Νικόλας Κάτσιος: Με μειοψηφία «πέρασε» η δημοτική αρχή Σουλίου την αύξηση των ανταποδοτικών τελών - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Νικόλας Κάτσιος: Με μειοψηφία «πέρασε» η δημοτική αρχή Σουλίου την αύξηση των ανταποδοτικών τελών

Νικόλας Κάτσιος: Με μειοψηφία «πέρασε» η δημοτική αρχή Σουλίου την αύξηση των ανταποδοτικών τελών 

Σε πολιτική ήττα για τον δήμαρχο Σουλίου Γιάννη Καραγιάννη και συνολικά για τη δημοτική αρχή κατέληξε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για αύξηση των ανταποδοτικών τελών που αγγίζει ακόμη και το 60%. Πιο συγκεκριμένα, με 14 ψήφους κατά (παρατάξεις Ν. Κάτσιου, Ν. Γώγου και Ηλ. Κουτσή) έναντι 13 ψήφων υπέρ (παρατάξεις Γ. Καραγιάννη και Ν. Αθανασίου) μειοψήφησε η εισήγηση της δημοτικής αρχής για την πρωτοφανή αύξηση και καταψηφίστηκε από το ανώτατο όργανο διοίκησης του δήμου. 
Όμως τη στιγμή που η δημοτική αρχή δεν κατάφερε να «περάσει» με την ψήφο των δημοτικών συμβούλων τη δική της πρόταση σε ένα τόσο κομβικό ζήτημα, αφού πρώτα υποβάθμισε πολιτικά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, στη συνέχεια «πέρασε» την εισήγηση της στα… «χαρτιά», κάνοντας επίκληση στη νομολογία, που σαφώς ορίζει ότι η πρόταση της δημοτικής αρχής εγκρίνεται ως η μόνη πλήρως αιτιολογημένη πρόταση με εισήγηση των αρμόδιων αρχών. Επί της διαδικασίας, άμεση ήταν η αντίδραση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Νικόλα Κάτσιου, ο οποίος κατήγγειλε προσωπικά τον δήμαρχο Σουλίου για το γεγονός ότι, με ευθύνη του καταργήθηκε πολιτικά η αρχή της πλειοψηφίας και για πρώτη φορά στην αυτοδιοικητική ιστορία του τόπου, το Δημοτικό Συμβούλιο Σουλίου μετατράπηκε σε ένα διακοσμητικό όργανο χωρίς ουσιαστικό ρόλο! 
Αν όμως σε πολιτικό επίπεδο για τον δήμαρχο Σουλίου, Γ. Καραγιάννη το αποτέλεσμα της προχθεσινής ψηφοφορίας ισοδυναμεί με ηχηρό «χαστούκι», για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στο δήμο Σουλίου η προκλητική αύξηση των ανταποδοτικών τελών που αγγίζει ακόμη και το 60% ισοδυναμεί με νέο δυσβάσταχτο χαράτσι, που θα γονατίσει οικονομικά κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό και θα στραγγαλίσει κάθε επιχειρηματική και αναπτυξιακή δραστηριότητα στην περιοχή. 
Στην τοποθέτησή του ο Ν. Κάτσιος τόνισε ότι, τα ανταποδοτικά τέλη για τους πολίτες στο δήμο Σουλίου ιδιαίτερα σε εποχές κρίσης και ανέχειας θα πρέπει να έχουν κοινωνικό πρόσημο και δεν θα πρέπει να αυξάνονται με μόνο γνώμονα να ισοσκελιστούν οι λογιστικοί πίνακες στα οικονομικά του δήμου. Επίσης στηλίτευσε την ομολογία του σημερινού δημάρχου ο οποίος στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι η αύξηση στα ανταποδοτικά είναι αναπόφευκτη, προκειμένου να κλείσουν οι «μαύρες τρύπες» του παρελθόντος στα οικονομικά του δήμου Σουλίου. 
«Κύριε Καραγιάννη πολύ γρήγορα αθετήσατε τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις για μηδενική αύξηση των ανταποδοτικών τελών, και αφού με όμορφες προεκλογικές υποσχέσεις εξαπατήσατε πολιτικά τους συνδημότες μας και υφαρπάξατε την ψήφο τους, τώρα αποκαλύπτετε το πραγματικό σας πρόσωπο και τους στέλνετε τη… «λυπητερή» της πρόχειρης, αντιαναπτυξιακής και κοινωνικά ανάλγητης πολιτική σας. Καταλάβετέ το, σήμερα οποιαδήποτε αύξηση στα ανταποδοτικά ακόμη και στο ύψος των ορίων του πληθωρισμού, είναι δυσβάσταχτη για τους συνδημότες μας», υπογράμμισε με νόημα ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Σουλίου. 
Ο Ν. Κάτσιος συνεχίζοντας την κριτική του, εστίασε στο γεγονός ότι η σημερινή δημοτική αρχή εδώ και 2,5 μήνες δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια προς την κατεύθυνση της μείωσης των εξόδων και καταφεύγοντας στην εύκολη λογική του «πονάει χέρι-κόβει χέρι», μετακυλύει την αύξηση των ανταποδοτικών τελών στους πολίτες. Επίσης, ζήτησε από τον δήμαρχο να μην κρύβεται πίσω από αναλύσεις και εισηγήσεις υπηρεσιακών παραγόντων και να προβεί αφενός στην άμεση αναβάθμιση των παρεχόμενων ανταποδοτικών δημοτικών υπηρεσιών και αφετέρου στην εφαρμογή ενός νέου μοντέλου χρηματοοικονομικής διαχείρισης που θα εγγυάται την ορθολογική χρήση των κονδυλίων του δήμου στα οποία θα πρέπει να συνυπολογιστούν και αυτά που οφείλονται στο δήμο Σουλίου και θα πρέπει επιτέλους να διεκδικήσει και να εισπράξει. 
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης προχώρησε στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων με ρεαλιστικό και τεκμηριωμένο τρόπο προκειμένου να μειωθούν τα έξοδα του δήμου σε συγκεκριμένους τομείς και να αποφευχθεί η αύξηση των ανταποδοτικών τελών, ενώ τέλος ολοκληρώνοντας τη δευτερολογία του, ο Ν. Κάτσιος τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «Ο δήμος Σουλίου εν μέσω κρίσης οφείλει να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο, και να εξαντλήσει τις δυνατότητες ισοσκελισμού των τελών πρωτίστως μέσω ανάληψης άλλων αποτελεσματικών πολιτικών και όχι μέσω της εύκολης λύσης της αύξησής τους και της μετακύλισης του κόστους τους στους συνδημότες μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου