Θέλουμε να δημιουργήσουμε "Γέφυρες επικοινωνίας" με τους Έλληνες της διασποράς;; Του Δημήτρη Ζώη - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Θέλουμε να δημιουργήσουμε "Γέφυρες επικοινωνίας" με τους Έλληνες της διασποράς;; Του Δημήτρη Ζώη

Θέλουμε να δημιουργήσουμε "Γέφυρες επικοινωνίας" με τους Έλληνες της διασποράς;;
Του Δημήτρη Ζώη
Υπολογίζεται πως στα χρόνια των μνημονίων πάνω από 500.000 Έλληνες εγκατέλειψαν την Ελλάδα. Μεγάλο είναι το ποσοστό των Ελλήνων με εξειδικευμένες γνώσεις. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες το 61% των «νεοαπόδημων» εργάζεται πάνω από 5 χρόνια στη χώρα όπου μετανάστευσε και το 36% δηλώνει κατηγορηματικά πως δεν πρόκειται να επιστρέψει «στο κοντινό μέλλον» στην Ελλάδα...!
Η αλήθεια είναι όμως, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας ICAP, όπως αποτυπώθηκαν στην τελευταία σχετική έρευνα, ο πληθυσμός του brain drain μεγαλώνει ηλικιακά, στήνει τη ζωή του στο εξωτερικό, δημιουργεί δεσμούς, φτιάχνει εκεί οικογένεια. Την ίδια στιγμή, εξελίσσεται εργασιακά, καταλαμβάνοντας υψηλότερες ιεραρχικά θέσεις και κερδίζοντας περισσότερα χρήματα. Όσο περισσότερο όμως επιτυγχάνουν στις νέες τους πατρίδες, τόσο πιο μακρινή αρχίζει να δείχνει η προοπτική επιστροφής τους στην Ελλάδα. Υπολογίζεται απ΄αυτούς η πλειοψηφία θα μείνει … ίσως για πάντα, σε μία από τις περίπου 70 χώρες που μετανάστευσαν...!
Το ερώτημα όμως είναι: «Τι σχέσεις θέλουμε να έχουμε με τους νεομετανάστες Ομογενείς μας» και επίσης «Πιστεύουμε πως πρέπει να δημιουργηθούν “γέφυρες επικοινωνίας” με τους Έλληνες της Διασποράς που είναι άλλη μια Ελλάδα και φτάνουν τα 8 εκ.»...;;
Το Ελληνικό Σύνταγμα (άρθρο 51 παράγραφος 4) προβλέπει ότι οι Έλληνες που βρίσκονται εκτός Επικράτειας μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, αρκεί το Κοινοβούλιο να υιοθετήσει σχετικό εκτελεστικό νόμο με την αυξημένη πλειοψηφία των διακοσίων βουλευτών. Το πρόβλημα νομίζω είναι καθαρά πολιτικό. Τα όποια τεχνικά εμπόδια θα μπορούσαν εύκολα να ξεπεραστούν πριν από την εποχή που ήμουν στην Επιτροπή Νεολαίας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, τη δεκαετία του ΄80, αν υπήρχε πολιτική βούληση από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ...!
Θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι συνολικά υπολογίζεται πως σχεδόν άλλη μια Ελλάδα ζει στο εξωτερικό (8 εκ.). Κι αναφέρομαι μόνο σ΄αυτούς που έχουν Ελληνική συνείδηση αλλά πολλές φορές η ελληνομάθεια δε βρίσκεται στα "υψηλότερα επίπεδα". Επειδή η Ήπειρος γνωρίζει από «ξενιτεμό» το γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό...!
Οι Έλληνες που είναι υπήκοοι ξένων χωρών συνήθως έχουν παράλληλα, λόγω του Ελληνικού Συντάγματος και των Νόμων, και την Ελληνική ιθαγένεια-υπηκοότητα. Είναι οι άνθρωποι που κατά καιρούς επικαλούμαστε όταν χρειαζόμαστε ως Ελλάδα "στήριξη", κυρίως στα εθνικά μας θέματα. Δυστυχώς όμως αυτό γίνεται χωρίς να θέλουμε στην πραγματικότητα να δημιουργηθούν "γέφυρες επικοινωνίας" με τους Ομογενείς...!
Δυο λόγια για την απόκτηση του εκλογικού δικαιώματος για τους Έλληνες της Διασποράς:
Τα πολιτικά κόμματα, μέχρι σήμερα, "έλαμψαν δια των ΜΕΓΑΛΩΝ ΛΟΓΩΝ τους". Χαρακτηριστικό γνώρισμα όμως ήταν/είναι η διαχρονική και διακομματική αναξιοπιστία τους. Και προσπερνώ συνειδητά όλους αυτούς που εντυπωσίασαν για τις ... ανοησίες ή ελλιπέστατης μελέτης των θεμάτων που απασχολούν τους Έλληνες της Διασποράς. Κι αυτό πολλές φορές γίνεται από ... βαθυστόχαστους διανοούμενους...!
Δυστυχώς λίγοι στην Ελλάδα αναφέρουν ή δυσκολεύονται να αναφέρουν πως:
1) Σε 25 χώρες ψηφίζουν οι υπήκοοι αυτών των χωρών στις βουλευτικές εκλογές από τη χώρα που κατοικούν
2) Ο ισχυρισμός από κάποιους "πάνσοφους" στην Ελλάδα ότι οι Έλληνες του εξωτερικού θα αλλοιώνουν κάθε φορά τα αποτελέσματα στην Ελλάδα λόγω της άγνοιάς τους για τα «Ελληνικά Δρώμενα», δεν στέκει. Γιατί πέρα από το γεγονός πως τα κόμματα θα μπορούσαν να βρουν τρόπο να ακουστεί "η φωνή" των Ελλήνων της Διασποράς στη Βουλή, το πλήθος των ελληνόφωνων ή δίγλωσσων ΜΜΕ στο εξωτερικό (θα αναφέρω μόνο μερικά: την αξιόλογη «ελληνοβαυαρική» bavariagr.de, το radio0211.de, το radio Hyphaestuswien.com ή τον «Δορυφόρο του Μονάχου»…, τις δράσεις των Ελληνικών Κοινοτήτων στο εξωτερικό, το πλήθος των πολιτιστικών οργανώσεων, αλλά ακόμα και τις πολιτικές οργανώσεις (όλων των αποχρώσεων) που υπάρχουν σ΄όλα τα μήκη και πλάτη της οικουμένης, καταρρίπτουν αυτούς τους ισχυρισμούς...! Αντίθετα από αυτούς τους ισχυρισμούς, πιστεύω πως είναι ανάγκη η συρρικνωμένη πληθυσμιακά «μητρόπολη Ελλάδα» με τα πολύ μεγάλα δημογραφικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια, να δημιουργήσει «γέφυρες επικοινωνίας» με τους Έλληνες του εξωτερικού. Με τους Έλληνες της Ομογένειας του Τορόντο, της Νέας Υόρκης, του Βερολίνου, του Μονάχου, της Μελβούρνης ή οπουδήποτε αλλού...!
3) Η τοποθέτηση σε μια κυβέρνηση στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών από έναν Έλληνα της Διασποράς, υπεύθυνο για θέματα της Ομογένειας, κρίνεται κατά τη γνώμη μου σωστότατη. Και δεν πρέπει να ενδιαφέρει αν αυτός είναι ..."άνθρωπος του Μητσοτάκη", της ΝΔ ,του ΚΙΝ.ΑΛ. ή του ΣΥΡΙΖΑ !...
Θεωρώ όμως τον διορισμό του «εκ Αμερικής» Ομογενή Αντώνη Διαματάρη, ότι είναι μόνο «ένα βήμα» προς τη σωστή κατεύθυνση. Αναμένονται όμως πολλά άλλα βήματα κυρίως:
1. " Το Δικαίωμα ψήφου για τον Έλληνα της Διασποράς" χωρίς «ναι μεν αλλά» , μ΄ ένα "άνοιγμα" προς τους απανταχού Έλληνες της Διασποράς και το σπουδαιότερο
2. Ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης !...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου