- Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Προβολή της ταινίας "Ο Κύριος Κλαίν" απόψε από την Κινηματογραφική Λέσχη Ηγουμενίτσας

Η κινηματογραφική λέσχη Ηγουμενίτσας, με αφορμή την 9η Νοεμβρίου που πέρασε (η νύχτα της 9ης προς 10η Νοεμβρίου του 1938 ονομάστηκε "η νύχτα των κρυστάλλων" και αποτέλεσε την απαρχή του ολοκαυτώματος), προβάλλει, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας «If Cinéma», την αριστουργηματική ταινία «Ο Κύριος Κλάιν» (1976, 123’), την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου (ώρα 21:00).
Δραματική 1976 | Έγχρ. | Διάρκεια: 123'
Γαλλο-ιταλική ταινία, σκηνοθεσία Τζόζεφ Λόουζι με τους: Αλέν Ντελόν, Ζαν Μορό, Ζιλιέτ Μπερτό, 
Ο Τζόζεφ Λόουζι σκηνοθέτησε το ψυχολογικό δράμα «Ο κύριος Κλάιν», μια ταινία που θεωρείται από τις καλύτερες του σκηνοθέτη. Ένα καφκικό θρίλερ που αγγίζει τα όρια της μοντέρνας τραγωδίας και στοχάζεται πολιτικά πάνω στις έννοιες της ταυτότητας, της μοίρας και της ιστορικής αναγκαιότητας.
Η υπόθεση εξελίσσεται στο Παρίσι του 1942. Η Γαλλία βρίσκεται υπό ναζιστική κατοχή και η κυβέρνηση Βισύ συνεργάζεται με την Γκεστάπο στις διώξεις των Εβραίων. Ο Ρόμπερτ Κλάιν (Αλέν Ντελόν) είναι ένας έμπορος έργων τέχνης που πλουτίζει αγοράζοντας σε εξευτελιστικές τιμές την περιουσία των διωκόμενων Εβραίων. Χωρίς πολιτική και κοινωνική ευαισθησία, στέκεται αδιάφορος μπροστά σε όσα συμβαίνουν. Όλα όμως αλλάζουν όταν μία εβραϊκή εφημερίδα φτάνει κατά λάθος στο σπίτι του και ο Κλάιν ανακαλύπτει πως υπάρχει ένας ακόμη Ρόμπερτ Κλάιν, που ζει στο Παρίσι και είναι Εβραίος. Οι αρχές δεν μπορούν να εντοπίσουν τον συνονόματό του και οι υποψίες πέφτουν πάνω του. Και θα αρχίσει να ζει όλο και πιο έντονα έναν τρομακτικό, καφκικό εφιάλτη απ' τον οποίο προσπαθεί να βγει ζωντανός. Γιατί τα όρια πλέον μεταξύ πραγματικού και φανταστικού γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτα... 
Με αυτό το περίπλοκο και γοητευτικό έργο ο σκηνοθέτης κατά αρχάς υπογραμμίζει την αδιαφορία των Γάλλων για τις διώξεις των Εβραίων και ταυτόχρονα την παθητική στάση που κράτησαν μερικοί από τους τελευταίους. 
Ένα πολιτικό θρίλερ-καταπέλτης του Τζόζεφ Λόουζι (1909-1984) για τη συνεργασία των γαλλικών αρχών με τους κατακτητές Ναζί. 

Η ταινία απέσπασε βραβεία Σεζάρ καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και σκηνικών. 
Διακρίσεις: 3 Βραβεία και 5 Υποψηφιότητες
Cannes Film Festival 1976, Υποψήφιο για Palme d΄Or;
César Awards, France 1977, 3 Βραβεία, Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Παραγωγής και Σκηνοθεσίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου