Συνέντευξη Τύπου Περιφερειάρχη για επισκέψεις σε Υπουργεία, ΕΣΠΑ, Αντιμετώπιση ζημιών, αγροτικά θέματα κ.α. - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Συνέντευξη Τύπου Περιφερειάρχη για επισκέψεις σε Υπουργεία, ΕΣΠΑ, Αντιμετώπιση ζημιών, αγροτικά θέματα κ.α.

Συνέντευξη Τύπου Περιφερειάρχη για επισκέψεις σε Υπουργεία, ΕΣΠΑ, Αντιμετώπιση ζημιών, αγροτικά θέματα κ.α. 

Στις συναντήσεις που είχε την Τρίτη 12 Ιανουαρίου στην Αθήνα για το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και για ζητήματα Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. 

Συγκεκριμένα και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα εξής ζητήματα: 

Θετική κατ΄ αρχή εισήγηση για τον άξονα Ιωάννινα- Κακαβιά 
Σε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρη Σκάλκο συζητήθηκαν οι προοπτικές ένταξης έργων υποδομών στο Ταμείο Ανάκαμψης. Από το Γ.Γ. τονίστηκε ότι τόσο ο Ε-65, όσο και η οδική σύνδεση Ιόνιας Οδού (Ιωάννινα) με Κακαβιά, προτάθηκαν από την Κυβέρνηση και έχουν θετική εισήγηση από την Α΄ Επιτροπή της Ε.Ε., με την οριστική απόφαση να αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου- αρχές Μαρτίου. «Μέχρι τότε εμείς πρέπει να επικαιροποιήσουμε τη μελέτη και ειδικά για το τμήμα από Καλπάκι μέχρι Κακαβιά», τόνισε ο Περιφερειάρχης ο οποίος πρόσθεσε ότι από την ενημέρωση που του έγινε, με τα σημερινά δεδομένα δεν πρόκειται να υποβληθεί άλλο έργο υποδομών προς ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς υπάρχει διαφορετική προσέγγιση από την Ε.Ε. 

Με αντικειμενικά κριτήρια η κατανομή του νέου ΕΣΠΑ 
Αναφερόμενος στο νέο ΕΣΠΑ ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι οι διαφοροποιήσεις στη χρηματοδότηση των Περιφερειών οφείλονται στο γεγονός ότι δύο Περιφέρειες (Αττική και Νότιο Αιγαίο) έχουν «υποβιβαστεί» από την κατηγορία των «αναπτυγμένων» (με ΑΕΠ άνω του 100% του μέσου Ευρωπαϊκού όρου), στην κατηγορία των προς «μετάβαση» περιφερειών (με ΑΕΠ 75-100%) και άλλων έξι (Ιόνια Νησιά, Δυτ. Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη) από την κατηγορία των προς «μετάβαση» στην κατηγορία των «λιγότερων αναπτυγμένων» (με ΑΕΠ κάτω του 75% του μέσου όρου της Ε.Ε.). Αυτό εκ των πραγμάτων αυξάνει το ποσοστό τους ως προς το ύψος της χρηματοδότησης στο νέο ΕΣΠΑ, καθώς στο προηγούμενο είχαν λάβει μικρότερα ποσά σε σχέση προς τις υπόλοιπες της τρίτης κατηγορίας, στην οποία ανήκει η Ήπειρος. Η Περιφέρεια Ηπείρου, πρόκειται να λάβει το ποσό των 403.288.795, εκ των οποίων 299.031.603 είναι από το ΕΤΠΑ και τα 104.257.192 από το ΕΚΤ, που συνολικά είναι αυξημένο κατά 23,8% σε σχέση με το τρέχον ΕΣΠΑ. 
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις δύο συσκέψεις που έγιναν και με τη δική του συμμετοχή, μία στην ΕΝΠΕ και μία με τη συμμετοχή της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπ. Ανάπτυξης για τον καθορισμό του ύψους των χρηματοδοτήσεων, ανάλογα με τη διόρθωση της κατηγορίας και του ΑΕΠ. 

Εξέφρασε ωστόσο τον προβληματισμό του για το γεγονός της μεγάλης αύξησης που προβλέπεται στο σκέλος του Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), καθώς όπως είπε, «δεν ξέρω πόσα θα μας βάλουν από Ευρωπαϊκής πλευράς να αντιμετωπίσουμε όλες οι Περιφέρειες». 

Ανέφερε ακόμη ότι μια από τις βασικές προτάσεις της Περιφέρειας Ηπείρου, θα είναι η υλοποίηση του προγράμματος ανέργων με υψηλά προσόντα με τριετή διάρκεια. «Στόχος μας είναι να μη στείλουμε τους νέους στο εξωτερικό, αλλά να τους εντάξουμε στα γρανάζια της Ελληνικής οικονομίας και στην παραγωγική διαδικασία», υπογράμμισε. 
Ο Περιφερειάρχης εξήγησε ότι η Περιφέρεια θα δεχθεί όλες τις προτάσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο της Διαβούλευσης, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης θα έχει επικοινωνία με τις περιφερειακές παρατάξεις και τους Δήμους, ενώ τη δική της πρόταση θα καταθέσει στο τέλος και η Περιφερειακή Αρχή. 
Τέλος έκανε δύο επισημάνσεις: Αφενός, ότι παραμένει άγνωστο τι ακριβώς θα συμβεί στην επόμενη περίοδο με τις υπερδεσμεύσεις που γίνονται σήμερα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και αφετέρου, ότι το νέο πρόγραμμα αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια για έργα υποδομών. 

Άμεσες οι παρεμβάσεις της Πολιτικής Προστασίας 
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στη συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, με τον οποίο είχε προηγηθεί επικοινωνία για τα προβλήματα που είχαν προκύψει από την κακοκαιρία. Ο Αν. Υπουργός ενδέχεται την ερχόμενη εβδομάδα να επισκεφθεί την Ήπειρο, εγκαινιάζοντας την περιοδεία του ανά την Ελλάδα. 

«Έχουμε κηρύξει έντεκα περιοχές σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης. Και είναι φυσικό, όταν σε μια περιοχή όπως η Ήπειρος που μετά από τόση βροχόπτωση και λιώσιμο χιονιών και “οι πέτρες βγάζουν νερό”, να έχουμε προβλήματα σε δρόμους τα οποία θα αποκαταστήσουμε. Αν όμως δεν είχε γίνει τόση δουλειά σε όλη την Ήπειρο, από την Πολιτική Προστασία και τις Τεχνικές Υπηρεσίες, φανταστείτε σε τι κατάσταση θα ήμασταν και η οποία δεν θα διέφερε σε τίποτε από άλλες περιοχές της Ελλάδος στις οποίες προκλήθηκαν τεράστια προβλήματα». 

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε με την ευκαιρία όλους όσοι εργάστηκαν το τελευταίο διάστημα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από τις έντονες βροχοπτώσεις. «Εμείς στην Ήπειρο έχουμε την τύχη- να μη πω την καλύτερη, αυτό μας το είπαν άλλοι- να έχουμε πολύ καλή οργάνωση στην Πολιτική Προστασία. Χρησιμοποιούμε άτομα που έχουν μηχανήματα σε κάθε Δήμο και έτσι επεμβαίνουμε άμεσα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς που δούλεψαν προχθές και τη νύχτα με υπεύθυνο τον κ. Δ. Μαυρογιώργο. Δεν βρίσκεις σήμερα εύκολα περιοχές της Ελλάδος που δουλεύει τόσο καλά η Πολιτική Προστασία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης, για να προσθέσει ότι η κλιματική αλλαγή έχει καταστήσει πλέον απαραίτητες νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια – που πρόσφατα έχει αναλάβει στη σχετική αρμοδιότητα- έχει προγραμματίσει εκτεταμένες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες. Ανέφερε χαρακτηριστικά τη μελέτη για το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, τα έργα που προγραμματίζονται σε Πρέβεζα, Πάργα, Ηγουμενίτσα (με μελέτη του Δήμου), ενώ έκανε εκτενή αναφορά και στο ρέμα Μπούση της Άρτας. «Το ρέμα Μπούση είχε 40 χρόνια να καθαριστεί και το καθάρισε πέρυσι η Περιφέρεια και αυτό βοήθησε στις τελευταίες πλημμύρες και πλέον θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για την εκπόνηση της οριστικής μελέτης», υπογράμμισε. 

Συνάντηση με Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης 
Στη συνάντηση που είχε με το νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό έγινε εκτενής συζήτηση για την ποιότητα της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, ενώ ο Περιφερειάρχης παρέδωσε και υπόμνημα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών σε Άρτα- Θεσπρωτία τόσο σε επίπεδο τιμών, όσο και σε επίπεδο καιρικών συνθηκών. Επίσης έγινε μια πρώτη συζήτηση και για το νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο θα περιλαμβάνει δράσεις για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου