Στο προσκήνιο ξανά ο αγωγός φυσικού αερίου στην Πέρδικα - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Στο προσκήνιο ξανά ο αγωγός φυσικού αερίου στην Πέρδικα


Ένα θέμα που πολλοί νομίζουνε ότι έχει “παγώσει”, αυτό του αγωγού φυσικού αερίου που θα περνάει από την Πέρδικα Θεσπρωτίας και θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ιταλία και τόσο έχει απασχολήσει την τοπική κοινωνία στο παρελθόν, είναι ακόμη εδώ και συνεχίζονται οι διαδικασίες της μελέτης και υλοποίησής του.
Εδώ και μερικά χρόνια το θέμα “θάφτηκε”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το έργο έχει λήξει, δεν είναι όμως έτσι. Το θέμα έφυγε από το προσκήνιο και οι όποιες διαδικασίες γίνονταν στο παρασκήνιο, ίσως για να αποφευχθούν οι αντιδράσεις.
Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει εγκρίνει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων εδώ και μερικά χρόνια και συνεχίζει τις ενέργειες για την υλοποίηση του έργου. Ενός έργου, που αξίζει να σημειωθεί δεν θα φέρει φυσικό αέριο στην Ήπειρο, όπως ψευδώς αναφέρουνε ορισμένοι, αλλά θα μεταφέρει αέριο στην Ιταλία. (transit)
Μάλιστα προχθές, στην Περιφέρεια Ηπείρου έγινε μια ακόμη σύσκεψη για το θέμα με φορείς του έργου, υπό την Αντιπεριφερειάρχη κα. Καλογιάννη.
Βλέπετε στην Περιφέρεια έβλεπαν και βλέπουν με θετική ματιά το συγκεκριμένο έργο, όπως και τις εξορύξεις πετρελαίου, αρκεί να γίνεται με μυστικοπάθεια και χωρίς τη λαϊκή συγκατάθεση, κάτι που προφανώς θα βρουν μπροστά τους!

Μάλιστα η Περιφέρεια Ηπείρου θέλει να χρηματοδοτήσει και μέρος του έργου, ενός έργου που δεν θα αφήνει στην Ήπειρο ούτε δείγμα φυσικού αερίου, αλλά θα γίνει για τις ανάγκες των χωρών της Δυτικής Ευρώπης. Το πιο ενδιαφέρον δε, είναι το γεγονός ότι ο εν λόγο αγωγός "ΠΟΣΕΙΔΩΝ" θα μεταφέρει μέσω Τουρκίας φυσικό αέριο και οι εγκαταστάσεις που σχεδιάζουνε στην Πέρδικα θα υποδεχτούν στο μέλλον και τον αγωγό που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της Κύπρου, επίσης προς την Ευρώπη. Πρόκειται δηλαδή για έναν "ενεργειακό κόμβο", γεγονός για το οποίο δεν έχουνε ενημερώσει τους πολίτες. 
Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε η Περιφέρεια Ηπείρου για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, αναφέρει:

Σύσκεψη υπό την Αντιπεριφερειάρχη Τ. Καλογιάννη
για τον αγωγό Φυσικού Αερίου «ΠΟΣΕΙΔΩΝ»


«Την Τετάρτη 10/4/2019 και μετά την ολοκλήρωση της Συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Π.Η. πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη κας Τατιάνας Καλογιάννη σχετικά με τον εξέλιξη και την ωρίμανση του έργου του Αγωγού Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης ΠΟΣΕΙΔΩΝ (Κήποι Έβρου - Φλωροβούνι Θεσπρωτίας - Ιταλία).
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκ μέρους της αρμόδιας εταιρείας "IGI POSEIDON" ο κ. Κωνσταντίνος Τυρογιάννης, (εκπρόσωπος του Φορέα του Έργου) οι εκπρόσωποι του μελετητικού σχήματος κκ. Πέτρος Καραγιάννης, Ιωάννης Δέτσης και  Δημήτρης Χουρμουζιάδης Σύμπραξη C&M/ ASPROFOS και από την Περιφέρεια Ηπείρου η Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού κα. Τατιάνα Καλογιάννη και οι κκ. Ευάγγελος Τσιάρας και  Ιωάννης Παπαγιάννης υπάλληλοι της Περιφέρειας Ηπείρου.
 Η κα. Τ. Καλογιάννη,  επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά την αμέριστη υποστήριξη της Περιφερειακής Αρχής σε κάθε υποδομή και δραστηριότητα που εξασφαλίζει την παροχή φθηνής ενέργειας στην Ήπειρο και εξέφρασε το ενδιαφέρον και την αναγκαιότητα υλοποίησης δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε περιοχές της Ηπείρου.
Προς υλοποίηση του ανωτέρω σχεδιασμού έχει δεσμευτεί η  Περιφερειακή Αρχή, να συνδράμει στο χρηματοδοτικό σχήμα, με πιστώσεις μέσω του Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020». Τέλος η κα. Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε από τα στελέχη της αρμόδιας εταιρείας τη συνεχή ενημέρωση της ως προς την εξέλιξη της πορείας υλοποίησης του έργου».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου