Συζήτηση για το νέο ΕΣΠΑ και το ΕΠΑ ζητάει η παράταξη Ζάψα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Συζήτηση για το νέο ΕΣΠΑ και το ΕΠΑ ζητάει η παράταξη Ζάψα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου

Συζήτηση για το νέο ΕΣΠΑ και το ΕΠΑ ζητάει η παράταξη Ζάψα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ 
«Κοινό των Ηπειρωτών» 

Προς τον 
Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου 
Κύριο Σταύρο Παργανά 
Γιάννενα, 13 Ιουλίου 2020 

ΘΕΜΑ: «Συζήτηση για το 5ετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) και το νέο ΕΣΠΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο – Αναπτυξιακός σχεδιασμός» 

Κύριε Πρόεδρε – Αγαπητοί συνάδελφοι: 

Το 2020 είναι δίχως αμφιβολία έτος αναπτυξιακού σχεδιασμού για το σύνολο της χώρας, αφού, με βάση τις εγκυκλίους του Υπουργείου Ανάπτυξης, μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός του νέου ΕΣΠΑ 2021-27 καθώς και του νέου πολυετούς Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 2021-2025 με την επωνυμία Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ). Σε ότι αφορά στο τελευταίο, ήταν σε διαβούλευση μέχρι στις 10/7 με πρόσκληση από το αρμόδιο Υπουργείο προς την αυτοδιοίκηση να τοποθετηθεί, κάτι που δεν έγινε παρά το γεγονός ότι δόθηκε και σχετική οδηγία από την ΕΝ.ΠΕ. 
Το 2020 θα έπρεπε να είναι το έτος αναπτυξιακού σχεδιασμού και για τις Περιφέρειες της χώρας δεδομένου ότι το 2021 ξεκινούν τα δυο πολυετή προγράμματα του θέματος μας και θα έπρεπε να βρισκόμασταν σε καταιγισμό διαβουλεύσεων με τους εταίρους μας στον 4πλό έλικα (αυτοδιοίκηση, επιχειρηματική κοινότητα, κοινωνία, ακαδημαϊκή κοινότητα), ώστε να ετοιμάσουμε τον δικό μας στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό. Να προσδιορίσουμε δηλαδή το αναπτυξιακό μας όραμα και να προετοιμάσουμε το δρόμο πάνω στον οποίο θα κινηθούμε στη παρούσα θητεία μας προγραμματίζοντας από τη δική μας πλευρά δημόσιες επενδύσεις και άλλες δράσεις και καλώντας και τους ετέρους μας για τις δικές τους αντίστοιχες κινήσεις. Άλλωστε, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε μέσα στη δίνη της καθημερινότητας, ότι ο νομοθέτης έχει ορίσει ως σημαντικότερη αρμοδιότητα της περιφερειακής αυτοδιοίκησης αυτή του αναπτυξιακού σχεδιασμού. Δυστυχώς, φαίνεται ότι, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει άλλες προτεραιότητες και μετά από δέκα μήνες που λειτουργούμε δεν εξέδωσε μια εγκύκλιο που θα έπρεπε να είχε εκδοθεί από τον περασμένο Οκτώβριο. 
Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι η πανδημία ανέτρεψε τις προτεραιότητας και οδήγησε σε μια αδρανοποίηση όλων των διαδικασιών γεγονός που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε καθυστέρηση την υλοποίηση του όποιου σχεδιασμού. Αντίθετα για μας, το lockdown που από τη φύση του γνωρίζαμε όλοι ότι θα δημιουργήσει νέα ύφεση και οικονομικο-κοινωνική κρίση, θα έπρεπε να μας είχε ενεργοποιήσει ακόμη περισσότερο προς αυτή τη κατεύθυνση. 
Θα έπρεπε να βρισκόμαστε σε ένα πυρετό διαβουλεύσεων για να δούμε πως η Περιφέρεια - που αποτελεί τον βασικό τοπικό αναπτυξιακό παράγοντα διαχειριζόμενη άμεσα και επηρεάζοντας τη διαχείριση εθνικών και κοινοτικών πόρων - θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο ό,τι υπάρχει σήμερα διαθέσιμο και πρέπει να απορροφηθεί στο άμεσο μέλλον δουλεύοντας ταυτόχρονα και το αναπτυξιακό μοντέλο του αύριο, ώστε να μειώσουμε όσο γίνεται την κρίση και τις συνέπειες της. 
Αντ’ αυτού συνεχίζουμε στη λογική «business as usual» να ασχολούμαστε σχεδόν αποκλειστικά με διαδικαστικά και διαχειριστικά θέματα, αφήνοντας τα σημαντικά σε αδράνεια. 
Με βάση τα παραπάνω καλούμε την περιφερειακή Αρχή να φέρει άμεσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο το σχέδιο της, για την οργάνωση του διαλόγου σχετικά με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό, μέσα και έξω από την Περιφέρεια, ώστε σε σύντομο διάστημα να αποκτήσουμε εμείς, οι υπηρεσίες μας και η κοινωνία ολόκληρη ένα μπούσουλα που θα προσδιορίζει τις κινήσεις όλων μας με συντεταγμένο τρόπο. 
Έχουμε καθυστερήσει χαρακτηριστικά και η απόφαση του Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών, της 10ης Ιουλίου 2020, για τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας ωρίμανσης και υλοποίησης του έργου: «Επέκταση Ιονίας οδού – τμήμα Ιωάννινα – Κακαβιά» στην Περιφέρεια Ηπείρου, έρχεται να επιβεβαιώσει την ανησυχία αλλά και την αγωνία μας για την τύχη του επόμενου ΕΣΠΑ, λόγω των δεσμεύσεων που προηγούνται του διαλόγου και που δεν έγινε με ευθύνη της περιφερειακής Αρχής. 
Κύριε Πρόεδρε, θυμίζω ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ζήτησα την οργάνωση αυτής της συζήτησης να την αναλάβει η πλειοψηφία και να γίνει δια ζώσης μέχρι τέλους Ιουλίου. Όπως και να έχει το σημαντικό είναι να γίνει - δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, γι' αυτό και η πρωτοβουλία μας. Άλλωστε, τον προσεχή Σεπτέμβριο η πολιτική ατζέντα μπορεί να μας επιφυλάσσει εκπλήξεις και σε κάθε περίπτωση η επικαιρότητα θα είναι στραμμένη στις φωτιές (φυσικές, πολιτικές κ’ υγειονομικές) και στην έκθεση της Θεσσαλονίκης! 

Με εκτίμηση, 
Οι περιφερειακοί Σύμβουλοι: 
Γιώργος Ζάψας, Άριστείδης – Άρης Σπέγγος, Χριστίνα Λέκκα, Ουρανία – Ράνια Γκίζα, Δημήτρης Τρομπούκης, Θεόδωρος Κορωναίος, Δημήτρης Σακαρέλης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου