11/25/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα αύριο Παρασκευή

Η Αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας Βάσω Τσώτου για την Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Νοεμβρίου 25, 2021 0
Η Αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας Βάσω Τσώτου για την Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ο Δήμος Ηγουμενίτσας, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με την έμφυλη βία, φωτίζει πορτοκαλί το κτήριο του Δημαρχείου στις 25 και 26 Νοεμβρίου και συμμετέχει στην εκστρατεία «Λέξεις μαχαιριές» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, υπενθυμίζοντας πως οφείλουμε όλοι να δρούμε καθημερινά για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. 

Παράλληλα θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό συμβουλευτικής υποστήριξης, ενώ στις 10 Δεκεμβρίου θα ακολουθήσει εκδήλωση μνήμης για τις 13 γυναίκες θύματα γυναικοκτονίας στην Ελλάδα.

Σε σχετική της δήλωση η Αντιδήμαρχος Ψηφιακής και Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ηγουμενίτσας, κα Βασιλική Τσώτου ανέφερε τα εξής:

«Ενάντια στη βία κατά των γυναικών φωτίζουμε το Δημαρχείο με πορτοκαλί χρώμα, χρώμα απλό και ευθύ, όπως και η αντίδρασή μας ενάντια στη βία. Αντιδρούμε στην πιο επαίσχυντη μορφή καταπίεσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη πως όσο συνεχίζεται η κάθε μορφής βία, δεν μπορούμε να θεωρούμαστε πολιτισμένη κοινωνία, ούτε να κάνουμε πρόοδο στην ισότητα, την ειρήνη και την ανάπτυξη εν γένει. Για το λόγο αυτό Σπάμε τη Σιωπή. Καμία γυναίκα δεν είναι μόνη».

Η Αντιδήμαρχος
Ψηφιακής και Κοινωνικής Πολιτικής
Δήμου Ηγουμενίτσας
Βασιλική Τσώτου
Συνέχεια...

Ερωτήματα της Λαϊκής Συσπείρωσης Ηγουμενίτσας προς ...κάθε κατεύθυνση για τη χερσαία ζώνη

Νοεμβρίου 25, 2021 0
Ερωτήματα της Λαϊκής Συσπείρωσης Ηγουμενίτσας προς ...κάθε κατεύθυνση για τη χερσαία ζώνη

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της ΟΛΗΓ Α.Ε. https://olig.gr/%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%89%cf%83%ce%b7-2/ (εταιρικές ανακοινώσεις)

«Ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας ενημερώνει ότι όσοι ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση για παραχώρηση ιδιαίτερου δικαιώματος χρήσης χώρου στη χερσαία ζώνη των Λιμένων Ηγουμενίτσας, Πλαταριάς, Συβότων και Σαγιάδας, θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους έως και τις 31 Ιανουαρίου 2022 στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, Τερματικός Σταθμός 2 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση olig@olig.gr» (Δείτε ΕΔΩ)

Όπως είναι γνωστό το πλειοψηφικό πακέτο της ΟΛΗΓ Α.Ε πωλείται. Ήδη έχουν προκριθεί 7 υποψήφιοι αγοραστές και η προθεσμία τελικών προσφορών ήταν η 29η Νοεμβρίου.
Έχουμε πληροφορηθεί από τα ΜΜΕ ότι θα υπάρξει μία αναβολή, για προηγηθεί η «παραχώρηση» του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Από επίσημα χείλη όμως έχει ανακοινωθεί ότι μέσα στο 2022 η ΟΛΗΓ Α.Ε. θα λειτουργεί με νέο ιδιοκτήτη.

Επίσης είναι γνωστό ότι δεν έχει ακόμα καθοριστεί ποιο κομμάτι της «χερσαίος ζώνης» θα παραχωρηθεί στους δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών.

Άρα προκύπτουν τα ερωτήματα:
- Σε ποια χερσαία ζώνη αναφέρεται η ανακοίνωση της ΟΛΗΓ Α.Ε.;
- Ποιος θα εισπράττει τα ενοίκια για το 2022; Ο νέος ιδιοκτήτης ή ο δήμος;
- Δεν αποτελεί η ενέργεια αυτή πρόκριμα για παραχώρηση αυτών των χώρων μαζί με την ΟΛΗΓ Α.Ε.;
- Ποιος επιχειρηματίας θα δεχθεί να αποκλειστούν από το πακέτο της πώλησης αποδεδειγμένα πλέον κερδοφόροι χώροι, πολύ περισσότερο που αυτοί περιλαμβάνονται στους όρους δημοπράτησης της ΟΛΗΓ Α.Ε.;
- Η κυβέρνηση, το ΤΑΙΠΕΔ γιατί καθυστερούν και δεν ξεκαθαρίζουν τα της «χερσαίας ζώνης»; Τι πάει στον δήμο και τι πάει στους ιδιώτες;
- Η Δημοτική Αρχή της Ηγουμενίτσας πόσο καιρό ακόμα θα περιμένει καρτερικά τις αποφάσεις της κυβέρνησης; Γιατί δεν αντιδρά; Γιατί δεν διεκδικεί το παραλιακό μέτωπο για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών;

Η Λ.Σ. άλλη μια φορά θα επισημάνουμε ότι η χρήση του λιμανιού καθορίζει και την χρήση της «χερσαίας ζώνης». Τα όποια προβλήματα εμφανίζονται οφείλονται στην προωθούμενη «παραχώρηση» του λιμανιού και του παραλιακού μετώπου στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Η Ιδιωτικοποίηση της ΟΛΗΓ Α.Ε δεν γίνεται να υπηρετεί ταυτόχρονα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και τα λαϊκά συμφέροντα.

Για αυτό αγωνιζόμαστε για λιμάνι και παραλιακό μέτωπο στην υπηρεσία του λαού. Σε αυτήν την κατεύθυνση καλούμε το λαό σε αγώνα.
Γιατί μόνον ο λαός μπορεί να σώσει το λαό.

Ηγουμενίτσα 25/11/2021
Για τη Λαϊκή συσπείρωση
Δώρης Δήμας
Συνέχεια...

Μ. Κάτσης στο Kontra24: Όλα στο φως και οι Υπουργοί στο σκοτάδι δεν γίνεται - Ο κ. Μητσοτάκης φοβάται την εξεταστική (+ΒΙΝΤΕΟ)

Νοεμβρίου 25, 2021 0
Μ. Κάτσης στο Kontra24: Όλα στο φως και οι Υπουργοί στο σκοτάδι δεν γίνεται - Ο κ. Μητσοτάκης φοβάται την εξεταστική (+ΒΙΝΤΕΟ)

Συνέντευξη στο τηλεοπτικό σταθμό «KONTRA» στην εκπομπή της Αναστασίας Γιάμαλη, παραχώρησε ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής του νομού Θεσπρωτίας, Μάριος Κάτσης.

Τη συζήτηση μονοπώλησε διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής που διεξάγεται στη Βουλή για την χειραγώγηση της κοινής γνώμης με δημόσιο χρήμα (λίστα Πέτσα, Entrerprise Greece, Opinion Poll) αλλά και η εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη της πανδημίας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τοποθετήθηκε για την άρνηση της ΝΔ να προσκληθούν πολιτικά πρόσωπα ως μάρτυρες στην εξεταστική λέγοντας
«Ο κ. Μητσοτάκης επειδή φοβάται, καλύπτει τους Υπουργούς του δίνοντας εντολή στους βουλευτές της ΝΔ στην επιτροπή να μην τους καλέσουν ως μάρτυρες. Θα γίνει εξεταστική για την λίστα Πέτσα και ο Πέτσας δεν θα έρθει» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι «πρόκειται για ευτελισμό του κοινοβουλίου και καταστρατήγηση του αναθεωρημένου Συντάγματος που δίνει την δυνατότητα στην αντιπολίτευση να ελέγχει την κυβέρνηση. Εδώ η ΝΔ αρνήθηκε και το διακομματικό προεδρείο της εξεταστικής και τη λίστα μαρτύρων που πρότεινε η αντιπολίτευση. Δηλαδή μας λέει ότι ο ελεγχόμενος θα υποδείξει στους ελεγκτές πως θα τον ελέγξουν. Αυτά τα πράγματα είναι ανήκουστα και μαρτυρούν φόβο και ενοχή»

Εν συνεχεία άσκησε έντονη κριτική στην ΝΔ που ισχυρίζεται ως υπερασπιστική γραμμή ότι αναθέτουσες αρχές είναι οι εταιρίες media shop που μοίρασαν τα χρήματα για τις καμπάνιες του covid και του εμβολιασμού και όχι οι Υπουργοί.

«Oι εταιρίες media shop δεν μοίρασαν δικά τους λεφτά, αλλά δημόσιο χρήμα του ελληνικού λαού χωρίς κριτήρια, που τους έδωσαν με απευθείας ανάθεση οι Υπογράφοντες κ. Πέτσας, κ. Σκυλακάκης, κ. Κικίλιας και ο Πρωθυπουργικός ανηψιός κ. Δημητριάδης. Αυτοί θα έπρεπε να έρθουν να απολογηθούν και όχι να κρύβονται πίσω από την πλειοψηφία. Όλα στο φώς και οι Υπουργοί στο σκοτάδι δεν γίνεται» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την πανδημία ο Μ. Κάτσης ανέφερε ότι έχουμε εκατόμβη νεκρών με ευθύνη της κυβέρνησης που έχει πετάξει λευκή πετσέτα στην διαχείριση της πανδημίας. «Η κυβέρνηση μαζεύει ψήφους κλείνοντας το μάτι σε εκλογικά ακροατήρια ενώ ταυτόχρονα δεν κάνει τίποτα για την αποσυμφόρηση των τάξεων, των μέσων μεταφοράς και της επίταξης των ιδιωτικών κλινικών».

Για το ζήτημα του εμβολιασμού ανέφερε ότι «οι μόνοι που μπορούν να πείσουν όσους φοβούνται να κάνουν το εμβόλιο που είναι όπλο είναι οι οικογενειακοί γιατροί της πρωτοβάθμιας περίθαλψης αλλά η κυβέρνηση από νεοφιλελεύθερη εμμονή δεν έχει ενισχύσει το ΕΣΥ.

Δείτε το βίντεο


Συνέχεια...

ΟΛΗΓ: Τοπική Δράση Ανάπτυξης Ικανοτήτων στην Διαχείριση Αποβλήτων Πλοίων

Νοεμβρίου 25, 2021 0
ΟΛΗΓ: Τοπική Δράση Ανάπτυξης Ικανοτήτων στην Διαχείριση Αποβλήτων Πλοίων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΛΗΓ

Η Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. στο πλαίσιο του έργου ECOWAVES διοργάνωσε την Παρασκευή 5/11/20211 και ώρα 10:00 – 13:30 εκπαιδευτικό workshop με τίτλο «Τοπική Δράση Ανάπτυξης Ικανοτήτων (Capacity Building Event) στην Διαχείριση Αποβλήτων Πλοίων». Η εκδήλωση η οποία επικεντρώθηκε στις λιμενικές αρχές, τους φορείς εκμετάλλευσης πλοίωνκαι την τοπική αυτοδιοίκηση, αποσκοπούσε στην αύξηση της ικανότητας διαχείρισης αποβλήτων στην περιοχή του ΛιμέναΗγουμενίτσας.

Πραγματοποιήθηκαν, από καταξιωμένους στο αντικείμενο επιστήμονες και εξωτερικούς συνεργάτες, εξειδικευμένες παρουσιάσεις σε θέματα όπως:
– Μεθοδολογίες και Τεχνολογίες Αιχμής (State-of-art) για τη διαχείριση των αποβλήτων στους λιμένες
– Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων Πλοίων στον Λιμένα Ηγουμενίτσας
– Συνέπειες Ακατάλληλης Διαχείρισης Αποβλήτων στην Αδριατική
– Διαχείριση Περιστατικού Θαλάσσιας Ρύπανσης στον Λιμένα Ηγουμενίτσας
– Παρουσίαση Πλατφόρμα Διαδικτυακής Εκπαίδευσης για Περιβαλλοντικά θέματα στο πλαίσιο του Έργου ECOPORTIL

Μέσα από ανοιχτό διάλογο και τοποθετήσεις όλων των συμμετεχόντων, αναδείχθηκαν καλές πρακτικές που εφαρμόζονται ήδη στον Λιμένα Ηγουμενίτσας καθώς και συγκεκριμένα θέματα, ευρύτερης περιβαλλοντικής διαχείρισης στην λιμενική ζώνη, που εξετάζονται μέσω των ενεργειών του έργου.
O Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, σε πλήρη συμφωνία με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και την Ελληνική Νομοθεσία, φροντίζει σταθερά για την ορθή εφαρμογή του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ISO14001: 2015, των Προτύπων EMAS (Eco-Management and Audit Scheme) και PERS (Port Environmental Review System). Παράλληλα, φροντίζει για την επαρκή περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των εργαζομένων του και αναμένει κάθε ένας εξ αυτών να πράττει το καλύτερο δυνατόν για την εφαρμογή της προαναφερόμενης πολιτικής.
Το έργο ECOWAVES εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας 2.2: «Ενίσχυση της ικανότητας για διακρατική αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ευπάθειας και κατακερματισμού και των υπηρεσιών προστασίας του οικοσυστήματος στην περιοχή Αδριατικής-Ιονίου. Επικεντρώνεται στη διαχείριση και πρόληψη της διάδοσης της ρύπανσης, ιδίως με την ανάπτυξη μοντέλων που στοχεύουν στη βελτίωση της διαχείρισης αποβλήτων και της ανακύκλωσης σε λιμενικές περιοχές.
Το έργο ECOWAVES – Enhanching Cooperation in Waste management from VESsels in ADRION ports (https://ecowaves.adrioninterreg.eu/) υλοποιείται στο πλαίσιο του ΠρογράμματοςINTERREGADRION2014 – 2020, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά 85% και από εθνικούς πόρους κατά 15% μέσω του ΠΔΕ.
Συνέχεια...

Live το Σάββατο στο NV ο Γιώργος Παπανδρέου

Νοεμβρίου 25, 2021 0
Live το Σάββατο στο NV ο Γιώργος Παπανδρέου

Ζωντανά θα μιλήσει το Σάββατο στο ΝV στην Ηγουμενίτσα ο Γιώργος Παπανδρέου στις 2 το μεσημέρι. Επισημαίνουμε το "ζωντανά", δεδομένου ότι πριν δυο εβδομάδες προηγήθηκε συνάντηση φίλων και υποστηρικτών του ΓΑΠ στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Ηγουμενίτσας χωρίς όμως την παρουσία του ίδιου...

Πολλοί όμως που είχαν δει την αφίσα θεώρησαν ότι θα μιλούσε ο ίδιος κι έσπευσαν να τον χειροκροτήσουν. Όμως αντί να δουν το Γιώργο Παπανδρέου, αντίκρυσαν το Γιώργο Κάτσινο, τον αποτυχημένο πρώην Δήμαρχο με τον ανιψιό του, τη Μαρία Σαμίου, δεξι χέρι του Κάτσινου που νομίζει ότι ένα όμορφο χαμόγελο σου εξασφαλίζει έδρανο στη βουλή, και το γιο του κ. Νταή που αφού έπεσε στην παγίδα των πασοκτζήδων τώρα νομίζει πως θα γίνει Δήμαρχος...

Επειδή από αυτό το κόμμα όλα μπορεί να γίνουν, γι' αυτό και επισημαίνουμε ότι αυτή τη φορά θα είναι ο ίδιος ο ΓΑΠ στο ΝV στις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου, σύμφωνα με ενημέρωση των παρατρεχάμενών του στην περιοχή...
Συνέχεια...

Διψήφιος αριθμός κρουσμάτων και σήμερα στη Θεσπρωτία - 78 θάνατοι πανελλαδικά

Νοεμβρίου 25, 2021 0
Διψήφιος αριθμός κρουσμάτων και σήμερα στη Θεσπρωτία - 78 θάνατοι πανελλαδικά

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας 36
ΠΕ Θεσπρωτίας 14
ΠΕ Ιωαννίνων 104
ΠΕ Πρέβεζας 38

Ημερήσια έκθεση covid-19 του ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.565, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 908.222 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 50.6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 96 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.412 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 78, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.693 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 621 (58.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 80.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 503 (81%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 118 (19%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.474 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 511 (ημερήσια μεταβολή +4.29%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 447 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Συνέχεια...

Τόσο απλά...;;;

Νοεμβρίου 25, 2021 0
Τόσο απλά...;;;

Την περασμένη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 19/11 δημοσιεύσαμε ένα άρθρο-ρεπορτάζ (διαβάστε ΕΔΩ) σχετικά με την επικίνδυνη διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο έξω από το λιμένα Ηγουμενίτσας σε χώρο αρμοδιότητας της ΟΛΗΓ Α.Ε. και τις βλάβες που παρουσιάζονται συνεχώς στον ολοκαίνουριο δρόμο που κόστισε σχεδόν 400 χιλιάδες ευρώ...

Πέρασαν μόλις 2 ημέρες και η ζημιά που υπήρχε στο φρεάτιο του δρόμου αποκαταστάθηκε...

Και αναρωτιόμαστε;; Ήταν τόσο απλό να γίνει αλλά έπρεπε να φωνάζει όλη η πόλη και να γράφουμε εμείς για να αποκατασταθεί η βλάβη;;

Δε νομίζουμε ότι είναι τόσο απλά τα πράγματα, γι' αυτό το λόγο θέσαμε και κάποια ερωτήματα σχετικά με τις διαδικασίες του έργου, το οποίο ξεκίνησε, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ...

Επανερχόμαστε σήμερα και θέτουμε ξανά το ίδιο ερώτημα προς τους διοικούντες του ΟΛΗΓ.

Ολοκληρώθηκε και παρελήφθη από τον οργανισμό το έργο που κόστισε σχεδόν 400 χιλιάδες ευρώ και αν ναι, πως γίνεται να παρατηρούνται ζημιές κάθε 3-4 μήνες;;

 Μια πολύ απλή ερώτηση είναι. Λέτε να βρουνε χρόνο να μας απαντήσουν;;

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα