Οι αποκριές στα χρόνια του '60 στην Ηγουμενίτσα - Του Τάσου Βασιάδη - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023

Οι αποκριές στα χρόνια του '60 στην Ηγουμενίτσα - Του Τάσου Βασιάδη

Οι αποκριές στα χρόνια του '60 στην Ηγουμενίτσα - Του Τάσου Βασιάδη

Με την επίκαιρη αναβίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, όπως είχαν καθιερωθεί στην προ covid εποχή, ανακαλούνται στη μνήμη εικόνες της αποκριάς στην Ηγουμενίτσα, τα χρόνια του ΄60.


Στην μικρή κωμόπολη που ήταν τότε η Ηγουμενίτσα, δεν υπήρχε κάποια επίσημη καρναβαλική παράδοση, πέραν των πρωτοβουλιών που έπαιρναν παρέες μαθητών της εποχής εκείνης.

Έτσι συντροφιές μεταμφιεσμένων επισκέπτονταν τις βραδινές ώρες φιλικά και συγγενικά σπίτια, προκαλώντας τους νοικοκυραίους και τους επισκέπτες που τύχαινε να παρευρίσκονται εκεί, να αναγνωρίσουν τους αυτοσχέδιους καρναβαλιστές, ενώ αυτοί αλλοίωναν τις φωνές τους.

Οι μεταμφιέσεις ήταν αυτοσχέδιες καθόσον δεν ήταν εύκολο να αγοραστούν καινούργιες εκείνες τις εποχές.
Συνήθως ήταν ρούχα γυρισμένα ανάποδα, ή εξαρτήματα παραδοσιακών ενδυμασιών όπως κάπες, σκουφιά, ποδιές και αυτοσχέδιες μάσκες, που συμπληρώνονταν με μουντζούρα που κάλυπτε τα εμφανή σημεία του προσώπου.


Κάποιες παρέες ήταν πιο εκλεπτυσμένες και κατασκεύαζαν από την αρχή αμφιέσεις, χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά και αναπτύσσοντας δεξιότητες ραπτικής τέχνης, πιλοποιίας και περουκοκατασκευής, αντλώντας εμπνεύσεις από την επικαιρότητα και τα παιδικά αναγνώσματα της εποχής.

Η όλη διεργασία ξεκινούσε αμέσως μετά τις χριστουγεννιάτικες γιορτές και κορυφώνονταν το βράδυ της Τυρινής, όπου ολοκληρώνονταν οι μεταμφιέσεις και ξεκινούσαν οι επισκέψεις στα σπίτια.

Οι μεταμφιέσεις θεωρούνταν επιτυχημένες όταν δεν αναγνωρίζονταν τα πρόσωπα που κρύβονταν πίσω τους.
Ορισμένοι αναγνωρίζονταν από το σουλούπι τους, η από τα εξαρτήματα της αμφίεσης που ήταν γνωστά στα σπίτια που επισκέπτονταν.
Άλλοι αναγνωρίζονταν από την βουλιμία να καταναλώσουν άμεσα τα κεράσματα που τους προσφέρονταν, παραμερίζοντας την μάσκα τους.
Άπαξ και αναγνωρίζονταν ένας από την παρέα, εύκολα αποκαλύπτονταν και οι υπόλοιποι.

(Στις φωτογραφίες της ανάρτησης απεικονίζονται κάποιοι καρναβαλιστές της εποχής)

Παρά το γεγονός ότι οι τωρινές αποκριάτικες εκδηλώσεις έχουν ευρεία συμμετοχή και λαμβάνουν παραδοσιακό και πανηγυρικό χαρακτήρα, καθώς διοργανώνονται από φορείς της παράδοσης και υποστηρίζονται από νομικά πρόσωπα της αυτοδιοίκησης, την εποχή του ΄60 ήταν οι καρναβαλικές παρέες που έδιναν το χρώμα της αποκριάς και αναπολούνται με ιδιαίτερη νοσταλγία και συγκίνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου