Η τοποθέτηση του Δώρη Δήμα για το Μνημόνιο συνεργασίας Δήμου - ΟΛΗΓ σχετικά με το Δρέπανο - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Η τοποθέτηση του Δώρη Δήμα για το Μνημόνιο συνεργασίας Δήμου - ΟΛΗΓ σχετικά με το Δρέπανο

Η τοποθέτηση του Δώρη Δήμα για το Μνημόνιο συνεργασίας Δήμου - ΟΛΗΓ σχετικά με το Δρέπανο

Βασικά σημεία της τοποθέτησης της Λ.Σ. στο Δ.Σ. κατά τη συζήτηση του θέματος «Έγκριση Μνημονίου Συνεννόησης Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ Δήμου και ΟΛΗΓ ΑΕ για την περιοχή του Δρεπάνου» 

Θεωρούμε ότι υπάρχει γενικότερη συμφωνία στο να μην δημοπρατηθούν τα 2 εντευκτήρια στο Δρέπανο από την ΟΛΗΓ Α.Ε. Να μην έχει τη διαχείριση η εταιρεία αλλά ο Δήμος. Για πολλούς λόγους: 
Η ζώνη του Δρεπάνου χαρακτηρισμένη σαν τμήμα της «χερσαίας ζώνης» καμιά σχέση δεν έχει με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και ανήκει δικαιωματικά στο Δήμο. Πρέπει να κατοχυρωθεί με κάθε τρόπο σαν χώρος ανάπαυσης, αναψυχής και αθλητισμού για το λαό της περιοχής, μακριά από επιχειρηματικά συμφέροντα, πράγμα που ίσχυε για πολλά χρόνια και τώρα αμφισβητείται. 
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πωλήσει την ΟΛΗΓ Α.Ε. Πιστεύουμε ότι αν ο νέος ιδιοκτήτης να βρει τη ζώνη Δρεπάνου υπό δημοτική διαχείριση θα βρεθεί σε διαφορετική θέση, από το να αυτή είναι στη διαχείριση της εταιρείας. Σε αυτή την περίπτωση, αν ζητήσει τη διαχείριση, θα βρεθεί απέναντι στην κοινωνία της περιοχής μας και θα είναι υποχρεωμένος να το μετρήσει. 
Η ΟΛΗΓ Α.Ε. είναι στη φάση της δημοπράτησης για πώληση. Εάν στους ισολογισμούς της εμφανισθεί κερδοφόρα δραστηριότητα σε ένα τμήμα της «χερσαίας ζώνης» τότε αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην αγοροπωλησία και δύσκολα ο ιδιώτης «επενδυτής» θα απαρνηθεί κέρδη. Οπότε θα είναι δυσκολότερο στο να προκύψει μεταβίβαση στο Δήμο. 
Άρα θα πρέπει ο Δήμος να έχει την ευθύνη και τη συνολική διαχείριση της ζώνης του Δρεπάνου έστω και με ένα ¨κουτσό¨ μνημόνιο συνεργασίας με το Δ.Σ. της ΟΛΗΓ Α.Ε. Γιατί ο Δήμος διεκδικεί το χώρο από καλύτερες θέσεις. 
Είναι πολιτικό το ζήτημα και όχι οικονομικό. 
Για αυτό και δεν έχουμε αντίρρηση με την εισήγηση. 

Ωστόσο στην παρούσα φάση πιστεύουμε ότι η απόφαση αυτή του Δ.Σ. θα είναι ελλιπής αν δεν συνοδεύεται από: 
· Τη διεκδίκηση συνολικά της «χερσαίας ζώνης» που ανήκει δικαιωματικά στο Δήμο, δηλαδή όλο το παραλιακό μέτωπο «έξω από τα κάγκελα του λιμανιού». Ακόμα και για χώρους που η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε αλλά το Δ.Σ. αποφάσισε αντίθετα, όπως ο χώρος του παλιού λιμανιού. Μέσα στην πανδημία λαός και η νεολαία πλημμύρησε αυτούς τους χώρους. Κατοχύρωσε στην πράξη τη χρήση τους. Έδειξε την ανάγκη ύπαρξης ελεύθερων, ανοικτών χώρων στην πόλη, για ανάπαυση και αναψυχή. Είναι ανάγκη να αναπτυχθεί κίνημα διεκδίκησης τώρα πριν να είναι αργά. Οι διαδικασίες πώλησης τρέχουν και υπάρχει κίνδυνος μαζί με το λιμάνι ο αγοραστής να πάρει και την «χερσαία ζώνη» που ανήκει στην ΟΛΗΓ Α.Ε. 

· Τη διεκδίκηση συνολικά του παραλιακού μετώπου του Δήμου και όχι μόνο της πόλης. Στα Σύβοτα π.χ. η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Ο Δήμος δεν μπορεί να εφαρμόσει την αρχιτεκτονική μελέτη για τα στέγαστρα στην παραλία, γιατί μέρος του χώρου διεκδικείται από την Κτηματική και την ΟΛΗΓ Α.Ε. (τα παλιά στέγαστρα έχουν ήδη γκρεμισθεί). 

· Τη διεκδίκηση χρηματοδότησης από το κεντρικό κράτος για έργα και τη συντήρηση του παραλιακού μετώπου του Δήμου. 

· Την αλλαγή τη ορολογίας που μας επεβλήθη. Είναι αδιανόητος ο όρος «χερσαία ζώνη λιμένα Ηγουμενίτσας». Πρόκειται για όλο το παραλιακό μέτωπο του Δήμου μας που σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό αφορά δρόμους, πλαζ, παιδικές χαρές, χώρους άθλησης κλπ και που καμιά σχέση δεν έχουν με το λιμάνι μολονότι ανήκουν στην ΟΛΗΓ Α.Ε. 

Τέλος θέλουμε να σχολιάσουμε κάποιες απόψεις που ακούσθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. 
Είναι αλήθεια ότι η «χερσαία ζώνη» δόθηκε «προίκα» στην ΟΛΗΓ Α.Ε. από την κυβέρνηση το 2002, όταν από Λιμενικό Ταμείο «αναβαθμίστηκε» σε Α.Ε. Δεν είναι αλήθεια όμως ότι δεν το πήραμε χαμπάρι και ότι δεν υπήρξαν αντιδράσεις. Το ΚΚΕ καταψήφισε το νόμο στην βουλή, η δε Κ.Ο. Ηγουμενίτσας αντέδρασε τοπικά και προειδοποίησε για το ξεκίνημα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού. 
Δεν είναι γραφειοκρατικοί οι λόγοι που καθυστερούν την απόδοση της «χερσαίας ζώνης», η όχι μόνο τέτοιοι. Το θέμα «σέρνεται» πολλά χρόνια και από πολλές κυβερνήσεις. Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ δεν έδωσαν λύση για δεκαετίες. 
Εμείς πιστεύουμε η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι δεν είχε αποφασιστεί ο ρόλος που καλείται να παίξει το λιμάνι. Γιατί ανάλογα με τη χρήση του απαιτούνται και οι αντίστοιχοι χώροι. Έτσι δεσμεύσανε ΟΛΟ το παραλιακό μέτωπο. Πολιτικό είναι το ζήτημα και έτσι πρέπει να αντιμετωπισθεί. Από την κυβέρνηση διεκδικούμε το παραλιακό μέτωπο και όχι από κάποια επιτροπή. 
Το Δ.Σ. της ΟΛΗΓ Α.Ε. ορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, σήμερα από το ΤΑΙΠΕΔ. Άρα οι στόχοι του προκαθορισμένοι και τα περιθώρια κίνησης του στενά, άλλοι αποφασίζουν. Ακόμα πιο καθορισμένοι, από τον ιδιώτη επενδυτή, θα είναι μετά την πώληση. Για αυτό δεν καταλαβαίνουμε τις προτάσεις συναδέλφων για μόνιμη συνεργασία και συνεννόηση με το Δ.Σ. 
Δηλαδή πως και που θα μπορούμε να τα βρούμε με ένα Δ.Σ. ορισμένο λ.χ. από τον όμιλο GRIMALDI, που ακούγεται ότι ενδιαφέρεται για το λιμάνι; Ίσως στο διεκδικήσουμε κάποια ψίχουλα στα πλαίσια της πολιτικής της «κοινωνικής ευθύνης» μιας Α.Ε. 
Τέλος άλλη μια φορά θα τονίσουμε ότι πρέπει να αγωνισθούμε ενάντια στην πώληση του λιμανιού. Όχι επειδή έχουμε την άποψη ότι Η ΟΛΗΓ Α.Ε. υπό κρατική ιδιοκτησία υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα, άλλωστε η ζωή έχει δείξει το αντίθετο. Δεν θέλουμε όμως να δυναμώσουν ακόμα πιο πολύ οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Γιατί πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει τρόπος να βγουν ωφελημένοι και οι εκμεταλλευτές και οι εκμεταλλευόμενοι. 
Στόχος μας είναι λιμάνι που να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία των μονοπωλίων. 

Ηγουμενίτσα 20/5/2020 
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση 
Δώρης Δήμας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου