09/18/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

Μήνυμα Μ. Κάτση για τον εορτασμό της ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, στη Νέα Σελεύκεια

Σεπτεμβρίου 18, 2022 0
Μήνυμα Μ. Κάτση για τον εορτασμό της ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, στη Νέα Σελεύκεια

100 χρόνια συμπληρώθηκαν από τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μ. Ασίας από τις πατρογονικές τους εστίες. Η ιστορική μνήμη της μεγάλης καταστροφής, του πόνου, και των φρικαλεοτήτων που υπέστησαν οι ελληνικοί πληθυσμοί, είναι χρέος μας να παραμείνει ισχυρή και να μην ξεθωριάσει. Ειδικά σήμερα όπου καλούμαστε να αμυνθούμε έναντι σε κάθε είδους ιστορικό αναθεωρητισμό.

Η μαύρη αυτή επέτειος γίνεται όμως αφορμή ώστε να συλλογιστούμε και κάτι ακόμα. Το πώς δηλαδή αυτοί οι πρόσφυγες που έφτασαν στη σύγχρονη Ελλάδα, μέσα από το πείσμα, την εργατικότητα και το πολιτιστικό φορτίο που κουβαλούσαν, πέρασαν από την ανέχεια και την απόγνωση, στη δημιουργία και την προκοπή. Η ιστορική δικαίωση αυτών των ανθρώπων και όσων χάθηκαν άδικα, όχι μόνο δεν καλλιεργεί τη μισαλλοδοξία, αλλά είναι το όχημα ώστε να υπάρξει ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία των λαών.
Συνέχεια...

ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας: "Απαιτούμε άμεση άρση των τιμωρητικών μέτρων"

Σεπτεμβρίου 18, 2022 0
ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας: "Απαιτούμε άμεση άρση των τιμωρητικών μέτρων"

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς προκαλεί έκπληξη η απόφαση της κυβέρνησης για υποχρεωτική εβδομαδιαία διενέργεια εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου των μη εμβολιασμένων εκπαιδευτικών και κάλυψη του κόστους με δική τους δαπάνη.

Όταν το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας εισέρχεται ελεύθερα στα σχολεία, τα διαγνωστικά τέστς και η χρήση μάσκας είναι προαιρετικά, τα επιβεβαιωμένα περιστατικά μπορούν να επιστρέφουν στα σχολεία μετά την παρέλευση πέντε (5) ημερών ακόμη κι αν ο διαγνωστικός έλεγχος είναι θετικός, οι εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι νοσούν και μεταδίδουν τον ιό, τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό περιορίζονται ή καταργούνται, δεν είναι κατανοητή η σκοπιμότητα της απόφασης για υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο των μη εμβολιασμένων εκπαιδευτικών.

Η χρήση του εμβολιασμού σαν μέσου για την αντιμετώπιση της πανδημίας φαίνεται να μετατρέπεται σε μέτρο για τιμωρητικές αποφάσεις, κοινωνικό διαχωρισμό και όξυνση διχαστικών πρακτικών. Αδυνατούμε να ερμηνεύσουμε την απόφαση για υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο των ανεμβολίαστων σαν προσπάθεια επιβολής της συμμόρφωσης και εξουδετέρωσης κάθε μορφής αντίδρασης.

Καλούμε την κυβέρνηση αφού λάβει υπόψη ότι οι τιμωρητικές ρυθμίσεις στον εκπαιδευτικό χώρο προσωρινά μόνο αποτελέσματα έχουν, να άρει την παράδοξη απόφαση που προκαλεί οικονομική αφαίμαξη και ψυχική ταλαιπωρία στους συναδέλφους μας.

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Σύλληψη διακινητή που επιχείρησε να μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό 5 αλλοδαπούς

Σεπτεμβρίου 18, 2022 0
Ηγουμενίτσα: Σύλληψη διακινητή που επιχείρησε να μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό 5 αλλοδαπούς

Στη σύλληψη πέντε (5) αλλοδαπών καθώς και του 60χρονου αλλοδαπού διακινητή τους, προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, τα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής με τη συνδρομή υπαλλήλου ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφάλειας του λιμένα στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο 60χρονος οδηγός Φ/Γ οχήματος με επικαθήμενο, μετέφερε στο χώρο του επικαθήμενου τους πέντε (5) αλλοδαπούς, οι οποίοι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό να τους μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω Φ/Γ όχημα – επικαθήμενο.
Συνέχεια...

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας για την απώλεια του Βασίλη Μπίκα

Σεπτεμβρίου 18, 2022 0
Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας για την απώλεια του Βασίλη Μπίκα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Τ.Α. ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 

ΑΠΩΛΕΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια όλων των συναδέλφων στην οικογένεια και τους οικείους του συναδέλφου Βασίλη Μπίκα, που έφυγε πρόωρα και αναπάντεχα από κοντά μας.

Ο συνάδελφος υπηρετούσε στο Νομικό Πρόσωπο Αρωγή Δήμου Σουλίου ως εργάτης γενικών καθηκόντων.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, ώρα 17.00 στην εκκλησία Αγίου Νικολάου Χρυσαυγής .

Θα τον θυμόμαστε με αγάπη και εκτίμηση.

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΥΦΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ                    ΣΕΓΓΟΥΝΗ ΣΟΦΙΑ

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Η ιστορία μιας "πράσινης επένδυσης" και ο ρόλος της Δημοτικής Αρχής...

Σεπτεμβρίου 18, 2022 0
Ηγουμενίτσα: Η ιστορία μιας "πράσινης επένδυσης" και ο ρόλος της Δημοτικής Αρχής...

Στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας ήλθε στις 28/8/2022 για έγκριση Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που αφορά την κατασκευή «ομάδας φωτοβολταϊκών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, 91 ιδιωτών-παραγωγών, συνολικής ισχύος 45,479 MW» στην περιοχή Μαργαριτίου του Δήμου Ηγουμενίτσας. Στη συνεδρίαση δεν πάρθηκε απόφαση γιατί δεν είχε σταλεί η απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Μαργαριτίου. Ωστόσο το θέμα συζητήθηκε. ((586) Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας 13/2022 - YouTube από το 1:47 λεπτό στο video).

Το θέμα ήλθε πάλι στο Δ.Σ. μετά τη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου στις 14/9/22. Το Τ.Σ. Μαργαριτίου σε συνεδρίαση του απέρριψε ΟΜΟΦΩΝΑ τη ΜΠΕ.

Το Δ.Σ. όμως ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη ΜΠΕ, μολονότι είχε απορρίψει προηγούμενες επενδύσεις στην περιοχή Μαργαριτίου που θεωρείται κορεσμένη. ((586) Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας 14/2022 - YouTube από το 50’ στο video).

Η Παράταξη του Δημάρχου υπερψήφισε επιχειρηματολογώντας υπέρ της «πράσινης ανάπτυξης» επισείοντας τον κίνδυνο της «κλιματικής αλλαγής». Η δε παράταξη με επικεφαλής τον Γ. Γόγολο, που μέχρι τότε κονταρομαχούσε με τον δήμαρχο περί «όνου σκιάς», συμφωνώντας τόνισε το συμμετοχικό του εγχειρήματος και το ότι θα είναι ντόπιοι οι «επενδυτές» και μάλιστα κατά δήλωση τους εργαζόμενοι στον πρωτογενή τομέα. (Να θυμίσουμε ότι στελέχη της παράταξης πρωτοστατούσαν στη δημιουργία εταιρείας που θα αγόραζε το πλειοψηφικό πακέτο της ΟΛΗΓ Α.Ε.)

Η Λ.Σ. υπερψήφισε την πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου του Μαργαριτίου, καταψηφίζοντας την ΜΠΕ. Τονίσαμε ότι τις ευθύνες της Κυβέρνηση και Ε.Ε. για την «πράσινη μετάβαση». Οτι αιτία της ενεργειακής φτώχιας του λαού είναι η απελευθέρωση της ενέργειας, το εμπόριο ρύπων, τα πράσινα τέλη, η απολιγνιτοποίηση, το χρηματιστήριο ενέργειας κλπ. Επίσης τονίσαμε την υποκρισία της Ε.Ε. και κυβέρνησης περί κλιματικής αλλαγής, όταν βαφτίζει ΑΠΕ την παραγωγή ρεύματος από την πυρηνική ενέργεια, όταν πρωτοστατεί στους πολέμους, όταν φέρνει το πανάκριβο LNG από τις ΗΠΑ επιβαρύνοντας το περιβάλλον, όταν ζητά να αλλάξουν οι καυστήρες από φυσικού αερίου σε πετρελαίου κλπ. Πιστεύοντας δε ότι απευθυνόμαστε σε αγρότες και κτηνοτρόφους τους επισημάναμε τους οικονομικούς κινδύνους του εγχειρήματος, γιατί στον καπιταλισμό «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό» και στη μάχη για την απορρόφηση των 30 δις ευρώ του ταμείου ανάκαμψης της Ε.Ε. αντιμάχονται καρχαρίες που θα τους κάνουν μια μπουκιά. Φέραμε δε σαν παράδειγμα τις “Μινωικές Γραμμές” που κατέληξαν στα χέρια του GRIMALDI, ο οποίος σήμερα διεκδικεί το λιμάνι της πόλης μας.

Ωστόσο τα δεδομένα ήταν διαφορετικά. Το Δ.Σ. εξαπατήθηκε. Όπως προκύπτει από τον κατάλογο των 91 «παραγωγών» που ο Δήμαρχος στη συνεδρίαση δεν παρουσίασε ούτε ντόπιοι είναι όλοι, ούτε κτηνοτρόφοι. (Μικρός ο τόπος και γνωριζόμαστε πολύ καλά). Λογικό, που να βρούνε οι αγρότες χρήματα για «την ιδία συμμετοχή» και εγγυητικές επιστολές τραπεζών, όταν είναι γνωστή η άθλια οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων; Ωστόσο ο εκπρόσωπος τους που μας συστήθηκε κτηνοτρόφος μας διαβεβαίωσες ότι το 80% είναι του πρωτογενούς τομέα. Μας διαβεβαίωσαν ότι μόνο αυτοί οι 91 χωράνε στην επένδυση και δεν μπορεί να προστεθούν άλλοι. (Όλα αυτά είναι στα video των συνεδριάσεων που επισυνάπτονται). Ωστόσο σε υπόμνημα της γεωπεριβαλλοντικης μελέτης που έστειλε ο μελετητής μετά από αίτηση Περιφερειακής Συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης, μέλους της Επιτροπής Περιβάλλοντος Ηπείρου όπου θα συζητηθεί η ΜΠΕ, εμφανίζεται σαν 92ος επενδυτής ο ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ...

Αυτό πια και αν δεν ήταν κεραυνός. Συνεδριάσαμε σαν Δ.Σ. δύο φορές με θέμα την ΜΠΕ και είχαμε άγνοια της συμμετοχής του δήμου. Έπρεπε να παρέμβει η Λ.Σ. στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου για να το μάθουμε.

Από αυτό το γεγονός προκύπτουν μια σειρά ερωτήματα:

1) Γιατί ο Δήμαρχος δεν το ανέφερε στην εισήγηση; (σσ η εισήγηση του δήμαρχου λείπει από το video)

2) Γιατί ο Δήμαρχος όταν προκλήθηκε από συνάδελφο, μέλος του Δ.Σ., να μας πει ποιοί είναι αυτοί οι 91 το απέφυγε; (Μάλιστα στην απάντηση του εμφανίστηκε σαν αντίπαλος των μεγάλων επιχειρήσεων)

3) Ποιος αποφάσισε να συμμετέχει ο δήμος μας στο εγχείρημα των 91; Ποιο όργανο συνεδρίασε για αυτό; Πότε; Γιατί δεν ενημερώθηκαν οι Δ.Σ.;

5) Η απόφαση που πάρθηκε ισχύει με βάση την μελέτη για τους 91 όπως αναφέρονται στην εισήγηση και στην ΜΠΕ. Ισχύει η ίδια απόφαση και για 92 παραγωγούς; Αφού το Δ.Σ. με βάση άλλα δεδομένα αποφάσισε. Η επιτροπή περιβάλλοντος στην περιφέρεια για ποια ΜΠΕ θα πάρει απόφαση; Μπορεί να πάρει για τους 92; Αν ναι πώς; Αφού στην διαβούλευση άλλη μελέτη συζητήθηκε.

Προφανώς υπάρχει μείζον θέμα τάξης και λειτουργίας του δήμου όπως και παραπλάνηση του Δ.Σ αλλά κυρίως πάρα πέρα υποβάθμισης του.

Ξανά ρωτάμε για ποιον λόγο υπήρξε αυτή η απαράδεκτη συμπεριφορά;

Σε κάθε περίπτωση η Δ.Α είναι υπόλογη και πρέπει να δώσει εξηγήσεις τόσο στο Δ.Σ όσο και στους κατοίκους του δήμου μας που απειλούνται με ενεργειακή φτώχεια και πρόσθετα χαρατσώματα από τον δήμο.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλούμε τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα του δήμου μας σε αγώνα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας:

-Για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο άμεσης αξιοποίησης όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας, -όπως ο λιγνίτης, υδροηλεκτρισμός, γεωθερμία, ΑΠΕ- με περιβαλλοντικούς όρους και χωροταξικό σχεδιασμό κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την «πράσινη ανάπτυξη» και το εμπόριο ρύπων.

-Για κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις ρήτρες αναπροσαρμογής.

-Για απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία, που τελικά τις πληρώνει ο λαός, ενώ τμήματα του κεφαλαίου θησαυρίζουν από τη µεταφορά του πανάκριβου αµερικανικού LNG.

-Για κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

-Για γενναία μείωση και πλαφόν στην τιµή του ηλεκτρικού ρεύµατος και του φυσικού αερίου.

-Για κατάργηση της χρέωσης του χαρατσιού των ΑΠΕ στους λογαριασµούς ρεύµατος.

-Καµία διακοπή ρεύµατος σε όσους δεν µπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασµούς.

ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΟΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΛΑΟ

Ηγουμενίτσα 17/9/2022
Για την Λαϊκή Συσπείρωση
Δώρης Δήμας

Υ.Γ. Επισυνάπτουμε την απάντηση του μελετητή της ΜΠΕ προς το την επιτροπή περιβάλλοντος του Π.Σ. Ηπείρου.

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα