Το κυνήγι της ευτυχίας - Της Αγγελικής Τζοβάρα* - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Το κυνήγι της ευτυχίας - Της Αγγελικής Τζοβάρα*

Το κυνήγι της ευτυχίας - Της Αγγελικής Τζοβάρα*

Υπάρχουν δύο κεντρικά ζητήματα σχετικά με την αναζήτηση του τι είναι ευτυχία και κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί στην καθημερινότητα. Το πρώτο αφορά έναν κλασικό διαχωρισμό που ανάγεται στον Αριστοτέλη, μεταξύ δύο όψεων της καλής ζωής (ευ ζην), αφενός μιας ζωής γεμάτης με απολαύσεις, ικανοποίηση και θετικά συναισθήματα και αφετέρου μιας ζωής με νόημα και αναζήτηση κάποιου απώτερου σκοπού. Η επιλογή της μίας έναντι της άλλης, εμπεριέχει μελανά σημεία καθότι η προτίμηση της απόλαυσης σε σχέση με την αναζήτηση νοήματος χαρακτηρίζει κάποιον, πιθανόν ηδονιστή. Από την άλλη, αν κανείς ισχυριστεί ότι η αναζήτηση της απόλαυσης είναι κάτι επιπόλαιο και ότι μόνο η αρετή, το νόημα και ο σκοπός έχουν σημασία, ενδεχομένως να επικριθεί. Πώς θα μπορούσε κανείς να ορίσει την ευτυχία, δίχως να θεωρηθεί ούτε ηδονιστής ούτε να επικριθεί ως υπέρ το δέον εγκρατής; 

Πιθανότατα, η εύρεση ισορροπίας ανάμεσα στην απόλαυση και το νόημα ίσως απαντήσει στο παραπάνω ερώτημα, δηλαδή ότι πρέπει κανείς να επιδιώκει μια ζωή πλούσια σε δραστηριότητες που επιφέρουν ικανοποίηση και ευχάριστη αίσθηση και ταυτόχρονα βρίθουν νοήματος και σκοπού.

Το ερώτημα «από τι αποτελείται η ευτυχία» δεν μπορεί να απαντηθεί από μια οικουμενικά αποδεκτή λίστα κριτηρίων για την ευτυχία. Έχει να κάνει με μια υποκειμενική χρήση της λέξης που αποτυπώνει τι έχουν οι άνθρωποι στο μυαλό τους όταν αναφέρονται στη λέξη ευτυχία. Καμία απάντηση δεν είναι ικανοποιητική διότι οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο την έννοια της ευτυχίας. Εξαρτάται από το σύστημα αξιών τους, από το τι θεωρούν εκείνοι ως παράγοντα που θα τους καταστήσει ευτυχισμένους όπως για παράδειγμα την προσωπική τους ζωή, τις σχέσεις με τους άλλους, τη δημιουργία οικογένειας, την απόκτηση χρημάτων, την προσφορά στον συνάνθρωπο, την κοινωνική αποδοχή, την επαγγελματική εξέλιξη, τη γνώση, την ακαδημαϊκή τους καριέρα, τη σχέση με τον εαυτό τους, την εμφάνισή τους, το πνευματικό ταξίδι, με τη λίστα να μην τελειώνει… 

Κατά συνέπεια, μόλις αποφασίσει κανείς τι είναι εκείνο που τον κάνει ευτυχισμένο και τι όχι, θα πρέπει να παρατηρήσει με σχολαστικό τρόπο τι είναι αυτό που κάνει, με ποιον το κάνει, πότε αλλά και σε ποιες συνθήκες κάθε φορά. Το κλειδί για την αναζήτηση της ευτυχίας είναι η εύρεση τρόπων που είναι συνυφασμένοι με την ιδιοσυγκρασία του καθένα καθότι οι άνθρωποι είμαστε «προϊόντα» του περιβάλλοντος το οποίο δημιουργούμε για τον εαυτό μας.

Υπάρχουν ορισμένα κοινότυπα ερεθίσματα στα οποία μπορούμε να επικεντρωθούμε για να είμαστε πιο ευτυχείς. Ένα από τα απλά καθημερινά πράγματα είναι η μουσική, που αποτελεί μέρος της κουλτούρας των ανθρώπων για χιλιάδες χρόνια ενώνοντάς τους σε διάφορα περιβάλλοντα και συνθήκες. Ακούμε μουσική με όλο μας το σώμα ενεργοποιώντας τους μύες μας αυτόματα. Είναι μια δυναμική διαδικασία με την οποία «ανοίγουμε» το νου μας καθώς επιδρά σημαντικά στην περιοχή του εγκεφάλου μας που σχετίζεται με θετικά συναισθήματα και μνήμες, με τρόπο τέτοιο που κανένα άλλο ερέθισμα δεν μπορεί να επιτύχει.

Παράλληλα, δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε την παρουσία του χιούμορ στη ζωή μας. Παρακολουθώντας 20 λεπτά κωμωδίας μειώνονται τα επίπεδα στρες στο ανθρώπινο σώμα, βάσει ερευνών. Το γέλιο προωθεί τη μυϊκή χαλάρωση, ενώ μειώνει την αίσθηση του πόνου και της μοναξιάς σε μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους. Υπάρχουν άπειρα μικρά καθημερινά πράγματα που μπορεί να προτείνει κανείς για την επίτευξη θετικών συναισθημάτων στους ανθρώπους είναι όμως επιβεβλημένο να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι η ευτυχία δεν είναι μία μόνιμη και επιδιαρκής κατάσταση την οποία θα πρέπει να επιζητούμε σε όλη τη διάρκεια της ημέρας εφόσον κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο και μη ρεαλιστικό.

Συνελόντι ειπείν, ένα μεγάλο μέρος του πώς αισθανόμαστε εξαρτάται από αυτά που κάνουμε και ό,τι κάνουμε είναι άμεσα συνυφασμένο με την επερχόμενη συνέπεια που έχει στην ευτυχία μας ενώ η τελευταία είναι η ανατροφοδότηση που λαμβάνουμε από εκείνα που κάνουμε. Όπως μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει πρόκειται για μία κατάσταση που καθορίζεται από εμάς, κατά συνέπεια εμείς ορίζουμε πώς θα διάγουμε τη ζωή μας.

* Η Αγγελική Τζοβάρα είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια με ειδίκευση στη γνωσιακή-συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία, τη θεραπεία σχημάτων και την θεραπεία ζεύγους.























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου