01/06/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

H Μητρόπολη Παραμυθιάς για τον εορτασμό των Θεοφανείων στην Ηγουμενίτσα (+ΦΩΤΟ)

Ιανουαρίου 06, 2021 0
H Μητρόπολη Παραμυθιάς για τον εορτασμό των Θεοφανείων στην Ηγουμενίτσα (+ΦΩΤΟ)
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Τίτου

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκαν τα Θεοφάνεια και εφέτος στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ηγουμενίτσας, συμφώνως με την εγκύκλιο της Διαρκής Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και τηρουμένων όλων των απαραίτητων μέτρων προς αποφυγήν της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Το πρωί της Τετάρτης τελέσθηκε Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ.κ. Τίτου πλαισιούμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό, τους εφημέριους και τον διάκονο του Ιερού Ναού.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε εντός του Ιερού Ναού η τελετή του Μεγάλου Αγιασμού των Θεοφανείων.
Τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ.Τίτος ευχήθηκε υγεία, καλή χρονιά και πλούσια την ευλογία του επιφανέντος Χριστού σε όλους.
Συνέχεια...

Χωρίς κρούσματα σήμερα η Θεσπρωτία - 816 σε όλη τη χώρα με 48 θανάτους

Ιανουαρίου 06, 2021 0
Χωρίς κρούσματα σήμερα η Θεσπρωτία - 816 σε όλη τη χώρα με 48 θανάτους

816 νέα κρούσματα covid-19 ανακοίνωσε σήμερα 6/1 η ελληνική κυβέρνηση με 48 θανάτους και 399 διασωληνωμένους.
Στη Θεσπρωτία δεν ανιχνεύθηκε νέο κρούσμα, ενώ σε όλη την Ήπειρο, μόλις 4, όλα στην Π.Ε. Πρέβεζας.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Σήμερα 6/1 ανακοινώνουμε 816 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 142.267, εκ των οποίων 52.3% άνδρες.

399 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 270 (67.7%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 82.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Τέλος, έχουμε 48 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.099 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.023 (59.3%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Συνέχεια...

Το ΚΚΕ Παραμυθιάς για το άνοιγμα των σχολείων

Ιανουαρίου 06, 2021 0
Το ΚΚΕ Παραμυθιάς για το άνοιγμα των σχολείων

Ανακοίνωση της Κ.Ο.Β. της Παραμυθιας του ΚΚΕ για το άνοιγμα των σχολείων

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν συνιστούν και κάποιο κατόρθωμα. Το υπουργείο Παιδείας πρέπει να σταματήσει απλά να ανακοινώνει ημερομηνίες, χωρίς να παίρνει ουσιαστικά μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.
Το γεγονός μάλιστα ότι τα σχολεία ανοίγουν με δόσεις, χωρίς να εντάσσονται στον σχεδιασμό τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, αποτελεί ομολογία από την κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει ολοκληρωμένα και ουσιαστικά μέτρα.

Τα σχολεία δεν είναι κτίρια. Είναι μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί. Άνθρωποι που έχουν υποστεί τις κοινωνικές, ταξικές συνέπειες της πανδημίας. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα, σαν να μην έγινε τίποτα εδώ και δυο μήνες.
Το ζήτημα είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία έκπτωση στο να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία τους.
Χρειάζεται να ληφθούν υπόψη όλοι οι κοινωνικοί, μορφωτικοί, ψυχολογικοί και παιδαγωγικοί παράγοντες που συντελούν στην εκπαιδευτική διαδικασία και τελικά επιδρούν στις παιδικές και νεανικές προσωπικότητες.
Να ληφθεί υπόψη ότι η νεολαία ζει σε μια ασφυκτική κατάσταση από κάθε άποψη, ότι σε κρίσιμες ηλικίες χάνεται η συγκροτημένη επαφή με τη σχολική γνώση, παρουσιάζονται φαινόμενα ψυχολογικής κόπωσης.

Αυτή η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί εδώ και τώρα με την ικανοποίηση των αιτημάτων, που διεκδικούν εδώ και μήνες εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές:
Να γίνουν άμεσα προσλήψεις εκπαιδευτικών ώστε σε συνδυασμό με αξιοποίηση χώρων και αιθουσών να αραιώσει ο μαθητικός πληθυσμός στις σχολικές τάξεις.
Άμεσα και δωρεάν τεστ covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μέτρα για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι φόρτωμα αυτής της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς.

Να προταχθεί ο μαζικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών ως αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας.
Να στηριχτούν και να λειτουργήσουν άμεσα οι δομές της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης.
Όπως έχουν τα πράγματα για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, δεν αρκεί η ανακοίνωση μειωμένης εξεταστέας ύλης. Το ελάχιστο που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να προχωρήσει άμεσα στην απόσυρση των αιφνιδιαστικών αλλαγών στο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ που σχεδιάζει και έχουν γεμίσει με παραπέρα άγχος τα παιδιά.
Συνέχεια...

Τα Φώτα, τα παλιά χρόνια στη Θεσπρωτία

Ιανουαρίου 06, 2021 0
Τα Φώτα, τα παλιά χρόνια στη Θεσπρωτία

Το πρωί της παραμονής των Φώτων οι γυναίκες καθάριζαν το σπίτι, τις αυλές και τα σοκάκια, για να διαβεί αργότερα ο παπάς.
Ο παπάς κατά το έθιμο περνούσε απ' όλο το χωριό και αγίαζε τους κατοίκους, όλα τα σπίτια και τα ζώα.
Απ' όπου περνούσε παλαιότερα ο παπάς, του έδιναν και διάφορα τρόφιμα.

Με αυτά τα τρόφιμα ενισχυόταν ο ιερέας και η οικογένειά του. Φυσικά ο κάθε ένας προσέφερε ότι είχε στο σπίτι του, και αυτά ήταν λάδι, σιτάρι κριθάρι, αλεύρι κουκιά φακές, ρεβίθια, πατάτες, παξιμάδια κλπ.

Να αναλογιστούμε, όμως, πως οι παραγωγές δεν ήταν μεγάλες εκείνα τα χρόνια, και σχεδόν τίποτα δεν περίσσευε. Στον παπά όμως έδινε το χωριό, και κανείς δεν αντιδρούσε σε αυτό, ίσα - ίσα το είχαν και σε καμάρι τους!
Ήταν προς ενίσχυσή του, αφού εκείνες τις εποχές οι ιερείς δεν πληρώνονταν από το κράτος.

Την παραμονή των Φώτων, που είναι και νηστίσιμη μέρα, η νοικοκυρά ετοίμαζε τα λεγόμενα «φωτοκόλυβα». Ήταν βρασμένα από όλα τα όσπρια, κουκιά ρεβίθια φασόλια φακές κλπ.
Ένα μέρος από αυτά τα έτρωγαν και με ένα άλλο μέρος, αλάδωτα και στραγγισμένα, τάιζαν τα ζώα και έριχναν στις κότες. Αλλά και στη σκεπή του σπιτιού, λέγοντας:
«Φάτε πουλιά αγριόπουλα, κι απ' τη σπορά να λείπετε!»

***
Την ημέρα της γιορτής των Θεοφανίων όλοι πήγαιναν στην εκκλησία και σε παγούρια, γκιούμια, μπουκάλια, τσουκάλια και κανάτια, έβαζαν καθαρό νερό για να αγιαστεί.

Όταν γύριζαν στα σπίτια, έπιναν, συμβολικά τρεις φορές, όλα τα μέλη της οικογένειας από το αγιασμένο νερό, ράντιζαν το σπίτι, τα ζώα, τα χωράφια και τους κήπους.
Ό,τι περίσσευε το φύλαγαν για γιατρικό.
Το αγιασμένο ύδωρ, το έβλεπαν σαν φάρμακο, που εξάλειφε τα πταίσματά τους. Έτσι έδειχναν στην πράξη μετάνοια και όχι στα λόγια. Μετάνοια, που προερχόταν από την καρδιά τους και καθάριζε το ρύπο της ασέβειας.

ΠΗΓΗ: katoci.blogspot.com
Συνέχεια...

Νέα Επιστρεπτέα Προκαταβολή - Αιτήσεις έως 15/1/2021

Ιανουαρίου 06, 2021 0
Νέα Επιστρεπτέα Προκαταβολή - Αιτήσεις έως 15/1/2021

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ενημερώνει ότι εκδόθηκαν οι παρακάτω αποφάσεις: 

Α) Επιστρεπτέα Προκαταβολή σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του COVID-19 κατά τους μήνες Σεπτέμβριο ως και Δεκέμβριο 2020. (ΦΕΚ 7/Β/04.01.2021) 
- Δικαιούχοι είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί οικονομικά λόγω του COVID-19, κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, που έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), με εξαίρεση τις επιχειρήσεις που: 
- απασχολούσαν περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 01.11.2020. 
- είναι σε αδράνεια από την 01.07.2019 και μετά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ' όλη την περίοδο. 
- δεν είναι υπόχρεες σε τήρηση και έκδοση λογιστικών αρχείων, 
- έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 31η Οκτωβρίου 2020. 

Η υποβολή αιτήσεων πραγματοποιείται έως 15.01.2021 μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ. 

Η υποβολή αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος κατά τα ανωτέρω δεν δημιουργεί οιοδήποτε δικαίωμα ή αξίωση στις αιτούσες επιχειρήσεις και οι προϋποθέσεις υπαγωγής στο μέτρο, η διαδικασία αίτησης και χορήγησης της ενίσχυσης, ο τρόπος υπολογισμού του ύψους της ενίσχυσης οι προϋποθέσεις και η διαδικασία επιστροφής της εν όλω ή εν μέρει, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια θα καθοριστούν με όμοια απόφαση η οποία θα εκδοθεί μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων. 

Β) Επέκταση προθεσμίας καταβολής δόσεων ρυθμίσεων επιχειρήσεων και εργοδοτών (ΦΕΚ 4/Β/04.01.2021) 
Για τις επιχειρήσεις ή εργοδότες, που αναφέρονται στη απόφαση, η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων, οι οποίες είναι απαιτητές μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης, καθώς και η προθεσμία όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης, παρατείνεται κατά έναν μήνα. Κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης καταβολής των δόσεων, δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται οι διατάξεις της οικείας ρύθμισης που αφορά η δόση. 

* Οι αποφάσεις είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας www.e-thesprotias.gr
Συνέχεια...

Τηλεδιάσκεψη για τον περιφερειακό της Ηγουμενίτσας

Ιανουαρίου 06, 2021 0
Τηλεδιάσκεψη για τον περιφερειακό της Ηγουμενίτσας

Τηλεδιάσκεψη με θέμα συζήτησης την πορεία υλοποίησης της μελέτης της Περιμετρικής οδού Ηγουμενίτσας, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020, με συμμετοχή του Δημάρχου Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλου, του Αντιδημάρχου κ. Κωνσταντίνου Τσουμάνη, του Δ/ντή Τεχνικών Υπηρεσιών και Δόμησης κ. Λάμπρου Γιαννακού, στελεχών της υπηρεσίας, στελεχών της ΕΓΝΑΤΙΑΣ Α.Ε. (φορέας υλοποίησης του έργου), καθώς και των μελετητών του έργου. 
Στη δεύτερη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε για το θέμα της περιμετρικής οδού Ηγουμενίτσας, συζητήθηκαν οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις που είχε υποβάλει o Δήμος Ηγουμενίτσας επί της παρουσιασθείσας προμελέτης, προκειμένου αφενός να μην επηρεαστούν οι οικιστικές περιοχές και αφετέρου να εξυπηρετηθούν με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο οι πολίτες. Επίσης συζητήθηκε η αντιπλημμυρική προστασία τόσο της Ηγουμενίτσας, όσο και των λοιπών κοινοτήτων από τις οποίες διέρχεται η περιμετρική οδός. 
Τέλος από την πλευρά της Δημοτική Αρχής, για την οποία αποτελεί έργο πρώτης προτεραιότητας, ζητήθηκε η επίσπευση της ολοκλήρωσης του συνόλου των απαιτούμενων μελετών (Περιβαλλοντικών, Υδραυλικών κλπ), προκειμένου το τμήμα που περιλαμβάνει τον περιμετρικό της Ηγουμενίτσας να ενταχθεί σε κάποιο από τα προσεχώς διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για υλοποίηση.
Συνέχεια...

Π.Ε.Δ. Ηπείρου: Ανάπτυξη του Θεματικού Τουρισμού, μέσω της διατήρησης της Πολυφωνικής Μουσικής

Ιανουαρίου 06, 2021 0
Π.Ε.Δ. Ηπείρου: Ανάπτυξη του Θεματικού Τουρισμού, μέσω της διατήρησης της Πολυφωνικής Μουσικής

H Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου, συνεχίζει τις ενέργειες της για το Έργο «Ανάπτυξη του Θεματικού Τουρισμού, μέσω της διατήρησης της Πολυφωνικής Μουσικής, ως μοναδικό στοιχείο της Διασυνοριακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς», με ακρωνύμιο POLYPHONIA. Το Έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους των συμμετεχουσών χωρών του Προγράμματος Interreg IPA II CBC Ελλάδα – Αλβανία 2014-2020». Η Π.Ε.Δ. Ηπείρου κατέχοντας συντονιστικό ρόλο, ως Επικεφαλής Εταίρος του Έργου, συνεργάζεται στενά με τους υπόλοιπους Εταίρους από την Ελλάδα και την Αλβανία, το Δήμο Πωγωνίου, το Δήμο Δερόπολης, το Νομαρχιακό Ινστιτούτο της Περιφέρειας του Αργυρόκαστρου και Περιφερειακή Διεύθυνση Εθνικού Πολιτισμού Αυλώνας, για την υλοποίηση του Έργου. 

Με διάθεση ανασκόπησης του έτους που πέρασε, και των πρωτόγνωρων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία, η Π.Ε.Δ. Ηπείρου εκφράζει ικανοποίηση και ευγνωμοσύνη για την αντιμετώπιση και ευελιξία με την οποία αντιμετώπισαν όλοι οι Εταίροι την κατάσταση, προσαρμόζοντας τον τρόπο με τον οποίο εργάζονταν έως τώρα, για να συνεχίσουν την επίτευξη των στόχων του Έργου POLYPHONIA. Συνοπτικά, ολοκληρώθηκαν το Αποθετήριο της Πολυφωνικής Μουσικής, η Θεματική Διαδρομή του Έργου, η Πολιτιστική Εταιρική του Ταυτότητα (Brand) και η Μελέτη για τη διατήρηση της πολυφωνικής μουσικής και την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού. 

Οι Εταίροι με το Αποθετήριο της Πολυφωνικής Μουσικής είχαν ως στόχο τη δημιουργία πλήρους ψηφιακής βάσης δεδομένων της πολυφωνικής κληρονομιάς των Περιοχών Παρέμβασης -της Ηπείρου και της Νότιας Αλβανίας- δίνοντας πρόσβαση σε πολυφωνικά μουσικά κομμάτια, φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό, κ.α.. 

Η Θεματική Διαδρομή του Έργου POLYPHONIA, έχοντας στο κέντρο της την πολυφωνική μουσική, εστιάζει στη σχέση μεταξύ πολιτιστικής κληρονομιάς και βιώσιμου τουρισμού, προβάλλοντας σημαντικά με αυτό τον τρόπο ιστορικούς, πολιτιστικούς και φυσικούς προορισμούς πολιτιστικής κληρονομιάς της Ηπείρου και της Νότιας Αλβανίας. 

Η Πολιτιστική Εταιρική Ταυτότητα (Brand) του Έργου διαμορφώνει το νέο τουριστικό προϊόν POLYPHONIA (προορισμούς, διαδρομές, δραστηριότητες κλπ.), περιλαμβάνοντας ένα σύνολο μεθόδων μάρκετινγκ και επικοινωνίας, με στόχο τη δημιουργία ιδιαίτερων εντυπώσεων στους επισκέπτες. 

Η Μελέτη για τη διατήρηση της πολυφωνικής μουσικής και την αξιοποίησή της ως πολιτιστικού τουριστικού προϊόντος, προσφέρει εμπεριστατωμένη διερεύνηση σχετικά με τη σημασία της διατήρησης της τεράστιας παράδοσης της πολυφωνικής μουσικής στις εν λόγω περιοχές. 

Η Π.Ε.Δ. Ηπείρου στοχεύει και δεσμεύεται στην υλοποίηση των επόμενων βημάτων για την ολοκλήρωση του συνόλου του Έργου το ερχόμενο έτος, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στη διαφύλαξη της πολυφωνικής μουσικής παράδοσης και των δυο χωρών. 

*Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το Δελτίο Τύπου, δεν αντανακλούν απαραίτητα τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των συμμετεχουσών χωρών και της Διαχειριστικής Αρχής.
Συνέχεια...

Μνήμες Θεοφανείων στα χρόνια του '60 στην Ηγουμενίτσα: "Ο χαμένος σταυρός" - Του Τάσου Βασιάδη

Ιανουαρίου 06, 2021 0
Μνήμες Θεοφανείων στα χρόνια του '60 στην Ηγουμενίτσα: "Ο χαμένος σταυρός" - Του Τάσου Βασιάδη

Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
Διήγημα του Τάσου Βασιάδη
Η τελετή της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού την ημέρα των Θεοφανίων στην Ηγουμενίτσα της εποχής του ’60 είχε πάντα μια ιδιαίτερη λαμπρότητα που συνδέονταν με το χώρο του παλιού λιμανιού μπροστά από τη Νομαρχία. Η πομπή που ξεκινούσε, μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία από την Ευαγγελίστρια, προϊδέαζε για το χαρμόσυνο τελετουργικό που θα ακολουθούσε.
Ο Μητροπολίτης Τίτος Ματθαιάκης με τη φανταχτερή αρχιερατική του στολή ψηλός, πληθωρικός και μεγαλοπρεπής, επικεφαλής της πομπής, ευλογούσε με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια τα πλήθη που συνωστίζονταν δεξιά και αριστερά στην παραλιακή οδό που ήταν στρωμένη με φύλλα δάφνης. Δίπλα του και λίγο πιο μπροστά ως προπομποί, βάδιζαν ο εφημέριος της εκκλησίας μας παπά Περικλής και ο εξ απορρήτων του Μητροπολίτη παπά Τίτος ο Μικρός. Παραπίσω ακολουθούσαν οι επίσημοι, το ιερατείο και το υπόλοιπο εκκλησίασμα.
Μόλις έφταναν στην προκυμαία ο Μητροπολίτης, οι συνοδοί του ιερείς και ορισμένοι εκ των επισήμων επιβιβάζονταν στο πανηγυρικά διακοσμημένο βενζινοκάϊκο του Αριστείδη Τσάτση.
Το πλήθος παρατάσσονταν σε όλη την παραλία που σχημάτιζε ένα φυσικό ημικύκλιο που από την ελεύθερη πλευρά του έκλεινε με μια σειρά από βάρκες αγκυροβολημένες πάνω στις οποίες ήταν παραταγμένοι οι κολυμβητές που θα βουτούσαν στα χειμωνιάτικα νερά να πιάσουν το σταυρό που θα έριχνε ο Δεσπότης.
Σε κάθε βάρκα ήταν 3-4 κολυμβητές οι οποίοι αποτελούσαν ομάδα. Η ομάδα από την οποία ένας κολυμβητής θα έπιανε το σταυρό θα είχε το προνόμιο να τον περιφέρει σε όλα τα σπίτια της πόλης εισπράττοντας και τα ανάλογα φιλοδωρήματα, τα οποία ρίχνονταν στο τενεκοκούτι που κρατούσε ο μικρότερος.
Αυτή η παράδοση κινητοποιούσε πολλούς να αψηφούν τα κρύα νερά και να συμμετέχουν σαν χειμερινοί κολυμβητές στην προσπάθεια ανάσυρσης του σταυρού.
Το βενζινοκάικο ξεκινούσε ενώ πάνω στο κατάστρωμα κάτω από τον χειμωνιάτικο ήλιο φάνταζε μεγαλοπρεπής ο Δεσπότης με τα απαστράπτοντα χρυσοποίκιλτα άμφια να βουτάει το σταυρό στη θάλασσα συγκρατώντας τον με τη μεγάλη γαλάζια κορδέλα που ήταν δεμένος και να τον σέρνει, ενώ το τρεχαντήρι έκανε κύκλους. 
Μετά από δυο τρεις τέτοιους γύρους το καίκι ακινητοποιούνταν ανάμεσα στην προκυμαία και τις βάρκες και ο Δεσπότης πετούσε με δύναμη το σταυρό αφήνοντάς τον ελεύθερο.
Τότε δεν είχαν επινοηθεί ακόμα οι ξύλινοι επιπλέοντες σταυροί και ο Δεσπότης χρησιμοποιούσε το δικό του βαρύτιμο σταυρό ο οποίος βούλιαζε κατευθείαν. 
Η μακριά όμως γαλάζια κορδέλα με την οποία ήταν δεμένος σημάδευε τη διαδρομή του και έτσι οι κολυμβητές που βουτούσαν αμέσως τον έβρισκαν εύκολα. 
Η ανάδυση με το σταυρό στο χέρι του νικητή συνοδεύονταν πάντα από ιαχές και χειροκροτήματα του πλήθους ενώ τα καράβια που τύχαινε να βρίσκονται δεμένα στο λιμάνι σήμαιναν με δύναμη τις σειρήνες τους.
Ο θόρυβος που δημιουργούνταν από τις ιαχές, τις σειρήνες και τα χειροκροτήματα ακούγονταν σε όλη τη μικρή τότε πόλη και έδιναν το σύνθημα στον νεωκόρο Μιχάλη Κόρο που ανυπόμονα περίμενε στο καμπαναριό της εκκλησίας να αρχίσει κι αυτός να σημαίνει πανηγυρικά τις καμπάνες.

Ο νικητής με το σταυρό στο χέρι ανέβαινε πάνω στο καίκι και είχε την τιμητική να συνοδεύσει τον Μητροπολίτη και τους επισήμους κατά την απόβαση. 
Ο Δεσπότης παραλάμβανε το σταυρό και η πομπή επέστρεφε στην εκκλησία. 
Εκεί η ομάδα του νικητή παραλάμβανε και πάλι τον σταυρό για να τον περιφέρει στην πόλη και τον επέστρεφε τις απογευματινές ώρες.

Μια χρονιά ωστόσο τα πράγματα πήραν μια απροσδόκητη τροπή. 
Η ατυχία ξεκίνησε όταν ο Δεσπότης διαπίστωσε ότι είχε ξεχάσει το δικό του σταυρό. 
Δανείστηκε λοιπόν τον επίσης πολύτιμο σταυρό του παπά Περικλή, ο οποίος με δυσφορία τον έδωσε φοβούμενος για ενδεχόμενη απώλειά του. 
Οι φόβοι του παπά Περικλή δεν άργησαν να επιβεβαιωθούν.
Την προηγούμενη μέρα εκείνων των Θεοφανίων είχε βρέξει ραγδαία και η θάλασσα ήταν θολή. 
Ο Δεσπότης πάνω από το καίκι έριξε το σταυρό αρκετά πριν πλησιάσουν οι κολυμβητές. 
Τα θολά νερά κατάπιαν τον σταυρό αλλά και την κορδέλα με αποτέλεσμα όταν πλησίασαν οι κολυμβητές να αρχίσουν να βουτούν στα τυφλά χωρίς να μπορούν να βρουν το σταυρό.
Η αγωνία του κόσμου κορυφώθηκε. Οι κολυμβητές μετά από τις επανειλημμένες βουτιές τους άρχισαν να παραιτούνται ένας ένας από την προσπάθεια.
Στο τέλος μια βουβαμάρα επικράτησε. 
Ο σταυρός δεν βρέθηκε. 
Οι ιαχές και τα χειροκροτήματα δεν ακούστηκαν. 
Οι σειρήνες των καραβιών σιώπησαν και μάταια περίμενε ο Μιχάλης Κόρος το σύνθημα για να σημάνει τις καμπάνες. 
Η πομπή βουβή πήρε το δρόμο της επιστροφής και το μόνο που ακούγονταν ήταν η γκρίνια του παπά Περικλή που έχασε το σταυρό του και ζητούσε από τον Δεσπότη να τον αποζημιώσει. 

Οι κάτοικοι της Ηγουμενίτσας γύρισαν θλιμμένοι στα σπίτια τους με έντονη απογοήτευση στα πρόσωπά τους από τον κακό οιωνό, ενώ σιγομουρμούριζαν:
-Ακούς εκεί να χαθεί ο σταυρός…Τέτοιο πράγμα δεν ματάγινε..! 
Και όλοι περίμεναν τα χειρότερα. 
Στην παραλία πλέον δεν έμεινε κανένας. 
Μόνο δυό τρείς πιτσιρικάδες βρήκαν ευκαιρία για ένα πρόχειρο ψάρεμα. 
Οι βάρκες με τους κολυμβητές άρχισαν να φεύγουν μία μία.
Τελευταίος έμεινε ο Σπύρος Γραμμένος. 
Μέσα του δεν είχε παραιτηθεί ποτέ από τη φιλοδοξία να είναι αυτός που θα έβρισκε το σταυρό. 
Ετσι αποφάσισε μόνος του να κάνει μια τελευταία βουτιά. 
Πράγματι γέμισε τα πνευμόνια του αέρα και βούτηξε. 
Αυτή η κατάδυση ήταν η μεγαλύτερη από όσες είχε κάνει. 
Και αυτή η προσπάθεια όμως του Σπύρου Γραμμένου αποδείχτηκε άκαρπη. 
Νωχελικά άρχισε να μαζεύει το σκοινί της άγκυρας για να αποχωρήσει και αυτός όπως και οι άλλοι. 
Και ενώ κοίταζε αδιάφορα την άκρη του σκοινιού μέχρι να εμφανιστεί η άγκυρα, ξαφνικά την είδε και στα άγκιστρά της λαμπύριζε σκαλωμένος ο σταυρός ακολουθούμενος από την μακριά γαλάζια κορδέλα που η άκρη της χάνονταν στα θολά νερά και λικνιζόταν σαν ένα φανταστικό θαλασσινό φίδι.
Με μια θριαμβευτική κραυγή ο Σπύρος πήρε το σταυρό και τον σήκωσε ψηλά.
Από ένα διπλανό καράβι που είχαν προσέξει τις κινήσεις του, άρχισαν αμέσως να σημαίνουν την σειρήνα. 
Αμέσως άρχισαν και οι διπλανές σειρήνες να σημαίνουν. 
Οι πιτσιρικάδες παράτησαν το ψάρεμα και ξαμολήθηκαν να φέρουν παντού το χαρμόσυνο μήνυμα:
- Ο σταυρός βρέθηκε! Ο σταυρός βρέθηκε!
Ο Σπύρος Γραμμένος κρατώντας το σταυρό με περηφάνια διέσχισε τον παραλιακό δρόμο και θριαμβευτικά μπήκε στην εκκλησία…
Οι κάτοικοι της Ηγουμενίτσας βαρύθυμοι από τον άσχημο οιωνό γευματίζανε στα σπίτια τους.
Ξαφνικά και ενώ ήταν προχωρημένο μεσημέρι άκουσαν τις καμπάνες της εκκλησίας να σημαίνουν θριαμβευτικά. 
Μια σπίθα ελπίδας άναψε σε κάθε σπίτι και σαν θρυαλλίδα διέσχισε όλη την Ηγουμενίτσα η χαρμόσυνη είδηση. 
Φωνές διστακτικές στην αρχή, δυνατότερες ύστερα ακούγονταν από παντού:
- Ο σταυρός βρέθηκε! Ο σταυρός βρέθηκε! Δόξα σοι Ο Θεός!
Εκείνο το μεσημέρι ο Μιχάλης Κόρος χτύπησε τις καμπάνες όσο δεν τις είχε χτυπήσει ποτέ του. 
Τις κτύπησε μέχρι που τα χέρια του πιάστηκαν και έκανε μέρες να συνέλθει.
Το δε τενεκοκούτι της ομάδας που περιέφερε το σταυρό στα σπίτια ξεχείλισε, για πρώτη φορά, από τα φιλοδωρήματα.
.........................

Η φωτογραφία και το κείμενο ανασύρονται απο το βιβλίο των Τάσου Βασιάδη και Κώστα Λώμη "ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ...ΕΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΗ"
Ανάμεσα στα πρόσωπα που χαρακτήρισαν την καθημερινότητα της ηγουμενιτσιώτικης κοινωνίας στα χρόνια του ´60 ήταν και ο πρωταγωνιστής του αφηγήματος Σπύρος Γραμμένος, που έφυγε νέος από την ζωή εξ αιτίας τραγικού εργατικού ατυχήματος, που συντάραξε τότε την τοπική κοινή γνώμη.

Απόσπασμα από το βιβλίο "ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧEΣΕΙΣ...ΕΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΗ" των Τάσου Βασιάδη και Κώστα Λώμη.


Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα