χιόνι στο δρόμο και στο Βουτσαρά κάναμε στάση. Πήγαμε σ’ ένα καφενείο, στο μπάρμπα- Γιώργο. Εκεί ο άνθρωπος μας έβαλε ουζάκι να ζεσταθούμε, άνοιξε και μια κονσέρβα και καλαμπουρίζαμε. Σε μια στιγμή μπαίνει κόσμος μες στο καφενείο, βρεγμένοι από το χιόνι και ταλαιπωρημένοι. Μας είπαν πως χτύπησε άσκημα η γυναίκα ενός μετανάστη από ένα διπλανό χωριό, είχε σωροβολιαστεί, πονούσε και είχε σπάσει το πόδι και έπρεπε να μεταφερθεί στα Γιάννενα επειγόντως. Δεν βρίσκανε αυτοκίνητο γιατί ο δρόμος είχε γίνει αδιάβατος και η γέφυρα στο ποτάμι επικίνδυνη. Οι άνθρωποι ήταν σε απόγνωση και κοίταγαν εμάς στα μάτια. «Δε γίνεται -τους λέγαμε- θα μας πάνε στρατοδικείο», πουθενά αυτοί, συνέχιζαν να παρακαλούν. Πες, πες, νίκησε ο άνθρωπος, «πάμε ρε Μαντέλο κι ας γίνει ό,τι γίνει» μου είπε ο φίλος. 

Με υπεράνθρωπες προσπάθειες φθάσαμε στο χωριό, το Ντόιτς με τη μπροστινή κίνηση δεν κωλώνει εύκολα. Εκεί είχαν τη γυναίκα σ’ ένα πρόχειρο ξύλινο φορείο, την ανέβασαν στο αυτοκίνητο, μαζί και τρεις άντρες και δυο γυναίκες και φύγαμε, φτάσαμε στο Βουτσαρά. Από εκεί βρήκανε μετά αυτοκίνητο για τα Γιάννενα. Πριν φύγουν, ο σύζυγος της τραυματισμένης γυναίκας, μας πήρε ιδιαιτέρως και μας έδωσε από ένα χιλιάρικο. Πολλά λεφτά για τον καιρό εκείνο, με ένα χιλιάρικο περνούσε μια οικογένεια για ένα μήνα. Αρνηθήκαμε, αλλά σαν τον είδαμε ότι το ήθελε από την καρδιά του, στο τέλος τα πήραμε. Πριν φύγει είπε και στον καφετζή: «Γιώργο δώσε και δυο γαλοπούλες στα παιδιά», ο καφετζής είχε και μεγάλωνε διακόσιες γαλοπούλες πίσω από το μαγαζί για πούλημα τα Χριστούγεννα. Φύγαμε ευτυχισμένοι γιατί είχαμε κάνει μια καλή πράξη και γυρνάγαμε με δώρα καλά. Εκεί που προχωρούσαμε, μου λέει ο φίλος που ήταν Αγρινιώτης: «Τι να την κάνω εγώ τη γαλοπούλα; Πάρε και τη δικιά μου και δώστη στη μάνα σου να φάμε μαζί». Κοντεύαμε στη διασταύρωση Φιλιατών- Ηγουμενίτσας, όταν είδα τον Τάκη Μαντζούκη, τον "Γκάου" με το ταξί, του έκανα σινιάλο και του έδωσα τις γαλοπούλες και το χιλιάρικο να τα δώσει στη μάνα μου. Την ίδια ώρα ο φίλος μου βγάζει ένα πεντακοσάρικο από τα δικά του και τα δίνει στον "Γκάου": «Δώστα κι αυτά στη μάνα του Μαντέλου και πες της να φτιάξει πολλά γλυκά που μου αρέσουνε».

Έτσι λοιπόν τα Χριστούγεννα που πήγα σπίτι με το φίλο βρήκαμε... και τι δε βρήκαμε! Τις γαλοπούλες που μοσχοβόλαγαν, πίτες, μπακλαβάδες, σούπες και του πουλιού το γάλα που λένε. Τέτοιες στιγμές η κυρά Ντρίκοβα έκανε το θαύμα της. Έτσι κάθε χρόνο τέτοιες μέρες θυμάμαι τα παλιά και προσπαθώ να ξεχνάω τα κακά. Όμως τα σημερινά δε θυμίζουν τα παλιά. Τότε ο κόσμος ήτανε πιο καλός, είχε αγάπη και φιλότιμο και προπαντός σεβότανε τους συγγενείς και τους συνανθρώπους του!

Από το βιβλίο του Πωλ Μαντέλου "Λες και ήταν χθες - Φιλιατιώτικες αναμνήσεις"

(Μπορείτε να παραγγείλετε το βιβλίο με μήνυμα στο 6945 114 015)

Συνέχεια...

Γιορτινό μήνυμα από τους "Θεσπρωτικούς αντίλαλους"

Δεκεμβρίου 24, 2022 0
Γιορτινό μήνυμα από τους "Θεσπρωτικούς αντίλαλους"

Οι "Θεσπρωτικοί αντίλαλοι" εύχονται στους αναγνώστες τους και σε όλο τον κόσμο καλές γιορτές με υγεία και χαρές!

Ευχόμαστε αυτές οι γιορτινές μέρες να αποτελέσουν μια ευχάριστη ανάπαυλα στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζούμε και να επιστρέψουμε μετά τις γιορτές σε μια καθημερινότητα όπου θα επικρατήσει η λογική, η αλληλεγγύη και η αδελφοσύνη.

Κι επειδή δεν προβλέπεται να γίνουν αυτά με ευχές, ας γεμίσουμε εσωτερική δύναμη να τα διεκδικήσουμε...!

Καλές γιορτές!!!
Συνέχεια...

Κλειστά τα ΚΕΠ του Δήμου Ηγουμενίτσας παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

Δεκεμβρίου 24, 2022 0
Κλειστά τα ΚΕΠ του Δήμου Ηγουμενίτσας παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ενημερώνει τους πολίτες ότι, κατόπιν σύστασης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τα ΚΕΠ του Δήμου Ηγουμενίτσας δεν θα λειτουργήσουν την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δηλαδή το Σάββατο 24 και το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022.

Συνέχεια...

Την Τετάρτη η τελευταία συνεδρίαση του έτους για το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας

Δεκεμβρίου 24, 2022 0
Την Τετάρτη η τελευταία συνεδρίαση του έτους για το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας

Την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 18:30’ θα συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ηγουμενίτσας, για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα:

ΘΕΜΑ 1ο
Κατάρτιση Τεχνικού Προγράμματος Δήμου Ηγουμενίτσας έτους 2023.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 2ο
Ίδρυση Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης της Παραβατικότητας.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 3ο
Μείωση δημοτικών τελών σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες του Δήμου Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 4ο
Επιστροφή ποσού ως αχρεωστήτως καταβληθέν.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 5ο
Εισήγηση Οικονομικής Επιτροπής με την υπ' αριθμ. 428/2022 απόφασή της περί καθορισμού αμοιβής πληρεξούσιου δικηγόρου.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 6ο
Μερική τροποποίηση της αριθμ. 121/2004 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου στο σκέλος που αφορά την παράταση της χρήσης μουσικών οργάνων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος επί της οδού «Εθνικής Αντίστασης».
-Εισηγητής: Δονάτος Μαρτίνης - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 7ο
Κατανομή Δ’ δόσης 2022 στις σχολικές επιτροπές Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας, για κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολικών μονάδων αρμοδιότητάς τους και αποζημίωσης εθελοντών σχολικών τροχονόμων.
-Εισηγητής: Ηλίας Λώλης – Δημοτικός Σύμβουλος & Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας.

ΘΕΜΑ 8ο
Χορήγηση παράτασης του χρόνου ολοκλήρωσης της ανταλλαγής ιδιωτικής έκτασης με κοινοτική στην Τ.Κ. Πέρδικας.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 9ο
Καθορισμός ημερομηνίας και χώρου για τη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης για τον απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα