10/18/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

ΚΚΕ Θεσπρωτίας: "Καμία συγχώνευση τμημάτων στα σχολεία - Να μην εφαρμοστεί ο αντιεκπαιδευτικός νόμος"

Οκτωβρίου 18, 2021 0
ΚΚΕ Θεσπρωτίας: "Καμία συγχώνευση τμημάτων στα σχολεία - Να μην εφαρμοστεί ο αντιεκπαιδευτικός νόμος"


ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Καμία συγχώνευση τμημάτων στα σχολεία.
Να μην εφαρμοστεί ο αντιεκπαιδευτικός νόμος.

Η κυβέρνηση υλοποιώντας τον αντί εκπαιδευτικό νόμο προχωρεί σε όλη την Ελλάδα σε συγχωνεύσεις τμημάτων και κατάργηση θέσεων εκπαιδευτικών.

Στοιβάζει σαν "σαρδέλες" τα παιδιά σε 27άρια και 28άρια τμήματα, την στιγμή που όλοι οι ειδικοί μιλάνε για έξαρση της πανδημίας ιδιαίτερα στη νεολαία βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών μέσα στα τμήματα.

Ταυτόχρονα αγνοεί τα τεράστια μορφωτικά και εκπαιδευτικά κενά που έχουν δημιουργηθεί στα παιδιά λόγω της τηλεκπαίδευσης και της μη ομαλής λειτουργίας των σχολείων την περίοδο της πανδημίας, κατάσταση που θα οξυνθεί ακόμη περισσότερο με τις πολυμελείς από μαθητές τάξεις καθώς αυτό θα δυσχεραίνει την εκπαιδευτική διαδικασία.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να εξοικονομήσει προσωπικό με μαζικές συγχωνεύσεις τμημάτων σε όλη την Ελλάδα αντί να κάνει προσλήψεις.

Στο Νομό Θεσπρωτίας σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας είναι η συγχώνευση τμημάτων σχολείων της Θεσπρωτίας, τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.(13 τμήματα στην 2οβάθμια)

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία τμημάτων άνω των 25 μαθητών, και την απώλεια θέσεων εκπαιδευτικών.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της υλοποίησης δια πυρός και σιδήρου του αντί εκπαιδευτικού νόμου που ψήφισε κατακαλόκαιρο η κυβέρνηση δίνοντας συνέχεια σε όσα νομοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Γαβρόγλου κ.α.).

Ο νόμος 4547/18 του κ. Γαβρόγλου για την δήθεν αυτό αξιολόγηση της σχολικής μονάδας είναι αυτός που εφαρμόζεται σήμερα, με προσθήκες, από την κ. Κεραμέως.

Εξ άλλου, το 2015, η έκθεση της Κομισιόν για την εκπαίδευση στην Ελλάδα έδωσε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ γιατί με νόμο της «προωθεί τις κατευθύνσεις της μεγαλύτερης αυτονομίας και των διαδικασιών εσωτερικής-εξωτερικής αξιολόγησης σχολείων και εκπαιδευτικών».

Επίσης όλες οι κυβερνήσεις θεωρώντας την κάλυψη των μορφωτικών αναγκών (σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια, λιγότεροι μαθητές στις τάξεις, μόνιμοι διορισμοί κ.ά.) κόστος διαχρονικά έχουν μειώσει κατά 1,8 δισ. ευρώ τις δαπάνες για την παιδεία τα τελευταία 11 χρόνια.

Την ίδια στιγμή όμως διοχετεύονται δισεκατομμύρια για εξοπλιστικά προγράμματα για τις ανάγκες της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ.
Έτσι κτίζεται το νέο σχολείο της «αγοράς», που έχει την υπογραφή του ΟΟΣΑ, της ΕΕ και του ΣΕΒ και διαχρονικά προωθείται απο τις εκάστοτε κυβερνήσεις.
Ένα σχολείο δήθεν αυτόνομο, αλλά στην ουσία περισσότερο εξαρτημένο από τις τσέπες των γονιών και δεσμευμένο στις συνολικές κοινωνικές ανισότητες.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αντί να ασχολείται με τα σοβαρά προβλήματα στην παιδεία δείχνει επίδειξη πυγμής, με τις αλλεπάλληλες αγωγές επιβεβαιώνοντας ότι στόχο έχει να δώσει ένα νέο χτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών της λαϊκής οικογένειας με βάση τον αντιεκπαιδευτικό νόμο.

Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές έχουν κάθε λόγο να αγωνίζονται ενάντια σ΄ένα νόμο που είναι άδικος, ενάντια στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών τους!
Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές έχουν το δίκιο με το μέρος τους. Με τον αγώνα τους μπορούν να το επιβάλλουν.

Απαιτούμε:

- Να μην κλείσει ούτε 1 τμήμα! Έγκριση όλων των τμημάτων με βάση τις ανάγκες των μαθητών.

- 15 μαθητές ανά τάξη.

- Προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των σχολείων. Να καλυφθούν όλα τα κενά.

- Να μην εφαρμοστεί ο αντιεκπαιδευτικός νόμος.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2021
Συνέχεια...

Ακόμη 107 κιλά ακατέργαστης κάνναβης εντοπίστηκαν από υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας σε περιοχή της Πρέβεζας

Οκτωβρίου 18, 2021 0
Ακόμη 107 κιλά ακατέργαστης κάνναβης εντοπίστηκαν από υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας σε περιοχή της Πρέβεζας

Είχε προηγηθεί η κατάσχεση περισσότερων από -255- κιλών ακατέργαστης κάνναβης, ύστερα από καταδίωξη οδηγού οχήματος που τα μετέφερε

Σε συνέχεια του από 17-10-2021 Δελτίου Τύπου της Υπηρεσίας μας, γνωρίζεται ότι από τη συνεχιζόμενη έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας κατασχέθηκε ακόμη μία σημαντική ποσότητα ναρκωτικών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης της ίδιας υπόθεσης, αστυνομικοί της παραπάνω υπηρεσίας με τη συνδρομή και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας και του Β΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, εντόπισαν χθες (17-10-2021) το απόγευμα κρυμμένους σε θαμνώδη παραθαλάσσια περιοχή της Πρέβεζας 3 ταξιδιωτικούς σάκους, που περιείχαν συνολικά 14 δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 107 κιλών και 270 γραμμαρίων.

Η προανάκριση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας συνεχίζεται.
Συνέχεια...

Μ.Κάτσης: "Να σταματήσουν οι αποκλεισμοί ΑμεΑ από ΚΔΑΠ λόγω μη εμβολιασμού"

Οκτωβρίου 18, 2021 0
Μ.Κάτσης: "Να σταματήσουν οι αποκλεισμοί ΑμεΑ από ΚΔΑΠ λόγω μη εμβολιασμού"

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάριος Κάτσης, ζητώντας να αποσυρθεί η εγκύκλιος της Υφυπουργού Εργασίας Δ. Μιχαηλίδου, με την οποία αποκλείει τους μη εμβολιασμένους συνανθρώπους μας με αναπηρία από την πρόσβαση σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ)-ΑμεΑ της Θεσπρωτίας και όλης της Ελλάδας.

Ο Μάριος Κάτσης επισημαίνει ότι η εγκύκλιος εκδόθηκε σε χρόνο όπου ήδη είχαν εγκριθεί τα σχετικά voucher συμμετοχής των ωφελούμενων και είχαν αρχίσει οι εγγραφές και, μάλιστα, χωρίς καμία ενημέρωση, προκειμένου γονείς, κηδεμόνες, δικαστικοί συμπαραστάτες να μπορούν να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες (λ.χ. ιατρική γνωμάτευση) ή ακόμη και να δοθεί περιθώριο να γίνει ο εμβολιασμός.

Οι παραπάνω ενέργειες του Υπουργείου Εργασίας στερούν άδικα από ΑμεΑ, τις πολύτιμες υπηρεσίες που παρέχουν τα ΚΔΑΠ-ΑμεΑ, οι οποίες είναι καθοριστικές για την αποτροπή της ιδρυματοποίησης των ατόμων μέσω των κατάλληλων εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων που παρέχει εξειδικευμένο προσωπικό, συμβάλλοντας στην κοινωνική τους ένταξη και στηρίζοντας, παράλληλα, τις οικογένειές τους. Ταυτόχρονα, απειλείται η οικονομική βιωσιμότητα των ΚΔΑΠ-ΑμεΑ και το μέλλον των εργαζομένων τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης που κατέθεσε ο Μάριος Κάτσης:

Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Αποκλεισμός ατόμων με αναπηρία από ΚΔΑΠ-ΑμεΑ στη Θεσπρωτία λόγω μη εμβολιασμού και απειλή για τη βιωσιμότητα των δομών»

Στις 31/8/2021, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εξέδωσε τη με αριθ. 63807 εγκύκλιο, κατ’ εφαρμογή του άρ. 206 του ν.4820/2021, σύμφωνα με την οποία: «κάθε ωφελούμενος που εισέρχεται στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΑμεΑ) και στα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) πρέπει υποχρεωτικά να είναι πλήρως εμβολιασμένος κατά του κορωνοϊου COVID -19, τηρουμένων των οδηγιών ανά ηλικιακή ομάδα, όπως αυτές έχουν καθοριστεί από την αρμόδια επιτροπή εμβολιασμού». Στην ίδια εγκύκλιο, διευκρινιζόταν ότι: «δεν έχουν υποχρέωση εμβολιασμού όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργειά του σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην υπ. αρ. Δ1Α/γ.π.ΟΙΚ.50993/2021 (ΦΕΚ 3794, Τ.Β’) ΚΥΑ».

Η παραπάνω εγκύκλιος ουσιαστικά αποκλείει ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού από προνομιακές δομές με ιδιαίτερη ψυχοκοινωνική συμβολή, οδηγώντας στην ουσιαστική κατάργηση των ΚΔΑΠ-ΑμεΑ. Επιπλέον, δημιουργεί με παράλογο τρόπο δυο μέτρα και δυο σταθμά, καθώς αντιθέτως ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός στα ειδικά σχολεία ή δομές ειδικής αγωγής, όπου φοιτά η πλειοψηφία των ωφελουμένων των ΚΔΑΠ-ΑμεΑ.

Χαρακτηριστικό, εξ άλλου, της κακοδιοίκησης και της προχειρότητας του Υπουργείου Εργασίας απέναντι στις ευάλωτες ομάδες των ατόμων με αναπηρία, είναι το γεγονός ότι η παραπάνω εγκύκλιος εκδόθηκε σε χρόνο όπου ήδη τα voucher συμμετοχής τους είχαν εγκριθεί από την ΕΕΤΑΑ και ενώ ήδη είχαν αρχίσει οι εγγραφές. Χωρίς να έχει προηγηθεί καμία σχετική ενημέρωση, προκειμένου γονείς, κηδεμόνες, δικαστικοί συμπαραστάτες να μπορούν να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες (λ.χ. ιατρική γνωμάτευση) ή ακόμη και να δοθεί περιθώριο να γίνει ο εμβολιασμός.

Κατά συνέπεια, ακόμα και σήμερα, στην Περιφερειακή Ενότητας Θεσπρωτίας, υπάρχουν άτομα με αναπηρία που στερούνται τα πολύτιμα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης που προσφέρουν τα ΚΔΑΠ-ΑμεΑ και τα οποία αποτρέπουν την ιδρυματοποίηση των ατόμων μέσω των κατάλληλων εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων που παρέχει εξειδικευμένο προσωπικό. Έτσι, υπονομεύεται η επίτευξη του στόχου της υποβοήθησης της κοινωνικής ένταξης μιας ευάλωτης πληθυσμιακά ομάδας, της ποιοτικής βελτίωσης του τρόπου ζωής τους, καθώς και της στήριξης των οικογενειών τους. Ταυτόχρονα, οι πολύτιμες δομές των ΚΔΑΠ-ΑμεΑ αναμένεται να υποστούν αρνητικές οικονομικές συνέπειες, όπως και οι εργαζόμενοι σε αυτές, καθώς προκαλείται κλίμα ανασφάλειας για το μέλλον και την ύπαρξή τους, όταν αποκλείονται ωφελούμενοι από αυτές, με ευθύνη της Κυβέρνησης.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Τι μέτρα προτίθενται να λάβει, ώστε να αρθεί ο αποκλεισμός μη εμβολιασμένων ωφελούμενων ΑμεΑ από ΚΔΑΠ-ΑμεΑ της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας;

Ο ερωτών βουλευτής
Κάτσης Μάριος
Συνέχεια...

Μόνο 1 νέο κρούσμα σήμερα στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Οκτωβρίου 18, 2021 0
Μόνο 1 νέο κρούσμα σήμερα στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας 7
ΠΕ Θεσπρωτίας 1
ΠΕ Ιωαννίνων 43
ΠΕ Πρέβεζας 2

Ημερήσια έκθεση covid-19 του ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.164, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 697.033 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 117 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.102 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 43, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.418 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 347 (64.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 81.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 307 (88.47%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 40 (11.53%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.249 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 212 (ημερήσια μεταβολή +10.42%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 204 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Συνέχεια...

Θεσπρωτία: 5 πρόστιμα χθες για μη χρήση μάσκας - Άγνωστο πόσα σβήστηκαν

Οκτωβρίου 18, 2021 0
Θεσπρωτία: 5 πρόστιμα χθες για μη χρήση μάσκας - Άγνωστο πόσα σβήστηκαν

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο

Στο πλαίσιο ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες (17-10-2021) από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά 16 παραβάσεις.

Ειδικότερα βεβαιώθηκαν:

8 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ, ως εξής:

-5- στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
-3- στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

8 παραβάσεις σχετικά με τη λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων με την επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας από πελάτες καταστημάτων, ως εξής:

-5- στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
-1- στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
-2- στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: Η Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου αποστέλλει καθημερινά δελτία Τύπου με τα πρόστιμα που επέβαλλαν κλιμάκιά της την προηγούμενη ημέρα. Ποτέ όμως δεν έστειλε Δελτίο Τύπου στο οποίο να αναφέρονται πόσα από αυτά τα πρόστιμα διαγράφονται, κατόπιν νομίμων ενστάσεων βεβαίως, τα οποία από όσο πληροφορούμαστε είναι αρκετά...
Γιατί άραγε;;;
Συνέχεια...

Γιώργος Τζαβέλλας: Ο πρωτοπόρος, κορυφαίος –και σχεδόν άγνωστος– Σουλιώτης σκηνοθέτης

Οκτωβρίου 18, 2021 0
Γιώργος Τζαβέλλας: Ο πρωτοπόρος, κορυφαίος –και σχεδόν άγνωστος– Σουλιώτης σκηνοθέτης

Απόγονος της ιστορικής οικογένειας Τζαβέλλα

Αν και υπήρξε μία ξεχωριστή μορφή της τέχνης και του κινηματογράφου, ο απόγονος της ιστορικής οικογένειας Τζαβέλλα, από το Σούλι και κορυφαίος σκηνοθέτης της μεταπολεμικής γενιάς και ένας από τους σημαντικότερους στην Ελλάδα, ο Γιώργος Τζαβέλλας δεν έτυχε ποτέ της αναγνώρισης που του άξιζε, καθώς η ακεραιότητα του ήθους του και ο γλυκός του χαρακτήρας, που διαπερνούσε όλες του τις ταινίες, δεν ταίριαζε με το κινηματογραφικό σύστημα, που βολοδέρνει στη μιζέρια, διαφημίζει μετριότητες, προβάλει το ασήμαντο.

Τον κατέταξαν ως έναν ακόμη σκηνοθέτη του παλιού εμπορικού ελληνικού σινεμά, με τον πρέποντα σεβασμό μόνο από ελάχιστους γνώστες του έργου του, αλλά και αυτούς που έμπαιναν στην ουρά για να κόψουν εισιτήριο να δουν τις κλασικές σήμερα ταινίες “Η Κάλπικη Λίρα”, “Ο Μεθύστακας”, “Ο Γρουσούζης”, “Το Σοφεράκι”, “Μια Ζωή την Έχουμε”, ο Ζηλιαρόγατος”, “Η Δε Γυνή να Φοβείται τον Άνδρα”…


Αγαπημένες κλασικές ταινίες, που σήμερα, ανήκουν, ως ένα βαθμό δικαιωματικά, στους λαμπρούς πρωταγωνιστές τους, τον Ορέστη Μακρή, τον Βασίλη Λογοθετίδη, τον Μίμη Φωτόπουλο, την Έλλη Λαμπέτη, τον Δημήτρη Χορν, την Ειρήνη Παπά, τον Γιώργο Κωνσταντίνου και τόσους άλλους που διέπρεψαν σε δεύτερους, αλλά αξέχαστους, ρόλους. Όχι όμως και του αυτοδίδακτου, ρομαντικού, ευαίσθητου, αυθεντικού Γιώργου Τζαβέλλα.

Ο Γιώργος Τζαβέλλας, που «έφυγε» πριν 45 χρόνια (18 Οκτωβρίου 1976), υπήρξε ένας αυτοδίδακτος σκηνοθέτης, αλλά με τεράστια γνώση και βαθιά σκέψη, ένας πρωτοπόρος, με όραμα για το ελληνικό σινεμά, γύρισε μόλις 12 ταινίες. Ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος, ένας ανυπότακτος καλλιτέχνης, για τον οποίο αξίζει να θυμηθούμε τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής του και της σταδιοδρομίας του.

Σικελιανός, Σαρλό και μπιλιάρδα
Ο Γιώργος Τζαβέλλας γεννήθηκε στις 10 Αυγούστου του 1916, απόγονος της ιστορικής οικογένειας Τζαβέλλα, από το Σούλι, γιος του δημοσιογράφου Θάνου Τζαβέλλα και της Αφροδίτης Μιχαηλίδου, ενώ παιδικός του φίλος υπήρξε ο Νίκος Τσιφόρος, τον οποίο γνώρισε στα μπιλιαρδάδικα της Κυψέλης. Το 1927 θα παρακολουθήσει τις Δελφικές Γιορτές του Άγγελου και της Εύας Σικελιανού. Θα μαγευτεί και θα συγκινηθεί τόσο, με την αναβίωση του αρχαίου ελληνικού δράματος, βάζοντας ως κρυφό πόθο την ενασχόλησή του μια μέρα με την τραγωδία. Κάτι που θα καταφέρει τελικά 35 χρόνια μετά, γυρίζοντας την εξαίσια και πρωτοπόρα για την εποχή της “Αντιγόνη”, με την Ειρήνη Παπά, τον Μάνο Κατράκη και την Μάρω Κοντού. Ωστόσο, θα μαγευτεί και με έναν ακόμη θρύλο, αυτή τη φορά στις κινηματογραφικές αίθουσες, όπου θα γίνει μόνιμος θαμώνας και θα “σπουδάσει” τον κινηματογράφο, τον Τσάρλι Τσάπλιν. Ο περίφημος «Σαρλό» και οι ταινίες του θα τον γοητεύσουν τόσο που θα πάρει την απόφαση να ασχοληθεί στη ζωή του, με αυτό που αγαπά περισσότερο. Το σινεμά.


Από το μέτωπο στα «Χειροκροτήματα»
Προηγουμένως, όμως, θα πολεμήσει στο αλβανικό μέτωπο ως στρατιώτης και επιστρέφοντας θα ζήσει κατοχή. Λίγο πριν την απελευθέρωση, με τη βοήθεια του παραγωγού Μαυρίκιου Νόβακ θα γυρίσει την πρώτη δραματουργικά και τεχνικά άρτια ελληνική ταινία, τα «Χειροκροτήματα» επαναφέροντας στο προσκήνιο τον αλησμόνητο Αττίκ. Χωρίς χρήματα, στούντιο και τεχνικά μέσα, ο Τζαβέλλας γύρισε την ταινία στο πίσω μέρος της οθόνης του Ρεξ, ένα από τα κτήρια που οι Γερμανοί παρείχαν ηλεκτρικό ρεύμα όλο το 24ωρο. Η ταινία, σε σενάριο δικό του, έγινε τεράστια επιτυχία εκείνη τη μαύρη περίοδο, παρότι ορισμένες φορές ήταν εμφανέστατη η απειρία του νεαρού σκηνοθέτη.

Το 1946 θα γυρίσει τη δεύτερη ταινία του, «Πρόσωπα Λησμονημένα», ένα δράμα που χαρακτήριζε και ο ίδιος μέτριο και στο οποίο πρωταγωνιστούσαν οι Αιμίλιος Βεάκης και Μάνος Κατράκης. Δύο χρόνια μετά, επιμένοντας να γυρίζει ελληνοκεντρικά θέματα, ακόμη ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του, θα σκηνοθετήσει το αισθηματικό δράμα «Μαρίνος Κοντάρας», εμπνευσμένος από το ομότιτλο διήγημα του Εφταλιώτη, με τον Μάνο Κατράκη και σε παραγωγή και πάλι της «Νόβακ Φιλμ». Ο Τζαβέλλας δεν κάμφθηκε από τις δυσκολίες των γυρισμάτων σε Πάρο, Σαντορίνη και ως πρωτοπόρος κατάφερε να συμμετάσχει σε φεστιβάλ στο Βέλγιο, συστήνοντας τον ελληνικό κινηματογράφο στο εξωτερικό.


«Ο Μεθύστακας» και «Ο Γρουσούζης»
Το 1950 θα ξεκινήσει η θριαμβευτική δεκαετία της καλλιτεχνικής του πορείας, με την τεράστια επιτυχία “Ο Μεθύστακας”, ένα εξαίσιο συγκινητικό μελόδραμα, με τον τεράστιο Ορέστη Μακρή στον ομώνυμο ρόλο και τον Χορν, ο οποίος για τον ευαίσθητο και γλυκό χαρακτήρα του Τζαβέλλα είχε πει ότι «το μοναδικό ελάττωμα του Τζαβέλλα, αναμφισβήτητα του μεγαλύτερου Έλληνα σκηνοθέτη του κινηματογράφου, ήταν ο μελό χαρακτήρας του που αποτυπωνόταν και στις ταινίες του».

Το 1952 θα γυρίσει ακόμη ένα μελόδραμα, με έντονα κοινωνικά ηθογραφικά στοιχεία και πάλι με τον Μακρή, τον «Γρουσούζη», ένα φιλμ που θα διανθίσει με κωμικά στοιχεία, ενώ μια σειρά από αξιόλογους καρατερίστες – ανάμεσά τους και ο νεαρός Ντίνος Ηλιόπουλος σε ρόλο ενός γέροντα – θα συμβάλλουν στην επιτυχία της ταινίας, της οποίας, εκτός από την παραγωγή, ο Φίνος είχε αναλάβει και το μοντάζ!

Τον ίδιο χρόνο θα γυρίσει το αισθηματικό δράμα «Η Αγνή του Λιμανιού», με την Ελένη Χατζηαργύρη (παραγωγή Φίνος Φιλμ), ενώ τον επόμενο χρόνο θα σκηνοθετήσει μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, την απολαυστική αισθηματική κωμωδία «Το Σοφεράκι» με τον Μίμη Φωτόπουλο, στο ρόλο ενός γλεντζέ άστατου ταξιτζή, που ερωτεύεται το κορίτσι (Σμαρούλα Γιούλη) που χτύπησε με το σαραβαλάκι του. Πανέξυπνο δικό του σενάριο, απίστευτες ατάκες, ρυθμός, κεφάτες ερμηνείες και στο μοντάζ ο Ντίνος Κατσουρίδης,


Η καλύτερη ελληνική ταινία
Το 1955 θα γυρίσει, για πολλούς, την καλύτερη ελληνική ταινία όλων των εποχών, μία σπονδυλωτή, την πρώτη στην Ελλάδα, λαϊκή δραματική αισθηματική κομεντί, την πάντα φρέσκια «Κάλπικη Λίρα», έχοντας ως πρωταγωνιστές τους Λογοθετίδη, Λιβυκού, Φωτόπουλο, Βρανά, Μακρή, Διανέλλο, Χορν και Λαμπέτη. Ο Τζαβέλλας, σε δικό του σενάριο, φτιάχνει μία από τις αρτιότερες ελληνικές ταινίες, αυτήν τη φορά σε παραγωγή της ΑΝΖΕΡΒΟΣ, διαπερνώντας όλη την ελληνική κοινωνία, μέσα από τις τέσσερις ιστορίες του και βάζοντας στο στόχαστρό του το χρήμα και το πόσο κάλπικο είναι. Το φιλμ έγινε η πρώτη διεθνής ελληνική επιτυχία, αφού όπου κι αν προβλήθηκε την υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό, ενώ στη Σοβιετική Ένωση, η ταινία «παίχθηκε» σε 1.000 κινηματογραφικές αίθουσες ταυτόχρονα. Επίσης, Επιπλέον, βραβεύτηκε στα Φεστιβάλ Βενετίας και Μόσχας.

Ο Ζηλιαρόγατος, η Υβόν και η Αλίκη
Το 1956 θα έρθει η ώρα του «Ζηλιαρόγατου», μιας ξεκαρδιστικής κωμωδίας αισθηματικών παρεξηγήσεων, με τον Βασίλη Λογοθετίδη και ένα υπέροχο καστ συμπρωταγωνιστών, σε παραγωγή της ΑΝΖΕΡΒΟΣ. Το 1958 θα γυρίσει την αισθηματική κωμωδία «Μια Ζωή την Έχουμε», με τον Δημήτρη Χορν και την Υβόν Σανσόν, που τα τερτίπια της και η συμπεριφορά της προκάλεσε την οργή όλων των συντελεστών, ενώ το ντουμπλάρισμά της που έκανε η Θεανώ Ιωαννίδου δεν κόλλαγε με τον σνομπ χαρακτήρα της. Η ταινία στην εποχή της ήταν μία αποτυχία και είναι άγνωστο αν τελικά θα γινόταν αγαπητή από το κοινό, αν πρωταγωνιστούσε η αρχική επιλογή, η Αλίκη Βουγιουκλάκη!

Η Τραγωδία και η Αντιπαροχή ονείρων
Το 1961 θα κάνει το παιδικό του όνειρο πράξη και θα μεταφέρει στην οθόνη την τραγωδία του Σοφοκλή «Αντιγόνη», με αποτέλεσμα πρωτοποριακό για την εποχή, που δίχασε την ελληνική κριτική, αλλά αποθεώθηκε στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Την τελευταία του ταινία θα την γυρίσει το 1964. Πρόκειται για την κλασική αισθηματική κωμωδία «Η Δε Γυνή να Φοβείται τον Άνδρα», με την οποία ανέδειξε δύο νέους ηθοποιούς ως πρωταγωνιστές, τον Γιώργο Κωνσταντίνου και τη Μάρω Κοντού, μια μεγάλη αγάπη αλλά και την εποχή της αντιπαροχής και του γκρεμίσματος όλων αυτών που μας ένωναν ως κοινωνία, παρά τα όποια στερεότυπα, τις ασήμαντες διενέξεις.

Ελληνικό Θέμα
Στις 18 Οκτωβρίου του 1976 θα πεθάνει από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο, λίγες ημέρες μετά το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, για το οποίο πάσχισε ως ένθερμος υποστηρικτής του. Ο Γιώργος Τζαβέλλας που ξέφυγε από το παλιό ελληνικό σινεμά, ουσιαστικά έναν μιμητισμό του ξένου κινηματογράφου σε συνδυασμό με τα ελληνικά χαρακτηριστικά, είχε δηλώσει ότι «θα είχαμε πολλά να κερδίσουμε αν στρεφόμασταν σε θέματα καθαρώς ελληνικού χρώματος, σε συνδυασμό με τις φυσικές καλλονές του τόπου. Είναι ο μόνος τρόπος ν’ αποφύγουμε τη συντριπτική σύγκριση με τον πλούτο των σκηνικών που παρουσιάζουν τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά φιλμ. Μ’ άλλα λόγια, την έλλειψη να την κάνουμε πρωτοτυπία, δημιουργώντας ιδιότυπο ελληνικό φιλμ. Κι άλλωστε, αυτή θα είναι η προσωπικότητα του ελληνικού κινηματογράφου: το ελληνικό θέμα».

Μία άποψη, μία πεποίθηση, για έναν γνήσιο αυθεντικό ελληνικό κινηματογράφο, που ακόμη αναζητείται, μαζί με τα ασπρόμαυρα ευγενικά, γεμάτα γλυκύτητα όνειρα του Γιώργου Τζαβέλλα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Συνέχεια...

Συνάντηση του Δημάρχου Σουλίου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Οκτωβρίου 18, 2021 0
Συνάντηση του Δημάρχου Σουλίου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Το Σάββατο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, όπου πραγματοποίησε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, βρέθηκε το Σάββατο ο Δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της paramythia-online.gr, μεταξύ των θεμάτων που απασχολήσαν την συνάντηση, ήταν η ανάληψη πρωτοβουλίας από το Πατριαρχείο καθώς και ο συντονισμός των ενεργειών για την επιστροφή στη Παραμυθιά του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Δονάτου από το Μουράνο της Βενετίας, ζητήματα πολιτισμικού και θρησκευτικού τουρισμού καθώς και της ανάδειξης της τοπικής Αγιολογίας.

Ο Δήμαρχος Σουλίου κάλεσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για επίσημη επίσκεψη στη Παραμυθιά, ενώ του προσέφερε μια Αγιογραφία του Πολιούχου της Παραμυθιάς, Αγίου Δονάτου του Θαυματουργού.

ΠΗΓΗ: www.paramythia-online.gr
Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της εβδομάδας (18-24/10)

Οκτωβρίου 18, 2021 0
Θεσπρωτία: Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της εβδομάδας (18-24/10)

Ανακοινώνεται ότι για την εβδομάδα 18 έως 24 Οκτωβρίου 2021 τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΗΜΕΡΑ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ

ΩΡΑΡΙΟ

ΔΕΥΤΕΡΑ

18/10/2021

Φοινίκι - Δάφνη  - Άνω Ξέχωρο - Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινο Λιθάρι - Νεροχώρι-Κεραμίτσα -  Αχουρία Κεραμίτσας - Μαλούνι - Αχουρία Μαλουνίου

18:00-01:00

ΤΡΙΤΗ

19/10/2021

Φανερωμένη - Γηρομέρι - Μαυρονέρι - Κάτω Ξέχωρο - Κερασοχώρι - Παλαμπάς -  Άγιος Νικόλαος - Άγιοι Πάντες - Κρυονέρι - Αμπελώνας

08:00-15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ

20/10/2021

Τσαμαντάς - Βαβούρι - Λιάς - Λίστα- Κουρεμάδι- Κεφαλοχώρι - Μηλέα - Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.

18:00-01:00

ΠΕΜΠΤΗ

21/10/2021

Γεροπλάτανος-Πηγαδούλια - Άγιος Αρσένιος-Σμπόκια - Κυπάρισσος-Παλαιοχώρι–Δονάτος – Γολά - Ροδοστίβα.

08:00-15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

22/10/2021

Αετός - Άνω Παλαιοκκλήσι -  Κάτω Παλαιοκκλήσι - Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα)  – Χλωμός - Αχλαδιά.

18:00-01:00

ΚΥΡΙΑΚΗ

24/10/2021

Σαμονίβα - Τσαγκάρι - Φροσύνη - Αυλότοπος - Κουκλιοί - Γλυκή

08:00-15:00
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα

Στην επόμενη φάση του "The Voice" ο Θεσπρωτός Πέτρος Αντωνίου (+ΒΙΝΤΕΟ)

Οκτωβρίου 18, 2021 0
Στην επόμενη φάση του "The Voice" ο Θεσπρωτός Πέτρος Αντωνίου (+ΒΙΝΤΕΟ)

Στην επόμενη φάση του μουσικού talent show "The Voice" του ΣΚΑΙ, πέρασε ο Θεσπρωτός Πέτρος Αντωνίου, στην αποψινή του εμφάνιση με το τραγούδι Basket case.

O Πέτρος, γνωστός σε όλη τη Θεσπρωτία από τις εκατοντάδες δυναμικές ζωντανές εμφανίσεις του, κέρδισε δύο από τους τέσσερις κριτές που γύρισαν την καρέκλα τους, την Έλενα Παπαρίζου και το Σάκη Ρουβά, ενώ τελικά αποφάσισε να συνεχίσει στο μουσικό show με την ομάδα της Έλενας Παπαρίζου.

Ευχόμαστε στο φίλο Πέτρο, καλή επιτυχία στη συνέχεια του παιχνιδιού κι όχι μόνο...!!!

Δείτε το βίντεο από την εμφάνιση του Πέτρου Αντωνίου

Και τις κριτικές της επιτροπής...
Συνέχεια...