03/11/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

Τα κρούσματα σήμερα Παρασκευή στη Θεσπρωτία

Μαρτίου 11, 2022 0
Τα κρούσματα σήμερα Παρασκευή στη Θεσπρωτία

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας  79
ΠΕ Θεσπρωτίας  66
ΠΕ Ιωαννίνων  376
ΠΕ Πρέβεζας  103
Συνέχεια...

Δοκιμάστε σήμερα κι αύριο την ψαρόσουπα του SIROKOS

Μαρτίου 11, 2022 0
Δοκιμάστε σήμερα κι αύριο την ψαρόσουπα του SIROKOS

Παρασκευή & Σάββατο πιάτο ημέρας ψαρόσουπα βελουτε με φιλέτο λαβράκι. Δεύτερο πιάτο ημέρας: μπακαλιάρος με σκορδαλιά σε κουρκούτι.

Επίσης, το πλούσιο μενού του SIROKOS, στη διάθεσή σας με δυο ακόμη επιλογές.
Την επιλογή των αγαπημένων σας burger/sandwich, με ή χωρίς πατάτες και τη δυνατότητα παραγγελίας ''μισής'' μερίδας στις μακαρονάδες και τα ριζότα, για να έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε περισσότερα από τα πιάτα μας και πιο οικονομικά!

Δείτε το μενού του SIROKOS
.com/img/a/

.com/img/a/

Καθημερινά από τις 12:00 εώς τις 18:00 το απόγευμα, μπορείτε να κάνετε τις παραγγελίες σας στο 2665022550.

Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για τα πιάτα ημέρας

Εθνικής Αντίστασης 122 - Ηγουμενίτσα
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών στη Θεσπρωτία

Μαρτίου 11, 2022 0
Ηγουμενίτσα: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών στη Θεσπρωτία

Συνελήφθησαν ύστερα από συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Ηγουμενίτσα και Αθήνα και τα 10 μέλη της οργάνωσης

Το οικονομικό όφελος από τη διακίνηση ναρκωτικών υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τις 75.000 ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια

Εξαρθρώθηκε ύστερα από συστηματική και μεθοδική έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ακατέργαστης κάνναβης στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Ηγουμενίτσας.

Για την εξάρθρωση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα χθες (10-11-2022) το πρωί συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Ηγουμενίτσα και Αθήνα, με τη συμμετοχή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας και τη συνδρομή του αστυνομικού σκύλου “Lussy” και αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν 9 άτομα, ενώ ένα ακόμη μέλος συνελήφθη σήμερα το πρωί στην Ηγουμενίτσα.

Ειδικότερα, πρόκειται για 9 ημεδαπούς (8 άνδρες και 1 γυναίκα) και έναν αλλοδαπό, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και παράβασης νομοθεσίας περί όπλων.

Επιπλέον, στη ίδια δικογραφία περιλαμβάνονται 40 άτομα, που ταυτοποιήθηκαν και κατηγορούνται για προμήθεια ναρκωτικών από την οργάνωση για δική τους χρήση.

Αναφορικά με τη δομή και τον τρόπο δράσης της, προέκυψε, ύστερα από ανάλυση και διασταύρωση πληροφοριακών δεδομένων, επιτήρηση χώρων και ατόμων και με τη χρήση και ειδικών ανακριτικών μεθόδων, ότι αρχηγικό της μέλος ήταν ένας από τους συλληφθέντες ημεδαπούς, ο οποίος συντόνιζε τη δράση της οργάνωσης και κατένειμε τους ρόλους στα μέλη της, καθορίζοντας παράλληλα την τιμή πώλησης των ναρκωτικών ανάλογα με την ποιότητά τους.

Ρόλο υπαρχηγού είχε έτερος συλληφθείς ημεδαπός, ο οποίος συνεπικουρούσε τον αρχηγό στη διεύθυνση της οργάνωσης, έχοντας υπό τον άμεσο έλεγχό του κάποια από τα μέλη της.

Χαρακτηριστικό της οργάνωσης ήταν ότι διέθετε σταθερό «πελατολόγιο», γεγονός που, λόγω των σχέσεων που είχαν αναπτυχθεί με τα μέλη της οργάνωσης, εξασφάλιζε εχεμύθεια και ασφάλεια στην οργάνωση.

Ακόμη, τα μέλη χρησιμοποιούσαν κατά τις επικοινωνίες μεταξύ τους και με τους χρήστες κωδικοποιημένες φράσεις και ορολογία, ενώ προτιμούσαν ιδιαίτερα να συνομιλούν μέσω διαδικτυακών εφαρμογών και όχι μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης.

Από την αστυνομική έρευνα, ταυτοποιήθηκαν τουλάχιστον 112 αγοραπωλησίες που έλαβαν χώρα μόνο κατά το τελευταίο εξάμηνο, ενώ, αν και ο ακριβής χρόνος έναρξης δράσης της οργάνωσης δεν εξακριβώθηκε επακριβώς, εκτιμάται ότι το κέρδος της κατά τα τελευταία δύο έτη υπερβαίνει τις 75.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο των ερευνών που ακολούθησαν μετά τις συλλήψεις των μελών της οργάνωσης, κατασχέθηκαν:

1.175,19 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,

-3- Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,

-13- κινητά τηλέφωνα,

γεμιστήρας πολεμικού όπλου και φυσίγγιο,

-4- φωτοβολίδες,

-3- ζυγαριές ακριβείας,

συσκευασίες, βάζα και τρίφτες με υπολείμματα κάνναβης και

τετράδιο σημειώσεων με ονόματα «πελατών» και χρηματικά ποσά από αγοραπωλησίες.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.
Συνέχεια...

Ζητείται προσωπικό για εστιατόριο στην Ηγουμενίτσα

Μαρτίου 11, 2022 0

 Ζητείται προσωπικό για εστιατόριο στην Ηγουμενίτσα

Ζητείται προσωπικό

- Μάγειρας
- Βοηθός κουζίνας/Λάντζα
- Σερβιτόρος
Πληροφορίες: 6948 806 765
Συνέχεια...

"Επικοινωνώ με το παιδί μου βάζοντας όρια και κανόνες" - Της Κων/νας Ζιάγκου

Μαρτίου 11, 2022 0
"Επικοινωνώ με το παιδί μου βάζοντας όρια και κανόνες" - Της Κων/νας Ζιάγκου

Γράφει η ψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνη του Κ.Π. ΑΡΙΑΔΝΗ Ζιάγκου Κων/να

Η οριοθέτηση έχει σημασία για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Τα παιδιά χρειάζεται να μάθουν να ελέγχουν την συμπεριφορά τους και να τηρούν ορισμένους κανόνες, ώστε να προστατεύουν τον εαυτό τους αλλά και να μπορούν να συμβιώνουν με άλλους ανθρώπους.

Ένα παιδί χωρίς όρια μπερδεύεται, νιώθει φόβο και ανασφάλεια.

Εάν όμως ζει σε ένα περιβάλλον όπου οι κανόνες εφαρμόζονται με συνέπεια και σταθερότητα το παιδί νιώθει πως ο κόσμος του είναι στέρεος και ασφαλής διότι αντιλαμβάνεται πως οι γονείς του είναι ικανοί να το φροντίσουν και να το προστατεύσουν, να αναλάβουν την ευθύνη για την ζωή του.

Συχνά συμβαίνει οι γονείς να έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την ανατροφή και τα “πρέπει” των παιδιών τους. Το να προσυμφωνήσουν μεταξύ τους για τους κανόνες που και οι δύο από κοινού θα εφαρμόζουν είναι πολύ χρήσιμο για το παιδί. Σε αντίθετη περίπτωση, το παιδί θα βρεθεί στην δυσάρεστη θέση να είναι ανάμεσα από τους γονείς και να μπερδευτεί. Σε μια τέτοια στάση των γονέων, είναι σίγουρο πως το παιδί θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία, θα συνταχθεί με τον γονέα που είναι ο υποχωρητικός με στόχο να σπάσει τα όρια.

Είναι γεγονός πως είναι στη φύση του παιδιού να εναντιωθεί στα όρια ιδίως στην προσχολική ηλικία, 3-6 ετών όπου η ανάπτυξή του είναι ραγδαία σε όλους τους τομείς. Είναι μια ηλικία όπου το παιδί αρχίζει να παίρνει πρωτοβουλία, έχει την ανάγκη να αυτονομηθεί κι αυτό φέρνει μια τάση για άρνηση στους κανόνες και στις εντολές των γονέων, λέει συνέχεια “όχι” και αρνείται να συμμορφωθεί. Είναι η πρώτη φορά που το παιδί προβάλλει έντονα το εγώ του απέναντι στους γονείς και γενικά στους ενήλικες. Αυτή είναι μια φάση όπου οι γονείς χρειάζεται να κατανοήσουν αυτή την ανάγκη και να την στηρίξουν. Αυτό δεν σημαίνει πως θα γίνουν υπερβολικά ελαστικοί, αντιθέτως χρειάζεται να τηρούν τα όρια τα οποία είναι απαραίτητα για την αυτονόμηση.

Τι είναι όρια και πως βάζουμε όρια;
Τα όρια είναι οι κανόνες που θέτουν οι γονείς σχετικά με τον ύπνο, την διατροφή, τα παιχνίδια, το διάβασμα, την τηλεόραση, τις σχέσεις με τις άλλους, την αρνητική συμπεριφορά

Πριν επιχειρήσουμε να θέσουμε όρια στην συμπεριφορά του παιδιού μας χρειάζεται να δούμε τον τρόπο που επικοινωνούμε με το παιδί μας και ποια είναι η σχέση μας μαζί του.

Για να έχουμε μια καλή και αποτελεσματική επικοινωνία χρειάζεται:
-να είμαστε ξεκάθαροι για αυτό που ζητάμε, να κοιτάμε το παιδί στα μάτια και να υπάρχει συμφωνία σε αυτό που λέμε και στην γλώσσα του σώματος, στο ύφος μας, και στον τόνο της φωνής μας. Να είμαστε σοβαροί, σταθεροί και ήρεμοι.

-Να τηρούμε την αρχή του “εδώ και τώρα”. Η επικοινωνία με το παιδί χρειάζεται να είναι εστιασμένοι στο τώρα, στην δεδομένη στιγμή, χωρίς αναφορές στο παρελθόν (και την περασμένη φορά τα ίδια έκανες), στο μέλλον( δεν θα αλλάξεις ποτέ..) και γενικεύσεις(πάντα τα ίδια κάνεις..).

Δεν υιοθετούμε αρνητικές συμπεριφορές όπως: δεν διατάζουμε το παιδί, δεν ηθικολογούμε, δεν παρακαλάμε, δεν αλλάζουμε θέμα, δεν το δωροδοκούμε.

-Πριν βιαστούμε να το συμβουλέψουμε, να το κρίνουμε ή να το τιμωρήσουμε δίνουμε χώρο να κατανοήσουμε αυτό που έχει να μας πει, να δούμε πως νιώθει και να του παρέχουμε ένα είδος καθρέφτη, στον οποίο θα μπορεί να δει τον εαυτό του.

-Όταν τα όρια δεν τηρούνται οι συνέπειες να είναι άμεσες και σχετικές με ότι έγινε. Τα όρια είναι ένα δύσκολο κεφάλαιο στην ζωή των γονέων, χρειάζεται υπομονή και σταθερότητα αλλά κυρίως στην αρχή μέχρι το νερό να μπει στο αυλάκι. Στη συνέχεια οι γονείς θα απολαύσουν μια πιο ήρεμη και εύκολη καθημερινότητα.

Και μην ξεχνάμε πως ένα παιδί μιμείται, μαθαίνει από αυτό που βλέπει να κάνουν οι γονείς και όχι αυτό που λένε.

Σε περιπτώσεις που η συμπεριφορά ενός παιδιού δυσκολεύει ιδιαίτερα το γονιό, είναι πολύ έντονη και του προκαλεί ανησυχία καλό είναι να ζητήσει την βοήθεια ενός ειδικού.
Συνέχεια...

WEBINAR: "Τι θα γίνω όταν μεγαλώσω. Η επαγγελματική επιλογή ως προσωπική Ιθάκη" από το νηπιαγωγείο Μαυρουδίου και ΕΠΑΛ Φιλιατών

Μαρτίου 11, 2022 0
WEBINAR: "Τι θα γίνω όταν μεγαλώσω. Η επαγγελματική επιλογή ως προσωπική Ιθάκη" από το νηπιαγωγείο Μαυρουδίου και ΕΠΑΛ Φιλιατών

Με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από τον χώρο της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, θα διεξαχθεί την Τετάρτη 16 Μαρτίου και ώρες 19:00-20:30, Live Open Webinar με θέμα «Τι θα γίνω όταν μεγαλώσω. Η επαγγελματική επιλογή ως προσωπική Ιθάκη».

Στη νέα εποχή, το άτομο θα πρέπει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της αγοράς εργασίας, να διαχειριστεί τις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, να διαμορφώσει την προσωπική και επαγγελματική ταυτότητά του, καθώς και τα επαγγελματικά σχέδια που θέλει να εκπληρώσει. Καλείται λοιπόν να χαράξει την προσωπική του διαδρομή και να συγγράψει τη δική του επαγγελματική ιστορία.O σύνδεσμος για την πλατφόρμα Zoom θα αποσταλεί στο email των συμμετεχόντων.

*Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

-Kεντρικοί ομιλητές:

Ευστράτιος Π. Παπάνης, Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου: «Εργασιακές Σχέσεις και Επαγγελματικός Προσανατολισμός μετά την πανδημία»

Μαρία Γιουμούκη, Υπ. Δρ. Πανεπιστημίου Αιγαίου, Εκπαιδευτικός Π.Ε., MSc, MEd: «Διαμόρφωση Επαγγελματικής Σκέψης στη Μαθησιακή Διαδικασία. Τεχνικές και τρόποι ανάπτυξης»

-Επιμέλεια-συντονισμός:
Θάλεια Θεοδωρίδη, Επικοινωνιολόγος Μ.Α.

Επικοινωνία:
Tηλέφωνο: 6986733756
Συνέχεια...

Γ. Στύλιος: "Πάνω από 160 χιλ. ευρώ οι αποζημιώσεις ΕΛΓΑ στη Θεσπρωτία"

Μαρτίου 11, 2022 0
Γ. Στύλιος: "Πάνω από 160 χιλ. ευρώ οι αποζημιώσεις ΕΛΓΑ στη Θεσπρωτία"

Νέες αποζημιώσεις για ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, που προκλήθηκαν εντός του 2021, κατέβαλε χθες ο ΕΛΓΑ. Στην Ήπειρο, οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν 368 δικαιούχους και είναι συνολικού ύψους 454.198 ευρώ.

Αναλυτικότερα, ανά νομό, το ποσό επιμερίζεται ως εξής:

Άρτα: 185.053 ευρώ
Θεσπρωτία: 162.013 ευρώ
Ιωάννινα: 26.753 ευρώ
Πρέβεζα: 80.379 ευρώ

Η επίσπευση της καταβολής των αποζημιώσεων είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΕΛΓΑ. Με αυτή την πληρωμή αυτή, σχεδόν ολοκληρώνεται, σε πανελλαδικό επίπεδο η εξόφληση των οφειλόμενων αποζημιώσεων του 2021.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος δήλωσε σχετικά: «Με συνεχείς προσπάθειες για τη βελτίωση των διοικητικών λειτουργιών του ΕΛΓΑ, καταφέραμε να μειώσουμε το χρόνο ολοκλήρωσης των εκτιμήσεων, καταβάλλοντας έτσι πιο γρήγορα, από ό,τι συνηθίζονταν, τις αποζημιώσεις στους δικαιούχους. Από την εξέλιξη αυτή ευνοούνται άμεσα και οι παραγωγοί της Άρτας και όλης της Ηπείρου. Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε, με συγκροτημένο σχέδιο για τη βελτίωση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ, εξασφαλίζοντας την αμεσότερη και ποιοτικότερη κάλυψη των παραγωγών μας.»
Συνέχεια...

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για την ορθή χρήση αντιβιοτικών και εμβολίων

Μαρτίου 11, 2022 0
Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για την ορθή χρήση αντιβιοτικών και εμβολίων

Με θέμα «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά & τα εμβόλια», πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή η διαδικτυακή Ημερίδα για την ευαισθητοποίηση πολιτών και εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής του Δήμου Ηγουμενίτσας

Η Εκστρατεία «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια» πραγματοποιείται για 9η συνεχή χρονιά, από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Στην Ημερίδα, συμμετείχαν νοσηλευτές, γονείς, εκπαιδευτικοί από σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και προσχολικής αγωγής που ανήκουν στους Δήμους Βέροιας, Ηγουμενίτσας, Ηρωικής Πόλης Νάουσας, Αλμωπίας και Ιωαννιτών.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας και Αντιπρόεδρος Β’ του ΕΔΔΥΠΠΠΥ κ. Ιωάννης Λώλος επεσήμανε: «Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας είχε ενεργή παρουσία για μια ακόμη φορά στη δράση ευαισθητοποίησης του ΕΔΔΥΠΠΥ «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια». Η δράση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, είχε στόχο την ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών και γονέων, του προστατευτικού δηλαδή μικρόκοσμου του παιδιού ως προς την προαγωγή της ορθής χρήσης των αντιβιοτικών και την αξία των εμβολίων στην πρόληψη των ασθενειών. Ως ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας αλλά και ως ΕΔΔΥΠΠΥ θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την υιοθέτηση από τους συμπολίτες μας υγιούς και υπεύθυνης συμπεριφοράς για την αποτελεσματική πρόληψη των ασθενειών. Σε αυτήν την προσπάθεια, τα παιδιά αποτελούν τους καλύτερους εγγυητές για την αλλαγή νοοτροπίας που επιθυμούμε».

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης στο χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε τους οργανωτές και τους συμμετέχοντες για την υποστήριξή τους στη δράση αυτή, επεσήμανε: «Δυστυχώς, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση σε υπερκατανάλωση αντιβιοτικών. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε υψηλά ποσοστά μικροβίων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Ως Δίκτυο, έχουμε δημιουργήσει από το 2014, την Πανελλαδική Εκστρατεία Ενημέρωσης με θέμα «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια». Μέσω αυτών των διαδικτυακών ημερίδων παρέχεται ενημέρωση στους δημότες για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών, καθώς και την αξία ανάδειξης του εμβολιασμού. Με στόχο την προαγωγή υγείας όλων των πολιτών συνεχίζουμε να διοργανώνουμε δράσεις προληπτικού χαρακτήρα σε κάθε περιοχή της χώρας μας».

Στην διαδικτυακή ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό και η Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων κα Μαρία Αϊδίνη, η οποία καλωσόρισε, ευχαρίστησε συμμετέχοντες, ομιλητές και τα στελέχη των Δήμων και δήλωσε: «Με τη σημερινή ημερίδα, σκοπός μας είναι να ενημερωθούν έγκυρα σύμφωνα με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς, για την αξία του εμβολιασμού, αλλά και τις συνέπειες που προκύπτουν από την υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών. Είναι σημαντικό να επενδύσουμε στις νέες γενιές για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στην υιοθέτηση υγιών συμπεριφορών και στάσης ζωής, καθώς είναι οι αυριανοί ενήλικες».

Η κα Κυριακή Κανελλακοπούλου Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Γενική Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας και ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ο κ. Περικλής Παναγόπουλος απάντησαν σε ερωτήσεις για τα αντιβιοτικά και τόνισαν ότι: “Η εβδομάδα 18-24 Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 2015 ως παγκόσμια εβδομάδα Ενημέρωσης και στην Ευαισθητοποίησης όλων μας για τα αντιβιοτικά. Γιατί; Γιατί τα αντιβιοτικά είναι τα μοναδικά φάρμακα που έσωσαν και εξακολουθούν να σώζουν καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές από τις μικροβιακές λοιμώξεις. Δυστυχώς όμως και είναι η αλήθεια, η χώρα μας μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών κατέχει δύο θλιβερά πρωτεία στην κοινότητα: (α) την υψηλότερη κατανάλωση των αντιβιοτικών και (β) την υψηλότερη αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Υπάρχουν λύσεις για να καταπολεμηθεί το σοβαρό και επείγον αυτό πρόβλημα και να ξαναγίνουν δραστικά τα αντιβιοτικά, εφόσον όπως έχουν ανακοινώσει όλοι οι σχετιζόμενοι Παγκόσμιοι Οργανισμοί έχουμε φτάσεις στο «Τέλος των Αντιβιοτικών»; Η λύση είναι μία: Η Ορθολογική Χρήση τους, που οδηγεί με ασφάλεια στη μείωση της αντοχής. Για τη χώρα μας αυτό σημαίνει μείωση της αλόγιστης κατανάλωσης στην κοινότητα >70%! Είναι λοιπόν εξαιρετικά επείγον να διασώσουμε όλοι μας τα πολύτιμα αυτά φάρμακα”.

Όσον αφορά τα εμβόλια, που μαζί με τα αντιβιοτικά αποτελούν από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην ιστορία της Ιατρικής, και οι δύο Καθηγητές τόνισαν:

“Την ανάγκη εμβολιασμού για την γρίπη κάθε Νοέμβριο, την αναμνηστική δόση του εμβολίου τετάνου/διφθερίτιδας ανά 10ετία, τον εμβολιασμό με το νέο 13δύναμο εμβόλιο για τον Πνευμονιόκοκκο στις ομάδες υψηλού κινδύνου και τον εμβολιασμό για τον Έρπητα Ζωστήρα. Τέλος, επισημάνθηκε η επείγουσα ανάγκη του πλήρους εμβολιασμού με τρεις δόσεις έναντι της COVID-19 λοίμωξης όλου του πληθυσμού άνω των 18 ετών, η μοναδική λύση για να επανέλθουμε στην κανονικότητά μας, αφού εξασφαλίζει προφύλαξη έναντι εισόδου στη ΜΕΘ, με πιθανή διασωλήνωση και τελική κατάληξη ακόμα και τον θάνατο. Στην τελευταία περίπτωση δεν πρέπει να παραβλέπονται και τα μέτρα μη φαρμακευτικής προφύλαξης, όπως είναι (α) η σωστή χρήση μάσκας, (β) η αποφυγή συγχρωτισμού και (γ) ο καλός αερισμός των κλειστών χώρων”.

Η Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. για τα Ευρωπαϊκά Εθνικά Δίκτυα Υγιών Πόλεων, κα Νταίζη Παπαθανασοπούλου ανέφερε ότι: "Η ιατρική επιστήμη τον 20ο αιώνα έδωσε δύο μεγάλα δώρα στην ανθρωπότητα. Τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια! Σώθηκαν εκατομμύρια ζωές. Πρέπει να γνωρίζουμε πως θα τα διαφυλάξουμε. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως σημαντικός παράγων που συμβάλλει στην Προαγωγή της Υγείας αναλαμβάνει να φτάσει το μήνυμα σε όλους τους πολίτες. Το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων , εναρμονίζοντας την Πολιτική του με αυτήν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μετέχει στις δύο Παγκόσμιες Εκστρατείες για 9η συνεχή χρονιά, με την συμμετοχή 51 Δήμων που ο κάθε ένας τους θα το αναπτύξει εντός των ορίων του. Στόχος, να μην υπάρχει καμμιά σκιά, καμμιά απορία στην ορθή πληροφόρηση. Η γνώση σώζει ζωές"

Τον συντονισμό της Ημερίδας ανέλαβε η κα Στεφανία Τσούκη από το Δήμο Ιωαννιτών, ενώ η παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού πραγματοποιήθηκε από την κα Θωμαή Μαγγανάρη, Συντονίστρια ΕΔΔΥΠΠΥ του Δήμου Νάουσας. Η Παρουσίαση Παιδικού Παραμυθιού στα πλαίσια της εκστρατείας «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά», παρουσιάστηκε από την κα Ευδοκία Χατζηαβραμίδου από το Δήμο Αλμωπίας. Επίσης, η κα Νικολέτα Λάμπρου Συντονίστρια ΕΔΔΥΠΠΥ του Δήμου Ηγουμενίτσας και ο κ. Κωνσταντίνος Ρίζος Πολιτικός Εκπρόσωπος του ΕΔΔΥΠΠΥ του Δήμου Βέροιας ανέλαβαν τον συντονισμό για τις ερωτήσεις για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια.

Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης το Δημαρχιακό Μέγαρο Ηγουμενίτσας, την ημέρα της εκδήλωσης φωταγωγήθηκε μπλε, το χρώμα δηλαδή της εκστρατείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών.
Συνέχεια...

Τροχαίο ατύχημα στην Ηγουμενίτσα με τραυματισμό 70χρονου

Μαρτίου 11, 2022 0
Τροχαίο ατύχημα στην Ηγουμενίτσα με τραυματισμό 70χρονου

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε, πρωινές ώρες χθες, στη νέα παραλιακή οδό Ηγουμενίτσας, όταν δίκυκλο όχημα με οδηγό έναν 70χρονο ημεδαπό εξετράπη της πορείας του, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του οδηγού.

Ο τραυματίας διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ αρχικά στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας για την παροχή των πρώτων βοηθειών και στη συνέχεια, στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών, για περαιτέρω εξετάσεις.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.
Συνέχεια...