01/03/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

Παραιτήθηκε η Πρόεδρος του ΟΛΗΓ, Ρεγγίνα Δηλαβέρη

Ιανουαρίου 03, 2023 0
Παραιτήθηκε η Πρόεδρος του ΟΛΗΓ, Ρεγγίνα Δηλαβέρη

Παραιτήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του epiruspost η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, Ρεγγίνα Δηλαβέρη.

Οι λόγοι της παραίτησης δεν είναι γνωστοί, φαίνεται όμως ότι η Ρεγγίνα Δηλαβέρη είχε λάβει την απόφασή της εδώ και αρκετό καιρό.

Η ίδια είναι και περιφερειακή σύμβουλος και στην περίπτωση που στα σχέδιά της είναι η συνέχιση της ενασχόλησης με τα αυτοδιοικητικά και εκ νέου υποψηφιότητα τον Οκτώβριο του 2023 όφειλε να υποβάλλει παραίτηση μέχρι 31/12/2022.

Αν η απόφαση έχει σχέση με την κάθοδο ή με την πορεία του ΟΛΗΓ και την πώλησή του είναι κάτι που θα φανεί, αναφέρει το δημοσίευμα του epiruspost.
Συνέχεια...

Φτωχότερο το Δημοτικό τραγούδι – Έφυγε από τη ζωή ο Στυλιανός Μπέλλος

Ιανουαρίου 03, 2023 0
Φτωχότερο το Δημοτικό τραγούδι – Έφυγε από τη ζωή ο Στυλιανός Μπέλλος

Φτωχότερο το Δημοτικό τραγούδι καθώς έφυγε από τη ζωή ο ερμηνευτής και μελετητής του, Στυλιανός Μπέλλος. Ο Στυλιανός Μπέλλος, καθηγητής – φιλόλογος, τέως Λυκειάρχης, ερμηνευτής και μελετητής του παραδοσιακού δημοτικού τραγουδιού κατάγονταν από τη Σέλλιανη, Παραμυθιάς του Νομού Θεσπρωτίας.

Παράλληλα με τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών, μελέτησε συστηματικά και την ελληνική παραδοσιακή μουσική κοντά στο λαογράφο Γεώργιο Μέγα και τον λαϊκό μουσικό, Τάσο Χαλκιά. Την περίοδο 1958-1959, η γνωριμία του με τον Ελβετό λαογράφο Samuel Baud-Bovy είχε αποτέλεσμα την ηχογράφηση πολλών ραδιοφωνικών εκπομπών, καθώς και τον πρώτο του δίσκο την Ασημούλα.


Από τότε κυκλοφόρησε περισσότερα από 300 παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια εκτελώντας τα όπως τα έμαθε από τους μεγαλύτερους. Συνεργάστηκε επί πολλά χρόνια με διακεκριμένους μουσικούς της λαϊκής ζυγιάς, βιρτουόζους του κλαρίνου όπως ο Τάσος Χαλκιάς, ο Πέτρος Λούκας, ο Ναπολέων Δάμος, ο Σταύρος και ο Γρηγόρης Καψάλης, ο Βασίλης και ο Βαγγέλης Σούκας, ο Θανάσης Χαλιγιάννης, ο Βασίλης Μπατζής, ο Φίλιππος Ρούντας, ο Ναπολέων Ζούμπας, κ.α. και εξέχοντες τραγουδιστές όπως ο Φώτης Χαλκιάς, ο Δημήτρης Ζάχος, ο Αλέκος Κιτσάκης, ο Γιώργος Κούρτης, ο Χρήστος Φωτίου, ο Σάββας Σιάτρας, ο Χρήστος Πανούτσος, ο Αντώνης Κυρίτσης, ο Βασίλης Κολοβός, η Γιώτα Βέη, η Αιμιλία Χατζηδάκη, η Ελένη και Ειρήνη Κονιτοπούλου, ο Χρόνης Αηδονίδης, ο Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης, ο Χρύσανθος και ο Δημήτρης Βάγιας.

Η δραστηριότητα του δεν περιορίστηκε στον Ελλαδικό χώρο. Αποσπασμένος από το Υπουργείο Παιδείας σε σχολεία του εξωτερικού, μέσα από την ιδιότητα τού καθηγητή και ερμηνευτή προσπάθησε να μεταδώσει στα ελληνόπουλα της διασποράς την αγάπη για την μητέρα πατρίδα και το δημοτικό τραγούδι. Στα πλαίσια διακρατικών ανταλλαγών σε πολιτιστικά θέματα, διοργάνωσε συναυλίες σε διάφορες χώρες. Ασχολήθηκε με τη συστηματική συλλογή, διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και προώθησε νέες καλλιτεχνικές δυνάμεις στην παραδοσιακή μουσική της χώρας μας.


Υπήρξε συνεργάτης ημερήσιου και περιοδικού τύπου Ηπείρου και Αθήνας, παρουσίασε εκπομπές δημοτικού τραγουδιού στην τηλεόραση και παρουσίασε επί σειρά ετών την ετήσια κοπή πίτας της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος. Διατέλεσε αντιπρόσωπος της εθνικής ενώσεως νέων επιστημόνων εξωτερικού, διευθυντής των κοινοτικών εκπαιδευτηρίων ελληνικής κοινότητας Μανσούρας, έφορος πολιτισμού της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και αντιπρόεδρος της Ένωσης Τραγουδιστών Ελλάδος.


Έλαβε εύφημο μνεία από το Υπουργείο Παιδείας και τιμητικές διακρίσεις, επαίνους και βραβεία για την προσφορά του από συλλόγους, αδελφότητες, σωματεία, δήμους, σχολεία, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ακαδημίες εντός και εκτός Ελλάδας. Επίσης έλαβε συγχαρητήριες και ευχαριστήριες επιστολές από εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Γεώργιος Ράλλης, ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο Κάρολος Παπούλιας, ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης και η Άννα Συνοδινού.

Υπήρξε μέλος και συνεργάτης επιστημονικών, πολιτιστικών και κοινωφελών Σωματείων και Ιδρυμάτων Ηπείρου και Αθήνας, μέλος κριτικών επιτροπών για την ανάδειξη νέων δημοτικών καλλιτεχνών και οργανωτής συναυλιών και ανάλογων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Τετάρτη 4/1/2023 στις 13:00 στην Ιερά Μονή Παναγιάς Παραμυθιώτισσας.


Συνέχεια...