Στη Βουλή οι πλημμύρες του Καλαμά από τον Μάριο Κάτση και τους βουλευτές Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Στη Βουλή οι πλημμύρες του Καλαμά από τον Μάριο Κάτση και τους βουλευτές Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ

Στη Βουλή οι πλημμύρες του Καλαμά από τον Μάριο Κάτση και τους βουλευτές Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν ο βουλευτής Μάριος Κάτσης, και οι βουλευτές Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Μπάρκας και Μερόπη Τζούφη, για τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από υπερχείλιση του ποταμού Καλαμά σε περιοχές της Θεσπρωτίας, ύστερα από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. 

Οι βουλευτές απευθυνόμενοι προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, αναφέρουν τις μεγάλες καταστροφές σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις στους παραποτάμιους κάμπους της Κορύτιανης και της Βρυσσέλας, οι οποίες δυστυχώς είναι συχνό φαινόμενο, και ρωτούν για ποιο λόγο δεν αξιοποιήθηκαν τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας (ΣΔΚΠ) για την Ήπειρο, που είχε εκπονήσει μετά από συστηματική δουλειά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018. 

Υπενθυμίζεται ότι τα ΣΔΚΠ καλύπτουν όλες τις πτυχές της διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας, οι οποίες αφορούν στην πρόληψη, την προστασία, την ετοιμότητα, συμπεριλαμβανομένων των προβλέψεων πλημμυρών και των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και την αποκατάσταση των πιθανών ζημιών και μπορούν να αποτελέσουν στρατηγικό εργαλείο της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας αλλά και των Δήμων, ιδιαίτερα σε περιοχές που εμφανίζονται κατ’ επανάληψη πλημμυρικά φαινόμενα 

Με την Ερώτηση, ζητούν από τους Υπουργούς να ενημερώσουν αρμοδίως για το ποιος φορέας είναι υπεύθυνος για τον καθαρισμό της κοίτης του Καλαμά και για την διαχείριση των θυροφραγμάτων του φράγματος Ραγίου, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι ύστερα από τις καταστροφές, οι εμπλεκόμενοι φορείς δηλώνουν αναρμοδιότητα. 

Επιπλέον ζητούν σαφείς απαντήσεις για το αν υπάρχει συντονισμός ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε με τη διαχείριση των υδάτων του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων και της λίμνης Παμβώτιδας, να αποτρέπονται πλημμυρικά φαινόμενα στις παραποτάμιες περιοχές της Θεσπρωτίας. 

Τέλος καλούν το Υπουργείο να ενισχύσει την αρμόδια υπηρεσία διαχείρισης υδάτινων πόρων στο επίπεδο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ώστε να υπάρχει βιώσιμη και ασφαλής διαχείριση των υδάτινων πόρων και των κινδύνων πλημμύρας σε όλη τη λεκάνη απορροής των υδάτων. 

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση όπως κατατέθηκε στη Βουλή: 

ΕΡΩΤΗΣΗ 
Προς τους κ.κ. Υπουργούς: 
Περιβάλλοντος και Ενέργειας 
Εσωτερικών 

Θέμα: «Πλημμύρες του ποταμού Καλαμά και αντιμετώπιση των καταστροφών» 

Τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή της Ηπείρου σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα η στάθμη του ποταμού Καλαμά να ανέβει επικίνδυνα, και ολόκληρες παραποτάμιες περιοχές της Θεσπρωτίας να αντιμετωπίσουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Οι μεγάλες καταστροφές σε παρακείμενες καλλιέργειες, σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και σε βασικές υποδομές, αποτελούν συχνό φαινόμενο, με βαριές συνέπειες για τους επαγγελματίες και τους κατοίκους των πληττόμενων περιοχών. 

Υπενθυμίζεται, ότι ο οδικός χάρτης και τα μέτρα για την πρόληψη πλημμυρών, περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας (ΣΔΚΠ) για το Υδατικό Διαμέρισμα Ηπείρου, το οποίο εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2018 (ΦΕΚ 2684 Β / 6.07.2018) μετά από μεγάλη καθυστέρηση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να βρεθεί ένα βήμα πριν την παραπομπή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το ΣΔΚΠ καλύπτει όλες τις πτυχές της διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας, οι οποίες αφορούν στην πρόληψη, την προστασία, την ετοιμότητα, συμπεριλαμβανομένων των προβλέψεων πλημμυρών και των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, καθώς και την αποκατάσταση των πιθανών ζημιών. Το ΣΔΚΠ μπορεί να αποτελέσει στρατηγικό εργαλείο της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας αλλά και των Δήμων, ιδιαίτερα σε περιοχές που εμφανίζονται κατ’ επανάληψη πλημμυρικά φαινόμενα, όπως αυτά που έπληξαν πρόσφατα τη Θεσπρωτία. 

Δυστυχώς όμως, το στρατηγικό αυτό εργαλείο δεν αξιοποιήθηκε κατάλληλα από την κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση. Η έλλειψη κεντρικού συντονισμού και δράσης από την Πολιτεία για την αντιμετώπιση του επαναλαμβανόμενου προβλήματος, οδηγούν σε εκ των υστέρων αποσπασματικές και μη μελετημένες επεμβάσεις, που όχι μόνο δε δίνουν λύσεις αλλά διαιωνίζουν το πρόβλημα. 

Το αυθαίρετο ανοιγοκλείσιμο των θυρών του φράγματος Ραγίου, ο μη συστηματικός και χωρίς σχέδιο καθαρισμός της κοίτης του ποταμού, σε συνδυασμό με τα έντονα καιρικά φαινόμενα, έχουν οδηγήσει σε καταστροφές των περιουσιών ανθρώπων που δραστηριοποιούνται ή κατοικούν στις παραποτάμιες περιοχές, αλλά και σε υποβάθμιση του περιβάλλοντος. 

Επειδή ο πρωτογενής τομέας είναι βασικός πυλώνας της οικονομίας της Θεσπρωτίας 

Επειδή παρά την ύπαρξη του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας για την Ήπειρο και τον ποταμό Καλαμά, το επαναλαμβανόμενο πρόβλημα των πλημμυρών στην περιοχή όχι μόνο δε λύνεται, αλλά έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια 

Επειδή μετά τις καταστροφές κανένας εμπλεκόμενος φορέας δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του, δηλώνοντας αναρμοδιότητα 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: 

- Σε ποιο βαθμό έχουν εφαρμοστεί μέχρι στιγμής τα μέτρα που προβλέπονται στο Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας, και ποιες άμεσες ενέργειες θα αναληφθούν για το σκοπό αυτό; 

- Υπάρχει έλεγχος για τη λειτουργία των θυροφραγμάτων του φράγματος Ραγίου, και ποιος είναι υπεύθυνος για το άνοιγμα ή το κλείσιμο τους; 

- Ποιος είναι υπεύθυνος για τον καθαρισμό της κοίτης του ποταμού Καλαμά, και βάση ποιου σχεδίου γίνεται αυτός; 

- Υπάρχει συντονισμός ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε με τη διαχείριση των υδάτων του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων και της λίμνης Παμβώτιδας, να αποτρέπονται πλημμυρικά φαινόμενα στις παραποτάμιες περιοχές της Θεσπρωτίας; 

- Με ποιές ενέργειες σκοπεύει το Υπουργείο να ενισχύσει την αρμόδια υπηρεσία διαχείρισης υδάτινων πόρων στο επίπεδο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ώστε να υπάρχει βιώσιμη και ασφαλής διαχείριση των υδάτινων πόρων και των κινδύνων πλημμύρας σε όλη τη λεκάνη απορροής των υδάτων; 

O Ερωτώντες Βουλευτές 
Κάτσης Μάριος 
Γεροβασίλη Όλγα 
Μπάρκας Κωνσταντίνος 
Τζούφη Μερόπη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου