Τάσος Σιδηρόπουλος: Ο άνθρωπος που ομόρφυνε τον ποδηλατόδρομο της Ηγουμενίτσας... - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

Τάσος Σιδηρόπουλος: Ο άνθρωπος που ομόρφυνε τον ποδηλατόδρομο της Ηγουμενίτσας...

Τάσος Σιδηρόπουλος: Ο άνθρωπος που ομόρφυνε τον ποδηλατόδρομο της Ηγουμενίτσας...

Του Κων/νου Τσώνη

Μια πόλη -λένε- είναι οι άνθρωποί της. Αυτοί που ζουν, παράγουν, και δημιουργούν σε κάθε πόλη. Αυτοί είναι που την κάνουν όμορφη ή άσχημη.

Η Ηγουμενίτσα είναι μια σύγχρονη πόλη -με τη χρονική έννοια- αφού άρχισε να κατοικείται έντονα μετά τη δεκαετία του 1970.

Παρόλο που έχει αναπτυχθεί οικοδομικά και οικονομικά, το μεγάλο έλλειμμά της είναι η πολιτιστική της ανάπτυξη..

Διότι, για κάποιον περίεργο λόγο, όσοι την αγαπάνε, φεύγουνε, και όσοι μένουνε δεν τη φροντίζουνε, όσο θα έπρεπε.

Ο κ. Τάσος Σιδηρόπουλος, δεν είναι Ηγουμενιτσιώτης στην καταγωγή. Ήρθε πριν 9 χρόνια στη θεσπρωτική πρωτεύουσα από την Καστοριά και εργάζεται ως διευθυντής σε γνωστή ασφαλιστική εταιρεία.

Το μεράκι του όμως είναι η ξυλογλυπτική. Ξεκινώντας από μικρά ξυλόγλυπτα, ως ερασιτέχνης, στην πορεία διαπίστωσε ότι στην πόλη που ζει, υπάρχουν εκατοντάδες νεκροί κορμοί δέντων, κυρίως πλατάνων, λόγω της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους.

Πολλά από αυτά τα πλατάνια κόπηκαν από το δασαρχείο για τον περιορισμό της εξάπλωσης της ασθένειας. Δύο από αυτά βρισκότανε στον ποδηλατόδρομο της Ηγουμενίτσας.


Μόνο που για άγνωστο λόγο, δεν είχαν κοπεί εντελώς, αλλά αφήσανε τον κορμό σε ύψος 1,5 μέτρου. Κάτι εντελώς αντιαισθητικό... Τα μάτια του καλλιτέχνη όμως αντίκρυσαν το υλικό για την επόμενή του δημιουργία...

Έτσι, αφού εμπνεύστηκε στο τι θα μπορούσε να τα μεταμορφώσει, και με πολλή δουλειά, οι κάτοικοι της Ηγουμενίτσας, αλλά και οι περαστικοί, πλεόν απολαμβάνουν δύο ξεχωριστές δημιουργίες...

Τον πρώτο κορμό τον μεταμόρφωσε σε ένα θρόνο, "το Θρόνο του Οδυσσέα", όπως το ονόμασε, ενώ το δεύτερο σε ένα χαριτωμένο σκιουράκι....

(Ο θρόνος του Οδυσσέα)


(Το σκιουράκι)


Έτσι, το πιο όμορφο κομμάτι της πόλης μας, το οποίο δυστυχώς είναι παρατημένο από τους τοπικούς φορείς (αλλά και κάποιοι ντόπιοι που ζητάνε την ψήφο μας φρόντισαν να το πουλήσουν μαζί με το λιμάνι) ομόρφυνε ακόμη περισσότερο αφού απέκτησε δύο αξιοθέατα αγαλλιάζοντας τα βλέμματα μικρών και μεγάλων.... και αποτελεί πλέον πόλο έλξης επισκεπτών.

Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος του κ. Σιδηρόπουλου, όπως μας δήλωσε, όταν τον συναντήσαμε επί το έργον: Να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών και σημείο αναφοράς για την πολιτισμική αναβάθμιση της περιοχής... 

Να δώσει το έναυσμα σε νέους καλλιτέχνες, ώστε να μεταμορφώσουν το τοπίο σε υπαίθριο καλλιτεχνικό εργαστήρι..

Μας εκμυστηρεύτηκε ότι συνεχίζει το έργο του, χωρίς να θέλει να αποκαλύψει περισσότερα...

Η αγάπη και το μεράκι του δεν σταμάτησαν στην ολοκλήρωση των δημιουργιών του. Καθημερινά, θα τον συναντήσει κανείς, να τα φροντίζει, να φτιάχνει το χώρο γύρω από αυτά, να καθαρίζει και βέβαια, να τα καμαρώνει, όπως και όλοι οι περιπατητές...

Αξίζουν συγχαρητήρια στον κ. Σιδηρόπουλο και ένα ευχαριστώ από όλους τους Ηγουμενιτσιώτες για αυτή του την εικαστική παρέμβαση, που χρειάστηκε πολύ κόπο, χρόνο και βέβαια, χωρίς καμία αμοιβή.

Ελπίζουμε, το φιτίλι που άναψε, να ζεστάνει τις καλλιτεχνικές ανησυχίες των νέων της περιοχής και να δούμε σε λίγο καιρό τον, ούτως ή άλλως όμορφο ποδηλατόδρομό μας, να μετατρέπεται σε σημείο αναφοράς για τους ντόπιους και τους επισκέπτες!

Ευχαριστούμε κε. Τάσο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου