08/06/19 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

Τίμησαν τα θύματα των ναζιστικών κατοχικών δυνάμεων στη Μίχλα Παραμυθιάς

Αυγούστου 06, 2019 0
Η ιστορία δεν σβήνει, ούτε λησμονιέται, οι συνέπειες της Κατοχής δεν ξεχνιούνται, ήταν το μήνυμα από τη λιτή, αλλά συγκινητική εκδήλωση για τους 12 εκτελεσθέντες της Μίχλας, που έγινε την Κυριακή το πρωί 4 Αυγούστου 2019.
Αποδόθηκε η οφειλόμενη τιμή στα θύματα των ναζιστικών κατοχικών δυνάμεων στη Μίχλα Πέντε Εκκλησιών, ανάμεσά τους και βρέφος ενός χρόνου!
Τελέστηκε τρισάγιο στο καλλιμάρμαρο μνημείο, επί της παλαιάς εθνικής οδού Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων, στο συνοικισμό Βαρδακώστα.
Η ομιλία του συνταξιούχου δασκάλου Δονάτου Πασχάλη, άγγιξε καρδιές. Είχε ακριβή ιστορικό περιεχόμενο, αλλά ταυτόχρονα ανέδειξε με συναίσθημα και την τραγωδία εκείνης της περιόδου, με την ευχή να μην επαναληφθούν καταστροφικοί πόλεμοι. Ο κ. Πασχάλης μίλησε αφυπνηστικά προς τη σύγχρονη κοινωνία και στην ουσία απηύθυνε, με την καλλιέπεια και καλλιέργεια χαρακτήρα, καθώς και το αγωνιστικό φρόνημα και το ήθος, που τον διακρίνουν, κάλεσμα για εγρήγορση. Η παρουσία στην εκδήλωση συγγενούς θυμάτων, της Έλλης Μπαλάσκα, που δάκρυα κύλησαν στο πρόσωπό της, επανέφερε στη σκέψη όλων το «γιατί» τόσο και τέτοιο κακό, που αιωρείται αναπάντητο εδώ και 75 ολόκληρα χρόνια.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομικής αρχής, ο πρόεδρος της κοινότητας Πέντε Εκκλησιών Αντώνης Αποστόλου, πρόεδροι γειτονικών κοινοτήτων, ο εκπρόσωπος της Αδελφότητας Πέντε Εκκλησιών Σπύρος Καλογήρου (που είχε το συντονισμό και ανταποκρίθηκε με επιτυχία), οι οποίοι κατέθεσαν στεφάνια, κ.ά. Οι βουλευτές Βασίλης Γιόγιακας και Μάριος Κάτσης, λόγω υποχρεώσεων δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν, αλλά απέστειλαν μηνύματα.
Τα 12 άτομα, τα περισσότερα μικρής και νεαρής ηλικίας, δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ, σε αντίποινα της ολοσχερούς καταστροφής του στρατιωτικού φυλακίου Μενίνας (Νεράιδας) από τους αντάρτες του ΕΔΕΣ στις 18 Αυγούστου του 1944.
Οι εκτελεσθέντες Οσιδινιάτες, στις 23 Αυγούστου 1944, από τους Γερμανούς, τα ονόματα των οποίων αναγράφονται στο καλλιμάρμαρο μνημείο, που έστησε το 1984 η Αδελφότητα Οσδίνας, είναι:
Ο 15χρονος βοσκός Φώτιος Αλεξ. Μητσέλος, ο 17χρονος Θεόδωρος Ιωάνν. Λάμπρου (Θεοδώρου), ο 23χρονος γεωργός Κων/νος Σπυρ. Αθανασίου, η 26χρονη σύζυγός του Ανθούλα Κ. Αθανασίου, το 1 έτους βρέφος τους Γιαννούλα Αθανασίου, ο 46χρονος γεωργός Γεώργιος Ευαγγ. Μπαλάσκας, ο 20χρονος βοσκός Κων/νος Γεωργ. Μπαλάσκας, η 75χρονη νοικοκυρά Πανάγιω Μπαλάσκα, η 8χρονη μαθήτρια Αντωνία Βασ. Μπάτση, η 56χρονη Παρασκευή Μπάτση, η 13χρονη μαθήτρια Αικατερίνη Γεωργ. Κεφάλα και η 9χρονη μαθήτρια Σταματία Δημ. Νικολάου.

Συνέχεια...

Η Γ.Σ. της Κίνησης "Καθαρός Καλαμάς" την Κυριακή 11 Αυγούστου στις 11 πμ. στο Βουτσαρά

Οι αποφάσεις για τη θήρα για το κυνηγετικό έτος 2019-2020 - Τι αλλάζει

Αυγούστου 06, 2019 0
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης υπέγραψε τις σχετικές αποφάσεις για τη ρύθμιση της θήρας στη χώρα μας: Ρυθμιστική Απόφαση για τη θήρα, καθορισμό των συνδρομών των κυνηγών στις Κυνηγετικές Οργανώσεις και τα τέλη που καταβάλλονται υπέρ Δημοσίου.
Προηγήθηκαν σχετικές συναντήσεις και αξιολόγηση των προτάσεων που είχαν υποβάλλει οι Περιβαλλοντικοί Φορείς πανελλήνιας εμβέλειας, οι Κυνηγετικές Οργανώσεις, οι καθ’ ύλη αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, μετά από σχετική πρόσκληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Οι αλλαγές που έγιναν είναι περιορισμένες, έχουν διαχειριστικό χαρακτήρα και δεν θίγουν τον πυρήνα διεξαγωγής της κυνηγετικής δραστηριότητας.
Η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου καθορίζεται από 20 Αυγούστου 2019 μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2020.
Η νέα Ρυθμιστική Απόφαση διαφοροποιείται στα ακόλουθα σημεία σε σχέση με την περσινή:
α) Αυξήθηκε οριζόντια, σε όλη τη χώρα, η κάρπωση του αγριόχοιρου και πλέον η κάρπωση θα γίνεται χωρίς περιορισμό ανά ομάδα και ημερήσια έξοδο.
Το μέτρο αυτό λαμβάνεται προληπτικά και επικουρικά των λοιπών μέτρων που λαμβάνονται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εισόδου στη χώρα μας της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, που έχει πλήξει γειτονικές βαλκανικές χώρες και αποτελεί εν δυνάμει πρόβλημα και για την Ελλάδα.
β) Μειώνεται το ημερήσιο όριο κάρπωσης για το τρυγόνι, από τα 10 στα 8 θηρευόμενα πτηνά ανά κυνηγό. 
Είναι γνωστό ότι για το θέμα αυτό έχουν εκφραστεί διαφορετικές θέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τις κυνηγετικές ομοσπονδίες και τις αρμόδιες υπηρεσίες, που ξεκινούν από τη διατήρηση του αριθμού και φτάνουν μέχρι την πλήρη απαγόρευση. Η μείωση του ημερήσιου ορίου κάρπωσης κατά δύο τρυγόνια είναι ένα πρώτο βήμα της πολιτείας μέχρι τη διεξαγωγή οριστικής μελέτης για το θέμα. Το Υπουργείο θα προχωρήσει στην περαιτέρω επιστημονική τεκμηρίωση του θέματος με ανάθεση σχετικής ερευνητικής μελέτης.
γ) Επιτρέπεται η θήρα στις νήσους Γαύδο και Γαυδοπούλα, τις ημέρες Σάββατο και Κυριακή μέχρι την 30η Νοεμβρίου.
Για τις νήσους αυτές ίσχυε πενταετής απαγόρευση, η οποία έληξε. Μετά από πρόταση της τοπικής Δασικής Υπηρεσίας επετράπη η θήρα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Πέραν των ανωτέρω το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε αποδεκτή την πρόταση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (Κ.Σ.Ε.) για αύξηση κατά πέντε (5) ευρώ της ετήσιας συνδρομής των κυνηγών, που είναι μέλη στους αναγνωρισμένους από το Υπουργείο Κυνηγετικούς Συλλόγους για την έκδοση άδειας θήρας. Η αποδοχή της πρότασης της ΚΣΕ σχετίζεται με την ανάγκη αυξημένης θηροφύλαξης και της απρόσκοπτης εκτέλεσης των σχετικών προγραμμάτων από τους ιδιωτικούς φύλακες Θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκτιμά ότι η συνεργασία και αμοιβαία συνδρομή των ιδιωτικών Φυλάκων Θήρας με το προσωπικό των Δασικών Υπηρεσιών θα είναι ωφέλιμη για την προστασία της άγριας πανίδας και την ορθολογική διαχείριση της θηρευτικής δραστηριότητας.

ΠΗΓΗ: dasarxeio.com

Συνέχεια...

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Θεσπρωτικοί αντίλαλοι" - Πέμπτη 1 Αυγούστου

Αυγούστου 06, 2019 0
Διαβάστε στο φύλλο που κυκλοφορεί:
- Γιόγιακας - Κάτσης: Βουλευτές για τα πανηγύρια
- Θεσπρωτία ΕΝΑΝΤΙΑ στις εξορύξεις: Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις!
- Πιτούλης: Πεταμένα λεφτά για τα ποδήλατα της Νομαρχίας
- Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο τένις η Θεσπρωτή αθλήτρια Μιχαέλα Λάκη
- Έφυγε σε ηλικία 93 ετών o Φώτης Μήτσης
- Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Ηγουμενίτσας το 38ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών.
- Η ΝΟ.Δ.Ε. Θεσπρωτίας για την εκλογική νίκη
- Απολογισμός του ΚΙΝΑΛ Θεσπρωτίας για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου
- Ο Θεόδωρος Αθανασόπουλος νέος Αστυνομικός Διευθυντής Θεσπρωτίας. Στα Γιάννινα μετατέθηκε ο Φώτης Ντίνης
- Αυγουστιάτικη Πανσέληνος στα μνημεία της Ηπείρου
- Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της 4ης Γιορτής Πολιτισμού "ΜΑΝΑ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑ"
- Μια ευαίσθητη ψυχή, η Αλέκα Βουγίδη- Γιαννούλη, έφυγε πρόωρα από τη ζωή
- Τη Δευτέρα 12 Αυγούστου η παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Πανταζή για τη Λαμπανίτσα

Για να λαμβάνετε την εφημερίδα μας γίνετε συνδρομητές με ένα μήνυμα!
Ενημερώνουμε τους αναγνώστες του site μας ότι μπορούν εύκολα με ένα μήνυμα να γίνουνε συνδρομητές της έντυπης έκδοσης της εφημερίδας μας. Στείλτε μας τα στοιχεία σας (Ονοματεπώνυμο, διεύθυνση) στο τηλέφωνο 6945114015 ή στο email: antilaloi1977@gmail.com ή στη σελίδα μας στο facebook: Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι - thesprotikoiantilaloi.gr και η εφημερίδα μας θα σας αποστέλλεται κάθε Πέμπτη στην ταχυδρομική διεύθυνση που θα μας δώσετε χωρίς επιπλέον επιβάρυνση.
Το κόστος της συνδρομής είναι
Ετήσια συνδρομή: 40 ευρώ
Εξαμηνιαία συνδρομή: 20 ευρώ
Η συνδρομή ισχύει μόνο για το διάστημα που ζητήσετε, χωρίς υποχρέωση ανανέωσης.
Υπενθυμίζουμε στους αναγνώστες της ιστοσελίδας μας ότι η πρόσβαση είναι ΔΩΡΕΑΝ. Όσοι επιθυμούν να στηρίξουν την προσπάθειά μας, μπορούν να το κάνουν με οικονομική ενίσχυση στον κάτωθι τραπεζικό λογαριασμό
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΑΡ. ΛΟΓ/ΜΟΥ: 347/940983-18
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ: ΤΣΩΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
Παρακαλούμε όσοι εξοφλείτε τη συνδρομή σας ή αποστέλλετε οικονομική ενίσχυση, να μας αποστέλλετε και τα στοιχεία σας ώστε να εκδίδουμε και τη νόμιμη απόδειξη!
Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!
Συνέχεια...