10/14/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

Νέα κρούσματα σήμερα στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Οκτωβρίου 14, 2021 0
Νέα κρούσματα σήμερα στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας 0
ΠΕ Θεσπρωτίας 4
ΠΕ Ιωαννίνων 42
ΠΕ Πρέβεζας 4

Ημερήσια έκθεση covid-19 του ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.601, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 687.278 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 50.9% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 111 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.617 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 46, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.289 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 347 (63.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 79.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 305 (87.9%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 42 (12.1%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.224 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 220 (ημερήσια μεταβολή -0.9%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 194 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Δυνατότητα επανασύνδεσης ρεύματος με κάλυψη μέρους ή του συνόλου της οφειλής από το Δήμο Ηγουμενίτσας

Οκτωβρίου 14, 2021 0
Ηγουμενίτσα: Δυνατότητα επανασύνδεσης ρεύματος με κάλυψη μέρους ή του συνόλου της οφειλής από το Δήμο Ηγουμενίτσας

Επεκτείνεται σε καταναλωτές με ληξιπρόθεσμες οφειλές από λογαριασμούς ρεύματος, στους οποίους έγινε διακοπή της ηλεκτροδότησης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, η δυνατότητα επανασύνδεσης με κάλυψη μέρους ή του συνόλου της οφειλής από τον ειδικό λογαριασμό

Η απόφαση (ΦΕΚ 3088 Β', 24-7-2020) των υπουργείων Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Οικονομικών προβλέπει συγκεκριμένα την παροχή από τον κρατικό προϋπολογισμό ειδικού βοηθήματος για την στήριξη καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το βοήθημα -ανάλογα με το ύψος της οφειλής- θα χορηγείται με απόφαση της τοπικής επιτροπής του Δήμου Ηγουμενίτσας και θα καλύπτει το 30 έως και το 100 % της οφειλής (ανάλογα με το ύψος της) ενώ το υπόλοιπο ποσό θα ρυθμίζεται σε άτοκες δόσεις.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται σε επιτροπές που συστήνονται ανά Δήμο με συμμετοχή εκπροσώπων του Δήμου, του ΔΕΔΔΗΕ και ενός προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες θα εξετάζουν την πραγματική οικονομική και περιουσιακή κατάσταση των αιτούντων, θα χορηγούν το ειδικό βοήθημα και θα δίνουν την εντολή για την επανασύνδεση των ευπαθών καταναλωτών.

Μαζί με την αίτηση τα νοικοκυριά θα πρέπει να υποβάλουν την τελευταία δήλωση εισοδήματος (Ε1), το Ε9, το εκκαθαριστικό εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, γνωμάτευση πιστοποίησης αναπηρίας από ΚΕ.Π.Α εφόσον υπάρχει άτομο ή άτομα με αναπηρία άνω του 67 % και βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα ή κρατικού νοσοκομείου, για την ανάγκη κατ' οίκον χρήσης συσκευής μηχανικής υποστήριξης.

Για αιτήσεις και περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ηγουμενίτσας (Αγίων Αποστόλων 43) Τηλέφωνο: 2665021003.

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής
Βασιλική Τσώτου
Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Τα νέα ποσά για το επίδομα θέρμανσης

Οκτωβρίου 14, 2021 0
Θεσπρωτία: Τα νέα ποσά για το επίδομα θέρμανσης

Από 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα μέχρι 68% για νοικοκυριά με 3 τέκνα, αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης κατά την παρουσίαση των μέτρων αναχαίτισης των ανατιμήσεων στην ενέργεια. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες αυξάνεται η βάση υπολογισμού του επιδόματος από 220 στα 300 ευρώ, ενώ το επίδομα για κάθε τέκνο θα προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10%, που ίσχυε έως σήμερα.

Παράλληλα, το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ από 80 ευρώ και το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ. Ταυτόχρονα αυξάνονται τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια για την ένταξη στο επίδομα θέρμανσης.

Πως υπολογίζεται το ποσό του ενισχυμένου επιδόματος θέρμανσης

Το νέο ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας τη βάση υπολογισμού του επιδόματος που πλέον είναι στα 300 ευρώ με τις βαθμοημέρες της κάθε περιοχής που που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος. Στο τελικό ποσό προσαυξάνεται και το επίδομα για κάθε τέκνο.

Για παράδειγμα, η Αθήνα έχει συντελεστή βαθμοημέρας 0,43. Πολλαπλασιάζοντάς το επί 300 που είναι η βάση υπολογισμού το επίδομα για έναν άγαμο υπολογίζεται στα 129 ευρώ. Προσθέτοντας το 20% του επιδόματος για κάθε τέκνο ο καθένας μπορεί να υπολογίσει την εφετινή επιδότηση.

Το ποσό του επιδόματος θέρμανσης για τη Θεσπρωτία:
Άγαμος – €132
Οικογένεια με 1 παιδί – €158,4
Οικογένεια με 2 παιδιά – €184,8
Συνέχεια...

Νέες θέσεις εργασίας στη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου

Οκτωβρίου 14, 2021 0
Νέες θέσεις εργασίας στη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου

Η ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΥΝ.Π.Ε. συνεχίζοντας την αναπτυξιακή της πορεία, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να απευθύνει πρόσκληση υποβολής βιογραφικών σημειωμάτων για την πλήρωση θέσεων που θα καλύψουν ανάγκες του Δικτύου Καταστημάτων της.

Τίτλος Θέσης:

- Προϊστάμενος / Υπεύθυνος Καταστήματος Πάργας

- Υπάλληλος Εξυπηρέτησης Πελατείας Καταστήματος Πάργας

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για το κείμενο της Προκήρυξης, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.epirusbank.com
Συνέχεια...

Παράταση ζητά το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας για το my data

Οκτωβρίου 14, 2021 0
Παράταση ζητά το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας για το my data

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας στηρίζει απόλυτα την αναβάθμιση του επιχειρείν μέσω σύγχρονων τεχνολογιών ψηφιοποίησης, όπως αποτελεί και το νέο σύστημα διαβίβασης των συναλλαγών των επιχειρήσεων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας my data.

Ωστόσο, η παράταση μοιάζει να είναι επιβεβλημένη στην παρούσα χρονική στιγμή και μετά από μια περίοδο με δυσμενή επιδημιολογικά και καιρικά φαινόμενα κατά τα οποία μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων της χώρας επλήγησαν σοβαρά. Πέραν αυτών όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός, ότι σε πολλές περιπτώσεις παρότι εγκαταστάθηκαν εξοπλισμοί δεν ολοκληρώθηκαν οι προβλεπόμενες ενέργειες ορθής διασύνδεσης, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να κινδυνεύουν χωρίς δική τους υπαιτιότητα να είναι εκπρόθεσμοι και να πληρώσουν πρόστιμο.

Εκτιμούμε επίσης ότι θα πρέπει να δοθεί μια δοκιμαστική περίοδος εφαρμογής με σταδιακά βήματα οριστικής εισαγωγής στο σύστημα ανά κλάδο ώστε να προετοιμαστούν ομαλά στα νέα δεδομένα. Στο διάστημα αυτό σας παροτρύνουμε να συνδράμετε στη διενέργεια ενημερωτικών για το θέμα εκδηλώσεων ανά Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο που θα συμβάλλει στην υπεύθυνη ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων.

Αναμένουμε την κατανόηση σας επί των ανωτέρω προτάσεων και είμαστε στη διάθεσή σας για συνεργασία προκειμένου να συνδράμουμε ως Φορέας στην επίλυση των θεμάτων που αφορούν την επιχειρηματική κοινότητα.

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
Αλέξανδρος Πάσχος
Συνέχεια...

Γ. Γόγολος: "Τα Απορρίμματα, τα "σκουπίδια", το Πρόβλημα, ο Σχεδιασμός, οι Ενέργειες, οι Προτάσεις"!

Οκτωβρίου 14, 2021 0
Γ. Γόγολος: "Τα Απορρίμματα, τα "σκουπίδια", το Πρόβλημα, ο Σχεδιασμός, οι Ενέργειες, οι Προτάσεις"!

Δίπλα μας…
Στο σχολείο του παιδιού μας…
Κάτω από το μπαλκόνι του σπιτιού …
Στη γειτονιά…
Στο δρόμο για τη δουλειά μας

Καταναλώνουμε και δημιουργούμε Απορρίμματα.
Βασική και αποκλειστική ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία του κύκλου των απορριμμάτων είναι η εκάστοτε Δημοτική Αρχή

Εμείς σημειολογικά, επιλέξαμε τη Δημοτική Κοινότητα Λαδοχωρίου για κάνουμε τη δική μας προσέγγιση για τα Απορρίμματα (υπάρχει αντίστοιχη για το Γραικοχώρι και τα Μπεζεϊκα) και καταγράψαμε:

16 σημεία εναπόθεσης απορριμμάτων στο Λαδοχώρι

41 κάδοι απορριμμάτων

20 ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης

4 σημεία μόνο με κάδους απορριμμάτων και κανέναν ανακύκλωσης

2 σημεία εναπόθεσης απορριμμάτων σε απόσταση 110m και 0 ανακύκλωσης σε αναλογία 9/41 και 0/20 συνολικών κάδων (οδός Τυρταίου)

2 κάδοι απορριμμάτων στο 2ο Λύκειο, 0 ανακύκλωσης (ευαισθητοποίηση μαθητών)

14/20 κάδους ανακύκλωσης είναι σπασμένοι ή ελλιπείς

58 από 61 συνολικά κάδους ήταν χωρίς καπάκι, ακόμη και οι άδειοι

Το 1/10 των συνολικών κάδων βρίσκεται στο Δικαστικό Μέγαρο χωρίς προφανή λόγο.

Σημειώνεται ότι απαιτήθηκαν για την αποτύπωση της κατάστασης μόλις 2 ώρες

Ο συνολικός αριθμός των κάδων, η αναλογία τους σε σχέση με το σκοπό που υπηρετούν, η απόσταση μεταξύ τους, ο αριθμός των κατοίκων, το είδος επιχειρήσεων στην περιοχή, η ευαισθητοποίησης των κατοίκων, μας δείχνουν την απαξίωση που υπάρχει για το θέμα των απορριμμάτων και της αποκομιδής τους.

Σε ποιον να αποδοθούν τα "εύσημα" για το υφιστάμενο αποτέλεσμα;

Στον προγραμματισμό και τις ενέργειες του προεδρείου της Κοινότητας Λαδοχωρίου;

Στη χαμηλή θέση προτεραιοτήτων της λίστας, του εκλεγμένου Αντιδημάρχου από το Λαδοχώρι;

Στην έλλειψη χρόνου της αρμόδιας, αλλά πολυάσχολης Αντιδημάρχου Καθαριότητας;

Στην αδιαφορία του Δημάρχου που διαμένει στο Λαδοχώρι;

Στην ίδια την ανοχή των κατοίκων για το πρόβλημα, δικαιολογημένα, επειδή υπάρχουν μεγαλύτερα προβλήματα (Π.χ. εσωτερικό οδικό δίκτυο) στην περιοχή;

Προτάσεις:

- Καταγραφή και διαλογή των κάδων που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της περιοχής

- Επικαιροποίηση των θέσεων των κάδων, σύμφωνα με τα υφιστάμενα επιστημονικά κριτήρια

- Αντικατάσταση των κατεστραμμένων κάδων κυρίως ανακύκλωσης, με νέους κάδους

- Καθαριότητα των υπολοίπων και τοποθέτηση καπακιών ώστε να κλείνουν και να ανοίγουν με απλή διαδικασία

- Στα Σχολεία να τοποθετηθούν ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης, που θα αναδεικνύουν τη διαδικασία και τα οφέλη της

- Οι κάδοι να μη τοποθετούνται σε "τυφλά" σημεία, γιατί ενθαρρύνουν την ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμμάτων εκτός κάδων.

- Να επιβληθεί η διαδικασία σύμπτυξης χαρτοκιβωτίων στις επιχειρήσεις που κάνουν εκτεταμένη χρήση τους (super markets κλπ)

- Σε περιοχές όπως το Λαδοχώρι, όπου η κίνηση των απορριμματοφόρων δεν δημιουργεί κυκλοφοριακό πρόβλημα η αποκομιδή να γίνεται την ημέρα, για να υπάρχει διαδραστική σχέση των πολιτών με τη δύσκολία της εργασίας των υπαλλήλων, όταν αυτά δεν απορρίπτονται κανονικά

- Οι θέσεις των κάδων να βρίσκονται σε επίπεδα και ανοικτά σημεία ώστε η προσέγγιση του απορριμματοφόρου να είναι ευκολότερη, δεν θα απαιτείται μετακίνηση στο χώρο που θα τον προστατεύσει από καταστροφές.

- Το σχέδιο και το όραμα της Δημοτικής Αρχής για τα Απορρίμματα, να μεταδοθεί με όλους τους σύγχρονους τρόπους επικοινωνίας, να εφαρμοστεί από όλους και να γίνεται έλεγχος της εφαρμογής τους, χωρίς να φοβάται η Δημοτική Αρχή τις συγκρούσεις και τις κυρώσεις προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

- Η Αντιδήμαρχος οφείλει να βρίσκεται πρώτη στην καθημερινή μάχη της αποκομιδής των απορριμμάτων. Στο δρόμο, όχι στο γραφείο.

Η συνεχής κινδυνολογία για την παρακώλυση του δημοτικού έργου και η καραμέλα της «στείρας αντιπολίτευσης" που δήθεν αποτελούν το κίνητρό μας, δεν πείθει κανέναν και δεν δικαιολογεί την έλλειψη αποτελεσματικότητας της δημοτικής αρχής, η όποια εν τέλει δεν ευνοεί τη χάραξη μιας πολιτικής προς όφελος των δημοτών.

Ως Δημοτική Παράταξη έχουμε αποδείξει εμπράκτως, ότι είμαστε έτοιμοι και έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό να συνεισφέρουμε με προτάσεις, ορθό λόγο και πρακτικές λύσεις στην παραγωγή έργου για το Δήμο.

Πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό στη δημοτική αρχή, ότι η κριτική που γίνεται είναι μια διαδικασία επισήμανσης εσφαλμένων επιλογών ή πρακτικών της και μόνο.

Η αλαζονική στάση, οι μισές αλήθειες και η μη παραδοχή των λαθών της, δεν αποτελούν υπεύθυνη πολιτική στάση, σε αντίθεση με τη συζήτηση των προτάσεων της αντιπολίτευσης που οδηγούν στη σύνθεση ιδεών και τον εποικοδομητικό διάλογο.

Η συλλογική διαδικασία ως πρακτική απαιτεί βέβαια, υψηλού επιπέδου πολιτική παιδεία, η οποία πρέπει άμεσα να υιοθετηθεί από τη σημερινή Δημοτική Αρχή για το καλό του τόπου.

Καλή επιτυχία !

Συνέχεια...

Η εκδίκηση της γης - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Οκτωβρίου 14, 2021 0
Η εκδίκηση της γης - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Πως θα 'θελα να 'μουν πουλί,
στα ύψη να πετάω,
να βλέπω από ψηλά τη γη,
μα εκεί να μην πατάω!

Να κυνηγάω την τροφή,
που θα μου στέλνει ο πλάστης,
να μην τη φτιάχνει ο μάγειρας,
ούτ' ο ζαχαροπλάστης.

Θέρμανση; Να μη σκέφτομαι
το ρεύμα πόσο πάει,
αέριο ή πετρέλαιο
στο σπίτι αν κυλάει!

Αν ακριβαίνουν τ' αγαθά,
εμέ, να μη με νοιάζει,
να μη φοβάμαι τη βροχή,
ούτε και το χαλάζι.

Θέλω να στήσω μια φωλιά,
μεσ' στ' ουρανού τ' αστέρια.
Η γη μας, έγινε βραχνάς,
ήρθαν κακά χαμπέρια!

Αλλού φωτιά, αλλού σεισμός,
ήρθε φτώχεια κι ακρίβεια.
Αλλού βαρύς κατακλυσμός
κι αλλού αποκαϊδια.

Η γη μας, έγινε εχθρός,
θέλει να μας ξεκάνει.
Αυτά που της εκάναμε,
τώρα κι' αυτή μας κάνει!!

10 -10 -2021
Ελένη Κύρκου-Σαφάκα
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Σήμερα το εξ αναβολής συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας

Οκτωβρίου 14, 2021 0
Ηγουμενίτσα: Σήμερα το εξ αναβολής συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας

Το προγραμματισμένο συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας αναβλήθηκε λόγο των καιρικών συνθηκών και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Οκτώβρη, ενημερώνει το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας.

Όπως αναφέρει το ΕΚΘ, «Δε σταματάμε, συνεχίζουμε πιο δυναμικά. Όλοι και όλες στο συλλαλητήριο του ΕΚΘ την Πέμπτη 14 Οκτώβρη στις 7 μ.μ. στην Πλατεία Δημαρχείου στην Ηγουμενίτσα να διεκδικήσουμε, να απαιτήσουμε:

Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, αξιοπρεπές εισόδημα για κάθε εργατική λαϊκή οικογένεια

Μέτρα κατά της ακρίβειας που ροκανίζει το πενιχρό εισόδημα μας.
Μέτρα κατά της ανεργίας, επιδότηση όλων των ανέργων.
Προστασία της ζωής και της υγείας μας, αποκλειστικά δημόσιες υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας.
Το δικαίωμα στην αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες για τα παιδιά μας».
Συνέχεια...