Μήμυνα του Γ. Γόγολου για την επέτειο του Πολυτεχνείου - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Μήμυνα του Γ. Γόγολου για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Μήμυνα του Γ. Γόγολου για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Την 17η Νοεμβρίου 1973 και τα γεγονότα του Πολυτεχνείου δεν τα έζησα. 
Γεννήθηκα μερικά χρόνια αργότερα βλέπετε. Βέβαια, διάβασα τα γεγονότα, άκουσα πολλές συνεντεύξεις και είδα πολλά οπτικά ντοκουμέντα…. 
Έτσι έμεινε στη μνήμη μου η γιορτή του Πολυτεχνείου» σαν μια επετειακή γιορτή της αντίστασης των φοιτητών εναντίον της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Κύριο σύνθημα της εξέγερσης τότε, ήταν « Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» 

Την έννοια και την αξία κάθε μιας λέξης χωριστά, τις συνάντησα στη διάρκεια της ζωής μου, να διακυβεύονται και να γίνονται κατά καιρούς συνθήματα. Διαρκώς έχουν υψηλή θέση στο αξιακό μου σύστημα, ως πολίτη και ως πολιτικού. 
Σήμερα, 47 χρόνια μετά, είναι η πρώτη φορά που η δύναμη και η ενέργεια των τριών εννοιών του ιστορικού συνθήματος ενώνονται ξανά. 

Η βαθιά οικονομική κρίση που πέρασε η κοινωνία τα τελευταία χρόνια και η δυσμενέστερη συνέχεια που προβλέπεται να ακολουθήσει την πανδημία, θα φέρουν σε δυσχερή θέση την πλειοψηφία των συνανθρώπων μας. 
Η παιδεία στη χώρα μας οδηγείται στη δημιουργία μιας elit της γνώσης με κύριο όχημα προς αυτή, την οικονομική δυνατότητα κάθε οικογένειας. Οι υπόλοιποι θα μείνουν «πίσω» 
Η Ελευθερία βάλλεται πανταχόθεν. Έχει γίνει το κύριο πεδίο βολής των ασκήσεων καταστολής της εναπομείνασας δύναμης των πολιτών, με τη βοήθεια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. 

Φέτος στην επέτειο του Πολυτεχνείου, δεν αρκούν τα τραγούδια, δεν φθάνει η κατάθεση στεφανιών. 
Επικαιροποιούμαι ξανά το σύνθημα του Πολυτεχνείου: 
«Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου