11/05/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Καχριμάνης: "Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για την επέκταση του ΧΥΤ Καρβουναρίου"

Νοεμβρίου 05, 2020 0
Καχριμάνης: "Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για την επέκταση του ΧΥΤ  Καρβουναρίου" 

Η Περιφέρεια συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες της για συνδρομή στους καθ΄ ύλην αρμόδιους ΦοΔΣΑ και Δήμους της Ηπείρου –μέσω Προγραμματικών Συμβάσεων- προχωρά σε δύο ακόμη παρεμβάσεις, που αφορούν την επέκταση των υφιστάμενων υποδομών ΧΥΤ Ελληνικού και ΧΥΤ Καρβουναρίου με ορίζοντα χωρητικότητας τουλάχιστον για τα επόμενα 15-20 έτη. 

Συγκεκριμένα η σχετική πράξη με συνολικό προϋπολογισμό 10.1 εκ. ευρώ εντάχθηκε με απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» 
Στο ΧΥΤ Ελληνικού θα γίνουν εργασίες για την κατασκευή της Β’ φάσης (επέκτασης του ΧΥΤ) εκτάσεως περίπου 20 στρ. και ελάχιστης χωρητικότητας 250.000 m3 βάσει ΑΕΠΟ (χωρητικότητας 280.410 m3 σύμφωνα με την οριστική μελέτη), την αναβάθμιση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Στραγγισμάτων, καθώς και λοιπές εργασίες αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του ΧΥΤ. Ο προϋπολογισμός του υποέργου ανέρχεται σε 3 εκατ. Ευρώ 

Στο ΧΥΤ Καρβουναρίου θα γίνουν εργασίες την κατασκευή της επέκτασης του ΧΥΤ εκτάσεως περίπου 22 στρ και χωρητικότητας περίπου 389.414 m3 (σύμφωνα με την οριστική μελέτη), αναβάθμισης της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Στραγγισμάτων καθώς και λοιπές εργασίες για την αναβάθμιση του ΧΥΤ. Ο προϋπολογισμός του υποέργου ανέρχεται σε 6,83 εκατ. Ευρώ. 

Την ικανοποίησή του για την ένταξη των δύο έργων εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τονίζοντας ότι άμεσα θα ξεκινήσει η δημοπράτηση του της επέκτασης του ΧΥΤ Καρβουναρίου Παραμυθιάς ο οποίος έχει πολύ περιορισμένη εναπομείνασα χωρητικότητα.

Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Ηπείρου
Συνέχεια...

Συνεργασία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου με την EBRD για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Νοεμβρίου 05, 2020 0
Συνεργασία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου με την EBRD για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων 

Αριστερά: η κυρία Δήμητρα Παπανδρέου, Επικεφαλής του προγράμματος Advice for Small Businesses στην Ελλάδα

Δεξία: ο κύριος Ιωάννης Βουγιούκας, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Ηπείρου


Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου συνεργάζεται με το Πρόγραμμα Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της EBRD για να συμβάλει στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων 

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου ανακοινώνει τη συνεργασία της με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) που αφορά στην υποστήριξη της πρωτοβουλίας της EBRD σχετικά με τη διασύνδεση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων με τοπικούς συμβούλους για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και την πρόσβαση σε τεχνογνωσία που θα τις βοηθήσει να αναπτυχθούν. 

Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων δράσεων, η Τράπεζα Ηπείρου διοργάνωσε την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020, διαδικτυακή συνάντηση, φέρνοντας σε επαφή συνεργάτες που καλύπτουν πληθώρα συμβουλευτικών υπηρεσιών με στελέχη της EBRD. Οι τοπικοί σύμβουλοι ενημερώθηκαν για τα οφέλη που μπορούν να έχουν μέσω του προγράμματος και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν για να ενταχθούν στο δίκτυο συνεργατών της EBRD στην Ήπειρο. 

Αξιοποιώντας αυτή τη νέα δυνατότητα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ηπείρου θα μπορούν να επωφεληθούν λαμβάνοντας την κατάλληλη συμβουλευτική καθοδήγηση. Επιλέγοντας μέσα από ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών όπως είναι ο στρατηγικός και επιχειρησιακός σχεδιασμός, η καθοδήγηση στην ανάπτυξη των πωλήσεων και των εξαγωγών, η ανάπτυξη πιστοποιήσεων και άλλα, θα έχουν τη δυνατότητα μεταξύ άλλων να αποκτήσουν ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας ενισχύοντας την δραστηριότητά τους αλλά και την τοπική οικονομία και κοινωνία. 

Η υλοποίηση των συμβουλευτικών υπηρεσιών βασίζεται στη λογική του διαμοιρασμού του κόστους, με ποσοστό 70% - 88% του συμβουλευτικού κόστους να καλύπτεται από την EBRD και το υπόλοιπο 12%-30% από την ίδια την επιχείρηση. Ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση του συμβουλευτικού έργου, πραγματοποιείται έλεγχος στην επιχείρηση για να μετρηθεί ο αντίκτυπος και τα αποτελέσματα που υπήρξαν από την υλοποίηση του έργου. 

Ο κ. Ιωάννης Βουγιούκας, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Ηπείρου, ανέφερε σχετικά «Η Τράπεζα Ηπείρου λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της Ηπείρου, υποστηρίζοντάς και κατευθύνοντας τες διαρκώς σε κάθε επιχειρηματικό τους βήμα. Η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από εξειδικευμένους τοπικούς συμβούλους μπορεί να λειτουργήσει ως πυξίδα για τις επιχειρήσεις, συμβάλλοντας άμεσα στην ανάπτυξη τους. Είμαστε σίγουροι ότι η συνεργασία αυτή θα έχει οφέλη για όλα τα μέρη, πολύ περισσότερο όμως θα αναδείξει και θα ενδυναμώσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τόπου μας, οι οποίες αποτελούν την ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας». 

Η κα Δήμητρα Παπανδρέου, Επικεφαλής του προγράμματος Advice for Small Businesses στην Ελλάδα ανέφερε «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η Τράπεζα Ηπείρου υποστηρίζει το έργο μας καθώς θεωρούμε ότι αυτό θα βοηθήσει να έρθουμε ακόμα πιο κοντά στις επιχειρήσεις αλλά και τους συμβούλους που εδρεύουν στην Ήπειρο. Είναι μέλημά μας να καλύψουμε τις ανάγκες όχι μόνο των επιχειρήσεων που βρίσκονται στα αστικά κέντρα αλλά και σε κάθε γωνιά της χώρας.» 

Σχετικά με την Τράπεζα Ηπείρου: 
Η ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ιδρύθηκε το 1978 υιοθετώντας το όραμα του ιδρυτή της Ιωάννη Δούμα να στηρίξει και να ενισχύσει την τοπική οικονομία και κοινωνία της ευρύτερης Περιφέρειας Ηπείρου. Σήμερα, συμπληρώνοντας πάνω από 40 χρόνια λειτουργίας η ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ είναι η Τράπεζα των 17.000 Ηπειρωτών αλλά και των θεσμικών επενδυτών. 
Με τη συμμετοχή του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ ως Στρατηγικού Επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της Τραπέζης, η Τράπεζα βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση για να προχωρήσει την υλοποίηση του επιχειρηματικού της σχεδίου και του οράματός της για μια Ισχυρή Ελληνική Συνεταιριστική Τράπεζα. Το νέο συνεταιριστικό -επιχειρηματικό μοντέλο- πρότυπο που σχεδιάζει η Τράπεζα θα προσδώσει πολλαπλά οφέλη τόσο στην τοπική οικονομία και κοινωνία, όσο και στους εργαζομένους και τους μετόχους . 

Σχετικά με την EBRD: 
Η EBRD άρχισε να επενδύει στην Ελλάδα σε προσωρινή βάση το 2015 για να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Οι προτεραιότητες της Τράπεζας στην Ελλάδα είναι η ενίσχυση του ιδιωτικού και του χρηματοπιστωτικού τομέα, η στήριξη των ιδιωτικοποιήσεων, η ανάπτυξη των υποδομών της χώρας και η περιφερειακή ένταξη της ελληνικής οικονομίας καθώς και η υποστήριξη των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων μέσω του προγράμματος Advice for Small Businesses. Από την έναρξη του προγράμματος το 2018, η EBRD έχει υλοποιήσει πάνω από 100 συμβουλευτικά έργα με Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα.
Συνέχεια...

Άμεση κάλυψη των κενών θέσεων στο Δικαστικό Μέγαρο Ηγουμενίτσας ζητάει ο Σύλλογος Δικαστικών υπαλλήλων

Νοεμβρίου 05, 2020 0
Άμεση κάλυψη των κενών θέσεων στο Δικαστικό Μέγαρο Ηγουμενίτσας ζητάει ο Σύλλογος Δικαστικών υπαλλήλων

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 

ΠΡΟΣ 
Τον αξιότιμο Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: 
1.Βουλευτές Θεσπρωτίας κ.κ.Β.Γιόγιακα και Μ. Κάτση 
2.κ. Πρόεδρο Πρωτοδικών Θεσπρωτίας,κ. Εισαγγε λέα Πρωτοδικών Θεσπρω τίας και κα Ειρηνοδί κη Ηγουμενίτσας 
3.Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος 
4.Δικηγορικό Σύλλογο Θεσπρωτίας 
5.Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ 

Κύριε Υπουργέ, 
Με την ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας μας σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο δύσκολο και σοβαρό έργο σας. 

'Οπως γνωρίζετε, τα προβλήματα των δικαστικών υπαλλήλων αλλά και όλων των εργαζομένων στο χώρο της Δικαιοσύνης όχι μόνο δεν έχουν επιλυθεί αλλά αντίθετα έχουν οξυνθεί. 
Ο αργός ρυθμός απονομής της Δικαιοσύνης αγγίζει μερικές φορές τα όρια της αρνησιδικίας και αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. 
Η έλλειψη δικαστικής αστυνομίας, η ελλιπής στελέχωση της Δικαιοσύνης, ο φόρτος εργασίας, η έλλειψη της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής (π.χ. μηχανοργάνωση των δικαστικών υπηρεσιών κ.λ.π.), η πολυνομία, οι συνεχείς και χωρίς σχεδιασμό τροποποιήσεις της νομοθεσίας, η ανυπαρξία προγραμμάτων επιμόρφωσης των υπαλλήλων και η αύξηση της δικαστηριακής ύλης είναι μερικά από τα προβλήματα που ταλανίζουν και δυσχεραίνουν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. 

Στις δικαστικές υπηρεσίες της Θεσπρωτίας τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά ο φόρτος εργασίας των υπαλλήλων εξαιτίας: 

- Tου διπλασιασμού του αριθμού των δικηγόρων και της αύξησης των ποινικών υποθέσεων λόγω της εισόδου λαθρομεταναστών και της εισαγωγής ναρκωτικών από τη γειτονική Αλβανία, της αύξησης του πληθυσμού της Ηγουμενίτσας και της αύξησης της κίνησης του λιμανιού της. Επίσης η ολοκλήρωση της κατασκευής της Εγνατίας Οδού και του νέου λιμανιού καθώς και η συνταξιοδότηση αρκετών υπαλλήλων έχουν καταστήσει οξύτερο το πρόβλημα. 

- Οι υπηρετούντες υπάλληλοι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους κινούνται καθημερινά στα όρια της αντοχής τους και υπερβαίνουν εαυτούς για να ανταπεξέλθουν στις υπηρεσιακές υποχρεώσεις τους και να συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών. Η επικείμενη συνταξιοδότηση ορισμένων υπαλλήλων θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη σημερινή κατάσταση. 

- Οι προαναφερθέντες λόγοι καθιστούν ολοένα και πιο επιτακτική την ανάγκη για τη στελέχωση της Δικαιοσύνης με τον απαραίτητο αριθμό υπαλλήλων και επιμελητών, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας για τους υπαλλήλους και μεγάλος όγκος αλληλογραφίας και επιδόσεων κλήσεων και δικογράφων, τα οποία πρέπει να επιδί δονται από τους επιμελητές εντός συγκεκριμένων προθεσμιών. 

Για τους λόγους αυτούς και παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες της οικονομικής συγκυρίας επιβάλλεται να καλυφθούν άμεσα οι κενές οργανικές θέσεις και συγκεκριμένα να διοριστούν δύο υπάλληλοι, ένας επιμελητής δικαστηρίων και ένας υπάλληλος της κατηγορίας ΔΕ δακτυλογράφων-χειριστών ηλεκτρονικών υπολογιστών στο Πρωτοδικείο, ένας υπάλληλος, δύο επιμελητές δικαστηρίων και ένας υπάλληλος της κατηγορίας ΔΕ δακτυλογράφων-χειριστών ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Εισαγγελία και ένας επιμελητής δικαστηρίων στο Ειρηνοδικείο.
Σήμερα υπηρετούν στο Πρωτοδικείο επτά υπάλληλοι, στην Εισαγγελία επτά υπάλληλοι και στο Ειρηνοδικείο επτά υπάλληλοι και κανένας επιμελητής. Οι κενές οργανικές θέσεις μπορούν κατά τη γνώμη μας να καλυφθούν με μετάταξη δημοσίων υπαλλήλων, με το μέτρο της κινητικότητας ή με την προκήρυξη των κενών θέσεων για την πλήρωσή τους μέσω του ΑΣΕΠ. 

Είμαστε βέβαιοι κύριε Υπουργέ ότι θα αντιμετωπίσετε ευνοϊκά το δίκαιο αίτημά μας για πρόσληψη προσωπικού και ότι θα καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ικανοποίησή του. 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο 
Ο Πρόεδρος                       Ο Γραμματέας 
Πέτρος Ζήγος              Γρηγόρης Σοκόλης 
Συνέχεια...

Παραιτήθηκε από προπονητής της Κ17 της ΠΑΕ Θεσπρωτός ο Αλέκος Καρύδης

Νοεμβρίου 05, 2020 0
Παραιτήθηκε από προπονητής της Κ17 της ΠΑΕ Θεσπρωτός ο Αλέκος Καρύδης

Επιστολή παραίτησης 

Αποφάσισα να παραιτηθώ από την τεχνική ηγεσία της Κ17 της ΠΑΕ Θεσπρωτός 2019 λόγω διαφωνίας στον τρόπο λειτουργίας του ποδοσφαιρικού τμήματος.
Εύχομαι ολόψυχα η ομάδα να συνεχίσει την καλή πορεία που χαράξαμε από πέρυσι. 
Θέλω να ευχαριστήσω τον Αλέξη Μητσέλο και τη Μαριλένα Γκορέζη που ήταν δίπλα μου σε αυτή την προσπάθεια καθώς και το συνεργάτη μου Κώστα Γκορεζη για την πολύτιμη βοήθεια που μου προσέφερε στην διάρκεια της προετοιμασίας. 
Και τέλος να ευχηθώ στους νεαρούς ποδοσφαιριστές να είναι υγιείς και να συνεχίσουν να δουλεύουν και να εξελίσσονται.

Με εκτίμηση
Αλέξανδρος Καρύδης
Προπονητής Κ17 ΠΑΕ Θεσπρωτος 2019
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Υπεγράφη η σύμβαση για τη μετατροπή του κτιρίου του ΕΙΝ σε Πολυδύναμο Πολιτιστικό Χώρο

Νοεμβρίου 05, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Υπεγράφη η σύμβαση για τη μετατροπή του κτιρίου του ΕΙΝ σε Πολυδύναμο Πολιτιστικό Χώρο 

Επαναχρήση - Μετατροπή Κτιρίου ΕΙΝ σε Πολυδύναμο Πολιτιστικό Χώρο 

Υπογράφθηκε από το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλο και την κ. Παναγιώτη Λυκογιώργο εκπρόσωπο της Εταιρείας «ΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΤΕΒΕ» η σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ-ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΕΙΝ ΣΕ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ», η υλοποίηση του οποίου πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα. 

Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 4.350.000,00€, εντάχθηκε αρχικά στο Πρόγραμμα Φιλόδημος Ι και συγκεκριμένα στον Άξονα Προτεραιότητας Ανέγερσης ή/και Αποκατάστασης Δημοτικών Κτηρίων με τίτλο «Ανέγερση και Επανάχρηση Δημοτικών Κτηρίων» και στη συνέχεια για διαχειριστικούς λόγους μεταφέρθηκε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Η μελέτη, η οποία περιλαμβάνει και τη στατική ενίσχυση του κτηρίου, πραγματοποιήθηκε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ηγουμενίτσας. 

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος μετά την υπογραφή ης σύμβασης δήλωσε: 
«Η σημερινή υπογραφή της σύμβασης ενός έργου, που απουσίαζε από την περιοχή μας, αποτελεί το επιστέγασμα ενός μεγαλόπνοου στόχου, που μέσα από συνειδητή και μεθοδική δουλειά, πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη βοήθεια των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας. Το κτήριο ΕΙΝ μετατρέπεται σε πολιτιστικό κύτταρο, που φιλοξενώντας εκθέσεις, ημερίδες, συνέδρια και ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, πρόκειται να ενδυναμώσει τη βιώσιμη πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας.»
Συνέχεια...

Δεύτερη δέσμη προτάσεων από τους Ορίζοντες Ηπείρου για τον κορωνοϊό

Νοεμβρίου 05, 2020 0
Δεύτερη δέσμη προτάσεων από τους Ορίζοντες Ηπείρου για τον κορωνοϊό

«Η επόμενη φάση της πανδημίας είναι εδώ, ως ανάγκη προετοιμασίας του κρατικού και περιφερειακού μηχανισμού για την περίοδο των εμβολιασμών κατά του covid-19». Αυτό ήταν το μήνυμα της συνέντευξης που παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης, η παράταξη "Ορίζοντες Ηπείρου".
Η περιφερειακή παράταξη "Ορίζοντες Ηπείρου" βρέθηκε πάντα μπροστά από τις εξελίξεις, όλο αυτό το διάστημα της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, όπως τόνισε στην αρχή της συνέντευξης τύπου, ο εκπρόσωπος Τύπου της παράταξης Φίλιππος Παππάς, θυμίζοντας μεταξύ άλλων πως οι Ορίζοντες Ηπείρου από το Φεβρουάριο κατέθεσαν την πρόταση για τη διαμόρφωση ειδικού ταμείου για τον κορωνοϊό και ακολούθησε το Μάιο η πρόταση «Γέφυρα στο Μέλλον».
Όπως τόνισε ο κ. Παππάς, οι προτάσεις της παράταξης σήμερα, απορρέουν από τις εκτιμήσεις και μελέτες πανεπιστημιακών ιδρυμάτων πως τα κρούσματα από τα 1.200 και πλέον σήμερα, μπορεί να φτάσουν τα 4.000 το Δεκέμβριο. Οι προτάσεις μας όλο αυτό το διάστημα εκκινούσαν από την ανάγκη κατανόησης πως πρόκειται για πανδημία και όχι για απλή επιδημία.

«Υπήρξε οριζόντια δικαίωση των «Οριζόντων Ηπείρου»...» τόνισε στην αρχή της τοποθέτησής του ο επικεφαλής της παράταξης κ. Σπύρος Ριζόπουλος και από τα μεμονωμένα κρούσματα και τα περιστατικά εστιών μόλυνσης των ημερών, με την «πλειάδα αστείων δικαιολογιών» σε μια καταφανή υποτίμηση της κοινής λογικής για το γλέντι στη Λάιστα, για τους μετανάστες που κατά τον Περιφερειάρχη μεταδίδουν τη νόσο κτλ. Επειτα ο Σπύρος Ριζόπουλος αναφέρθηκε στην ουσία των ευθυνών της διοίκησης και στη διατύπωση προτάσεων για το άμεσο μέλλον.

Τρία ζητήματα αναδεικνύουν τις ευθύνες της Περιφερειακής Αρχής: το ζήτημα της πολιτικής ευθύνης γιατί η Περιφέρεια Ηπείρου δε θέλησε να προετοιμαστεί και έμεινε στην κουτοπόνηρη συγκάλυψη των γεγονότων. Δεύτερη ευθύνη είναι η ηθική απέναντι στους Ηπειρώτες για αυτά που τραβάνε με το lockdown πληρώνοντας την ξεροκεφαλιά της διοίκησης και το τρίτο είναι αποκλειστική ατομική ευθύνη του Περιφερειάρχη.
«Η ατομική δεν επιβαρύνει μόνο τους πολίτες για τις μάσκες και τις αποστάσεις, είναι η ατομική σου ευθύνη να κάνεις τη δική σου δουλειά ως δημόσια διοίκηση» σημείωσε. «Αν μέσα από αυτά τα τρία προκύψουν και ποινικές ευθύνες αυτό θα το δούμε όταν τελειώσει αυτός ο Αρμαγεδδών και θα ήθελα να δω αν η αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας θα μείνει μόνο στο ιδιωτικό γηροκομείο ή αν θα προχωρήσει και παρακάτω...», πρόσθεσε.

Οι προτάσεις
Το πλαίσιο των προτάσεων που κατέθεσε σήμερα η παράταξη "Ορίζοντες Ηπείρου" ξεκινά από την ανάγκη ενεργοποίησης του λογαριασμού για τον κορωνοϊό. Στη φάση που βρισκόμαστε, οι πόροι χρειάζονται για να τη διασφάλιση από την Ήπειρο επαρκών ποσοτήτων του εμβολίου για τον covid και για τη δημιουργία μονάδων εμβολιασμού. «Για να μην έχουμε χαμό και το πανηγύρι που είδαμε με τα rapid test στην Περιφέρεια, χρειάζεται ένα οργανωμένο μάνατζμεντ για το ιατρικό προσωπικό και για τους χώρους εμβολιασμού, που θα πρέπει να είναι άρτια εξοπλισμένοι» υποστήριξε προτείνοντας το κτίριο του ΚΕΕΛΠΝΟ στους Αμπελόκηπους να γίνει κέντρο εμβολιασμού.
Κέντρα εμβολιασμού ένα σε κάθε Περιφέρεια που όφειλε να προετοιμάσει το κεντρικό κράτος, πρότεινε ο κ. Ριζόπουλος λέγοντας τα εξής: «εγώ θέλω να αποτραπεί το κοινωνικό χάος, δε θέλω να μπούμε σε διαδικασίες «μαύρης αγοράς», θέλω να έχουμε τα εμβόλια και τα σημεία για να έλθει να εμβολιαστεί ο κόσμος, όταν έλθει η ώρα».

Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε είναι οι όροι και η λειτουργία επανεξέτασης των χρωματικών ζωνών. Τα Γιάννενα είναι στο κόκκινο και η μεταφορά ξανά στο κίτρινο δεν προβλέπεται. Είναι ένα managerial κενό όπως είπε, το να ζητάνε τα Γιάννενα να επανεξετάζονται κάθε Σάββατο είναι αυτονόητο δε θέλει παρέμβαση Υπουργού...

Για την εστίαση και τον τουρισμό που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, πρότεινε να γίνει αναστολή υλοποίησης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις της εστίασης και οι ξενοδόχοι. «Όταν θα επανέλθει η οικονομία, θα πρέπει να υπάρχει ο ιστός της οικονομίας» τόνισε, ανέφερε δε για το πρόγραμμα χρηματοδότησης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων πως υλοποιείται με το λάθος τρόπο. Υποστήριξε πως θα μπορούσαν να δοθούν ποσά από 5 ως 7 χιλιάδες ευρώ σε επιχειρήσεις και πρότεινε ακόμα να υπάρξουν απευθείας αναθέσεις στους λογιστές της περιοχής για να προστρέξουν όσοι δηλώνουν παραγωγή στον πρωτογενή τομέα, να ανοίξουν ΑΦΜ και να προβλεφθεί ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης αγροτικών επιχειρήσεων.

Για τον τουρισμό, πρότεινε ο κ. Ριζόπουλος να μείνει στην άκρη η τουριστική προβολή της περιοχής και να ξεκινήσει παράλληλη καμπάνια που θα αναδείξει την καθαρότητα της περιοχής μας, έστω και αν αυτό γίνει ανταγωνιστικά προς τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας. «Η Ήπειρος είναι στο έλεος του Θεού και πολιτικά και επικοινωνιακά» τόνισε στο σημείο αυτό.

Η Πολιτική Προστασία πρέπει τέλος να προσλάβει ειδικό σύμβουλο για την επόμενη μέρα, διαχωρίζοντας το μάνατζμεντ υγείας και να προσκληθεί στη διαδικασία αυτή και όποιος ιδιώτης το επιθυμεί. «Εγώ βιάζομαι να περάσει η Ήπειρος στην αντεπίθεση» τόνισε.

Κλείνοντας ο κ. Ριζόπουλος κατονόμασε ως υπευθύνους για την προβληματική διαχείριση της κρίσης τέσσερα πρόσωπα, απαιτώντας παράλληλα την παραίτηση τους: τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, την αντιπεριφερειάρχη υγείας Αγ. Νάκου, τον απόντα- όπως τον χαρακτήρισε- αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων Κ. Σιαράβα και την περιφερειακή σύμβουλο της πλειοψηφίας και πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων. Στ. Τσιάρα.
Στον ίδιο τόνο αναφερόμενος στην παραπάνω πολιτική ομάδα η οποία ευθύνεται για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, έκανε λόγο για αποσπασματική αντιμετώπιση του προβλήματος και δικαιολογίες κάθε φορά ότι εστιάζονται μεν τα κρούσματα σε μια επιχείρηση ή σε μια δομή αλλά… είμαστε γενικώς καλά. «Μόνο ένας μη νοήμων το λέει αυτό, γιατί ο κορωνοϊός έρχεται από τα έξω προς τα μέσα και οι μόνες ιχνηλατήσεις που βγαίνουν αρνητικές είναι οι ιχνηλατήσεις στην Ήπειρο. Ιχνηλατεί και γιατρεύει ταυτόχρονα η κ. Νάκου» είπε χαρακτηριστικά.
Συνέχεια...

Γ. Γόγολος: "Ψηφίστε ποιος είναι ο πιο αδύναμος κρίκος..."!!!

Νοεμβρίου 05, 2020 0
Γ. Γόγολος: "Ψηφίστε ποιος είναι ο πιο αδύναμος κρίκος..."!!!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
του επικεφαλής της Δημ. Παράταξης ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 
Γιάννη Κ. Γόγολου. 

Ο… αδύναμος κρίκος ! 

Η πώληση του Λιμένος Ηγουμενίτσας έχει δρομολογηθεί με τον συγκεκριμένο τρόπο, που αποτελεί την πολιτική ιδεολογία της σημερινής κυβέρνησης. 
Βρισκόμαστε ήδη στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας πώλησης και την συνοδεύουν οι πανηγυρισμοί του υπουργείου και των «ορισμένων» στελεχών της στον Οργανισμό, για το αυξημένο ενδιαφέρον των αγοραστών. (Δείτε σχετικά δημοσιεύματα) 

Το ενδιαφέρον όμως των πολιτών εστιάζεται στις περιοχές, που δεν χρησιμοποιούνται από τον ΟΛΗγ για λιμενικές εγκαταστάσεις στην Ηγουμενίτσα, την Πλαταριά, τα Σύβοτα και τη Σαγιάδα. 

Διαβάζουμε : 

Ο υπουργός κ. Πλακιωτάκης σε σχετική ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων, απάντησε, « ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, θα προβούμε σε ανακοινώσεις για την τύχη των προαναφερομένων περιοχών, που δεν χρησιμοποιούνται ως Λιμενικές εγκαταστάσεις και θα φροντίσουμε μετά την πώληση να είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της οικονομίας της περιοχής, άλλωστε είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τις δημοτικές αρχές …» 

Ο κ. Γιόγιακας σε σχετική ανακοίνωση για το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών ανακοίνωσε “ότι αναμένουμε το θετικό αυτό σενάριο να συνοδευτεί και από μια θετική εξέλιξη στο ζήτημα της απόδοσης στο Δήμο της χερσαίας ζώνης που δεν αφορά λιμενικές δραστηριότητες” (κατόπιν ενεργειών του βεβαίως ) 

Η κ. Δηλαβέρη, «ορισθείσα» πρόεδρος από τον ίδιο τον κ. Πλακιωτάκη, δηλώνει σήμερα στην ΕΡΤ « ότι στο πακέτο πώλησης του Λιμένος Ηγουμενίτσας, δεν περιλαμβάνεται η ονομαζόμενη Χερσαία Ζώνη..» 

Ο κ. Λώλος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο την Παρασκευή 30.10.2020, κατόπιν ερώτησής μου για το θέμα « ότι τηλεφώνησα σήμερα…… ακόμη τίποτα» 

Κάποιος εδώ έχει χάσει …το μπούσουλα 
Κάποιος ανάμεσά μας βρίσκεται, για να υπογράφει μόνο μνημόνια συνεργασίας. 
Κάποιος από όλους , αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο στη διαδικασία 
Κάποιος … διαρκώς στραβά αρμενίζει. 

Ψηφίστε ποιος είναι ο …αδύναμος κρίκος και σε αυτόν το γύρο της φάσης για την πώληση του Λιμένος Ηγουμενίτσας.
Συνέχεια...

Δηλώσεις Περιφερειάρχη Αλεξ. Καχριμάνη για ζητήματα που αφορούν την πανδημία του κορωνοϊού

Νοεμβρίου 05, 2020 0
Δηλώσεις Περιφερειάρχη Αλεξ. Καχριμάνη για ζητήματα που αφορούν την πανδημία του κορωνοϊού 

Στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα Ιωάννινα μετά την επιβεβαίωση των πολλαπλών κρουσμάτων κορωνοϊού σε Οίκο Ευγηρίας αναφέρθηκαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Μωϋσής Ελισάφ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, που ακολούθησαν της υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης για την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού. 

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε αρχικά στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκο και τον Υφυπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο, από την οποία προέκυψε ότι με νομοσχέδιο που προωθείται θα δοθεί η δυνατότητα στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προχωρούν σε προμήθειες για τα νοσοκομεία. «Εμείς- πρόσθεσε- αναλαμβάνουμε με προγραμματική σύμβαση την τοποθέτηση προκάτ κατασκευών, αρνητικών πιέσεων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» και είμαστε ανοικτοί σε ο, τιδήποτε ζητηθεί στο μέλλον για να αντιμετωπιστεί η πανδημία από όλα τα νοσοκομεία». 

Ο Περιφερειάρχης όπως και ο Δήμαρχος σημείωσαν ότι η εκδήλωση των πολλών κρουσμάτων στον Ιδιωτικό Οίκο Ευγηρίας είναι εκείνη που ανέτρεψε την κατάσταση στα νοσοκομεία της Ηπείρου, προσθέτοντας ότι γίνονται προσπάθειες για αναζήτηση κατάλληλων κτιριακών εγκαταστάσεων που θα μπορούν να φιλοξενούν ασυμπτωματικούς ασθενείς. Όπως είπε ο Περιφερειάρχης ήδη έχει εξεταστεί το κτίριο του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) που δεν έχει λειτουργήσει από την ημέρα κατασκευής του, στο οποίο όμως απαιτούνται συμπληρωματικές παρεμβάσεις για να γίνει λειτουργικό. 

Ειδικά για τον ιδιωτικό Οίκο Ευγηρίας ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι έχουν γίνει δύο καθολικά τεστ από τον ΕΟΔΥ στις 9 Σεπτεμβρίου και στις 16 Οκτωβρίου 2020, χωρίς να εντοπιστεί κανένα θετικό κρούσμα. Η μονάδα έχει ελεγχθεί ως προς την τήρηση των πρωτοκόλλων από το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ όταν ειδοποιήθηκαν οι υπηρεσίες για την εκδήλωση θετικού κρούσματος σε εργαζόμενη το Σάββατο 24 Οκτωβρίου ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Μετά την ενημέρωση από τον ιατρό εργασίας του Οίκου Ευγηρίας για τα ύποπτα συμπτώματα που είχαν εμφανιστεί σε φιλοξενούμενους στις 29 Οκτωβρίου, ακολούθησε νέος καθολικός έλεγχος από τον ΕΟΔΥ. 

Ο Περιφερειάρχης στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας οι ιατροί εργασίας, τους οποίους είναι υποχρεωμένοι να έχουν σε μόνιμη βάση τα Γηροκομεία, τα Εργοστάσια και γενικά οι επιχειρήσεις με μεγάλο αριθμό εργαζομένων. «Το βάρος εκτέλεσης των εντολών που δίνονται, πέφτει στους γιατρούς εργασίας», εξήγησε.
Συνέχεια...

Μ. Κάτσης: "Πάρτυ στο Λιμάνι πριν το ξεπούλημα"

Νοεμβρίου 05, 2020 0
Μ. Κάτσης: "Πάρτυ στο Λιμάνι πριν το ξεπούλημα"

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάριος Κάτσης για την κατασπατάληση χρημάτων φορολογουμένων πολιτών από τη Διοίκηση του ΟΛΗΓ, η οποία δεσμεύει για τα επόμενα 3 χρόνια τον Οργανισμό να πληρώσει σε ιδιωτική εταιρεία security 3 εκατ. ευρώ για φύλαξη λιμενικών εγκαταστάσεων, εκτοξεύοντας κατά +50% τον σχετικό προϋπολογισμό. Η Ερώτηση κατατέθηκε την ίδια ημέρα που ο Μάριος Κάτσης κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής κατά την Επίκαιρη Ερώτησή του για το ξεπούλημα του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας και της χερσαίας ζώνης, ότι η Διοίκηση του ΟΛΗΓ έχει εκτοξεύσει το συνολικό ποσό απευθείας αναθέσεων στα 1.750.000 ευρώ μέσα σε 1 μόλις έτος, με 725 απευθείας αναθέσεις. 

Ο Μάριος Κάτσης στην Ερώτηση παραθέτει λεπτομερή στοιχεία και έγγραφα και ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό Ναυτιλίας, για το αν και πώς αιτιολογεί τις αποφάσεις του ιδίου και της Διοίκησης του ΟΛΗΓ για υπέρογκη αύξηση, σε σχέση με το 2018 (μόλις δυο χρόνια πριν), των ετησίων δαπανών για υπηρεσίες φύλαξης λιμενικών εγκαταστάσεων και κατά 1 έτος της διάρκειας της σύμβασης, με την οποία πλέον δεσμεύεται σε βάθος 3ετίας ο ΟΛΗΓ, λίγο πριν πουληθεί το 67% μετοχών και το management σε ιδιώτες. Ζητά, επίσης, από τον Υπουργό εξηγήσεις με βάση τη νομοθεσία και τη νομολογία, για το γεγονός ότι ο ΟΛΗΓ δεν ματαίωσε τον μειοδοτικό διαγωνισμό, παρόλο που μόνο 1 εταιρεία κατέθεσε προσφορά σχεδόν στο ύψος του ήδη υπέρογκα αυξημένου προϋπολογισμού, χωρίς έκπτωση, ενώ η ίδια ακριβώς εταιρεία είχε κερδίσει τον ίδιο διαγωνισμό το 2018 στο 69% της σημερινής τιμής. Ζητά, τέλος, από τον Υπουργό να προβεί σε ενέργειες, ώστε να αναθεωρηθεί προς τα κάτω ο προϋπολογισμός και να επαναληφθεί ο διαγωνισμός. 

Σχετικά με τα παραπάνω, ο Μάριος Κάτσης προέβη στην εξής δήλωση: 

«Η διορισμένη «γαλάζια» Διοίκηση του ΟΛΗΓ, των «αρίστων» της ΝΔ, στο πνεύμα της λεηλασίας δημοσίου χρήματος στην οποία έχει επιδοθεί η Κυβέρνηση σε κάθε γωνιά της Ελλάδας εν μέσω πανδημίας, προχώρησε ανενδοίαστα μέσα σε 1 μόλις χρόνο, σε όργιο απευθείας αναθέσεων, αλλά και σε εκτόξευση της δαπάνης και της διάρκειας σύμβασης για φύλαξη των λιμενικών εγκαταστάσεων από εταιρεία security. 
725 απευθείας αναθέσεις συνολικού ύψους 1.750.000 ευρώ, ή αλλιώς κατά μέσο όρο 2 απευθείας αναθέσεις και 4.500 ευρώ καθημερινά μοιράζονται, με μεγάλο ποσοστό των αναθέσεων κοντά στο όριο των 20.000 ευρώ για να μη χρειαστεί μειοδοτικός διαγωνισμός. 

Προφανώς, αυτό συμβαίνει με άνωθεν πολιτική κάλυψη. Όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι Υπουργοί της έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ απευθείας αναθέσεων και μάλιστα προκλητικά για τους πιο απίθανος λόγους, το σήμα που δίνεται σε όλα τα στελέχη της και τοπικά είναι «πυρ κατά βούληση» στο Δημόσιο χρήμα. 
Μάλιστα, αυτό το ύφος εξουσίας συμβαίνει τη στιγμή που εργαζόμενοι, επιχειρηματίες και αγρότες έχουν πληγεί βάναυσα οικονομικά από την πανδημία, αλλά και τις κυβερνητικές πολιτικές με μέτρα ασπιρίνες. 
Όταν το 2ο Λύκειο ζήτησε εγγράφως 300€ χορηγία από τον ΟΛΗΓ για να μεταβούν οι μαθητές σε μαθητικό διαγωνισμό, η απάντηση ήταν «δεν έχουμε λεφτά». Ας μας εξηγήσουν τι κοινωφελές και ανταποδοτικό έργο έχουν παράξει ένα χρόνο τώρα που να δικαιολογεί το αστρονομικό πόσο των περίπου 2.000.000€, σε ποιες τσέπες πήγαν και με τι όρους. 

Την ίδια στιγμή, η μοναδική υπηρεσία για την οποία ο Διοίκηση έκανε διαγωνισμό, αυτή της φύλαξης, προκηρύχθηκε με ετήσια δαπάνη κατά 300.000 ευρώ ή κατά +50% ακριβότερη από ότι είχε γίνει το 2018, παρόλο που ήταν αντίστοιχος διαγωνισμός και τον είχε κερδίσει η ίδια εταιρεία security. Αυτό είναι διαχρονικά το είδος και το ύφος της διακυβέρνησης της Δεξιάς, που συνεχίζει στο πολλαπλάσιο το σημερινό Επιτελικό Κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πελατειακές εξυπηρετήσεις, πλιάτσικο στα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών, απαξίωση και λεηλασία των ταμείων κερδοφόρων Δημοσίων Οργανισμών, ώστε οι πολίτες να συνηθίσουν στην ψευδή νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία ότι το Κράτος είναι ένας κακός επιχειρηματίας και να παρουσιάζεται τελικά ως «σωτηρία» και μοναδική λύση το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας όσο-όσο. Πάρτυ πριν το ξεπούλημα, λοιπόν, στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Όπως έκανα και στην Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή ενώπιον του Υπουργού Ναυτιλίας, επαναλαμβάνω ότι δεν τους επιτρέπουμε να λεηλατήσουν τη δημόσια περιουσία και να ξεπουλήσουν τα ασημικά της πατρίδας μας, το Λιμάνι και τη χερσαία ζώνη, Ηγουμενίτσας, Πλαταριάς, Συβότων και Σαγιάδας. Ο Θεσπρωτικός Λαός θα βγάλει τα συμπεράσματά του και θα δώσει τις απαντήσεις που αρμόζουν απέναντι σε μια κυνική, πρωτοφανώς αλαζονική και επικίνδυνη για τη χώρα μας, Κυβέρνηση Μητσοτάκη» 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης, όπως κατατέθηκε από τον Μάριο Κάτση στη Βουλή: 

Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2020 

ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ 
Προς τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής 
Θέμα: «Αναιτιολόγητη υπέρογκη αύξηση προϋπολογισμού ανάθεσης υπηρεσιών ασφαλείας/φύλαξης στον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ Α.Ε.)» 

Σε αναιτιολόγητες αποφάσεις υπέρογκης αύξησης του ετήσιου Προϋπολογισμού για ανάθεση υπηρεσιών Ασφάλειας/Φύλαξης των Λιμενικών Εγκαταστάσεων, καθώς και διεύρυνσης της χρονικής διάρκειας της σχετικής σύμβασης, προχώρησε η, διορισμένη από την Κυβέρνηση, Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ), σε συνεργασία με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Οι αποφάσεις αυτές μάλιστα, ελήφθησαν σε μια περίοδο όπου δρομολογούταν η διαγωνιστική διαδικασία για το ξεπούλημα του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας, μέσω της πώλησης του 67% των μετοχών του ΟΛΗΓ Α.Ε. η οποία πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη. Έτσι, οι μετοχές του ΟΛΗΓ εκτίθενται σε έναν πλειοδοτικό διαγωνισμό όπου το τίμημα που θα καταβληθεί υπέρ του Δημοσίου, είναι επόμενο να περιοριστεί ακόμα περισσότερο, καθώς ο ιδιώτης αγοραστής θα παραλάβει τον Οργανισμό δεσμευμένο με επιπλέον οικονομικά βάρη και, μάλιστα, για χρονικό διάστημα που εκτείνεται πέρα από την παραλαβή (καθώς η σύμβαση υπηρεσιών ασφάλειας/φύλαξης θα έχει διάρκεια 2 έτη, με δικαίωμα προαίρεσης παράτασης για 1 ακόμα έτος). 

Συγκεκριμένα, για ανάδειξη αναδόχου της υπηρεσίας: «Λήψη Υπηρεσιών Ασφάλειας/Φύλαξης των Λιμενικών Εγκαταστάσεων αρμοδιότητας της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε., στο πλαίσιο εφαρμογής του κώδικα ISPS)» προκηρύχθηκε διεθνής δημόσιος ανοιχτός διαγωνισμός (του άρ.27 του ν.4412/2016), με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά βάσει της βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής (Διακήρυξη 4605/15-5-2020). 
Ο Προϋπολογισμός για την ανάθεση των υπηρεσιών ανέρχεται σε 1.012.724,18 €/έτος, χωρίς το ΦΠΑ, για 2+1=3 έτη, σύνολο 3.038.172,54 €, σύμφωνα με την 2814.3/20635/2020/30-03-2020 απόφαση (ΑΔΑ: 6ΝΔΠ4653ΠΩ-Ε5Ο) του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για έγκριση ανάληψης πολυετούς υποχρέωσης από τον ΟΛΗΓ. Στην εν λόγω απόφασή του, ο Υπουργός έλαβε υπόψη του το αρ. πρωτ. 1873/17-02-2020 έγγραφο του ΟΛΗΓ, με επισυναπτόμενα την αριθ.13/2020 Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και την έκθεση ανάληψης πολυετούς υποχρέωσης. 
Η μοναδική εταιρεία που υπέβαλλε προσφορά στο σχετικό διαγωνισμό, προχώρησε σε μόλις 0,3% έκπτωση (προσφορά ύψους 1.009.422,4 €/έτος), ποσό που τελικά και εγκρίθηκε από τη διοίκηση του ΟΛΗΓ. 
Η παραπάνω δαπάνη ανά έτος που προϋπολογίστηκε και τελικά εγκρίθηκε σχεδόν στο ίδιο ύψος, απέχει παρασάγγας από την αντίστοιχη δαπάνη που είχε προϋπολογιστεί στον αμέσως προηγούμενο διαγωνισμό που είχε διενεργηθεί το 2018 (Διακήρυξη 6280/5-9-2018) για την ίδια υπηρεσία, η οποία μάλιστα είχε κατακυρωθεί στην ίδια ακριβώς εταιρεία. Ο προϋπολογισμός της υπηρεσίας το 2018 ανερχόταν σε 700.000 €/έτος, χωρίς το ΦΠΑ, με διάρκεια σύμβασης που ήταν για 1+1 έτος και όχι για 2+1 έτη, όπως συμβαίνει με τον σημερινό διαγωνισμό του 2020. Αυτό σημαίνει ότι ο σημερινός διαγωνισμός, που δρομολόγησε η νέα Διοίκηση του ΟΛΗΓ, αύξησε υπέρογκα τις ετήσιες δεσμεύσεις κατά 312.724,18 €, δηλαδή σχεδόν κατά το ήμισυ, συγκεκριμένα σε ποσοστό 44,7%. Ταυτόχρονα, αύξησε το συνολικό τίμημα της σύμβασης, σε σχέση με αυτή του 2018, κατά 1.638.172,54 €, με την προαίρεση παράτασης. 
Συνεπώς, η ίδια ακριβώς ανάδοχος εταιρεία, για την ίδια υπηρεσία, επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας θα λάβει ετησίως όσο λάμβανε επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, συν σχεδόν 50% και μάλιστα με δέσμευση που εκτείνεται σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου και φτάνει μέχρι την 3ετία. 

Με βάση τα παραπάνω, εγείρεται το ερώτημα πώς δικαιολογούνται η αύξηση κατά σχεδόν 50% του προϋπολογισμού της υπηρεσίας ασφάλειας/φύλαξης, καθώς και η επέκταση της σχετικής σύμβασης κατά 1 επιπλέον χρόνο, σε σχέση με τι συνέβαινε μέχρι σήμερα. Ερευνώντας τα σχετικά έγγραφα, προκύπτει ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗΓ, με την 3685/2020/01-04-2020 απόφασή του (ΑΔΑΜ ΕΣΗΔΗΣ: 20REQ006554687), ενέκρινε την έκδοση απόφασης ανάληψης υποχρέωσης, σχετικά με το αίτημα του Αυτοτελούς Τμήματος Ασφαλείας για προμήθεια της υπηρεσίας ασφάλειας/φύλαξης, λαμβάνοντας υπόψη σχετική τεχνική έκθεση του Τμήματος. Στην τεχνική έκθεση αυτή, αναφέρεται ότι οι ανάγκες ασφαλείας/φύλαξης είναι αυξημένες, μεταξύ άλλων, και λόγω της αναπτυξιακής πορείας του Λιμένα Ηγουμενίτσας, της εμφανώς αυξημένης επιβατικής και εμπορευματικής κίνησης, της απαίτησης λειτουργίας πλέον και δύο επιβατικών σταθμών (Τ1&Τ2), προς εξυπηρέτηση των χρηστών καθ’ όλο το 24ωρο, καθώς και την επικείμενη ολοκλήρωση και λειτουργία του επιβατικού σταθμού Τ3. 

Πέραν του γεγονότος ότι με τα παραπάνω έγγραφα αναγνωρίζεται από τις υπηρεσίες και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο η αναπτυξιακή τροχιά στην οποία μπήκε ο Λιμένας Ηγουμενίτσας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την δρομολόγηση έργων όπως ο σταθμός Τ3, εξακολουθεί να τίθεται το ερώτημα κατά πόσο δικαιολογείται η τόσο μεγάλη αύξηση των δαπανών για υπηρεσίες ασφαλείας/φύλαξης. Λαμβάνοντας υπόψη την ανάλυση των εργατοωρών που, μεταξύ άλλων, επικαλείται η τεχνική έκθεση για να δικαιολογήσει την αύξηση αυτή, παρατηρείται ότι σε πλήρη ανάπτυξη των υπηρεσιών αυτών, απαιτούνται συνολικά 35 υπάλληλοι για 8ωρες βάρδιες καθημερινά. Υπολογίζοντας, με βάση ένα αισιόδοξο για τους εργαζομένους σενάριο, ότι ο μέσος μικτός μισθός τους ανέρχεται σε 1.200 €/μήνα ή 48 €/ημέρα (αναγωγή σε 25 ημέρες), το μισθολογικό κόστος για την εταιρεία είναι 1.680 €/ημέρα ή 613.200 €/έτος. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 400.000 €/έτος θα πηγαίνει στα ταμεία της εταιρείας, επιπλέον του μισθολογικού της κόστους για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες που θα προσφέρει στο πεδίο των Λιμενικών Εγκαταστάσεων. Είναι προφανές ότι το ποσό αυτό (που αποτελεί σχεδόν το 40% της συνολικής αμοιβής) είναι υπέρογκο και, συνεπώς, δεν δικαιολογείται σε καμιά περίπτωση η ως άνω αύξηση του Προϋπολογισμού από τα αναφερόμενα στην τεχνική έκθεση που έλαβε υπόψη ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗΓ για να εγκρίνει τις σχετικές δεσμεύσεις. 

Πέραν των παραπάνω, το γεγονός ότι στον διαγωνισμό κατέθεσε προσφορά μία και μοναδική εταιρεία, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να μην επιτευχθεί έκπτωση, δεν δικαιολογεί την απόφαση της διοίκησης του ΟΛΗΓ να συνεχίσει τον διαγωνισμό κατακυρώνοντάς τον σε αυτή. Και αυτό διότι, σύμφωνα με προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, η αναθέτουσα αρχή ενός διαγωνισμού που έχει ως κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή, δεν υποχρεούται να αναθέσει τη σύμβαση σε περίπτωση μοναδικού διαγωνιζόμενου. Αντιθέτως, οφείλει να αξιολογήσει την προσφορά του, ώστε να διαπιστώσει αν είναι ή όχι συμφέρουσα για το Δημόσιο, συγκρίνοντάς την με τιμές, οι οποίες τυχόν είχαν περιληφθεί σε οικονομικές προσφορές που είχαν εγκύρως υποβληθεί σε προηγούμενους δημόσιους διαγωνισμούς ή με τις τρέχουσες στην αγορά τιμές για όμοιες ή παρεμφερείς υπηρεσίες, οι οποίες προκύπτουν από σχετικά παραστατικά. Είναι προφανές, ότι η διοίκηση του ΟΛΗΓ δεν ακολούθησε την παραπάνω υποχρέωση, καθώς, ούτε η σύγκριση με τους προηγούμενους όμοιους διαγωνισμούς δικαιολογούν το ύψος της προσφοράς της εταιρείας, ούτε υφίστανται παραστατικά για τρέχουσες τιμές ομοίων υπηρεσιών που να δικαιολογούν το ύψος αυτό. 

Εξ άλλου, είναι αξιοσημείωτο ότι καμιά από τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για την προκήρυξη του διαγωνισμού και τις εγκρίσεις των πρακτικών της Επιτροπής Διενέργειας και Αξιολόγησής του, δεν ελήφθη ομόφωνα, όπως αντιθέτως κατά κανόνα συνέβαινε στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση της 16/04/2020 με θέμα την προκήρυξη του διαγωνισμού, κατά την οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το ύψος προϋπολογισμού και η διάρκεια σύμβασης, μειοψήφησε μέλος του ΔΣ, διατυπώνοντας τα εξής επιχειρήματα: «α) δεν υπάρχει όρος εάν σε περίπτωση μείωσης των εσόδων της ΟΛΗΓ ΑΕ μπορεί να μειωθεί το συμβατικό τίμημα, β) διαφωνεί με τη διάρκεια της σύμβασης (δύο συν ένα έτη) καθώς η ΟΛΗΓ ΑΕ σε όλες τις συμβάσεις που έκανε για περισσότερα έτη δεν κέρδισε καμία καλή έκπτωση. Προτείνει η διάρκεια της σύμβασης να είναι για ένα έτος και μετά την έγκριση του αναδόχου του διαγωνισμού να ξεκινήσει η επόμενη προκήρυξη, γ) θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι που υπάρχουν τώρα επαρκούν για τη φύλαξη της ΟΛΗΓ ΑΕ σε περίπτωση που θα αυξήσουν μόνο τις ώρες εργασίας τους.» (απόσπασμα πρακτικού συνεδρίασης, ΑΔΑ: ΨΠ30469ΗΞ2-ΤΚΚ). Κατά τη συνεδρίαση της 11/09/2020, με θέμα την έγκριση του πρακτικού της Επιτροπής για αποδοχή της προσφοράς και οριστική κατακύρωση του διαγωνισμού στην εταιρεία, το ίδιο μέλος του ΔΣ μειοψήφησε προτείνοντας: «να ζητηθεί από τον ανάδοχο να προσφέρει έκπτωση μέχρι και 20%, ειδάλλως να επαναληφθεί ο διαγωνισμός με άλλους όρους» (ΑΔΑ αποσπάσματος πρακτικού: ΨΨΘ4469ΗΞ2-ΓΕ3). 

Παρομοίως, άλλο μέλος του ΔΣ απείχε από τη συνεδρίαση της 15/07/2020 (ΑΔΑ αποσπάσματος πρακτικού: ΨΝΗΓ469ΗΞ2-47Υ), κατά την οποία προκρίθηκε η εταιρεία στο επόμενο στάδιο του διαγωνισμού, καθώς δεν είχε συνολική εικόνα και χρόνο για να εξετάσει το θέμα. Επίσης, ακόμα ένα μέλος του ΔΣ δεν υπερψήφισε την έγκριση του πρακτικού της Επιτροπής για την προσωρινή κατακύρωση του διαγωνισμού στην εταιρεία στο ύψος της οικονομικής προσφοράς της (συνεδρίαση της 11/08/2020, ΑΔΑ αποσπάσματος πρακτικού: ΩΨΑ8469ΗΞ2-Τ35), 

Επειδή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα σπατάλης κρατικού χρήματος επί Κυβέρνησης ΝΔ, προσβάλλουν και ζημιώνουν τους φορολογούμενους πολίτες της χώρας μας. 

Επειδή η επικείμενη πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΗΓ σε ιδιώτη, κατόπιν πλειοδοτικού διαγωνισμού, σε συνδυασμό με την 3ετή δέσμευση επιβάρυνσης του Οργανισμού με υπέρογκες δαπάνες υπηρεσιών ασφάλειας/φύλαξης, δεν γνωρίζουμε αν δεσμεύουν τον τελικό αγοραστή του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΗΓ. 

Επειδή στο διαγωνισμό με αντικείμενο: «Λήψη Υπηρεσιών Ασφάλειας/Φύλαξης των Λιμενικών Εγκαταστάσεων αρμοδιότητας της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε., στο πλαίσιο εφαρμογής του κώδικα ISPS» που προκηρύχθηκε με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά βάσει της βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής, συμμετείχε μία και μοναδική εταιρεία, με προσφορά που δεν δικαιολογείται από προηγούμενους όμοιους διαγωνισμούς ή σχετικά παραστατικά τρεχουσών τιμών της αγοράς για όμοιες υπηρεσίες. 

Επειδή σε καμιά απόφαση, τόσο των αρμοδίων οργάνων του ΟΛΗΓ, όσο και του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δεν αιτιολογούνται στη βάση πραγματικών στοιχείων, η αύξηση κατά σχεδόν 50% του προϋπολογισμού για υπηρεσίες ασφάλειας/φύλαξης και η κατά 1 χρόνο μεγαλύτερη διάρκεια της νέας σύμβασης. 

Α. Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: 

- Αιτιολογείται η κατά 312.724,18 € (κατά 44,7%) αύξηση, σε σχέση με το 2018 (μόλις δυο χρόνια πριν), του ετήσιου Προϋπολογισμού για την ανάθεση Υπηρεσιών Ασφάλειας/Φύλαξης των Λιμενικών Εγκαταστάσεων αρμοδιότητας της ΟΛΗΓ Α.Ε., στο πλαίσιο εφαρμογής του κώδικα ISPS, από τα αναφερόμενα στην τεχνική έκθεση του Αυτοτελούς Τμήματος Ασφαλείας του ΟΛΗΓ, την οποία έλαβε υπόψη ο Διευθύνων Σύμβουλος για την έγκριση ανάληψης υποχρέωσης, αλλά και στην 2814.3/20635/2020/30-03-2020 απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για έγκριση ανάληψης πολυετούς υποχρέωσης από τον ΟΛΗΓ; 

- Αιτιολογείται από τα αναφερόμενα στα παραπάνω έγγραφα η κατά 1 έτος αυξημένη διάρκεια της σύμβασης του σχετικού διαγωνισμού, σε σχέση με τον αντίστοιχο διαγωνισμό του 2018; 

- Θα ωφελήσει ή θα ζημιώσει το Δημόσιο στην επίτευξη μεγαλύτερου τιμήματος στον εν εξελίξει πλειοδοτικό διαγωνισμό πώλησης του 67% των μετοχών του ΟΛΗΓ, το γεγονός ότι δεσμεύεται για την καταβολή σε βάθος 3 ετών του συνολικού ποσού των 3.028.267,2 € για υπηρεσίες ασφάλειας/φύλαξης; 

- Είχε υποχρέωση η Διοίκηση του ΟΛΗΓ, βάση νομοθεσίας και νομολογίας σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις, να ματαιώσει τον διαγωνισμό ανάθεσης Υπηρεσιών Ασφάλειας/Φύλαξης, για τον λόγο ότι κατατέθηκε προσφορά σχεδόν μηδενικής έκπτωσης, από μια και μοναδική εταιρεία, σε ύψος κατά 44,3% μεγαλύτερο από την προσφορά που η ίδια εταιρεία είχε καταθέσει στον αντίστοιχο διαγωνισμό μόλις δυο χρόνια πριν, ο οποίος και της είχε επίσης κατακυρωθεί; 

- Κρίνουν ως λογικά τα επιχειρήματα του μέλους του ΔΣ του ΟΛΗΓ σχετικά με το μεγάλο ύψος του προϋπολογισμού, τη μεγάλη διάρκεια της σύμβασης και τη σχεδόν μηδενική έκπτωση, ο οποίος μειοψήφησε κατά τις συνεδριάσεις που έλαβαν χώρα στις 16/04/2020 και στις 11/09/2020; Αξιολογήθηκαν από τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ οι ενστάσεις αυτές στη βάση πραγματικών στοιχείων, πριν ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις; Αν ναι, με ποια αντίθετα επιχειρήματα και με ποια αιτιολογία απορρίφθηκαν; 

- Προτίθενται να προβούν σε ενέργειες, ώστε να αναθεωρηθεί προς τα κάτω ο προϋπολογισμός των υπηρεσιών ασφάλειας/φύλαξης του ΟΛΗΓ και να επαναληφθεί ο σχετικός διαγωνισμός; 

Β. Αιτούμαι να κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων: 

Το αρ. πρωτ. 1873/17-02-2020 έγγραφο του ΟΛΗΓ, με τα επισυναπτόμενά του, ήτοι την αριθ. 13/2020 Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και την έκθεση ανάληψης πολυετούς υποχρέωσης, τα οποία έλαβε υπόψη του ο Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στην αριθ. 2814.3/20635/2020/30-03-2020 απόφασή του για έγκριση ανάληψης πολυετούς υποχρέωσης από τον ΟΛΗΓ. 

Ο ερωτών και αιτών βουλευτής 
Κάτσης Μάριος
Συνέχεια...

Ήπειρος: Απογραφές ζωικού κεφαλαίου έτους 2020

Νοεμβρίου 05, 2020 0
Ήπειρος: Απογραφές ζωικού κεφαλαίου έτους 2020 

Σας ενημερώνουμε ότι από την 1η Νοεμβρίου έως την 15η Δεκεμβρίου οι κάτοχοι εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και χοίρων υποχρεούνται, να διενεργήσουν την ετήσια απογραφή του ζωικού τους κεφαλαίου, για το έτος 2020. Σε ότι αφορά τους χοίρους, η απογραφή διενεργείται εντός του μηνός Δεκεμβρίου. 

Επίσης, και τη φετινή χρονιά (2020), η κοινοποίηση της ετήσιας απογραφής διενεργείται το διάστημα μεταξύ των μηνών Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, εντός προθεσμίας 30 ημερών από τη διενέργειά της, ως την 15η Δεκεμβρίου : 

1) είτε με την προσέλευση των κτηνοτρόφων στην Κτηνιατρική Υπηρεσία, με το Μητρώο Εκμετάλλευσης Αιγοπροβάτων συμπληρωμένο και πλήρως ενημερωμένο με όλες τις μεταβολές (γεννήσεις, θανάτους, σφαγές). 

2) είτε με τη χρήση της αντίστοιχης ψηφιακής υπηρεσίας, χωρίς να απαιτείται η παρουσία του κτηνοτρόφου στην υπηρεσία. Η εγγραφή και η πρόσβαση του κάθε ενδιαφερομένου στην ψηφιακή υπηρεσία κοινοποίησης της ετήσιας απογραφής του ζωικού κεφαλαίου γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης http://e-services.minagric.gr), ακολουθώντας κατά βήμα τις οδηγίες που διατίθενται αναρτημένες στον ιστότοπο του ΥπΑΑΤ. Οι εν λόγω ψηφιακές υπηρεσίες θα ενεργοποιηθούν από την 1η Νοεμβρίου (για τα αιγοπρόβατα) και από την 1η Δεκεμβρίου (για τους χοίρους) αντίστοιχα. Ιδιαίτερα για την φετινή χρονιά 2020, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων αλλά και για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων, λόγω της πανδημίας COVID – 19, παρακαλούμε να χρησιμοποιήσετε τις ψηφιακές υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ. 

Κατά την υποβολή των απογραφικών στοιχείων μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας, εκδίδεται σχετική βεβαίωση την οποία ο χρήστης εκτυπώνει και επισυνάπτει στο μητρώο της εκμετάλλευσής του. Η ψηφιακή υποβολή απογραφής του ζωικού κεφαλαίου, δεν υποκαθιστά την υποχρέωση του κατόχου για την αντίστοιχη ενημέρωση του μητρώου της εκμετάλλευσής του. 
Ο κάθε χρήστης/κάτοχος αιγοπροβάτων ή χοίρων, έχει τη δυνατότητα ψηφιακής υποβολής απογραφικών στοιχείων μόνο μία φορά κατά την απογραφική περίοδο (σε περίπτωση που η υποβληθείσα απογραφή χρήζει τροποποίησης λόγω λανθασμένων στοιχείων, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να απευθύνεται άμεσα στην αρμόδια τοπική κτηνιατρική αρχή). 

Τέλος, επισημαίνουμε ότι είναι και φέτος υποχρεωτική η καταγραφή των οικόσιτων χοίρων στα πλαίσια της ετοιμότητας για την Αφρικανική Πανώλη. 

Η Προϊσταμένη Δ/νσης Κτηνιατρικής Ηπείρου 
Αικατερίνη Ντόντορου
Συνέχεια...

Διάγγελμα Μητσοτάκη σήμερα στις 12μ.μ. - Πληροφορίες για πανελλαδικό lockdown από αύριο Παρασκευή

Νοεμβρίου 05, 2020 0
Διάγγελμα Μητσοτάκη σήμερα στις 12μ.μ. - Πληροφορίες για πανελλαδικό lockdown από αύριο Παρασκευή

Έκτακτο διάγγελμα θα κάνει σήμερα Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για την πορεία πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός θα κάνει ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας στις 12.00 στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα και τηλεοπτικά ρεπορτάζ που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες και αμέσως μετά την ανακοίνωση για έκτακτο διάγγελμα του πρωθυπουργού την Πέμπτη το μεσημέρι παρουσία του λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα, αναμένεται να επιβληθεί πανελλήνιο lockdown στη χώρα από την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου. Οι λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές αλλά ούτε και η διάρκεια του lockdown. Επίσης δεν έχει γίνει γνωστό εάν η επιβαλλόμενη καραντίνα θα είναι γαλλικού τύπου, δηλαδή με ανοιχτά τα σχολεία εκτός Λυκείων και τη δυνατότητα μετακίνησης πολιτών για να πάνε στην εργασία τους.

Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές μιλώντας στο ΑΠΕ ανέφεραν:
«Τις τελευταίες μέρες παρά τα μέτρα παρατηρείται εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό είναι ένα σήμα συναγερμού γιατί θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Γι' αυτό όπως και στην προηγούμενη φάση πρέπει να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζονται για να ανακοπεί η πανδημία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε όταν βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται. Η κατάσταση εκτιμάται καθημερινά. Τα μέτρα μελετώνται και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών».
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα