Εντάχθηκε στο «ΦΙΛΟΔΗΜΟ» η αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού Ηγουμενίτσας - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πέμπτη, 11 Απριλίου 2019

Εντάχθηκε στο «ΦΙΛΟΔΗΜΟ» η αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού Ηγουμενίτσας


Ένα σημαντικό έργο, αυτό της αναβάθμισης της ΕΕΛ (Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων) ή αλλιώς του βιολογικού καθαρισμού Ηγουμενίτσας, εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι για χρηματοδότηση, συνολικού προϋπολογισμού 4.7 εκ. ευρώ.
Ο βιολογικός καθαρισμός της Ηγουμενίτσας έχει συμπληρώσει μια εικοσαετία λειτουργίας και από τον επόμενο χρόνο, αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού των κοινοτήτων Πλαταριάς, Συβότων, Πέρδικας και Αρίλλα, όπου θα καταλήγει στην υφιστάμενη εγκατάσταση στη Γωνιά.
Οι δυο προαναφερόμενοι παράγοντες, καθιστούν αναγκαία την αναβάθμιση της υφιστάμενης εγκατάστασης, αν και έχουν εκφρασθεί επιφυλάξεις για το πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει μια μονάδα με μεγάλο όγκο λυμάτων, αλλά και ποιο θα είναι το λειτουργικό κόστος, το οποίο θα μετακυλιστεί στους δημότες.
Ωστόσο, αποτελεί θετική εξέλιξη η ένταξη στο πρόγραμμα και η εξασφάλιση χρηματοδότησης μιας απαραίτητης αναβάθμισης της υπάρχουσας υποδομής με μεγάλο μάλιστα κόστος.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ και Αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Σωτήρης Μήτσης, με αφορμή την εξέλιξη αυτή, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΥΑΗ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηγουμενίτσας ανακοινώνει ότι εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι το έργο «Αναβάθμιση της υφιστάμενης Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων της ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας» προϋπολογισμού 4.745.171,24€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
Το έργο αφορά την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της υπάρχουσας Μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού Ηγουμενίτσας, των κεντρικών αντλιοστασίων του δικτύου αποχέτευσης, τη διαχείριση της ιλύος, καθώς και δράση ΑΠΕ για τις ανάγκες λειτουργίας της μονάδας και περιλαμβάνει:
i.            απομάκρυνση του υφιστάμενου Η/Μ εξοπλισμού και την αντικατάστασή του με νέο εξοπλισμό σύγχρονης τεχνολογίας,
ii.            εγκατάσταση εντός του Βιολογικού, φωτοβολταϊκού συστήματος αυτοπαραγωγής 100KW,
iii.            προμήθεια οχήματος μεταφοράς της ιλύος της ΕΕΛ, μικτού βάρους 33tn, με κοντέινερ χωρητικότητας 33m3.
Το συγκεκριμένο έργο αφορά την τρίτη ένταξη μεγάλου έργου στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι, σε αντίστοιχες προσκλήσεις του, που μαζί με το έργο «Έργα συλλογής μεταφοράς επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων για την εξυπηρέτηση των οικισμών Συβότων, Πλαταριάς, Πέρδικας και Αρίλλα του Δήμου Ηγουμενίτσας» προϋπολογισμού 37.100.000,00€, που βρίσκεται υπό κατασκευή αποτελούν μέρος του ολοκληρωμένου περιβαλλοντικού σχεδιασμού που στοχεύουν στην περιβαλλοντική θωράκιση και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών.
Η ΔΕΥΑΗ αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι με γνώση, εμπειρία, προγραμματισμό και αποτελεσματικότητα είναι σε θέση να αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο προγραμματίζοντας, μελετώντας, ωριμάζοντας, υποβάλλοντας, εντάσσοντας, υλοποιώντας και λειτουργώντας τις απαραίτητες περιβαλλοντικές υποδομές δημιουργώντας προστιθέμενες αξίες προς όφελος των δημοτών.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ και Αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Σωτήριος Μήτσης δήλωσε: «Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω και δημόσια το Γενικό Διευθυντή της ΔΕΥΑΗ κ. Ιωάννη Γεωργόπουλο, που μαζί με τους υπόλοιπους υπηρεσιακούς παράγοντες είναι άκρως αποτελεσματικοί στην αξιοποίηση κάθε πρόσφορου μέσου και εργαλείου χρηματοδότησης για τη δημιουργία υποδομών αναβάθμισης της ζωής όλων μας, τώρα και στο μέλλον. Η ΔΕΥΑΗ είναι η πρώτη ΔΕΥΑ στην Ήπειρο και μία από τις ελάχιστες στην Ελλάδα που εκμεταλλεύεται την πράσινη ενέργεια με στόχο τη σταδιακή ενεργειακή μας αυτονομία. Για μια ακόμη φορά υλοποιούμε μεγάλο έργο υποδομής στην περιοχή ευθύνης μας, ενώ βρισκόμαστε δίπλα στον κάθε δημότη, προσφέροντας σύγχρονες ποιοτικές υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης.
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κυβερνητικό Βουλευτή κ. Μάριο Κάτση, γιατί σε όλη αυτή τη μεθοδική προσπάθεια μελέτης, ωρίμανσης, υποβολής, αξιολόγησης, ένταξης και υλοποίησης του μακρύ καταλόγου έργων, που κατασκευάζει η ΔΕΥΑΗ, στάθηκε δίπλα μας αρωγός σε όποια βοήθεια του ζητήθηκε, αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο, ότι οι συντονισμένες και συνδυασμένες ενέργειες όλων των βαθμών διοίκησης παράγουν άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα υπέρ των πολιτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Your Ad Spot