04/25/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Νέα κρούσματα σήμερα στη Θεσπρωτία - 1.400 σε όλη τη χώρα με 57 νεκρούς και 816 διασωληνωμένους

Απριλίου 25, 2021 0
Νέα κρούσματα σήμερα στη Θεσπρωτία - 1.400 σε όλη τη χώρα με 57 νεκρούς και 816 διασωληνωμένους

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας 1
ΠΕ Θεσπρωτίας 3
ΠΕ Ιωαννίνων 27
ΠΕ Πρέβεζας 0

Ανακοίνωση ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.400, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 333.129 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 72 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.106 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 57, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 10.007 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 816 (63.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.032 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 481 (ημερήσια μεταβολή +1.91%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 472 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Σήμερα στις 6 συνέλευση πολιτών για τα σχέδια μετατροπής της παιδικής χαράς σε πάρκινγκ

Απριλίου 25, 2021 0

 Ηγουμενίτσα: Σήμερα στις 6 συνέλευση πολιτών για τα σχέδια μετατροπής της παιδικής χαράς σε πάρκινγκ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΩΝ

Στις 22 Μαρτίου 2021 το δημοτικό συμβούλιο Ηγουμενίτσας συνεδρίασε και εγνέκρινε την υλοποίηση του έργου Παρεμβάσεις Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης Κοινοχρήστων Χώρων – Ανάπτυξη Δικτύων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Ηγουμενίτσας, το οποίο εκπονήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ηγουμενίτσας, κατ’ εφαρμογή του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) στο χρονικό διάστημα Μάρτιος 2017 – Μάιος 2018. 

Ανάμεσα στις αναφερόμενες επιδιώξεις της μελέτης αυτής (ΣΗΜ.1) είναι να «…διασφαλίσει ότι το σύστημα μεταφορών είναι προσιτό σε όλους, να βελτιώσει την ελκυστικότητα και την ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος, να προωθήσει τις μετακινήσεις με ανθρώπινη ενέργεια (πεζή, ποδήλατο), να μειώσει τον θόρυβο και την ατμοσφαιρική ρύπανση…». Όσον αφορά το ζήτημα της κινητικότητας, προτείνει μια σειρά μεταρρυθμίσεων στο οδικό δίκτυο, στη διαχείριση της στάθμευσης και στα δίκτυα ροών πεζών και ποδηλάτων, με πεζοδρομήσεις, ποδηλατοδρόμους, νέους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτου και ποδηλάτου κοκ. Μία από τις προβλεπόμενες επεμβάσεις αποτελεί και η αντικατάσταση της μεγάλης παιδικής χαράς της πόλης (της μίας εκ των δύο που διαθέτει) με ένα νέο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, έργο που κατατάσσεται στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα του ΣΒΑΚ Ηγουμενίτσας. 

Το ΣΒΑΚ που προβλέπει την αντικατάσταση της παιδικής χαράς με χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, αντιπροτείνει τη μετατόπισή της επί του παραλιακού μετώπου στη θέση του παλιού PARK, κάτι που φαίνεται να δίνει λύση στο αρχικό ζήτημα της εξαφάνισής της. Παρόλα αυτά, πρόκειται για μια λύση χωρίς βέβαιη υλοποίηση, λόγω των διαφορετικών καθεστώτων δικαιοδοσίας επί του δημόσιου χώρου που ισχύουν στην προκειμένη περίπτωση. Η τωρινή έκταση της παιδικής χαράς ανήκει στο δημόσιο, ενώ η παραλιακή ζώνη της πόλης είναι υπό τη διαχείριση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ). Ο δήμος λοιπόν, δεν έχει πρακτικά το δικαίωμα να υλοποιήσει δικό του έργο σε χώρο εκτός της δικής του δικαιοδοσίας. Ταυτόχρονα, ο ΟΛΗΓ βρίσκεται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης μέσω διαγωνισμού, ο οποίος δεν έχει ακόμη κλείσει. Όταν λοιπόν ο ΟΛΗΓ περάσει στα χέρια του ιδιώτη, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το ίδιο να συμβεί και με τη διαχείριση της παραλιακής ζώνης. 

Συμπερασματικά, η κατασκευή από το δήμο μιας παιδικής χαράς επί του παραλιακού μετώπου αποτελεί ένα σχεδόν ουτοπικό σενάριο. Πέραν της παιδικής χαράς, στο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα του ΣΒΑΚ προτείνονται και άλλοι χώροι στάθμευσης, στην παραλιακή ζώνη, στη λαϊκή αγορά και στην περιοχή του σταδίου της πόλης (ΣΗΜ.2), τη στιγμή που ήδη διατίθενται για στάθμευση οι χώροι του παλιού λιμανιού και της έκτασης απέναντι από την εκκλησία. Έχουμε δει στο παρελθόν να προτείνεται η κατασκευή πάρκινγκ στα πλαίσια της ανάπλασης της πλατείας δημαρχείου και εντέλει να μην πραγματοποιείται ποτέ. Η προσθήκη λοιπόν και της έκτασης της παιδικής χαράς στο πλήθος των πάρκινγκ της πόλης, διακρίνεται το λιγότερο ως πλεονασμός και εγείρει ερωτηματικά, καθώς φαίνεται ότι οι ανάγκες για στάθμευση των κατοίκων θα καλυφθούν και με το παραπάνω. 

Όσον αφορά από την άλλη τη νέα ιδιωτική μαρίνα σκαφών αναψυχής, προβλέπεται να διατίθενται χώροι στάθμευσης οχημάτων, οι οποίοι θα καλύψουν επιπλέον και τις ανάγκες των τουριστών και επισκεπτών της πόλης. Η μεγάλη παιδική χαρά είναι εδώ και πάνω από 30 χρόνια, ένας τόπος στον οποίο γνωριστήκαμε, παίξαμε, μεγαλώσαμε και χτίσαμε αναμνήσεις οι περισσότερες και οι περισσότεροι. Ένας τόπος που έχει ξαναυπάρξει αντικείμενο αστικών παρεμβάσεων που επίδρασαν αρνητικά στην αρχική του ποιότητα, ξεριζώνοντας τα πλατάνια και τους ευκάλυπτους, και ισοπεδώνοντας το τοπίο του. Ακόμη όμως και έτσι, συνεχίζει να αποτελεί μέχρι τώρα έναν ελεύθερο χώρο για όλους τους κατοίκους της πόλης και δε για τα παιδιά της, έναν τόπο συνάντησης οικογενειών και φίλων, τον οποίο δικαιούμαστε και ανήκει σε εμάς, τους κατοίκους της πόλης. Δε μπορεί ερήμην μας η δημοτική αρχή να αρπάξει έναν από τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους, σε μια πόλη χωρίς εναλλακτικές διεξόδους ψυχαγωγίας, δημιουργικής απασχόλησης. Δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης από μεριάς μας για την παραχώρηση της παιδικής χαράς. Για του λόγους αυτούς καλούμαστε όλες και όλοι να υπερασπιστούμε τη μεγάλη παιδική και να μη δεχτούμε την τσιμεντοποίησή της. 

Απευθύνεται λοιπόν στους κατοίκους της πόλης και όσους και όσες ενδιαφέρονται, να πραγματοποιηθεί μια πρώτη συνάντηση την Κυριακή 25/4 στις 18:00 στην παιδική χαρά, ώστε να συσταθεί μια πρωτοβουλία ενάντια στη μετατροπή της παιδικής χαράς σε πάρκινγκ και να κουβεντιάσουμε αναλυτικά και από κοντά τις δράσεις μας.

ΣΗΜ. 1 ΣΒΑΚ https://igoumenitsa.gr/el/home/gia-ton-dimoti/sxediasmos-dimou/sbak 
ΣΗΜ. 2 ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Εκπόνηση Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) Δήμου Ηγουμενίτσας, Μάιος 2018, Ηγουμενίτσα 

Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Διψήφιος αριθμός προστίμων και χθες για μάσκες και μετακινήσεις

Απριλίου 25, 2021 0
Θεσπρωτία: Διψήφιος αριθμός προστίμων και χθες για μάσκες και μετακινήσεις

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο

Στο πλαίσιο εντατικών ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες (24-04-2021) από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά 71 παραβάσεις.

Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν:

61 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ, ως εξής:
· 25 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· 12 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
· 9 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
· 15 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

10 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ, ως εξής:
· 3 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· 3 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και
· 4 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με αμείωτη ένταση με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα